İhale Yaklaşık maliyetin hazırlanmasına esas belgede yer alan asgari brüt prim tutarının ise farklı olduğu hk

Toplantı No 2019/056
Gündem No 70
Karar Tarihi 26.12.2019
Karar No 2019/UH.I-1753

BAŞVURU SAHİBİ:

Quıck Sigorta Anonim Şirketi,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası A.Ş.,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/459122 İhale Kayıt Numaralı “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası A.Ş. İdare Merkezi ve Şubelerindeki Tüm Menkul, Gayrimenkul, Depo ve Ambar Mevcutlarının Sigortalanması” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası A.Ş. tarafından 21.10.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası A.Ş. İdare Merkezi ve Şubelerindeki Tüm Menkul, Gayrimenkul, Depo ve Ambar Mevcutlarının Sigortalanması” ihalesine ilişkin olarak Quıck Sigorta Anonim Şirketinin 13.11.2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 20.11.2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 02.12.2019 tarih ve 51601 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 02.12.2019 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2019/1540 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle idarenin araçlarına ilişkin prim öngörülmeksizin fiyat teklif ettikleri gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, halbuki T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nün 15.02.2016 tarihli İhtiyari Deprem ve Yanardağ Püskürmesi Teminatına İlişkin Tarife ve Talimatının A.2. maddesi gereğince tekliflerini hazırladıkları, buna ek olarak idarenin araçları için zorunlu mali sorumluluk, kasko ve zorunlu koltuk ferdi kaza sigortaları için de maliyetlendirme yapıldığı iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu hizmetin;

a) Adı: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası A.Ş. İdare Merkezi ve Şubelerindeki Tüm Menkul, Gayrimenkul, Depo ve Ambar Mevcutlarının Sigortalanması

b) Miktarı ve türü:

Bir yıl süreyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası A.Ş. İdare Merkezi ve Şubelerindeki Tüm Menkul, Gayrimenkul, Depo ve Ambar Mevcutlarının Sigortalanması Hizmeti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası A.Ş. İdare Merkezi, Şubeleri ve Şubelere bağlı banknot depolarında bulunan ve İhale Doküman Dosyası içeriği listelerde yer alan tüm menkul, gayrimenkul, yazılım ürünleri, elektronik cihaz ve sistemler, taşınabilir cihazlar, depo ve ambar mevcutları ile araçların; yangın, yıldırım, infilak, deprem, grev, lokavt, kargaşalık ve halk hareketleri, kötü niyetli hareketler, terör, sel ve su baskını, fırtına, dahili su, kar ağırlığı, yer kayması, hırsızlık, duman klozlarını, elektronik cihaz ve sistemlerin elektronik cihaz klozlarını; araçların ise Zorunlu Mali Sorumluluk + İhtiyari Mali Sorumluluk+ Kasko + Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası klozlarını kapsayacak şekilde 02 Aralık 2019 Saat 12:00 – 02 Aralık 2020 Saat 12:00 döneminde bir yıl süreyle sigortalanması hizmetinin temini işidir.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Taahhüdün yerine getirilmesine ilişkin ilgili mevzuat gereğince yapılacak ulaşım, sigorta, vergi (BSMV dahil), resim, harç ve benzeri giderler ile Kamu İhale Kurumu payı, fon ve diğer tüm giderler teklif fiyatına dahildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Bu madde boş bırakılmıştır. düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Diğer Hususlar” başlıklı 47’nci maddesinde “İdarenin tüm menkul, gayrimenkul, yazılım ürünleri, elektronik cihaz ve sistemleri, taşınabilir cihazlar, depo ve ambar mevcutları ile araçlarına ait prim hesaplamalarında ekteki listelerde yer alan değerler dikkate alınacaktır.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İdare Merkezi ve Şubelerin Taşınabilir Elektronik Cihazlarına (Notebook, Cep Telefonu, Projeksiyon Cihazı, Fotoğraf Makinesi, Seyyar Seslendirme Sistemi, Taşınabilir Disk, Bellek vb.) Ait İcmal (Ek Liste III. ve Ek Liste-III.2) listeleri söz konusu cihazların Şube/Birim bazında icmallerini göstermekle birlikte, adres bilgilerini içermemektedir. Zira listelerin dipnotlarında “Bu cihazlar elektronik cihaz sigortası kapsamında sözleşmede belirtilen bedellerle değerlendirilecek ve İdareye ait binalarda veya dışında İdarece zimmetlenen kişilerin kullanımında iken oluşabilecek hasarlar da sigorta kapsamında olacaktır..” ifadelerine yer verilmiş olup, cihazlar İdarenin zimmetlenen personelince farklı adreslerde kullanılabilecektir. Bu çerçevede seyyar ve taşınabilir cihaz oldukları göz önünde bulundurularak prim hesabı yapılacaktır.

Prim teklifleri, brüt olarak (BSMV dahil) verilecektir. İstekli, listelerde sigorta değerleri belirtilen kalemlerin prim tutarlarının hesaplamasını sırasıyla ve ayrı ayrı yaparak bölüm toplamlarını alacak ve talep edeceği toplam brüt ve net prim tutarını, ödenmesi gereken vergiler de belirtilmek suretiyle açıklayacaktır. Söz konusu fiyatlandırma yapıldıktan sonra toplam ihale bedeli hesaplanacaktır.

Menkul, elektronik cihaz ve donanımlar, yazılım, depo ve ambar mevcudu, mobil cihazlar ve gayrimenkuller için teklif edilen toplam prim tutarları, T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından yayımlanan “Yangın Sigortasına Deprem ve Yanardağ Püskürmesi Teminatının Eklenmesi Halinde Uygulanacak Tarife” ve Doğal Afet Sigortaları Kurumunun internet sitesinde (www.dask.gov.tr) yer alan İnteraktif Deprem Haritasında illere ait ilçe risk bölgeleri için belirlenen deprem risk oranları doğrultusunda hesaplanan asgari prim tutarını karşılamak zorundadır. Buna uymayan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılacaktır.

47.2. İhale üzerinde bırakılan İstekli, sözleşme imzalama aşamasında, doküman dosyası ekinde bulunan listelerde yer alan menkul ve gayrimenkullerden her birine teklif ettiği prim miktarını gösterir ayrıntılı listeleri ibraz edecektir.

47.3. 16 Mayıs 2011 tarihinde yürürlüğe giren Zorunlu Deprem Sigortası Genel Şartlarına göre, İdareye ait binalar (kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalar) zorunlu deprem sigortası kapsamı dışında kalmaktadır.

47.4. Sigorta konusu hizmet, lojman, misafirhane, dinlenme amaçlarıyla kullanılan bina, konut ve tesislerde, faaliyetlerin gereği olarak gerekli miktarda akaryakıt (fuel-oil, mazot) bulunabilecektir.

47.5. Poliçeler, sözleşmede belirtilen değer ve şartlara göre düzenlenecektir. Sözleşme ile poliçelerde farklı anlatımlar yer almayacaktır. (Muafiyet, ödeme, klozlar, vb.) Sözleşme ve poliçeler arasında farklılık olması durumunda sözleşme ve ekleri esas alınacaktır.

47.6.İdare rizikonun gerçekleştiği veya gerçekleşme ihtimalinin yüksek olduğu durumlarda, zararın önlenmesi, azaltılması, artmasına engel olunması veya Yüklenicinin üçüncü kişilere olan rücu haklarının korunabilmesi için, imkânlar ölçüsünde önlemler almaya ve bu önlemlerin gerektirdiği zorunlu masrafları yapmaya resen yetkilidir. Yüklenici, İdarenin bu kapsamda yaptığı makul giderleri, bunlar faydasız kalmış olsalar bile, sigorta tazminatından veya bedelinden ayrı olarak ödemekle yükümlüdür. Ayrıca, Yüklenici, İdare tarafından rizikonun, tazminatın veya bedel ödeme borcunun kapsamının belirlenmesi amacıyla yapılan makul giderleri, bunlar faydasız kalmış olsalar bile, ödemek zorundadır.

47.7.Sigorta konusu tüm gayrimenkul ve menkuller için İdarece bildirilen değerler, Yüklenici tarafından peşinen kabul edilecek ve tam veya kısmi hasar halinde bu kıymetler, yasal kesintiler dışında başkaca bir kesinti yapılmaksızın ve itirazsız olarak Sözleşmenin 36.1. maddesinde belirtilen esaslara göre ödenecektir.

47.8.İdarenin gayrimenkulleri ve menkullerinin sigortalanması ile ilgili olarak hazırlanacak teklif deprem-yanardağ teminatları %100 sigorta bedelinin %20’si İdare üzerinde kalmak ve % 80’i Yüklenici tarafından karşılanmak üzere % 2 muafiyetli olacaktır. Muafiyet uygulaması açısından her bir 72 saatlik dönem bir hasar sayılır.

Grev, lokavt, kargaşalık, halk hareketleri, kötü niyetli hareketler ve terör teminatı %100 sigorta bedelinin %20’si İdare üzerinde kalmak ve %80’i Yüklenici tarafından karşılanmak üzere müşterek sigorta şeklinde yapılacaktır. Bu teminat ile ilgili her bir hasarda bina ve muhteviyat sigorta bedellerinin Yüklenicinin sorumlu olduğu %80 oranındaki kısım üzerinden %2 oranında bulunacak bir tenzili muafiyet uygulanacaktır.

47.9.İdarenin faaliyetlerinin aksamadan yürütülmesini teminen, hasara maruz kalan sigorta konusu tüm araç, cihaz ve değerlerin ivedilikle işler hale getirilmesi veya yerine yenisinin işleme konulması esastır. Kayıp, çalıntı veya hasar ihbarının Yükleniciye bildirilmesini müteakip hasarın tespiti için Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde 24 (yirmidört) saat içerisinde, diğer iller için ise 3 (üç) gün içerisinde Yüklenici tarafından eksper gönderilmediği takdirde, ayrıca tamir ve onarım ihbarında bulunmaksızın hasarlı kıymetlerin işler hale getirilmesine veya yerine yenisinin satın alınmasına İdare yetkili ve serbesttir. Bu durumda, Yüklenicinin İdarece yapılacak nihai masraf tutarına itirazı söz konusu olmayacaktır. Yüklenici meydana gelen hasarlarla ilgili Eksper Raporunun bir suretini, istendiği takdirde İdareye verecektir.

47.10.Makine ve elektronik cihazlarda ortaya çıkabilecek hasarlarda hasarın tespiti ve cihazların onarımı öncelikle İdare ile bakım anlaşması olan yurt içinde veya yurt dışındaki yetkili servislere; anlaşma bulunmaması halinde İdarece uygun bulunan firmalara yaptırılır. Yüklenici, çeşitli nedenlerle hasara uğrayan tesis, cihaz ve diğer kıymetleri ve bunların hasarlı parçalarını tamir, ikame ve inşa ettiremez. Bu konuda İdare tam yetkilidir.

