ihalenin teklif birim fiyatlı iş olduğu, anahtar teslimi götürü bedel bir iş olmadığı, bu bağlamda yukarıda yer verilen mevzuat açıklamalarından aşırı düşük teklif açıklamalarında, idare tarafından açıklanması istenilen iş kalemleri ve analiz girdilerinden açıklanması istenilenlerin fiyatlarının bir belgeye dayalı olarak tevsik edilmesi ve değerlendirilmesi gerektiği, açıklanması istenmeyen analiz girdilerine ise analizde yer verilmesinin ve söz konusu girdiler için bir bedel öngörülmesinin yeterli olduğu

Toplantı No 2021/027
Gündem No 50
Karar Tarihi 30.06.2021
Karar No 2021/UY.I-1323

BAŞVURU SAHİBİ:

Burka Yapı Enerji San. ve Tic. A.Ş. –  Asmet Yapı Tur. Taah. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığı,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2020/234317 İhale Kayıt Numaralı “Adana Aşağı Seyhan Yedigöze İmamoğlu Sulaması 3 Merhale Projesi (İmamoğlu Sulaması 3 Kısım İkmali) İnşaatı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından 18.06.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Adana Aşağı Seyhan Yedigöze İmamoğlu Sulaması 3 Merhale Projesi (İmamoğlu Sulaması 3 Kısım İkmali) İnşaatı” ihalesine ilişkin olarak Burka Yapı Enerji San. ve Tic. A.Ş. –  Asmet Yapı Tur. Taah. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığının 30.11.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 01.12.2020 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 10.12.2020 tarih ve 55701 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 10.12.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur. Kamu İhale Kurulunun 02.06.2021 tarihli ve 2021/MK-227 sayılı kararı gereğince yapılan incelemeye aşağıda yer verilmiştir.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2020/1986-01 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, idare tarafından aşırı düşük teklif açıklamalarının inşaat iş kalemi içinde yer alan “İM3-HKV-01 Ø 3000 (Hat Üzerinde Hat Kapama Vanası Mekanik Akşamının Temini ve Montajının Yapılması)” poz numaralı analiz içerisinde bulunan açıklama istenmeyen “Piy. Arş. (İç çapı 1800, çelik borular için St44 çelik Flanş Parçası)” girdisi için 0,00 TL öngörüldüğü gerekçesiyle uygun bulunmadığı, uygun bulunmama gerekçesinin yerinde olmadığı, kamu zararına neden olduğu, açıklama istenilmeyen kalemler üzerinden değerlendirme yapılmak sureti ile aşırı düşük teklif açıklamasının uygun bulunmamasının mevzuata aykırı olduğu, söz konusu analiz girdisi için 0,00 TL öngörülmesinin bu girdinin teklif fiyatına dahil edilmediği anlamına gelmediği, açıklama istenmeyen analiz girdileri için bir bedel göstermenin zorunlu olmadığı ve bedel öngörülmemesinin teklifin değerlendirme dışı bırakılması hususunda bir gerekçe olarak kabul edilemeyeceği, anılan kalem için 532.915,77 TL toplam maliyet öngörüldüğü, yüklenici genel giderler ve kârı olarak ise 126.770,77 TL belirlendiği, söz konusu girdiye hangi tutar yazılırsa yazılsın 126.770,77 TL’nin üzerinde olamayacağı, bu açıdan söz konusu girdinin teklif fiyatına dahil olduğu iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

İhale süreci içerisinde başvuru konusu ihaleye ilişkin alınan 30.12.2020 tarih ve 2020/UY.I-2171 sayılı Kamu İhale Kurulu kararı ile “itirazen şikâyet başvurusunun reddine” karar verildiği,

 

Anılan Kurul kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada Ankara 17. İdare Mahkemesinin 30.04.2021 tarihli ve E:2021/130 sayılı kararı üzerine alınan 02.06.2021 tarihli ve 2021/MK-227 sayılı Kurul kararı ile ““1- Kamu İhale Kurulunun 30.12.2020 tarihli ve 2020/UY.I-2171 sayılı kararının iptaline,

2- Anılan Mahkeme kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda, başvuru sahibinin iddiasının esasının yeniden incelenmesine,” karar verildiği anlaşılmıştır.

