İdari Şartnamenin İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri başlıklı 7’nci maddesinde İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği teknik şartnamede belirtilen belgeler düzenlemesinin yer aldığı ancak araçların isteklilerin kendi malı olmasına ilişkin yeterlik kriteri belirlenmediği

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde “İhaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenebilir:

6) İhale konusu işin yerine getirilebilmesi için gerekli görülen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler…” hükmüne,

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler” başlıklı 41’inci maddesinde (1) İşin yapılabilmesi için gerekli görülen makine, teçhizat ve diğer ekipmanın sayısına ve niteliğine dokümanda yer verilir. Makine, teçhizat ve ekipman için kendi malı olma şartının aranmaması esastır. Ancak idare, işin niteliğinin gerektirdiği hallerde, ihale konusu işin yapılabilmesi için adaya veya istekliye ait olmasını gerekli gördüğü makine, teçhizat ve diğer ekipmanı yeterlik kriteri olarak belirleyebilir. Bu durumda, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın, teknik kriterlerine yönelik olarak dokümanda düzenleme yapılmış ise, bu niteliğe yönelik belgelerin de başvuru veya teklif kapsamında sunulması zorunludur.

(2) Adayın veya isteklinin kendi malı olan makine, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da (yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile tevsik edilir. Tevsik işleminin aslına uygunluğunun noter tarafından onaylanmış ruhsat örneklerinin sunularak yapılması halinde, örnek çıkarma işleminin ilan veya davet tarihinden sonra yapılmış olması zorunludur.

(3) Geçici ithalle getirilmiş veya finansal kiralama yoluyla edinilmiş makine ve ekipman, kira sözleşmesinin sunulması ve ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar olan kiralarının ödendiğinin belgelenmesi şartı ile adayın veya isteklinin kendi malı sayılır.

(4) İş ortaklığında makine, teçhizat ve ekipman ortaklardan biri, birkaçı veya tamamı tarafından sağlanabilir. Konsorsiyumda, makine, teçhizat ve ekipmana ilişkin belgeler, her bir ortağın kendi kısmı göz önünde bulundurularak, ortaklardan ayrı ayrı istenir ve değerlendirilir” hükmüne,

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1. İhale Uygulama Yönetmeliklerinin tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeleri düzenleyen maddelerinde kendi malı olma şartının aranmamasının esas olduğu hükme bağlanmıştır. İdareler tarafından bazı tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman için aday veya isteklinin kendi malı olma şartının aranması durumunda; kendi malı olması istenen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın teknik kriter ve özelliklerine ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamede yer verilecek, aday veya istekliler de kendi malı olan tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanı; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir (YMM) raporu veya serbest muhasebeci mali müşavir (SMMM) raporu ile tevsik edeceklerdir. Makine, teçhizat ve diğer ekipman için kendi malı olma koşulunun aranmaması durumunda ise aday veya isteklilerden başvuru veya teklifleri kapsamında (taahhütname, yapı araçları taahhütnamesi, kira sözleşmesi, vb.) herhangi bir belge sunmaları istenmeyecektir.

9.2. Yapım işi ihalelerinde, ihale konusu işin yürütülmesi için işyerinde bulundurulması öngörülen; tesis, makine, teçhizat ve ekipmana ilişkin bilgilere sözleşme tasarısında yer verilecektir.” açıklamasına yer verilmiştir.

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği teknik şartnamede belirtilen belgeler.” düzenlemesinin yer aldığı, ancak araçların isteklilerin kendi malı olmasına ilişkin yeterlik kriteri belirlenmediği,

Aynı Şartname’nin “Diğer Hususlar” başlıklı 47’nci maddesinde de araçların isteklilerin kendi malı olmasına ilişkin yeterlik kriteri belirlenmediği görülmüştür.

Teknik Şartname’nin “İhale Konusu Hizmet” başlıklı 2’nci maddesinde“2.1. Aşağıda özellikleri belirtilen;

-“S” Plakalı 2(iki) adet sürücü dâhil 40 kişilik ve üstü otobüs,

-“S” Plakalı 3(üç) adet sürücü dâhil 29 kişilik ve üstü midibüs (otobüs),

-“S” Plakalı 4( dört) adet sürücü dâhil 19 kişilik ve üstü minibüs (otobüs),

İlişikte belirtilen güzergâhlarda personel taşıma hizmeti yapılacaktır.

2.2. Aşağıda cinsi ve adeti belirtilen araçlar(teknik şartname ekinde belirtilen güzergahlarda kullanılacak olan araçlar), isteklinin kendi öz malı olacak ve araçların kendi öz malı olduğuna dair belgeler (araç ruhsatları Noter veya Kurum onaylı suretleri) sözleşmeden önce İdareye Sunulacaktır.

Aynı Şartname’nin “Teknik Şartlar” başlıklı 8’inci maddesinde “8.1. Yüklenici, işe başlamadan önce bu şartnamenin ekinde yer alan güzergâh ve araç çizelgelerinde belirtilen hatlara tahsis edeceği araçlara ait ruhsatlar (Noter veya Kurum onaylı suretleri) ile kiralık araçlara ait sözleşme (Noter veya Kurum onaylı suretleri) idareye verecektir. Ayrıca yüklenici, bu şartname ekinde yer alan güzergâhlara verilecek araçları ve araçları kullanacak personel bilgilerini çizelge halinde dilekçe ekinde İdareye sunacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

Hizmet İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 41’inci maddesinde, işin yapılabilmesi için gerekli görülen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın sayısına ve niteliğine dokümanda yer verileceği; tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman için kendi malı olma şartının aranmamasının esas olduğu, dokümanda, aday veya isteklinin kendi malı olması istenen ve teknik kriterlerine yönelik düzenleme yapılan, tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ait belgelerin de başvuru veya teklif kapsamında sunulmasının zorunlu olduğu hükme bağlanmıştır.

İdari Şartname’nin 7.5’inci maddesinde, isteklilerin kendi malı olması istenen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana yer verilmemiş, Teknik Şartname’nin 2’nci maddesinde toplam 5 adet aracın isteklinin kendi malı olması gerektiği, isteklinin kendi malı olan araçlara ilişkin belgelerin ise sözleşme imzalanmasından önce idareye sunulacağı açıkça belirtildiğinden söz konusu kendi malı şartının tekliflerin değerlendirilmesi aşamasına ilişkin olmadığı, teklif zarfı kapsamında kendi malına ilişkin belgeleri sunmayan isteklilerin tekliflerinin geçersiz teklif olarak değerlendirilemeyeceği anlaşıldığından başvuru sahibinin bahse konu iddiasının yerinde olmadığı değerlendirilmiştir.

Ayrıca, 12.09.2019 tarihinde gerçekleştirilen şikayete konu ihaleye ilişkin düzenlenen zarf açma ve belge kontrol tutanağında, teklif sunan her istekli için ayrı satır açıldığı, idarece teklif kapsamında sunulması istenilen belgelere ilişkin ayrı sütün açıldığı, anılan tutanakta isteklilerin kendi malı araçlarına ilişkin belgeler için ayrı bir sütun açılmadığı, başvuru sahibi istekli dahil olmak üzere hiçbir istekli tarafından kendi malına ilişkin belgelerin teklif zarfı kapsamında idareye sunulmadığı, 13.09.2019 tarihli ihale komisyonu kararında teklif sunan hiçbir isteklinin, araçların kendi malı olduğuna ilişkin belge sunmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılmadığı görülmüştür.

Toplantı No : 2019/056
Gündem No : 35
Karar Tarihi : 26.12.2019
Karar No : 2019/UH.II-1716