4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar’da amortisman gideri fiyat farkı hesaplanmasında araçların faydalı ömürlerinin dikkate alınacağı noktasında herhangi bir düzenleme yer almadığı, faydalı ömrünü tamamlayan araçlara fiyat farkı hesaplanmayacağı yönünde bir hüküm bulunmadığı, mevzuata uygun şekilde c katsayısının belirlendiği, ayrıca katsayılar toplamının bire eşit olduğu hususu dikkate alınır

Toplantı No : 2019/042
Gündem No : 30
Karar Tarihi : 11.09.2019
Karar No : 2019/UH.II-1109

 

BAŞVURU SAHİBİ:

Beyazsu Temizlik Bilişim Sistemleri Medikal Sağlık Turizm Taşımacılık İnşaat Petrol Gıda İmalat Pazarlama San. ve Tic. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Efeler Belediye Başkanlığı Temizlik İşleri Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/299196 İhale Kayıt Numaralı “Efeler Belediyesi Çöp Toplama İşi, Çöplerin Süpürülmesi, Toplanması, Taşınması, Semt Pazar Yerlerinin Temizlenmesi, Hizmetinde Kullanılmak Üzere Araç Kiralanması İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Efeler Belediye Başkanlığı Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından 29.07.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Efeler Belediyesi Çöp Toplama İşi, Çöplerin Süpürülmesi, Toplanması, Taşınması, Semt Pazar Yerlerinin Temizlenmesi, Hizmetinde Kullanılmak Üzere Araç Kiralanması İşi” ihalesine ilişkin olarak Beyazsu Temizlik Bilişim Sistemleri Medikal Sağlık Turizm Taşımacılık İnşaat Petrol Gıda İmalat Pazarlama San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 22.07.2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 29.07.2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 05.08.2019 tarih ve 32678 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 05.08.2019 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2019/818 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

 

1) Sözleşme Tasarısı’nın “Ödeme yeri ve şartları” başlıklı 12’nci maddesinin Tip Sözleşme Tasarısı’nın 22’nci Dipnotunda yer alan düzenlemelere aykırı olduğu, Sözleşme Tasarısı’nın 7’nci maddesinde teklif fiyata dâhil giderlerin tamamına yer verilmediği, bu durumun teklif vermeye engel nitelik taşıdığı, Sözleşme Tasarısı’nın 19’uncu maddesinin boş bırakılarak işin yürütülmesi sırasında ne tür kayıtların tutulacağına dair düzenleme yapılmamasının mevzuata aykırı olduğu,

 

2) Sözleşme Tasarısı’nın 14’üncü maddesinde fiyat farkı hesabında kullanılacak amortismana ilişkin c katsayısının c: 0,3158 olarak belirlendiği, hizmetin ifasında kullanılacak araçların Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca faydalı kullanım ömrünün 5 yıl olarak belirlendiği, ihale tarihinde 3 yaşında olup hizmetin ifa edileceği 2’nci yılın sonunda faydalı kullanım ömrünün süresinin dolacağı, bu kapsamda hizmetin 3’üncü yılında faydalı ömrünü tamamlamış araca amortismana ilişkin fiyat farkı ödenmesinin kamu zararına yol açacağı, ayrıca fiyat farkına ilişkin Teknik Şartname’nin 12.4’üncü maddesinde yer alan düzenlemeler ile Sözleşme Tasarısı’nın 14’üncü ve İdari Şartname’nin 46’ncı maddesinde yer alan düzenlemelerin çelişkili olduğu,

 

3) Teknik Şartname’nin 5.1’inci maddesinde gerekli görüldüğü takdirde vardiya yaptırılabileceği ve programın değiştirilebileceği düzenlemesine yer verildiği, bu durumun teklif belirleme aşamasında belirsizliğe neden olduğu, Teknik Şartname’nin 5.9’uncu maddesinde hizmetin ifasında kullanılacak araçlarda tanıtıcı ve bilgilendirici giydirme yapılacağı düzenlemesine yer verildiği, ancak bu giydirmenin ne şekilde yapılacağına ilişkin açıklayıcı bilgiye yer verilmediği ve bu durumun sağlıklı teklif vermeye engel nitelik taşıdığı, İdari Şartname’nin 25’inci maddesinde araç park yerinin teklif fiyata dahil giderler arasında gösterildiği, ancak araç park yerine ilişkin net belirlemelere yer verilmediği, bu durumun sağlıklı teklif vermeye engel olduğu, Teknik Şartname’nin 5.11’inci maddesinde araç, makine ve ekipman tamiratının 5 iş gününü geçmesi halinde aynı tip araç, makine ve ekipmanın yüklenici tarafından temin edilerek hizmetin aksamamasının sağlanacağı düzenlemesine yer verildiği, ayrıca makine ve ekipmanların bazıları için kendi malı olma şartı arandığı, bu durumun yüklenici için yedek araç bulundurma zorunluluğuna sebep olduğu, ayrıca Şartname’nin 5.11’inci maddesinde yer alan düzenlemenin hizmet aracının 5 iş günü içinde temin edilebileceği sonucuna götürdüğü, bu durumda hizmet aracı için kendi malı olma şartının aranmasının rekabeti daraltma amacı taşıdığı sonucuna götürdüğü, ihale konusu işin yürütümünde kullanılacak araçların katedeceği mesafe bilgisine yer verilmemesinin tekliflerin sağlıklı oluşturulmasına engel nitelik taşıdığı,

 

4) İhale konusu işi K yetki belgesi, C1, C2, L1, L2, R1 veya R2 gibi yetki belgesine sahip olanların gerçekleştirebileceği, ancak buna ilişkin ihale dokümanı ve ihale ilanında yeterlik kriterine yer verilmediği, İdari Şartname’nin 7.5.2’nci maddesinde kendi malı araçlara ilişkin istenen belgelerin kamu ihale mevzuatında sayma yolu ile belirlenen tevsik yöntemleri arasında yer almadığı, bu durumun mevzuata aykırı olduğu, İdari Şartname’nin 18’inci maddesinde ihale konusu işin alt yüklenicilere yaptırılamayacağı düzenlemesine yer verildiği, K yetki belgesi, C1, C2, L1, L2, R1 veya R2 gibi yetki belgesine sahip olanların bahse konu işi gerçekleştirebileceği dikkate alındığında ihalede alt yüklenici çalıştırılmamasının rekabeti daraltıcı nitelikte olduğu iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

 

Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin “İş programı” başlıklı 28’inci maddesinde “Yüklenici, sözleşmenin yürürlüğe girmesi için gerekli olan yasal prosedürlerin tamamlandığının kendisine tebliği ve buna göre işe başlama tarihinden itibaren, sözleşme veya eklerinde belirlenen süre içinde, üstlenilen işler için kontrol teşkilatının öngöreceği formda ve detaylarda ayrıntılı bir iş programı düzenler ve kontrol teşkilatının uygun görüşüne sunar. İş programı, kontrol teşkilatı tarafından talep edildiği takdirde, yüklenicinin işin yürütülmesi için uygulamayı önerdiği metotlar ve düzenlemeler hakkında genel bir açıklamayı da içerecektir…” düzenlemesi,

Anılan Genel Şartname’nin “Hakediş ödemeleri” başlıklı 42’nci maddesinde “a) Sözleşme bedelinin iş süresince dönemler itibariyle ödenmesi :

Sözleşme konusu hizmetin yüklenici tarafından belli bir süre boyunca devamlı olarak verilmesi (4 üncü maddede tanımlanan sürekli nitelikte bir iş olması) veya işin bölümlere ayrılabilir olması durumunda sözleşmede belirtilen aralıklarla, kesin ödeme mahiyetinde olmamak ve kazanılmış hak sayılmamak üzere geçici hakediş ödemeleri yapılır. Yüklenici tarafından yapılan işlerin bedelleri, sözleşmedeki kayıtlara ve ilgili kanunlara göre yapılacak kesintiler de çıktıktan sonra, sözleşmenin ödemeye ilişkin hükümleri çerçevesinde kendisine ödenir.

