Belediye tarafından ihalesi yapılan bir kısım işlerde alt yüklenici çalıştırılması amacıyla yükleniciler ile alt yükleniciler arasında imzalanan sözleşmelerden damga vergisi kesilmemesi hk

Kamu İdaresi Türü Belediyeler ve Bağlı İdarelerkararı yazdır
Yılı 2018
Dairesi 6
Karar No 703
İlam No 22
Tutanak Tarihi 21.11.2019
Kararın Konusu Vergi Resmi Harç ve Diğer Gelirlerle İlgili Kararlar

Damga Vergisi

Dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda;

Belediye tarafından ihalesi yapılan bir kısım işlerde alt yüklenici çalıştırılması amacıyla yükleniciler ile alt yükleniciler arasında imzalanan sözleşmelerden damga vergisi kesilmediği görülmüştür.

488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun 1’inci maddesinde bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kâğıtların damga vergisine tabi olduğu, 3’üncü maddesinde damga vergisi mükellefinin kâğıtları imza edenler olduğu, 24’üncü maddesinin ikinci fıkrasında, birden fazla kişi tarafından imza edilen kağıtlara ait vergi ve cezanın tamamından imza edenlerin müteselsilen sorumlu olduğu düzenlenmiştir.

Aynı Kanun’un 26’ncı maddesinde ise “Resmi dairelerin ilgili memurları kendilerine ibraz edilen kâğıtların Damga Vergisini aramaya ve vergisi hiç ödenmemiş veya noksan ödenmiş olanları bir tutanakla tespit etmeye veya bunları tutanağı düzenlemek üzere, vergi dairesine göndermeye mecburdurlar.” denilmektedir. Kanun’a ekli (I) sayılı tablonun I. Akitlerle ilgili kağıtlar kısmında belli parayı ihtiva eden sözleşmelerden Binde 9,48 oranında damga vergisi alınması gerektiği belirtilmiştir.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Alt yükleniciler” başlıklı 15’inci maddesinde, “İhale konusu işin özelliği nedeniyle ihtiyaç görülmesi halinde, ihale aşamasında isteklilerden alt yüklenicilere yaptırmayı düşündükleri işleri belirtmeleri, sözleşme imzalamadan önce de alt yüklenicilerin listesini idarenin onayına sunmaları istenebilir. Ancak bu durumda, alt yüklenicilerin yaptıkları işlerle ilgili sorumluluğu yüklenicinin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.” düzenlemesi yer almaktadır.

Yüklenici firmanın ihale makamı ve alt yüklenici ile düzenlediği sözleşme, damga vergisine tabi iki ayrı kağıt olup her birinin ayrı ayrı ihtiva ettiği tutar üzerinden Binde 9,48 oranında damga vergisi alınması ve alt yüklenici sözleşmesi idare onayına sunulduğunda bu sözleşmeyi onaylayanların 488 sayılı Kanun’un 26’ncı maddesi gereğince gerekli işlemleri yapmaları gerekmektedir.

Aşağıdaki tabloda alt yüklenici çalıştırılan işlere ilişkin bilgiler verilmiştir.

İşin Adı Yüklenici Alt Yüklenici Sözleşme Bedeli (TL)

……………………… …………………… …………………………..

……………………… …………………… …………………………..

……………………… …………………… …………………………..

……………………… …………………… …………………………..

Yapılan incelemede, yüklenici firmaların, idari şartname hükümlerine göre alt yüklenici olarak çalışacakları firmaları idareye bildirerek gerekli onayları aldıkları ve aralarında sözleşme imzaladıkları, ancak bu sözleşmelerden idare tarafından yapılması gereken damga vergisi kesintisinin yapılmadığı anlaşılmıştır. Yukarıdaki madde hükümlerinden anlaşılacağı üzere alt yükleniciler ile yükleniciler arasında yapılan alt işverenlik sözleşmeleri damga vergisine tabidir.

Bu itibarla, alt yüklenici ile yüklenici arasında imzalanan sözleşmelerden damga vergisi kesilmemesi sonucu toplam …………. TL tutarında kamu zararına neden olunmuştur.

Ancak, söz konusu kamu zararı tutarı …………….. TL’nin ………………. TL’si …………….. tarihli ve ………………, ……………., ………….., ………….. ve …………….. yevmiye numaralı muhasebe işlem fişleriyle, …………………. TL’si ……………. tarihli ve …………….. yevmiye numaralı muhasebe işlem fişi ile ahizlerinden hesap yılından sonra mahsup yoluyla tahsil edildiğinden ilişilecek husus kalmadığına, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 55’inci maddesi uyarınca İlamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi.