Aşırı düşük açıklaması istenilen analiz girdileri arasında yer alan “kamyon” girdi fiyatının tevsiki için kendi malı olan kamyonun satın alma bedelinin kullanıldığı, bu bedelin idare tarafından verilen analiz formatındaki katsayılar ile çarpıldığı ve hesaplanan tutarların açıklama kapsamında kullanıldığı, isteklinin açıklamada yer verdiği kamyonun kendi malı olduğu hususunu tevsik eden belgelerin de açıklama kapsamında sunulduğu görülmüş olup özel poz niteliğinde olan “kamyon” girdi fiyatının tevsiki için yapılan açıklamanın anılan Tebliğe uygun olduğu

 

 

Toplantı No 2021/043
Gündem No 47
Karar Tarihi 20.10.2021
Karar No 2021/UY.I-1926

BAŞVURU SAHİBİ:

Udk Mühendislik Müş. İnş. Nak. Tem. İth. İhr. San. Tic. A.Ş.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Karayolları 3. Bölge Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2021/403285 İhale Kayıt Numaralı “Karayolları 3(Konya) Bölge Müdürlüğü 35(Konya) ve 38(Aksaray) Şube Şeflikleri Yollarında Rutin Yol Bakım, Yapım ve Onarımı ile Kar ve Buzla Mücadele İşlerinin Yapılması” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Karayolları 3. Bölge Müdürlüğü tarafından 09.08.2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Karayolları 3(Konya) Bölge Müdürlüğü 35(Konya) ve 38(Aksaray) Şube Şeflikleri Yollarında Rutin Yol Bakım, Yapım ve Onarımı ile Kar ve Buzla Mücadele İşlerinin Yapılması” ihalesine ilişkin olarak Udk Mühendislik Müş. İnş. Nak. Tem. İth. İhr. San. Tic. A.Ş.nin 20.09.2021 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 23.09.2021 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 01.10.2021 tarih ve 45673 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 01.10.2021 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2021/1615 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, sundukları aşırı düşük teklif açıklamasında KGM/KAMÇAL “Kar ve buz mücadelesi için kamyon çalıştırılması” iş kaleminde yer alan kamyona ilişkin amortisman bedelinin düşük hesaplandığı ve yapılan açıklamanın bu haliyle Kamu İhale Genel Tebliği’nin 45.1.13.17’nci maddesine uygun olmadığı gerekçesiyle aşırı düşük teklif açıklamasının yeterli bulunmayarak teklifinin reddedildiği, ancak asgari 290 HP gücünde olması gereken damperli kamyonun resmi rayicinin bulunmadığı, bu nedenle idarenin açıklamasını uygun görmeme gerekçesinin mevzuata uygun olmadığı,

 

KGM/GRYTEM “Kar ve buz mücadelesi için refüj mahallinde greyder temini” iş kaleminde yer alan asgari 140 HP gücünde olması gereken greyder için yaptığı aşırı düşük teklif açıklamasının da uygun bulunmadığı, kendi malı olan iki iş makinesinin satın alma bedellerini tevsik amacıyla iki fatura sunulduğu ve bu faturaların ortalama tutarı üzerinden açıklama yapıldığı, ancak söz konusu faturalar arasında fiyat farkı bulunması ve satın alma bedellerinin ortalaması üzerinden açıklama yapıldığı gerekçeleriyle açıklamalarının uygun görülmediği, 2014 model olan iş makinasının fiyatının 211.864,41 TL; 1987 model olan iş makinasının fiyatının da 34.000,00 TL olduğu, modelleri ve markaları farklı olan söz konusu iş makinelerinin fiyatlarının karşılaştırılmasının hayatın olağan akışına uygun olmadığı, ayrıca asgari 140 HP gücünde olması gereken greyderin resmi rayicinin bulunmadığı, bu nedenle idarenin Kamu İhale Genel Tebliği’nin 45.1.13.17’nci maddesine göre yaptığı değerlendirmenin uygun olmayacağı, söz konusu düzenlemenin resmi rayici bulunan iş makinaları için geçerli olduğu, bununla birlikte, anılan Tebliğ’de kendi malı olan tek makine ile açıklama yapılması gerektiği veya birden fazla iş makinasının ortalamasının alınarak açıklama yapılması durumunda, sunulan açıklamanın uygun görülmemesi gerektiğine dair bir düzenlemenin de bulunmadığı, analizlerde istenilen herhangi bir girdi için, kendi malı kriterini sağlayan fiyatları ve modelleri farklı birden fazla iş makinası olması durumunda açıklamanın nasıl yapılması gerektiğine ilişkin olarak da bir düzenlemenin bulunmadığı, söz konusu nedenlerden dolayı sunduğu aşırı düşük teklif açıklamasının uygun bulunmama gerekçelerinin mevzuata uygun olmadığı iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,        

b)  Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,           

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,        

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

Kurum, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca yaklaşık maliyeti 8 inci maddede öngörülen eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkilidir. İhale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır.” hükmü,

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Sınır değer ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 60’ıncı maddesinde “(1) İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar.

(2) Aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemlerine ilişkin olarak, ihale ilanı ve dokümanında belirtilmek kaydıyla, üçüncü, dördüncü, beşinci ve altıncı fıkralardaki koşullar çerçevesinde aşağıdaki seçeneklerden bir tanesi kullanılır.

a) Sınır değerin altında olan teklifler ihale komisyonunca aşırı düşük teklif olarak tespit edilir ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili ayrıntılar yazılı olarak istenir. İhale komisyonu;

1) Yapım yönteminin ekonomik olması,

2) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

3) Teklif edilen işin özgünlüğü, gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir…” hükmü,  