47.11.Hasar bedeli tazmin edilip mülkiyeti Yükleniciye intikal eden hasarlı mallar, 2 (iki) ay içinde bulunduğu yerden Yüklenici tarafından kaldırılacak, aksi halde, söz konusu hasarlı mallar İdareye terk edilmiş sayılacak ve kaldırılmalarıyla ilgili olarak yapılan masraflar Yükleniciden tahsil edilecektir.

47.12.İdarenin Taşıtları:

47.12.1.Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası için: Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik Sigortası) Genel Şartları A.6 – Teminat Dışında Kalan Hallerde belirtilenlerin dışındaki tüm haller teminat kapsamında olacaktır.

47.12.2. Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası için: Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarının “Ek Sözleşmeyle Teminat Kapsamına Alınabilecek Hal ve Teminat Dışında Kalan Haller” başlıklı Madde 3’de sigorta teminatı dışında olduğu belirtilenlerin dışındaki tüm haller teminat kapsamında olacaktır.

47.12.3.Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası için: Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası Genel Şartları A.4. Kapsam Dışında Kalan Hallerde belirtilenlerin dışındaki tüm haller teminat kapsamında olacaktır.

47.12.4.Kara Araçları Kasko Sigortası için: Kara Araçları Kasko Sigortası Genel Şartlarında yer alan tanım doğrultusunda Tam Kasko kapsamında olacak ve A.5. Teminat Dışında Kalan Zararlarda belirtilenlerin dışındaki tüm haller teminat kapsamında olacaktır.

47.12.5. Sigorta ettirilecek taşıtların sigortaları; her türlü vergi ve giderler ile yukarıdaki sigortaların kapsamına ek sözleşme ile dahil edilecek haller dahil olarak hesaplanacaktır.

47.12.6. Taşıtlara ilişkin sigortalama primi hesaplamalarında İdarece bildirilen değerler dikkate alınacaktır. Sözleşme süresi içerisinde kasko ve trafik poliçesinin müddeti dolan araçlar için ihale tarihinde cari olan (İdarece bildirilen) taşıt değer tarifeleri uygulanacaktır. Yenileme zamanı geldiğinde bu poliçeler, yenileme tarihindeki Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliğince belirlenen değerler ve ihalede verilen ilk primler üzerinden fark talep edilmeksizin düzenlenecektir.

47.12.7. Prim hesaplamalarında hasarsızlık indirimleri dikkate alınmayacak, poliçe düzenlenmesi sırasında gerekli indirimler yapılacaktır.

47.12.8.Taşıt ayırımı yapılmaksızın % 100 oranında enflasyondan korunma klozu uygulanacaktır. Prim hesabında taşıt listelerine ek ihtiyari mali sorumluluk limitleri ve ferdi kaza (ölüm, sakatlık, tedavi) limiti esas alınacaktır. Araçların, İdarece görevlendirilecek ehliyetli kişiler tarafından kullanımı sırasında oluşabilecek hasarlar, belirlenen klozlar dahilinde sigorta kapsamındadır.

47.12.9. Arızalı araçların bulunduğu yerden İdarenin belirlediği yetkili servise çektirilmesi Yükleniciye aittir. Araçların, İdarece çektirilmesi durumunda yapılan masraflar Yüklenici tarafından İdareye ödenecektir. Ayrıca kullanım dışı kalan araçların yerine aynı/benzer marka ve model aracı, İdarenin de görüşünü alarak verecektir.

47.12.10. Yüklenici, İdarenin D-3 belgesine sahip ek listede belirtilen 7 adet aracı için diğer sigortalama hizmetlerinin yanında Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası yaptıracaktır.

47.12.11. Ek listede yer alan araçların ihracı durumunda, mevcut araç sayısında sözleşme dönemi içinde eksilme gerçekleşebilecek olup, eksilme halinde yüklenici tarafından herhangi bir hak talep edilemeyecektir.

47.12.12.Sözleşme süresi içinde İdare, araç kiralanması ve kasko poliçesinin idare tarafından yaptırılması durumunda, kiralanacak araçlara ait Genişletilmiş Filo Kasko Sigortası hizmetlerini, bu sözleşme şartlarında olmak üzere, varılacak mutabakat çerçevesinde ücreti ayrıca ödenmek şartıyla, Yükleniciden talep edebilir. Yüklenici bu taleplere ilişkin sigorta hizmetlerini yerine getirmekle yükümlüdür.

47.12.13. İdare tarafından sözleşme dönemi içerisinde araç satın alınması durumunda, araca ilişkin sigortalama hizmetleri, Yüklenici tarafından, yeni alınan araçların kasko değerleri üzerinden, ihalede verilen teklif bedeliyle ve diğer araçlar ile aynı koşullarda yerine getirilecektir. Söz konusu sigortalama hizmetinin bedeli İdare tarafından ayrıca ödenecektir.

47.13. Sözleşme süresi içinde, İdarenin sigorta kapsamındaki gayrimenkul ve menkullerinin değerinde bir artış olması halinde, İdare bu artışlara ait sigorta hizmetlerini bu sözleşme şartlarında olmak üzere, Yükleniciden, varılacak mutabakat çerçevesinde, ücreti ayrıca ödenmek şartıyla teminini talep edebilir. Yüklenici bu taleplere ilişkin sigorta hizmetlerini yerine getirmekle yükümlüdür.

