Anaokulları ilköğretim okullarından olduğundan, anaokullarının yapımı ile ilgili olarak bir tarafı ilköğretim idaresi ya da ilköğretim idaresi adına temsilen il özel idaresi teşkil etmek kaydıyla düzenlenen sözleşmelerin damga vergisinden istisna tutulması gerektiği hakkında..

<![CDATA[
Tarih 24/06/2008
Sayı B.07.1.GİB.0.02.62/6231-1-436
Kapsam

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Gelir İdaresi Başkanlığı

                       

Sayı    : B.07.1.GİB.0.02.62/6231-1-436

Konu  : 222 sayılı Kanun

 

 

…….. VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞINA

(……… Grup Müdürlüğü)

İlgi: ……… tarih ve ……. sayılı yazınız.

 

İlgide kayıtlı yazınız ve eklerinin incelenmesinden, …. 1. Noterliğince …… Valiliği (İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği) ile …….. Mühendislik İnş. Taşımacılık Tem. San. ve Tic. Ltd. Şti. arasında düzenlenen ……. İli ….. İlçesi 5 derslikli Ana Okulu Yapım İnşaatı işine ait sözleşmenin tasdiki esnasında 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 78 ve 83 üncü maddelerindeki muafiyet hükümlerinin uygulanıp uygulanmayacağının sorulması üzerine sözleşmede ilköğretim idaresinin doğrudan taraf olmaması nedeniyle tasdik olunan söz konusu sözleşme için damga vergisi istisnası uygulanmasının mümkün olmadığı yönünde görüş verildiği anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisinin kişiler tarafından ödeneceği; Kanuna ekli (1) sayılı tablonun “IV- Makbuzlar ve diğer kağıtlar” başlıklı bölümünün 1/a fıkrasında ise, “Resmi daireler tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemeler (avans olarak yapılanlar dahil) nedeniyle, kişiler tarafından resmi dairelere verilen ve belli parayı ihtiva eden makbuz ve ibra senetleri ile bu ödemelerin resmi daireler nam ve hesabına, kişiler adına açılmış veya açılacak hesaplara nakledilmesini veya emir ve havalelerine tediyesini temin eden kağıtlar”ın binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi olacağı hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 83 üncü maddesinde, ilköğretimin bütün gelirlerinin ve 78 inci maddede belirtilen giderlerinin (personel masrafları hariç) her türlü resim ve vergiden muaf olacağı ifade edilmektedir.

Mezkur Kanunun 78 inci maddesinde sayılan giderler ise ilköğretim kurumlarınca yapılacak masrafları kapsamakta olup maddenin;

(a) fıkrasında, köy, kasaba, şehir ilköğretim kurumlarının ve öğretmen lojmanlarının yapımı, tadili, esaslı onarımı, her türlü ilk tesis ve okul eşyası, ders aletleri ile arsa ve arazi istimlakleri

(b) fıkrasında, küçük onarımlar, okulların genel giderleri, yoksul öğrencilere parasız olarak verilecek okul kitapları ve ders levazımı bedeli, öğrencilerin yiyecek, giyecek noksanlarının telafisi, esaslı hastalıkların tedavisi, pansiyonlu ilkokulların ve tamamlayıcı kursların ve sınıfların masrafları gibi her türlü giderler,

ilköğretimin giderleri olarak sayılmıştır.

222 sayılı Kanunun 83 üncü maddesinde yer alan söz konusu muafiyet hükmünün uygulanmasına ilişkin açıklamaların yapıldığı Başkanlığımızın 22.10.1998 tarihli ve 37904 sayılı genel yazısında, ilköğretim kurumlarının ve öğretmen evlerinin yapımı, tadili, onarımı ile okul eşyası, ders aletleri tedariki ve arsa veya arazi iktisabı için yapılacak harcamalara ait olmak vebir tarafı ilköğretim idaresi teşkil etmek kaydıyla, düzenlenen sözleşmelerin ve ihale kararlarının damga vergisine tabi tutulmayacağı; ancak ilköğretimin değil müteahhitlerin gideri mahiyetinde bulunan, hakediş ve avanslarla ilgili makbuzların damga vergisinin, 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV-1/a fıkrası bölümü uyarınca müteahhitler tarafından ödeneceği ifade edilmiştir.

Öte yandan, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu’nun 6 ncı maddesinde, “okul öncesi eğitim kurumlarının” ilköğretim kurumları arasında yer aldığı, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 19 uncu maddesinde de “okul öncesi eğitimin, mecburi ilköğretim çağına gelmemiş çocukların eğitimini kapsadığı” belirtilmiştir.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, anaokulları 222 sayılı Kanun kapsamında ilköğretim okullarından olduğundan, anaokullarının yapımı ile ilgili olarak bir tarafı ilköğretim idaresi ya da 5302 sayılı Kanunla verilen görev nedeniyle ilköğretim idaresi adına temsilen il özel idaresi teşkil etmek kaydıyla düzenlenen sözleşmelerin damga vergisinden istisna tutulması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

]]>