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Aşırı düşük teklif sorgulaması öngörülen ihalelerde yaklaşık maliyetin hesaplanması sırasında yapılacak işlemler” başlıklı 38’inci maddesinde “38.1. İdare, yaklaşık maliyetin hesaplanması sırasında her bir iş kalemi/grubunun yaklaşık maliyete oranını tespit edecektir. Yaklaşık maliyeti oluşturan iş kalemleri/grupları tutarlarının büyükten küçüğe sıralandığı ve oranların kümülatif toplamının da gösterildiği “sıralı iş kalemleri/grupları listesi” ile iş kalemleri/gruplarına ait ayrıntılı analizler ve analiz girdilerinin tutarları itibarıyla küçükten büyüğe sıralanmış halini gösteren “sıralı analiz girdileri tablosu” hazırlanarak yaklaşık maliyet hesap cetveli kapsamında ihale onay belgesine eklenecektir. Sıralı iş kalemleri/grupları listesi oluşturulurken, iş kalemleri/grupları tutarlarının yaklaşık maliyete oranları, en yakın dört ondalık basamaklı sayıya getirilecek biçimde yuvarlanacak ve bu oranların toplamının, yuvarlama nedeni ile 1 den farklı olması dikkate alınmayacaktır…” açıklaması,

 

Anılan Tebliğ’in “Sınır değer tespiti ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 45’inci maddesinde “…45.1.2. Sınır değerin altındaki teklif sahiplerinden yaklaşık maliyetin %80’lik bölümünü oluşturan iş kalemleri/gruplarına ilişkin ayrıntılar yazılı olarak istenir. Bu çerçevede; istenen açıklamanın niteliği dikkate alınarak, isteklilere beş (5) iş gününden az olmamak üzere makul bir süre verilir. Yazıda ayrıca, ihale konusu işe özgü alanlara (malzeme ocağı vb.) ilişkin olan ve açıklama istenecek girdi niteliğinde bulunan nakliyelere dair yaklaşık maliyet hesabında esas alınan mesafeler belirtilir.

45.1.2.1. İhale komisyonunca, (38.1) maddesi kapsamında idarece hazırlanan “sıralı iş kalemleri/grupları listesi” kullanılarak yaklaşık maliyetin %80’lik kısmına giren iş kalemleri/grupları belirlenir.

Sıralı listeye göre, tutarlarının yaklaşık maliyete oranlarının kümülatif toplamı %80 oranına kadar olan iş kalemleri/grupları ile kümülatif toplama eklendiğinde %80 oranının aşılmasına neden olan iş kalemi/grubu, sorgulamaya tabi tutulacak olan iş kalemleri/grupları olarak belirlenecektir. Bunların dışında kalan iş kalemleri/grupları için sorgulama yapılmayacaktır.

45.1.2.2. İhale komisyonu tarafından, açıklama istenilmesi gereken iş kalemleri/gruplarına ait idarece (38.1) maddesine göre oluşturulan “sıralı analiz girdileri listesi” kullanılarak tutarı kar ve genel gider hariç analiz toplamının % 3’üne eşit ve bu tutarın altında olan analiz girdileri tespit edilecektir.

Yaklaşık maliyeti oluşturan iş kalemi/grubu analizlerindeki analiz girdilerinden, tutarı kar ve genel gider hariç analiz toplamının %3’üneeşit ve altında olanlar için isteklilerden açıklama yapılması istenilmeyecektir.

Tutarı, kar ve genel gider hariç analiz toplamının %3’üne eşit veya altında olması nedeniyle sorgulamaya tabi tutulmayacak analiz girdilerinin tutarlarının kümülatif toplamının kar ve genel gider hariç analiz toplamının %15’ini aşması durumunda; en küçük tutardan itibaren kümülatif toplamda % 15’lik tutarın aşılmasına neden olan analiz girdisi belirlenecek, tutarı bu girdinin tutarından daha az olan girdiler için açıklama istenilmeyecektir.

Aynı girdinin yaklaşık maliyeti oluşturan birden fazla iş kalemi/grubunun analizinde yer alması halinde bu girdinin oranı her analiz için ayrı ayrı değerlendirilerek analiz toplamının % 3’ünün altında kalıp kalmadığına göre işlem yapılır. Herhangi bir analizdeki oranı %3’ün üstünde olan analiz girdisi için açıklama istenilecektir.

Analizlerdeki işçilik girdisi, tutarları analiz toplamının %3’üne eşit veya altında olsa dahi, açıklama istenilmeyecek girdiler arasında yer alamaz.  

45.1.2.3. İhale komisyonu teklifleri aşırı düşük olarak tespit edilen isteklilerden (45.1.2.1) maddesinde belirlediği iş kalemleri/grupları için isteyeceği açıklama ile ilgili yazıda, (45.1.2.2) maddesine göre açıklama istenilmeyecek olan analiz girdilerini de belirtecektir.

İstekliler, teklifi kapsamında yer alan iş kalemleri/grupları için hazırlayacakları analizlerde (45.1.2.2) maddesine göre açıklama istenilmeyecek olan analiz girdileri de dâhil analizlerini oluşturan tüm girdileri göstereceklerdir.

45.1.3. İsteklilerden teklifleri kapsamında analiz ve hesap cetveli sunmaları istenmeyecektir. Analizler ve hesap cetveli, Kanunun 38 inci maddesi uyarınca teklif fiyatı aşırı düşük olarak tespit edilen isteklilerin tekliflerinin önemli bileşenleri ile ilgili ayrıntıların belirlenmesi amacıyla, sadece aşırı düşük teklif sahibi isteklilerden istenecektir. Bu çerçevede; teklif fiyatının aşırı düşük olduğu tespit edilen istekliler tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenlerine ilişkin olarak yapacakları açıklama kapsamında;

b) Teklif birim fiyatlı işlerde; açıklama istenen iş kalemlerinin birim fiyatlarına ilişkin olarak ihale dokümanında verilen analiz formatına uygun analizleri sunacaklardır. Sorgulamaya konu edilmeyen iş kalemleri/grupları için analiz sunulması istenmeyecektir.

