ihale inşaat ve onarma işlerinde geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan hallerde geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarihin diğer hallerde işin fiilen tamamlandığı veya fiilen bırakıldığı tarihin bitim tarihi olarak kabul edileceği belirtilmiştir

Tarih 22/04/2010
Sayı B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-GVK-42-9-300
Kapsam
T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

Sayı : B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-GVK-42-9-300 22/04/2010
Konu : Yıllara Sari İnşaat İşlerinde İşin Bitim Tarihi

İlgide kayıtlı dilekçenizde … Belediyesi ile şirketiniz arasında 02.01.2009 tarihinde düzenlenen sözleşme ile “… İnşaatı” işinin yapımının taahhüt edildiği, sözleşmeye göre işin 27.12.2009 tarihinde bitirilmesinin öngörüldüğü, ancak söz konusu işe ilişkin geçici kabul tutanağının idare tarafından 15.02.2010 tarihinde onaylandığı belirtilerek, bahse konu işin bitim tarihi olarak hangi tarihin esas alınması gerektiği hususunda Başkanlığımızdan bilgi istenilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 42 nci maddesinde, birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarım işlerinde kar veya zararın işin bittiği yıl kati olarak tespit edileceği ve tamamının o yılın geliri sayılacağı hükme bağlanmıştır.

Bir işin Gelir Vergisi Kanununun 42 nci maddesi kapsamına girmesi için, faaliyet konusu işin, inşaat ve onarma işi olması, işin taahhüde bağlı olarak başkaları hesabına yapılması ve birden fazla takvim yılına sirayet etmesi gerekmektedir.

Aynı Kanunun 44 üncü maddesinde, inşaat ve onarma işlerinde geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan hallerde geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarihin, diğer hallerde işin fiilen tamamlandığı veya fiilen bırakıldığı tarihin, bitim tarihi olarak kabul edileceği belirtilmiştir.

Öte yandan, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde Gelir Vergisi Kanununda belirtilen esaslara göre istihkak sahiplerinin kurumlar vergisine mahsuben, birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işleri ile uğraşan kurumlara bu işleri ile ilgili olarak yapılan hakediş ödemeleri üzerinden vergi kesintisi yapmak zorunda oldukları hükme bağlanmıştır. Yapılacak vergi kesintisi oranı ise, 2009/14594 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile %3 olarak belirlenmiştir.

Buna göre; başlangıçta yıllara sirayet etmeyeceği düşünülerek sözleşmede süresi belirlenen inşaat işinin, işin uzaması sonucu yıllara yaygın bir inşaat işi niteliği kazanmasından dolayı; ertesi yılın başından itibaren yapılan hakediş ödemeleri üzerinden %3 oranında vergi kesintisi yapılması gerekmektedir. Vergi kesintisi uygulamasına geçici kabul yapılıncaya kadar devam olunacak olup geçici kabul yapıldıktan sonra alınan hak edişlerin ilgili yıl için verilecek beyannamede gösterilmesi gerekeceğinden, geçici kabul yapıldıktan sonra yapılan ödemelerden vergi kesintisi yapılmayacaktır.

Sonuç olarak, geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan yıllara sari inşaat ve onarma işlerinde  geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarih, iş bitim tarihi olarak kabul edildiğinden, … Belediyesine yapımını taahhüt ettiğiniz “… İnşaatı” işinin bitim tarihi olarak bu işe ilişkin düzenlenen geçici kabul tutanağının idarece onaylandığı tarihin (15.02.2010) iş bitim tarihi olarak kabul edilmesi ve bu işten elde edilecek kazancın 2010 yılının geliri sayılarak, bu dönem için verilecek kurumlar vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir. Ayrıca,  beyannamede gösterilen kazançlardan Kanunun 15 inci maddesinin birinci fıkrasına göre kaynağında kesilmiş olan vergilerin, beyanname üzerinden hesaplanan kurumlar vergisinden mahsup edilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Gelir İdaresi Grup Müdürü V.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.