ihalede Anonim şirketlerde sunulan belgelerde yer alan ortaklık yapısının son durumu gösterip göstermediği hususunun o tüzel kişiliğe ait pay defteri ile belirlenebileceği hususları birlikte değerlendirildiğinde, söz konusu şirkete ilişkin olarak sunulan belgelerin, tüzel kişiliğin son durumunu yansıtıp yansıtmadığı hususunun açıklığa kavuşturulması amacıyla Kurum tarafından yazı ile bahse konu şirketin ihale tarihi itibarıyla ortaklık durumunu gösteren pay defterinin tamamının gönderilmesi talep edilmesi hk

ihalede Anonim şirketlerde sunulan belgelerde yer alan ortaklık yapısının son durumu gösterip göstermediği hususunun o tüzel kişiliğe ait pay defteri ile belirlenebileceği hususları birlikte değerlendirildiğinde, söz konusu şirkete ilişkin olarak sunulan belgelerin, tüzel kişiliğin son durumunu yansıtıp yansıtmadığı hususunun açıklığa kavuşturulması amacıyla Kurum tarafından yazı ile bahse konu şirketin ihale tarihi itibarıyla ortaklık durumunu gösteren pay defterinin tamamının gönderilmesi talep edilmesi hk

 

 

Toplantı No : 2020/033
Gündem No : 55
Karar Tarihi : 22.07.2020
Karar No : 2020/UY.II-1281

 

BAŞVURU SAHİBİ:

Hsy Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi- Tetiş yapı İnş. San. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığı

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğü Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2020/154191 İhale Kayıt Numaralı Cü. Tıp Fak. Uyg. ve Arşt. Hast. Bina İnşaatı

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğü Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından 05.05.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Cü. Tıp Fak. Uyg. ve Arşt. Hast. Bina İnşaatı” ihalesine ilişkin olarak Hsy Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi- Tetişyapı İnş. San. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığı’nın 13.05.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 05.06.2020 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 02.06.2020 tarih ve 23654 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 02.06.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2020/907 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

 

1) İhale üzerinde bırakılan isteklinin sunduğu iş deneyim belgesinin gerçeği yansıtmadığı gerekçesiyle belgenin iptal edilmesi gerektiği, belgeyi düzenleyen ataşeliğe verilen bilgi ve belgelerin yanıltıcı olduğu, bahse konu iş deneyim belgesinde 16 adet bina, ticaret merkezi, okul, avm, sağlık merkezi ve cami olmak üzere 381.543 metrekare inşaat alanının olduğu, başlangıç tarihinin 2012 ve bitiş tarihinin 2015 olduğu, Yandex Earth programından 2019 Temmuz ayındaki uydu görüntüsünde mevcut alanının 3 etap olduğu, ilk etapta bulunan 8 blok konut inşaatının bittiği, 2’nci etapta 3 blok konut inşaatının kabasının bittiği, kalan 5 blok inşaatın temel aşamasında olduğunun görüldüğü, dolayısıyla işin tamamlanmadığı, idareye yaptıkları şikayet başvurularının idarece Ticaret Bakanlığı ile yapılan yazışmaya istinaden reddedildiği ancak Ticaret Bakanlığı’nın yazısında eksik bilgilerin olduğu, iş deneyim belgesine konu işin 1’inci ve 2’nci etaplarında hangi imalatların olduğu, kaç metrekare inşaat alanını kapsadığı, sözleşmeye göre yapılan işin bedelinin ne kadar olduğunun işin sahibi olan Erbil Valiliği’nden Erbil Ticaret Ataşeliğince talep edilmesi gerektiği,

2) Caba İnşaat Enerji Turizm San. ve Tic. A.Ş.nin teklif dosyasında sunduğu Ticaret Sicil Gazetelerinde ortaklık yapısı ve hisse oranlarının görülmediği, son ortaklık oranlarını gösteren başka bir belge sunmadıkları, bu nedenle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Belgelerin sunuluş şekli” başlıklı 31’inci maddesinde “…(3) (Değişik: 29.06.2017-30109 R.G./1. md.) Türkiye Cumhuriyetinin yabancı ülkelerde bulunan temsilcilikleri tarafından düzenlenen belgeler dışında yabancı ülkelerde düzenlenen belgeler ile yabancı ülkelerin Türkiye’deki temsilcilikleri tarafından düzenlenen belgelerin tasdik işlemi aşağıdaki şekilde yapılır:

a) Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesine taraf ülkelerde düzenlenen ve bu Sözleşmenin 1 inci maddesi kapsamında bulunan resmi belgeler, “apostil tasdik şerhi” taşıması kaydıyla Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tasdik işleminden muaftır. Apostil tasdik işleminden, belgedeki imzanın doğruluğunun, belgeyi imzalayan kişinin hangi sıfatla imzaladığının ve varsa üzerindeki mühür veya damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır. Belgedeki imzanın doğruluğunun, belgeyi imzalayan kişinin hangi sıfatla imzaladığının ve varsa üzerindeki mühür veya damganın aslı ile aynı olduğunun; düzenlendiği ülkedeki yetkili diğer mercilerce teselsülen tasdik edilmiş olması ve apostil tasdik şerhinin tasdik silsilesindeki bir önceki merciye ilişkin olması halinde de belgenin usulüne uygun olarak sunulduğu kabul edilecektir.

