2886 Sayılı Devlet İhale Kanununa Göre İhale Sürecinde Yasak Fiil ve Davranışlar

“İhale işlerinde yasaklar ve sorumluluklar” bölümünün, “Yasak fiil ve davranışlar” başlıklı DİK md. 83’de, İhale işlemlerinin hazırlanması, yürütülmesi ve sonuçlandırılması sırasında ihlali sayılabilecek haller düzenlenmektedir.

DİK md. 84’de idari tedbir olarak ihaleden yasaklama kararının verilebilmesine yönelik olarak düzenleme bulunmaktadır. DİK md. 83’de belirtilen fiil veya davranışlarda bulundukları anlaşılanlar hakkında İdarelerce ihalelere katılmaktan geçici yasaklama kararı verilmektedir.

DİK md. 85 ise ceza sorumluluğu ve sonuçlarını düzenlemektedir. Buna göre; DİK md. 83/c’deki yazılı fiil ve davranışları bu durumları iş tamamlandıktan ve kabul işlemi yapıldıktan sonra anlaşılmış olsa dahi tespit edilenler ile o işteki ortak veya vekilleri haklarında ceza kovuşturması yapılmakta; hükmolunacak ceza ile birlikte bir yıldan üç yıla kadar bütün ihalelere girmekten mahkeme kararı ile yasaklanmaktadırlar.

DİK md. 86 görevlilerin sorumluluğuna yer vermektedir. Buna göre; ihale, muayene ve kabul komisyon veya heyetlerinin başkan ve üyeleri ile diğer ilgililer, görevlerini kanuni gereklere göre tarafsızlıkla yapmadıkları ve taraflardan birinin zararına yol açacak ihmal ve kusurlu hareketlerde bulunduklarının tespiti halinde haklarında disiplin cezası uygulanacağı gibi, fiil ve davranışlarının özelliğine göre ceza kovuşturması da yapılmakta, tarafların bu yüzden uğradıkları zarar ve ziyan da kendilerine ödettirilmektedir.

DİK çerçevesinde düzenlenen, ihale sürecine ilişkin yasak fiil ve davranışlarda, hangi fiil ve davranışların hangi suçu oluşturacağı hususunda bir açıklık bulunmamakta, sadece ihale sürecine katılan kamu görevlisi ve sair kimselerin fiil ve davranışlarının özelliğine göre haklarında ceza kovuşturması yapılacağı belirtilmektedir.