Alt yüklenici olarak yapılan hizmet işinde tevkifat uygulaması

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Kayseri Vergi Dairesi Başkanlığı

Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü

 

Sayı

:

E-63852321-130[9-2021/20-1737]-109284

31.08.2022

Konu

:

Alt yüklenici olarak yapılan hizmet işinde tevkifat uygulaması

 

 

İlgi

:

a)

… tarihli ve … sayılı özelge talep formunuz.

b)

… tarihli ve … sayılı özelge talep formunuz.

 

 

İlgide kayıtlı özelge talep formlarınız ve eklerinin incelenmesinden, Şirketiniz tarafından … Başkanlığına “… Mahallesi 729 Adet Konut ve 1 Adet Cami İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İşi” hizmetini veren Şirkete alt yüklenici olarak verilen kısmi malzemeli demir doğrama, kör kasa ve ferforje korkuluk işine ilişkin katma değer vergisi (KDV) tevkifatı oranı hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmıştır.

 

3065 sayılı KDV Kanununun 9/1 inci maddesinde, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Hazine ve Maliye Bakanlığının, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği hükme bağlanmıştır.

 

KDV Genel Uygulama Tebliğinin;

 

– “Kısmi Tevkifatın Mahiyeti ve Tevkifat Uygulayacak Alıcılar” başlıklı (I/C-2.1.3.1.) bölümünde;

 

“Kısmi tevkifat uygulaması kapsamında KDV tevkifatı yapmak üzere sorumlu tutulabilecekler aşağıda iki grup halinde sayılmış olup, tevkifat uygulaması kapsamındaki her bir işlem bazında tevkifat yapması gerekenler, söz konusu gruplardan birine veya ikisine veyahut söz konusu gruplar kapsamında olan bazı sorumlulara atıf yapılmak suretiyle Tebliğin ilgili bölümlerinde belirtilmektedir.

 

a) KDV mükellefleri (sadece sorumlu sıfatıyla KDV ödeyenler bu kapsama dahil değildir)

 

b) Belirlenmiş alıcılar (KDV mükellefi olsun olmasın):

 

– 5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşlar, il özel idareleri ve bunların teşkil ettikleri birlikler, belediyelerin teşkil ettikleri birlikler ile köylere hizmet götürme birlikleri,

 

– Yukarıda sayılanlar dışındaki, kanunla veya Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle kurulan kamu kurum ve kuruluşları,

 

…”,

 

– “Yapım İşleri ile Bu İşlerle Birlikte İfa Edilen Mühendislik-Mimarlık ve Etüt-Proje Hizmetleri” başlıklı (I/C-2.1.3.2.1.) bölümünde;

  

2.1.3.2.1.1. Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı

 

Tebliğin;

 

– (I/C-2.1.3.1/b) ayırımında sayılanlara karşı ifa edilen yapım işleri,

 

– (I/C-2.1.3.1/a) ayırımında sayılanlara karşı ifa edilen ve KDV dahil bedeli 5 milyon TL ve üzerinde olan yapım işleri

 

ile bu yapım işleriyle birlikte ifa edilen mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmetlerinde, alıcılar tarafından (4/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.

 

Projenin genişlemesi, sözleşme bedelinin güncellenmesi ve benzeri nedenlerle iş bedelinin daha sonra 5 milyon TL’yi aşması halinde, bu durumun ortaya çıktığı tarihten itibaren tevkifat uygulanır.

 

2.1.3.2.1.2. Kapsam

 

Bu bölüm kapsamına aşağıdaki hizmetler girmektedir:

 

– Bina, karayolu, demiryolu, otoyol, havalimanı, rıhtım, liman, tersane, köprü, tünel, metro, viyadük, spor tesisi, alt yapı, boru iletim hattı, haberleşme ve enerji nakil hattı, baraj, enerji santrali, rafineri tesisi, sulama tesisi, toprak ıslahı, dekapaj, taşkın koruma ve benzerlerine ilişkin her türlü inşaat işleri.

 

– Yukarıda sayılan yapılar ve inşaat işleri ile ilgili tesisat, imalat, ihrazat, nakliye, ısıtma-soğutma sistemleri, ses sistemi, görüntü sistemi, ışık sistemi, tamamlama, boya badana dahil her türlü bakım-onarım, dekorasyon, restorasyon, çevre düzenleme, dekapaj, sondaj, yıkma, güçlendirme, montaj, demontaj ve benzeri işler. Bu işler, yukarıda belirtilen yapılarla ilgili olmakla birlikte inşaat işinden sonra veya inşaat işinden bağımsız olarak yapılmaları halinde de bu kapsamda tevkifata tabi tutulur.

 

– Yapım işleri ile birlikte ifa edilen; mimarlık, mühendislik, etüt, plan, proje, harita (kadastral harita dâhil), kadastro, imar uygulama, her ölçekte imar planı hazırlama ve benzeri hizmetler. Bu hizmetler yapım işlerinden ayrı ve bağımsız olarak verildiği takdirde Tebliğin (I/C-2.1.3.2.2.) bölümü kapsamında değerlendirilir.

 

Yüklenicileri tarafından tamamen veya kısmen alt yüklenicilere (taşeronlara) veya daha alt yüklenicilere devredilen yapım işlerinde, işi devreden her yüklenici tarafından, kendisine ifa edilen hizmete ait KDV üzerinden tevkifat yapılır.

 

…”

 

 açıklamalarına yer verilmiştir.

 

 

 

Öte yandan, 9/9/2021 tarihli “… 729 Konut Demir Doğrama ve Kör Kasa İşleri Sözleşmesi” nin incelenmesinden;

 

– İmalatın yapılacağı atölyenin alt taşeron tarafından kurulacağı, alt taşerona en düşük fire ile malzeme teslim edileceği, alt taşeron tarafından imalatların projeye ve şartnameye uygun olarak gerçekleştirileceği ve taşeron tarafından onaylanması durumunda seri üretim yapılacağı,

 

– Alt taşerondan kaynaklanan bozuk imalatların sökülmesi durumunda, malzeme ve işçilik bedelinin taşeron tarafından karşılanacağı, projesine göre tahkiki yapılan demir doğramaların yerinde yapılan tespitlerde daha düşük olması durumunda alt taşerondan nefaset kesintisi yapılacağı veya yeniden yapılacağı,

 

– Sahaya gelen ve montajı yapılan tüm malzemelerin korunmasının işin teslimine kadar alt taşeron sorumluluğunda olduğu, alt taşeronun yükümlülüklerini yerine getirtmek üzere görevlendireceği kişilerin hangi sıfat ve nitelikte olursa olsun onun çalışanları olacağı, onun emri ve talimatı altında çalışacağı

 

anlaşılmaktadır.

 

Buna göre, Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) ayırımında sayılan belirlenmiş alıcılar kapsamındaki … Başkanlığına “… Mahallesi 729 Adet Konut ve 1 Adet Cami İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İşi” hizmetini veren Şirkete alt yüklenici olarak vermiş olduğunuz kısmi malzemeli demir doğrama, kör kasa ve ferforje korkuluk işine ilişkin bedel üzerinden, Tebliğin (I/C-2.1.3.2.1.) bölümü uyarınca (4/10) oranında KDV tevkifatı uygulanması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.