b) Türkiye Cumhuriyeti ile diğer devlet veya devletler arasında, belgelerdeki imza, mühür veya damganın tasdik işlemini düzenleyen hükümler içeren bir anlaşma veya sözleşme bulunduğu takdirde, bu ülkelerde düzenlenen belgelerin tasdik işlemi, bu anlaşma veya sözleşme hükümlerine göre yaptırılabilir.

c) (a) veya (b) bendi kapsamında sunulmayan belgeler ise aşağıdaki yöntemlerden biri ile tasdik edilmelidir:

1) Belge, doğrudan düzenlendiği ülkenin Dışişleri Bakanlığı ya da düzenlendiği ülkedeki yetkili diğer mercilerin tasdikini müteakip o ülkenin Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edildikten sonra o ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu tarafından tasdik edilmelidir. Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğunun bulunmadığı ülkelerde ise tasdik işlemi bu ülkeyle ilişkilerden sorumlu Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu tarafından yapılır. Düzenlendiği ülkedeki yetkili diğer mercilerin tasdiki ile belgenin düzenlendiği ülke Dışişleri Bakanlığı tasdik işleminden; belgedeki bir önceki imzanın doğruluğunun, belgeyi imzalayan kişinin hangi sıfatla imzaladığının ve varsa üzerindeki mühür veya damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır. Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu tasdik işleminden ise; imzanın doğruluğunun ve varsa üzerindeki mühür veya damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır.

2) Belge, sırasıyla düzenlendiği ülkenin Türkiye’deki temsilciliği ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir. Düzenlendiği ülkenin Türkiye’deki temsilciliğinin tasdik işleminden; belgedeki bir önceki imzanın doğruluğunun, belgeyi imzalayan kişinin hangi sıfatla imzaladığının ve varsa üzerindeki mühür veya damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tasdik işleminden ise; imzanın doğruluğunun ve varsa üzerindeki mühür veya damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır.

ç) Teselsülen yapılan tasdik işlemlerinde teyit edilecek unsurlara ilişkin eksikliklerin veya hataların sonraki merciler tarafından tasdik kapsamında giderilmesi veya düzeltilmesi halinde de belgenin usulüne uygun olarak sunulduğu kabul edilir.

d) Yabancı ülkenin Türkiye’deki temsilciliği tarafından düzenlenen belgeler, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir. Bu tasdik işleminden belgedeki imzanın doğruluğunun ve varsa üzerindeki mühür veya damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır.

e) Fahri konsolosluklarca düzenlenen belgelere dayanılarak işlem tesis edilemez.

f) İdare, tasdik işleminden muaf tuttuğu resmi niteliği bulunmayan belgeleri ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede belirtir.

(4) Başvuru veya teklif kapsamında sunulacak belgelerin tercümeleri ve bu tercümelerin tasdik işlemi aşağıdaki şekilde yapılır:

a) Yerli istekliler ile Türk vatandaşı gerçek kişi ve/veya Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişi ortağı bulunan iş ortaklıkları veya konsorsiyumlar tarafından sunulan ve yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin Türkiye’deki yeminli tercümanlar tarafından yapılması ve noter tarafından onaylanması zorunludur. Bu tercümeler Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tasdik işleminden muaftır.

b) Yabancı istekliler tarafından sunulan ve yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümeleri ile bu tercümelerin tasdik işlemi aşağıdaki şekilde yapılır:

1) Tercümelerin tasdik işleminden, tercümeyi gerçekleştiren yeminli tercümanın imzası ve varsa belge üzerindeki mührün ya da damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır.

2) Belgelerin tercümelerinin, düzenlendiği ülkedeki yeminli tercüman tarafından yapılmış olması ve tercümesinde “apostil tasdik şerhi” taşıması halinde, bu tercümelerde başkaca bir tasdik şerhi aranmaz. Bu tercümelerin “apostil tasdik şerhi” taşımaması durumunda ise tercümelerdeki imza ve varsa üzerindeki mühür veya damga, bu ülkedeki ilgili Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu tarafından veya sırasıyla belgenin düzenlendiği ülkenin Türkiye’deki temsilciliği ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir.

3) Türkiye Cumhuriyeti ile diğer devlet veya devletler arasında belgelerdeki imza, mühür veya damganın tasdik işlemini düzenleyen hükümler içeren bir anlaşma veya sözleşme bulunduğu takdirde, belgelerin tercümelerinin tasdik işlemi de anlaşma veya sözleşme hükümlerine göre yaptırılabilir.

4) Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğunun bulunmadığı ülkelerde düzenlenen belgelerin tercümelerinin, o ülkedeki yeminli tercüman tarafından yapılmış olmakla birlikte, “apostil tasdik şerhi” taşımaması durumunda ise; söz konusu tercümedeki imza ve varsa üzerindeki mühür veya damganın, sırasıyla bu ülkenin Dışişleri Bakanlığı, bu ülkeyle ilişkilerden sorumlu Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya bu ülkenin Türkiye’deki temsilciliği ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmesi gereklidir.

(5) Yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin, Türkiye’deki yeminli tercümanlar tarafından yapılması ve noter tarafından onaylanması halinde ise, bu tercümelerde başkaca bir tasdik şerhi aranmaz.

  (7) (Ek fıkra: RG-16/3/2011-27876; Değişik fıkra: RG-16/7/2011-27996; Değişik fıkra: 25/01/2017-29959 R.G./2. md.)  İhaleye katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin sunulan belgelerin (Ek ibare: 19.06.2018-30453/m RG/ 3. md., yürürlük: 19.07.2018) veya bu belgelerde yer alan bilgilerin, EKAP üzerinden veya kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden (Değişik ibare: 19.06.2018-30453/m RG/ 3. md., yürürlük: 19.07.2018) temin edilebilmesi veya bu bilgilerin teyidinin yapılabilmesi durumunda, bu belgeler için belgelerin sunuluş şekline ilişkin şartlar aranmaz.” hükmü düzenlenmiştir.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Belgelerin sunuluş şekli” başlıklı 8’inci maddesinde “8.1.1.(Ek:RG-20/4/2011-27911;Değişik ibare: 20/8/2011-28031 R.G./2 md.; Değişik madde: 25/01/2017-29959 R.G./1. md.) İhaleye katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin belgelerin, EKAP üzerinden veya kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden temin edilebilmesi (Değişik ibare:16.03.2019-30716 R.G/1.md.; yürürlük:26.03.2019)veya teyidinin yapılabilmesi durumunda, bu belgeler için belgelerin sunuluş şekline ilişkin şartlar aranmaz.

8.1.5.(Ek:RG-20/4/2011-27911;Değişik: 20/8/2011-28031 R.G./ 5 md.; mülga madde: 25/01/2017-29959 R.G./1. md.) 8.2. İhale Uygulama Yönetmeliklerinin “Belgelerin sunuluş şekli” başlıklı maddesinde; Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesine taraf ülkelerde düzenlenen ve bu Sözleşmenin 1 inci maddesi kapsamında bulunan resmi belgelerin, “apostil tasdik şerhi” taşıması kaydıyla Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tasdik işleminden muaf olduğu belirtilmiştir.

8.2.1. 27/7/1984 tarih ve 84/8373 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla onaylanan Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi, 16/9/1984 tarih ve 18517 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olup, Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesine taraf devletler ile bu devletlerde tasdik şerhi vermeye yetkili makamların Listesi, Lahey Uluslararası Özel Hukuk Konferansı’nın internet sayfasında (http://hcch.e-vision.nl/index_en.php?act=states.listing) yer almaktadır.

8.2.2. Anılan sözleşmenin 2 nci maddesi, sözleşmeye taraf akit devletlerin, sözleşmenin 1 inci maddesinde sayılan resmi belgelerden kendi ülkesinde kullanılacak olan belgeleri tasdik işleminden bağışık tutacağını hüküm altına almıştır. Bu sözleşmenin amaçları bakımından, tasdik işleminden, yalnız belgenin kullanıldığı ülkenin diplomasi veya konsolosluk memurları tarafından belgedeki imzanın doğruluğunun, belgeyi imzalayan kişinin hangi sıfatla imzaladığının veya gerekirse üzerindeki mühür veya damganın aslı ile aynı olduğunun teyit işleminin anlaşılacağı öngörülmüştür.

8.2.3. Uygulamada yabancı ülkelerden alınan bazı belgelerin, Türkiye’deki tasdik şerhi (apostil) vermeye yetkili makamlara onaylatılarak idarelere sunulduğu görülmüş olup, yukarıda anılan sözleşmeye aykırı olarak onaylanan bu belgeler geçerli sayılmayacaktır.

8.5.(Ek madde: 25/01/2017-29959 R.G./2. md.) İhale Uygulama Yönetmeliklerinin “Belgelerin sunuluş şekli” başlıklı maddesinde, yabancı ülkelerde düzenlenen belgelerin “apostil tasdik şerhi” taşıması, “apostil tasdik şerhi” taşımayan belgelerin ise o ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu tarafından veya sırasıyla o ülkenin Türkiye’deki temsilciliği ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmesi gerektiği düzenlenmiştir. Bu kapsama giren belgelerin; düzenlendiği ülkedeki yetkili diğer mercilerce belgedeki imzanın doğruluğunun, belgeyi imzalayan kişinin hangi sıfatla imzaladığının ve varsa üzerindeki mühür veya damganın aslı ile aynı olduğunun teselsülen tasdik edilmiş olması ve apostil tasdik şerhinin veya o ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu tasdikinin ya da Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tasdikinin bir önceki merciye ilişkin olması halinde de usulüne uygun olarak sunulduğu kabul edilecektir.” açıklaması yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “…7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.5.1. İsteklinin, yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan,

b) İlk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan işlerde, ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,

c) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen,

ç) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen işlerde; ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,

d) Devredilen işlerde, devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan,

işlere ilişkin deneyimini gösteren belgeleri sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 80’inden az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması gerekir.

İş ortaklığında, pilot ortağın istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 80’ini, diğer ortakların her birinin ise, istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 20’sini sağlaması zorunludur. Ancak ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde ettiği iş deneyim belgesi sunulması halinde pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise, her bir ortağın kendi kısmı için istenen asgari iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.

7.5.2. Bu bent boş bırakılmıştır.

7.5.3. Bu bent boş bırakılmıştır.

7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği teknik şartnamede belirtilen belgeler.

7.5.5. Bu bent boş bırakılmıştır.

7.6. Bu ihalede benzer iş olarak kabul edilecek işler: K.İ.K `nun 11.06.2011 tarih ve 27961 sayılı tebliğinin (B) üst yapı (Bina) işlerinin II. grup işleri

7.6.1. Mezuniyet belgeleri/diplomalar: Mimar- İnşaat Mühendisi

7.7. Belgelerin sunuluş şekli

7.7.1. İstekliler, yukarıda sayılan belgelerin aslını veya aslına uygunluğu noterce onaylanmış örneklerini vermek zorundadır. Ancak Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Nizamnamesi’nin 9 uncu maddesinde yer alan hüküm çerçevesinde; Gazete İdaresince veya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı odalarca “aslının aynıdır” şeklinde onaylanarak isteklilere verilen Ticaret Sicili Gazetesi suretleri ile bunların noter onaylı suretleri de kabul edilecektir.