45.1.4. İdare tarafından ihale dokümanı kapsamında;

a) Teklif birim fiyatlı işlerde; her bir iş kaleminin yapım şartlarına, tarif ve içeriğine göre analizde yer almasını istediği “malzeme, işçilik, makine ve diğerleri (varsa; nakliyeler, inşaat yerindeki yükleme, boşaltma, yatay ve düşey taşımalar, zamlar vb.)” sadece girdi cinslerinin belirlendiği, analiz girdileri ile miktarlarının ve tutarlarının belirtilmediği,

b) Anahtar teslimi götürü bedel işlerde; iş kalemleri ve/veya iş gruplarının yapım şartlarına bağlı kalınarak, her iş kalemi/iş grubunun içeriğine göre analizde yer almasını istediği “malzeme, işçilik, makine ve diğerleri (varsa; nakliyeler, inşaat yerindeki yükleme, boşaltma, yatay ve düşey taşımalar, zamlar vb.)” sadece girdi cinslerinin belirlendiği, analiz girdileri ile miktarlarının ve tutarlarının belirtilmediği,

(Ek-Y.2)’de yer alan örneğe uygun analiz formatının isteklilere verilmesi, isteklilerin de tekliflerinin aşırı düşük olarak tespit edilerek kendilerinden açıklama istenmesi durumunda, yapacakları açıklamada sunacakları analizlerin verilen bu formata uygun olması gerekmektedir.

İdare tarafından bütün iş kalemleri/iş grupları için tek bir analiz formatı düzenlenebileceği gibi, iş kalemleri/iş gruplarının yapım şartlarına göre birden fazla analiz formatı da düzenlenebilir. Ancak bu durumda, idare ihale dokümanında hangi analiz formatının hangi iş kalemleri/iş grupları için kullanılacağını belirtmek zorundadır.

Kamu kurum ve kuruluşlarınca yayımlanmış birim fiyatlar ile uyumlu olmayan iş kalemleri (özel iş kalemleri) ile idarelerce tasarlanan ve birden fazla iş kalemini ihtiva eden iş kalemleri (paçal iş kalemi) için bu iş kalemlerinde bulunan analiz girdileri ve miktarlarının gösterildiği analiz formatlarının, ihale dokümanı kapsamında veya aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazı ekinde verilmesi gerekmektedir. Ancak idarece niteliği gereği analiz formatı hazırlanamayan iş kalemlerine ilişkin isteklilerin açıklamaları kapsamında analiz sunmalarına gerek olmayıp, anılan iş kalemlerine ilişkin açıklamalar 45.1.13 maddesi uyarınca yapılabilir.

45.1.5.İsteklilerin iş kalemleri/iş grupları için kamu kurum ve kuruluşlarınca yayımlanmış cari yıl birim fiyatları veya bu fiyatlardan daha yüksek fiyatları teklif etmeleri ve söz konusu iş kalemleri/grupları için; hangi kamu kurum ve kuruluşunun birim fiyatını kullandıklarını, birim fiyat poz numarasını da yazmak suretiyle liste halinde belirterek açıklamaları kapsamında sunmaları durumunda analiz düzenlemeleri zorunlu değildir. Bu kapsamda; isteklilerin, kamu kurum ve kuruluşlarınca yayımlanmış “kar ve genel gider içermeyen birim fiyatların” üzerine, kendi belirledikleri “kar ve genel gideri” ilave ederek birim fiyatlarını oluşturmaları durumunda da; hangi kamu kurum ve kuruluşunun “kar ve genel gider hariç birim fiyatını” kullandıklarını ve kendi belirledikleri “kar ve genel gider” tutarını yazmak suretiyle liste halinde belirterek açıklamaları kapsamında sunmaları halinde de, söz konusu iş kalemleri/iş grupları için analiz düzenlemeleri zorunlu değildir. Bu kapsamda isteklilerin analiz düzenlemeleri zorunlu olmayan söz konusu iş kalemleri/grupları için 45.1.13 maddesinde belirtilen belgeleri sunmalarına da gerek bulunmamaktadır.

İş kalemleri/grupları için, kamu kurum ve kuruluşlarınca yayımlanmış birim fiyatlar esas alınarak teklif sunulmuş olmakla birlikte; yukarıda belirtildiği şekliyle liste halinde belirtilmemesi durumunda, söz konusu iş kalemleri/grupları için analiz sunulması zorunludur.

İlan veya davet tarihinde cari yıl birim fiyatın yayımlanmamış olması durumunda, istekli tarafından önceki yılın yayımlanmış birim fiyatları kullanılabilir.

45.1.6.Analizler ile yardımcı ve/veya alt analizlerde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenerek yayımlanmış rayiçleri kullanan ve söz konusu rayiçleri poz numaralarını da belirtmek suretiyle liste halinde sunan isteklilerin, söz konusu rayiçlere ilişkin olarak 45.1.13 maddesinde belirtilen belgeleri sunmalarına gerek bulunmamaktadır.

45.1.7. İstekliler tarafından, inşaat iş kalemleri/iş grupları dışında yer alan sıhhi tesisat, kalorifer tesisatı, müşterek tesisat, havalandırma, brülör, asansör, elektrik tesisatı vb. iş kalemleri/iş gruplarına ait analiz sunulması yerine bu iş kalemi/iş gruplarına ait malzeme ve montaj bedelini ayrı ayrı gösterecek şekilde açıklama yapılması kabul edilecektir.

45.1.8. Aşırı düşük teklifine ilişkin olarak yaptığı açıklamada sunduğu analizler, ihale dokümanı kapsamındaki analiz formatına, birim fiyat tariflerine, idarece tanımlanan yapım şartlarına veya teknik şartnameye uygun olmayan, analiz fiyat tutarları teklif fiyatların üzerinde olan isteklilere ait teklifler reddedilecektir. Analizler üzerinde yapılan incelemede; çarpım ve toplamlarda hesaplama hatası bulunması durumunda, analiz girdilerine ait fiyatlar esas alınarak, hesaplama hatası ihale komisyonu tarafından re’sen düzeltilir. Bu şekilde düzeltilmiş analiz fiyatı, teklif fiyatın üzerinde olan isteklilerin teklifleri reddedilir.

45.1.13.17. Tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman (İş makinesi) analiz girdilerine ilişkin açıklamalar; resmi rayiçler veya isteklinin kendi malı olan iş makineleri için satın alma bedeli üzerinden yapılabilir. Üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifi ancak resmi rayici bulunmayan iş makineleri için kullanılabilir.

