Müteahhitlik Yetki Belgesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bir uygulaması da Müteahhitlik bilgi sistemdir.

Müteahhitlik bilgi sisteminden müteahhit sorgulamasını, yetki belgesini kontrol etmesi, yetki belgesi numarası başvuru ve müteahhitlik yetki belgesi iptal edilen ve ya askıya alınan müteahhitlerin listesini vatandaşlar kontrol edebilme imkanına sahiptir.

Müteahhitlik Yetki Belgesi Nasıl Alınır?

E-Devlet YAMBİS sistemine giriş yapabilmemiz için e-devlet şifresine ihtiyacımız vardır. E-devlet şifresi olmayanlar ve ya daha önce e-devlet sisteminde işlem yapmasına rağmen şifresini unutanlar da PTT’den 2 tl ile kapalı zarfta e-devlet şifresini temin edebilir.

Daha sonra internet üzerinden turkiye gov tr linkine tıklanılarak açılan sayfanın sağ üst köşesinde bulunan sisteme giriş butonuna tıklanarak e-devlet şifremizi ve tc kimlik numaramızı ilgili yerlere yazarak kimliğimi şimdi doğrula butonuna bastığımızda sisteme girişimiz gerçekleşecektir.

Açılan sayfada sistem hakkında kısa bilgi erilmektedir. Uygulamaya git butonuna tıkladığımızda sistem bizi YAMBİS sistemine yönlendirecektir.

16 Aralık 2010 tarih ve 27787 sayılı Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile şantiye şefleri ve yetki belgeli ustalar hakkında yönetmeliğe göre müteahhidin 01 Ocak 2012 tarihinden itibaren yetki belgesi numarası almaları zorunluluğu getirilmiştir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na kayıtlı müteahhitlere yetki belgesi numaraları verilmiştir ve bu numaralar bilgi sisteminde kayıtlı durmaktadır.

Müteahhitler ve vatandaşlar Bakanlığın yambis csb gov tr linki yazılarak numaraları olup olmadığını vatandaş girişi bölümünden girerek TC kimlik veya tüzel şirketlerde vergi numarası yazarak kayıtlı olup olmadıklarını kontrol edip kayıt olabileceklerdir.

YAMBİS sistemi ile müteahhit tanımlama, yetki belgesi numarası başvuru, iptal edilen müteahhit listesi, müteahhit sorgulama işlemleri de yapılabilmektedir. Müteahhit durumunu sorgulamak için müteahhit sorgulama sekmesine tıkladığımızda açılan sayfaya tc kimlik numaramızı ve vergi numaramızı yazdığımızda sorgulama işlemi yapılabilir.

Eğer girilen bilgilere göre müteahhit bulunmadı diye bir bilgi yazarsa, vatandaş ana ekranında müteahhit tanımlama sekmesi tıklanarak istenilen bilgiler doldurularak tanımlama işlemi yapılabilinir.

Müteahhitlik Yetki Belgesi Nasıl Alınır?  E-Devlet

Yetki belgesi numarası başvuru yapmak isteyenler yetki belgesi numarası başvuru sekmesine tıklayarak açılan sayfaya tc kimlik numarası ve vergi numarası ilgili yerlere yazılarak ara butonuna tıklanması ile önümüze gelen bilgilerin doğruluğu kontrol edilip sonraki tuşuna basılarak açılan sayfada dilekçe ekleri yüklenerek bitir tuşuna basılır.

Açılan sayfanın alt kısmında yazdır butonuna tıklanılarak sayfanın çıktısı alınır. Yetkili kişi tarafından belgeye kaşe vurulur. Form ve başvuru dilekçesi ile bilgisayarda taratıp sisteme yüklendiği zorunlu belgelerle diğer evraklarla birlikte Evrak Kayıt Bürosuna ileterek başvuruda bulunur.

Sistemde kayıtlı olan fakat müdürlüğe başvuruda bulunmayan kişiler yetkililerin adres, telefon, bilgileri ortaklara ait bilgiler, Ticaret Odası Kayıt Belgesi ve Ticaret Sicili Gazetesi (kuruluş, ortaklık ve adres bilgilerini, son hali), Yetki Belgesi Başvuru Formu (İmzalı Kaşeli) vb. ilgili evrakların orjinalleri, fotokopileri ve dijital ortamda tarayarak müdürlüğe getirilir. Müdürlük güncelleme yaparak sistemden alınacak Yapı Müteahhidi Yetki Belgesi Başvuru Formu çıktısı bizzat yetkili tarafından kaşelenip imzalandıktan sonra başvurularını tamamlayacaklardır.