2886 sayılı Devlet ihale kanununa göre yapıldığı belirtilen sözleşmenin şekil şartına uyulmadığı için geçersizliğini ileri sürerek denkleştirici adalet ilkesi gereğince fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla ücret tahsili istemi

Karar Veren Mahkeme: Yargıtay 13. Hukuk Dairesi

Karar Tarihi: 29.04.2010

Karar Sayısı : E: 2010/10820, K: 2010/17305

Olay Özeti Karar ve Sonuç :

Davacı, davalı ile aralarında 2886 sayılı Devlet ihale kanununa göre yapıldığı belirtilen sözleşmenin şekil şartına uyulmadığı için geçersizliğini ileri sürerek denkleştirici adalet ilkesi gereğince fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla 10.000,00 tahsili istemiyle eldeki davayı açmıştır.

İddialarını ve delillerini bildirmek taraflara, delillerin takdir ve değerlendirilmesi, hukuki tavsifin yapılması, uygulanacak yasa hükmünün bulunup uygulanması HUMK.nun 74 ve devamı maddeleri gereğince doğrudan hakimin görevidir. Taraflar arasında özel hukuk hükümlerine tabi sözleşme ilişkisi kurulmuş olup idari yargıyı, ilgilendiren idari bir işlem ve tasarruf bulunmamaktadır.

Öyle olunca uyuşmazlığın adli yargı mahkemelerinde çözümlenmesi gerekir. Mahkemece işin esasına girilip taraf delilleri toplanarak sonucuna uygun bir karar verilmesi gerekirken, yanlış değerlendirme ile yazılı şekilde idare mahkemelerinin görevli olduğu gerekçesiyle yargı yolu bakımından davanın reddine karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir.