ihale Personele verilen yemeğin doğrudan temin yoluyla satın alınması durumunda iaşe bedellerinin ödenmesi sırasında damga vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı hk

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Konya Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

 

 

SAYI : B.07.1.GİB.4.42.16.02/DVK -151-255 17.03.2006
KONU: Damga Vergisi

 

……………..

 

İlgide yazınızın incelenmesi neticesinde, personele verilecek yemeğin, iaşe alımlarının 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 22/d maddesi gereğince doğrudan temin yoluyla satın alındığı, belirtilerek iaşe bedellerinin ödenmesi sırasında damga vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı hakkında bilgi istendiği anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 3. maddesinde resmi daireler ile kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği, 8. maddesinde de bu kanunda yazılı resmi daireden maksadın, genel ve katma bütçeli daire ve idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı, aynı kanunun ekli (2) sayılı tablonun ‘I. Resmi işlerle ilgili kağıtlar’ bölümünün A/I.fıkrasında da, resmi dairelerin diğer resmi dairelerle yaptığı işlemlerde düzenlenen kağıtların Damga Vergisinden istisna edileceği belirtilmiştir.

Bu çerçevede, damga vergisi uygulaması bakımından Kanunda tanımı yapılan resmi dairelere bağlı olmakla birlikte ayrı tüzel kişilik ve iktisadilik vasıflarının her ikisine binden haiz olan kuruluşlar resmi daire olarak kabul edilmemekte, buna karşılık bu iki özellikten herhangi birine sahip olamayan kuruluşlar bağlı oldukları resmi dairenin damga vergisi uygulaması yönünden sahip oldukları ayrıcalıklardan faydalanabilmektedir.

Buna göre, ……………. bağlı Yemekhane Yönetimi ayrı bir tüzel kişilik ve iktisadi işletme olmadığından Damga Vergisi uygulamaları açısından ‘resmi daire’ olarak kabul edilmesi gerekmektedir.

Öte yandan aynı kanuna ekli (I) sayılı tablonun ‘II-Kararlar Ve Mazbatalar’ bölümünün 1. maddesinde meclislerden, resmi heyetlerden ve idari davalarla ilgili olmayarak danıştaydan verilen mazbata, ilam ve kararlarla hakem kararları için binde 7,5 oranında , 2. maddesinde arttırma ve eksiltme kanunlarına tabi olan ve olmayan daire ve kurumların yetkili organlarınca verilen her türlü ihale kararlarının binde 4,5 oranında, ‘IV-Makbuzlar ve diğer kağıtlar’ başlıklı bölümünün 1/a maddesinde ‘Resmi daireler tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemeler (avans olarak yapılanlar dahil) nedeniyle, kişiler tarafından resmi dairelere verilen ve belli parayı ihtiva eden makbuz ve ibra senetleri ile bu ödemelerin resmi daireler nam ve hesabına, kişiler adına açılmış veya açılacak hesaplara nakledilmesini veyaemir ve havalelerine tediyesini temin eden kağıtlar’ binde 7,5 oranında damga vergisine tabi tutulmuştur.

Bununla beraber, 44 Seri Nolu Damga Vergisi Genel Tebliğinin 5. maddesinde idarelerin 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunun 22. maddesi gereğince yapacakları alımlar nedeniyle belli parayı ihtiva eden sözleşme düzenlenmesi halinde bu sözleşmenin, idarece kurulacak ihale komisyonlarınca bir ihale kararı alınması halinde bu kararın damga vergisine tabi tutulması gerektiği, ancak söz konusu alımlar nedeniyle belli parayı ihtiva eden bir sözleşme düzenlenmemesi ve ihale komisyonları kurularak bir ihale kararı alınmaması halinde ise damga vergisi alınmayacağı açıklanmıştır.

Bu çerçevede yemekhane yönetimince gerçekleştirilen işlemlerle ilgili olarak ,

1.Resmi dairelerle yada damga vergisinden muaf tutulmuş kuruluşlarla olan işlemlerinde düzenlenen kağıtların 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun 1-A/1. maddesi hükmüne göre damga vergisine tabi tutulmaması,2. Diğer kişi ve kuruluşlarla olan işlemlerinde düzenlenen kağıtlara ait damga vergisi mükellefiyeti ise işlemin diğer tarafına ait olduğundan bu kişilerden alınan malların bedellerinin ödenmesi sırasında binde 7,5 oranında damga vergisi kesintisi yapılması gerekir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

Vergi Dairesi Başkanı