İdarenin isteği halinde yüklenici, kesin hesapları kontrol teşkilatının denetimi altında olmak üzere işe paralel olarak yürütmek zorundadır. Bu halde, geçici hakediş raporlarının düzenlenmesinde, bitmiş iş kısımları için bu kesinleştirilmiş miktarlar dikkate alınır.

Hakediş raporlarının düzenlenmesi aşağıdaki esaslara göre yapılır.

1- Toplam Bedel Üzerinden Birim Fiyat Sözleşmelerde;

Geçici hakediş raporları yüklenicinin başvurusu üzerine, sözleşme veya eklerinde aksine bir hüküm bulunmadıkça ayda bir defa düzenlenir. Gelecek yıllara sari olmayan sözleşmelerde yaptırılan işler için, son hakediş raporu bütçe yılının sonuna rastlayan ayın yirminci (20.) günü düzenlenir.

İşe başladığından beri meydana getirilen işler, kontrol teşkilatı tarafından yüklenici veya vekili ile birlikte hesaplanır ve bulunan miktarlar, teklif edilen birim fiyatlarla çarpılmak suretiyle sözleşmedeki esaslara uygun olarak hakediş raporuna geçirilir.

Düzenlenen hakediş raporunun işleme konulabilmesi için, yüklenici veya işbaşında bulunan vekili tarafından imzalanmış olması gereklidir.

Yüklenici veya vekili, bildirilen günde, hakedişe esas hesaplamaların yapılmasında hazır bulunmazsa kontrol teşkilatı hesaplamaları tek başına yaparak hakediş raporunu düzenler ve yüklenicinin bu husustaki itirazları kabul edilmez.

Hakediş raporu düzenlendikten sonra bir hafta içinde yüklenici raporu imzalamazsa kontrol teşkilatı, hakediş raporunu idareye gönderir ve rapor yüklenici tarafından imzalanıncaya kadar idarede hiçbir işlem yapılmaksızın bekletilir. Yüklenici hakediş raporlarını zamanında imzalamazsa, ödemede meydana gelecek gecikmeden dolayı hiçbir şikayet ve istekte bulunamaz.

Hazırlanan ve iki tarafça imzalanmış bulunan geçici hakediş raporu, tahakkuk işlemi yapılıncaya kadar, yetkili makamlar tarafından düzeltilebilir. Ancak bu düzeltme sırasında eski rakam ve yazıların okunabilir şekilde çizilmiş olarak hakediş raporunda bulunması ve düzeltme yapan yetkililerin imzasını taşıması gereklidir. Ancak bu düzeltmeler yeniden sayfa düzenlemeyi gerektirecek ölçüde fazla ise, esas sayfa üzerinde düzeltmenin yapıldığına ilişkin açıklama bulunmak şartı ile, yeniden ayrı bir sayfa düzenlenip hakediş raporuna eklenir.

Yüklenicinin geçici hakedişleri, itirazı olduğu takdirde, karşı görüşlerinin neler olduğunu ve dayandığı gerçekleri, idareye vereceği ve bir örneğini de Hakediş Raporuna ekleyeceği dilekçesinde açıklaması ve hakediş raporunun “İdareye verilen ……..tarihli dilekçemde yazılı ihtirazı kayıtla” cümlesini yazarak ya da bu anlama gelecek bir itiraz şerhi ile imzalaması gereklidir. Eğer yüklenicinin, hakediş raporunun imzalanmasından sonra tahakkuk işlemi yapılıncaya kadar, yetkililer tarafından hakediş raporunda yapılabilecek düzeltmelere bir itirazı olursa hakedişin kendisine ödendiği tarihten başlamak üzere en çok on gün içinde bu itirazını dilekçe ile idareye bildirmek zorundadır. Yüklenici itirazlarını bu şekilde bildirmediği takdirde hakedişi olduğu gibi kabul etmiş sayılır.

Her hakediş tutarına, eğer sözleşmede öngörülmüşse eklenecek miktar dahil edilir. Bulunan miktardan, bir önceki hakediş tutarı çıkarılarak bulunan miktara, ilgili mevzuata göre hesaplanacak Katma Değer Vergisi (KDV) eklenir. Bu miktardan sözleşmede yazılı kesintiler, varsa yüklenicinin idareye olan borçları ve cezalar ile kanunen alınması gereken vergiler kesilir. Hakediş raporu, yüklenici veya vekili tarafından imzalandığı tarihten başlamak üzere en geç sözleşmesinde yazılı sürenin sonunda, eğer sözleşmede bu hususta bir kayıt yoksa otuz gün içinde tahakkuka bağlanır. Bu tarihten başlamak üzere otuz gün içinde de ödeme yapılır. …” düzenlemesi,

Hizmet Alımlarına Ait Tip Sözleşme’nin “Ödeme yeri ve şartları” başlıklı 12’nci maddesinde “12.1. Sözleşme bedeli (Değişik ibare:RG-3/7/2009-27277)(#) (ilave işler nedeniyle meydana gelebilecek artışlara ilişkin bedel dahil)………………………………………………….’de ve Genel Şartnamenin hatalı, kusurlu ve eksik işlere ilişkin hükümleri saklı kalmak kaydıyla aşağıda öngörülen plan ve şartlar çerçevesinde ödenecektir:……………………..

12.2. Yüklenici iş programına göre daha fazla iş yaparsa, İdare bu fazla işin bedelini imkan bulduğu takdirde öder.

12.3. Yüklenici yapılan işe ilişkin hakediş ve alacaklarını idarenin yazılı izni olmaksızın başkalarına devir veya temlik edemez. Temliknamelerin noterlikçe düzenlenmesi ve idare tarafından istenilen kayıt ve şartları taşıması zorunludur.” açıklaması,

Anılan Tip Sözleşme’nin 12’nci maddesine ait 22 no’lu dipnotta “…22 Ödeme planı ve şartları, Genel Şartnamenin “Hakedişler ve Ödeme” başlıklı Yedinci Bölümünde birim fiyat / götürü bedel sözleşmeler için öngörülen usul ve esaslar çerçevesinde işin niteliğine göre İdarece belirlenecektir.” açıklaması yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Vergi(KDV Hariç), resim, harç ve benzeri giderler, teklif fiyata dahil edilecektir. Yükleniciye aittir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1. İşin yapılması esnasında teknik şartnamede tarif edilen tüm unsurların işin süresi boyunca kullanımda kalabilmesi için gerekli tüm akaryakıt, yedek parça, montaj, bakım, yedek parça, araç kaplama giydirme, araç park yeri vb. gibi ihtiyaçların karşılanması teklif fiyata dahil olarak yükleniciye aittir.

