ihalede idarece yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı uygulamasında yerli malı belgesi sunmayan isteklilerin teklif bedellerinin arttırılması gerekirken, yerli malı belgesi sunan isteklilerin teklif bedellerinin düşürüldüğü anlaşılmıştır. Ancak söz konusu işlemin yerli malı teklif etmeyen diğer isteklilerin söz konusu mal kalemi için teklif ettikleri bedele, kendi teklif bedelleri üzerinden ihale dokümanında belirlenen fiyat avantajı oranı esas alınarak hesaplanan tutarın eklenmesi suretiyle yapılması gerekmektedir. Bu itibarla idarece yerli malını teklif edenler lehine fiyat avantajı uygulanmasının yukarıda yer verilen örnek niteliğindeki fiyat avantajı uygulaması dikkate alınarak yeniden yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.

<![CDATA[
Toplantı No 2019/019
Gündem No 12
Karar Tarihi 10.04.2019
Karar No 2019/UM.I-461

BAŞVURU SAHİBİ:

İpek Hırdavat Demir Çelik Elek. Taah. Tic. ve San. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kent Estetiği Daire Başkanlığı,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2018/674970 İhale Kayıt Numaralı “Tesisat Atölyesi Muhtelif Hırdavat ve Sarf Malzemeleri Alımı İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kent Estetiği Daire Başkanlığı tarafından 21.02.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Tesisat Atölyesi Muhtelif Hırdavat ve Sarf Malzemeleri Alımı İşi” ihalesine ilişkin olarak İpek Hırdavat Demir Çelik Elek. Taah. Tic. ve San. Ltd. Şti.nin06.03.2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 08.03.2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 18.03.2019 tarih ve 12023sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 18.03.2019 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2019/303 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, başvuruya konu ihalenin 12’nci kısmı için teklif ettikleri bedelin ekonomik açıdan en avantajlı teklif olmasına rağmen, ihale komisyonu tarafından ihalenin yerli malı teklif eden istekli lehine %15 oranında fiyat avantajı uygulanması sonucunda ekonomik açıdan en avantajlı teklif olduğu belirlenen Turanlar Yapı Malz. İnş. Nakl. Turz. Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, ancak söz konusu kısmı oluşturan 256 adet malzemenin içeriği dikkate alındığında anılan kısımda yerli malı teklif edenler lehine fiyat avantajı uygulanmasının mümkün olmadığı, çünkü bahse konu kısım içerisinde ithal ürünlerin yer aldığı, bu sebepten ihaleye teklif veren istekliler tarafından anılan kısmı oluşturan her bir mal kalemine (256 kalem) ilişkin yerli malı belgesinin sunulması ihtimalinin bulunmadığı, kaldı ki ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından da 12’nci kısımda bulunan kalemlerinin tamamına yerli malı belgesinin sunulmadığı, ayrıca şikâyete konu kısma ilişkin yerli malı teklif edenler lehine fiyat avantajı uygulanabilmesi için 256 adet mal kaleminden yerli üretimi bulunan malzemelerin ayrı, ithal edilen malzemelerin ayrı kısımlarda ihale edilmesi ya da mal kalemi bazında değerlendirilmesi gerektiği, bu itibarla idarece ihalenin 12’nci kısmına ilişkin değerlendirmenin ya yerli malını teklif edenler lehine fiyat avantajı uygulanmadan yapılması ya da söz konusu kısmın iptal edilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Yerli istekliler ile ilgili düzenlemeler” başlıklı 63’üncü maddesinde “İhalelere sadece yerli isteklilerin katılması ile yerli istekliler ve yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı tanınmasına ilişkin olarak aşağıdaki düzenlemeler esas alınır:

c) (Değişik: 18/06/2017-7033/74. md.) Mal alımı ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine, %15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir. Ancak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri arasından belirlenen ve Kurum tarafından ilan edilen listede yer alan malların ihalelerinde, yerli malı teklif eden istekliler lehine %15 oranında fiyat avantajı sağlanması mecburidir. Yerli yazılım ürünü teklif eden istekliler lehine de %15 oranında fiyat avantajı sağlanması mecburidir.

