İdareler tarafından ihale ile alımı yapılacak ürünlerin teslim tarihine yönelik düzenleme yapılması gerekmekle birlikte ihtiyacın niteliğine göre tek seferde teslimi yapılamayacak durumda olan ürünler için uygulanabilecek bir teslim programının hazırlanamaması halinde bu yönde bir belirleme yapılmasına imkan bulunmadığı iddialarına ait kamu ihale kararı

 

Toplantı No : 2020/017
Gündem No : 86
Karar Tarihi : 10.04.2020
Karar No : 2020/UM.I-739

 

BAŞVURU SAHİBİ:

Vital Medikal Servis ve Ticaret Limited Şirketi,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2020/126948 İhale Kayıt Numaralı “Yenidoğan Yoğun Bakım Birimine 30 Kalem Sarf Malzeme Alımı İhalesi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başkekimliği tarafından 07.04.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Yenidoğan Yoğun Bakım Birimine 30 Kalem Sarf Malzeme Alımı İhalesi” ihalesine ilişkin olarak Vital Medikal Servis ve Ticaret Limited Şirketinin 12.03.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 17.03.2020 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 19.03.2020 tarih ve 14447 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 18.03.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2020/531 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, Sözleşme Tasarısı’nın 10.3’üncü maddesinde, sözleşmenin imzalanmasından itibaren taşınır mal biriminin yazılı siparişi üzerine 10 iş günü içerisinde muayene kabul birimine peyder pey malın teslim edilmesinin istenildiği, teslim takvimine veya tarihine yönelik herhangi bir bilgi verilmemesi durumunun yüklenici için telafisi mümkün olmayacak zararlar oluşturabileceği, mal alımlarına ilişkin tip sözleşmenin  10’uncu maddesine ait 16 nolu dipnotta alım konusu malın veya malların teslim şartlarıyla teslim tarihlerinin belirtilmesi gerektiğinin ifade edildiği, Sözleşme Tasarısı’nın 10.3’üncü maddesinin yeniden mevzuata uygun şekilde düzenlenmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhale dokümanında değişiklik veya açıklama yapılması” başlıklı 29’uncu maddesinde “İlân yapıldıktan sonra ihale dokümanında değişiklik yapılmaması esastır. Değişiklik yapılması zorunlu olursa, bunu gerektiren sebep ve zorunluluklar bir tutanakla tespit edilerek önceki ilânlar geçersiz sayılır ve iş yeniden aynı şekilde ilân olunur.

Ancak, ilân yapıldıktan sonra, tekliflerin hazırlanmasını veya işin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hatalar veya eksikliklerin idarece tespit edilmesi veya isteklilerce yazılı olarak bildirilmesi halinde, ihale dokümanında değişiklikler yapılabilir. Yapılan bu değişikliklere ilişkin ihale dokümanının bağlayıcı bir parçası olan zeyilname, son teklif verme gününden en az on gün öncesinde bilgi sahibi olmalarını temin edecek şekilde ihale  dokümanı  alanların  tamamına gönderilir. Zeyilname ile yapılan değişiklikler nedeniyle tekliflerin hazırlanabilmesi için ek süreye ihtiyaç duyulması halinde, ihale tarihi bir defaya mahsus olmak üzere en fazla yirmi gün zeyilname ile ertelenebilir. Zeyilname düzenlenmesi halinde, teklifini bu düzenlemeden önce vermiş olan isteklilere tekliflerini geri çekerek, yeniden teklif verme imkanı sağlanır.” hükmü,

 

4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun “Sözleşmede yer alması zorunlu hususlar”  başlıklı 7’nci maddesinde “Bu Kanuna göre düzenlenecek sözleşmelerde aşağıdaki hususların belirtilmesi zorunludur:

1.      İşin adı, niteliği, türü ve miktarı, hizmetlerde iş tanımı.

