ihale sözleşmenin feshedileceği hususu ile sözleşmenin bu şekilde feshedilebilmesi için gerekli olan aykırılık sayısının (iki veya daha fazla) idarece belirleneceği, ancak ağır aykırılık hallerinde, bu aykırılık halleri maddede belirtilmek kaydıyla, aykırılık bir defa gerçekleşmiş olsa dahi yukarıda öngörülen şekilde sözleşmenin feshedilebileceği hususuna bu maddede yer verilmesi gerekirmi

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhale ve ön yeterlik dokümanının içeriği ve idari şartnamede yer alması zorunlu hususlar” başlıklı 27’nci maddesinde “…İdari şartnamede ihale konusuna göre asgari aşağıdaki hususların belirtilmesi zorunludur:

           …

  1. r) İhale konusu işin başlama ve bitirme tarihi, yapılma yeri, teslim şartları ve gecikme halinde alınacak cezalar…”hükmü,

 

4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun “Sözleşmede yer alması zorunlu hususlar” başlıklı 7’nci maddesinde “Bu Kanuna göre düzenlenecek sözleşmelerde aşağıdaki hususların belirtilmesi zorunludur: …n) Gecikme halinde alınacak cezalar.” hükmü yer almaktadır.

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmelik eki Ek-7’de yer alan “Hizmet Alımlarına Ait Tip Sözleşme’nin “Cezalar ve sözleşmenin feshi” başlıklı 16’ncı maddesinde “16.1. İdare tarafından uygulanacak cezalar aşağıda belirtilmiştir:

16.1.1. …26

16.1.2. 16.1.1 nci maddede belirtilen haller dışında kalan [bu kısımda özel aykırılık halleri ayrıca belirtilebilecektir] durumlarda en az on gün süreli yazılı ihtar yapılarak gecikilen her takvim günü için sözleşme bedelinin [bu kısma % 1’den fazla olmamak üzere oran yazılacaktır] tutarında ceza uygulanacaktır. Ancak söz konusu aykırılığın işin niteliği gereği giderilmesinin mümkün olmadığı hallerde, 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme idarece feshedilebilecektir. Sözleşmenin feshedilmemesi halinde ise sözleşme bedeli üzerinden yukarıda belirtilen oranda ceza uygulanacaktır.

16.1.3. Kesilecek cezanın toplam tutarı, hiçbir durumda, sözleşme bedelinin % 30’unu geçemez. Toplam ceza tutarının, sözleşme bedelinin % 30’unu geçmesi durumunda, bu orana kadar uygulanacak cezanın yanı sıra 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilecektir.

16.2. Yukarıda belirtilen cezalar ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın yükleniciye yapılacak ödemelerden kesilir. Cezanın ödemelerden karşılanamaması halinde ceza tutarı yükleniciden ayrıca tahsil edilir.

16.3. İhtarda belirtilen sürenin bitmesine rağmen aynı durumun devam etmesi halinde, ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminat gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.

16.4. Sözleşmenin uygulanması sırasında yüklenicinin 4735 sayılı Kanunun 25 inci maddesinde sayılan yasak fiil veya davranışlarda bulunduğunun tespit edilmesi halinde ise ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.” düzenlemesine,

 

Aynı Tip Sözleşmenin 16.1.1’inci maddesine bağlı 26’numaralı dipnotta ise, “Bu maddede, aşağıdaki bentlerden işin niteliğine uygun olanı idare tarafından belirtilecektir.

(1) Kısmi kabul öngörülmeyen işlerde, madde metni aşağıdaki şekilde düzenlenecektir:

Yüklenicinin işi süresinde bitirmemesi durumunda, en az on gün süreli yazılı ihtar yapılarak gecikilen her takvim günü için sözleşme bedelinin [bu kısma % 1’den fazla olmamak üzere oran yazılacaktır] tutarında ceza kesilecektir. Ancak gecikmeden kaynaklanan aykırılığın işin niteliği gereği giderilmesinin mümkün olmadığı hallerde, 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme idarece feshedilebilecektir. Sözleşmenin feshedilmemesi halinde ise sözleşme bedeli üzerinden yukarıda belirtilen oranda ceza uygulanacaktır.

(2) Kısmi kabul öngörülen işlerde, madde metni aşağıdaki şekilde düzenlenecektir:

Yüklenicinin işin kısmi kabule konu olan kısmını süresinde tamamlamaması durumunda en az on gün süreli yazılı ihtar yapılarak gecikilen her takvim günü için süresinde tamamlanmayan kısmın bedelinin yüzde [bu kısma % 1’den fazla olmamak üzere oran yazılacaktır] tutarında ceza kesilecektir. Ancak gecikmeden kaynaklanan aykırılığın işin niteliği gereği giderilmesinin mümkün olmadığı hallerde, 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme idarece feshedilebilecektir. Sözleşmenin feshedilmemesi halinde ise sözleşme bedeli üzerinden yukarıda belirtilen oranda ceza uygulanacaktır.

(3) İşin özelliği gereği sürekli tekrar eden nitelikteki işlerde, madde metni aşağıdaki şekilde düzenlenecektir:

İşin tekrar eden kısımlarının sözleşmeye uygun olarak gerçekleştirilmemesi halinde, her bir aykırılık için ayrı ayrı uygulanmak üzere sözleşme bedelinin [bu kısma % 1’den fazla olmamak üzere oran yazılacaktır] tutarında ceza kesilecektir. Bu aykırılıkların [bu kısma 2’den az olmamak üzere asgari aykırılık sayısı yazılacaktır]’den fazla olması halinde ayrıca 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme idarece feshedilebilecektir. Ancak [bu kısma ağır aykırılık halleri yazılacaktır] hallerinde, aykırılık bir defa gerçekleşmiş olsa dahi 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme idarece feshedilebilecektir.” düzenlemesine ver verilmiştir.

 

Şikâyete konu ihaleye ait Sözleşme Tasarısı’nın “Cezalar ve sözleşmenin feshi”  başlıklı 16’ncı maddesinde “16.1. İdare tarafından uygulanacak cezalar aşağıda belirtilmiştir:

16.1.1. İşin tekrar eden kısımlarının sözleşmeye uygun olarak gerçekleştirilmemesi halinde, her bir aykırılık için ayrı ayrı uygulanmak üzere sözleşme bedelinin Yüzde 1 tutarında ceza kesilecektir. Bu aykırılıkların 2 ‘den fazla olması halinde ayrıca 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilebilecektir. Ancak Bu madde ile ilgili hükümler, sözleşmenin Diğer Hususlar içeren bölümünde; ceza öngörülen her bir konu için ayrı ayrı düzenlenmiştir. Ancak hazır yemek hizmeti sözleşmesinin yürürlükte kaldığı süre içerisinde yüklenicinin sözleşme hükümlerine aykırı hareket etmesi nedeniyle İdare tarafından kesilecek cezanın toplam tutarı, hiçbir durumda, sözleşme bedelinin % 30’unu geçmeyecektir..Toplu Zehirlenme gibi durumlarda sözleşme 4735 Sayılı Kanun 20 ci Mad. (b) gereği sözleşme protesto çekmeksizin sözleşme fesh edilecektir. hallerinde, aykırılık bir defa gerçekleşmiş olsa dahi 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilebilecektir.

