İdarenin ihale sözleşmesi kapsamında yüklenici tarafından işçi ücretlerinin ödenmesini takip ve teminindeki görevi

ihale sözleşmesi kapsamında yüklenici tarafından işçi ücretlerinin ödenmesini takip ve teminindeki görevi

Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin “Çalışanların özlük hakları” başlıklı 38’inci maddesinde, işçi ücretlerinin yüklenici tarafından ödenmesi ve kontrol teşkilatınca işçi ücretlerinin ödenip ödenmediğinin takip edilmesi aşamasında izlenecek yol ve yöntemler belirlenmiştir

4734 sayılı Kanun kapsamında yaptığı hizmet alımlarında sözleşmenin yürütülmesi aşamasında, yüklenici ile işçi arasında akdedilen sözleşme uyarınca ödenmesi gereken işçi ücretlerini takip etme ve ödenmeyen işçi aylıklarının hakedişten kesilerek işçilere ödeme yapılmasını sağlama yetki ve görevi verildiği anlaşılmıştır.

ihale sözleşmesi kapsamında işçi ücretlerinin ödenmesi

Teknik Şartname’nin 8.5.12’nci maddesinde “Yüklenici çalıştırdığı sigortalının her biri için kendi belirlediği bir bankada ücret ödemelerin yatırılacağı bir hesap açtıracaktır. Çalışanların ücretleri bu hesaba en geç ilgili ayın ilk 15 (onbeş) günü içerisinde yüklenici tarafından yatırılacaktır. İşçi ücretlerinin yüklenici tarafından ödenmemesi halinde (bordroda gösterilen bedel üzerinden kısmı ödeme yapılsa bile) yükleniciye bir sonraki dönemde kesinlikle herhangi bir ödeme yapılmayacaktır ve işçilerin ücretleri brüt miktar üzerinden hak edişlerinden kesilerek doğrudan doğruya yüklenici adına banka tasdikli çalışan listesine göre idare tarafından işçilere ve resmi kuruluşların (vergi ve primler bakımından) hesaplarına yatırılacaktır.” düzenlemesi,

İhale Sözleşme Tasarısının Ödeme yeri ve şartları

12’nci maddesinde “12.1. Sözleşme bedeli (ilave işler nedeniyle meydana gelebilecek artışlara ilişkin bedel dahil) İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa Döner Sermaye Saymanlığınca ve Genel Şartnamenin hatalı, kusurlu ve eksik işlere ilişkin hükümleri saklı kalmak kaydıyla aşağıda öngörülen plan ve şartlar çerçevesinde ödenecektir:

Hakediş raporları yüklenicinin başvurusu üzerine, sözleşme veya eklerinde aksine bir hüküm bulunmadıkça her ayın sonunda düzenlenir. İşe başladığından beri meydana getirilen işler, kontrol teşkilatı tarafından yüklenici veya vekili ile birlikte hesaplanır ve bulunan miktarlar, teklif edilen birim fiyatlarla çarpılmak suretiyle sözleşmedeki esaslara uygun olarak hakediş raporuna geçirilir. Düzenlenen hakediş raporunun işleme konulabilmesi için, yüklenici veya işbaşında bulunan vekili tarafından imzalanmış olması gereklidir.

Ödeme, hakediş evraklarının eksiksiz olarak Saymanlık Müdürlüğüne intikalinden itibaren en geç 30 (otuz) gün içinde yapılacaktır…”düzenlemesi,

Aynı Tasarı’nın “Cezalar ve Sözleşmenin Feshi” başlıklı 16’ncı maddesinde “16.1. İdare tarafından uygulanacak cezalar aşağıda belirtilmiştir:

16.1.2. 16.1.1 nci maddede belirtilen haller dışında kalan

  1. Yüklenici, çalışanların ücretlerini en geç ilgili ayın ilk 15 (onbeş) günü içerisinde banka hesaplarına yatıracaktır. İşçi ücretlerinin yüklenici tarafından zamanında ödenmemesi ve/veya kısmi yatırılması halinde ücreti zamanında yatırılmayan her bir kişi için günlük, sözleşme bedelinin güne isabet eden kısmının %0,06 (onbinde altı) nispetinde ceza uygulanır.

S.B: Sözleşme Bedeli

Ç.K: Çalışma kişi sayısı

formül=[( S.B. / Ç.K)/30] X %0,06 X kişi sayısı X gün sayısı”… ” düzenlemesi yer almaktadır.

Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin “Çalışanların özlük hakları” başlıklı 38’inci maddesinde, işçi ücretlerinin yüklenici tarafından ödenmesi ve kontrol teşkilatınca işçi ücretlerinin ödenip ödenmediğinin takip edilmesi aşamasında izlenecek yol ve yöntemler belirlenmiştir.

Bu düzenleme ile idarelere, 4734 sayılı Kanun kapsamında yaptığı hizmet alımlarında sözleşmenin yürütülmesi aşamasında, yüklenici ile işçi arasında akdedilen sözleşme uyarınca ödenmesi gereken işçi ücretlerini takip etme ve ödenmeyen işçi aylıklarının hakedişten kesilerek işçilere ödeme yapılmasını sağlama yetki ve görevi verildiği anlaşılmıştır.

İdarenin yüklenici tarafından işçi ücretlerinin ödenmelerindeki görevleri

İdarenin yüklenici tarafından işçi ücretlerinin ödenmesini takip ve temin görevi bulunduğu dikkate alındığında, idarece yapılan cezalara ilişkin düzenlemenin idarenin işçi ücretlerinin ödenmesine ilişkin takip ve temin yükümlülüğünün zamanında yerine getirilmesi ve işçi haklarının korunmasına ve işçi lehine yönelik bir düzenleme olduğu, bu çerçevede idare tarafından çalışanların ücretlerinin en geç ilgili ayın ilk 15 (onbeş) günü içerisinde ödenmesine ilişkin söz konusu düzenlemede mevzuata aykırılık bulunmadığı tespit edilmiş olup, söz konusu iddianın yerinde olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Toplantı No : 2019/031
Gündem No : 14
Karar Tarihi : 26.06.2019
Karar No : 2019/UH.II-723

BAŞVURU SAHİBİ:
Tan-Pa Yem. Üre. Gıda Tem. San. ve Tic. A.Ş.,

İHALEYİ YAPAN İDARE:
İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü Cerrahpaşa Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü,

BAŞVURUYA KONU İHALE:
2019/173397 İhale Kayıt Numaralı “Malzeme Dahil Yemek Pişirme ve Dağıtım Hizmeti Alımı” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü Cerrahpaşa Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü tarafından 27.05.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Malzeme Dahil Yemek Pişirme ve Dağıtım Hizmeti Alımı” ihalesine ilişkin olarak Tan-Pa Yem. Üre. Gıda Tem. San. ve Tic. A.Ş.nin 10.05.2019tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 17.05.2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 27.05.2019 tarih ve 22167 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 27.05.2019 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.