e) Yerli malı belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak belirlenir. İsteklilerce teklif edilen malın yerli malı olduğu, bu usul ve esaslara uygun olarak düzenlenen yerli malı belgesi ile belgelendirilir…” hükmüne,

 

Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yerli malını teklif edenler lehine fiyat avantajı uygulanması” başlıklı 61’inci maddesinde “…(2) Mal alımı ihalelerinde yaklaşık maliyetine bakılmaksızın, tüm isteklilerin katılabileceğine ilişkin düzenleme yapılabilir ve bu ihalelerde yerli malı teklif eden istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir.

(3) İhale veya ön yeterlik ilanı ve idari şartnamede, yerli malı teklif edenler lehine tanınan fiyat avantajı oranı belirtilir.

(4) (Değişik:16/08/2014-29090 R.G./5.md.) Yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı tanınan ve birden fazla mal kaleminden oluşan ihalelerin, kısmi teklife açık olarak gerçekleştirilmesi ve fiyat avantajı tanınan her bir kısmın tek bir mal kaleminden oluşması zorunludur. (Ek cümle: 19.06.2018-30453/m RG/ 7. md., yürürlük:19.07.2018) Ancak, birbirini tamamlayan veya teknik zorunluluklar nedeniyle birlikte alınması gereken mal kalemlerine bir kısımda yer verilebilir. Kısmi teklife açık ihalelerde, kısımların birinde, birkaçında veya tamamında yerli malı teklif eden istekliler lehine aynı veya farklı oranlarda fiyat avantajı sağlanabilir. Yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı, yerli malı teklif etmeyen diğer isteklilerin söz konusu mal kalemi için teklif ettikleri bedele, kendi teklif bedelleri üzerinden ihale dokümanında belirlenen fiyat avantajı oranı esas alınarak hesaplanan tutarın eklenmesi suretiyle bulunur.

(5) Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin, fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirleneceği ihalede, öncelikle fiyat dışı unsurlar dikkate alınarak değerlendirilmiş teklif bedeli bulunur. Yerli malını teklif edenler lehine fiyat avantajı, bu istekliler dışındaki isteklilerin değerlendirilmiş teklif bedellerine, kendi değerlendirilmiş teklif bedelleri üzerinden fiyat avantajı oranı esas alınarak hesaplanan tutarın eklenmesi suretiyle uygulanır.

(7) (Ek fıkra:16/08/2014-29090 R.G./5.md.) Teklif edilen malın yerli malı olduğu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak düzenlenen yerli malı belgesi ile belgelendirilir…” hükmüne,

 

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:

ğ) Yerli malı teklif edenler lehine fiyat avantajı tanınması durumunda, bu avantajdan yararlanmak isteyenlerce sunulacak yerli malı belgesi,…”düzenlemesine,

 

Anılan Şartname’nin “İhalenin yabancı isteklilere açıklığı ve yerli malı teklif edenler lehine fiyat avantajı uygulanması” başlıklı 8’inci maddesinde “İhale, yeterlik kriterlerini taşıyan yerli ve yabancı tüm isteklilere açıktır. Yerli malı teklif eden istekliye ihalenin tamamında % 15 (yüzde on beş) oranında fiyat avantajı uygulanacaktır. Yerli malı teklif eden isteklilerin fiyat avantajından yararlanabilmesi için teklif ettiği mala/mallara ilişkin yerli malı belgesini/belgelerini sunması zorunludur.” düzenlemesine,

 

Aynı Şartname’nin “Kısmi teklif verilmesi” başlıklı 19’uncu maddesinde “19.1. Bu ihalede kısmi teklif verilebilir.