2.      İdarenin adı ve adresi.

        c) Yüklenicinin adı veya ticaret unvanı, tebligata esas adresi.   

d) Varsa alt yüklenicilere ilişkin bilgiler ve sorumlulukları.       

e) Sözleşmenin bedeli, türü ve süresi.      

f) Ödeme yeri ve şartlarıyla avans verilip verilmeyeceği, verilecekse şartları ve miktarı.

g) Sözleşme konusu işler için ödenecekse fiyat farkının ne şekilde ödeneceği.        h) Ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderlerinden hangisinin sözleşme bedeline dahil olacağı.       

i) Vergi, resim ve harçlar ile sözleşmeyle ilgili diğer giderlerin kimin tarafından ödeneceği.       

j) Montaj, işletmeye alma, eğitim, bakım-onarım, yedek parça gibi destek hizmetlerine ait şartlar.       

k) Kesin teminat miktarı ile kesin teminatın iadesine ait şartlar.

        l) Garanti istenilen hallerde süresi ve garantiye ilişkin şartlar.

        m) İşin yapılma yeri, teslim etme ve teslim alma şekil ve şartları.

        n) Gecikme halinde alınacak cezalar.

o) Mücbir sebepler ve süre uzatımı verilebilme şartları, sözleşme kapsamında yaptırılacak iş artışları ile iş eksilişi durumunda karşılıklı yükümlülükler.

        p) Denetim, muayene ve kabul işlemlerine ilişkin şartlar.

        r) Yapım işlerinde iş ve işyerinin sigortalanması ile yapı denetimi ve sorumluluğuna ilişkin şartlar.

        s) Sözleşmede değişiklik yapılma şartları.

        t) Sözleşmenin feshine ilişkin şartlar.

        u) Yüklenicinin sözleşme konusu iş ile ilgili çalıştıracağı personele ilişkin sorumlulukları.

        v) İhale dokümanında yer alan bütün belgelerin sözleşmenin eki olduğu.

        y) Anlaşmazlıkların çözümü.

z) İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yükümlülükler.” hükmü yer almaktadır.

 

Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İhale ve ön yeterlik dokümanında değişiklik veya açıklama yapılması” başlıklı 24’üncü maddesinde “(5) Kanunun 55 inci maddesi uyarınca şikayet üzerine yapılan incelemede; başvuruların ya da tekliflerin hazırlanmasını veya işin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hataların veya eksikliklerin bulunması ve idarece ihale veya ön yeterlik dokümanında düzeltme yapılmasına karar verilmesi halinde, ihale veya son başvuru tarihine on günden az süre kalmış olsa dahi gerekli düzeltme yapılarak yukarıda belirtilen usule göre son başvuru veya ihale tarihi bir defa daha ertelenebilir. Belirlenen maddi veya teknik hataların veya eksikliklerin ilanda da bulunması halinde ise ihale sürecine devam edilebilmesi, ancak Kanunun 26 ncı maddesine göre düzeltme ilanı yapılması ile mümkündür.” hükmü yer almaktadır.

 

Mal Alımlarına Ait Tip Sözleşmenin “Teslim programı ve teslim tarihi” başlıklı 10.3’üncü maddesine ilişkin 16 nolu dipnotta “Alım konusu malın veya malların teslim şartları ile teslim tarihleri belirtilecektir. İdare, alım konusu malın veya malların tamamının bir defada teslimine veya kısmi teslimine uygun olarak bu maddede gerekli düzenlemeye ve açıklamaya yer verecektir. Bu maddede yapılan düzenleme, şartnamelerde yapılan düzenleme ile uyumlu olacaktır.” düzenlemesine yer verilmiştir.

 

İdari Şartname’nin 2’nci maddesinde ihale konusu işin adı “Yenidoğan Yoğun Bakım Birimine 30 Kalem Sarf Malzeme Alımı İhalesi” olarak belirtilmiş olup İdari Şartname ekinde söz konusu kalemlerin tanımlarına ve miktarlarına tek tek yer verildiği de görülmüştür. Ayrıca, idare tarafından düzenlenen zeyilname ile ihale tarihinin 07.04.2020 tarihinden 21.04.2020 tarihine ertelendiği de tespit edilmiştir.