İsteklilerin kendi malı olan iş makinesinin satın alma bedeli üzerinden yapacağı açıklamalarda, bu hususları tevsik eden belgelerin açıklama kapsamında sunulması zorunludur. Ayrıca, bu açıklamada iş makinesine ilişkin tutar olarak;

a)   İş makinesinin satın alma tarihinden sonra amortisman süresinin dolmuş olması halinde, amortisman maliyeti katsayısı dışında kalan maliyet katsayıları (yedek parça, tamir-bakım, sermaye faizi-sigorta, nakil-montaj-demontaj)  toplamı (ilgili analizde miktar kısmına yazılarak) ile  resmi rayicin çarpılması sonucu bulunacak tutar,

b)   İş makinesinin satın alma tarihinden sonra amortisman süresinin dolmamış olması halinde ise, (a) bendinde hesaplanan tutarın altında olmamak koşuluyla, iş makinesinin satın alma bedeli ile analiz girdi miktarının çarpılması sonucu bulunacak tutar,

kullanılabilecektir.

45.1.14. Aşırı düşük teklif sorgulaması sonucunda; (45.1.3 – 45.1.13) maddelerine uygun açıklamada bulunmayan, açıklamaları idarece tanımlanan yapım şartlarına uymayan veya teknik şartnameye aykırı hususlar içeren isteklilerin teklifleri gerekçeleri belirtilmek suretiyle reddedilecektir…” açıklamaları,

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin

a) Adı:Karayolları 3(Konya) Bölge Müdürlüğü 35(Konya) ve 38(Aksaray) Şube Şeflikleri Yollarında Rutin Yol Bakım, Yapım ve Onarımı ile Kar ve Buzla Mücadele İşlerinin Yapılması

b) Yatırım proje no’su/kodu:2020E04-152892-152901 ( – 3. Bölge Rutin Yol Bakım ve Onarım ile Kar ve Buz Mücadelesi Yapılması)

c) Miktarı (fiziki) ve türü:

35.(Konya) Şube 1006 km ve 38.(Aksaray) Şube 769 km olmak üzere toplam 1775 km yolun 3 yıl süre ile teknik şartname ve birim fiyat teklif cetvelinde belirtilen bakım, yapım, onarım ,trafik güvenliği işleri ile kar ve buz mücadele işlerinin yapılması

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

ç) Yapılacağı yer:Karayolları 3. Bölge Müdürlüğü Hudutları Dahilinde

d) Bu bent boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Teklif ve sözleşme türü” başlıklı 19’uncu maddesinde “19.1. İstekliler, ihale dokümanında kendilerine verilmiş olan teklif mektubu standart formunda belirtildiği şekilde işin bir kısmı için anahtar teslimi götürü bedel, diğer kısmı için her bir iş kaleminin miktarı ile bu iş kalemleri için teklif edilen birim fiyatlarının çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden birim fiyat teklif olmak üzere karma teklif vereceklerdir. İhale sonucu, ihale üzerine bırakılan istekliyle karma sözleşme imzalanacaktır.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar.

33.2. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Yapım yönteminin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen işin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen teklifler, geçerli teklif olarak belirlenir…” düzenlemesi yer almaktadır.

 

KGM/KAMÇAL “Kar ve Buz Mücadelesi İçin Kamyon Çalıştırılması” iş kaleminin birim fiyat tarifinde, birim fiyata dâhil olan masraflar “Asgari 290 Hp gücünde damperli kamyonun şoförü ve 1 düz işçi ile birlikte ön tarafında kar küreme ekipmanı, üzerinde ise asgari 6 m³’lük kapasiteye sahip tuz serpme ekipmanı veya asgari 10 ton kapasiteye sahip sıvı solüsyon serpme ekipmanı monte edilmiş halde kar ve buzla mücadele amacıyla İdarenin belirlediği esaslar doğrultusunda iş, işçi ve trafik güvenlik tedbirlerini almış, araç teknik şartnamesine ve trafik bakımından güvenlik mevzuatına uygun olarak kış programına hazır halde, kar-kış lastiği takılı, zincir ve çeki demiri hazır halde, buz çözücü ve aşındırıcı tuz, tuz-agrega karışımı  veya sıvı solüsyon yüklü araçların, hava koşullarına göre ihtiyaç olduğunda kar temizliği (karın yol yüzeyinden uzaklaştırılması ve platform dışına idarenin belirteceği uygun yere taşınması ve boşaltılması), buzla mücadele yapılması amacıyla hazırlanan malzemenin yol yüzeyine tatbiki ve benzeri işlerin yapılması için kamyon, kar bıçağı, tuz serici, sıvı solüsyon serici ve her türlü ekip ve ekipmanın akaryakıt, yağ vb., bakım ve onarım giderleri, işletme masrafları, yatay-düşey taşıma, tüm nakliye giderleri, trafik işaret ve ışıkları ile her türlü güvenlik tedbirinin alınması giderleri, harç, sigorta, vergi, makine, araç ve gereç masrafları ile yüklenici karı ve genel masraflar” şeklinde tarif edilmektedir.

 

KGM/GRYTEM  “Kar ve buz mücadelesi için refüj mahallinde greyder temini” iş kaleminin birim fiyat tarifinde, birim fiyata dâhil olan masraflar “Asgari 140 Hp gücünde Motor Greyderin operatörü ile birlikte, kar ve buzla mücadele amacıyla İdarenin belirlediği esaslar doğrultusunda iş, işçi ve trafik güvenlik tedbirlerinin alınması, araç teknik şartnamesine ve trafik bakımından güvenlik mevzuatına uygun olarak kış programına hazır hale getirilmesi, zincir ve çeki demiri bulundurulması, İdarece belirlenecek yerde ekip ve ekipmanı ile hazır halde bekletilmesi için lüzumlu her türlü işçilik, operatörün sigorta gideri, yeme içme, işyerine nakil masrafı, greyderin ve her türlü ekip ve ekipmanın temini ve bekletme masrafları, her türlü güvenlik tedbirinin alınması giderleri, harç, sigorta, vergi, makine, araç ve gereç masrafları ile yüklenici karı ve genel masraflar” şeklinde tarif edilmektedir.

 

Başvuruya konu ihalenin Karayolları 3. Bölge Müdürlüğü tarafından 09.08.2021 tarihinde karma teklif alınmak suretiyle ve açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “35(Konya) ve 38(Aksaray) Şube Şeflikleri Yollarında Rutin Yol Bakım, Yapım ve Onarımı İle Kar ve Buzla Mücadele İşlerinin Yapılması” işi olduğu, söz konusu ihaleye 25 isteklinin teklif verdiği, 08.09.2021 tarihinde alınan ihale komisyonu kararından, teklifi sınır değerin altında olduğu tespit edilen 5 istekliden aşırı düşük teklif açıklamasının istenildiği, Kd Altyapı Tic. A.Ş.-Örensan İnş. Elektrik Nakl. İş Mak. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı ile Doğan İnşaat Asfalt ve Tic. Ltd. Şti.nin açıklama sunmadığı, açıklama sunan başvuru sahibi dâhil diğer 3 isteklinin açıklamalarının ise uygun bulunmayarak tekliflerinin reddedildiği, sınır değerin altında geçerli teklif bulunmadığı, ihalenin fiyat dışı unsur puanlaması yapılmak suretiyle Demgün İnşaat Harfiyat Madencilik Tarım Nakliye Petrol Taah. San. ve Ticaret A.Ş. – Kadir Petrol Ür. İnş. Taş. Hafr. Maden. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı üzerinde bırakıldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibinin de Tekyol Taahhüt İnş. San. ve Tic. A.Ş. – Mavitepe İnş. A.Ş. İş Ortaklığı olarak belirlendiği tespit edilmiştir.

 

İdare tarafından teklifi sınır değerin altında olduğu tespit edilen isteklilere gönderilen 18.08.2021 tarihli ve “Aşırı düşük teklif açıklama talebi” konulu yazıda “…Ekte belirtilen iş kalemleri için Kamu İhale Tebliği’nin 45. maddesi uyarınca sorgulama yapılacaktır. Sorgulama yapılacak iş kalemleri ile bunlara ait  açıklama istenilecek ve istenilmeyecek olan analiz girdileri tabloları ektedir. Bunun için ihale dokümanı kapsamında verilen analiz formatlarına uygun analizleriniz ile buna ait bilgi ve belgeler ile açıklamalarınızı tebliğ tarihinden itibaren 5 (beş) iş günü içerisinde idaremize sunmanız gerekmektedir.

 İhale komisyonu tekliflerin,

a) Yapım yönteminin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler,

c) İşin yerine getirilmesinde kullanacağınız avantajlı koşullar,

d) Yapım işinin özgünlüğü

hususlarında belgelendirmek suretiyle istekliler tarafından yapılan yazılı açıklamaları da dikkate almak suretiyle ihaleyi sonuçlandıracaktır…” ifadelerine yer verilerek yazı ekinde yaklaşık maliyetin %80’lik bölümünü oluşturan toplam 7 iş kalemine ilişkin olarak açıklama istenilen ve istenilmeyen analiz girdilerinin belirtildiği genel fiyat analizlerinin gönderildiği,

 

Daha sonra yine idare tarafından gönderilen 20.08.2021 tarihli yazıda “…18.08.202 tarihinde 531647  sayılı yazımız ekinde gönderilen analizlerde;

Anahtar teklif götürü bedel olan kısımda KGM/BAKIM Muhtelif bakım ve trafik güvenliği işlerinin yapılması pozuna ait analizlerde sehven hata yapılmış olup düzeltilmiş sorgulama yapılacak iş kalemleri ile bunlara ait  açıklama istenilecek ve istenilmeyecek olan analiz girdileri tabloları ektedir. Bunun için ihale dokümanı kapsamında verilen analiz formatlarına uygun analizleriniz ile buna ait bilgi ve belgeler ile açıklamalarınızı 27.08.2021 tarihine kadar idaremize sunmanız gerekmektedir.” ifadelerine yer verilerek yazı ekinde güncellenmiş analiz tablolarının gönderildiği,

 

Aşırı düşük teklif sorgulama yazısı kapsamında, açıklama istenilen iş kalemlerinin her birine ilişkin olarak, iş kalemlerini oluşturan girdilerin cinsi, ölçü birimi ile miktarlarının belirtildiği analiz formatlarının isteklilere verilmiş olduğu tespit edilmiştir.

 

Açıklama yapılması istenilen iş kalemlerinden birinin KGM/KAMÇAL poz numaralı “Kar ve buz mücadelesi için kamyon çalıştırılması” iş kalemi olduğu, bu iş kaleminin analizinde açıklama yapılması istenilecek analiz girdilerinden birinin “Kamyon (Amortisman)” olarak belirtildiği ve miktar kısmında “0,000034400000” katsayısının yer aldığı,

 

Açıklama yapılması istenilen diğer bir iş kaleminin KGM/GRYTEM poz numaralı “Kar ve buz mücadelesi için refüj mahallinde greyder temini” iş kalemi olduğu, bu iş kaleminin analizinde de açıklama yapılması istenilecek analiz girdilerinden birinin “Greyder” olarak belirtildiği ve miktar kısmında “0,082944000000” katsayısının yer aldığı tespit edilmiştir.

