İdari Şartnamenin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlığı altında belirtilen söz konusu giderin her istekli tarafından sigorta teminatı kapsamı ve limitleri dikkate alınarak teklif maliyetine eklenmesinin zorunlu olduğu, bu hususun teklif maliyetlerinin oluşturulmasına engel oluşturmadığı, dolayısıyla anılan maliyet kalemi için birim fiyat teklif cetvelinde ayrı satır açılmasına gerek bulunmadığı hk kik kararı

ihale kararı özeti

ihale konusu alanda faaliyet gösteren ve tecrübe sahibi olması beklenen istekliler tarafından söz konusu maliyetin işçilik maliyetlerine dahil edilebileceği, İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlığı altında belirtilen söz konusu giderin her istekli tarafından sigorta teminatı kapsamı ve limitleri dikkate alınarak teklif maliyetine eklenmesinin zorunlu olduğu, bu hususun teklif maliyetlerinin oluşturulmasına engel oluşturmadığı, dolayısıyla anılan maliyet kalemi için birim fiyat teklif cetvelinde ayrı satır açılmasına gerek bulunmadığı

İhale itirazen şikayet Gerekçesi

Sözleşme Tasarısı’nın 16.1.1’inci maddesinde “… Temizlik malzemesi listelerinde belirtilen malzemelerin belirlenen süre içerisinde teslim edilmemesi hallerinde, aykırılık bir defa gerçekleşmiş olsa dahi 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilebilecektir.” düzenlemesine yer verildiği, söz konusu düzenlemede öngörülen cezai işlemin her bir malzeme için ayrı ayrı uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin bir belirleme yapılmadığı, temizlik malzemesi listelerinde belirtilen malzemelerin belirlenen süre içerisinde teslim edilmemesi ya da eksik teslim edilmesi durumunda uygulanacak cezai yaptırımların günlük eksik malzeme başına olup olmadığına ilişkin bir belirleme yapılmadığı, söz konusu düzenlemenin belirsizlik ve tereddüt doğurucu nitelikte olduğu ve sözleşmenin uygulanması aşamasında farklı uygulamalara sebebiyet verebileceği,

KİK İhale kararı Gerekçesi

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin eki Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin “İşin yürütülmesi için gerekli personel ve araçlar” başlıklı 10’uncu maddesinde “Sözleşmenin imzalanmasından sonra yüklenici, üstlenmiş olduğu işin önemine ve iş programına uygun olarak, işlerin yapılması için gerekli her türlü yardımcı tesisleri hazırlamak, her türlü malzemeyi, ekipmanı ve personeli sağlamak ve ihzaratla ilgili önlemleri almak zorundadır.

Yüklenici, işin sözleşme süresi içinde bitirilmesi için, gerekli miktarda malzeme ve ekipman ile yeterli sayıda personeli her an iş başında bulunduracaktır. Aksi halde yüklenici, bu hususta kendisine yapılacak tebligat tarihinden başlamak üzere on (10) gün içinde bunları istenen sayı ve miktara çıkarmak zorundadır.

 Sözleşmede, işyerinde çalıştırılması gereken personel sayısının belirtildiği hallerde, yüklenici, belirtilen sayıda personeli işyerinde bulundurmak zorundadır. …” düzenlemesi,

 

“İş programı” başlıklı 28’inci maddesinde “Yüklenici, sözleşmenin yürürlüğe girmesi için gerekli olan yasal prosedürlerin tamamlandığının kendisine tebliği ve buna göre işe başlama tarihinden itibaren, sözleşme veya eklerinde belirlenen süre içinde, üstlenilen işler için kontrol teşkilatının öngöreceği formda ve detaylarda ayrıntılı bir iş programı düzenler ve kontrol teşkilatının uygun görüşüne sunar. İş programı, kontrol teşkilatı tarafından talep edildiği takdirde, yüklenicinin işin yürütülmesi için uygulamayı önerdiği metotlar ve düzenlemeler hakkında genel bir açıklamayı da içerecektir.

Kontrol teşkilatı, iş programının verildiği bu tarihten başlamak üzere sözleşme veya eklerinde belirlenen süre içinde programı olduğu gibi veya gerekli gördüğü değişiklikleri yaparak idarenin onayına sunar.

İdare, iş programının verildiği tarihten başlamak üzere sözleşme veya eklerinde belirlenen süre içinde, iş programını olduğu gibi veya gerekli gördüğü değişiklikleri yaparak onaylar ve onaylı bir nüshasını yükleniciye verir. İş programları idarenin onayı ile geçerli olur.

İş programlarında, hizmete ilişkin proje, rapor, teknik belgeler vb. belgelerin idareye hangi sıra ile, hangi tarihlerde verileceğinin belirtilmesi gereklidir. Yüklenici, bunların hazırlanması için idarece verilmesi gereken bilgilerin, esasların ve talimatın, kendisine en geç hangi tarihlerde verilmesi gerektiğini, ayrıntılı bir şekilde iş programı ile birlikte idareye bildirecektir.

