Teknik Şartnamenin 30’uncu maddesi ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesinde esas alınacak bir düzenleme olmaması hk

Teknik şartname

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İstenecek belgeler” başlıklı 29’uncu maddesinin beşinci fıkrasında “(5) İhalelerde hiçbir şekilde taahhütname istenemez.” hükmü,

Anılan Yönetmelik’in “Makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler ve kapasite raporu” başlıklı 41’inci maddesinde “İşin yapılabilmesi için gerekli görülen makine, teçhizat ve diğer ekipmanın sayısına ve niteliğine dokümanda yer verilir. Makine, teçhizat ve ekipman için kendi malı olma şartının aranmaması esastır. Ancak idare, işin niteliğinin gerektirdiği hallerde, ihale konusu işin yapılabilmesi için adaya veya istekliye ait olmasını gerekli gördüğü makine, teçhizat ve diğer ekipmanı yeterlik kriteri olarak belirleyebilir. Bu durumda, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın, teknik kriterlerine yönelik olarak dokümanda düzenleme yapılmış ise, bu niteliğe yönelik belgelerin de başvuru veya teklif kapsamında sunulması zorunludur…” hükmü,

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1. İhale Uygulama Yönetmeliklerinin tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeleri düzenleyen maddelerinde kendi malı olma şartının aranmamasının esas olduğu hükme bağlanmıştır. İdareler tarafından bazı tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman için aday veya isteklinin kendi malı olma şartının aranması durumunda; kendi malı olması istenen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın teknik kriter ve özelliklerine ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamede yer verilecek, aday veya istekliler de kendi malı olan tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanı; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir (YMM) raporu veya serbest muhasebeci mali müşavir (SMMM) raporu ile tevsik edeceklerdir. Makine, teçhizat ve diğer ekipman için kendi malı olma koşulunun aranmaması durumunda ise aday veya isteklilerden başvuru veya teklifleri kapsamında (taahhütname, yapı araçları taahhütnamesi, kira sözleşmesi, vb.) herhangi bir belge sunmaları istenmeyecektir…” açıklamaları,

Şikâyete konu ihaleye ait İdari Şartname’nin “Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi” başlıklı 35’inci maddesinde “35.1. Bu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif, teklif edilen fiyatların en düşük olanıdır.

35.1.1. Bu madde boş bırakılmıştır

35.2. Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin birden fazla istekli tarafından verilmiş olması halinde; Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 63 üncü maddesinin birinci fıkrasında düzenlenen kriterler sırasıyla dikkate alınarak ekonomik açıdan en avantajlı teklif belirlenir.

35.3. (Mülga 29/11/2016-29903 R.G./6. md)

35.4. Yerli istekliler lehine fiyat avantajı uygulanması:

35.4.1. Bu ihalede, tekliflerin değerlendirilmesinde yerli istekliler lehine % 5 (rakam ve yazıyla) beş oranında fiyat avantajı uygulanacaktır. Ortakları arasında yabancı gerçek ve/veya tüzel kişi bulunan ortak girişimler bu fiyat avantajından yararlanamaz. Yerli istekliler lehine fiyat avantajı, yabancı isteklilerin teklif ettikleri bedellere, bu bedeller üzerinden yukarıda belirtilen fiyat avantajı oranı uygulanarak bulunacak tutar eklenmek suretiyle hesaplanacaktır.” düzenlemesi,

Anılan Şartname’nin “Diğer Hususlar” başlıklı 47’nci maddesinde “47.1. İhaleye girecek olan firmaların öğrenci veya personel taşıması ile ilgili iş bitirme belgeleri EKAP’ a kayıtlı olacaktır. Araç taahhütnamesinde öğrenci taşıması yapacak araç belirlenirken taşıma yapılacak mevkiide ikamet eden araç sahiplerine öncelik verilecektir. Taşımalı eğitim kapsamında öğrenci taşımacılığı yapacak araçlarda öncelikli olarak bilhassa merkez ilçeler haricindeki ilçelerde (C) plakası zorunluluğu getirilmesi, (C) Plakasının yetersiz kaldığı yerlerde bilhassa köy minibüsü diye tabir edilen Mahallelerden ilçe merkezine yolcu taşımacılığı yapan araçların Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğinde belirtilen şartlara uygunluğu sağlandığı taktirde öğrenci taşımacılığı da yapabilmelerinin sağlanması için Samsun Büyükşehir Belediyesinin 17/12/2015 tarih ve 2015/7 sayılı UKOME Komisyon Kararı ile alınmış olup, alınan kararın 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılında ve ilerleyen yıllarda yapılacak olan ihalelerde bu şartların aranması istenmiştir. İhale üzerine kalan yüklenici sözleşmeyi imzalamadan önce aşağıdaki belgeleri getirmek zorundadır. Getirmediği taktirde 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu gereğince işlem yapılacaktır.

SÖZLEŞME İMZALANMADAN ÖNCEDEN İSTENEN BELGELER

Araç ve sürücü evrakları kesinleşen ihale kararının ilgililere tebliğinden itibaren itiraz süresi ve sözleşmeye davet sürecine kadar ki zaman aralığında idareye teslim edilecektir.