19.2.1. Bu ihaledeki kısım sayısı 12 dir. İhale kısımlarına ilişkin koşullar altta düzenlenmiştir;

12 kısımdan oluşmaktadır.” düzenlemesine,

 

Aynı Şartname’nin “Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi” başlıklı 35’inci maddesinde “…35.3. Yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı uygulanması:

35.3.1.Yerli malı teklif edenler lehine fiyat avantajı, Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 61 inci maddesi esas alınarak hesaplanacaktır.

35.4.1. Birden fazla istekli tarafından teklif edilen fiyatın en düşük fiyat olması ve bu fiyatların da birbirine eşit olması durumunda ekonomik açıdan en avantajlı teklif, sırasıyla;

1) İstekli tarafından sunulan malın yerli malı olmasına,

2) İhale konusu iş veya benzer işe ilişkin olarak istekli tarafından sunulan iş deneyimini gösteren belgedeki belge tutarına,

göre belirlenecektir.

35.4.2. Birden fazla isteklinin teklifinin eşit olması ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesinde, 35.4.1. maddesindeki düzenleme ile Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 62 nci maddesindeki düzenleme esas alınacaktır.” düzenlemesine yer verildiği görülmüştür.

 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kent Estetiği Daire Başkanlığı tarafından birim fiyat teklif alınmak suretiyle kısmi teklife açık olarak gerçekleştirilen ve 12 kısımda oluşan “Tesisat Atölyesi Muhtelif Hırdavat ve Sarf Malzemeleri Alımı” ihalesinin ihale dokümanında yerli malı teklif eden istekliler lehine her bir kısmında % 15 oranında fiyat avantajı uygulanacağının düzenlendiği, bu kapsamda başvuruya konu ihalenin şikâyete konu 12’nci kısmına teklif veren;

 

Turanlar Yapı Malz. İnş. Nakl. Turz. Tic. Ltd. Şti. tarafından Bartın Ticaret ve Sanayi Odası tarafından orta-düşük teknolojik düzeyine sahip “PVC Boru ve Ek Parçaları” ürününe ilişkin, İstanbul Sanayi Odası tarafından orta-yüksek teknolojik düzeyine sahip “(3/4 inç) Küresel Vana”, “(1 inç) Küresel Vana”, “(1/2 inç) Küresel Vana”, “(1 1/4 inç) Küresel Vana”, “(1 1/2 inç) Küresel Vana”, “(2 inç) Küresel Vana” ürünlerine ilişkin, İstanbul Ticaret Odası tarafından orta-düşük teknolojik düzeyine sahip “Pik Döküm (çeşitli vana parçaları vb)” ürününe ilişkin, Kayseri Sanayi Odası tarafından orta-düşük teknolojik düzeyine sahip “Pe Boru (Ø20- Ø800 mm.) (Atık su, temiz su, yağmurlama, basınçlı tesisat, sondaj, Telekom, doğalgaz ve yerden ısıtma boruları ve bağlantı parçaları)” ürününe ilişkin, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından orta-düşük teknolojik düzeyine sahip “Polietilen borular için bağlantı elemanları” ürününe ilişkin düzenlenmiş yerli malı belgelerinin,

 

İpek Hırdavat Demirçelik Elek. Taah. Tic. ve San. Ltd. Şti. tarafından ise İstanbul Muslukçular ve Pirinç Eşya İmalatçıları Esnaf ve Sanatkarları Odası tarafından orta-yüksek teknolojik düzeyine sahip “Su Armatürleri (musluk, vana, valf, vb)” ürününe ilişkin düzenlenmiş yerli malı belgesinin teklif dosyası kapsamında sunulduğu,

 