47.14.Gayrimenkul ve menkullerden sözleşme dönemi içerisinde satış, takas ve bedelsiz devredilme işlemi yapılması halinde, takas/devir veya satış tarihi itibarıyla poliçelerin iptal edilerek, sözleşme dönemi içerisinde kalan süresine isabet eden primin iadesi, Yüklenici tarafından kendisine bildirimin yapıldığı tarihten itibaren 30 (otuz) gün içerisinde İdareye yapılacaktır. İdareye yapılması gereken prim iadesinin yukarıda belirtilen süre içerisinde yapılmaması halinde, geçecek her takvim günü için Yükleniciye, iadesi gereken prim miktarının %10’u (yüzde onu) tutarında gecikme cezası uygulanacaktır.

47.15.Tüm gayrimenkul(31/03/2019 tarihi itibarıyla) ve menkullerde (31/05/2019 tarihi itibarıyla) ekli listelerde verilen değerlerin detayları için İdare envanter listelerindeki değerler esas alınacaktır.

47.16. Sözleşme süresi içinde İdare, listelerde yer almayan ve idarece satın alınan yeni taşınabilir elektronik cihazlara ait sigorta hizmetlerini, bu sözleşme şartlarında olmak üzere, varılacak mutabakat çerçevesinde ücreti ayrıca ödenmek şartıyla, Yükleniciden talep edebilir. Yüklenici bu taleplere ilişkin sigorta hizmetlerini yerine getirmekle yükümlüdür.

İdarece ödenecek tutar, ek listede yer alan taşınabilir elektronik cihazlara ilişkin toplam bedel ve teklif edilen sigorta prim tutarı üzerinden doğrusal orantılama yapılmak suretiyle hesaplanacaktır.

47.17. Yangın risklerinde, yangının fiilen oluşması şartı İdarenin müdahalesi ve riski azaltma gayreti ile yangın tam olarak oluşmamış olsa dahi, elektrikli ve elektronik (elektrik panoları, ups, jeneratör, bilgisayar vb.) cihazlarda müdahaleye kadar oluşabilecek kısmi hasarları Yüklenici ödemekle yükümlüdür.

47.18.İdare envanterine kayıtlı taşınabilir elektrikli ve elektronik cihazlar, elektronik cihaz sigortası kapsamında ve ek listede belirtilen bedeller üzerinden sigortalanacaktır. İdareye ait binalarda veya dışında İdarece zimmetlenen kişilerin kullanımında iken oluşabilecek kayıp, çalıntı ve hasarlar da sigorta kapsamında olacak, hasar bedeli muafiyet uygulanmaksızın %100 oranında Yüklenici tarafından karşılanacaktır. (Taşınabilir-mobil cihazların Banka dışında kaybolması veya çalınması halinde, mümkün olduğu takdirde ilgili mercilerce belge düzenlenecektir. Bu mümkün olmadığı takdirde, cihazı taşıyan mensup ile İdare arasında bir tutanak düzenlenecek ve bu belge resmi tutanak yerine geçecektir.) Bu durumda İdarenin yazılı beyanı ve sunduğu belgeler esas alınacaktır.

47.19.Elektrik ile çalışan demirbaşa kayıtlı cihazlarda 2.000.- TL’ye kadar oluşabilecek hasarlar ekspertiz yapılmaksızın İdarenin beyan edeceği tutanaklara istinaden ödenir.

47.20.Kanunlarda aksine hüküm bulunmadıkça, genel şartlarda İdarenin lehine olan bir değişiklik hemen ve doğrudan uygulanır.

47.21.Sözleşmenin 5. maddesindeki İş Tanımında belirtilen rizikoların gerçekleşmesi halinde, gerçekleşen riziko veya rizikolara ilişkin hasar, zarar ve ziyanlara ait her türlü tazminat, rizikonun gerçekleşmesini müteakip ve rizikoyla ilgili belgelerin İdare tarafından Yükleniciye verilmesinden sonra Yüklenicinin edimine ilişkin araştırmaları bitince ve her hâlde yapılacak bildirimden kırkbeş gün sonra muaccel olacak ve Yüklenici tarafından İdarenin ilgili Birimine veya yetkili kıldığı Şubesine nakden ve defaten yapılacaktır. Borç muaccel olunca, Yüklenici ihtara gerek kalmaksızın temerrüde düşecek ve geçecek her takvim günü için Yükleniciye İdarede oluşan hasar bedelinin % 10’u (yüzde onu) tutarında gecikme cezası uygulanacaktır.

47.22.İdare tarafından kesilecek cezaların toplam tutarı, hiçbir durumda, sözleşme bedelinin %30’unu geçmeyecektir.

47.23.Hasarlarda, poliçede belirtilen bedelle gerçek bedel arasındaki fark %10 veya daha az ise eksik sigorta uygulaması yapılmayacaktır.

47.24. Sözleşme süresi içerisinde İdare, bina envanterine girecek gayrimenkuller için sigorta hizmetlerini, bu Sözleşme şartlarında olmak üzere, varılacak mutabakat çerçevesinde ücreti ayrıca ödenmek şartıyla, Yükleniciden talep edebilir. Yüklenici bu taleplere ilişkin sigorta hizmetlerini yerine getirmekle yükümlüdür.