 

İhale ilan tarihinde yürürlükte olan Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Sınır değer tespiti ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 45’inci maddesinde “…45.1.2. Sınır değerin altındaki teklif sahiplerinden yaklaşık maliyetin % 80’lik bölümünü oluşturan iş kalemleri/gruplarına ilişkin ayrıntılar yazılı olarak istenir. Bu çerçevede; istenen açıklamanın niteliği dikkate alınarak, isteklilere beş (5) iş gününden az olmamak üzere makul bir süre verilir. (Ek cümle: 19.06.2018-30453/m RG/ 7. md.) Yazıda ayrıca, ihale konusu işe özgü alanlara (malzeme ocağı vb.) ilişkin olan ve açıklama istenecek girdi niteliğinde bulunan nakliyelere dair yaklaşık maliyet hesabında esas alınan mesafeler belirtilir.

45.1.2.1. İhale komisyonunca, (38.1) maddesi kapsamında idarece hazırlanan “sıralı iş kalemleri/grupları listesi” kullanılarak yaklaşık maliyetin % 80’lik kısmına giren iş kalemleri/grupları belirlenir.

Sıralı listeye göre, tutarlarının yaklaşık maliyete oranlarının kümülatif toplamı % 80 oranına kadar olan iş kalemleri/grupları ile kümülatif toplama eklendiğinde % 80 oranının aşılmasına neden olan iş kalemi/grubu, sorgulamaya tabi tutulacak olan iş kalemleri/grupları olarak belirlenecektir. Bunların dışında kalan iş kalemleri/grupları için sorgulama yapılmayacaktır.

45.1.2.2. İhale komisyonu tarafından, açıklama istenilmesi gereken iş kalemleri/gruplarına ait idarece (38.1) maddesine göre oluşturulan “sıralı analiz girdileri listesi” kullanılarak tutarı kar ve genel gider hariç analiz toplamının % 3’üne eşit ve bu tutarın altında olan analiz girdileri tespit edilecektir.

Yaklaşık maliyeti oluşturan iş kalemi/grubu analizlerindeki analiz girdilerinden, tutarı kar ve genel gider hariç analiz toplamının %3’üne eşit ve altında olanlar için isteklilerden açıklama yapılması istenilmeyecektir.

Tutarı, kar ve genel gider hariç analiz toplamının % 3’üne eşit veya altında olması nedeniyle sorgulamaya tabi tutulmayacak analiz girdilerinin tutarlarının kümülatif toplamının kar ve genel gider hariç analiz toplamının %15’ini aşması durumunda; en küçük tutardan itibaren kümülatif toplamda % 15’lik tutarın aşılmasına neden olan analiz girdisi belirlenecek, tutarı bu girdinin tutarından daha az olan girdiler için açıklama istenilmeyecektir.

Aynı girdinin yaklaşık maliyeti oluşturan birden fazla iş kalemi/grubunun analizinde yer alması halinde bu girdinin oranı her analiz için ayrı ayrı değerlendirilerek analiz toplamının % 3’ünün altında kalıp kalmadığına göre işlem yapılır. Herhangi bir analizdeki oranı %3’ün üstünde olan analiz girdisi için açıklama istenilecektir.

Analizlerdeki işçilik girdisi, tutarları analiz toplamının % 3’üne eşit veya altında olsa dahi, açıklama istenilmeyecek girdiler arasında yer alamaz.  

45.1.2.3. İhale komisyonu teklifleri aşırı düşük olarak tespit edilen isteklilerden (45.1.2.1) maddesinde belirlediği iş kalemleri/grupları için isteyeceği açıklama ile ilgili yazıda, (45.1.2.2) maddesine göre açıklama istenilmeyecek olan analiz girdilerini de belirtecektir.

İstekliler, teklifi kapsamında yer alan iş kalemleri/grupları için hazırlayacakları analizlerde (45.1.2.2) maddesine göre açıklama istenilmeyecek olan analiz girdileri de dahil analizlerini oluşturan tüm girdileri göstereceklerdir.

