ihale İdari Şartnamesinde ve İhale İlanında ekonomik açıdan en avantajlı teklifin sadece fiyat esasına göre belirleneceği belirtildiği halde Teknik Şartname maddesinde fiyat dışı unsurlara yönelik düzenlemeler getirilebilinirmi

 

Toplantı No : 2020/004
Gündem No : 47
Karar Tarihi : 29.01.2020
Karar No : 2020/UM.I-228

 

BAŞVURU SAHİBİ:

Vansan Mak. San. ve Tic. A.Ş.

 

VEKİLİ:

Av. Korhan BAKIR,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/465035 İhale Kayıt Numaralı “Derin Kuyu Pompa ve Derin Kuyu Motor Alımı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından 24.10.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Derin Kuyu Pompa ve Derin Kuyu Motor Alımı” ihalesine ilişkin olarak Vansan Mak. San. ve Tic. A.Ş.nin 18.12.2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 25.12.2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 06.01.2020 tarih ve 526 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 06.01.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2020/34 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihalenin 1’inci kısmına ilişkin Teknik Şartname’nin “Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi” başlıklı 11’inci maddesinde pompalara ilişkin verimlilik hesabının nasıl yapılacağına dair teknik bilgilere, Şartname ekinde ise isteklilerin ihaleye katılımda sunacakları, teklif edilen ürünlere ilişkin bilgileri içeren tabloya yer verildiği ve Teknik Şartname’ye uygun şekilde hesaplama yaparak söz konusu tabloyu sundukları; ancak teklif ettikleri ilgili ürünlere ilişkin değerlerin, anılan tablonun 5, 6 ve 7’nci sırasındaki pompalar bakımından istenilen debi ve irtifa değerleri ile aynı olmadığı gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı; tabloda bahse konu pompalar bakımından en verimli olunan noktanın belirtildiği, debi ve irtifa değerlerinin farklı olmasının verimlilik açısından en avantajlı olmadıkları sonucunu doğurmadığı, tekliflerin Teknik Şartname’ye tamamen uygun olduğu, anılan gerekçenin hukuka aykırı olduğu;

 

Kaldı ki, bu duruma göre, bahse konu kısım üzerinde bırakılan isteklinin sunmuş olduğu tabloya göre de verim avantajının hesaplanmasının mümkün olmadığı, anılan isteklinin teklifinin Teknik Şartname’ye aykırı olduğu; öte yandan ihale komisyonu kararında verim avantajı hesabına ilişkin herhangi bir bilgiye yer verilmediği göz önünde bulundurulduğunda, idarece böyle bir hesaplama yapılamadığının ve Teknik Şartname’ye aykırı hareket edildiğinin anlaşıldığı; ayrıca ihale komisyonu kararında tüm isteklilerin verim avantajına ilişkin mukayese tablosunun da açıklanması gerektiği,

 

Sonuç olarak, ihalenin 1’inci kısmının üzerlerinde bırakılması, aksi takdirde kısım üzerinde bırakılan isteklinin sunduğu tabloya göre verim avantajı hesaplaması yapılması mümkün olmadığından, Teknik Şartname’ye aykırılık nedeniyle kısmın iptal edilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

İdari Şartname’nin “Kısmi teklif verilmesi” başlıklı 19’uncu maddesi çerçevesinde kısmi teklife açık olan ihalenin 1’inci kısmında, teklif ettiği pompalara ilişkin değerlerin Teknik Şartname ekindeki tablonun 5, 6 ve 7’nci sırasındaki debi ve irtifa değerleriyle aynı olmadığı gerekçesiyle başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı anlaşılmaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde herhangi bir ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin belge ile mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeye yer verilmemiş, isteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği teknik şartnamede belirtilen belgelerin ihaleye katılımda sunulacağı düzenlenmiştir.

 

Aynı Şartname’nin “Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi” başlıklı 35’inci maddesinde “35.1. Bu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif, teklif edilen fiyatların en düşük olanıdır.

35.2. Bu madde boş bırakılmıştır…” düzenlemelerine yer verilmiştir.

 

Dalgıç Tip Derin Kuyu Temiz Su Pompalara ait Teknik Şartname’de “…3. GENEL HUSUSLAR

3.1. İhale konusu pompa veya pompaların miktarı (adet), oluşturması gereken basınç değeri, Hm (mSS) ve bu basınç altında vermesi gereken su miktarı Q (m3/h) değerleri “İhtiyaç Listesi’nde” tek tek belirtilmiştir.

