4734 sayılı Kamu İhale Kanunu uyarınca “anahtar teslimi götürü bedel” esasıyla ihale edilen işlerde, Yapım İşleri Genel Şartnamesinin 22.nci maddesine uygun olarak iş artışı meydana gelmesi durumunda, 23. maddede de bir hüküm olmadığı ileri sürülerek, bu artışa karşılık gelen imalatların bedellerinin nasıl belirleneceği

T.C.

BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIGI

                                                           Yüksek Fen Kurulu Başkanlığı             

ANKARA

 

SAYI     :  B.09.0.YFK.0.00.00.00/  6-5/ 421                                                          30 MART 2004

KONU   :  4734 sayılı Kanun’un 22 ve 23 Maddesi Uygulanması.

 

 

 

… MAKAMINA

 

İLGİ : … 26.01.2004 tarih ve… Sayılı yazısı.

 

İlgi yazıda, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu uyarınca “anahtar teslimi götürü bedel” esasıyla ihale edilen işlerde, Yapım İşleri Genel Şartnamesinin 22.nci maddesine uygun olarak iş artışı meydana gelmesi durumunda, 23. maddede de bir hüküm olmadığı ileri sürülerek, bu artışa karşılık gelen imalatların bedellerinin nasıl belirleneceği sorulmaktadır.

 

Konu Yüksek Fen Kurulu’nda ilgi yazı ve ekleri ile ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde incelenmiştir.

 

İlgi yazı eki 04.12.2003 tarih ve… Sayılı… Yazısında, sözleşme eki Yapım İşleri Genel Şartnamesi’nin 22’inci maddesinin uygulanmasında ne tür yol izleneceği konusunda tereddüde düşüldüğünden bahisle uygulamaya esas talimatın verilmesi istenilmekte, ilgi yazınızdan farklı olarak, 23.madde konusunda herhangi bir tereddüt ortaya konulmamaktadır. Bu husus yine… Yazısının “… Denetimi altında bulunan ve götürü bedel ihale edilen yapım işlerinde (onarımlar dahil) sözleşme bedelinin % 10’una kadar oran dahilinde artırıma gidilerek (Yapım İşleri Genel Şartnamesinin 22.maddesindeki esaslar çerçevesinde) eksik kalan imalatların tamamlanması zorunluluk arz etmektedir.” şeklindeki ifadesi ile teyit edilmektedir.

 

Bahsedilen konuya ilişkin olarak, Yapı İşleri Genel Şartnamesi’nin 22. maddesindeki gerekçelere uyulmak ve 4734 sayılı Kanun’un 62.maddesi hükümlerine aykırı olmamak kaydıyla ilave iş yaptırılması halinde ilave işlerin bedeli;

 

Sözleşmede bulunmayan işlerin birim fiyatının tespiti’ne ilişkin 23.maddenin (a) fıkrasında belirtilen koşullarda, birim fiyat teklifi alınmak suretiyle yapılan ihalelerde yeni iş kalemleri bedellerinin, (b) fıkrasında bu şartnamenin 22 nci maddesine göre sözleşme kapsamında yaptırılacak ilave işlerin bedellerinin (İşin, Anahtar Teslimi Götürü Bedel veya Birim Fiyat Teklifi alınmak suretiyle yaptırılmasına bağlı olmaksızın) yüklenici ile birlikte, 23. maddede belirtilen usuller çerçevesinde tespit edilen yeni birim fiyatlar üzerinden yükleniciye ödeneceği hüküm altına alınmıştır.

 

Buna göre, ilave işler bedellerinin, 23. maddenin takip eden fıkralarında belirtilen şekilde işlem sırası gözetilmesi ve idarenin yüklenici ile anlaşması suretiyle belirlenebileceği görüşüne varılmaktadır.

 

Makamlarınızca da uygun görüldüğü taktirde, yazımızın… Müdürlüğüne havalesini tensiplerinize arz ederim.