7.7.1.1 İhaleye katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin sunulan belgelerin veya bu belgelerde yer alan bilgilerin, EKAP üzerinden veya kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden temin edilebilmesi veya bu bilgilerin teyidinin yapılabilmesi durumunda, bu belgeler için belgelerin sunuluş şekline ilişkin şartlar aranmaz.

7.7.1.2 İstekliler tarafından, 7.7.1.1. maddesindeki koşulları taşıyan katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin belgeler ile Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınan geçici teminat mektubu, sunulmayacak belgeler tablosunda gerekli bilgilere yer verilmesi şartıyla teklif zarfında sunulmaz. Bu durumda, katılım ve yeterlik kriterleri ile geçici teminat mektubuna ilişkin değerlendirme, sunulmayacak belgeler tablosunda yer verilen bilgiler kullanılmak suretiyle EKAP üzerinden veya kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden ulaşılan bilgi ve belgeler esas alınarak yapılır. Sunulmayacak belgeler tablosunun kısmi teklife açık ihalelerde her bir kısım için, ortak girişimlerin katıldığı ihalelerde ise her bir ortak tarafından ayrı ayrı doldurulması gerekmektedir.

7.7.2. Noter onaylı belgelerin aslına uygun olduğunu belirten bir şerh taşıması zorunlu olup, sureti veya fotokopisi görülerek onaylanmış olanlar ile “ibraz edilenin aynıdır” veya bu anlama gelecek bir şerh taşıyanlar geçerli kabul edilmeyecektir.

7.7.3. İstekliler, istenen belgelerin aslı yerine ihale tarihinden önce İdare tarafından “aslı idarece görülmüştür” veya bu anlama gelecek şekilde şerh düşülen suretlerini tekliflerine ekleyebilirler.

7.7.4. Türkiye Cumhuriyetinin yabancı ülkelerde bulunan temsilcilikleri tarafından düzenlenen belgeler dışında yabancı ülkelerde düzenlenen belgeler ile yabancı ülkelerin Türkiye’deki temsilcilikleri tarafından düzenlenen belgelerin tasdik işlemi:

7.7.4.1. Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesine taraf ülkelerde düzenlenen ve bu Sözleşmenin 1 inci maddesi kapsamında bulunan resmi belgeler, “apostil tasdik şerhi” taşıması kaydıyla Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tasdik işleminden muaftır. Apostil tasdik işleminden, belgedeki imzanın doğruluğunun, belgeyi imzalayan kişinin hangi sıfatla imzaladığının ve varsa üzerindeki mühür veya damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır. Belgedeki imzanın doğruluğunun, belgeyi imzalayan kişinin hangi sıfatla imzaladığının ve varsa üzerindeki mühür veya damganın aslı ile aynı olduğunun; düzenlendiği ülkedeki yetkili diğer mercilerce teselsülen tasdik edilmiş olması ve apostil tasdik şerhinin tasdik silsilesindeki bir önceki merciye ilişkin olması halinde de belgenin usulüne uygun olarak sunulduğu kabul edilecektir.

7.7.4.2. Türkiye Cumhuriyeti ile diğer devlet veya devletler arasında, belgelerdeki imza, mühür veya damganın tasdik işlemini düzenleyen hükümler içeren bir anlaşma veya sözleşme bulunduğu takdirde, bu ülkelerde düzenlenen belgelerin tasdik işlemi, bu anlaşma veya sözleşme hükümlerine göre yaptırılabilir.

7.7.4.3. 7.7.4.1 veya 7.7.4.2 nci madde kapsamında sunulmayan belgeler ise aşağıdaki yöntemlerden biri ile tasdik edilmelidir:

1) Belge, doğrudan düzenlendiği ülkenin Dışişleri Bakanlığı ya da düzenlendiği ülkedeki yetkili diğer mercilerin tasdikini müteakip o ülkenin Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edildikten sonra o ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu tarafından tasdik edilmelidir. Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğunun bulunmadığı ülkelerde ise tasdik işlemi bu ülkeyle ilişkilerden sorumlu Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu tarafından yapılır. Düzenlendiği ülkedeki yetkili diğer mercilerin tasdiki ile belgenin düzenlendiği ülke Dışişleri Bakanlığı tasdik işleminden; belgedeki bir önceki imzanın doğruluğunun, belgeyi imzalayan kişinin hangi sıfatla imzaladığının ve varsa üzerindeki mühür veya damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır. Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu tasdik işleminden ise; imzanın doğruluğunun ve varsa üzerindeki mühür veya damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır.

2) Belge, sırasıyla düzenlendiği ülkenin Türkiye’deki temsilciliği ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir. Düzenlendiği ülkenin Türkiye’deki temsilciliğinin tasdik işleminden; belgedeki imzanın doğruluğunun, belgeyi imzalayan kişinin hangi sıfatla imzaladığının ve varsa üzerindeki mühür veya damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tasdik işleminden ise; imzanın doğruluğunun ve varsa üzerindeki mühür veya damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır.

7.7.4.4. Teselsülen yapılan tasdik işlemlerinde teyit edilecek unsurlara ilişkin eksikliklerin veya hataların sonraki merciler tarafından tasdik kapsamında giderilmesi veya düzeltilmesi halinde de belgenin usulüne uygun olarak sunulduğu kabul edilir.

