aşırı düşük analiz girdilerinin kendi malı olan plent ve asfalt kazıma makinesinin edinim bedeli üzerinden açıklama yapıldığı söz konusu makinenin amortisman maliyeti katsayısı dışında kalan maliyet katsayılarının (yedek parça, tamir-bakım, sermaye faizi-sigorta, nakil-montaj-demontaj) toplam makine katsayısı içerisindeki ağırlık oranı bulunmadığından ve bahse konu makinelerin kendi malı olduğu hususu ile edinme bedelinin tevsiki için meslek mensubu onaylı raporun sunulduğu dikkate alındığında başvuru sahibi istekli tarafından yapılan açıklamanın mevzuata aykırı olarak değerlendirilemeyeceği hk

aşırı düşük analiz girdilerinin kendi malı olan plent ve asfalt kazıma makinesinin edinim bedeli üzerinden açıklama yapıldığı söz konusu makinenin amortisman maliyeti katsayısı dışında kalan maliyet katsayılarının (yedek parça, tamir-bakım, sermaye faizi-sigorta, nakil-montaj-demontaj) toplam makine katsayısı içerisindeki ağırlık oranı bulunmadığından ve bahse konu makinelerin kendi malı olduğu hususu ile edinme bedelinin tevsiki için meslek mensubu onaylı raporun sunulduğu dikkate alındığında başvuru sahibi istekli tarafından yapılan açıklamanın mevzuata aykırı olarak değerlendirilemeyeceği hk

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b)  Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

Kurum, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca yaklaşık maliyeti 8 inci maddede öngörülen eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkilidir. İhale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır.” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Sınır değer tespiti ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 45’nci maddesinde “…45.1.2. Sınır değerin altındaki teklif sahiplerinden yaklaşık maliyetin % 80’lik bölümünü oluşturan iş kalemleri/gruplarına ilişkin ayrıntılar yazılı olarak istenir. Bu çerçevede; istenen açıklamanın niteliği dikkate alınarak, isteklilere beş (5) iş gününden az olmamak üzere makul bir süre verilir. Yazıda ayrıca, ihale konusu işe özgü alanlara (malzeme ocağı vb.) ilişkin olan ve açıklama istenecek girdi niteliğinde bulunan nakliyelere dair yaklaşık maliyet hesabında esas alınan mesafeler belirtilir.

45.1.2.1. İhale komisyonunca, (38.1) maddesi kapsamında idarece hazırlanan “sıralı iş kalemleri/grupları listesi” kullanılarak yaklaşık maliyetin % 80’lik kısmına giren iş kalemleri/grupları belirlenir.

Sıralı listeye göre, tutarlarının yaklaşık maliyete oranlarının kümülatif toplamı % 80 oranına kadar olan iş kalemleri/grupları ile kümülatif toplama eklendiğinde % 80 oranının aşılmasına neden olan iş kalemi/grubu, sorgulamaya tabi tutulacak olan iş kalemleri/grupları olarak belirlenecektir. Bunların dışında kalan iş kalemleri/grupları için sorgulama yapılmayacaktır.

45.1.2.2. İhale komisyonu tarafından, açıklama istenilmesi gereken iş kalemleri/gruplarına ait idarece (38.1) maddesine göre oluşturulan “sıralı analiz girdileri listesi” kullanılarak tutarı kar ve genel gider hariç analiz toplamının % 3’üne eşit ve bu tutarın altında olan analiz girdileri tespit edilecektir.

Yaklaşık maliyeti oluşturan iş kalemi/grubu analizlerindeki analiz girdilerinden, tutarı kar ve genel gider hariç analiz toplamının %3’üneeşit ve altında olanlar için isteklilerden açıklama yapılması istenilmeyecektir.

Tutarı, kar ve genel gider hariç analiz toplamının % 3’üne eşit veya altında olması nedeniyle sorgulamaya tabi tutulmayacak analiz girdilerinin tutarlarının kümülatif toplamının kar ve genel gider hariç analiz toplamının %15’ini aşması durumunda; en küçük tutardan itibaren kümülatif toplamda % 15’lik tutarın aşılmasına neden olan analiz girdisi belirlenecek, tutarı bu girdinin tutarından daha az olan girdiler için açıklama istenilmeyecektir.