Örnek:

Yaklaşık maliyeti 100.000 TL olan bir ihalede; ihale komisyonu, (38.1) maddesine göre idarece oluşturulan “sıralı iş kalemleri/grupları listesi” ni kullanarak yaklaşık maliyete oranlarının kümülatif toplamı % 80 den küçük olan (0,6888) 8, 9 ve 10 nolu iş kalemleri/grupları ile kümülatif toplama eklendiğinde % 80 oranının aşılmasına neden olan 4 nolu iş kalemi/grubunu açıklama istenilecek iş kalemleri/grupları olarak belirleyecektir.

Sorgulama yapılacak olan “4” nolu iş kalemi/grubunun kar ve genel gider hariç birim fiyatının 18,49 TL olduğu varsayıldığında,  ihale komisyonu tarafından,  tutarı  18,49 TL’nin % 3’ü olan (18,49×0,03=0,55) 0,55 TL’ye   eşit veya altında kalan analiz girdileri “vida ve plastik dupel, agraf 12 cm, agraf vidası, derz bandı, ses yalıtım bandı, borazan vida, derz dolgu alçısı harcı” olarak tespit edilecektir.

Ancak söz konusu girdilerin tutarları toplamı olan 2,81 TL’nin, 4 nolu iş kaleminin kar ve genel gider hariç analiz toplamının (birim fiyatının) % 15’i olan (18,49×0,15=2,77) 2,77 TL’den fazla olması nedeniyle sıralı analiz girdileri tablosuna göre 2,77 TL’lik tutarın aşılmasına neden olan “vida ve plastik dubel” açıklama yapılması gerekli olmayan analiz girdileri içinden çıkarılacak ve “agraf 12 cm, agraf vidası, derz bandı, ses yalıtım bandı, borazan vida, derz dolgu alçısı harcı” açıklama yapılmasına gerek olmayan analiz girdileri olarak ihale komisyonunca tespit edilecektir.

         İş kalemi / grubu analizi

45.1.3. İsteklilerden teklifleri kapsamında analiz ve hesap cetveli sunmaları istenmeyecektir. Analizler ve hesap cetveli, Kanunun 38 inci maddesi uyarınca teklif fiyatı aşırı düşük olarak tespit edilen isteklilerin tekliflerinin önemli bileşenleri ile ilgili ayrıntıların belirlenmesi amacıyla, sadece aşırı düşük teklif sahibi isteklilerden istenecektir. Bu çerçevede; teklif fiyatının aşırı düşük olduğu tespit edilen istekliler tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenlerine ilişkin olarak yapacakları açıklama kapsamında;

b) Teklif birim fiyatlı işlerde; açıklama istenen iş kalemlerinin birim fiyatlarına ilişkin olarak ihale dokümanında verilen analiz formatına uygun analizleri

sunacaklardır. Sorgulamaya konu edilmeyen iş kalemleri/grupları için analiz sunulması istenmeyecektir.

45.1.4.(Değişik: 07/06/2014-29023 R.G./ 23.md.) İdare tarafından ihale dokümanı kapsamında;

 

a) Teklif birim fiyatlı işlerde; her bir iş kaleminin yapım şartlarına, tarif ve içeriğine göre analizde yer almasını istediği “malzeme, işçilik, makine ve diğerleri (varsa; nakliyeler, inşaat yerindeki yükleme, boşaltma, yatay ve düşey taşımalar, zamlar vb.)” sadece girdi cinslerinin belirlendiği, analiz girdileri ile miktarlarının ve tutarlarının belirtilmediği,

(Ek-Y.2)’de yer alan örneğe uygun analiz formatının isteklilere verilmesi, isteklilerin de tekliflerinin aşırı düşük olarak tespit edilerek kendilerinden açıklama istenmesi durumunda, yapacakları açıklamada sunacakları analizlerin verilen bu formata uygun olması gerekmektedir.

İdare tarafından bütün iş kalemleri/iş grupları için tek bir analiz formatı düzenlenebileceği gibi, iş kalemleri/iş gruplarının yapım şartlarına göre birden fazla analiz formatı da düzenlenebilir. Ancak bu durumda, idare ihale dokümanında hangi analiz formatının hangi iş kalemleri/iş grupları için kullanılacağını belirtmek zorundadır.

