ihale sözleşmelerin üzerinden kesilen damga vergisinin nüsha sayısına göre kesilmemesi sonucu fazla ödemede bulunulması

Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı

Dosya No : 29958
Tutanak No : 30572
Tutanak Tarihi : 13.01.2009

Dosyada mevcut belgelerin okunup incelenmesinden sonra gereği görüşüldü:

416 sayılı ilamın 1 inci maddesinde, muhtelif işlerde kullanılmak üzere satın alınan malzeme, mal ve hizmet işlerine ilişkin düzenlenen sözleşmelerin üzerinden kesilen damga vergisinin nüsha sayısına göre kesilmemesi sonucu fazla ödemede bulunulması nedeniyle toplam 278.84,00 YTL.’na tazmin hükmolunmuştur.

Dilekçi dilekçesinde, düzenlenen sözleşmelerde nüsha adedine göre damga vergisi alınmadığı gerekçesiyle tazmin hükmedildiğini, ancak Temyiz Kurulunun 03.04.2007 tarih ve 29268 sayılı kararında sözleşmelerden yalnızca resmi daireye ibraz edilenlerin vergiye tabi tutulmalarına karar verildiği, yapılan işlemin bu karar karşısında yasal olduğunu belirterek tazmin hükmünün kaldırılmasını talep etmektedir.

488 Sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun 1. maddesinde; “Bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar Damga Vergisine tabidir. Bu kanundaki kağıtlar terimi, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan (Değişik: 5228/59-4/a md.) (Yürürlük: 31.7.2004) belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade eder……..”

Kanun’un 3 . maddesinde; ” Damga Vergisinin mükellefi kağıtları imza edenlerdir. Resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların Damga Vergisini kişiler öder………”

Aynı kanunun 5. maddesinde ise; “Bir nüshadan fazla olarak düzenlenen kağıtların her nüshası ayrı ayrı aynı miktar veya nispette Damga Vergisine tabidir. Şu kadar ki, poliçe ve emre yazılı ticari senetlerin yalnız tedavüle çıkarılan nüshaları vergiye tabi tutulur.

26. maddesinde de, Resmi dairelerin ilgili memurları kendilerine ibraz edilen kağıtların Damga vergisini aramaya ve vergisi hiç ödenmemiş olanları bir tutanakla tespit etmeye veya bunları tutanağı düzenlemek üzere, vergi dairesine göndermeye mecburdurlar “Denilmektedir.

Damga Vergisi Kanunu’nun resmi dairelerin mecburiyeti başlığını taşıyan 26. maddesinde, resmi dairelerin ilgili memurlarının kendilerine ibraz edilen kağıtların damga vergisini aramaya ve vergisi hiç ödenmemiş olanları bir tutanakla tespit etmeye veya bunları tutanağı düzenlemek üzere, vergi dairesine göndermeye mecbur oldukları ifade edilmiştir. Dolayısıyla, anılan işte her ne kadar sözleşme iki nüsha düzenlenmişse de, resmi daireye bir nüshası ibraz edildiğinden ve ibraz edilen belgeye ait Damga Vergisinin de tahsil edildiği anlaşıldığından, ibraz edilmeyen nüshalar dolayısıyla tazmin hükmü verilmesi mümkün değildir.

Yukarıda açıklanan sebeplerle, dilekçilerin iddialarının kabulüyle, 416 nolu ilamın 1.maddesiyle tazminine karar verilen 278.84,00 YTL.’na ilişkin tazmin hükmünün KALDIRILMASINA, Oyçokluğu ile,

13.01.2009 tarihinde karar verildi.