İhale komisyonunca söz konusu yerli malı belgeleri incelenerek; Turanlar Yapı Malz. İnş. Nakl. Turz. Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan yerli malı belgelerinin şikâyete konu 12’nci kısımda yer alan 256 kalem malzemeden 174’üne ait olduğunun belirlendiği, ardından istekli tarafından söz konusu 174 malzeme için teklif edilen birim fiyatlar toplanarak (207.534,10 TL) anılan tutara %15 oranında fiyat avantajı uygulandığı (207.534,10 TLx%15=31.130,11 TL) ve bulunan tutarın anılan isteklinin 12’nci kısmın tamamı için verdiği teklif bedelinden düşülerek (414.100,00 TL-31.130,11 TL=382.969,89 TL) isteklinin bahse konu kısım için yerli malı teklif eden istekli lehine fiyat avantajı uygulanması sonucunda bulunan teklif bedeline ulaşıldığı,

 

İpek Hırdavat Demirçelik Elek. Taah. Tic. ve San. Ltd. Şti. tarafından sunulan yerli malı belgelerinin ise şikâyete konu 12’nci kısımda yer alan 256 kalem malzemeden 27’sine ait olduğunun belirlendiği, ardından istekli tarafından söz konusu 27 malzeme için teklif edilen birim fiyatlar toplanarak (51.677,00 TL) anılan tutara %15 oranında fiyat avantajı uygulandığı (51.677,00 TLx%15=7.751,55 TL) ve bulunan tutarın anılan isteklinin 12’nci kısmın tamamı için verdiği teklif bedelinden düşülerek (411.415,00 TL-7.751,55 TL=403.663,45 TL) isteklinin bahse konu kısım için yerli malı teklif eden istekli lehine fiyat avantajı uygulanması sonucunda bulunan teklif bedeline ulaşıldığı ve,

 

21.02.2019 tarihli ihale komisyonu kararı ile ihalenin yerli malı teklif eden isteklilere fiyat avantajı uygulanması sonucunda ekonomik açıdan en avantajlı teklif olduğu belirlenen Turanlar Yapı Malz. İnş. Nakl. Turz. Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakılmasına, başvuru sahibi İpek Hırdavat Demirçelik Elek. Taah. Tic. ve San. Ltd. Şti.ne ait teklifin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlenmesine karar verildiği görülmüştür.

 

19/02/2014 tarihli ve 28918 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 6518 sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 63’üncü maddesinde değişiklikler yapılmış olup, bu değişiklikler çerçevesinde Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yerli malını teklif edenler lehine fiyat avantajı uygulanması” başlıklı 61’inci maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “Yerli malını teklif edenler lehine fiyat avantajı, bu istekliler dışındaki isteklilerin teklif ettikleri bedellere, kendi teklif bedelleri üzerinden ihale dokümanında belirlenen fiyat avantajı oranı esas alınarak hesaplanan tutarın eklenmesi suretiyle uygulanır.” hükmü “…Yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı, yerli malı teklif etmeyen diğer isteklilerin söz konusu mal kalemi için teklif ettikleri bedele, kendi teklif bedelleri üzerinden ihale dokümanında belirlenen fiyat avantajı oranı esas alınarak hesaplanan tutarın eklenmesi suretiyle bulunur.” şeklinde değiştirilmiştir.

 

Söz konusu değişiklik ile kısmi teklife açık ihalelerde birden fazla mal kaleminden oluşan kısımlarda yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı uygulanmasına imkân tanınmış ve bu uygulamanın mal kalemi bazında yapılması gerektiği hüküm altına alınmıştır. Bir başka deyişle kısmi teklife açık ihalelerde birden fazla mal kaleminden oluşan kısımlarda yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajının, teklif edilen mal kalemi bazında uygulanmasının yolu açılarak, istekli tarafından hangi kalem için yerli malı belgesi sunulmuş ise sadece o kalemde söz konusu fiyat avantajından yararlanabilmesi mümkün hale getirilmiştir.

 

Bu düzenlemeyi bir örnek ile açıklamak gerekirse; idarece kısmi teklife açık olarak 3 kısımda gerçekleştirilen bir ihalede, ihalenin her kısmında yerli malı teklif edenler lehine %15 oranında fiyat avantajı uygulanacağının düzenlendiği, ihalenin 1’nci kısmının a, b, c, d ve e olmak üzere 5 mal kaleminden oluşturulduğu, ihaleye teklif eden X isteklisi tarafından a, b ve c; Y isteklisi tarafından a, d ve e kalemlerine ilişkin yerli malı belgesinin sunulduğu, Z isteklisinin ise hiçbir mal kalemine ilişkin yerli malı belgesinin sunulmadığı, anılan isteklilerin söz konusu mal kalemleri için teklif edilen birim fiyat ile miktarın çarpılması sonucunda bulunan ve teklif mektubunda yer alan tutarların;

 

Mal Kaleminin Adı

X İSTEKLİSİ

Y İSTEKLİSİ

Z İSTEKLİSİ

1.KISIM

 

 

 

a malzemesi

12,00

15,00

9,00

b malzemesi

31,00

40,00

32,00

c malzemesi

53,00

60,00

52,00

d malzemesi

70,00

70,00

68,00

e malzemesi

90,00

95,00

92,00

1.KISIM Toplam Tutar

256,00 TL

280,00 TL

253,00 TL

 

olduğu varsayımı ile bir değerlendirme yapıldığında;

 

İdarece yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı uygulamasının, yerli malı teklif etmeyen isteklilerin her bir mal kalemi için teklif ettikleri bedele, %15 oranında fiyatı arttırılarak hesaplanması sonucunda;

 

Mal Kaleminin Adı

X

X

% 15

Fiyat Avantajı

X

Değerlendirilmiş Teklif Bedeli

a malzemesi

12,00

Yerli malı belgesi sunulmuştur.

12,00

b malzemesi

31,00

Yerli malı belgesi sunulmuştur

31,00

c malzemesi

53,00

Yerli malı belgesi sunulmuştur

53,00

d malzemesi

70,00

(70,00X%15) 10,50

(70,00+10,50) 80,50

e malzemesi

90,00

(90,00X%15) 13,50

(90,00+13,50) 103,50

Top. Teklif Tutarı

256,00

 

280,00 TL

 

Mal Kaleminin Adı

Y

Y

% 15

Fiyat Avantajı

Y

Değerlendirilmiş Teklif Bedeli

a malzemesi

15,00

Yerli malı belgesi sunulmuştur.

15,00

b malzemesi

40,00

(40,00x%15) 6,00

(40,00+6,00) 46,00

c malzemesi

60,00

(60,00x%15) 9,00

(60,00+9,00) 69,00

d malzemesi

70,00

Yerli malı belgesi sunulmuştur.

70,00

e malzemesi

95,00

Yerli malı belgesi sunulmuştur.

95,00

Top. Teklif Tutarı

280,00

 

295,00 TL

 

Mal Kaleminin Adı

Z

Z

% 15

Fiyat Avantajı

Z

Değerlendirilmiş Teklif Bedeli

a malzemesi

9,00

(9,00x%15) 1,35

(9,00+1,35) 10,35

b malzemesi

32,00

(32,00x%15) 4,80

(32,00+4,80) 36,80

c malzemesi

52,00

(52,00x%15) 7,80

(52,00+7,80) 59,80

d malzemesi

68,00

(68,00x%15) 10,20

(68,00+10,20) 78,20

e malzemesi

92,00

(92,00x%15) 13,80

(92,00+13,80) 105,80

Top. Teklif Tutarı

253,00

 

290,95 TL

 

Olduğu, yerli malı teklif eden isteklilere fiyat avantajının uygulanması durumunda değerlendirilmiş teklif bedellerinin X isteklisi için 280,00 TL, Y isteklisi için 295,00 TL ve Z isteklisi için 290,95 TL olacağı, bu durumda da X isteklisi vermiş olduğu 280,00 TL’lik teklif ile diğer iki istekliden daha avantajlı duruma geldiğinden teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak değerlendirileceği görülmektedir.