 

İdare tarafından yaklaşık maliyetin tespiti aşamasında hazırlanan KGM/KAMÇAL pozunun analizinde kamyonun alt poz numarasının 03.038/2A olarak belirtildiği, burada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan 10.120.1061 (eski poz numarası 03.038/2)  numaralı pozdan faydalanılarak analizlerin miktar kısmında yer alan katsayıların oluşturulduğu, ancak 03.038/2A pozundaki katsayıların 10.120.1061 numaralı pozdaki katsayılardan farklı olduğu, sözleşme süresi içinde ne kadar kar ve buz mücadelesi yapılacağı bilinmediği için bu pozdaki kamyon girdisinde amortisman katsayısına yer verilmediği, yedek parça, tamir, bakım ile nakliye, montaj, demontaj katsayılarının kullanıldığı,

 

10.120.1061 numaralı pozun “120 HP gücünde, 7 ton kapasiteli damperli kamyon”a ilişkin olduğu, bununla birlikte ihale dokümanında yer alan birim fiyat tariflerinde belirtildiği üzere işbu ihale kapsamında istenilen kamyonun “Asgari 290 HP gücünde, 6 m³’lük kapasiteye sahip tuz serpme ekipmanı veya asgari 10 ton kapasiteye sahip sıvı solüsyon serpme ekipmanı monte edilmiş bir kamyon” olduğu,

 

Kamyon fiyatının 2013 model 6 kamyonun Mart-2021 dönemine ilişkin kasko bedelleri ortalaması esas alınarak 298.000,00 TL olarak belirlendiği, söz konusu kamyon girdisinin özel poz niteliğinde olduğu anlaşılmıştır.

 

Diğer yandan, KGM/GRYTEM pozunun analizinde ise greyderin alt poz numarasının 03.008/A olarak belirtildiği, burada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan 10.120.1012 (eski poz numarası 03.008) numaralı pozdan faydalanılarak analizlerin miktar kısmında yer alan katsayıların oluşturulduğu, ancak 03.008/A pozundaki katsayıların 10.120.1012 numaralı pozdaki katsayılardan farklı olduğu, 10.120.1012 numaralı pozun “80 HP’den yukarı güçte, takriben 9 ton kapasiteli motor greyder”e ilişkin olduğu, bununla birlikte ihale dokümanında yer alan birim fiyat tariflerinde belirtildiği üzere işbu ihale kapsamında istenilen greyderin “Asgari 140 HP gücünde” olduğu,

 

İdare tarafından hazırlanan greyder fiyatının maliyet analizinde, 10.120.1012 poz numarasının belirtildiği, 2021 yılı sıfır araç fiyatı (351.000,00 TL) üzerinden amortisman ömrü dikkate alınarak 8 yıllık araç fiyatının 182.520.00 TL olarak belirlendiği ve bu tutarın esas alındığı, söz konusu greyder girdisinin özel poz niteliğinde olduğu anlaşılmıştır.

 

Başvuru sahibi Udk Müh. Müş. İnş. Nak. Tem. İth. İhr. San. Tic. A.Ş.nin aşırı düşük teklif açıklaması incelendiğinde; açıklama istenilen söz konusu iş kalemlerine ilişkin olarak, idarece verilen analiz formatları kullanılarak açıklama yapıldığı,

 

İsteklinin KGM/KAMÇAL poz numaralı iş kaleminde yer alan kamyon girdisi için kendi malı olan, 18.11.2019 tarihinde satın alınmış 2015 model kamyonun satın alma bedeli üzerinden açıklama yaptığı ve bu hususu tevsik amacıyla Demirbaş Tespitine ve Amortisman Süresine İlişkin SMMM Raporunun, 180.084,75 TL tutarlı faturanın ve kamyon ruhsatının sunulduğu,

 

Açıklama kapsamındaki analizlerde kamyon için 180.085,00 TL’nin öngörüldüğü, bu tutarın idare tarafından verilen analiz formatında yer alan katsayılar ile çarpılarak bulunan bedellerin analizlerde kullanıldığı görülmüştür.

 

Aşırı düşük telif açıklamasının değerlendirme aşamasında, idare tarafından Kamu İhale Genel Tebliği’nin 45.1.13.17’nci maddesi gereğince hesaplama yapıldığı, bulunan değerlerin isteklinin teklif ettiği bedellerle kıyaslandığı ve kamyon için verilen teklif tutarlarının idarenin hesapladığı değerlerin altında olduğu gerekçesiyle isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasının uygun bulunmadığı anlaşılmıştır.

 

İsteklinin KGM/GRYTEM poz numaralı iş kaleminde yer alan greyder girdisi için satın alma bedeli üzerinden açıklama yaptığı, kendi malı olduğunu tevsik amacıyla Demirbaş Tespitine ve Amortisman Süresine İlişkin SMMM Raporunun, 09.07.2021 tarihli ve 211.864,41 TL tutarlı bir fatura ile 07.08.2021 tarihli ve 34.000,00 TL tutarlı bir faturanın sunulduğu, açıklama kapsamındaki analizlerde greyder için fatura tutarlarının ortalaması hesaplanarak bulunan değerin (122.932,205 TL) üzerinde olan 158.800,00 TL’nin öngörüldüğü, bu tutarın idare tarafından verilen analiz formatında yer alan katsayı ile çarpılarak bulunan bedelin analizde kullanıldığı görülmüştür.

 

Aşırı düşük teklif açıklamasının değerlendirme aşamasında, idare tarafından greyderlere ait fatura tarihleri arasında 30 gün olmasına rağmen %623 oranında fiyat farkı bulunmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu, ikinci faturanın çok düşük bedelli olmasının satın alma bedelinin düşürülmesi amacıyla olabileceğinin düşünüldüğü, ayrıca analizlerde iki greydere ait fiyat ortalamasının kullanılabileceğine ilişin olarak Kamu İhale Genel Tebliği’nde herhangi bir düzenlemenin bulunmadığı gerekçeleriyle başvuru sahibinin greydere ilişkin olarak sunduğu aşırı düşük teklif açıklamasının uygun bulunmadığı anlaşılmıştır.