47.25. Sözleşme süresi içinde İdare, listelerde yer almayan adreslerin envanterine girecek menkullere ait sigorta hizmetlerini, bu sözleşme şartlarında olmak üzere, varılacak mutabakat çerçevesinde ücreti ayrıca ödenmek şartıyla, Yükleniciden talep edebilir. Yüklenici bu taleplere ilişkin sigorta hizmetlerini yerine getirmekte yükümlüdür. İdarece ödenecek tutar, ekli listede yer alan menkullere ilişkin sigorta bedeli ve brüt prim tutarı üzerinden doğrusal orantılama yapılmak suretiyle hesaplanacaktır.

47.26. Yüklenici, Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü yerleşkesi dahilindeki depo ve ambarlarda tutulan veya buralarda tutulmak üzere yerleşkeye getirilen menkullerin yüklenmesi, indirilmesi ve taşınması esnasında oluşan bütün hasarlar için (düşme, çarpma, kazaen kırılma vb.) yılda azami üç olay ve olay başına azami 134.204,00 TL tazminat bedeli ödemekle yükümlüdür. Oluşacak hasarlarda %2 tenzili muafiyet uygulanacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Şikayete konu ihalede 12 ihale dokümanın satın alındığı, 6 isteklinin ihaleye teklif verdiği, tekliflerin incelenmesi neticesinde 07.11.2019 tarihli ihale komisyon kararı ile Oyak Grup Sigorta ve Reasürans Brokerliği A.Ş.’nin teklifinin asgari prim tutarını karşılamadığı ve iş deneyimine ilişkin sunulan belgelerin usule uygun olarak sunulmadığı gerekçesiyle, Quick Sigorta Anonim Şirketi ve Kaan Arifoğlu’nun tekliflerinin banka araçlarına ilişkin herhangi bir prim tutarı öngörülmediği gerekçesiyle, Yazıcı Sgrt Sigorta  Aracılık Hizmetleri Limited Şirketinin iş deneyimine ilişkin yaptığı belgelendirmenin usule uygun olmadığı ve bu istekli ile Bereket Sigorta Anonim Şirketinin tekliflerinin, banka araçlarına ilişkin en küçük para birimi olan 1 kuruş üzerinden prim tutarının hesaplanması neticesinde asgari prim tutarının altında olduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı ihalede tek geçerli teklif olarak belirlenen Unico Sigorta Anonim Şirketi üzerinde ihalenin bırakıldığı anlaşılmıştır.

 

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü tarafından 15.02.2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere revize edilen “İhtiyari Deprem ve Yanardağ Püskürmesi Teminatına İlişkin Tarife ve Talimat”ın “A. Yangın Sigortasına Deprem ve Yanardağ Püskürmesi Teminatının Eklenmesi Halinde Uygulanacak Tarife” başlığı altında “A.2. Ticari ve Sınai Rizikolar” bölümünde;

 

Sigorta bedeli 125 milyon TL’ye kadar olan ticarî ve sınaî rizikolarda, yangın sigortasına deprem ve yanardağ püskürmesi teminatının eklenmesi halinde, binanın yapı tarzına ve yer aldığı deprem bölgesine göre, aşağıda Tarife Tablosıı-2‘de yer alan tarife fiyatları uygulanır. Aynı sigortalıya ait aynı riziko adresinde bulunan ve toplam deprem ve yanardağ püskürmesi sigorta bedeli 125 milyon Tl/den büyük olan rizikolar bu tarife hükümlerine tâbi değildir. Ancak bu rizikolar için belirlenen nihai deprem primi tutarı, hiç bir şekilde 125 milyon TL için Tarife Tablosu 2’ye göre hesaplanan deprem primi tutarından düşük olamaz. Ancak müşterek sigorta ve muafiyet oranlarında değişiklik yapılması halinde, 125 Milyon TL için alınacak deprem primi, değişikliklerin gerektirdiği fiyat artırım ve indirimlerine göre hesaplanır.

Tarife Tablosu-2

 Yapı Tarzı

Bölge  I

Bölge II

Bölge III

Bölge IV

Bölge V

A- Çelik veya  Betonarme Karkas Yapılar

2,12

1,46

0,76

0,41

0,29

B- Yığma Kâgir Yapılar

4,44

3,00

1,53

0,59

0,41

C- Diğerleri

5,83

3,84

1,95

1,06

0,77

Deprem bölgeleri ayrımında, Doğal Afet Sigortalan Kurumunca kullanılan “Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası” esas alınır. Tarife Tablosu-2’de belirtilen yapı tarzlarının tanımları aşağıdaki gibidir.

A-Çelik veya Betonarme Karkas Yapılar: Çelik veya betonarme taşıyıcı karkas bulunan yapılardır.

B- Yığma Kâgir Yapılar: Karkas olmayan ve taşıyıcı duvarları moloz taş. kesme taş, tuğla veya boşluklu, boşluksuz beton briket gibi malzemeden yapılan, döşeme, merdiven ve tavanları beton veya betonarme olan yapılardır.

C- Diğerleri: Yukarıdaki gruplara girmeyen yapılardır.

A.2.1.Uygulama Notu

1-Tarife Tablosu-2’de yer alan fiyatlar, bina ve muhteviyat için ayrı ayrı uygulanır. Fiyatlarda, ticarî vc sınaî riziko ayırımı yapılmaz.

2-Deprem ve yanardağ püskürmesi teminatı, yangın sigortasına ek olarak ve yangın sigortası sözleşmesinin bilim tarihini aşmamak üzere, bu sigortayı yapan şirket tarafından verilir.

3-6305 sayılı Kanuna göre Zorunlu Deprem Sigortasına tabi binaların (mesken olarak yapılan binaların) içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümlerin bina teminatı için (artan sigorta bedeline), yukarıda sivil rizikolar için belirlenmiş olan tarife fiyatları (Tarife Tablosu
1 ) ve şartları, muhteviyat teminatı için ise ticarî ve sınaî rizikolar için belirlenmiş olan tarife fiyatları (Tarife Tablosu
2 ) ve şartları uygulanır.

4-Deprem ve yanardağ püskürmesi sigorta bedeli, bina için bina yangın sigorta bedeline, muhteviyat için muhteviyat yangın sigorta bedeline eşittir.

5-Müşterek sigorta uygulaması: Deprem ve yanardağ püskürmesi sigortası, sigorta bedelinin, en az %20’sinin sigortalı üzerinde kalması ve meydana gelecek hasarlarda sigortalının bu oranla hasara iştirak etmesi kaydıyla sigortalıyla müşterek sigorta şeklinde yapılır vc ekte yer alan “Kloz 3” poliçeye eklenir.

6-Muafiyet uygulaması: Aşağıda 8 inci maddede belirtilen hal hariç olmak üzere, herhangi bir hasarda deprem ve yanardağ püskürmesi teminatının bina ve muhteviyatı veya birden fazla bina veya muhteviyatı kapsaması halinde, bilumum bina veya muhteviyat sigorta bedelleri (sigortacının sorumlu olduğu kısım) üzerinden en az %2 oranında bulunacak bir tenzili muafiyet bina (bina, sabit tesisat ve dekorasyon) ve muhteviyat (emtia; makine, teçhizat, demirbaş ve diğer tesisat) için ayrı ayrı uygulanır ve ekte yer alan “Kloz 3A” poliçeye eklenir.

Sigortalı ve sigortacı, muafiyet oranının aşağıdaki oranlardan biri şeklinde uygulanması hususunda anlaşabilirler. Bu durumda tarife fiyatlarından, belirlenen muafiyet oranının karşılığında aşağıda gösterilen indirim yapılır.

 

Sigorta Bedeli (Sigortacının Sorumlu Olduğu Kısım) Üzerinden Muafiyet Oranı(%)

Tarife Fiyatlarından Yapılacak İndirim (%)

3

6

4

13

5

19

10

35

 

Sigortacı hasarın, sigorta bedeline (sigortacının sorumlu olduğu kısım üzerinden) uygulanan muafiyet miktarını aşan kısmından sorumludur.” açıklamalarına yer verilmiştir.

 

İhale işlem dosyası içinde yer alan yaklaşık maliyet hesaplamaları incelendiğinde,  Yangın Sigortasına Deprem ve Yanardağ Püskürmesi Teminatının Eklenmesi Halinde Uygulanacak Tarife” başlığı altında A.2. Ticari ve Zirai Rizikolar bölümünde yer alan düzenlemeler doğrultusunda, deprem bölgelerine göre çelik veya betonarme karkas yapılar için belirlenen tarife fiyatlarına (I. Bölge %2,12, II. Bölge %1,46, III. Bölge %0,76, IV. Bölge %0,41, V. Bölge %0,29) İdari Şartname’de düzenlenen %5 muafiyet uygulanması halinde yapılması gereken  %19 indirim düşüldükten sonra Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV)’ni dahil edilerek;

 

“Binalar” ve “Muhteviyat” deprem sigortasında her fabrika için bina ve muhteviyata ayrı ayrı uygulanmak üzere brüt prim nispetinin en az;

 

I. Derece Deprem bölgesi için %0     1,7172 (BSMV dahil %0    1,803060

II. Derece Deprem bölgesi için %0    1,1826 (BSMV dahil %0    1,241730

III. Derece Deprem bölgesi için %0   0,6156 (BSMV dahil %0    0,646380

VI. Derece Deprem bölgesi için %0   0,3321 (BSMV dahil %0    0,348705

V. Derece Deprem bölgesi için %0    0,2349 (BSMV dahil %0    0,246645

 

Olacak şekilde prim oranlarının belirlediği anlaşılmıştır.

 

Daha önce başka bir ihaleye yapılan itirazen şikayet başvurusuna yönelik yapılan inceleme sırasında Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğünden alınan görüş yazısında “1. 1/1/2010 tarihinde yürürlüğe giren Yangın Sigortasına Deprem ve Yanardağ Püskürmesi Teminatının Eklenmesi Halinde Uygulanacak Tarifenin sınai ve ticari rizikolara ilişkin düzenlemesine göre; aynı sigortalıya ait aynı riziko adresinde bulunan ve toplam deprem ve yanardağ püskürmesi sigorta bedeli 100 milyon TL’den (söz konusu tutar 15.02.2016 tarihinde 125 milyon TL  olarak revize edilmiştir.)  büyük olan rizikolar, söz konusu tarife hükümlerine tâbi bulunmamaktadır. Yine, mezkur tarifeye göre (madde
1 ), belirtilen fiyatların, bina ve muhteviyat için ayrı ayrı uygulanması gerekmektedir. Bu kapsamda, aynı riziko adresinde yer alan (a) binalar, (b) makine ve tesisler ile (c) şeker ve malzeme ambarları sigorta bedellerinin toplanması suretiyle 100 milyon TL (
125 milyon TL) sınırının aşılması ve böylece tarife hükümlerine tabi olmama hükmünün gerçekleşmesi mümkün değildir. Bununla birlikte, varsa aynı riziko adresinde yer alan aynı sigortalıya ait binaların sigorta bedellerinin ve yine aynı riziko adresinde yer almak kaydıyla aynı sigortalıya ait muhteviyat sigorta bedellerinin toplamının 100 milyon TL’yi (125 milyon TL) aşması durumunda, tarife hükümlerinin uygulanmaması mümkündür.

