ihalede ortak girişimine anahtar teslim götürü bedel olarak ihale edilen Belediye hizmet binası yapım işinde şartname, sözleşme ve ihale dokümanına aykırı işlem yapılması suretiyle kamu zararına sebebiyet verilmesi iddiası

ihalede ortak girişim

Kamu İdaresi Türü Belediyeler ve Bağlı İdareler
Yılı 2017
Dairesi 7
Karar No 316
İlam No 144
Tutanak Tarihi 3.1.2019
Kararın Konusu İhale Mevzuatı ile İlgili Kararlar

 


 

Yapım işi eksik/kusurlu imalatlar:

4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanun’unun “Yapım işlerinde yüklenicilerin ve alt yüklenicilerin sorumluluğu” başlıklı 30’uncu maddesinde, “Yapım işlerinde yüklenici ve alt yükleniciler, yapının fen ve sanat kurallarına uygun olarak yapılmaması, hileli malzeme kullanılması ve benzeri nedenlerle ortaya çıkan zarar ve ziyandan, yapının tamamı için işe başlama tarihinden itibaren kesin kabul tarihine kadar sorumlu olacağı gibi, kesin kabul onay tarihinden itibaren de on beş yıl süreyle müteselsilen sorumludur. Bu zarar ve ziyan genel hükümlere göre yüklenici ve alt yüklenicilere ikmal ve tazmin ettirilir. Ayrıca haklarında 27 nci madde hükümleri uygulanır.” denilmiş ve Yapım İşleri Genel Şartnamesinin “Geçici kabul” başlıklı 41’inci maddesinin onikinci fıkrasında, “Geçici kabul için yapılan incelemede, teknik olarak kabulünde sakınca görülmeyen ve işin idareye teslimini ve kullanılmasını ve/veya işletilmesini engellemeyen, giderilmesi de mümkün olmayan veya fazla harcama ve zaman kaybını gerektiren, kusur ve eksiklikler görülecek olursa yüklenicinin varsa hakediş veya teminatından uygun görülecek bir bedel kesilmek şartı ile, iş idare tarafından bu hali ile kabul edilebilir. Bu gibi kusur ve eksikliklerin niteliğinin ve kesilecek bedelin kabul tutanağında gösterilmesi gereklidir. Yüklenici bu işleme razı olmazsa, her türlü gideri kendisine ait olmak üzere, kusur ve eksiklikleri verilen sürede düzeltmek ve gidermek zorundadır.” düzenlemesi yer almıştır.

-Oluşturulan bu iskelete, GRC Paneller yatayda ve düşeyde bitişik olacak şekilde montajlanmalıdır.

-Birleşim yerlerinde bulunan 8-10 mm boşluklar montaj sonunda elastik macun, silikon veya polysulphide esaslı derz dolgusu ile doldurulmalıdır.”

A.4- 28.09.2017 tarihinde bir adet GRC panel düşerek kırılmıştır. Bu durumun tehlike oluşturması neticesi düşen panel yerine yeni GRC panel yaptırılmış ve tüm GRC panellerin aşağıya düşmelerini engellemek amacıyla idare tarafından doğrudan temin yöntemiyle panellerin dışa bakan yüzeylerinin kenarlarına köşebent (L) profil imalatı yaptırılmıştır.

Sorumlular savunmalarında, bu tespit raporunun gelişigüzel hazırlandığını ve gerçeği yansıtmadığını, imalatlarda raporda bahsedilen eksikliklerin bulunmadığını belirtmişlerdir. Nitekim bu tespit raporunda iddia olunan eksik profil, panel ve derz imalatlarına dair yukarı alınan A1, A2 ve A3 fıkralarında hüküm tesis edilmiştir.

B) Belediye hizmet binasına ilişkin ihale dokümanlarının incelenmesi sonucu çatı detay projesinde belirtilen çatı kesitine ilişkin katmanların projeye uygun yapılmadığı ve bazı imalat kalemlerinin eksik olduğu, dilatasyonların da projeye uygun yapılmadığı iddia edilmektedir.

-Çatıda dilatasyonda birleşen profilin zeminden yüksekte olması gerekir.

-Dilatasyonda bitiş noktasına kadar profil yükselmelidir. Termoplastik kauçuk hemen bitiş kotunun altında olmalıdır. Üzerine alüminyum dilatasyon kapağı konulmalı, açıkta kalan yerler epoksi derz ile kapatılmalıdır.

Ayrıca su sızıntısı sorunu yapının A1, A2 ve B bloklarında yaşanmışsa da diğer bloklarda da aynı şekilde eksik imalat yapılmış olacağı düşünülerek, diğer bloklar için de yükleniciden bir kesinti yapılması gerektiği iddia edilmektedir.

Denetçi, iddiasında binadaki su sızıntısının sebebini Belediye görevlilerince sonradan hazırlanmış raporları temel alarak binanın yapım aşamasındaki eksiklikliklere dayandırmakta, eksikliklerin bedelinin yükleniciden talep edilmesi gerektiğini ve bu eksiklikleri zamanında tespit etmemiş olan yapı denetim görevlilerinden tahsil edilmesi gerektiğini ileri sürmektedir.

Netice itibariyle, dilatasyon derz kapaklarına ilişkin olarak ilişilecek husus bulunmadığına,

B.3-Hizmet binasının çatısından ve çatı dilatasyonlarından su sızıntısı yaşanması sebebiyle çatının sadece su sızdıran bölümü izole edilmiş ve çatı dilatasyonları da su sızıntılarını engelleyecek şekilde yapılmıştır.

Çatı imalatlarının ihale dokümanlarına aykırı yapıldığı iddiası hakkında B1 fıkrasında hüküm tesis edilmiştir.

6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 55’inci maddesi uyarınca işbu ilamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere, oy birliğiyle karar verildi.