ALACAĞIN HAKEDİŞ TARİHİNDEN İTİBAREN EN YÜKSEK İŞLETME KREDİ FAİZİ ORANINDA TAHSİLE HÜK-MEDİLDİĞİNE GÖRE, İLAMDAKİ HAKKIN BAŞLANGIÇ TARİHİ BELİRLENEREK BİRER YILLIK DÖNEMLER İTİBARİYLE, TARAFLARIN BİLDİRDİĞİ BANKALARIN FİİLEN UYGULADIĞI EN YÜKSEK FAİZ ORANI TEMERRÜT FAİZİ OLARAK HESAPLANMALIDIR.

12. Hukuk Dairesi 2009/29914 E., 2010/12046 K.

  FAİZİN HESAPLANMASI

  TEMERRÜT FAİZİ

 

“ÖZET”

TAKİP DAYANAĞI İLAMDA ALACAĞIN HAKEDİŞ TARİHİNDEN İTİBAREN EN YÜKSEK İŞLETME KREDİ FAİZİ ORANINDA TAHSİLE HÜK-MEDİLDİĞİNE GÖRE, İLAMDAKİ HAKKIN BAŞLANGIÇ TARİHİ BELİRLENEREK BİRER YILLIK DÖNEMLER İTİBARİYLE, TARAFLARIN BİLDİRDİĞİ BANKALARIN FİİLEN UYGULADIĞI EN YÜKSEK FAİZ ORANI TEMERRÜT FAİZİ OLARAK HESAPLANMALIDIR.

 

Mahalli mahkemece verilen kararın müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine, bu işle ilgili dosya mahallinden Daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:

Takip dayanağı iş mahkemesi ilamında, bakım tazminatı alacağının hakediş tarihinden itibaren en yüksek işletme kredisi faizi ile birlikte tahsiline hükmedilmiştir. Bu durumda tarafların bildirdiği işletme kredisi veren tüm bankalardan fiilen uygulanan en yüksek işletme kredisi faiz oranları belirlenerek, geciktirilen süreye ilişkin temerrüt faizi hesabı, Dairemizin Dokuzuncu Hukuk Dairesi içtihatları ile paralellik arzetmesi yönünden yeniden oluşturulan içtihadı gereği birer yıllık dönemler itibariyle yapılmalıdır. Bunun için ilamda belirlenen hakkın başlangıç tarihi belirlenerek birer yıllık devreler tespit edilmeli ve bu devrelerde işletme kredisi faizini fiilen uygulayan bankaların faiz oranları esas alınarak geçmiş günler faizi belirlenmelidir. Bu ilkelere aykırı şekilde, faiz oranlarının değiştiği tarihler esas alınarak ve alacaklının bildirdiği H… Bankasından dönem dönem fiilen uygulanan faiz oranları tespit edilmeden düzenlenen bilirkişi raporuna itibar edilerek sonuca gidilmesi isabetsizdir.

S o n u ç: Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK’nın 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 12.05.2010 gününde oybirliğiyle karar verildi.