 

Aktarılan mevzuat hükümleri uyarınca, ihale komisyonunca tekliflerin değerlendirilmesinden sonra hesaplanan sınır değerin altında kalan tekliflerin aşırı düşük teklif olarak tespit edilmesi ve bu teklif sahiplerinden yaklaşık maliyetin %80’lik bölümünü oluşturan iş kalemleri/gruplarına ilişkin ayrıntıların yazılı olarak istenilmesi gerektiği, açıklama istenilmesi gereken iş kalemleri/gruplarına ait idarece oluşturulan “sıralı analiz girdileri listesi” kullanılarak tutarı kâr ve genel gider hariç analiz toplamının %3’üne eşit ve bu tutarın altında olan analiz girdilerinin tespit edileceği, söz konusu analiz girdilerine ilişkin olarak isteklilerden açıklama yapılmasının istenilmeyeceği (işçilik girdileri hariç), açıklama isteme yazısında Tebliğ’in 45.1.2.2’nci maddesine göre açıklama istenilmeyecek olan analiz girdilerinin de belirtileceği, kamu kurum ve kuruluşlarınca yayımlanmış birim fiyatlar ile uyumlu olmayan iş kalemleri (özel iş kalemleri) ile idarelerce tasarlanan ve birden fazla iş kalemini ihtiva eden iş kalemleri (paçal iş kalemi) için bu iş kalemlerinde bulunan analiz girdileri ve miktarlarının gösterildiği analiz formatlarının, ihale dokümanı kapsamında veya aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazı ekinde verilmesi gerektiği, isteklilerin teklifleri kapsamında yer alan iş kalemleri/grupları için hazırlayacakları analizlerde açıklama istenilmeyen analiz girdileri de dâhil analizlerini oluşturan tüm girdileri gösterecekleri, aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunduğu analizler idarece verilen analiz formatına, birim fiyat tariflerine, idarece tanımlanan yapım şartlarına veya teknik şartnameye uygun olmayan isteklilerin tekliflerinin reddedileceği,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin 45.1.13.17’nci maddesi gereğince tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman (İş makinesi) analiz girdilerine ilişkin açıklamaların “resmi rayiçler” veya isteklinin kendi malı olan iş makineleri için “satın alma bedeli” üzerinden yapılabileceği, rayici olan iş makineleri için satın alma bedeli üzerinden nasıl açıklama yapılacağının anılan maddenin (a) ve (b) bentlerinde belirtildiği; rayici bulunmayan iş makineleri için ise satın alma bedeli üzerinden açıklama yapılmasının önünde bir engelin bulunmadığı, dolayısıyla rayici bulunmayan iş makineleri için “satın alma” bedeli kullanılarak açıklama yapılmasının mümkün olduğu, aynı zamanda, resmi rayici bulunmayan iş makineleri için üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifleri kullanılmak suretiyle de açıklama yapılabileceği anlaşılmaktadır.

 

  KGM/KAMÇAL poz numaralı iş kaleminde yer alan “Asgari 290 HP gücünde, 6 m³’lük kapasiteye sahip tuz serpme ekipmanı veya asgari 10 ton kapasiteye sahip sıvı solüsyon serpme ekipmanı monte edilmiş bir kamyon” girdisinin özel poz niteliğinde olduğu, idarenin yaklaşık maliyetini oluştururken yaptığı analizlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “120 HP gücünde, 7 ton kapasiteli damperli kamyon”a ilişkin 10.120.1061 numaralı pozundan faydalandığı anlaşılmış ise de bahse konu analizde yer alan girdi cins veya miktarların değiştirilmesiyle mevcut resmi rayicin değiştiği ve özel bir rayiç haline geldiği, bu nedenle, söz konusu girdinin resmi rayicinin olduğu kabulünün yapılamayacağı, dolayısıyla işbu ihale kapsamında istenilen kamyonun özel poz olarak değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.  

 

Aşırı düşük teklif sorgulaması kapsamında açıklanması istenilen analiz girdileri arasında yer alan iş makinesinin resmi rayicinin bulunması halinde, Kamu İhale Genel Tebliği’nin 45.1.13.17’nci maddesinin (a) ve (b) bentlerine göre değerlendirme yapılabileceği, resmi rayici bulunmayan kamyon girdisinin fiyatının tevsiki için yapılan aşırı düşük teklif açıklamasının anılan bentlere göre değerlendirilemeyeceği, resmi rayici olmayan “kamyon” girdisinin fiyatının tevsiki için satın alma bedeli üzerinden açıklama yapılabileceği, ayrıca resmi rayici bulunan iş makinelerine ilişkin fiyat olarak rayiç bedelin dışında bir bedel ile yaklaşık maliyet hesaplaması yapılması halinde de idarece hesaplamada kullanılan bedel üzerinden kıyaslama yapılamayacağı, kıyaslamanın her halükarda resmi rayiç üzerinden geçekleştirilebileceği, somut durumda açıklama istenilen “290 HP gücünde kamyon” girdisi için yayımlanmış resmi rayiç bulunmadığından, idare tarafından tespit edilen 298.000,00 TL bedel ile bu yönde bir kıyaslamanın yapılamayacağı değerlendirilmiştir.

 

Sonuç olarak, başvuru sahibi tarafından açıklanması istenilen analiz girdileri arasında yer alan “kamyon” girdi fiyatının tevsiki için kendi malı olan kamyonun satın alma bedelinin kullanıldığı, bu bedelin idare tarafından verilen analiz formatındaki katsayılar ile çarpıldığı ve hesaplanan tutarların açıklama kapsamında kullanıldığı, isteklinin açıklamada yer verdiği kamyonun kendi malı olduğu hususunu tevsik eden belgelerin de açıklama kapsamında sunulduğu görülmüş olup özel poz niteliğinde olan “kamyon” girdi fiyatının tevsiki için yapılan açıklamanın anılan Tebliğ’in 45.1.13.17’nci maddesine uygun olduğu ve başvuru sahibinin söz konusu iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

Diğer yandan, KGM/GRYTEM poz numaralı iş kaleminde yer alan “Asgari 140 HP gücünde” olan greyder girdisinin de özel poz niteliğinde olduğu, idarenin yaklaşık maliyetini oluştururken yaptığı analizlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “80 HP’den yukarı güçte, takriben 9 ton kapasiteli motor greyder”e ilişkin 10.120.1012 numaralı pozundan faydalandığı anlaşılmış ise de bahse konu analizde yer alan girdi cins veya miktarların değiştirilmesiyle mevcut resmi rayicin değiştiği ve özel bir rayiç haline geldiği, bu nedenle, söz konusu girdinin resmi rayicinin olduğu kabulünün yapılamayacağı, dolayısıyla işbu ihale kapsamında istenilen greyderin özel poz olarak değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.  