16.1.2. 16.1.1 nci maddede belirtilen haller dışında kalan durumlarda en az on gün süreli yazılı ihtar yapılarak gecikilen her takvim günü için sözleşme bedelinin Yüzde 1 tutarında ceza uygulanacaktır. Ancak söz konusu aykırılığın işin niteliği gereği giderilmesinin mümkün olmadığı hallerde, 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme idarece feshedilebilecektir. Sözleşmenin feshedilmemesi halinde ise sözleşme bedeli üzerinden yukarıda belirtilen oranda ceza uygulanacaktır…” düzenlemesi,

 

Aynı Tasarı’nın “Diğer hususlar” başlıklı 36’ncı maddesinde “4.  CEZALAR VE SÖZLEŞMENİN FESHİ

4.1. İdare tarafından uygulanacak cezalar aşağıda belirtilmiştir:

  1. Yemek hizmetleri uygulama esasları;

Yüklenicinin işi süresinde bitirmemesi durumunda, idare tarafından en az 10 (on) gün yazılı ihtar yapılarak gecikilen her takvim günü için kesilecek ceza miktarı sözleşme bedelinin %1’dır. Ancak gecikmeden kaynaklanan aykırılığın işin niteliği gereği giderilmesinin mümkün olmadığı hallerde, 4735 sayılı kanunun 20’nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme idarece feshedilecektir.

(1) Yemek hizmetleri sözleşme yönetim kısmı tarafından bildirilecek hak sahibi mevcuduna göre yapılacaktır. Günlük dağıtılacak yemek ve yiyeceklerin (ana ve ara öğünler) servis zamanları (servis sonrası hak sahiplerinin odalarındaki bulaşıkların toplanması dahil) idare tarafından çizelge ile belirlenerek yükleniciye bildirilecek ve bu durum Kontrol Teşkilatı tarafından da takip edilecektir. Yüklenici kendisine bildirilecek beslenecek kişi sayısı ile yemek ve yiyeceklerin servise verilme zamanlarını öğrenmek için gerekli olan irtibatı idare ile kendisi kurmak zorundadır. Yemeklerin dağıtımına idare tarafından (mesai cetvelinde) belirtilen yemek saatlerinde başlatılmadığı takdirde (erken dağıtımda buna dahil) her 15 dakika için o güne ait günlük hak edişin % 2si (yüzde iki) oranında ceza tahakkuk ettirilecektir. Ancak bu gecikme 2 (iki) saati geçtiği takdirde idare, aynı ceza oranını kullanarak yemek dağıtımını yaptırıp yaptırmamakta, yemek dağıtımının yapılamayacağının anlaşılması halinde, kiler ve depolardaki mevcut erzaktan acilen yedirilebilecek yeni yemek verdirmekte serbest ve yetkilidir.

(2) Yemek listelerinin uygulanmasında; Sözleşme Tasarısına ekli LAHİKA-4 esas alınacaktır. Bu listelerde, mevcut yemeklerin terkip ve gramajlarının bulunmaması veya eksik olması halinde; eksiklik, idare tarafından belirlenecek gramaja göre tamamlanacaktır. Yemeklerin imalinde, mutfağa teslim edilen gıda maddelerinin tamamı kullanılacaktır. Mutfağa teslim edilen gıda maddelerinden herhangi birinin kontrol teşkilatının onayı haricinde kullanılmadığının veya eksik kullanıldığının belirlenmesi veya dağıtımda porsiyon lama hatası (kişi başına verilmesi gereken gramajlara uyulmadığı) halinde o güne ait günlük hak ediş bedelinin % 3i (Yüzde Üç) oranında ceza kesilecektir.

(3) Hazır yemek hizmetinde Sözleşme Tasarısına ekli LAHİKA-1 uygulanacaktır. Uygulama esnasında yemek listelerinde değişiklik, Sözleşme Yönetim Kısmının yetkisinde kurum amirin onayı ile yapılabilecektir. Bu şekilde yapılan yemek değişikliklerinde yükleniciye herhangi bir ceza kesilmeyecektir. Yemek listeleriyle yemek terkipleri listesindeki açıklamalar arasında çelişki meydana geldiğinde yemek listeleri dikkate alınacaktır.

(4) Günlük ihtiyaç nispetinde temin edilen erzakın tedarikinde gerekse stok erzakın tedarikinde  yaşanacak aksaklıklardan dolayı Yüklenici firmanın talebi üzerine ay içerisinde uygulanan yemek listesindeki yemekler menü bütünlüğü sağlanarak aynı hak ediş dönemine ait bir başka gün menüsü ile yer değişikliği Sözleşme Yönetim Kısmının yetkisinde kurum amirin onayı ile yapılabilecektir. Bu şekilde yapılan yemek değişikliklerinde yükleniciye herhangi bir ceza kesilmeyecektir. Bu değişiklik bir hak ediş dönemi içinde en fazla 3 defa uygulanır.

(5) Hak sahibi yemekleri az tuzlu ve tuzsuz olarak ayrı kazanlarda pişirilecektir. Bu hükme uyulmadığı takdirde her defasında günlük hak ediş bedelinin % 3 (yüzde üç) oranında ceza uygulanacaktır.

(6) Diyet tedavisi alan hak sahiplerinin yemek dağıtımları diyetisyen tarafından hazırlanan diyet kartlarına göre yapılacaktır. Bu duruma uyulmadığı takdirde günlük hak ediş bedelinin % 3’ü (yüzde üç) oranında ceza tahakkuk ettirilecektir.

(7) a)  Yüklenici, yemek listelerinde belirtilen yemekleri hazırlayabilmek için günlük ihtiyaç nispetinde teslim edeceği yiyecek ikmal maddelerinden herhangi birini temin edemez ise, idarenin onayını alarak vereceği yazılı iznini almak şartı ile yerine başka bir cins benzer yiyecek maddesi getirebilecek, getiremediği takdirde ise depoda bulunan ve önceden muayenesi yapılmış stok erzak kullanılarak idarece belirlenen başka bir yemek çıkarılacaktır. Bu durumda, sarf edildiği güne ait günlük hak ediş bedelinin % 2si (yüzde iki) oranında ceza tahakkuk ettirilecektir.

  1.  b) Günlük erzak kapsamında temin edilen yiyecek maddelerinden kırmızı et temin edilemediği  takdirde, o güne ait günlük hak ediş bedelinin % 20si (yüzde yirmi), kanatlı hayvan eti ve balık getirilmemesi halinde ise, o güne ait günlük hak ediş bedelinin % 10 u (yüzde on) oranında ceza uygulanacaktır.