-Teknik şartnamenin birim fiyat tarifleri başlıklı maddesinde belirtilen araç çalıştırılmasına ait giderler teklif fiyata dahildir. İşin başlangıcında araç kullanıcılarına verilecek ve yüklenici tarafından sağlanacak araç kullanımına ilişkin işbaşı eğitimi teklif fiyata dahildir.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Bu madde boş bırakılmıştır.” düzenlemesi bulunmaktadır.

 

Teknik Şartname’nin “İşin yürütülmesine ilişkin kayıt ve tutanaklar” başlıklı 12.1’inci maddesinde “İşyerinde, işin sözleşme ve eklerine ve iş programına uygun olarak yapılmasını temin ve bunun kontrolü için idarenin sözleşmesinde belirlediği kayıtlar, yüklenici ile birlikte kontrol teşkilatı tarafından tutulur. Yüklenici bu kayıtları ve ilgili belgeleri imzalamak zorundadır. Bunlardan imzalı birer kopya yükleniciye verilir.

Yüklenici, bu belgeler ve defterleri imzalamış olmakla içindekileri ve yapılan hesapların doğruluğunu kabul etmiş olur. Bu belgeleri imzalama veya ihtirazı kayıtla imzalarsa karşı görüşlerini yazılı olarak bildirmesi için, kayıt ve belgelerin kendisine gösterildiği tarihten başlamak üzere, on (10) gün süre verilir.Bu süre içinde karşı görüşlerini yazı ile bildirmezse belgelerin ve defterlerin içinde kayıtlı hususları kabul ve imza etmiş sayılır ve bu durumu tespit eden bir tutanak düzenlenerek kayıtlara eklenir.” düzenlemesi,

İhaleye ait Sözleşme Tasarısı’nın “Sözleşme bedeline dahil olan giderler” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. Taahhüdün (ilave işler nedeniyle meydana gelebilecek artışlar dahil) yerine getirilmesine ilişkin vergi(KDV Hariç), resim, harç ve benzeri giderler sözleşme bedeline dahildir. İlgili mevzuatı uyarınca hesaplanacak Katma Değer Vergisi, sözleşme bedeline dahil olmayıp İdare tarafından Yükleniciye ödenecektir.” düzenlemesi,

 

Aynı Tasarı’nın “Sözleşmenin ekleri” başlıklı 8’inci maddesinde “8.1. İhale dokümanı, bu sözleşmenin eki ve ayrılmaz parçası olup, İdareyi ve Yükleniciyi bağlar. Ancak, sözleşme hükümleri ile ihale dokümanını oluşturan belgelerdeki hükümler arasında çelişki veya farklılık olması halinde, ihale dokümanında yer alan hükümler esas alınır.

8.2. İhale dokümanını oluşturan belgeler arasındaki öncelik sıralaması aşağıdaki gibidir:

1) Hizmet İşleri Genel Şartnamesi,

2) İdari Şartname,

3) Sözleşme Tasarısı…” düzenlemesi,

 

Anılan Tasarı’nın “Ödeme yeri ve şartları” başlıklı 12’nci maddesinde “12.1. Sözleşme bedeli (ilave işler nedeniyle meydana gelebilecek artışlara ilişkin bedel dahil) Efeler Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğü ve Genel Şartnamenin hatalı, kusurlu ve eksik işlere ilişkin hükümleri saklı kalmak kaydıyla aşağıda öngörülen plan ve şartlar çerçevesinde ödenecektir:

Aylık hak edişlere göre Tahakkuk evraklarının Mali Hizmetler Müdürlüğüne intikalinden itibaren Mali Hizmetler Müdürlüğünce belirlenecek ödeme planı içerisinde yüklenici veya belirlemiş olduğu vekilinin banka hesabına ödeme yapılacaktır.

12.2. Yüklenici iş programına göre daha fazla iş yaparsa, İdare bu fazla işin bedelini imkan bulduğu takdirde öder.

12.3. Yüklenici yapılan işe ilişkin hakediş ve alacaklarını idarenin yazılı izni olmaksızın başkalarına devir veya temlik edemez. Temliknamelerin noterlikçe düzenlenmesi ve idare tarafından istenilen kayıt ve şartları taşıması zorunludur…” düzenlemesi,

Yine aynı Tasarı’nın “İşin yürütülmesine ilişkin kayıt ve tutanaklar” başlıklı 19’uncu maddesinde “19.1. Teknik şartname ve ilgili yönetmelik hükümleri uygulanacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İhale dokümanı kapsamında yer verilen Sözleşme Tasarısı’nın 12’nci maddesi incelendiğinde; söz konusu maddenin 12.1’inci maddesinde “…ödenecektir:” ibaresinden sonra Hizmet Alımlarına Ait Tip Sözleşme’nin 12’nci maddesinin 22’nci dipnotu uyarınca, idarece ödeme planı ve şartlarının Genel Şartname’nin yedinci bölümünde birim fiyat sözleşmeler için öngörülen usul ve esaslar çerçevesinde işin niteliğine göre belirlenmesi gerektiği, ancak idarece bu yönde ödeme planına ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığı anlaşılmıştır.

 

Sözleşme Tasarısı’nın 8’inci maddesinde ihale dokümanını oluşturan belgeler arasındaki öncelik sıralamasına yer verildiği ve Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin ihale dokümanı öncelik sıralamasında Sözleşme Tasarısı’nın üstünde yer aldığı anlaşılmıştır.