7.7.4.5. Yabancı ülkenin Türkiye’deki temsilciliği tarafından düzenlenen belgeler, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir. Bu tasdik işleminden belgedeki imzanın doğruluğunun ve varsa üzerindeki mühür veya damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır.

7.7.4.6. Fahri konsolosluklarca düzenlenen belgelere dayanılarak işlem tesis edilmez.

7.7.4.7. Tasdik işleminden muaf tutulan resmi niteliği bulunmayan belgeler:

7.7.4.7.1. Bu madde boş bırakılmıştır.

7.7.5. Teklif kapsamında sunulan ve yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin yapılması ve bu tercümelerin tasdik işlemi:

7.7.5.1. Yerli istekliler tarafından sunulan ve yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümeleri ve bu tercümelerin tasdik işlemi aşağıdaki şekilde yapılır:

7.7.5.1.1. Yerli istekliler ile Türk vatandaşı gerçek kişi ve/veya Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişi ortağı bulunan iş ortaklıkları veya konsorsiyumlar tarafından sunulan ve yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin, Türkiye’deki yeminli tercümanlar tarafından yapılması ve noter tarafından onaylanması zorunludur. Bu tercümeler Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tasdik işleminden muaftır.

7.7.5.2. Yabancı istekliler tarafından sunulan ve yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümeleri ve bu tercümelerin tasdik işlemi aşağıdaki şekilde yapılır:

7.7.5.2.1. Tercümelerin tasdik işleminden tercümeyi gerçekleştiren yeminli tercümanın imzası ve varsa belge üzerindeki mührün ya da damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır.

7.7.5.2.2. Belgelerin tercümelerinin verildiği ülkedeki yeminli tercüman tarafından yapılmış olması ve tercümesinde “apostil tasdik şerhi” taşıması halinde bu tercümelerde başkaca bir tasdik şerhi aranmaz. Bu tercümelerin “apostil tasdik şerhi” taşımaması durumunda ise tercümelerdeki imza, ve varsa üzerindeki mühür veya damga, bu ülkedeki ilgili Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu tarafından veya sırasıyla belgenin düzenlendiği ülkenin Türkiye’deki temsilciliği ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir.

7.7.5.2.3. Türkiye Cumhuriyeti ile diğer devlet veya devletler arasında belgelerdeki imza, mühür veya damganın tasdik işlemini düzenleyen hükümler içeren bir anlaşma veya sözleşme bulunduğu takdirde belgelerin tercümelerinin tasdik işlemi de anlaşma veya sözleşme hükümlerine göre yaptırılabilir.

7.7.5.2.4. Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğunun bulunmadığı ülkelerde düzenlenen belgelerin tercümelerinin verildiği ülkedeki yeminli tercüman tarafından yapılmış olması ve tercümenin de “apostil tasdik şerhi” taşımaması durumunda ise söz konusu tercümedeki imza ve varsa üzerindeki mührün veya damganın sırasıyla bu ülkenin Dışişleri Bakanlığı, bu ülkeyle ilişkilerden sorumlu Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya bu ülkenin Türkiye’deki temsilciliği ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir.

7.7.5.2.5. Yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin Türkiye’deki yeminli tercümanlar tarafından yapılması ve noter tarafından onaylanması halinde ise bu tercümelerde başkaca bir tasdik şerhi aranmaz. …” düzenlemesine yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibi, 13.05.2020 tarihinde Caba İnşaat Enerji Turizm Sanayi ve Tic. A.Ş. tarafından sunulan iş deneyim belgesinin gerçeği yansıtmadığı iddiası ile idareye başvurduğu, idarenin 21.05.2020 tarihinde ilgili kurumlarla olan yazışmalar sonuçlandığında şikayetlerini cevaplayacağını bildirmiştir. İdare 15.05.2020 tarihinde Ticaret Bakanlığı’na gönderdiği yazıda; Caba İnşaat Enerji Turizm Sanayi ve Tic. A.Ş. tarafından sunulan 25.04.2017 tarih ve 41252-Y-YDİ-36-1 sayılı iş deneyim belgesine ait hakediş raporlarının gönderilmesi ve Cihan City Konut Projesi inşaatının tamamlanıp tamamlanmadığının bildirilmesini istediği, Ticaret Bakanlığı’nın 03.06.2020 tarihli idareye gönderdiği cevap yazısında Erbil Valiliğince düzenlenmiş olan iş bitirme belgesinin gerekli mühür ve tasdiklerini de içeren geçerli bir belge olduğu ve ataşelikçe iş deneyim belgesinin düzenlendiği, Erbil Ticaret Ataşeliğinin, projenin yatırımcısı olan Cihan Group ve işin sahibi Erbil Valiliği ile temasa geçtiği, söz konusu projenin 2 etaptan oluştuğu, birinci etabın tamamlandığı, ikinci etapta gelinen son duruma ilişkin 219.545.340,00 dolar tutarındaki “Final Payment Certificate” gönderdiklerinin belirtildiği görülmüştür. İdarenin bu yazıya istinaden anılan iş deneyim belgesinin gerekli mühür ve tasdikleri taşıyan, geçerli bir belge olması gerekçesiyle başvuru sahibinin iddiasını yerinde bulmadığını, bu hususu da 05.06.2020 tarihinde gönderdiği cevap yazısıyla istekliye bildirdiği anlaşılmaktadır.