3.4. Pompaların seçim toleransı:

·         Basınç Toleransı: ±%3

·         Debi Toleransı: ±%3

Pompalar seçilirken verim eğrisi üzerinde, En Verimli Noktada veya En Verimli Noktanın sol veya sağında en verimli noktaya en yakın pompa seçilecektir. Pompalara ait debiye göre basma yüksekliği, debiye göre güç ve debiye göre verim eğri grafikleri İdare’ye teslim edilecektir.

3.7. Yüklenici firma ihale aşamasında (ihale teklif zarfı içinde) 1 (bir) takım ve teslimat aşamasında 5 (beş) takım olmak üzere. teklif ettiği tüm pompa ve motorların teknik değerlerini gösteren en yeni kataloglarını İdare’ye teslim edecektir.

9. TOLERANSLAR:

9.1. Debi toleransı: %3

9.2. Manometrik yükseklik toleransı: %3

9.3. Verim toleransı: -%1

Elektrik motorunun nominal akımdan fazla akım çekmemesi ve motor gücünün yeterli olması şartı ile.

9.4. Pompanın dış çap toleransı: En fazla + %2

9.5. Değişebilirlik toleransı: Yok

9.6. Sızdırmazlık toleransı: Yok

11. EKONOMİK AÇIDAN EN AVANTAJLI TEKLİFİN BELİRLENMESİ

11.1. İstekliler tekliflerinde; dalgıç pompa ve motorunun marka/model/tipi, pompa ve motor verimini, motor gücünü, maksimum dış çapını ve her bir dalgıç motopompa ait garanti edilen komple sistem verimini EK-1 Tablosunda belirteceklerdir. Tekliflerin değerlendirilmesinde isteklilerin EK-1 Tablosunda garanti edilen komple sistem verimleri dikkate alınacaktır. Virgülden sonra üç basamak dikkate alınacaktır.

11.2. İsteklilerin garanti edilen komple sistem verimi en az EK-1 Tablosunda belirtilen referans sistem verim değeri kadar olacaktır.

11.3. Herhangi bir motopompa ait garanti edilen komple sistem verimi, referans sistem veriminden düşük teklif edildiği takdirde, isteklinin teklifi değerlendirme dışı bırakılacaktır.

11.4. İsteklilerin EK-1 tablosunda teklif edecekleri “garanti edilen komple sistem verimi” yine EK-1 tablosunda belirtilen “referans sistem veriminden” yüksek olduğu takdirde, sistem verimi yüksek olan her bir dalgıç motopomp için aşağıdaki formüle göre hesaplanacak bedellerin toplamı, isteklinin teklif fiyatından çıkartılacak ve elde edilen bu fiyat tekliflerin mukayesesinde esas değer olarak alınacaktır. Sonuçta buradan en ekonomik teklif belirlenecek ve belirlenen bu teklif ekonomik açıdan en avantajlı teklif olacaktır. İhale, ekonomik bedeli en düşük olan istekli üzerinde bırakılacaktır…” düzenlemeleri bulunmaktadır.

 

Teknik Şartname ekindeki tablonun başvuruya konu 5, 6 ve 7’nci satırları ise aşağıdaki şekildedir:

 

SIRA NO POMPA ELEKTRİK MOTORU DALGIÇ MOTOPOMP
DEBİ (m3/h) İRTİFA (mSS) MARKA/MODEL/

TİP

VERİM (%) MARKA/MODEL/TİP GÜÇ (KW) VERİM (%) POMPA ANMA ÇAPI (İNÇ) MAX. DIŞ ÇAP (mm) MİKTARI (Adet) REFERANS SİSTEM VERİMİ GARANTİ  EDİLEN KOMPLE SİSTEM VERİMİ
(%) (%)
5 7,2-36 132-251       22   6”   10 35  
6 7,2-36 86-164       13   6”   10 35  
7 7,2-36 220-440       37   6”   10 35  

 

Dolayısıyla, İdari Şartname’de isteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği teknik şartnamede belirtilen belgelerin ihaleye katılımda sunulacağı ifade edilerek Teknik Şartname’ye atıf yapıldığı; Teknik Şartname’de ise pompalara ait debiye göre basma yüksekliği, debiye göre güç ve debiye göre verim eğri grafiklerinin idareye teslim edileceğinin, dalgıç pompa ve motorunun marka/model/tipinin, pompa ve motor veriminin, motor gücünün, maksimum dış çapının ve her bir dalgıç motopompa ait garanti edilen komple sistem veriminin EK-1 Tablosunda belirtileceğinin, bir başka anlatımla Teknik Şartname ekindeki tablonun istekliler tarafından tanzim edilerek ihaleye katılımda sunulacağının düzenlendiği görülmektedir.