Yüklenici, idarece onaylanmış iş programına aynen uymak zorundadır. Ancak zorunlu hallerde idarenin uygun görüşü ile iş programında değişiklik yapılabilir.” düzenlemesi,

İtirazen şikâyete konu ihalenin Sözleşme Tasarısı’nın “Cezalar ve sözleşmenin feshi” başlıklı 16’ncı maddesinde “16.1. İdare tarafından uygulanacak cezalar aşağıda belirtilmiştir:

16.1.1. … Ancak Temizlik malzemesi listelerinde belirtilen malzemelerin belirlenen süre içerisinde teslim edilmemesi hallerinde, aykırılık bir defa gerçekleşmiş olsa dahi 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilebilecektir. …” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Temizlik ve Sarf Malzemeleri Teknik Şartnamesi’nin (TTŞ 205) “Numune Alma, Muayene ve Deneyler” başlıklı 17’inci maddesinde “… 17.4.Sözleşme imzalandıktan sonra İdarenin ihtiyacının yükleniciye bildirmesini müteakip deterjan, ilaçlama ve dezenfektan maddesinin belirtilen miktarlarda aylık olarak teslim edilecektir.

17.6. Tesellüme sunulan parti temizlik maddeleri muayeneleri uygun çıkmazsa en geç 30 takvim günü içerisinde yüklenici şartnameye uygun yeni parti ürünü TCDD Taşımacılık A.Ş’ye tesellüme sunması gerekmektedir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İtirazen şikâyete konu ihale dokümanı düzenlemeleri incelendiğinde;

 

Temizlik ve Sarf Malzemeleri Teknik Şartnamesi’nin (TTŞ 205) eki tablolarda ihalenin her bir kısmı için teslim edilmesi gereken temizlik malzemesi türleri, teknik özellikleri ile miktarlarının ayrıntılı bir şekilde düzenlendiği,

 

Sözleşme Tasarısı’nın 16.1.1’inci maddesinde ise, temizlik malzemesi listelerinde belirtilen malzemelerin belirlenen süre içerisinde teslim edilmemesi halinin ağır aykırılık hali olarak düzenlendiği, söz konusu durumda aykırılığın bir defa gerçekleşmiş olması durumunda dahi protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşmenin feshedilebileceğinin belirtildiği görülmüştür.

 

Öncelikle, idarelerin Sözleşme Tasarılarını Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin ekinde yer alan Hizmet Alımlarına Ait Tip Sözleşme’ye uygun olarak düzenlemesi gerektiği, Hizmet Alımlarına Ait Tip Sözleşme’de düzenlenmesi idareye bırakılan kısımların düzenlenmesinin idarelerin takdirinde olduğu,

 

İdarece söz konusu düzenlemenin ihale konusu hizmetin sağlıklı bir şekilde alınabilmesini teminen yapıldığı, sözleşmenin yürütülmesi aşamasında ihale konusu hizmetin sağlıklı bir şekilde yürütülmesini teminen idare ile yüklenici arasında belirlenecek makul süre veya sürelerde temizlik malzemelerinin ayrı ayrı veya bir bütün halinde tedarikinin yapılabileceği, söz konusu tedarik kapsamında yer alan temizlik malzemelerinin tedarik için tespit edilen süre içerisinde eksiksiz teslim edilmemesi durumunda anılan madde düzenlemesinin işlerlik kazanacağı, kaldı ki, ihale konusu işin temel olarak temizlik işi olduğu, dolayısıyla ihale konusu hizmetin gerçekleştirilebilmesi için idarece talep edilen temizlik malzemelerinin eksiksiz bir şekilde zamanında iş yerine getirilmesi gerektiği,

 

Diğer taraftan, ihale konusu işin birim fiyat üzerinden teklif alınmak suretiyle gerçekleştirildiği, teklif fiyatının temizlik malzemesi listelerinde belirtilen malzemelerin teknik özelliklerine uygun malzemeler ve miktarları dikkate alınarak oluşturulacağı, Temizlik ve Sarf Malzemeleri Teknik Şartnamesi’nde (TTŞ 205) ise ihalenin her bir kısmı için teslim edilmesi gereken temizlik malzemesi türleri, teknik özellikleri ile miktarlarının ayrıntılı bir şekilde düzenlendiği, dolayısıyla bahse konu düzenlemenin teklif vermeye engel nitelikte olmadığı anlaşıldığından başvuru sahibi isteklinin anılan iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

3) Başvuru sahibinin 3’üncü iddiasına ilişkin olarak:

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78’inci maddesinde “78.1. Bu Tebliğde personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları için öngörülen düzenlemeler, 4734 sayılı Kanunun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi gereğince ihale edilebilecek personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerine uygulanır.