 

Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin 28’inci maddesinde yüklenicinin, sözleşmenin yürürlüğe girmesi için gerekli olan yasal prosedürlerin tamamlandığının kendisine tebliği ve buna göre işe başlama tarihinden itibaren, sözleşme veya eklerinde belirlenen süre içinde, üstlenilen işler için kontrol teşkilatının öngöreceği formda ve detaylarda ayrıntılı bir iş programı düzenleyeceği ve kontrol teşkilatının uygun görüşüne sunacağı,

 

Anılan Genel Şartname’nin 42’nci maddesinde ise sözleşme bedelinin iş süresince dönemler itibariyle ödenmesi durumunda; sözleşme konusu hizmetin yüklenici tarafından belli bir süre boyunca devamlı olarak verilmesi veya işin bölümlere ayrılabilir olması durumunda sözleşmede belirtilen aralıklarla, kesin ödeme mahiyetinde olmamak ve kazanılmış hak sayılmamak üzere geçici hakediş ödemeleri yapılacağı, yüklenici tarafından yapılan işlerin bedelleri, sözleşmedeki kayıtlara ve ilgili kanunlara göre yapılacak kesintiler de çıktıktan sonra, sözleşmenin ödemeye ilişkin hükümleri çerçevesinde kendisine ödeneceği,

 

Toplam bedel üzerinden birim fiyat sözleşmelerde; geçici hakediş raporları yüklenicinin başvurusu üzerine, sözleşme veya eklerinde aksine bir hüküm bulunmadıkça ayda bir defa düzenleneceği, gelecek yıllara sari olmayan sözleşmelerde yaptırılan işler için, son hakediş raporu bütçe yılının sonuna rastlayan ayın yirminci (20.) günü düzenleneceği, işe başladığından beri meydana getirilen işler, kontrol teşkilatı tarafından yüklenici veya vekili ile birlikte hesaplanacağı ve bulunan miktarlar, teklif edilen birim fiyatlarla çarpılmak suretiyle sözleşmedeki esaslara uygun olarak hakediş raporuna geçirileceği,

 

Hakediş raporunun, yüklenici veya vekili tarafından imzalandığı tarihten başlamak üzere en geç sözleşmesinde yazılı sürenin sonunda, eğer sözleşmede bu hususta bir kayıt yoksa otuz gün içinde tahakkuka bağlanacağı ve bu tarihten başlamak üzere otuz gün içinde de ödeme yapılacağı hüküm altına alınmıştır.

 

Sözleşme Tasarısı’nın 12.1’inci maddesinde ödeme planı ve şartlarına yönelik usul ve esaslar belirlenmemiş olmakla birlikte, Sözleşme Tasarısı’nın 8’inci maddesi uyarınca sözleşmenin eki ve ayrılmaz parçası olarak kabul edilen ve ihale dokümanı kapsamında yer alan Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin 42’nci maddesinde, yüklenici tarafından gerçekleştirilen işlerin hakediş dönemleri itibariyle hangi usul ve esaslar gözetilerek ödeme yapılacağına ilişkin düzenlemelere yer verildiği, benzer şekilde Sözleşme Tasarısı’nın 7’nci maddesinde teklif fiyata dâhil giderlerin tamamına yer verilmemiş olmakla birlikte İdari Şartname’nin 25’inci maddesinde teklif fiyata dâhil giderlerin tamamına yönelik düzenlemelere yer verildiği, Teknik Şartname’nin 12.1’inci maddesinde işin yürütümü aşamasında yüklenici ile birlikte kontrol teşkilatı tarafından ilgili tutanakların düzenleneceği düzenlemesine yer verildiği, mevcut düzenlemenin isteklilerin teklif vermeleri aşamasında tereddüde düşürücü nitelikte olmadığı, dolayısıyla bahse konu düzenlemelerde istekliler açısından tekliflerin sağlıklı bir şekilde oluşturulmasını engelleyecek nitelikte aykırılık bulunmadığı anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

 

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

 

4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun “Fiyat farkı verilebilmesi” başlıklı 8’inci maddesinde “Sözleşme türlerine göre fiyat farkı verilebilmesine ilişkin esas ve usulleri tespite Kamu İhale Kurumunun teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkilidir.

Sözleşmelerde yer alan fiyat farkına ilişkin esas ve usullerde sözleşme imzalandıktan sonra değişiklik yapılamaz.” hükmü,

 

4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar’ın “Fiyat Farkı Hesabı” başlıklı 5’inci maddesinde “…(1) Fiyat farkı aşağıdaki formüllere göre hesaplanır:

c) Diğer hizmet alımlarında;

 

F = An x B x ( Pn-1)

 

                       İn               Yn              Gn      Mn

Pn = [a+ a2  —— + b1  —— + b2  —— + c ——]

                       İo               Yo              Go    Mo 

 

(2) Formüllerde yer alan;

a) F: Fiyat farkını (TL),

b) B: 0,90 sabit katsayısını,

c) An: İlk geçici hakedişte (n=1) olmak üzere (n) inci hak edişte; birim fiyatlı işlerde uygulama ayında gerçekleşen iş kalemlerinin sözleşme fiyatlarıyla çarpılması sonucu bulunan tutarı (TL), götürü bedel işlerde ise uygulama ayında gerçekleşen ilerleme yüzdesiyle sözleşme bedelinin çarpılması sonucu bulunan tutarı (TL),

ç) Pn:  İlk geçici hakedişte (n=1) olmak üzere (n) inci hakedişte, fiyat farkı hesabında kullanılan temel endeksler ve güncel endeksler ile a1, a2, b1, b2 ve c değerlerinin ağırlık oranlarını temsil eden katsayıların yukarıdaki formüle uygulanması sonucu bulunan fiyat farkı katsayısını,

d) a1: Haftalık çalışma saatinin tamamı idarede kullanılan işçiliklerin ağırlık oranını temsil eden ve 6 ncı maddeye göre fiyat farkı hesaplanan sabit bir katsayıyı,

e) a2: Haftalık çalışma saatinin tamamı idarede kullanılmayan işçiliklerin ağırlık oranını temsil eden sabit bir katsayıyı,

f) b1: Akaryakıtın ağırlık oranını temsil eden sabit bir katsayıyı,

g) b2: Malzeme veya diğer hizmetlerin ağırlık oranını temsil eden sabit bir katsayıyı,

ğ) c:  Makine  ve ekipmanın amortismanına ilişkin ağırlık oranını temsil eden sabit bir katsayıyı, …

ifade eder.

(3) Ağırlık oranlarına ilişkin katsayılar, işin niteliğine ve işte kullanılan girdilere uygun biçimde belirlenen a1, a2, b1, b2 ve c katsayıları toplamı bire (1.00) eşit olacak şekilde belirlenir ve ihale dokümanında gösterilir. Katsayıların belirlenmesinde öncelikle a2, b1, b2 ve c katsayıları belirlendikten sonra bunların toplamı birden çıkarılarak bulunan sayı akatsayısı olarak alınır…” açıklaması,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet Alımlarında Fiyat Farkı” başlıklı 81’inci maddesinde “81.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri ile personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanıldığı hizmet alımlarında işçilik maliyetlerine ilişkin fiyat farkı hesaplanacağının ihale dokümanında belirtilmesi gerekmektedir.

…” açıklaması yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “Fiyat farkı” başlıklı 46’ncı maddesinde “46.1. İhale konusu iş için sözleşmenin uygulanması sırasında aşağıdaki esaslara göre fiyat farkı hesaplanacaktır.

46.1.1.

27/06/2013 tarihli ve 2013/5215 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla, 31/08/2013 gün 28751 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulan “4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar” hükümlerine göre fiyat farkı hesaplanacaktır.
Fiyat farkı hesabında kullanılacak katsayılar:
a1: 0,00
a2: 0,00
b1: 0,4436
b2: 0,2406
c : 0,3158
F = An x B x ( Pn-1)
Pn = [a1 + a2( İn/İo) + b1 (Yn/Yo) + b2 (Gn/Go) + c (Mn/Mo) ]” düzenlemesine yer verilmiştir.