Kamu kurum ve kuruluşlarınca yayımlanmış birim fiyatlar ile uyumlu olmayan iş kalemleri (özel iş kalemleri) ile idarelerce tasarlanan ve birden fazla iş kalemini ihtiva eden iş kalemleri (paçal iş kalemi) için bu iş kalemlerinde bulunan analiz girdileri ve miktarlarının gösterildiği analiz formatlarının, ihale dokümanı kapsamında veya aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazı ekinde verilmesi gerekmektedir. Ancak idarece niteliği gereği analiz formatı hazırlanamayan iş kalemlerine ilişkin isteklilerin açıklamaları kapsamında analiz sunmalarına gerek olmayıp, anılan iş kalemlerine ilişkin açıklamalar 45.1.13 maddesi uyarınca yapılabilir.

45.1.5. İsteklilerin iş kalemleri/iş grupları için kamu kurum ve kuruluşlarınca yayımlanmış cari yıl birim fiyatları veya bu fiyatlardan daha yüksek fiyatları teklif etmeleri ve söz konusu iş kalemleri/grupları için; hangi kamu kurum ve kuruluşunun birim fiyatını kullandıklarını, birim fiyat poz numarasını da yazmak suretiyle liste halinde belirterek açıklamaları kapsamında sunmaları durumunda analiz düzenlemeleri zorunlu değildir. Bu kapsamda; isteklilerin, kamu kurum ve kuruluşlarınca yayımlanmış “kar ve genel gider içermeyen birim fiyatların” üzerine, kendi belirledikleri “kar ve genel gideri” ilave ederek birim fiyatlarını oluşturmaları durumunda da; hangi kamu kurum ve kuruluşunun “kar ve genel gider hariç birim fiyatını” kullandıklarını ve kendi belirledikleri “kar ve genel gider” tutarını yazmak suretiyle liste halinde belirterek açıklamaları kapsamında sunmaları halinde de, söz konusu iş kalemleri/iş grupları için analiz düzenlemeleri zorunlu değildir. Bu kapsamda isteklilerin analiz düzenlemeleri zorunlu olmayan söz konusu iş kalemleri/grupları için 45.1.13 maddesinde belirtilen belgeleri sunmalarına da gerek bulunmamaktadır.

İş kalemleri/grupları için, kamu kurum ve kuruluşlarınca yayımlanmış birim fiyatlar esas alınarak teklif sunulmuş olmakla birlikte; yukarıda belirtildiği şekliyle liste halinde belirtilmemesi durumunda, söz konusu iş kalemleri/grupları için analiz sunulması zorunludur.

İlan veya davet tarihinde cari yıl birim fiyatın yayımlanmamış olması durumunda, istekli tarafından önceki yılın yayımlanmış birim fiyatları kullanılabilir.

45.1.6. Analizler ile yardımcı ve/veya alt analizlerde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenerek yayımlanmış rayiçleri kullanan ve söz konusu rayiçleri poz numaralarını da belirtmek suretiyle liste halinde sunan isteklilerin, söz konusu rayiçlere ilişkin olarak 45.1.13 maddesinde belirtilen belgeleri sunmalarına gerek bulunmamaktadır.

45.1.8. Aşırı düşük teklifine ilişkin olarak yaptığı açıklamada sunduğu analizler, ihale dokümanı kapsamındaki analiz formatına, birim fiyat tariflerine, idarece tanımlanan yapım şartlarına veya teknik şartnameye uygun olmayan, analiz fiyat tutarları teklif fiyatların üzerinde olan isteklilere ait teklifler reddedilecektir. Analizler üzerinde yapılan incelemede; çarpım ve toplamlarda hesaplama hatası bulunması durumunda, analiz girdilerine ait fiyatlar esas alınarak, hesaplama hatası ihale komisyonu tarafından re’sen düzeltilir. Bu şekilde düzeltilmiş analiz fiyatı, teklif fiyatın üzerinde olan isteklilerin teklifleri reddedilir.

45.1.9. İş kalemleri/gruplarına ait analizler ile yardımcı ve/veya alt analizlerde yer alan işçilik fiyatları ihale tarihinde yürürlükte olan saatlik asgari ücretin altında olamaz.