 

Başvuru sahibi tarafından açıklanması istenilen analiz girdileri arasında yer alan “greyder” girdi fiyatının tevsiki için kendi malı olan iki greyderin satın alma bedellerinin ortalamasının kullanıldığı, bulunan ortalama fiyatın idare tarafından verilen analiz formatındaki katsayı ile çarpıldığı ve hesaplanan tutarın açıklama kapsamında kullanıldığı, isteklinin açıklamada yer verdiği greyderlerin kendi malı olduğu hususunu tevsik eden belgelerin de açıklama kapsamında sunulduğu görülmüş olup özel poz niteliğinde olan “greyder” girdisinin fiyatının tevsikinin satın alma bedeli üzerinden yapılabileceği, bu şekilde yapılan açıklamanın yöntem itibariyle anılan Tebliğ’in 45.1.13.17’nci maddesine uygun olduğu değerlendirilmiştir.

 

İdarenin greydere ilişkin aşırı düşük teklif açıklamasının uygun kabul edilmemesine yönelik gerekçesi incelendiğinde; fiyatı açıklanması istenilen greyderin ihale konusu işte kullanılması öngörülen iş makinesi olması gerektiği, iki iş makinasının satın alma bedellerinin ortalaması üzerinden açıklama yapılmasının aşırı düşük teklif açıklamasının amacıyla bağdaşmayacağı dikkate alındığında, ortalama fiyat yöntemiyle açıklama yapılamayacağı, bu nedenle idarenin açıklamayı uygun bulmamama gerekçesinin yerinde olduğu değerlendirilmekle birlikte, başvuru sahibi tarafından kendi malı olarak sunulan greyderlerden “730-A Champion Greyder”e ilişkin 07.08.2021 tarihli ve 34.000,00 TL tutarlı faturadaki bedel esas alındığında, ilgili iş kalemi analizinde kullanılan 158.800,00 TL tutarının bu bedelin üzerinde olduğu, açıklamanın bu yönüyle mevzuata aykırı olarak değerlendirilemeyeceği ve greydere ilişkin açıklamanın uygun kabul edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesinin ikinci fıkrası yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır.

 

Kumsal Petrol Maden Taah. İnş. Tic. Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif açıklaması incelendiğinde; açıklama istenilen söz konusu  iş kalemleriine ilişkin olarak, idarece verilen analiz formatları kullanılarak açıklama yapıldığı,

 

İstekli tarafından KGM/KAMÇAL ve KGM/KAMTEM poz numaralı iş kalemlerinde yer alan kamyon girdisi için kendi malı olan 24.06.2021 tarihinde satın alınmış 2014 model kamyonun satın alma bedeli üzerinden açıklama yapıldığı ve kendi malını tevsik eden belgeler ile 50.423,73 TL tutarlı faturanın sunulduğu,

 

Açıklama kapsamındaki analizlerde kamyon için 50.424,00 TL’nin öngörüldüğü, bu tutarın idare tarafından verilen analiz formatında yer alan katsayılar ile çarpılarak bulunan bedellerin analizlerde kullanıldığı görülmüştür.

 

Aşırı düşük telif açıklamasının değerlendirme aşamasında, idare tarafından Kamu İhale Genel Tebliği’nin 45.1.13.17’nci maddesi gereğince hesaplama yapıldığı, bulunan değerlerin isteklinin teklif ettiği bedellerle kıyaslandığı ve kamyon için verilen teklif tutarlarının idarenin hesapladığı değerlerin altında olduğu gerekçesiyle isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasının uygun bulunmadığı anlaşılmıştır.

 

KGM/KAMÇAL ve KGM/KAMTEM poz numaralı iş kalemlerinde yer alan “Asgari 290 HP gücünde, 6 m³’lük kapasiteye sahip tuz serpme ekipmanı veya asgari 10 ton kapasiteye sahip sıvı solüsyon serpme ekipmanı monte edilmiş bir kamyon” girdisinin özel poz niteliğinde olduğu, idarenin yaklaşık maliyetini oluştururken yaptığı analizlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “120 HP gücünde, 7 ton kapasiteli damperli kamyon”a ilişkin 10.120.1061 numaralı pozundan faydalandığı anlaşılmış ise de bahse konu analizde yer alan girdi cins veya miktarların değiştirilmesiyle mevcut resmi rayicin değiştiği ve özel bir rayiç haline geldiği, bu nedenle, söz konusu girdinin resmi rayicinin olduğu kabulünün yapılamayacağı, dolayısıyla işbu ihale kapsamında istenilen kamyonun özel poz olarak değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.  

 

Netice itibariyle Kumsal Petrol Maden Taah. İnş. Tic. Ltd. Şti. tarafından açıklaması istenilen analiz girdileri arasında yer alan “kamyon” girdi fiyatının tevsiki için kendi malı olan kamyonun satın alma bedelinin kullanıldığı, bu bedelin idare tarafından verilen analiz formatındaki katsayılar ile çarpıldığı ve hesaplanan tutarların açıklama kapsamında kullanıldığı, isteklinin açıklamada yer verdiği kamyonun kendi malı olduğu hususunu tevsik eden belgelerin de açıklama kapsamında sunulduğu görülmüş olup özel poz niteliğinde olan “kamyon” girdi fiyatının tevsiki için yapılan açıklamanın anılan Tebliğ’in 45.1.13.17’nci maddesine uygun olduğu sonucuna varılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, başvuru sahibi Udk Müh. Müş. İnş. Nakliye Tem. İth. İhr. San. Tic. A.Ş. ile Kumsal Petrol Maden Taah. İnş. Tic. Ltd. Şti.nin tekliflerinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.

 

Toplantı No 2021/043
Gündem No 47
Karar Tarihi 20.10.2021
Karar No 2021/UY.I-1926