Aynı girdinin yaklaşık maliyeti oluşturan birden fazla iş kalemi/grubunun analizinde yer alması halinde bu girdinin oranı her analiz için ayrı ayrı değerlendirilerek analiz toplamının % 3’ünün altında kalıp kalmadığına göre işlem yapılır. Herhangi bir analizdeki oranı %3’ün üstünde olan analiz girdisi için açıklama istenilecektir.

Analizlerdeki işçilik girdisi, tutarları analiz toplamının % 3’üne eşit veya altında olsa dahi, açıklama istenilmeyecek girdiler arasında yer alamaz.  

45.1.2.3. İhale komisyonu teklifleri aşırı düşük olarak tespit edilen isteklilerden (45.1.2.1) maddesinde belirlediği iş kalemleri/grupları için isteyeceği açıklama ile ilgili yazıda, (45.1.2.2) maddesine göre açıklama istenilmeyecek olan analiz girdilerini de belirtecektir.

İstekliler, teklifi kapsamında yer alan iş kalemleri/grupları için hazırlayacakları analizlerde (45.1.2.2) maddesine göre açıklama istenilmeyecek olan analiz girdileri de dahil analizlerini oluşturan tüm girdileri göstereceklerdir.

45.1.6.Analizler ile yardımcı ve/veya alt analizlerde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenerek yayımlanmış rayiçleri kullanan ve söz konusu rayiçleri poz numaralarını da belirtmek suretiyle liste halinde sunan isteklilerin, söz konusu rayiçlere ilişkin olarak 45.1.13 maddesinde belirtilen belgeleri sunmalarına gerek bulunmamaktadır.

45.1.7. İstekliler tarafından, inşaat iş kalemleri/iş grupları dışında yer alan sıhhi tesisat, kalorifer tesisatı, müşterek tesisat, havalandırma, brülör, asansör, elektrik tesisatı vb. iş kalemleri/iş gruplarına ait analiz sunulması yerine bu iş kalemi/iş gruplarına ait malzeme ve montaj bedelini ayrı ayrı gösterecek şekilde açıklama yapılması kabul edilecektir.

45.1.8. Aşırı düşük teklifine ilişkin olarak yaptığı açıklamada sunduğu analizler, ihale dokümanı kapsamındaki analiz formatına, birim fiyat tariflerine, idarece tanımlanan yapım şartlarına veya teknik şartnameye uygun olmayan, analiz fiyat tutarları teklif fiyatların üzerinde olan isteklilere ait teklifler reddedilecektir. Analizler üzerinde yapılan incelemede; çarpım ve toplamlarda hesaplama hatası bulunması durumunda, analiz girdilerine ait fiyatlar esas alınarak, hesaplama hatası ihale komisyonu tarafından re’sen düzeltilir. Bu şekilde düzeltilmiş analiz fiyatı, teklif fiyatın üzerinde olan isteklilerin teklifleri reddedilir.

45.1.10. İhale komisyonu, sınır değerin altındaki tekliflerin önemli bileşenlerini;

a) Yapım yönteminin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve yapım işinin yerine getirilmesinde kullanılacak avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen yapım işinin özgünlüğü,

gibi hususlarda istekliler tarafından yapılan yazılı açıklamaları da dikkate almak suretiyle değerlendirir ve ihaleyi sonuçlandırır.

45.1.11.  Yapım yönteminin ekonomik olması hususunda bir açıklamada bulunulması durumunda; kullanılan yapım yöntemi ve teknolojisinin sağlayacağı maliyet avantajının açıklanması gereklidir.

45.1.12.  Seçilen teknik çözümler, yapım işinin yerine getirilmesinde kullanılacak avantajlı koşullar veya yapım işinin özgünlüğü hususunda bir açıklamada bulunulması durumunda; belirtilen çözüm, avantajlı koşul ve özgünlük sayesinde elde edilen maliyet avantajıaçıklanmalıdır.