45.1.10. İhale komisyonu, sınır değerin altındaki tekliflerin önemli bileşenlerini;

a) Yapım yönteminin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve yapım işinin yerine getirilmesinde kullanılacak avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen yapım işinin özgünlüğü,

gibi hususlarda istekliler tarafından yapılan yazılı açıklamaları da dikkate almak suretiyle değerlendirir ve ihaleyi sonuçlandırır.

45.1.11. Yapım yönteminin ekonomik olması hususunda bir açıklamada bulunulması durumunda; kullanılan yapım yöntemi ve teknolojisinin sağlayacağı maliyet avantajının açıklanması gereklidir.

45.1.12. Seçilen teknik çözümler, yapım işinin yerine getirilmesinde kullanılacak avantajlı koşullar veya yapım işinin özgünlüğü hususunda bir açıklamada bulunulması durumunda; belirtilen çözüm, avantajlı koşul ve özgünlük sayesinde elde edilen maliyet avantajı açıklanmalıdır…” açıklamalarına yer verilmiştir.

İdare tarafından sınır değerin altında teklif sunan isteklilere 07.07.2020 tarihli EKAP üzerinden gönderilen aşırı düşük teklif açıklama yazısında açıklama istenilen iş kalemleri listesi tablosu, sıralı analiz girdi tabloları, açıklama istenilen analiz girdileri tablosu ve açıklama istenmeyen analiz girdileri tablosunun gönderildiği anlaşılmıştır.

 

Açıklama istenilen iş kalemleri listesinde yer alan İM3- HKV-01 numaralı “Ø 3000 Hat Üzerinde Hat Kapama Vanasının Mekanik Aksamının Temini ve Montajının Yapılması” iş kaleminin analizinde şikayete konu Piy. Arş. (iç çapı 1800, çelik borular için St 44 çelik flanş parçası) girdisinin açıklama istenmeyen girdiler arasında olduğu, açıklama istenmeyen analiz girdileri listesinde de yer aldığı görülmektedir.

 

İdare tarafından isteklilere gönderilen İM3-HKV-01 numaralı “Ø 3000 Hat Üzerinde Hat Kapama Vanasının Mekanik Aksamının Temini ve Montajının Yapılması” iş kaleminin sıralı analiz girdi tablosunun aşağıdaki şekilde olduğu görülmektedir.

 

İM3- HKV-01

0 3000 Hat Üzerinde Hat Kapama Vanasının Mekanik Akşamının Temini ve Montajının Yapılması

adet

 

 

 

 

 

 

Girdi No

Girdi Tanımı

Bi rimi

Miktar

Birim Fiyat

Tutar

Kümülatif Toplam

Açıklama Durumu

40.145.2521

Vananın iş başındaki bedeli (Çapı 1800 mm’lik El kumandalı kelebek vana) (PN 10 Atü – PN 16 Atü)

adet

3

 

 

 

 

40.146.2821

Ø 1800 mm’lik Flanşlı takma-sökme parçası bedeli

adet

3

 

 

 

 

40.145.2506

Vananın iş başındaki bedeli (Çapı 300 mm’lik El kumandalı kelebek vana) (PN 10 Atü – PN 16 Atü)

adet

3

 

 

 

Açıklama İstenilmeyecektir.

40.145.1310

Vananın iş başındaki bedeli (Çapı 300 mm’lik Sürgülü vana) (PN 10-16 Atü)

adet

3

 

 

 

Açıklama İstenilmeyecektir.

40.146.2806

Ø 300 mm’lik Flanşlı takma-sökme parçası bedeli

adet

6

 

 

 

Açıklama İstenilmeyecektir.

10.100.1062

Düz işçi (inşaat işçisi)

saat

609,2886

 

 

 

 

10.420.1052

Bulon

Kilo gram

1847,52

 

 

 

Açıklama İstenilmeyecektir.

10.100.1050

Borucu ustası

saat

293,81325

 

 

 

 

Piy. Arş.

İç çapı 1800.ÇELİK borular için St 44 çelik Flanş Parçası

adet

6

 

 

 

Açıklama İstenilmeyecektir.

40.121.1409

Ø 300 mm’lik Çelik flanş bedeli (PN10 Atü)(St 44 Kalite)

adet

9

 

 

 

Açıklama İstenilmeyecektir.

