İhale yeterlik bilgileri tablosunda bilgileri beyan edilen imza sirkülerinden tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlilere ilişkin son durumu gösterebileceği dikkate alınarak, idare tarafında başvuru sahibi istekli tarafından beyan edilen imza sirkülerinin ilgiliden talep edilmesi ve şirket yetkililerine ilişkin değerlendirmenin bu belge yoluyla yapılması gerektiği

Toplantı No 2021/038
Gündem No 21
Karar Tarihi 15.09.2021
Karar No 2021/UH.I-1718

BAŞVURU SAHİBİ:

Güven Doğu Gıda Kafe Lokanta İnşaat Taahhüt Turizm Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Karayolları 16. Bölge Müdürlüğü Sivas,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2021/265663 İhale Kayıt Numaralı “Bölge Dahili Yollarda Peyzaj Alanlarının Bakım ve Onarım İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Karayolları 16. Bölge Müdürlüğü Sivas tarafından 16.06.2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Bölge Dahili Yollarda Peyzaj Alanlarının Bakım ve Onarım İşi” ihalesine ilişkin olarak Güven Doğu Gıda Kafe Lokanta İnşaat Taahhüt Turizm San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 03.08.2021 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 06.08.2021 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 16.08.2021 tarih ve 37184 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 16.08.2021 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2021/1348 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, yeterlik bilgileri tablosunda beyan ettikleri Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nden tüzel kişiliğin yönetimindeki görevliler bakımından son durumun görülemediği gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, hâlbuki adı geçen tabloda beyan ettikleri imza sirkülerinden şirketin yöneticisinin görülebildiği, yine beyan ettikleri Gazete bilgilerinden faydalanılarak diğer tüm gazetelere de ulaşılabileceği, bu eksikliğin teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmadığı, sonuç olarak tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmaması gerektiği iddiasına yer verilmiştir.

 

  1. Başvuru sahibinin iddiasının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilginlerin e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.:

a) Teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren imza beyannamesi veya imza sirküleri;

1) Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesi,

2) Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirküleri (anonim şirketler tarafından her durumda bu bilgileri gösterir pay defteri)…” düzenlemesi,

Söz konusu Şartname’nin “İhalenin karara bağlanması” başlıklı 36’ncı maddesi  “36.1. Geçerli tekliflerden ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif olması öngörülen tekliflerin sahiplerine, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınmayan geçici teminat mektupları ile beyan ettikleri bilgi ve belgelerden, EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilemeyenler ile yeterlik sertifikası üzerinden değerlendirme yapılamayan veya yeterlik sertifikası kapsamındaki geçerlik süresi dolan belgelere ilişkin tevsik edici belgeleri ekleri ile birlikte, belgelerin sunuluş şekline uygun olarak sunmaları ayrıca, ihale dokümanında öngörülmesi halinde numune/demonstrasyon işlemlerine ilişkin ürün örneklerini vermeleri/kurulumlarını yapmaları için makul bir süre verilir. Aşırı düşük teklif sorgulamasının yapılacağı ihalelerde ise teklif fiyatı sınır değerin altında olan tüm isteklilerden; aşırı düşük teklif açıklamaları ve Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınmayan geçici teminat mektupları ile birlikte yeterlik bilgileri tablosunda beyan ettikleri bilgi ve belgelerden, EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayanlar ve yeterlik sertifikası üzerinden değerlendirme yapılamayan veya yeterlik sertifikası kapsamındaki geçerlik süresi dolan belgelere ilişkin tevsik edici belgeler ile bunların eklerini sunmaları, ayrıca, ihale dokümanında öngörülmesi halinde numune/demonstrasyon işlemlerine ilişkin ürün örneklerini vermeleri/kurulumlarını yapmaları istenir. Yeterlik sertifikası kapsamındaki geçerlik süresi dolan belgeler yenileri ile veya ihalede istenen şartları sağladığını gösteren başka belgelerle tevsik edilirler.

36.2. İstekliler tarafından beyan edilen bilgiler ile sorgulama sonucu edinilen ya da bu bilgileri tevsik etmek amacıyla sunulan belgelerde yer alan bilgiler ile geçici teminat mektubu arasında farklılık bulunması durumunda; ihalede öngörülen şartların sağlanması kaydıyla tekliflerin geçerliliği etkilenmez ancak ihalede öngörülen şartların sağlanamadığının anlaşılması durumunda, bu isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır. Ancak ihale tarihinden sonra yeterlik sertifikası kapsamındaki belgelere ilişkin şartların değişmesi halinde, isteklinin buna ilişkin belgeleri derhal sunması zorunlu olup, bu durumda ihalede öngörülen şartların sağlanmadığının anlaşılması halinde teklif değerlendirme dışı bırakılır.