(8) Yemek gramaj listesindeki yiyecek ikmal maddeleri karşılarında belirtilen tarihler arasında yedirilecektir. Yüklenici söz konusu gıda maddelerini yukarıdaki esaslar dahilinde temin etmediği takdirde o güne ait hak ediş bedelinin % 2 si (yüzde iki) oranında ceza tahakkuk ettirilecektir. Bir hak ediş dönemi içerisinde getirilmeyen tüm gıda maddeleri için toplamda 5 (beş) defayı geçmeyecektir.

(9) Günlük ihtiyaç nispetinde alınacak gıda maddeleri, yemek listesine uygun olarak yedirileceği günden bir gün önce en geç saat 13:00 a kadar birlik/kurum tarafından tahsis edilen depoya teslim edilerek muayeneye sunulacaktır. Söz konusu gıda maddeleri, belirtilen saatten sonra getirildiği takdirde her saat başına her kalem mal için o güne ait hak ediş bedelinin % 0,5 si (binde beş) oranında ceza tahakkuk ettirilecektir. Ancak bu gecikme 3 (üç) saati geçtiği takdirde birlik/kurum geçen her saat için aynı cezayı keserek malı alıp almamakta serbesttir. Alınmadığı durumlarda mal getirilmemiş kabul edilecek ve sonraki günler için gelmiş olan stok malzemeden kabul edilenlerden biri kullanılacaktır. Günlük ihtiyaç nispetinde alınan gıda maddelerinden ret edilenlerin yerine aynı gün saat 15:00a kadar bir defaya mahsus yeni mal getirebilir.

(10) Yüklenici, yemeğin üretimi için o güne ait günlük gıda maddelerinden, muayenede Ret olanları veya depodaki mallardan evsafını yitirenleri, kontrol teşkilatınca yapılan denetimlerde depolarda bulunmaması gereken malları, kontrol teşkilatının imzası bulunan çıkanların cins ve miktarını gösterir kapı çıkış belgesiyle derhal birlik dışına çıkaracaktır. Aksi takdirde, her geçen gün için sözleşme bedelinin %0,05i (on binde beş) oranında ceza kesilecektir.

(11) Günlük beslenecek hak sahibi sayısına göre kullanılacak çiğ erzak (dondurulmuş ve hazır ambalajlı gıdalar dahil) yemek listesinin geçerli olduğu günden bir gün önce saat 16.00a (on altı) kadar kontrol teşkilatında görevli personel gözetiminde öğünlere ayrılmış şekilde, mutfağa ait kilere yerleştirilmiş olarak idarenin mutfak sorumlusuna teslim edilecektir. Bu hükme uyulmadığı takdirde o güne ait hak ediş bedelinin % 2(yüzde iki) oranında, ceza, uygulanacaktır.

Ayrıca yağ, salça, tuz, baharat vb. garnitür maddeler öğünlere ayrılmadan günlük toplam gramajlara göre teslim edilebilecektir.

Dini ve milli bayramlar ile resmi ve idari tatil günlerine ait gıda maddelerinin teslimi, tatilin başlayacağı günden bir gün önce yapılabilecektir. Ancak mutfağa ait kilerde 3 (üç) günlükten fazla erzak bulundurulmayacaktır. Kontrol Teşkilatı. gerekli tedbiri alacak ve gerekli olan hallerde, idarenin onayı ile yapılacak farklı uygulamalar ayrıca yükleniciye bildirilecektir. İdarenin bilgisi dışında yapılan farklı uygulamaların tespiti halinde ise o aya ait hak edişin % 3  (yüzde üç) oranında ceza kesilecektir.

(12) Günlük ekmek miktarı hak sahiplerinin yiyebileceği kadar veya diyet kartında belirtildiği kadar yüklenici tarafından karşılanacaktır. (Ramazan ayında idarenin talebi üzerine yüklenici tarafından ramazan pidesi temin edilecektir.) Ekmeğin, yüklenici tarafından geç getirilmesi durumunda gecikilen her saat için o güne ait günlük hak ediş bedelinin % 0,5 (binde beş) oranında ceza kesilecektir. Ekmeğin hiç getirilmemesi durumunda ise, o güne ait hak ediş bedelinin % 5 i (yüzde beşi) oranında ceza kesilecektir. Ayrıca ekmeğin getirilmemesi halinde, idare tarafından bulunulan yerdeki fırın veya fırınlardan evsafına uygun ekmek temin edinilebilecek ve temin edilen ekmeğin bedeli faturalandırılarak yüklenicinin hak edişinden kesilecektir.

Hak sahiplerine verilecek ekmek taze ve poşetlenmiş (tuzlu-tuzsuz, tam buğday, kepekli, çavdarlı vb.), olarak servis edilecektir. Bayat, pişmemiş, ezik ve yırtık poşetli veya poşetsiz ekmek getirildiği takdirde o güne ait hak ediş bedelinin % 2 (yüzde iki) oranında ceza uygulanacaktır.

Ekmekler mutfağa temiz ve sağlam sepet ve/veya araba ile hijyenik ve temiz poşetler içinde taşınacaktır. Ekmekler günlük taze olarak getirilecektir. Bu hükme uyulmadığı takdirde o güne ait hak ediş bedelinin % 2(yüzde iki) oranında ceza uygulanacaktır.

(13) Sabah, Öğle ve Akşam öğünlerinde her hak sahibine 1 er adet verilmek üzere 0,2 litrelik pet bardaklarda içme suları (%20 fazlası da serviste hazır bulundurulacaktır) servis edilecektir. Bu hükme uyulmadığı takdirde o güne ait hak ediş bedelinin % 2 (yüzde iki) oranında ceza uygulanacaktır.

(14) Süt, ayran, yoğurt ve meyve suyu piyasa teamülüne uygun olarak piyasada varsa tek kişilik ambalajlarda verilecektir. Sütlaç, muhallebi, aşure ve bazı tatlılar disposable (tek kullanımlık) kaplarla, tatlandırıcılı diyet tatlıları normal tatlılardan farklı disposable ve/veya idarenin belirleyeceği porselen tabak ile güveç kaplarında servis edilecektir. Bu hükme uyulmadığı takdirde o güne ait hak ediş bedelinin % 2 (yüzde iki) oranında ceza uygulanacaktır.

(15) Doktor tarafından öngörülen durumlarda, özel durumu olan hastaların beslemesinde tek kullanımlık kaplar ile yemeğin durumuna göre plastik çatal, kaşık ve bıçak kullanılacaktır. Bu kapsamda beslenecek hastaların yükleniciye bildirimi idarece yazılı olarak yapılacak ve uygulama kontrol teşkilatı tarafından takip edilecektir. Bu taahhüde uyulmadığı takdirde o güne ait hak ediş tutarının % 2 (yüzde iki) oranında ceza tahakkuk ettirilecektir.