40.120.1405

KAUÇUK(KLİNGERİT) BANT VEYA CONTA

Kilo gram

17,919

 

 

 

Açıklama İstenilmeyecektir.

10.160.1026

Mazot (motorin)

kilogram

35,45334

 

 

 

 

10.100.1054

Makinist

saat

7,47

 

 

 

 

10.100.1021

Kaynakçı ustası

saat

7,47

 

 

 

 

10.100.1049

Borucu usta yardımcısı

saat

7,47

 

 

 

 

10.100.1049

Borucu usta yardımcısı

saat

7,47

 

 

 

 

10.120.1008

Ekskavatör beko takriben 125 HP (3/4-15/8 Yd3)

adet

0,00019728

 

 

 

Açıklama İstenilmeyecektir.

10.160.1035

Elektrod (3.25-4 mm çapında ts 563 (iş başında)

adet

162

 

 

 

Açıklama İstenilmeyecektir.

10.100.1055

Operatör makinist

saat

2,0736

 

 

 

 

10.120.1142

25-30 HP gücünde komple kaynak makinası

adet

0,00152388

 

 

 

Açıklama İstenilmeyecektir.

10.100.1059

Yağcı

saat

1,44

 

 

 

 

10.100.1060

Formen

saat

0,6912

 

 

 

 

                                                                                       Toplam

 

 

 

 

İdare tarafından düzenlenen İM3- HKV-01 numaralı “Ø 3000 Hat Üzerinde Hat Kapama Vanasının Mekanik Aksamının Temini ve Montajının Yapılması” iş kaleminin sıralı analiz girdileri tablosunda şikayete konu Piy. Arş. (iç çapı 1800, çelik borular için St 44 çelik flanş parçası) girdisinin 652,18 TL olarak hesaplandığı görülmektedir.

 

 

Başvuru sahibi istekli tarafından İM3-HKV-01 numaralı “Ø 3000 Hat Üzerinde Hat Kapama Vanasının Mekanik Aksamının Temini ve Montajının Yapılması” iş kalemine ilişkin açıklamada, idarenin analiz formatına yer verilerek ve söz konusu analizde yer alan toplam tutar haricinde yüklenici genel giderler ve kar satırına yer verilerek açıklama yapıldığı, Piy. Arş. (iç çapı 1800, çelik borular için St 44 çelik flanş parçası) girdisinin birim fiyatının 0,00 TL, tutarının 0,00 TL, toplam tutar 538.229,23 TL olarak belirtildiği, söz konusu tutarın üzerine 126.770,77 TL yüklenici genel giderler ve kar ekleyerek teklif edilen birim fiyatın anılan iş kalemi için 665.000,00 TL olarak belirtildiği görülmektedir.

 

Ankara 17. İdare Mahkemesinin 30.04.2021 tarihli ve E:2021/130 sayılı kararı üzerine alınan 02.06.2021 tarihli ve 2021/MK-227 sayılı Kurul kararında açıklama istenmeyen söz konusu analiz girdisine ilişkin bedelin “yüklenici genel giderler ve kar” olarak ifade edilen tutar kapsamında yer alıp almadığı yönünden değerlendirilmesi gerektiğine Mahkeme tarafından karar verildiği görülmektedir.

 

Yapılan incelemede; söz konusu ihalenin teklif birim fiyatlı iş olduğu, anahtar teslimi götürü bedel bir iş olmadığı, bu bağlamda yukarıda yer verilen mevzuat açıklamalarından aşırı düşük teklif açıklamalarında, idare tarafından açıklanması istenilen iş kalemleri ve analiz girdilerinden açıklanması istenilenlerin fiyatlarının bir belgeye dayalı olarak tevsik edilmesi ve değerlendirilmesi gerektiği, açıklanması istenmeyen analiz girdilerine ise analizde yer verilmesinin ve söz konusu girdiler için bir bedel öngörülmesinin yeterli olduğu anlaşılmıştır.