  1. Bahse konu tarifede yukarıda belirtilen hükümlere ek olarak, muhteviyat; emtea, makine, teçhizat, demirbaş ve diğer tesisat olarak açıklanmakta (madde 7), muafiyet uygulaması açısından ise “emtea”nın ayrı bir grup olarak belirleneceği belirtilmektedir (kloz
    3 ). Bu itibarla, emteanın sigorta bedelinin diğer muhteviyata göre ayrıca belirlenmesi, yalnızca muafiyet hükümlerinin uygulanması ile ilgili olup, bunlar için ayrı bir fiyat verilebileceği anlamına gelmemektedir, zira mezkur tarife kapsamında emtea için ayrı bir fiyat kategorisi bulunmamaktadır.

Bu kapsamda, sigorta bedelinin emtea ve diğer muhteviyat grubu için ayrı ayrı belirlendiği şikayet konusu durum için; tarifede emtea, makine, teçhizat vb. kalemler muhteviyat kapsamında değerlendirildiğinden ve tarife fiyatlarının bina ve muhteviyat için ayrı ayrı uygulanacağı belirtildiğinden, binalar ile muhteviyatın ayrı ayrı değerlendirilmesi, ayrıca (b) makine ve tesisler ile (c) şeker ambarı mevcutları ve malzeme ambarı mevcutlarının (emtea) muhteviyat başlığı altında toplanması ve bu toplama tarife şartlarının uygulanması gerekmektedir.

  1. Yukarıda da değinildiği üzere, nitelik olarak “emtea” kapsamında yer alan (c) şeker ve malzeme ambarları mevcutları için talep edilen deprem teminatının da bahse konu tarife hükümlerine uygun olarak verilmesi gerekmektedir. Tarife hükümlerine göre muhteviyat kapsamında yer alan emtea için ayrıca sigorta bedeli belirlenmesi, muafiyet uygulaması açısından gerekli bir husus olup, emtea için ayrı fiyat teklif edilmesi anılan tarife hükümlerine göre mümkün değildir.
  2. İlgide kayıtlı yazınız ekinde yer alan birim fiyat teklif cetvelinin binalara ilişkin bölümünde, deprem teminatı alınacak binaların tamamının şeker fabrikası olarak belirtildiği görülmektedir. Sınai ve ticari riziko kapsamında yer alan bu binalara ilgili tarifenin “sınai ve ticari rizikolar” bölümünde yer alan hükümlerin uygulanması gerektiği değerlendirilmektedir. İhale şartnamesi ve birim fiyat teklif cetvelinde söz konusu binalardan mesken niteliğinde olanların ayrıca belirtilmiş olması halinde ise, bu meskenler için bahse konu tarifenin “sivil rizikolar” bölümünde yer alan hükümlerin uygulanması gerekecekti. Ayrıca, şikayet konusu durumda olduğu gibi aynı deprem bölgesinde ve aynı riziko adresinde bulunan farklı nitelikteki (fabrika, tesis, meskeni idari bina vb.) binalarla ilgili olarak alınacak deprem teminatı için, tarifenin sivil rizikolar ve sınai ve ticari rizikolar bölümlerinde yer alan tabloların karma olarak uygulanması mümkün değildir.
  3. Mezkur tarifede sınai ve ticari rizikolar için deprem ve yanardağ püskürmesi sigorta bedelinin, bina için bina yangın sigorta bedeline, muhteviyat için muhteviyat yangın sigorta bedeline eşit olduğu belirtilmektedir (madde
    5 ). İlgide kayıtlı yazınız ekinde yer alan birim fiyat teklif cetvelinin incelenmesi neticesinde, ihale konusu olan a) binalar, (b) makine ve tesisler ile (c) şeker ambarı mevcutları ve malzeme ambarı mevcutlarının deprem teminatı için öngörülen sigorta bedellerinin yangın sigortası bedellerine eşit olduğu görülmektedir. Bu kapsamda, sigorta konusu varlıklar için belirlenen deprem teminatı sigorta bedellerinin, ilgili tarifenin yukarıda belirtilen 5 inci maddesi hükmüne uygun olduğu değerlendirilmektedir.
  4. Yangın sigortası işlemlerinden iki ayrı vergi alınmaktadır. Bunlar, “Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi” (BSMV) ve “Yangın Sigortası Vergisi” olup, alınan vergi net primin üzerine ilave edilmektedir. 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu hükümlerine göre tahsil edilen BSMV için matrah “yapmış oldukları bütün muameleler dolayısıyla kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben aldıkları paralar” olup, vergi oranı mevcut durum itibariyle prim tutarının % 5’idir. 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu hükümlerine göre yangın sigortası vergisinin matrahı, yapılan yangın sigorta muameleleri nedeniyle alınan primlerin tutarı olup, vergi oranı yine prim tutarının % 10’udur.” şeklinde görüş bildirilmiştir.

