İnşaat İşleri İdari Şartnamesi(Kırmızı Kitap )

İşveren ya da onun temsilcisi mühendis tarafından tasarlanmış yapım ve mühendislik işleri için tavsiye edilmektedir. Bu sözleşme türüne ilişkin alışılmış düzenlemeler kapsamında yüklenici, işleri işveren tarafından ortaya konan bir projeye göre inşa eder.

Bununla birlikte, bu işler, yüklenici tarafından projelendirilen altyapı, mekanik, elektrik ve/veya inşaat işlerinin bazı unsurlarını kapsayabilir . KK’ye göre, işveren, söz konusu işe ait tüm çizimleri, projeleri başka bir firmaya yaptırır ve bunları yükleniciye iletir.

Her ne kadar bu işi yüklenici bile yapsa, işe ait mühendislik risklerini işveren taşımaktadır. KK ile ilgili en büyük dezavantaj, yüklenicinin işle ilgili farklı çözüm önerilerini önemsememek ve deneyimlerinden yararlanmamaktır.

KK’de, yüklenici tarafından taahhüt edilen işlerde, projelerin onaylanması, işin teknik olarak uygun olup olmadığı ve ödemelerin yapılması gibi görevlerin müşavir firmanın mühendisi tarafından yapılacağı belirtilmektedir. KK’ye göre yapılacak işlerde çoğu durumda birim fiyat usulü ele alınmakta ve her bir imalatın miktarı, ilgili fiyatla çarpılarak ödeme yapılmaktadır.

İhale sırasında ön görülen işlere ait miktarlar, iş yapılmaya başlandıktan sonra artış gösterebilmekte ve bu konu işveren ile yüklenici firma arasında sorun teşkil edebilmektedir. Bu durumda, müşavir firmanın mühendisi devreye girmekte ve ödenek miktarı arttırılarak konu çözülmektedir.

KK’ye esas işlerde mühendis, pek çok test yapmak durumundadır. KK’nin; baraj ve bina yapımı, altyapı işleri, köprü ve üst yapı gibi inşaat işlerinin ağırlıkta olduğu ve çok karmaşık olmayan işlerde kullanılması uygundur. Fakat fabrika ve enerji santrali gibi büyük tesislerde, elektromekanik ağırlıklı projelerde ve özel projelerde uygulanması pek istenmez.