78.1.1.  Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı; ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlendiği, bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı, yaklaşık maliyetinin en az %70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dahil işçilik giderinden oluştuğu ve niteliği gereği süreklilik arz eden hizmet alımlarını ifade eder.

78.5.Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinin birim fiyat teklif alınmak suretiyle gerçekleştirilmesi ve ihale üzerinde bırakılan istekli ile birim fiyat sözleşme imzalanması zorunludur.

78.22. Brüt asgari ücret veya üzerinde ücret ödenmesi öngörülen personelin varsa nakdi yol ve yemek bedeli dahil aylık (78.12 nci maddeye göre gün üzerinden teklif alınan hallerde günlük) ücreti, fazla çalışma, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde (ulusal bayram, resmi ve dini bayram günleri ile 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik günü ve yılbaşı günü) yapılacak çalışmalara ilişkin ücretler ile engelli işçi ücreti gibi ayrı ayrı hesaplanması gereken her bir işçilik maliyeti için birim fiyat teklif cetvelinde ayrı satır açılması, malzeme giderlerinin de ayrı iş kalemleri şeklinde düzenlenmesi zorunludur. Ayrıca, ayni teklif verileceği belirtilen yemek ve yol giderlerinin de ayrı iş kalemleri şeklinde düzenlenmesi esastır. Ancak, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 10 uncu maddesinin beşinci fıkrasına göre işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kaleminin/kalemlerinin bulunduğu personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalesinin birim fiyat teklif cetvelinde, bu iş kalemi/kalemleri kapsamındaki işlerde çalıştırılmak üzere ihale dokümanında asgari sayısı belirtilen personele ilişkin maliyetlere işçilik kaleminde değil, ait olduğu iş kalemi içerisinde yer verilecek ve istekliler de tekliflerini buna göre sunacaklardır.

Bununla birlikte, söz konusu personelin fazla çalışma yapması ve/veya ulusal bayram ve/veya genel tatil günlerinde çalıştırılması öngörülüyor ise, 78.8. maddesine göre çalışılacak gün ve personel sayısı ile toplam fazla çalışma saati belirlenirken, bu personel de dikkate alınmak suretiyle maliyet hesaplaması yapılarak ulusal bayram ve genel tatil günleri iş kalemi ile fazla çalışma iş kalemine dahil edilecektir.

Teklif fiyatına dahil edilmesi öngörülen malzemelerin tamamı tek bir iş kalemi olarak kabul edilmek suretiyle birim fiyat teklif cetvelinde malzeme için tek bir satır açılması halinde “birim” sütununda “ay” veya “gün” ibaresine yer verilecek, her bir malzeme için ayrı satır açılması halinde ise “birim” sütununa malzemenin türüne göre adet, kg, lt, m, kutu, paket vb. yazılacak ve “miktar” sütununda işin toplam süresi boyunca kullanılması öngörülen malzeme miktarı (toplam adet, kg, lt, m, kutu, paket vb.) belirtilerek teklif alınacaktır.

78.27. Hizmet alımlarında idareler ve isteklilerin yararlanması amacıyla hazırlanan birim fiyat teklif cetveli örnekleri (Ek-H.2) ve (Ek-H.3)’de  yer almaktadır. …” açıklaması,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin eki birim fiyat teklif cetveli standart formunun (KİK015.3./H) aşağıda aktarılan şekilde düzenlendiği görülmüştür.

 

BİRİM FİYAT TEKLİF CETVELİ

İhale kayıt  numarası:

A1

B2

 

 

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması3

 

        Miktarı

 

Teklif Edilen4       Birim Fiyat

 

Tutarı

Birimi

İşçi sayısı

Ay/gün/saat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                               I. ARA TOPLAM (K.D.V Hariç)5

 

Sıra No

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması 6

Birimi

Miktarı

Teklif Edilen4 Birim Fiyat

Tutarı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                   II. ARA TOPLAM   (K.D.V. Hariç)7

 

TOPLAM TUTAR  (K.D.V Hariç)

 

 

Birim fiyat teklif cetveli standart formunun (KİK015.3./H) düzenlenmesine ilişkin 3 numaralı dipnotta “İşçi sayısı üzerinden teklif alınacak iş kalemleri için birim fiyat teklif cetvelinin bu kısmı kullanılacaktır. Engelli işçiler için ayrı satır açılacaktır.

Farklı ücret gruplarının her biri için ayrı satır açılacaktır.