45.1.13. Teklifi aşırı düşük bulunan isteklilerin, tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili olarak 4734 sayılı Kanunun 38 inci maddesi uyarınca yapacakları açıklamada, sorgulamaya konu iş kalemlerine/gruplarına ilişkin analizler ile bu analizlere dayanak teşkil eden bilgi ve belgeleri sunmaları gerekmektedir.

İsteklilerin analizlerine dayanak teşkil eden bilgi ve belgeler;

a. Üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifleri,

b. Çimento ve demir ürünleri için ilan edilmiş üretici fiyat tarifeleri,

c. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından sunulan mal ve hizmetlere ilişkin ilan edilmiş fiyat tarifeleri veya bunlardan alınmış fiyat teklifleri,

ç. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilgili mal veya hizmetlere ilişkin ilan edilen asgari fiyatlar,

d. Ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanakları,

e. Stoğunda bulunan mallara ilişkin stok tespit tutanakları,

f. İdarece istenmesi durumunda yardımcı analizler v.b. dir.

İstekliler tekliflerine ilişkin olarak yukarıda sayılan belgelerden kendileri için uygun olanları açıklamaları kapsamında sunacaklardır.

Yukarıda sayılan bilgi ve belgelerden herhangi biri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda, istekliler tarafından gerekçesi belirtilmek suretiyle ilgili mevzuatına göre son 12 ay içinde düzenlenen açıklamaya elverişli diğer bilgi ve belgeler kullanılarak da açıklama yapılabilir (Örnek: Yurt dışından ithal edilen mallara ilişkin olarak gümrük giriş beyannamesi kullanılarak açıklama yapılabilir). Yüklenicinin dışında üçüncü kişilerce inşaat mahalli dışında imal edilen ve esaslı başka bir işçilik veya malzeme katkısı yapılmaksızın yapıya monte edilen iş kalemlerinin üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifleri ile açıklanması durumunda, bu iş kalemlerine ilişkin analiz sunulması zorunlu değildir. Ayrıca, istekliler tarafından teklif kapsamındaki harita, kadastro ve proje işlerine ilişkin yapılacak açıklamalarda üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin sunulması yeterlidir.

45.1.13.1. Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı (Ek-O.5) veya satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) düzenlenecektir. Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, meslek mensubu tarafından muhafaza edilecek ve fiyat teklifinin ekinde idareye verilmeyecektir. Ancak idare veya Kurum tarafından gerekli görülmesi halinde bu tutanaklar meslek mensubundan istenebilecektir.

Maliyet tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için, fiyat teklifinin mamul/mala ilişkin olması halinde mamul/malın birim fiyatının, tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması; fiyat teklifinin hizmete ilişkin olması halinde ise bu hizmetin birim fiyatının, tutanakta tespit edilen toplam birim maliyetin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.5) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı maliyet tespit tutanağındaki ortalama/toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Satış tutarı tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.6) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin teklife konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup, bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

45.1.13.10. Meslek mensubu; üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifi üzerindeki beyanın ve emsal bedel beyanı ile Ek-O.5, Ek-O.6, Ek-O.7 ve Ek-O.8 numaralı tutanaklardaki bilgilerin doğruluğundan sorumludur. Meslek mensubu ibaresinden Yeminli Mali Müşavirler veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler anlaşılır.

45.1.13.11. Ek-O.5, Ek-O.6, Ek-O.7 ve Ek-O.8 numaralı tutanakların son veya bir önceki geçici vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlenmesi zorunludur. Son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminin tespitinde; 4734 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (d) ve (e) bentlerine göre pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde ilk yazılı fiyat tekliflerinin alındığı tarih, diğer ihale usulleri ile yapılan ihalelerde ise ihale tarihi esas alınır.

Örneğin; 11.1.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Ekim-Kasım-Aralık 2013”, 15.7.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Nisan-Mayıs-Haziran 2014” tür.