ARAÇ VE SÜRÜCÜ EVRAKLARI:


ARAÇLARA AİT BELGELER:
Taşıma işinde kullanacak 12 (On İki ) yaşını aşmamış Trafik siciline kayıtlı araçlara ait;

a) Araçların Yüklenici Firmaya ait olması durumunda;
1) Araç Ruhsatı fotokopisi (Aslı idaremizce görülecek.)
2) Zorunlu Trafik Sigorta Poliçesi örneği,
3) Kara Yolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası Poliçesi örneği,
4) Aracın en son muayene tarihi kısmını gösteren ruhsat fotokopisi ya da TUVTÜRK muayene raporu

b) Araçlar Yüklenici Firmaya ait değilse;
1) Kira Sözleşmeleri veya istekli firma ve araç sürücü arasında yapılan Noter Tasdikli taahhütname, (Asıl ya da onaylı örneği)
2) Araç Ruhsatı fotokopisi (Aslı idaremizce görülecek.)
3) Zorunlu Trafik Sigorta Poliçesi örneği,
4) Kara Yolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası Poliçesi örneği,
5) Aracın en son muayene tarihi kısmını gösteren ruhsat fotokopisi ya da TUVTÜRK muayene raporu” düzenlemesi,

Şikâyete konu ihaleye ait Teknik Şartname’nin “Genel Hükümler” başlıklı 30’uncu maddesinde “30)Sözleşme öncesinde aynı araca ait kira sözleşmesi veya taahhütnamenin birden fazla tur, şirket, kooperatif veya gerçek kişiye verildiğinin tespit edilmesi halinde kira sözleşmesi veya taahhütnamenin tarih ve saatine bakılacaktır. Tarih ve saati önce olan kira sözleşmesi veya taahhütnamenin verildiği tur, şirket, kooperatif veya gerçek kişi değerlendirilmeye alınacaktır. Tarih ve saatin tespit edilemediği durumda o kısım değerlendirme dışı bırakılarak iptal edilecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.

Şikâyete konu ihaleye ait İdari Şartname’nin 47’nci maddesinde, ihale üzerine kalan yüklenicinin sözleşmeyi imzalamadan önce idareye sunmak zorunda olduğu belgeler düzenlenmiş olup, araçlara yönelik olarak sunulması gereken belgeler kapsamında eğer araçlar yüklenici firmaya ait değilse, yüklenicinin kira sözleşmesi veya istekli firma ve araç sürücüsü arasında yapılan noter tasdikli taahhütnameyi sunmasının zorunlu olduğu anlaşılmıştır. Teknik Şartname’nin 30’uncu maddesinde ise sözleşme öncesinde aynı araca ait kira sözleşmesi veya taahhütnamenin birden fazla tur, şirket, kooperatif veya gerçek kişiye verildiğinin tespit edilmesi halinde nasıl bir yöntem uygulanacağına ilişkin düzenlemeye yer verildiği görülmüştür.

Yukarıda yer verilen mevzuata göre, ihalelerde isteklilerden teklifleri kapsamında taahhütname sunmalarının istenilmeyeceği hüküm altına alınmıştır. Şikâyete konu edilen ihale dokümanı düzenlemeleri incelendiğinde ise bahse konu taahhütnamenin istekliler tarafından teklifleri kapsamında sunulmasının istenilmediği, sadece ihale üzerine kalan yüklenicinin sözleşmeyi imzalamadan önce ve eğer araçlar yüklenici firmaya ait değilse seçimlik olarak yüklenicinin kira sözleşmesi veya istekli firma ve araç sürücüsü arasında yapılan noter tasdikli taahhütnameyi sunmasının zorunlu tutulduğu, ayrıca bahse konu ihalede isteklinin kendi malı olması istenilen makine, teçhizat ve diğer ekipmanın olmadığı anlaşılmıştır.

Teknik Şartname’nin “Genel Hükümler” başlıklı 30’uncu maddesinde yer alan düzenlemenin ise ihale üzerine kalan yüklenicinin sözleşmeyi imzalamadan önce kendisine ait olmayan bir araca yönelik kira sözleşmesi veya taahhütname sunması durumunda, aynı araca ait kira sözleşmesi veya taahhütnamenin teklif edilmesine bağlı olarak ortaya çıkabilecek ihtilafların çözümüne yönelik olduğu, söz konusu düzenlemelerde yer alan taahhütnamenin ihaleye katılan tüm istekliler tarafından değil yalnızca ihale üzerinde bırakılan yüklenici tarafından sözleşme imzalanmadan önce sunulması gerektiği anlaşılmıştır. Dolayısıyla, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Başvuru sahibinin “Teknik Şartname’nin “Genel Hükümler” başlıklı 30’uncu maddesinde yer alan düzenlemenin İdari Şartname’nin 35.1’inci maddesinde yer alan “Bu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif, teklif edilen fiyatların en düşük olanıdır.” düzenlemesine aykırı olduğu” yönündeki iddiası kapsamında yapılan incelemede, İdari Şartname’nin 35.1’inci maddesinde yer alan düzenlemenin söz konusu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesine yönelik olduğu, şikâyete konu edilen Teknik Şartname’nin 30’uncu maddesinin ise yukarıda açıklandığı üzere ihale komisyonu tarafından tekliflerin değerlendirilmesi neticesinde, ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenerek, ihale uhdesinde bırakılan yükleniciye yönelik uygulanacak bir düzenleme olduğu dikkate alındığında, Teknik Şartname’nin 30’uncu maddesinin ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesinde esas alınacak bir düzenleme olmadığı, dolayısıyla bahse konu düzenlemenin İdari Şartname’nin 35.1’inci maddesine aykırı olmadığı ve başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

Oybirliği ile karar verildi.

Toplantı No : 2019/040
Gündem No : 26
Karar Tarihi : 29.08.2019
Karar No : 2019/UH.II-1040