 

Ayrıca yapılan inceleme neticesinde açıklama istenmeyen söz konusu analiz girdisine ilişkin bedelin “yüklenici genel giderler ve kar” olarak ifade edilen tutar kapsamında yer alıp almadığına veya karşılanabilir olup olmadığına ilişkin bir belirlemenin yapılmasının mümkün olmadığı, şöyle ki, söz konusu girdinin açıklama istenilmeyecek girdi olması neticesinde bu tutarın kar ve genel giderler kaleminden karşılanmasının idarenin analizine uygun olmayacağı, açıklama istenilen/istenilmeyen girdiler ile kar ve genel giderlerin birbirinden bağımsız olduğu, idare tarafından düzenlenen analizlerde kar ve genel giderlere ilişkin satır açılmadığı, dolayısıyla kar ve genel giderlerin analiz toplamının bir parçası olmadığı, açıklama sunacak isteklilerin idarece verilen analiz formatına uygun açıklama yapmaları gerektiği, buradan hareketle analiz toplamını oluşturan açıklama istenilen/istenilmeyen tüm girdilere maliyet öngörülmek suretiyle hesaplama yapılacağı, bu hesaplama neticesinde ortaya çıkan analiz toplamına ilgili iş kalemi için öngörülen kar ve genel giderlere yer verileceği, istekli tarafından öngörülecek kar ve genel gideri sınırlayıcı herhangi bir mevzuat hükmü bulunmadığı ancak analiz toplamına kar ve genel gider eklenen tutarın teklif fiyatını geçemeyeceği, analiz toplamının analizi oluşturan girdilere ilişkin miktarlar ile isteklinin teklif fiyatlarından oluştuğu, dolayısıyla bu kısımda hesaplama hatası bulunması halinde idare tarafından re’sen düzeltilebileceği, düzeltme sonucu bulunan analiz toplamına istekli tarafından öngörülen kar ve genel gider tutarı eklenerek teklif tutarının aşılıp aşılmadığının kontrol edileceği, isteklinin öngördüğü kar ve genel gider tutarının hesaplama hatasının düzeltilmesi kapsamında değiştirilemeyeceği, analiz girdisi olarak düzenlenen başvuruya konu girdi ile yüklenici kar ve genel giderler kaleminin birbirleri içerisinde değerlendirilerek karar verilmesinin mevzuata uygun olmadığı, aksi durumda açıklama istenilen ve açıklama istenilmeyen tüm analiz girdileri ile kar ve genel giderler kaleminin birbiri yerine ikame edilmesi gibi bir durumun ortaya çıkacağı, bu durumun idare tarafından oluşturulan analiz formatının işlevinin kaybedilmesine yol açacağı ve mevzuat açısından uygun olmadığı anlaşılmaktadır.

 

Bu açıdan İM3- HKV-01 numaralı “Ø 3000 Hat Üzerinde Hat Kapama Vanasının Mekanik Aksamının Temini ve Montajının Yapılması” iş kalemine ilişkin analizde içerisinde yer alan Piy. Arş. (iç çapı 1800, çelik borular için St 44 çelik flanş parçası) girdisinin açıklama istenmeyen analiz girdileri arasında yer aldığı görülmekle birlikte yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri bir arada değerlendirildiğinde, her ne kadar açıklama istenilmeyecek analiz girdileri kapsamında yer verilen analiz girdileri için isteklilerden aşırı düşük teklif açıklamaları kapsamında söz konusu girdi fiyatlarını tevsik etmeleri beklenilmese de, açıklama istenilecek analiz girdileri ile açıklama istenilmeyecek analiz girdilerinin bir bütün halinde açıklama istenilecek iş kalemini oluşturduğu, dolayısıyla isteklilerin açıklamaları kapsamında açıklama istenilecek analiz girdilerine ilişkin fiyatlarını tevsik ederken diğer yandan da açıklama istenilmeyecek analiz giderlerine ilişkin bedelin de öngörülmesi gerektiği, söz konusu bedelin kar ve genel giderlerden karşılanabileceğine dair mevzuatta herhangi bir hüküm bulunmadığı, başvuru sahibi istekli tarafından Piy. Arş. (iç çapı 1800, çelik borular için St 44 çelik flanş parçası) analiz girdisine birim fiyat öngörülmemesinin kamu ihale mevzuatına uygun olmadığı anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 


Oybirliği ile karar verildi.