(16) Diyabetli hastalar için hazırlanan diyabetik tatlılar ve kompostoların her biri etiketlenerek normal tatlı ve kompostolardan ayrılacaktır. Yapımında enerji içermeyen özellikle aspartam,  asesülfam potasyum ve steviabazlı ihtiva eden ısıya dayanıklı tatlandırıcılar kullanılacaktır. Bu taahhüde uyulmadığı takdirde o güne ait hak ediş tutarının % 2 i (yüzde iki) oranında ceza tahakkuk ettirilecektir.

(17) Yüklenici Gıda Mühendisi, çalışan personele, Kontrol Teşkilatı gözetiminde periyodik olarak (15 günde bir) hijyen eğitimi (besin, ekipman, personel vb) verecektir. Firmanın servis personeli hak sahipleriyle iletişim sırasında nezaket kurallarına gereken hassasiyeti gösterecektir. Hak sahipleri ile kişisel menfaat vb şekilde ilişki kurulmayacak olup bu kapsamda ilgili hükümlere uyulmadığı takdirde o günkü hak edişinden % 2 (Yüzde iki) oranında ceza uygulanır. Benzer durumların tekrarı halinde Kontrol Teşkilatı tarafından tespit edildiği taktirde yüklenici firmaya % 5 (Yüzde beş) oranında ceza hükmü uygulanır.

(18) Yüklenici, yemek hizmetleri teknik şartnamesinin hijyenle ilgili tüm hususlar (ilaçlama ile ilgili husus ayrı madde de düzenlenmiştir) ile diğer genel hijyen kurallarına (fiziksel alan, ekipman, personel ve besin hijyeni konuları dahil) uymak zorundadır. Aksine yapılan her hijyen ihlali (kişisel veya besin hijyen kurallarına uyumsuzluk vb) için ayrı ayrı olmak üzere günlük hak ediş bedelinin % 2 (yüzde iki) oranında ceza uygulanacaktır.

(19) Laboratuvar analizleri ayda bir kez öğünün tamamını içerecek şekilde numune alınarak ilgili laboratuvarlarda analiz yaptırılacaktır. (Numune alımında pişmiş veya işlem görmüş ana yemek, salata ve benzeri yemekler esas alınacaktır. İşlem görmemiş taze meyve, tek porsiyonluk poşet gıda maddesi gibi malzemelerden numune gönderilmeyecektir.) Bu hükme uyulmaması durumunda aylık hak ediş bedelinin % 1i (yüzde bir) oranında ceza kesilecektir.

Numuneler, yüklenici veya temsilcisi nezaretinde alınacaktır. Yüklenici veya temsilcisinin katılmaması durumunda, numune alma şekline itiraz hakkı bulunmayacaktır. İlgili laboratuvarlara uzak mesafedeki birlik/kurumlar tarafından alınan numunenin, ilgili mevzuatına göre zamanında laboratuvara ulaştırılması için gerekli tedbir birlik/kurum tarafından alınır. Ancak her türlü muayene masrafı yükleniciye aittir.

Laboratuvar analizine gönderilen yemeklerden herhangi birinin sonucunun ret çıkması halinde, o öğüne ait öğün bedeli ödenmez. Analize gönderilen yemeklerden, aynı öğünde yer alan birden fazla yemek sonucu ret çıksa dahi yükleniciye birden fazla ceza kesilmez.

(20)MSB Ankara Özel Bakım Merkezi Başkanlığı yemekhanesinde yemek hizmetini sağlayamayacağı beklenmedik (yangın, sel, deprem, sabotaj, uzun süreli elektrik kesintisi yada doğalgaz, su arızası, yol kapanması vb.) durum oluşması halinde yüklenici, hizmetin aksamadan yürümesini sağlamak amacıyla ISO 22000 GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ  belgesi bulunan bir işletmeden sorun giderilene kadar yemek hizmetini karşılamak zorundadır.

Aksi taktirde 4735 sayılı kanunun 20’nci maddesinin (b) Bendi gereği  ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.

(21) … Yemek dağıtımı sırasında ekipman eksiğine bağlı dağıtımda aksaklık veya gecikme yaşandığı ve yüklenici tarafından karşılanması gereken malzemelerde bir eksiklik olduğu idare tarafından tespit edilirse, o öğüne ait hak ediş tutarının % 2 (yüzde iki) oranında ceza tahakkuk ettirilecektir.

(22) …Çatal, bıçak, kaşık kağıt cebe konulmadığı, tepsi kağıdı kullanılmadığı ve yüklenici tarafından karşılanması gereken bu malzemelerde bir eksiklik olduğu idare tarafından tespit edilirse, o öğüne ait hak ediş tutarının % 2 (yüzde iki) oranında ceza tahakkuk ettirilecektir.

(23) Sabah kahvaltısında hak sahibi talebine göre verilecek siyah çay ve diğer bitkisel çaylar, şekersiz ve sıcak ( en az 70 C) olarak, istenirse limon ilavesiyle servis edilecektir. Şeker, çayın servis şekline göre ( poşet toz şeker veya kağıt sargılı kesme şeker olarak) hizmete sunulacaktır. Aksine bir durum tespit edildiğinde, o öğüne ait hak ediş tutarının % 2 (yüzde iki) oranında ceza tahakkuk ettirilecektir.

(24) Sütlaç, muhallebi, aşure gibi tatlılar idarenin isteği doğrultusunda tek kullanımlık hijyenik kaplarda ve/veya porselen tabakta, güveç kabında verilecektir. Verilmediği takdirde, o öğüne ait hak ediş tutarının % 2 (yüzde iki) oranında ceza tahakkuk ettirilecektir.

(25) Yemekhane sorumlularınca bildirilen görevli hak sahiplerinin kahvaltı ve yemekleri yemek servis saati bitiminden 30 dakika sonrasına kadar yemekhanelerde olması gereken ısıda ve uygun şartlarda yüklenici tarafından muhafaza edilecektir. Edilmediği takdirde, o öğüne ait hak ediş tutarının % 2 (yüzde iki) oranında ceza tahakkuk ettirilecektir.

(26) Servis sonrası artan yemekler, doktor ve diyetisyenin uygun gördüğü hak sahiplerinden isteyenlere tekrar dağıtılacaktır. Yüklenici artan yemekleri dağıtmadığı takdirde, o öğüne ait hak ediş bedelinin % 2 (yüzde iki) oranında ceza tahakkuk ettirilir.

(27) Yüklenici, tam bakım ünitesinde veya odasında yemek yemesi gereken hak sahiplerine, idarenin belirlediği öğün saatlerinde uygun ısıda yemek servisi yapacak ve yemeklerin yenmesini müteakip boş kaplar yüklenici personeli tarafından toplanacaktır. Kontrol teşkilatının denetiminde günlük iş programı çerçevesinde işlerin yürütülmesi sağlanacaktır Bu hükme uyulmadığı takdirde o öğüne ait hak ediş tutarının % 2 (yüzde iki) oranında ceza tahakkuk ettirilecektir.

