4734 sayılı Kanun’un yukarıda yer verilen düzenlemeleri uyarınca, Kamu ihale Kurulu’nun, ihale işlem ve kararlarını mevzuata uygunluk açısından inceleyerek, anılan Kanun’un 54. maddesinde belirtilen hallerde belirtilen kararlardan birini almakla yükümlü bulunduğu; itirazen şikâyet başvuruları üzerine Kamu İhale Kurulu’nun hangi hâllerde hangi kararlan alacağının Kanun ile tahdidi bir biçimde sayıldığı, bunlar arasında karar verilmesine yer olmadığı şeklinde bir karar türüne yer verilmediği dikkate alındığında, davacı tarafından Kuruma yapılan başvurunun, ihalenin iptal edildiği, ihaleye ilişkin bir süreç kalmadığı ve davacı şirketçe yapılan başvurunun ihalenin iptali işlemine karşı olmadığı gerekçesiyle itirazen şikayet başvurusunun esasına yönelik incelemeye geçilmeyerek, anılan Kanun’un 54. maddesi uyarınca bir karar alınmaksızın, karar verilmesine yer olmadığı şeklinde karar verilmesinde hukuka uygunluk bulunmamaktadır.” gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.(ihale Danışmanı)

 

Toplantı No : 2018/028
Gündem No : 51
Karar Tarihi : 15.05.2018
Karar No : 2018/MK-174

 

BAŞVURU SAHİBİ: 
RCS Yalova İnşaat ve İnş. Malz. Hafr. Emlak Mobilya Taah. San. Tic. Ltd. Şti.
İHALEYİ YAPAN İDARE: 
Altınova Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğü
BAŞVURUYA KONU İHALE: 
2017/459984 İhale Kayıt Numaralı “Altınova Hersekzade Ahmet Paşa Futbol Stadyumu Sentetik Çim Halının Serilmesi İle İlgili Yapım İşi” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME: 
KARAR: 
Altınova Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğü tarafından yapılan 2017/459984 ihale kayıt numaralı “Altınova Hersekzade Ahmet Paşa Futbol Stadyumu Sentetik Çim Halının Serilmesi ile İlgili Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak RCS Yalova İnşaat ve İnş. Malz. Hafr. Emlak Mobilya Taah. San. Tic. Ltd. Şti. itirazen şikâyet başvurusunda bulunmuş ve Kurulca alınan 30.11.2017 tarihli ve 2017/UY.II-3197 sayılı karar ile “Başvurunun reddine”karar verilmiştir.

 

Davacı RCS Yalova İnşaat ve İnş. Malz. Hafr. Emlak Mobilya Taah. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından anılan Kurul kararının iptali istemiyle açılan davada, Ankara 8. İdare Mahkemesinin 21.02.2018 tarihli ve E: 2017/3684, K: 2018/299 sayılı kararında, “Dava dosyasının incelenmesinden; Yalova ili, Altınova Belediyesi’nce 16.10.2017 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Altınova Hersekzade Ahmet Paşa Futbol Stadyumu Sentetik Çim Halının Serilmesi ile İlgili yapım İşi” ihalesinin “Tüm tekliflerin alıma ayrılan ödeneğin/yaklaşık maliyetin çok üzerinde olduğu” gerekçesiyle ihalenin iptal edildiği, davacı şirket tarafından yapılan itirazen şikayet başvurusu üzerine, başvurunun ihalenin iptali işlemine karşı olmadığından bahisle itirazen şikayet hakkında karar verilmesine yer olmadığı yönünde karar alınması üzerine görülmekte olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Bu durumda, 4734 sayılı Kanun’un yukarıda yer verilen düzenlemeleri uyarınca, Kamu ihale Kurulu’nun, ihale işlem ve kararlarını mevzuata uygunluk açısından inceleyerek, anılan Kanun’un 54. maddesinde belirtilen hallerde belirtilen kararlardan birini almakla yükümlü bulunduğu; itirazen şikâyet başvuruları üzerine Kamu İhale Kurulu’nun hangi hâllerde hangi kararlan alacağının Kanun ile tahdidi bir biçimde sayıldığı, bunlar arasında karar verilmesine yer olmadığı şeklinde bir karar türüne yer verilmediği dikkate alındığında, davacı tarafından Kuruma yapılan başvurunun, ihalenin iptal edildiği, ihaleye ilişkin bir süreç kalmadığı ve davacı şirketçe yapılan başvurunun ihalenin iptali işlemine karşı olmadığı gerekçesiyle itirazen şikayet başvurusunun esasına yönelik incelemeye geçilmeyerek, anılan Kanun’un 54. maddesi uyarınca bir karar alınmaksızın, karar verilmesine yer olmadığı şeklinde karar verilmesinde hukuka uygunluk bulunmamaktadır.” gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

 

Anayasa’nın 138’inci maddesinin dördüncü fıkrasında, yasama ve yürütme organları ile idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu, bu organlar ve idarenin mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremeyeceği ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceği hükme bağlanmıştır.

 

Ayrıca, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28’inci maddesinin birinci fıkrasında, mahkemelerin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idarenin gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecbur olduğu, bu sürenin hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

 

Anılan kararın icaplarına göre Kamu İhale Kurulunca işlem tesis edilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

1- Kamu İhale Kurulunun 30.11.2017 tarihli ve 2017/UY.II-3197 sayılı kararının iptaline,

 

2- Anılan Mahkeme kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda, başvuru sahibinin iddiasının esasının incelenmesine,

 

Oybirliği ile karar verildi.