Kıst ay (artık gün) hesabı yapılacak işlerde kıst ay için ayrı satır açılacaktır. Farklı ücret grupları için kıst çalışma öngörülüyorsa her biri için ayrı satır açılacaktır.” açıklaması,

 

6 numaralı dipnotta “İşçi sayısı üzerinden teklif alınmayacak iş kalemleri (Ulusal bayram, genel tatil günleri ve fazla çalışma iş kalemleri dahil) için birim fiyat teklif cetvelinin bu kısmı kullanılacaktır.

Ulusal bayram ve genel tatil günleri (ulusal bayram, resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı ve 1 Mayıs Emek ve  Dayanışma günü) için ayrı bir satır açılacaktır. İdareler bu satırı düzenlerken birim sütununa “gün” ibaresini yazacak, miktar sütununa çalışılacak toplam tatil günü süresini yazacaktır. Farklı ücret grupları için tatil günlerinde çalışma öngörülüyorsa her biri için ayrı satır açılacaktır.

Fazla çalışma öngörülmesi durumunda, fazla çalışma için ayrı satır açılacaktır. İdareler bu satırı düzenlerken birim sütununa “saat” ibaresini yazacak, miktar sütununa toplam fazla çalışma saatini yazacaktır. Farklı ücret grupları için fazla çalışma öngörülüyorsa her biri için ayrı satır açılacaktır.

Teklif fiyatına dahil edilmesi öngörülen malzemelerin tamamı tek bir iş kalemi olarak kabul edilmek suretiyle malzeme için tek satır açılabileceği gibi, adet, kg, lt. vb. ölçüler üzerinden her bir malzeme için ayrı satır da açılabilecektir. Ayrı satır açılması halinde “birim” sütununa adet, kg, lt. vb. yazılacak ve miktar kısmına işin toplam süresi boyunca kullanılacak toplam adet, kg, lt. vb. her bir ölçü birimi için rakam yazılacaktır.” açıklaması,

 

İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince; vergi, resim, harç, her türlü sigorta giderleri, karar pulu bedeli, damga vergisi, KİK payı ve oluşabilecek benzer diğer tüm giderleri teklif fiyatına dahil edeceklerdir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.4. Diğer giderler:

İhale konusu işte çalıştırılacak personelin iş kazaları ile meslek hastalıkları sigortası prim oranı %2 olup teklif fiyatına dahil edilecektir.

Teklif Fiyatına Dahil Edilecek Ferdi Kaza Sigortası için;

Tedavi Gideri : 2.800,00 TL

Sakatlanma ve Ölüm :28.000,00 TL

Limitleri üzerinden yaptırılacaktır.

Söz konusu sigortalara ait düzenlenecek poliçeler ve prim ödemelerine ilişkin dekontlar mutlak surette TCDD Taşımacılık AŞ’ye gönderilecektir.

Ferdi Kaza Sigortası poliçesinde, TCDD Taşımacılık A.Ş. “Sigorta Ettiren” sıfatıyla yer alacaktır. …” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İhale dokümanı düzenlemeleri incelendiğinde, başvuruya konu ihalenin 12 Ay 684 Personel İle İstanbul-Ankara-İzmir-Sivas-Malatya-Adana-Afyon Bölge Müdürlüğü İş Yerleri İle Adf Müdürlüğü Bina-Saha, Demiryolu Çeken/Çekilen Araçların Temizliği, Çeşitli Tip Kalorifer Kazanlarının Yakım İşi ve Temizlik Malzemesi Temini olduğu, personel çalıştırmasına dayalı olan söz konusu hizmet alımı işinde çalışacak personel sayısının birinci kısmında 88, ikinci kısmında 180, üçüncü kısmında 125, dördüncü kısımda 92, beşinci kısımda 64, altıncı kısımda 91, yedinci kısımda 44 olduğu ve çalışacak personel için birim fiyat teklif cetvelinde ayrı satır açıldığı, İdari Şartname’de isteklilerin teklif maliyetlerine ferdi kaza sigortası olarak tedavi gideri: 2.800,00 TL, sakatlanma ve ölüm: 28.000,00 TL eklemeleri gerektiğinin açık ve net olduğu, ihale konusu alanda faaliyet gösteren ve tecrübe sahibi olması beklenen istekliler tarafından söz konusu maliyetin işçilik maliyetlerine dahil edilebileceği, İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlığı altında belirtilen söz konusu giderin her istekli tarafından sigorta teminatı kapsamı ve limitleri dikkate alınarak teklif maliyetine eklenmesinin zorunlu olduğu, bu hususun teklif maliyetlerinin oluşturulmasına engel oluşturmadığı, dolayısıyla anılan maliyet kalemi için birim fiyat teklif cetvelinde ayrı satır açılmasına gerek bulunmadığı anlaşılmıştır.

 

KİK Kararı No

Toplantı No 2020/036
Gündem No 31
Karar Tarihi 19.08.2020
Karar No 2020/UH.I-1414