 

Teknik Şartname’nin “Fiyat farkı” başlıklı 12.4’üncü maddesinde, “27/06/2013 tarihli ve 2013/5215 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla, 31/08/2013 gün ve 28751 sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulan ‘4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar’ hükümlerine göre fiyat farkı hesaplanacaktır” düzenlemesi bulunmaktadır.

 

Sözleşme Tasarısı’nın “Fiyat farkı ödenmesi ve hesaplanması şartları” başlıklı 14’üncü maddesinde, “14.1. Yüklenici, gerek sözleşme süresi, gerekse uzatılan süre içinde, sözleşmenin tamamen ifasına kadar, vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülüklerde artışa gidilmesi veya yeni mali yükümlülüklerin ihdası gibi nedenlerle fiyat farkı verilmesi talebinde bulunamaz.

14.2. Bu sözleşme kapsamında yapılan işler için fiyat farkı hesaplanacaktır.

27/06/2013 tarihli ve 2013/5215 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla, 31/08/2013 gün 28751 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulan “4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar” hükümlerine göre fiyat farkı hesaplanacaktır.
Fiyat farkı hesabında kullanılacak katsayılar:
a1: 0,00
a2: 0,00
b1: 0,4436
b2: 0,2406
c : 0,3158
F = An x B x ( Pn-1)
Pn = [a1 + a2( İn/İo) + b1 (Yn/Yo) + b2 (Gn/Go) + c (Mn/Mo) ]” düzenlemesi yer almaktadır.

 

4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar kapsamında kullanılacak olan katsayılardan a1 haftalık çalışma saatinin tamamını idarede geçiren işçiliklerin ağırlık oranını, b1 akaryakıt ağırlık oranını, b2 malzeme veya diğer hizmetlerin ağırlık oranını, c ise  makine  ve ekipmanın amortismanına ilişkin ağırlık oranını temsil eden sabit bir katsayıyı ifade etmektedir.

 

Başvuruya konu ihale için belirlenen fiyat farkı düzenlemesinde akaryakıt ağırlık oranı b1 katsayısının 0,4436 oranında, malzeme veya diğer hizmetlerin ağırlık oranı b2 katsayısının 0,2406, makine ve ekipmanın amortismanına ilişkin ağırlık oranı katsayısı olan c katsayısının 0,3158 oranında belirlendiği ve katsayılar toplamının bire (1.00) eşit olduğu görülmüştür.

 

Yapılan incelemede başvuruya konu ihalede idare tarafından akaryakıt, malzeme veya diğer ekipman ile makine  ve ekipman amortismanı için girdi cinslerine esas katsayıların belirlendiği ve fiyat farkı ödemesinin söz konusu katsayılar dikkate alınarak yapılacağının düzenlendiği tespit edilmiştir.

 

Bununla birlikte, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar’da amortisman gideri fiyat farkı hesaplanmasında araçların faydalı ömürlerinin dikkate alınacağı noktasında herhangi bir düzenleme yer almadığı, faydalı ömrünü tamamlayan araçlara fiyat farkı hesaplanmayacağı yönünde bir hüküm bulunmadığı, mevzuata uygun şekilde c katsayısının belirlendiği, ayrıca katsayılar toplamının bire eşit olduğu hususu dikkate alındığında, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Öte yandan, yapılan incelemede başvuru sahibinin iddiasının aksine Teknik Şartname’nin 12.4’üncü maddesi, İdari Şartname’nin 46’ncı maddesi ve Sözleşme Tasarısı’nda yer alan fiyat farkına ilişkin düzenlemelerin birbiriyle uyumlu olduğu, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

3) Başvuru sahibinin 3’üncü iddiasına ilişkin olarak:

 

İdari Şartname’nin “Diğer hususlar” başlıklı 47’nci maddesinde “47.1. Yükleniciye araç park yeri gösterilmeyecek olup, yüklenici araçların park yeri için kendi alanını oluşturacak, sevk ve idare belediye kontrollüğünde olacaktır. Sözleşmenin imzalanmasının ardından 20 gün içerisinde araç park alanını idaremize teslim edecektir. Sözleşme süresince araçların ve park yerinin sevk ve idaresi belediyemiz kontrolünde olup, sözleşme bitiminde araçlar ve araç park yeri alanı yükleniciye geri iade edilecektir.” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin “Hizmetin ifasında kullanılacak makine ekipman ve araçlar” başlıklı 5’inci maddesinde “5.1. Araçlar İdarenin vereceği program doğrultusunda çalışacaklardır, gerekli görüldüğü takdirde vardiya yaptırılabilecektir. Programın idare tarafından değiştirilmesi halinde, yükleniciye yazılı olarak bildirilecektir, değiştirilen programa uygun hareket edilecektir.

5.9. Çöpkamyonlarına ve diğer tüm hizmet araçlarına Efeler ilçesine yönelik tanıtıcı materyaller ile hazırlanmış, logolu, T.C. Efeler Belediyesi amblemli ve yazılı, şikâyet ile iletişim bilgilerini içeren telefon numaraları bulunacak şekliyle kaplama yaptırılacaktır. Söz konusu düzenlemeler İdarenin tercihi ve onayı doğrultusunda yaptırılacak olup teklif birim fiyata dahildir.

5.11. Araç makine ve ekipman tamiratının 5 iş gününü geçmesi durumunda, aynı tip araç, makine ve ekipman yüklenici tarafından temin edilmek suretiyle işin aksamaması sağlanacaktır.” düzenlemesine yer verildiği tespit edilmiştir.

 

Sözleşme Tasarısı’nın “Sözleşme kapsamında yaptırılabilecek ilave işler, iş eksilişi ve işin tasfiyesi” başlıklı 29’uncu maddesinde, “29.1. Öngörülemeyen durumlar nedeniyle iş artışının zorunlu olması halinde, işin;

a) Sözleşmeye konu hizmet içinde kalması,

b) İdareyi külfete sokmaksızın asıl işten ayrılmasının teknik veya ekonomik olarak mümkün olmaması,

şartlarıyla, sözleşme bedelinin % 20’sine kadar oran dahilinde, süre hariç sözleşme ve ihale dokümanındaki hükümler çerçevesinde ilave iş aynı yükleniciye yaptırılabilir.

İşin bu şartlar dahilinde tamamlanamayacağının anlaşılması durumunda ise artış yapılmaksızın hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir. Bu durumda, yüklenicinin sözleşme bedeli tamamlanıncaya kadar işi ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmesi zorunludur.