(28) Kahvaltı ve yemekler idarece belirtilen saatlerde (Sabah:08:00-09:00, Öğle:12:00-13:30, Akşam:18:00-19:30) yüklenici tarafından servis edilecektir. İdare servis saatlerinde değişiklik yapabilecektir. Bu hükme uyulmadığı takdirde her öğün için günlük hak ediş bedelinin % 2 (yüzde iki) oranında ceza uygulanacaktır.

(29) Hak sahiplerine verilmesi gereken LAHİKA-3 de belirtilen Ara Öğünler idare tarafından belirtilen saatlerde 1 inci Ara Öğün (10:30), 2 inci Ara Öğün (15:30) hak sahibi odalarına kadar (hasta yatağına kadar) yüklenici tarafından dağıtılmış olacaktır. Ara öğün saatlerinde idarece değişiklik yapılabilecektir. 3 üncü ara öğün , 2 inci ara öğün veya akşam yemeği ile de servis edilebilecektir. Bu hükme uyulmadığı takdirde her öğün için günlük hak ediş bedelinin % 2 (yüzde iki) oranında ceza uygulanacaktır. Ara öğün saatlerinde idarece değişiklik yapılabilecektir.

(30) Yemeklerin yenmesini müteakip yemekhane-yemek masaları- masa üstü servis malzemeleri temizlenecek ve bir sonraki servise hazır edilecektir. Yüklenici bu zorunluluğa uymadığı takdirde o güne ait günlük hak ediş bedelinin % 2 (yüzde iki) oranında ceza kesilecektir.

(31) Yemekhane veya katlarda  yemek dağıtımında kullanılan mobil benmarilerin arıza vb. durumlarında yüklenici gerekli tedbiri alarak aksaklığa (dağıtımda gecikme, yemek ısısında uygunsuzluk vb) meydan verilmeyecektir. Yüklenici bu zorunluluğa uymadığı takdirde o güne ait günlük hak ediş bedelinin % 2 (yüzde iki) oranında ceza kesilecektir.

(32) Yemek Menüsünde Balık olduğu takdirde Balığın cinsi ve mevsim şartları dikkate alınarak Sözleşme Yönetim Kısmı tarafından belirlenerek tebligat verilir. Bildirilir yada tebligatlar telefonla verilebilir Sözleşme hükümlerine uyulmadığı takdirde  o öğün hak ediş bedelinin %3 ceza uygulanır uygulanır.

  1. Özel günlerde yemek yedirilmesi halleri.

(1) Milli ve dini bayramların bütün günleri ile yılbaşında servis edilecek özel yemekler, diyet yemek çizelgesinde belirtildiği gibi uygulanacaktır. Yemek listesine ilave olarak dini bayramların birinci gününde; 50 gr. (bitter) çikolata, yılbaşında ise 50 gr karışık çerez (ceviz, fındık, fıstık, sarı leblebi) ve meşrubat ilave edilecektir. Bu hükme uyulmadığı takdirde günlük hak ediş bedelinin % 2 (yüzde iki) oranında ceza uygulanacaktır.

(2) Ramazan ayında oruç tutacak hak sahiplerinin yemek listesi TABLO-2 dedir. TABLO-2 deki çorba ve ek gıdaların listesi, sahur ve iftar yemek dağıtım saatleri (günün şartlarına göre) yükleniciye yazılı olarak ramazan ayı başlamadan önce bildirilecektir. Sahurda odalara servis yapılacaktır. Oruç tutan hak sahiplerinin sahurda tüketeceği ikinci ara öğünleri normal zamanında odasına servis edilecektir. Yüklenici bu konuda ayrıca idarenin alacağı tertip ve tedbirlere de aynen uymak zorundadır. Yüklenici, bu hususa riayet etmediği takdirde o güne ait hak ediş tutarının % 2 (yüzde iki) oranında ceza tahakkuk ettirilecektir.

TABLO-2

SAHUR: Diyet kartında mevcut o günkü sabah kahvaltısı, 2 nci ara öğünü, çorba, ek gıda (tost, börek vb.)

İFTAR : Diyet kartında mevcut o güne ait öğle veya akşam yemeği, iftar tabağı (hurma, zeytin, vb.) ve ramazan pidesi.

  1. Yemek/stok erzak

bulundurulması esasları;

(1) Günlük gereksinime göre getirilecek yiyeceklerin dışında, depolarda bulunacak kuru erzakın miktarı 30 günlük stok seviyesini aşmayacaktır. Aylık stok erzak tebligatı İdare tarafından tebliğ edilmesine müteakip idare tarafından belirlenen süre içerisinde tedarik faliyeti tamamlatılarak fiziki muayeneye sunulacaktır. Tebliğ edilen malzemelerin tedariki belirlenen sürede tedariki sağlanmadığı  hallerde her bir gün her  malzeme için o güne ait hak ediş bedelinin %2 ceza uygulanacaktır. Bu durum her hak ediş dönemi için 5 günü geçemez. Yüklenici tarafından temin edilen stok erzak Kontrol Teşkilatı tarafından  LAHİKA 5 te Belirtilen Teknik Özellikler çerçevesinde Fiziksel  Muayenesi yapılacaktır. Stok erzak kapsamındaki malzemeler ve  günlük erzak kapsamında temin edilen erzakları muayeneleri sonucu Sözleşme Yönetim Kısmına Kontrol Teşkilatı tarafından bildirilir .

  (2) Stokta bekletilen malzemelerin depoya giriş tarihi, üretim tarihi, son kullanma tarihini belirten etiketler malzeme üzerinde/rafında asılı bulundurulacak. İdarenin bilgisinin olmadığı veya muayenesi yapılmamış hiçbir erzak veya malzeme kullanılmayacaktır. Aksi durumların tespiti halinde, tespitin yapıldığı güne ait hak edişin % 5 (yüzde beş) oranında ceza kesilecektir.

(3) Her türlü muayenesi tamamlanmış ve uygun depolama koşullarında depolanan gıda maddelerinden evsafını yitirenler, durumun tespit edilmesini müteakip, yüklenici tarafından 3 (üç) iş günü içerisinde yenisi ile değiştirilecektir. Değiştirilmediği takdirde her bir kalem mal için olmak üzere, her geçen gün için güne ait hak edişin % 1 (yüzde bir) oranında ceza olarak kesilir. Bu süre hiçbir suretle 15 (on beş) günü geçemez. Değiştirilen malın muayenesi stok erzak veya diğer kapsamdaki erzak şartlarına göre yapılacaktır

ç. Yemek hizmetlerinin kontrol esasları;

(1) Sunuma hazır yemek hizmetlerinin duyusal ve fiziksel kontrolü hazır yemek hizmetleri (erzak dahil) teknik şartnamesine göre yapılacaktır. Buna göre;

(a) Soğuk servis edilmesi gereken yemeklerin (zeytinyağlılar, sütlü tatlılar vb.) uygun ısıda servis edilecektir. Sıcak servis edilmesi gereken yemeklerin iç sıcaklığı servise sunum sırasında 65 C nin altına düşmeyecektir. Bu hükme uyulmaması durumunda o güne ait günlük hak edişin % 2 (yüzde iki) oranında ceza olarak kesilir.