 

Başvuru sahibi tarafından ihaleye katılımda Teknik Şartname eki tablonun sunulduğu tespit edilmiş olup, tablonun başvuruya konu 5, 6 ve 7’nci satırları aşağıdaki şekildedir:

 

SIRA NO POMPA ELEKTRİK MOTORU DALGIÇ MOTOPOMP
DEBİ (m3/h) İRTİFA (mSS) MARKA/

MODEL/TİP

VERİM (%) MARKA/

MODEL/TİP

GÜÇ (KW) VERİM (%) POMPA ANMA ÇAPI (İNÇ) MAX. DIŞ ÇAP (mm) MİKTARI (Adet) REFERANS SİSTEM VERİMİ GARANTİ  EDİLEN KOMPLE SİSTEM VERİMİ
(%) (%)
5 28,8 185 VANSAN – VSP SS 6030/24-16-40 76,0 VANSAN – VSM 6/30-20-50 22 82,0 6” 142 10 35 62,32
6 28,8 124 76,0 15 81,0 6” 142 10 35 61,56
7 28,8 310 76,0 37 83,0 6” 142 10 35 63,08

 

Yukarıda yer verilen hususlar çerçevesinde; başvuru sahibince Teknik Şartname eki tablonun ve aynı Şartname’nin 3.4’üncü maddesi çerçevesinde debiye göre basma yüksekliği, debiye göre güç ve debiye göre verim eğri grafiklerinin ihaleye katılımda sunulduğu, Teknik Şartname’deki debi ve basınç toleransları ile bu grafikler birlikte göz önüne alındığında iddiaya konu teknik kriterlerin karşılanamadığı sonucuna ulaşılamadığı, bu itibarla teklif ettiği pompalara ilişkin değerlerin Teknik Şartname’deki debi ve irtifa değerleriyle aynı olmadığı gerekçesiyle başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması işleminin yerinde olmadığı anlaşılmıştır.

 

Verim avantajı hesaplamasına ilişkin iddialar bakımından değerlendirme yapıldığında ise; İdari Şartname’de ve İhale İlanı’nda ekonomik açıdan en avantajlı teklifin sadece fiyat esasına göre belirleneceği belirtildiği halde, Teknik Şartname’nin 11’inci maddesinde fiyat dışı unsurlara yönelik düzenlemeler getirildiği; ancak Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Fiyat dışı unsurlar ve bu unsurlara yönelik düzenleme” başlıklı 60’ıncı maddesinin ikinci fıkrasında “Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin, fiyat ile birlikte fiyat dışı unsurların da dikkate alınarak belirleneceği ihalelerde; fiyat dışı unsurların parasal değerleri veya nispi ağırlıkları ile hesaplama yöntemi ve bu unsurlara ilişkin değerlendirmenin yapılabilmesi için sunulacak belge ve/veya numune idari şartnamede açıkça belirtilir.” hükmüne yer verildiği; yine ihale ilanlarına ilişkin standart formda da ekonomik açıdan en avantajlı teklifin sadece fiyat esasına göre mi, yoksa fiyatla birlikte fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak mı belirleneceğini gösterir madde bulunduğu; dolayısıyla şikâyete konu ihalede İhale İlanı ve İdari Şartname’de bu hususa yönelik düzenlemelere yer verilmediğinden, Teknik Şartname’deki düzenlemeler çerçevesinde fiyat dışı unsurlar dikkate alınarak ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenemeyeceği anlaşılmış; bu doğrultuda bir fiyat dışı unsur olarak verim avantajı hesaplaması yapılmasına gerek bulunmadığı neticesine ulaşılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, ihalenin 1’inci kısmında başvuru sahibi Vansan Mak. San. ve Tic. A.Ş.nin teklifinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

Oybirliği ile karar verildi.