 

Bununla birlikte idarece X isteklisi ile imzalanacak sözleşmenin, idarece hazırlanmış birim fiyat teklif cetvelinde yer alan mal kalemleri için X isteklisi tarafından teklif edilen birim fiyatların çarpımı sonucu bulunan tutarların toplamı olan bedel üzerinden imzalanması gerektiği, bir başka deyişle X isteklisi ile a, b, c, d ve e mal kalemi için sırasıyla teklif mektubunda isteklinin bahse konu kısım için teklif ettiği bedel olan 12,00 TL, 31,00 TL, 53,00 TL, 70,00 TL, 90,00 TL olmak üzere toplam 256,00 TL’lik bedel üzerinden sözleşme imzalanacağı açıktır.

 

Bu bağlamda aktarılan mevzuat değişikliği ve söz konusu değişikliğin uygulanmasına yönelik yukarıda yer verilen örnek niteliğindeki fiyat avantajı uygulaması dikkate alınarak;

 

İdarece başvuruya konu ihalenin şikâyete konu 12’nci kısmında yer alan 256 mal kaleminin her biri için öncelikle yerli malı teklif eden isteklilerin teklif ettiği fiyatların sabit tutulması, yerli malı teklif etmeyen isteklinin ise bu kalem ya da kalemlerdeki teklif fiyatını %15 oranında arttırarak değerlendirmeye esas fiyatının bulunması, bu uygulamanın 256 mal kaleminde de yapılması sonucunda bulunacak tutarların toplamının esas alınarak en düşük toplam fiyata ulaşan isteklinin değerlendirmeye esas teklif fiyatının tespit edilerek ihalenin sonuçlandırılması gerekmektedir.

 

Yukarıdaki tespitler çerçevesinde başvuru konusu ihalede idarece yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı uygulamasında yerli malı belgesi sunmayan isteklilerin teklif bedellerinin arttırılması gerekirken, yerli malı belgesi sunan isteklilerin teklif bedellerinin düşürüldüğü anlaşılmıştır. Ancak söz konusu işlemin yerli malı teklif etmeyen diğer isteklilerin söz konusu mal kalemi için teklif ettikleri bedele, kendi teklif bedelleri üzerinden ihale dokümanında belirlenen fiyat avantajı oranı esas alınarak hesaplanan tutarın eklenmesi suretiyle yapılması gerekmektedir. Bu itibarla idarece yerli malını teklif edenler lehine fiyat avantajı uygulanmasının yukarıda yer verilen örnek niteliğindeki fiyat avantajı uygulaması dikkate alınarak yeniden yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, idarece yerli malını teklif edenler lehine fiyat avantajı uygulanmasının yeniden yapılması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Diğer yandan başvuru sahibi tarafından başvuru bedelinin 11.442,00 TL olarak yatırıldığı görülmüştür. İhalenin şikâyete konu 12’nci kısmının yaklaşık maliyet tutarı (908.458,00 TL) dikkate alındığında, 4734 sayılı Kanun’un 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 2 numaralı bendi gereğince başvuru bedeli 5.719,00 TL olarak hesaplanmakta olup İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğ’in 11’inci maddesinin altıncı fıkrasında yer alan “…Kısmi teklife açık ihalelerde ise tekliflerin verilmesi ile bu aşamadan sonraki işlemlere ilişkin başvurularda, başvuru bedeli toplam yaklaşık maliyet üzerinden yatırılır. Başvuruya konu kısmın yaklaşık maliyetine göre fazla yatırıldığı tespit edilen tutar Kurum tarafından başvuru sahibine iade edilir.” açıklaması uyarınca fazla ödendiği anlaşılan 5.723,00 TL’nin yazılı talebi halinde başvuru sahibine iade edilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

1) Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

2) Fazla ödenen başvuru bedelinin başvuru sahibinin yazılı talebi halinde iadesine,

 

Oybirliği ile karar verildi.

 

]]>