Yapılan kontrol sonucunda yemeğin (kahvaltı ve ara öğünler dahil) yemek hizmetleri teknik şartnamesine uygun olmadığı veya lezzet, görünüş, kıvam, tazelik vb fiziksel ve duyusal değerlendirmesi olumsuz olduğunda ancak yedirilebilir olduğunun tespit edilmesi halinde o güne ait günlük hak edişin % 3 (yüzde üç) oranında ceza olarak kesilir.

(b) Yapılan kontrol sonucunda yemeğin (ara öğünler dahil) yemek hizmetleri teknik şartnamesine uygun olmadığı ve yedirilemeyeceğinin tespit edilmesi halinde yükleniciye, o güne ait günlük hak edişin % 5 (yüzde beş) oranında ceza kesilir ve yerine depoda mevcut muayenesi yapılmış erzaktan idarenin uygun göreceği benzer bir başka yemek verilir.

(1) Her türlü kontrol masrafları, taşıma, yükleme, boşaltma, tartı ve istif işlemleri yükleniciye aittir. Yüklenicinin bu hükme uymaması halinde o güne ait günlük hak edişin % 3 i (yüzde üç) ceza olarak kesilir.

(2) Her türlü kontrol esnasında ambalajların tasarım ve imalât hataları sebebiyle meydana gelebilecek kaza ve hasarlardan yüklenici sorumludur. Yüklenicinin bu hükme uymaması halinde o güne ait günlük hak edişin % 3 i (yüzde üç) ceza olarak kesilir.

(3) Kontrol Teşkilatı ve yüklenici temsilcisinin katılımı ile sunuma hazır yemek ve yiyeceklerin öğün bazında numuneleri, (her biri en az 250 gr.) yüklenici tarafından temin edilecek steril numune kaplarına yüklenicinin diyetisyeni veya gıda mühendisi tarafından alınarak mühürlenecek ve bu iş için ayrılmış, Kontrol Teşkilatının sorumluluğundaki buzdolabında 72 (yetmiş iki) saat saklanacaktır. Yükleniciden kaynaklanan aksaklıklarda o güne ait hak edişin % 2 (yüzde iki) oranında ceza kesilecektir.

(4) Hizmetin yürütülmesinde kullanılacak Temizlik ve Tek kullanımlık malzemeler LAHİKA -6 belirtilen miktarda teslim edilip Kontrol Teşkilatı tarafından fiziki muayenesi yapılarak teslim alınıp muaraza edilerek kayıtları tutulacaktır.. Muayenesi Yapılan temizlik malzeme listesi Sözleşme Yönetim kısmına bildirilerek hizmette kullanılacaktır. Yüklenicinin bu hükme uymaması halinde o Aya ait  hak edişin % 1 i (yüzde Bir) oranında ceza kesilir.

  1. Tesis ve ekipmanların teslim edilmesi, alınması ve bakım-onarımı;

(1) Sözleşme süresi içerisinde, yüklenicinin kullanımına verilecek mutfak, yemekhane, bulaşıkhane, depo, kiler ve büro gibi tesislerin durumunu açıklayan bilgileri içeren bir tutanak, idare tarafından düzenlenerek yükleniciye teslim edilecektir. Teslim edilen depolar/ambarlar, yüklenici ve idareyi temsil eden personelin gözetiminde açılıp kilitlenecektir. İdare tarafından gerekli tedbirler alınıp erzak depoları çift kilit ile kilit altına alınacaktır.

Teslim edilen her türlü tesis, ekipman ve malzemelerin sözleşme süresince periyodik bakımları, kullanım sırasında meydana gelebilecek bozulma/arızalara yönelik işlemler ve bu işlere ait giderler, kontrol teşkilatı denetiminde yüklenici tarafından sağlanacaktır. Kullanım sırasında ilgili tesis, ekipman ve malzemelerde arıza tespit edilmesi halinde yüklenici bu bozulma ve arızaları 3(üç) iş günü içerisinde birlik standardına uygun olarak giderilecek/tamamlanacaktır. Yüklenici bu zorunluluğa uymadığı takdirde kontrol teşkilatı tarafından kendisine bu yükümlülükleri derhal yerine getirmesi yazılı olarak bildirilecek ve bu talimatın yükleniciye tebliğ tarihinden başlamak üzere, yüklenici 10 (on) gün içinde yükümlülüklerini yerine getirmeye fiilen başlamadığı veya başlayıp da kontrol teşkilatının kendisine verdiği süre içinde bitirmediği takdirde, söz konusu onarımlar idare tarafından yetkili ayrı bir firmaya yaptırılıp, bu işlerin bedeli yüklenicinin hak edişinden kesilerek ödenecektir.

Yüklenicinin kullanımına teslim edilen her türlü malzemenin miktarında meydana gelen eksilmelerde ise yüklenici bu eksikleri idare standartlarına uygun olarak derhal tamamlayacaktır. Aksi takdirde her kalem eksik malzeme ve her gün için ayrı ayrı olmak üzere sözleşme bedelinin % 0,05 i (on binde beş) oranında ceza tahakkuk ettirilecektir.

(2) İhale dokümanında belirtilen hizmetlerin yapılması sırasında, yüklenici tarafından kullanılan birlik/kuruma ait olsun, olmasın bütün tartım ve ölçüm aletlerinin kontrol ve ayarlarının yapılması gerektiğinde, belediyelere veya başka resmi kurumlara kontrol ve ayarları yüklenici tarafından kontrol teşkilatı gözetiminde yaptırılacak, bu iş için yapılan bütün masraflar yüklenici tarafından ödenecektir. Tartım ve ölçüm aletlerinin kontrol ve ayarlarının usulüne uygun olarak yapılmaması halinde, tespitin yapıldığı günden itibaren, her geçen gün için günlük hak ediş bedelinin % 0,5 i (binde beş) ceza kesilecektir.

(3) Hizmetin ifası esnasında idarenin onayı ile kullanılan ve yükleniciye ait olan malzemeler, işin bitiminde yüklenici tarafından alınacaktır.

(4) Taahhüt süresinin sona ermesi halinde yüklenici, (aynı yüklenici olsa dahi) teslim aldığı her türlü tesis, makine, teçhizat, ekipman ve malzemeyi kendisine teslim edilirken hazırlanan tutanağa uygun olarak tam, sağlam ve faal durumda idareye 3 (üç) iş günü içerisinde teslim edecektir. Teslim etmediği takdirde gecikilen her iş günü için sözleşme bedelinin %0,05 (on binde beş) oranında ceza son hakkedişinden tahakkuk ettirilecektir. Ancak bu gecikme hiçbir suretle 5 (beş) iş günü geçemez. Geçtiği takdirde arızalı malzemeler birlik/kurum tarafından bir başkasına yaptırılarak bedeli yüklenicinin son hak edişinden kesilecektir. Eksik malzemeler için ise idarece gerekli tespit yapılarak, tespit edilen miktar yüklenicinin son hak edişinden kesilecektir. (Son hak ediş bu işlemler tamamlanıncaya kadar ödenmeyecektir) Tahakkuk edecek son hak ediş kesilecek cezaları karşılamadığı takdirde eksik kalan hususların karşılanması için yüklenicinin yatırdığı kesin teminatı 4735 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi hükmüne göre paraya çevrilerek borçlarına karşılık mahsup edilerek kalanı yükleniciye verilir.

  1. Personel;

(1) İhale şartnamesinde belirtilen söz konusu hizmetlerin yapılabilmesi için; yüklenici tarafından çalıştırılması gereken personelin nitelik ve sayısı aşağıya çıkarılmıştır.

  1. Gıda Mühendisi : 1
  2. Servis Müdürü : 1
  3. Depo Sorumlusu : –

ç. Aşçı : 2

  1. Garson (Servis Elemanı) : 11
  2. Bulaşıkçı : 2
  3. Aşçı Yardımcısı : 2
  4. Temizlikçi : 2

TOPLAM: 21

(2) Yüklenici, yukarıda unvan ve sayıları belirtilen 21 (yirmibir) personeli, idarenin belirleyeceği plan dahilinde (çalışma programı yazılı olarak yükleniciye bildirilecektir) çalıştıracaktır. Gıda Mühendisi/ Servis Müdürü en az biri öğünlere dağıtım süresince iştirak edecektir. (Bu hükme uyulmadığı takdirde günlük hak ediş bedelinin % 2i (yüzde iki) oranında ceza uygulanır. Servis Müdürü aynı zamanda deponun düzeninden  sorumludur.

(3) İdarenin belirlediği/belirleyeceği çalışma planı doğrultusunda günlük iş programı yürütülecek olup Kontrol Teşkilatı tarafından yürütülecektir. Yüklenici personelinin işe gelmemesi, geç gelmesi veya erken çıkması gibi aksi uygulamalarda, tutulacak her tutanak için o güne ait hak ediş bedelinin % 1 i (Yüzde bir) oranında ceza uygulanır. (geç gelme gibi durumlarda idareye bilgi verilecektir.)

(4)Yüklenici, idareye bildirilen personelde zorunlu kalmadıkça bir değişiklik yapamaz. Ancak değişiklik yapılması gerektiğinde, yerine aynı statüde bir personel temin etmek şartıyla en az 2 (iki) iş günü önceden Sözleşme Yönetim Kısmına bilgi verecek ve onayını alacaktır. Yükleniciye, bildirimde bulunmadığı her gün için personel başına o günlere ait günlük hak ediş bedelinin % 1 ( Yüzde bir) oranında ceza tahakkuk ettirilecektir. (Ancak personelin ölüm, düğün, hastalık vb. durumu belgelemek şartıyla ve 3 günü geçmeyecek ise başka personel temin etmesi gerekmeyecektir.

  (a). İşten ayrılan yada çeşitli nedenler ile bilgi verilerekten iş akdine yüklenici tarafından sonlandırılan personelin aynı nitelikte 2 iş günü içerisinde personel temin edecektir 2 günden sonraki hallerde her bir gün için tutulacak her tutanak için o güne ait hak ediş bedelinin % 3 (Yüzde üç) oranında ceza uygulanır. Bu kusur ödeme dönemi içerisinde 10( on )defayı geçemez. Personel yıllık izinleri Kanunun gerektirdiği şekilde yapılacaktır. Hizmetin aksamaması için gerekli  tedbirleri yüklenici tarafından alacaktır.)

(b) İşten ayrılan yada iş akdine son verilen personelin yerine işe alınacak personel ile ilgili evraklar tam ve eksiksiz tamamlatılarak Sözleşme Yönetim Kısmının onayı alınarak işe başlatılacaktır. İdarenin bilgisi olmadan personel çalıştırılamaz

(5) Yüklenici, idare ile koordine ederek, çalıştırdığı tüm personelin çalıştığı yere göre standart kılık kıyafet (idarenin onayı ile belirlenen) giymesini, kılık kıyafeti ile şahsi temizliğinin hijyenik kurallar dahilinde en iyi seviyede yapılmasını sağlayacak ve gerekli tedbirleri alacaktır. Her personel için en az 1 (bir) yazlık ve kışlık yedek kıyafet bulunacaktır. Bu hususların yerine getirilmemesi durumunda her gün için o güne ait günlük hak ediş bedelinin % 2 (Yüzde iki) oranında ceza tahakkuk ettirilecektir. Ancak, bu süre 10 (on) iş gününü geçemez. Geçtiği takdirde 4735 sayılı Kanunun 20/a maddesi hükümleri uygulanacaktır. Kıyafet rengi birlik/kurum ile koordine edilecektir.

(6) Yüklenici, sözleşme konusu işe başlamadan önce, çalıştıracağı personelin;

(a) İsim listelerini, hangi görevlerde kaç kişi çalıştıracağını gösterir çizelgeyi,

(b) Savcılıktan alınmış iyi hal kağıdı (sözleşmeden önce en fazla 4 aylık süreyi kapsayacaktır),

(c) İkametgah ilmühaberi,

(ç) Sağlık raporu (sözleşmeden önce en fazla 4 aylık süreyi kapsayacaktır.),

(d) Personelin, yemek hizmetleri şartnamesinde bulunan statüleri taşıdığına dair belgeleri,

(e) SGK na kayıtlı olduğunu gösterir belge veya sigorta kartını,

(f) Onaylı nüfus cüzdanı suretini, sözleşme tarihini takip eden 10 (on) gün içinde idareye teslim etmek zorundadır. Sözleşme süresi içinde her hangi bir sebeple yeni personel alımında ise yeni personelin işe başlama tarihinden itibaren 3  (Üç) gün içinde gerekli evrakları idareye ibraz etmek zorundadır. (savcılıktan alınacak olan sabıka kaydı belgesi ise işe başlamadan önce idareye verilecektir.) Bu hükme uymadığı takdirde yükleniciye, evrakları idareye teslim etmediği her gün için sözleşme bedelinin % 0,01 i (on binde bir) oranında ceza uygulanacaktır.

(g) İdare tarafından çalışacak personelin adli işlemleri yapılacak uygun olmayan personelin merkeze alınmaması (adli işlemlerinde problem olanlar) sağlanacaktır. Giriş kartları düzenlenerek merkeze giriş çıkışları Kontrol Teşkilatı tarafından kontrol edilecektir.

ğ. Tüm personelin portör kartları işe başlamasını müteakip yapılacaktır ve her 3 ayda bir yenilenecektir. Portörde sıkıntılı olan personel çalıştırılmayacaktır.

(7) Yüklenici personeli, görevleri ile ilgili yerler dışındaki mahallere, idarenin izni olmadan girmeyecek ve bu mahallerde bulunmayacaktır. İdarenin alacağı her türlü disiplin ve emniyet tedbirlerine, kurum personeli gibi uyacaktır. Bu hükme uymadığı takdirde aylık hakkediş bedelinin % 1i (yüzde bir) oranında ceza uygulanacaktır.