36.3. Aşırı düşük teklif açıklaması sunmayan veya açıklamaları yeterli görülmeyen isteklilerin teklifleri reddedilir. Yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgi ve belgeleri doğrulayan belgeleri sunmayan istekliler ile numune/demonstrasyon işlemlerine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmeyen isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılarak geçici teminatları gelir kaydedilir. Sunduğu belgeler ile katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin şartları sağlayamayan istekliler ve numune ve/veya demonstrasyon değerlendirmesi başarısız sonuçlanan isteklilerin ise teklifleri değerlendirme dışı bırakılır. Bu işleme ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve belirlenecek ise ikinci teklif sahibi tespit edilene kadar devam edilir. Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınmayan geçici teminat mektuplarını sunmayan istekliler hakkında ayrıca Kanunun 17 nci maddesi uyarınca işlem yapılarak haklarında ihalelere katılmaktan yasaklama kararı verilir. …” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İncelemeye konu ihalenin bölge dahili yollarda peyzaj alanlarının bakım ve onarım işi olduğu, ihalede 23 adet ihale dokümanı indirildiği, 16.06.2021 tarihinde yapılan ihaleye 17 isteklinin katıldığı, ihalede geçerli tekliflerin belirlenmesi esnasında, başvuru sahibinin sunmuş olduğu yeterlik bilgileri tablosunda yöneticilere ilişkin olarak beyan edilen bilgilerin, beyan edilen Ticaret Sicili Gazetesi ile teyit edilemediği gerekçesiyle anılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı görülmüştür.

 

Başvuru sahibi isteklinin tek ortaklı limited şirket statüsüne haiz bir tüzel kişilik olduğu, istekli tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunun ilgili kısmında, şirketin tek ortağının Mehmet Salih Gül olduğu ve anılan kişinin şirket müdürü olarak belirtildiği, bu hususlara ilişkin olarak Erzurum Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün 26.04.2019 tarih ve 9817 sayılı Ticaret Sicili Gazetesi ile Erzurum 1. Noterliği’nin 23.02.2018 tarih ve 1925 yevmiye numaralı imza sirkülerinin beyan edildiği tespit edilmiştir.

 

Başvuru sahibi istekli tarafından yeterlik bilgileri tablosunda bilgileri verilen Erzurum Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün 26.04.2019 tarih ve 9817 sayılı Ticaret Sicili Gazetesi’nde şirket bünyesindeki pay değişikliğinin ilan edildiği, buna göre yapılan pay devri neticesinde Mehmet Salih Gül’ün şirketin tek ortağı haline geldiği, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi resmi internet sitesinde yapılan araştırmada, anılan ilanın başvuru sahibi tüzel kişiliğin ortaklarının son durumunu gösterdiği, yine belirtilen ilanda şirket yetkilileri ile ilgili bir hususun yer almadığı, 05.03.2018 tarihli ve 9529 sayılı Ticaret Sicili Gazetesi’nde Mehmet Salih Gül’ün şirket müdürü olarak belirlendiği görülmüştür.

 

İdare tarafından sunulması istenilmemiş olan, başvuru sahibi istekli tarafından yeterlik bilgileri tablosunda bilgileri verilen imza sirkülerine ilişkin olarak, başvuru sahibinin idareye yaptığı şikayet başvurularının ekinde yer verdiği Erzurum 1. Noterliği’nin 23.02.2018 tarih ve 1925 yevmiye numaralı imza sirkülerinde, Mehmet Salih Gül’ün şirketi münferiden temsil ve ilzama yetkili olduğunun anlaşıldığı, yine imza sirkülerinin ekindeki Tescil Talepnamesi’nin de bu hususu teyit ettiği tespit edilmiştir.

 

İhale dokümanı düzenlemeleri uyarınca, tüzel kişi isteklilerin ortakları ile yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Türkiye Ticaret Sicili Gazeteleri veya diğer belgelere ilişkin bilgileri ihaleye katılımda beyan etmeleri, beyan edilen bu bilgilerin/belgelerin idare tarafından EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilerek ya da isteklilerden talep edilerek tekliflerin değerlendirilmesi gerektiği anlaşılmıştır.

 

İlgili düzenleme çerçevesinde tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlilere ilişkin son durumun Türkiye Ticaret Sicili Gazeteleri üzerinden gösterilmesi zorunluluğu bulunmadığı, başka belgeler üzerinden de bu bilginin gösterilmesinin mümkün olduğu, imza sirkülerinin de bu belgeler kapsamında yer aldığı, incelemeye konu ihalede bilgileri sunulan Ticaret Sicili Gazetesi’nin isteklinin son ortaklık durumunu teyit ettiği, şirket yöneticilerine ilişkin bilgilerin ise imza sirküleri ve eki belgeler yoluyla teyit edilebileceği değerlendirilmiştir.

 

Yapılan inceleme ve değerlendirmeler neticesinde, başvuru sahibi istekli tarafından yeterlik bilgileri tablosunda bilgileri beyan edilen imza sirkülerinden tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlilere ilişkin son durumu gösterebileceği dikkate alınarak, idare tarafında başvuru sahibi istekli tarafından beyan edilen imza sirkülerinin ilgiliden talep edilmesi ve şirket yetkililerine ilişkin değerlendirmenin bu belge yoluyla yapılması gerektiği anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

      

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, başvuru sahibinin yönetimindeki görevlilere ilişkin son durumunu gösterir belge kapsamında bilgileri beyan edilen imza sirküleri esas alınarak yeterlik bilgileri tablosundaki bilginin teyit edilmesi ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.