İhaleye fesat karıştırma Suçlarını Ağırlatıcı nedenler

TCK md. 235/3- a ‘ya göre; bu suçun cebir veya tehdit kullanmak suretiyle işlenmesi halinde temel cezanın alt sınırı beş yıldan az olmamaktadır. Ancak kasten yaralama veya tehdit suçunun daha ağır cezayı gerektiren nitelikli hallerinin gerçekleşmesi durumunda, ayrıca bu suçlar dolayısıyla cezaya hükmedilmektedir.

Burada TCK md. 235/1’ de düzenlenen ihaleye fesat karıştırma suçunun daha ağır cezayı gerektiren nitelikli hali düzenlenmekte olup, öncelikle bu suçun işlenip işlenmediğine bakılmaktadır. Şayet işlendiği tespit edilirse bu fiilin işlenmesi sırasında cebir ve tehdidin ihale sürecinde araç olarak kullanılıp kullanılmadığı araştırılarak hüküm kurulmaktadır.

İhaleye fesat karıştırma suçunun işlenmesi sırasında cebir ve tehdit kullanılmış ise; verilecek cezayı belirlerken, bu maddeye göre düzenlenen eylem ihaleye fesat karıştırma suçunun nitelikli hali olduğuna göre öncelikle TCK md. 235/1 ‘e göre temel ceza belirlenmekte, cebir ve tehdit kullanılması tespitinde TCK md. 235/3-a ya göre temel cezanın 5 yıldan az olmaması gerekmektedir. Buna ek olarak TCK md. 235/1’e göre cezanın üst sınırı 7 yıl olduğundan nitelikli halde de süre 7 yıl ile sınırlı olmaktadır. Sonrasında indirimi gerektiren bir halin varlığı söz konusu olur ise (suçun teşebbüs aşamasında kalması gibi) bu indirimin sonuç ceza üzerinden uygulanması gerekmektedir.

İhaleye fesat karıştırma suçu işlenirken kasten yaralama ve tehdit suçunun nitelikli halleri gerçekleşmişse, fail ayrıca bu suçlardan cezalandırılmaktadır. Bu maddeye göre; basit yaralama veya tehdit suçu işlenmişse bileşik suç hükümleri uygulanmakta ve daha ağır cezayı gerektiren ihaleye fesat karıştırma suçunun nitelikli halinden hüküm kurulmaktadır. Buna ek olarak, bu suçun işlenmesi sırasında daha ağır cezayı gerektiren nitelikli cebir veya tehdit suçu işlenmişse, gerçek içtima hükümleri uygulanmakta ve buna göre, hem nitelikli ihaleye fesat karıştırma suçundan hem de nitelikli yaralama ve nitelikli tehdit suçundan ayrı ayrı ceza verilmektedir.

Emsal Karar

Yargıtay 5. C.D, 2.10.2014 T, 2014/5592 E, 2014/9460 K: “Suç tarihinde sanıkların Devlet Hastanesi malzemeli yemek ihalesine iştirak edip teklif veren katılana yönelik eylemleri sonucunda yaralanan katılana dair düzenlenen adli rapor içeriğinde, omuz çıkığı meydana geldiği anlaşılan olayda; suç tarihi ve kanun değişikliği tarihi gözetildiğinde, değişiklik öncesi yasa metninde kemik çıkığına yer verilmediği, buna göre sanıkların kasten yaralama eylemlerinin basit yaralama kapsamında kalacağı gözetilip ihaleye fesat karıştırma suçunun sübutu halinde bunun cebir öğesini oluşturacağı gözetilmelidir.”