 

Başvuru sahibince 02.06.2020 tarihinde itirazen şikayet başvurusunda bulunulmuş ve idarenin bu tarihten sonra 03.06.2020 tarihinde başvuru sahibine cevap vermesi üzerine, istekli tarafından 08.06.2020 tarihinde ek beyan ve belgeler gönderilmiştir.

 

İhale üzerinde bırakılan Caba İnşaat Enerji Turizm Sanayi ve Tic. A.Ş. tarafından teklif dosyası kapsamında, 25.04.2017 tarih ve 41252-Y-YDİ-36-1 sayılı iş deneyim belgesi sunduğu, anılan belgenin iş sahibinin Erbil Valiliği, işin adının Cihan City Konut Projesi, işin yapıldığı yerin Erbil/Irak, yüklenicinin Caba İnşaat Enerji Turizm Sanayi ve Tic. A.Ş. olarak gösterildiği, işin sözleşme tarihinin 04.10.2012, geçici kabul tarihinin 30.11.2015, ilk sözleşme bedelinin 201.518.035,00 USD, toplam sözleşme bedelinin 219.545.340,00 USD, gerçekleştirilen iş tutarının 219.545.340,00 USD ve belge tutarının da 219.545.340,00 USD olduğu anlaşılmaktadır.

 

İnceleme kapsamında 26.06.2020 tarih ve E.2020/9045 sayılı yazı ile Ticaret Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurt Dışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü’nden 25.04.2017 tarihli ve 41252-Y-YDİ-36-1 sayılı iş deneyim belgesine konu ve dayanak teşkil eden tüm bilgi ve belgelere (sözleşme, kabul tutanağı, hakediş belgeleri, ilgili diğer tutanaklar vb.) ihtiyaç duyulduğu, belgeye konu işin kaç etaptan oluştuğu ve etapların kaçının tamamlandığı hususuna yönelik bilgi ve belgeler ile varsa konuya ilişkin açıklamaların gönderilmesi istenmiştir.

 

Ticaret Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından 03.07.2020 ve 09.07.2020 tarihli cevap yazısında; Bakanlığın işveren idare olmadığı, yurtdışındaki işveren idarelerin firmalarımız için düzenlediği iş bitirme belgelerine istinaden Ticaret Müşavirliklerimiz/Ataşeliklerimiz aracılığıyla iş deneyim belgesi düzenlenmesini koordine ettiği ve bahse konu belgelerin Müşavirlikler/Ataşelikler adına Bakanlık Merkez Teşkilat aracılığıyla EKAP sistemine girişi düzenleyen ve sağlayan birim olduğu, bu çerçevede, Türk firmaları tarafından yurtdışında üstlenilen işler için, ilgili Ticaret Müşavirliklerince söz konusu ülkelerin işveren idareleri tarafından verilmiş olan belgeler dikkate alınarak işlem tesis edildiği bildirilmiştir. Ayrıca Erbil Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliği tarafından kendilerine gönderilen 02.07.2020 ve 06.07.2020 tarihli yazıların da anılan yazı ekinde gönderildiği anlaşılmıştır.

 

Söz konusu ekler incelendiğinde Erbil Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliği tarafından Bakanlığa gönderilen 02.07.2020 tarih ve 59944146-149.02 sayılı yazıda; “Malumları olduğu üzere, 2009 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan ” Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği ile Türk Müteahhitlik firmalarının yurtdışında gerçekleştirdikleri işlere yönelik İş Bitirme Belgelerinin ülkemizde yapılacak ihalelerde kullanılmasının usülleri belirlenmiş, ancak ülkemizdeki uygulamacı kuruluşların farklı uygulamaları nedeniyle İş Bitrime Belgelerinin kabul ettirilmesinde sorunlar yaşanmıştır. Uygulama sürecinde yaşanan sorunlar kapsamında 25.01.2017 tarih ve 29959 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile yukarıda bahsi geçen Yönetmelikte değişiklik yapılarak Ticaret Müşavir/Ataşeliklerine İş Deneyim Belgesi düzenleme yetkisi verilmiştir.

Bilindiği üzere, birimimiz işveren idare olmadığından, bölgemizdeki işveren kurum ve kuruluşlarının firmalarımız için düzenlediği iş bitirmeler için belge üzerinden hareket edilerek doğruluğu apostil işlemi ile kanıtlanmış İş Bitirme Belgesi, yukarıdaki mevzuat hükümleri çerçevesinde içeriğine yönelik herhangi bir değişiklik ve yorum yapılmadan olduğu gibi KİK026.1/Y İş Deneyim Belgesine dönüştürülmektedir.

Bu çerçevede, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğü Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen ihalede, iş sahibi Erbil Valiliği, yatırımcı firması ise IKBY Yatırım Kurulu’nun 15.01.2012 tarih ve 7 nolu yatırım lisansı ile Cihan Group olan Cihan City Konut Projesi için Erbil Valiliğinin düzenlediği ve ilgili kurumlar tarafından apostil ve onay işlemi yapılmış olan 08.02.2016 tarihli İş Bitirme Belgesine itiraz ile ilgili olarak, Kamu İhale Kurumu tarafından talep edilen bilgiler muvacehesinde, yatırımcının iki etaptan oluşan projenin birinci etabının tamamlandığına ve ikinci etapta gelinen son duruma ilişkin açıklaması ile ödemeler ve yapılan işlere ilişkin 219.545.340,-$ tutarındaki “Final Payment Certificate” ekte gönderilmektedir.