(8) Çalıştırılan personelin ulaşım hizmeti (EGO, METRO veya kendi alacağı tedbirler), günlük yemek gereksinimi, iş kıyafetleri vb. giderler yüklenici tarafından karşılanacaktır. Bu hükümlere uyulmaması durumunda günlük hakkediş bedelinin % 2i (yüzde iki) oranında ceza kesilecektir.

Firma personeli idareye günlük yoklaması bildirilerek ayrı bir iriciye ile  ek erzak çıkartılarak hak sahibi yemeğine dahil edilir. Böylelikle çalışanların iaşesi sağlanır. (çalıştırılan personel, yemek servis hizmetini tamamladıktan sonra yemek için personel yemekhanesini kullanacaktır.)

(9) Nöbetçi heyeti erbaş/er yemeğinden yiyecektir. Nöbetçi subay gelen şikayetlerle ilgili olarak bilgi sahibi olması bakımından hak sahibi yemeğini kontrol edecektir. Eksiklikleri Kontrol teşkilatına bildirecektir. Merkeze gelen hak sahibi misafirlerine veya bakıcılarına yemek hizmeti verilmeyecektir.

(10) Yüklenici, çalışanlarına hijyen konusunda, meslek ve faaliyetin gerektirdiği eğitimi verecek veya çalışanların bu eğitimi almalarını sağlayacaktır. Belirtilen eğitimleri almış kişileri çalıştıracaktır. Bulaşıcı bir hastalığı olduğu belgelenenler ile iş yerinin faaliyet ve hizmetlerinden doğrudan yararlananları rahatsız edecek nitelikte ve görünür şekilde açık yara veya cilt hastalığı bulunanlar, bizzat çalışan iş yeri sahipleri ve işletenleri da dahil olmak üzere, alınacak bir raporla hastalıklarının iyileştiği belgeleninceye kadar, çalıştırılmayacaktır. Çalışanlar, hastalıkları konusunda işverene bilgi vermekle yükümlüdür. Bu hükümlere uyulmadığı takdirde sözleşme bedelinin % 0,01 i (on binde bir) oranında ceza uygulanacaktır.

(11) Yemek hizmetinin yürütülmesinde yükleniciyi, (Yüklenicinin bulunmadığı durumlarda)İmza yetkilisi olarak Gıda Mühendisi ve veya  Servis Müdürü  temsil eder. Söz konusu personel ile ilgili yetkilendirme noter onaylı olacaktır sözleşme imzalandıktan sonra 10 gün içerisinde idareye sunacaktır. İdareye imza yetkisi sunulmadığı hallerde her gün için sözleşme bedelinin %0,05 i (on binde beş) oranında ceza uygulanacaktır. Bu durum 10 günü aşamaz.

(12) Yüklenici tarafından çalıştırılan personele ödenecek aylık ücretler, her bir çalışanın banka hesabına yatırılacaktır. (ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her türlü istihkakın banka aracılığı ile ödenmesine dair yönetmelik) Kontrol teşkilatı tarafından yüklenicinin çalıştırdığı personele ait özlük haklarının (İş Kanununda yer alan çalışma süresi, fazla mesai ücreti, puantaj, maaş ödemesi vb.) takibi yapılacaktır. Bu konu ile ilgili tüm huşuslar kayda geçirilecek ve hesap teftişinde teftiş evrakları ile birlikte saklanması sağlanacaktır.

(13) Yemek hizmetinin yürütülmesinde yüklenici firmayı temsil edecek kişi yada kişiler için firmayı temsil edeceğine dair noter tasdikli belgeyi İş yeri tesliminde İdareye sunması zorunludur.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği ekinde yer alan Hizmet Alımları Tip Sözleşmesinin 16’ncı maddesinde cezai şartın ne şekilde düzenleneceği hükme bağlanmıştır. Buna göre,  söz konusu madde kapsamında yer alan 16.1.1’inci maddeye bağlı 26 numaralı dipnotun; (1)’inci fıkrası kısmi kabul öngörülmeyen, (2)’nci fıkrası kısmi kabul öngörülen işlerde, işin süresinde ifa edilmemesi halinde kesilecek cezanın, diğer bir ifadeyle gecikme cezasının ne şekilde düzenleneceği hükme bağlanmış, işin niteliği gereği gecikme cezasının kesilmesinin mümkün olmadığı hallerde ise uygulanacak diğer yaptırımın ne olduğu belirtilmiştir. Aynı dipnota bağlı (3) numaralı fıkrada ise, sürekli tekrar eden işlerde, işin tekrar eden kısımlarının sözleşmeye uygun olarak yerine getirilmemesi halinde her bir aykırılık için ayrı ayrı uygulanmak üzere kesilecek ceza miktarının sözleşme bedelinin %1’ini geçmeyecek şekilde oran olarak belirleneceği, bu aykırılıkların asgari aykırılık sayısını aşması durumunda, öngörülen ceza uygulanmakla birlikte 4735 sayılı Kanun’un 20’nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşmenin feshedileceği hususu ile sözleşmenin bu şekilde feshedilebilmesi için gerekli olan aykırılık sayısının (iki veya daha fazla) idarece belirleneceği, ancak ağır aykırılık hallerinde, bu aykırılık halleri maddede belirtilmek kaydıyla, aykırılık bir defa gerçekleşmiş olsa dahi yukarıda öngörülen şekilde sözleşmenin feshedilebileceği hususuna bu maddede yer verilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.

 

Başvuruya konu ihalenin 365 gün süreli malzemeli yemek işi olduğu, bu haliyle işin özelliği gereği sürekli tekrar eden nitelikte olduğu anlaşılmıştır. İhaleye ait Sözleşme Tasarısı’nın “Cezalar ve Sözleşmenin Feshi” başlıklı 16.1.1’inci maddesinde, işin tekrar eden kısımlarının sözleşmeye uygun olarak gerçekleştirilmemesi halinde, her bir aykırılık için ayrı ayrı uygulanmak üzere sözleşme bedelinin yüzde bir tutarında ceza kesileceği, söz konusu aykırılıkların ikiden fazla olması halinde ayrıca 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilebileceğinin düzenlendiği, ceza öngörülen her bir konu Sözleşme Tasarısı’nın “Diğer hususlar” başlıklı 36’ncı maddesinde ayrı ayrı düzenlendiği,

 

Sözleşme Tasarısı’nın 16.1.1’inci maddesinin,Tip Sözleşmenin 16.1.1’inci maddesinin 26 numaralı dipnotunda yer alan işin özelliği gereği sürekli tekrar eden işlerde yer alması gereken düzenlemeye göre düzenlendiği, Sözleşme Tasarısı’nın 36’ncı maddesinde detaylandırılan aykırılıkların sayısının da düzenlendiği görüldüğünden, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

Toplantı No : 2020/018
Gündem No : 39
Karar Tarihi : 21.04.2020
Karar No : 2020/UH.I-787