 

Sözleşme Tasarısı’nın 10.3’üncü maddesinde “ Teslim programı ve teslim tarihi

10.3.1. Sözleşmenin imzalanmasından itibaren taşınır mal biriminin yazılı siparişi üzerine 10 (on) iş günü içerisinde Muayene Kabul Birimine peyder pey teslim edilecektir. 10 (on) iş günü içerisinde teslim edilmemesi üzerine cezai müeyyide uygulanacaktır.” düzenlemesi,

 

10.4.1’inci maddesinde “Yüklenici, İdarece onaylanmış teslim programına uymak zorundadır. Ancak zorunlu hallerde İdarenin uygun görüşü ile teslim programında değişiklik yapılabilir. İdarece onaylanan bir süre uzatımı bulunduğu takdirde, yüklenici bu hususun kendisine tebliği tarihinden başlamak üzere beş iş günü içinde yeni duruma göre bir teslim programı düzenlemek zorundadır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Yukarıda anılan Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun ilgili maddesinde her ne kadar açıkça malın teslim tarihlerine sözleşme içerisinde yer verilmesini zorunlu tutan bir hüküm bulunmasa da, ikincil mevzuat içerisinde yer alan Tip Sözleşmenin anılan dip notunda kısmi teslimlerde bile malın teslim tarihlerine ilişkin bilgilerin sözleşme içerisinde yer alması gerektiği ifade edilmiştir.

 

İdare cevabında ihtiyacın yıl içerisinde ne şekilde ortaya çıkacağını ve miktarlarının ne olacağının önceden bilinmesinin mümkün olmadığı ve bu yüzden yazılı sipariş üzerine 10 iş günü içerisinde teslimin gerçekleştirilmesini yükleniciden talep edecekleri, sözleşme tasarısını da buna göre düzenledikleri ifade etmişlerdir.

 

 

İdare tarafından hazırlanan dokümanda teslim tarihlerine ilişkin düzenleme yapılmadığı, bu hususa yönelik başvuruya verilen cevapta, ihtiyacın yıl içerisinde ne şekilde ortaya çıkacağını ve miktarlarının ne olacağının önceden bilinmesinin mümkün olmadığı ve bu yüzden yazılı sipariş üzerine 10 iş günü içerisinde teslimin gerçekleştirilmesini yükleniciden talep edecekleri, sözleşme tasarısını da buna göre düzenledikleri ifade edilmiştir.

 

İdareler tarafından alımı yapılacak ürünlerin teslim tarihine yönelik düzenleme yapılması gerekmekle birlikte ihtiyacın niteliğine göre tek seferde teslimi yapılamayacak durumda olan ürünler için uygulanabilecek bir teslim programının hazırlanamaması halinde bu yönde bir belirleme yapılmasına imkan bulunmamaktadır.

 

Sözleşme Tasarısı’nın ilgili maddesinde talep sonrasında temin için yükleniciye on iş günü süre verileceğinin belirtildiği, sözleşme imzalandıktan sonra ürünlerin temin edileceği, yüklenicinin işini daha sağlıklı yürütebilmesi adına teslim programı bulunması gerekse de idare tarafından verilen cevapta ihtiyaç miktarının dönemsel tespit imkanı bulunmadığının ifade edildiği, somut durumda belirli bir programa yer verilmese de bu ürünlerin sözleşme imzalanan yüklenici tarafından temin edilmesi gerekliliğinin açık olduğu, teslimi yapılacak ürün toplam miktarları üzerinden idarenin ihtiyacına uygun şekilde talep edilen tarihten itibaren verilen on iş günü süre içerisinde teslim edilebilecek şekilde çalışmaların sözleşme imzalanmasına müteakip gerçekleştirilebileceği, ürün teminine engel oluşturacak zorunlu bir halin ortaya çıkması halinde de idare onayı ile değişiklik yapılabileceği dikkate alındığında teslim tarihlerinin açık olarak belirtilmemesi hususunun esasa etkili bir aykırılık olarak değerlendirilemeyeceği anlaşılmış olup itirazen şikayet başvurusunun reddedilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 

Oybirliği ile karar verildi.