4734 sayılı Kanun’un 37. maddesi ile getirilen düzenleme ile teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, belgelerde yer alan bilgi eksikliğinin idarelerce tamamlatılabilmesi mümkün kılınmıştır. Ancak Kanun’un 30. ve Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 54. maddesindeki düzenleme dikkate alındığında, teklif mektubunun mutlak suretle ad, soyad veya ticaret unvanı yazılmak suretiyle ihaleye teklif veren firmanın yetkilisince imzalanmış olması zorunluluğu kabul edilmesinin yanı sıra, teklif mektuplarının şekil ve içerik bakımından belirtilen bu niteliklere ve standart formuna uygun olmaması hali teklifin esasını değiştirecek nitelikte bir eksiklik olarak kabul edilmiştir.Öte yandan, ihale mevzuatında herhangi bir tanımı bulunmamakla birlikte, birim fiyat teklif cetvelleri birim fiyat teklif mektuplarının ayrılmaz bir parçası olup, uygulama yönetmelikleri ekinde birim fiyat teklif mektuplarında olduğu gibi standart form olarak düzenlenen belgelerdir.Bu itibarla, uyuşmazlıkta A.Ş. tarafından sunulan birim fiyat teklif mektubu ve teklif cetvelinde şirketin ticaret unvanı ve kaşesi ile teklif cetvelinin bazı sayfalarında şirket yetkilisinin ad ve soyadına yer verilmemesi 4734 sayılı Kanun’un 30. ve Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 54. maddesinde yer alan düzenlemelere aykırı olduğundan sınır değerin üzerinde teklif sunan başvuru sahibinin teklifinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi yönündeki dava konusu kararda hukuka uygunluk bulunmamıştır.” şeklinde gerekçe belirtilerek dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

Toplantı No : 2015/074
Gündem No : 89
Karar Tarihi : 23.12.2015
Karar No : 2015/MK-518

 

Şikayetçi: 
Tekno Kanal İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. – Akyapı İnş. Taah. San. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığı

İhaleyi Yapan Daire: 

İstanbul Su Kanal İdaresi İski Genel Müdürlüğü

Başvuru Tarih ve Sayısı: 

20.02.2015 / 15989

Başvuruya Konu İhale: 

2014/164074 İhale Kayıt Numaralı “Avrupa Yakası 5,Kısım Müteferrik Atıksu, Yağmursuyu, Bakım Onarım, Görüntüleme Ve Dere Kesit Düzenleme İnşaatı” İhalesi

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: 

Karar: 

İstanbul Su Kanal İdaresi (İSKİ) Genel Müdürlüğü tarafından 08.01.2015 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan 2014/164074 ihale kayıt numaralı “Avrupa Yakası 5,Kısım Müteferrik Atıksu, Yağmursuyu, Bakım, Onarım, Görüntüleme ve Dere Kesit Düzenleme İnşaatı” ihalesine ilişkin olarak, Tekno Kanal İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. – Akyapı İnş. Taah. San. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığı tarafından yapılan itirazen şikâyet başvurusu üzerine, 06.05.2015 tarihli ve2015/UY.III-1290 sayılı Kurul kararı ile “4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince, düzeltici işlem belirlenmesine”,karar verilmiştir.

 

Anılan Kurul kararının iptali istemiyle, davacı Kanal Su ve Kanalizasyon Onarım, Temizleme San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından açılan davada, Ankara 3. İdare Mahkemesinin 20.10.2015 tarihli E:2015/1730, K:2015/1456 sayılı kararı ile “… İhaleye katılan istekliler tarafından sunulan belgelerde yer alması gereken bilgilerin eksiksiz olması asıldır. Bununla birlikte Kanun koyucu tarafından, 4734 sayılı Kanun’un 37. maddesi ile getirilen düzenleme ile teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, belgelerde yer alan bilgi eksikliğinin idarelerce tamamlatılabilmesi mümkün kılınmıştır. Ancak Kanun’un 30. ve Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 54. maddesindeki düzenleme dikkate alındığında, teklif mektubunun mutlak suretle ad, soyad veya ticaret unvanı yazılmak suretiyle ihaleye teklif veren firmanın yetkilisince imzalanmış olması zorunluluğu kabul edilmesinin yanı sıra, teklif mektuplarının şekil ve içerik bakımından belirtilen bu niteliklere ve standart formuna uygun olmaması hali teklifin esasını değiştirecek nitelikte bir eksiklik olarak kabul edilmiştir.

Öte yandan, ihale mevzuatında herhangi bir tanımı bulunmamakla birlikte, birim fiyat teklif cetvelleri birim fiyat teklif mektuplarının ayrılmaz bir parçası olup, uygulama yönetmelikleri ekinde birim fiyat teklif mektuplarında olduğu gibi standart form olarak düzenlenen belgelerdir.

Bu itibarla, uyuşmazlıkta Kentsel Tasarım Restorasyon ve İnşaat A.Ş. tarafından sunulan birim fiyat teklif mektubu ve teklif cetvelinde şirketin ticaret unvanı ve kaşesi ile teklif cetvelinin bazı sayfalarında şirket yetkilisinin ad ve soyadına yer verilmemesi 4734 sayılı Kanun’un 30. ve Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 54. maddesinde yer alan düzenlemelere aykırı olduğundan sınır değerin üzerinde teklif sunan başvuru sahibinin teklifinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi yönündeki dava konusu kararda hukuka uygunluk bulunmamıştır.” şeklinde gerekçe belirtilerek dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

 

Anayasa’nın 138’üncü maddesinin dördüncü fıkrasında, yasama ve yürütme organları ile idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu, bu organlar ve idarenin mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremeyeceği ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceği hükme bağlanmıştır.

 

Öte yandan, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28’inci maddesinin birinci fıkrasında, mahkemelerin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idarenin gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecbur olduğu, bu sürenin hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

 

Anılan kararın icaplarına göre Kamu İhale Kurulunca işlem tesis edilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle;

 

1- 06.05.2015 tarih ve 2015/UY.III-1290 sayılı Kurul Kararının ikinci iddia ile ilgili kısmının iptaline,

 

2- Anılan Mahkeme kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda, 4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince, itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 
Oybirliği ile karar verildi.

 

 

 

 

Kazım ÖZKAN

Başkan V.

II. Başkan

 
Ali Kemal AKKOÇ

Kurul Üyesi

Ahmet ÖZBAKIR

Kurul Üyesi

Mehmet Zeki ADLI

Kurul Üyesi

 
Hasan KOCAGÖZ

Kurul Üyesi

Hamdi GÜLEÇ

Kurul Üyesi