Bu itibarla, firmanın İş Deneyim Belgesi başvurusunda resmi bir kurum olan Erbil Valiliğinin yatırımcı kuruluş olan Cihan Group için Caba A.Ş. adına düzenlediği Erbil Başkonsolosluğu Noteri onaylı İş Bitirme Belgesi esas alınarak belge üzerinden hareketle yukarıdaki mevzuat hükümlerine uygun şekilde İş Deneyim Belgesi düzenlenmiştir.

Yukarıdaki yer alan benzer durumlara ilişkin olarak, mümkün olduğu ölçüde işveren kurum ve kuruluşlar nezdinde belgelere ilişkin araştırmalar yapılmakta ve temin edilen belge ve bilgiler ilgili Makamlar ile paylaşılmaktadır.

İş Deneyim Belgesine esas olan Ataşeliğimizdeki mevcut belgeler ile yatırımcı kuruluştan temin edilen projenin son durumuna ilişkin açıklama yazısı ekte sunulmaktadır.

Covid-19 salgınının bölgede yeniden baş göstermesi sebebiyle, Final Payment Certificate ve projeye dair firma açıklamasının ingilizceden türkçeye tercümesi ve sonrasındaki apostil işlemleri, uygulanan sokağa çıkma yasağı ve kamu kurum ve kuruluşlarının kapalı olması nedeniyle ilgililer tarafından neticelendirilememiş olup, belgeler üzerinde Erbil Sanayi ve Ticaret Odasının “metne şamil olmamak üzere imza ve kaşenin Cihan Group’a ait olduğunu gösteren” onayının bulunduğu görülmektedir.

Ayrıca, 2014-2017 döneminde DAEŞ sorunu ve bölgedeki ekonomik kriz sebebiyle bir çok proje durdurulmuş olup, bazı projelerin ise belirli etaplarının teslim edilebildiğinin bilinmesinde fayda görülmektedir.” ifadelerinin yer aldığı görülmüştür.

Yine aynı ekler arasında yer alan Erbil Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliği tarafından Bakanlığa hitaben 06.07.2020 tarih ve 59944146-724.01.01 sayılı yazısında; “Malumları olduğu üzere, Cihan Group tarafından yatırımı gerçekleştirilen Cihan City projesi için ayrıntılı açıklamalar ilgi’de kayıtlı yazımız ile Makamlarına iletilmişti.

Bu defa, projeyle ilgili olarak ilgi’de kayıtlı yazımıza ilave edilmesinde fayda görülen hususlar aşağıda sunulmaktadır.

Sözkonusu proje ile ilgili olarak, İş Bitirme Belgesi ile Cihan Group ve CABA İnşaat A.Ş. arasındaki hakediş raporları dikkate alındığında, Erbil Valiliği tarafından düzenlenen İş Bitirme Belgesindeki “yapı tekniği” kısmının ilk iki paragrafında yatırım projesinin tanımının yapıldığı, son kısmında ise en kaliteli malzemelerle 20.700 m2 bina inşaatı ile hakkediş belgesinde yeralan 36.750 m2 ilave otopark inşaatı gerçekleştirildiği, ayrıca, ilk fazdaki blokların her birine 4. asansör ünitesi eklendiği, pencerelerin PVC’den Aluminyum doğramaya çevrildiği ve diğer ilave işlelerle birlikte tüm fazlarda gerçekleştirilen işler karşılığında 219.545.340,-$’lık belge düzenlendiği, İş Bitirme Belgesindeki tutar ile hakkediş belgesindeki miktarların ise aynı olduğu görülmektedir.

Dolayısıyla, Erbil Valiliğinin vermiş olduğu İş Bitirme Belgesi ile hakediş raporundaki rakamlar uyuştuğundan Valiliğin verdiği belge üzerinden hareketle İş Deneyim Belgesi düzenlenmiştir.” ifadelerine yer verilmiştir.

 

Bu itibarla Caba İnşaat Enerji Turizm Sanayi ve Tic. A.Ş. tarafından, işin sahibi ve resmi bir kurum olan Erbil Valiliğine başvuruda bulunulduğu, Erbil valiliği tarafından Cihan City Konut Projesi için iş deneyim belgesi düzenlendiği, bahse konu belgenin Erbil Başkonsolosluğu Noteri onaylı olduğu, ve ilgili kurumlar tarafından onay işlemlerinin yapıldığı, belge üzerinden hareketle mevzuat hükümlerine uygun şekilde iş deneyim belgesi düzenlendiği, Cihan City Konut Projesi ile ilgili olarak Erbil Valiliğinin vermiş olduğu iş bitirme belgesi ile Cihan Group ve  Caba İnşaat Enerji Turizm Sanayi ve Tic. A.Ş. arasındaki hakediş raporundaki rakam ve miktarların birbiri ile uyumlu olduğunun belirtildiği, Valiliğin vermiş olduğu belgeden hareketle iş deneyim belgesi düzenlendiği ifadelerine yer verilmiştir.

 

Ayrıca Bakanlığın gönderdiği ek belgeler incelendiğinde, anılan iş deneyim belgesine ilişkin sözleşmenin Arapçası ve Türkçe tercümesinin yer aldığı, bahse konu belgede sözleşmenin toplam tutarının 201.518.035 USD olduğu, 04.10.2012 tarihinde birinci taraf olarak Cihan Şirketi’nin yetkili müdürü, ikinci taraf olarak Caba Şirketi ve İlci şirketi arasında imzalandığı anlaşılmaktadır. Daha sonra İlci Şirketi tarafından 15.12.2012 tarihinde anılan sözleşmeye ilişkin hak ve alacaklarının Caba Şirketi’ne devrettiğini içeren taahhütname imzaladığı görülmektedir.