Bu ihalede 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 24 üncü maddesi çevresinde iş eksilişi yapılabilir. İhale konusu işin sözleşme bedelinin % 80’inden daha düşük bedelle tamamlanacağının anlaşılması halinde ise, yükleniciye, yapmış olduğu gerçek giderler ve yüklenici kârına karşılık olarak, sözleşme bedelinin % 80’i ile sözleşme fiyatlarıyla yaptığı işin tutarı arasındaki bedel farkının % 5’i ödenir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Yukarıda aktarılan Sözleşme Tasarısı düzenlemelerinde ihale konusu iş kapsamında iş artışı veya iş eksilişi bulunması halinde uygulanması gereken hususlara yer verilmiştir. İhale konusu işin kapsam ve mahiyetine Teknik Şartname’de yer verildiği, vardiya programının değiştirilmesinin iş artışı veya iş eksilişi anlamına gelmediği, vardiya programında değişiklik yapılmasının teklif vermeye engel nitelik taşımadığı, herhangi bir istekliye avantaj sağlayacak nitelikte olmadığı anlaşılmıştır.

 

İdare tarafından işin yürütümünde kullanılacak araç park alanının büyüklüğüne dair ihale dokümanında herhangi bir belirleme yapılmamakla birlikte işin yürütümünde kullanılacak araç sayısı dikkate alınmak suretiyle araç park alanının büyüklüğünün istekliler tarafından belirlenebileceği anlaşılmaktadır. Benzer şekilde, işin yürütümünde kullanılacak araçların tanıtıcı ve bilgilendirici materyaller ile giydirilmesi hususunda ihale dokümanında yer alan düzenlemenin yeterli olduğu, zira ihale konusu işe benzer iş deneyimine sahip olduğu kabul edilen isteklilerin anılan giderleri basiretli bir tacir olarak kolaylıkla hesaplayabileceği ve bu giderleri tekliflerine yansıtabilecekleri anlaşılmaktadır.

 

İhale konusu işin çöp toplama işinde kullanılacak araçların kiralanması işi olduğu ve süreklilik arzettiği, hizmetin aksaması halinde halk sağlığını tehdit eder nitelikte önemli sorunlarla karşılaşılabileceği hususu dikkate alındığında, idarece araç, makine ve ekipmanın arızasının giderilmesi için yükleniciye belirli bir süre verilmesi, bu sürede arızanın giderilmemesi halinde hizmetin sürekliliği açısından hizmet yerine aynı tip araç, makine veya ekipman getirilmesi istenilmesinin yerinde bir düzenleme olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca, istenilen kendi malı araçların yedek araç olarak değerlendirilemeyeceği, kendi malı araçların ihale konusu işin yürütümünde bilfiil görev alacakları, kendi malı veya kiralanan herhangi bir aracın arıza yapması halinde verilen süre zarfında arızanın giderilememesi halinde işin yürütümünün sağlanması için aynı tip araç, makine ve ekipmanın yüklenici tarafından temin edileceği, ayrıca yükleniciye ihale konusu işin yürütümü süresince yedek araç bulundurma zorunluluğu getirilmediği anlaşılmaktadır. Ayrıca, ihale konusu işte çalıştırılacak araçların günlük çalışma saatlerine Teknik Şartname’nin “Araçların çalışma programı” başlıklı 6’ncı maddesinde yer verildiği, dolayısıyla araç giderlerinin istekli tarafından tespit edilebileceği hususu dikkate alındığında, araçların katedeceği mesafe bilgisine ihale dokümanında açık bir şekilde yer verilmemesinin teklif vermeye engel nitelikte olmadığı anlaşılmıştır.

 

Bu bağlamda bahse konu düzenlemelerin basiretli tacir sıfatını haiz isteklilerin teklif hazırlamalarına engel nitelikte olmadığı anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

4) Başvuru sahibinin 4’üncü iddiasına ilişkin olarak:

 

4734 sayılı Kanun’un “İhalelere Yönelik Başvurular” başlıklı 54’üncü maddesinde “İhale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday veya istekli ile istekli olabilecekler, bu Kanunda belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olmak şartıyla şikayet ve itirazen şikayet başvurusunda bulunabilirler.

           …

Şikayet başvuruları idareye, itirazen şikayet başvuruları Kuruma hitaben yazılmış imzalı dilekçelerle yapılır.

….

İtirazen şikâyet dilekçelerine, başvuruda bulunmaya yetkili olunduğuna dair belgeler ile imza sirkülerinin aslı veya yetkili mercilerce onaylı örneklerinin, varsa şikâyete idarece verilen cevabın bir örneği ile başvuru bedeli ve teminatının Kurum hesaplarına yatırıldığına dair belgenin eklenmesi zorunludur.

Belirtilen hususlara aykırılık içeren ve henüz başvuru süresi dolmamış olan başvurulardaki eksiklikler, idare veya Kurumun bildirim yapma zorunluluğu bulunmaksızın, başvuru süresinin sonuna kadar başvuru sahibi tarafından giderilebilir.

Başvurular üzerine ihaleyi yapan idare veya Kurum tarafından gerekçeli olarak;

 

a) İhale sürecinin devam etmesine engel oluşturacak ve düzeltici işlemle giderilemeyecek hukuka aykırılığın tespit edilmesi halinde ihalenin iptaline,

b) İdare tarafından düzeltme yapılması yoluyla giderilebilecek ve ihale sürecinin kesintiye uğratılmasına gerek bulunmayan durumlarda, düzeltici işlem belirlenmesine,

c) Başvurunun süre, usul ve şekil kurallarına uygun olmaması, usulüne uygun olarak sözleşme imzalanmış olması veya şikâyete konu işlemlerde hukuka aykırılığın tespit edilememesi veya itirazen şikâyet başvurusuna konu hususun Kurumun görev alanında bulunmaması hallerinde başvurunun reddine,

karar verilir.” hükmü,

 

Aynı Kanun’un “İdareye şikâyet başvurusu” başlıklı 55’inci maddesinde “Şikayet başvurusu, ihale sürecindeki işlem veya eylemlerin hukuka aykırılığı iddiasıyla  bu  işlem  veya  eylemlerin  farkına  varıldığı veya farkına varılmış olması gereken tarihi izleyen günden itibaren 21 inci maddenin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde beş gün, diğer hallerde ise on gün içinde ve sözleşmenin imzalanmasından önce, ihaleyi yapan idareye yapılır. İlanda yer alan hususlara yönelik başvuruların süresi ilk ilan tarihinden, ön yeterlik veya ihale dokümanının ilana yansımayan diğer hükümlerine yönelik başvuruların süresi ise dokümanın satın alındığı tarihte başlar…” hükmü bulunmaktadır.

 

Ayrıca, ihaleye ait İlan’ın “İhaleye katılabilme şartları ve istenilen belgeler ile yeterlik değerlendirmesinde uygulanacak kriterler:” başlıklı 4’üncü maddesinde “4.1.5 İhale konusu işin tamamı veya bir kısmı alt yüklenicilere yaptırılamaz.” düzenlemesi bulunmaktadır.

 

          İhaleye ait İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde

“7.5.2.

SIRA NO Makine ve Aracın Cinsi Teknik Özellikleri Miktarı Kendi Malı Miktarı
1 Hidrolik Sıkıştırmalı Çöp

Kamyonu Dizel (En az 8+1 m3, en fazla 9+1,5 m3)

3 yaşını geçmemiş model, en az 140 hp kamyon, kasalar için arka düzenek,400, 800 litrelik konteyner ve çöp varillerini yerinde kaldırıp boşaltacak düzeneğe sahip, olacaktır. 31 5
2 Hidrolik Sıkıştırmalı Çöp

Kamyonu Dizel (En az

15+1,5 m3, en fazla

16+2 m3)

3 yaşını geçmemiş model, en az 180 hp, 400,800 lt’lik konteyner ve çöp varillerini yerinde kaldırıp boşaltacak düzeneğe sahip, olacaktır. 2 1
3 Otomatik Sistemli Katı Atık Toplama Aracı (Yerüstü ve Yeraltı) 3 yaşını geçmemiş model, En az 300 Hp gücünde, en az 20 m3 kapasiteli, sabit kompaktörlü, asgari Euro 5 motora sahip, en az 4m3 lük mantar atışmanla yerüstü, en az 5 m3 lük mantar atışmanla yer altı konteynerlarını kaldırıp boşaltabilecek Joystick ve Monitörler yardımı ile şoför mahallinden idare edilebilen elektronik sistemli vince sahip, Vinçli elektronik kontrollü sıkıştırmalı damperli çöp toplayıp döküm yapabilen, araç kabini içinde Kumanda (Joystick) kollu, sonar ve sensörlerden oluşan PLC (Programmable Logic Controller) ekipmanlı olması gerekmektedir. 1 1
4 Açık Kasa Kamyonet 3 yaşını geçmemiş model, en az 130 hp motor gücünde, asgari 6 ton taşıma kapasiteli olacaktır. Araçlar dizel olacaktır. 3
5 Küçük tip süpürge aracı

(Dizel) (En az 4m3-En

Fazla 5,5 m3)

3 yaşını geçmemiş model (Üst Motor Üretim tarihi dâhil belgelenecektir), asgari 4 m3, En fazla 5,5 m3, en az 140 hp, Üst Motor Asgari 85 hp, en az 750 lt su tankı, Süpürme genişliği asgari 2000 mm. vakumlu yol süpürme makinesi 2
6 Mekanik Kompakt Yol Süpürme Aracı (En az 6 m3 en fazla 6,5 m3) 3 yaşını geçmemiş, En az 165 hp gücünde dizel motorlu en az 6 m3 en fazla 6,5 m3 kapasiteli çöp hazneli, hidrolik hazne boşaltma yüksekliği en az 2200 mm olan, hidrolik olarak ayarlanabilen, merkezi silindirik fırçalı, sağ ve sol yan fırçaları ile en az 2600 mm süpürme genişliğine ulaşabilen, dikey bıçaklı konveyör ile çöpü çöp haznesine alabilen, 180 derece sağ ve sol tarafa çalışabilen ön fırçalı ve ön fırça ile süpürme genişliği en az 3500 mm ve en az 400 litre temiz su tankına sahip olan ve en az 1000 lt ilave temiz su tankı olan, Araç üst kısmına monteli ve toplam 360 derece dönebilen, en fazla 50 kg ağırlığa sahip, en fazla 5 metre uzayabilen katlanabilir tip çift kol sisteminden, uzayabilir yıkama hortumu ve sistem kontrol mekanizmalı yıkama tabancasından oluşan, araç merkezinden sağ ve sol tarafa en az 7 metre mesafe içinde araç park mesafesi dışında kaldırım temizliği sağlayan en az 90 bar – 7 lt/dak kapasiteli yüksek basınçlı yıkama sistemli İş makinası araç özelliğinde olacaktır. Araç yekpare (kompakt) olacaktır. 1
7 Çift kabin pikap (Dizel) 3 yaşını geçmemiş model, en az 110 hp, klimalı, ABS ve hava yastıklı 2
8 Servis Aracı 3 yaşını geçmemiş model, en az 16+1 yolcu kapasiteli, klimalı, dizel 5
9 Konteyner Yıkama ve Dezenfekte Aracı(Dizel) 3 yaşını geçmemiş model, çöp konteyneri yıkama (iç-dış) basınç en az 100 Bar, çöp konteyneri İlaçlama ve dezenfekte sistemi. Dezenfektan tüpü en az 200 lt, ilaç tüpü en az 90 lt., Temiz su tankı en az 5 ton, atık su tankı en az 5 ton, yıkama odası çamur çökertme havuzu en az 800 Lt, basınç pompası en az 100 Bar, ilaçlama ve dezenfekte tabancalı, 400,800 Litrelik kova kaldırma aparatlı 2
10 Küçük Hidrostatik Yol ve Kaldırım Süpürme Aracı (Asgari 2m3) 3 yaşını geçmemiş, en az 2m3 çöp toplama kapasitesi, en az 400 lt, su tanklı, en az 2500 mm süpürme genişliği, 4 tekerlekten dönüş sistemi, re-sirkülasyon sistemi olan, vakumlu, klimalı 2
11 Arazöz (Dizel) 3 yaşını geçmemiş, En az 10 ton su haznesi, minimum 170 hp motor gücünde, yol yıkama ve toz bastırma özellikli su tankeri olacaktır. Araç yüksek basınçlı pompaya sahip olacaktır 2
12 Küçük Tip Arazöz Dizel En az 150 Hp gücünde, dizel, 4-6 ton su taşıma kapasiteli, yol yıkama, özellikli su tanklı kamyon 1
13 Kapalı Kasa Kamyonet 3 yaşını geçmemiş model, En az 90 hp, kapalı kasa, en az 3+1 yolcu taşıma kapasiteli, dizel, klimalı olacaktır. 7
14 %100 Elektrikli Hidrostatik Vakumlu

Yol Süpürme Aracı

3 yaşını geçmemiş, minimum 5 KW motor gücüne sahip, araç motoru %100 elektrikli olacak. Araç yol süpürme aracı olarak imal edilmiş burunsuz ve dört tekerlekli olacaktır. Çöp toplama haznesi en az 1 m3, minimum gürültü ile çalışabilen özellikte olacaktır. Araçta en az 120 litre kapasiteli sahip bir su tankı olacaktır. Çöp toplama haznesi, hidrolik damper vazifesi görerek çöp boşaltabilecektir. Sürücü kabininde süpürme aracına özel kumanda konsolu olacaktır. Yanıp sönerli ok şeklinde Işıklı uyarı sistemleri bulunmalı, otomatik devre kesici özelliği olmalıdır. 1 1
15 Hidrostatik Tip Yol

Süpürme ve Çok

Amaçlı Çevre Temizlik Aracı

3 Yaşını Geçmemiş, En fazla 55 hp dizel motorlu 4X4 hidrostatik yürüyüşlü En az 1 m3 kapasiteli çöp haznesi olan,360 derece görüş imkânı sağlayan, çift kişilik, fırça sisteminden bağımsız hareketli, en az 2200 mm süpürme genişliği olan, en az 1500 mm yüksek boşaltma sistemli, seyyar emiş hortumlu, en az 150 litre temiz su tanklı, belden kırmalı, ayrıca basınçlı yıkama sistemli ve tabancası, yol yıkama, deterjanlı yıkama gibi ilave ekipmanları ile çalıştırılabilen, en az iki fırçalı olmalıdır. 1
16 %100 Elektrikli Mini

Damperli Çöp Kamyoneti

3 Yaşını Geçmemiş, Çöp toplama haznesi (1-3) m3 kapasiteli, %100 elektrikli, en az 10 kW motor gücünde, damperli/hidrolik kasalı (büyük sıkıştırmalı çöp kamyonlarına aktarma yapabilecek kasa boyutuna sahip) çöp toplama kamyoneti olacaktır. Araç ruhsatta kamyonet olarak geçecektir 1 1
17 Buharlı mobil yıkama ve dezenfekte aracı 3 Yaşını Geçmemiş, En az 140 hp motor gücünde, asgari 500 lt su kapasiteli, yüksek basınçlı su pompasına sahip, en az 20 m hortum vasıtası ve sıcak su ünitesi ile yıkama yapabilecek özellikte olacaktır. Makinanın yerleştirildiği araç panelvan tipinde ve asgari 12 m3 olacaktır. 2 1
18 Damperli Hidrostatik Çok Amaçlı Kamyon 3 yaşını geçmemiş model,4×4 hidrostatik, en az 140 hp, en az 2 ton basınçlı yol yıkama ekipmanı,3,5 m3 hidrostatik süpürgeli,7,5 ton çekme kapasiteli, yaprak vakumlama  sistemi,trafik levhası ve bariyer yıkama sistemli, 3 tarafa damperli yük taşıma sistemi, ağaç budama, çim biçme sistemli, kaba pislik süpürme sistemi bulunan 1 1
19 Mini Damper Kasalı Kamyonet Asgari 90 hp gücünde, büyük sıkıştırmalı çöp kamyonlarına aktarma yapabilecek özellikte, 3 yaşını geçmemiş, asgari 1 m3 kapasiteli damper kasalı, dizel olacaktır. 2

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 41. maddesi uyarınca, ihale konusu işin niteliği, İdarenin İhtiyacı zamanında karşılaması, İsteklilerin İhale konusu hizmette etkin olarak faaliyette bulunduklarım gösterebilmesi, kullanılacak makine ve ekipmanın İşin gerçekleştirilmesindeki önem derecesi gibi kriterler göz önünde bulundurularak, idaremizce yukarıdaki belirtilen makine ve ekipmanlardan bir kısmının kendi malı olma şartı aranmaktadır.

İhale konusu iş, halk ve çevre sağlığı açısından kritik ve aksatılması halinde telafisi mümkün olmayan çevre sağlık sorunlarına sebep olabilecek niteliktedir. Çalıştırılacak araçların piyasadan ivedilikle temin edilmesi veya kiralanması mümkün olmayıp, yüklenicinin araç parkında meydana gelebilecek problem durumunda, problem giderilinceye kadar, hizmetin üç vardiyaya dönüştürülerek aksamadan devam ettirilebilmesi amacıyla: İdarenin ihtiyacı zamanında karşılaması amaçlı, yüklenicinin dışarıdan kiralık temin edeceği araçlar ile ilgili 3’ncü şahıslarla yüklenici arasında yaşanabilecek problemlerden dolayı idarenin zarar görmemesi ve hizmetlerini kesintisiz sürdürebilmesi için, isteklilerin ihale konusu hizmette etkin olarak faaliyette bulunduklarını gösterebilmesi, kullanılacak makine ve ekipmanın işin gerçekleştirilmesindeki önem derecesi gibi kriterler de göz önünde bulundurularak, idaremizce yukarıdaki tabloda belirtilen sayıda makine ve ekipmanın bir kısmında kendi malı şartı aranmaktadır. Araçların teknik özellikleri yukarıdaki tabloda belirtilmiş olup, araçların yukarıda belirtilen teknik özelliklere haiz olduğunu gösterir belge sunulacaktır.

İsteklinin kendi malı olan makine, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat ile birlikte, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile tevsik edilir.

Geçici ithalle getirilmiş veya finansal kiralama yolu ile edinilmiş makine ve ekipman, kira sözleşmesinin sunulması ve ihalenin ilk ilan tarihine kadar olan kiralarının ödendiğinin belgelenmesi şartı ile isteklinin kendi malı sayılır. İş ortaklığında makine teçhizat ve diğer ekipman ortaklardan biri, birkaçı veya tamamı tarafından sağlanabilir.

Kendi malı şartı aranan araçların teknik özelliklerinin tespiti amaçlı istekli, teklif dosyasında ruhsat veya iş makinesi tescil belgesi ile birlikte, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik kapsamında düzenlenen ve Türk Standartları Enstitüsü tarafından onaylı, aracın şasi numarasını içeren, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik (AİTM) Uygunluk Belgesi’ni, araçlara ait üretici/distrbütör firma tarafından verilen teknik bilgileri gösteren belgesini, araca eklenmiş üst teçhizat ve/veya ekipmanın imalatçısından alınmış uygunluk projeleri veya belgelerini sunması zorunludur.” düzenlemesi yer almakta olup anılan düzenlemenin 26.06.2019 tarihli İhale İlanı’nda da yer aldığı tespit edilmiştir.

Başvuru sahibinin dilekçesinde yer alan alt yüklenici çalıştırılamayacağı hususu ile kendi malı araçların tevsiki için istenilen araçlara ilişkin düzenlemelerin 26.06.2019 tarihli İhale İlanı’nda yer aldığı, 04.07.2016 tarihli düzeltme ilanında alt yüklenici çalıştırılıp çalıştırılamayacağı hususunda yeniden düzenleme yapılmadığı, ihale dokümanının ihale ilanına yansıyan düzenlemelerine karşı 4734 sayılı Kanun’un 55’inci maddesinin birinci fıkrası hükmüne uygun şekilde ilan veya düzeltme ilanı tarihinden itibaren 10 günlük süre içinde, daha açık ifadeyle en geç 15.07.2019 tarihinde idareye şikâyet başvurusunda bulunması gerekirken idareye 22.07.2019 tarihinde başvurulduğu, dolayısıyla İhale İlanı’na yansıyan söz konusu düzenlemelere yönelik olarak idareye süresinde başvuru yapılmadığı anlaşılmıştır. Bu çerçevede, başvuru sahibinin alt yüklenici çalıştırılamayacağı hususu ile kendi malı araçların tevsiki için istenilen araçlara yönelik iddialarının süre yönünde reddi gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

Öte yandan, mevzuatı uyarınca işin yürütümü için yüklenicinin sahip olması gerektiği anlaşılan belgelerin yeterlik kriterleri arasında gösterilmemesinin işin ilgili mevzuatında yer alan düzenlemeler dikkate alınmaksızın yürütüleceği anlamına gelmediği, anılan hususun ihaleye katılımı daraltıcı özellikte olmadığı anlaşılmış olup, başvuru sahibinin K yetki belgesi, C1, C2, L1, L2, R1 veya R2 gibi yetki belgelerine ilişkin ihale dokümanı ve ihale ilanında yeterlik kriterine yer verilmemesine yönelik iddianın yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine, Oybirliği ile karar verildi.