 

Yangın Sigortasına Deprem ve Yanardağ Püskürmesi Teminatının Eklenmesi Halinde Uygulanacak Tarife düzenlemeleri ve Hazine Müsteşarlığının görüşü dikkate alındığında;

 

Yangın Sigortasına Deprem ve Yanardağ Püskürmesi Teminatının Eklenmesi Halinde Uygulanacak Tarifenin sınaî ve ticarî rizikolara ilişkin düzenlemesine göre; aynı sigortalıya ait aynı riziko adresinde bulunan ve toplam deprem ve yanardağ püskürmesi sigorta bedeli 125 milyon TL’den büyük olan rizikoların, söz konusu tarife hükümlerine tâbi bulunmadığı, ancak bununla birlikte teklif edilecek prim tutarının 125 milyon TL ye eşit olan rizikolarda tarifeye tabi olarak hesaplanacak prim tutarından daha az olamayacağı anlaşılmaktadır.

 

125.000.000 TL’lik riziko bedelini aşan Hacıbayram Mah. İstiklal Caddesinde yer alan menkul ve gayrimenkuller ile Emniyet Mah. Degol Caddesinde yer alan menkul ve gayrimenkullerin idarece %2 muafiyet oranı uygulanarak hesaplanan %5 BSMV dahil brüt priminin idarece hesabı yapılırken ilgili mevzuattaki sınırlama dikkate alınacak şekilde 125.000.000 TL’lik riziko için belirlenen tutar üzerinden hesaplama yapıldığı, bu çerçevede menkul ve gayrimenkullere ilişkin olarak teklif edilmesi gereken asgari brüt prim tutarının idarece 679.573,97 TL olarak hesap edildiği tespit edilmiştir.

 

07.11.2019 tarihli ihale komisyon kararında ise başvuru sahibi isteklinin 713.956,19 TL tutarındaki teklifinin, menkuller ve gayrimenkuller için teklif edilmesi gereken asgari tutara eşit olduğu ifade edilerek buradan hareketle araçlar için herhangi bir prim tutarı öngörülmediği çıkarımı yapılarak isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı anlaşılmaktadır.

 

İhale komisyonu kararında yer verilen menkul ve gayrimenkullere ilişkin asgari brüt prim tutarı (713.956,19 TL) ile araçlara ilişkin teklif edilmesi gereken asgari prim tutarı (2,22 TL) toplamının (713.956,19 + 2,22 =) 713.958,41 TL olduğu ve bu bedelin altında fiyat teklif eden isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı anlaşılmaktadır.

 

Yaklaşık maliyetin hazırlanmasına esas belgede yer alan asgari brüt prim tutarının ise farklı olduğu görülmektedir. Değerlendirmenin, yaklaşık maliyete esas olan belgelere göre yapılması gerektiği düşünülmektedir. Nitekim şikayet başvurusuna idarece verilen cevapta da bu kalemlere ilişkin teklif edilmesi gereken asgari tutarın 679.573,97 TL olduğu zikredilmiştir.

 

İdarenin şikayet başvurusuna vermiş olduğu cevap yazısında başvuru sahibi isteklinin teklifinin araçlar için teklif edilmesi gereken asgari prim tutarını karşıladığı kabul edilmekle birlikte isteklinin şikayet dilekçesinde ve ekinde, teklifini kalemler bazında maliyetlendirerek açıklamış olması ve menkul ve gayri menkullere ilişkin 656.456,19 TL’lik tutar öngörmüş olduğunu dilekçesinde ifade etmiş olmasından hareketle bu tutarın menkul ve gayrimenkuller için teklif edilmesi gereken asgari brüt prim tutarının altında olduğu gerekçesiyle başvurunun idarece reddedildiği anlaşılmaktadır.

 

Götürü bedel teklif alınan söz konusu ihalede isteklilerin tekliflerini toplam tutar üzerinden verdiği ve ihale komisyon kararında da toplam teklif tutarının asgari tutarı karşılayıp karşılamadığı hususunda idarece bir değerlendirme yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda isteklinin teklifine esas nitelikte bulunmayan ve istekli tarafından şikayet dilekçesinde zikredilen bir hususun isteklinin hak kaybına yol açacak şekilde değerlendirilmemesi gerektiği, zira ihale komisyon kararında doğru brüt asgari prim tutarı üzerinden bir değerlendirme yapılmış olması halinde ihale sonucunun farklı olabileceği, bu nedenle istekliler hakkında yapılacak nihai değerlendirmenin teklif dosyası üzerinden gerçekleştirilmesi gerektiği anlaşılmıştır.

Yukarıda yer verilen mevzuat düzenlemeleri dikkate alınarak menkul ve gayrimenkullere ilişkin teklif edilmesi gereken asgari brüt prim tutarının idarece 679.573,97 TL olarak hesap edildiği, bu hesaba göre  başvuru sahibi isteklinin teklinin bu tutarın üzerinde olduğu ve teklifin 2,22 TL tutarındaki araçlara ilişkin idarece belirlenen prim tutarını da karşıladığı anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır:

 

Kaan Arifoğlu ve Bereket Sigorta Anonim Şirketinin de benzer şekilde teklif edilmesi gereken asgari tutarın altında teklif verdikleri gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldıkları ancak bu değerlendirmenin idarece de yanlış olduğu kabul edilen asgari tutar üzerinden yapıldığı, yukarıda yer verilen değerlendirmeler çerçevesinde söz konusu isteklilerin tekliflerinin de değerlendirme alınması gerektiği sonucuna varılmıştır.

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden Quıck Sigorta Anonim Şirketi, Kaan Arifoğlu ve Bereket Sigorta Anonim Şirketinin tekliflerinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.