 

Diğer bir ek olarak T.C. Erbil Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliği tarafından 13.12.2012 tarih ve 137 sayılı iş alındı belgesi düzenlenmiştir. Anılan belgede işverenin Cihan Group olduğu, işi üstlenen firmanın İlci ve Caba şirketlerinin olduğu, işin adının Cihan City Rezidans İnşaatı olduğu, sözleşme bedelinin 201.518.035 USD olduğu, sözleşmenin imzalanma tarihinin 04.10.2012 olduğu anlaşılmaktadır.

 

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ve Bakanlığın gönderdiği bilgi ve belgeler göz önüne alındığında bahse konu iş deneyim belgesini düzenlemeye yetkili merciinin resmi bir kurum olan T.C. Erbil Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliği olduğu, Cihan City Konut Projesi’ne ilişkin; sözleşmedeki bilgiler, Ataşeliğin düzenlediği iş alındı belgesindeki bilgiler ve iş deneyim belgesindeki bilgilerin ve belge tutarlarının uyumlu olduğu, başvuru sahibi tarafından, belgeye konu işin tamamlanmadığı yönünde iddiasına ilişkin olarak sadece Yandex Earth programından alınan ekran görüntülerinin dayanak gösterildiği, anılan iddiaya delil teşkil eden somut başka bir bilgi veya belgenin, iddiayı destekler nitelikte resmi bir belge sunulmadığı tespit edilmiş olup, bu çerçevede yapılan değerlendirmeler ve resmi yazışmalar doğrultusunda başvuru sahibinin iddiası yerinde bulunmamıştır.

 

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Aday veya isteklinin mesleki faaliyetini sürdürdüğünü ve teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler” başlıklı 38’inci maddesinde “1)İhalelere katılacak aday veya istekliler tarafından,

a) Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesinin,

b) Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirkülerinin …” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Tüzel kişilerin teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler” başlıklı 10/A maddesinde “10/A.1 İhaleye katılabilmek için başvuru veya teklif dosyasında sunulması gereken, tüzel kişi aday ve isteklilerin teklif vermeye yetkili olduğu hususunda son durumu gösterir belgelere ilişkin mevzuatta geçen “tüzel kişi ortakları” ifadesinden, bu ortakların ilgisine göre ad, soyad/ticaret unvanı, T.C. kimlik numarası/vergi kimlik numarası ile ortaklık oranları (halka arz edilen hisseler hariç); “tüzel kişilerin yönetimindeki görevliler” ifadesinden ise, teklif veya başvuru mektubu ya da sözleşmeyi imzalayanlar da dahil olmak üzere tüzel kişilikteki yönetim, temsil ve ilzama yetkili kişiler anlaşılır.” açıklaması,

 

İdari Şartname’nin “İhale dokümanının kapsamı” başlıklı 5’inci maddesinde  “Standart formlar: Standart Form-KİK032.0/Y: Sunulmayacak Belgeler …” düzenlemesi,

Aynı Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:

b) Teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren imza beyannamesi veya imza sirküleri;

1) Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesi,

2) Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirküleri,

7.2. İhaleye iş ortaklığı olarak teklif verilmesi halinde;

7.2.1. İş ortaklığının her bir ortağı tarafından 7.1. maddesinin (a) ve (b) bentlerinde yer alan belgelerin ayrı ayrı sunulması zorunludur…” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İhale üzerinde bırakılan Caba İnşaat Enerji Turizm Sanayi ve Tic. A.Ş. tarafından teklif dosyasında sunulan ve idare tarafından Kuruma gönderilen ilgili belgeler incelendiğinde sunulmayacak belgeler tablosunda; 07.06.2019 tarih ve 9843 sayılı, 31.12.2018 tarih ve 9735 sayılı, 03.01.2020 tarih ve 9986 sayılı Ticaret Sicili Gazetelerinin beyan edildiği anlaşılmıştır.

 

Bahse konu Ticaret Sicil Gazeteleri incelendiğinde 31.12.2018 tarih ve 9735 sayılı gazetede şirketin 100.000 adet paya ayrıldığı, payların 49.600 adedinin Cahit Balyen’e ait olduğu, 50.400 adedinin Abdurrahim Balyen’e ait olduğu tespit edilmiştir.

 

Anonim şirketlerde sunulan belgelerde yer alan ortaklık yapısının son durumu gösterip göstermediği hususunun o tüzel kişiliğe ait pay defteri ile belirlenebileceği hususları birlikte değerlendirildiğinde, söz konusu şirkete ilişkin olarak sunulan belgelerin, tüzel kişiliğin son durumunu yansıtıp yansıtmadığı hususunun açıklığa kavuşturulması amacıyla Kurum tarafından 12.06.2020 tarihli ve E.2020/8348 sayılı yazı ile bahse konu şirketin ihale tarihi itibarıyla ortaklık durumunu gösteren pay defterinin tamamının gönderilmesi talep edilmiştir.

 

Caba İnşaat Enerji Turizm Sanayi ve Tic. A.Ş.nin pay defteri yetkili mali müşavir tarafından 18.06.2020 tarihli ve 2020/R-271 sayılı yazı ile gönderilmiştir. Söz konusu belgedeki bilgiler, şirketin ihale tarihi itibarıyla teklif dosyasında sunulan bilgi ve belgelerle uyumlu olduğu anlaşıldığından dolayı başvuru sahibinin iddiası yerinde bulunmamıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 

Oybirliği ile karar verildi.