45.1.16. Aşırı düşük teklifine ilişkin olarak istenen sürede açıklama yapmasına rağmen teklifi reddedilen isteklilerin açıklamalarının yeterli görülmeme nedenlerinin, sadece ilgili madde numaralarına atıf yapılmakla yetinilmeyerek hangi düzenlemeye aykırılık bulunduğu da belirtilmek suretiyle kesinleşen ihale kararının bildirilmesi zorunludur. …” açıklaması,

 

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: Bursa-İnegöl-Bozüyük Devlet Yolu Km:25+620-100+255, Bozüyük Yolu Km:0+000-10+845, Bozüyük-Eskişehir Devlet Yolu Km:0+000-17+388 Kesimleri Bitümlü Sıcak Karışım Onarımı Yapım İşi

b) Türü: Yapım işleri

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): 1993E04-341-345;1993E04-341-346; 2020E04-152940

d) Kodu:

e) Miktarı:

Yaklaşık 102,878 Km Bitümlü Sıcak Karışım Onarımı yapılması.

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Bursa-İnegöl-Bozüyük Devlet Yolu Km:25+620-100+255, Bozüyük Yolu Km:0+000-10+845, Bozüyük-Eskişehir Devlet Yolu Km:0+000-17+388” düzenlemesi,

 

“İhaleye ilişkin bilgiler” başlıklı 3’üncü maddesinde “3.1.

a) İhale kayıt numarası: 2020/423986

b) İhale usulü: Açık ihale.

c) İhale (son teklif verme) tarihi ve saati: 21.09.2020 Saat: 10:00

3.2. Teklifler, ihale (son teklif verme) tarih ve saatine kadar EKAP üzerinden e-teklif olarak sunulur. İhale (son teklif verme) saatine kadar EKAP’a yüklenemeyen teklifler değerlendirmeye alınmaz. …” düzenlemesi,

 

“Teklif ve sözleşme türü” başlıklı 19’uncu maddesinde “19.1. İstekliler tekliflerini, her bir iş kaleminin miktarı ile bu iş kalemleri için teklif edilen birim fiyatlarının çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden vereceklerdir; ihale sonucu, ihale üzerine bırakılan istekliyle her bir iş kaleminin miktarı ile iş kalemleri için teklif edilen birim fiyatların çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden teklif birim fiyat sözleşme imzalanacaktır. …” düzenlemesi,

 

“Aşırı düşük teklifler” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Yapım yönteminin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen işin özgünlüğü,” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü tarafından 2020/423986 İhale Kayıt Numaralı “Bursa-İnegöl-Bozüyük Devlet Yolu Km:25+620-100+255, Bozüyük Yolu Km:0+000-10+845, Bozüyük-Eskişehir Devlet Yolu Km:0+000-17+388 Kesimleri Bitümlü Sıcak Karışım Onarımı Yapım İşi”nin e-teklif alınarak açık ihale usulü ihaleye çıkarıldığı, söz konusu ihaleye 20 isteklinin teklif sunduğu,

 

Bahse konu ihale için yaklaşık maliyetin 94.748.877,33 TL, sınır değerin 65.945.797,37 olarak hesaplandığı, idarece hesaplanan sınır değerin altında teklif sunan başvuru sahibi istekli de dâhil olmak üzere 5 istekliden 28.09.2020 tarihli yazı ile aşırı düşük teklif açıklaması talep edildiği,

 

Söz konusu yazıda “Bölge Müdürlüğümüzce 21.09.2020 tarihinde ihalesi yapılan 2020/423986 İhale Kayıt Nolu ” Bursa-İnegöl-Bozüyük Devlet Yolu Km:25+620-100+255, Bozüyük Yolu Km:0+000-10+845, Bozüyük-Eskişehir Devlet Yolu Km:0+000-17+388 Kesimleri Bitümlü Sıcak Karışım Onarımı Yapım İşi ” işinde 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 37 nci maddesine göre tekliflerin değerlendirilmesi neticesinde; 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 38. maddesine istinaden, teklifinizin aşırı düşük teklif sınır değerinin altında olduğu tespit edilmiştir. Düzenlenen analizler, açıklaması istenilmeyen analiz girdileri ve analiz formatı Ek’te yer almaktadır.

Bu duruma göre;

a- Yapım yönteminin ekonomik olması,

b- Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşulları,

c- Teklif edilen işin özgünlüğü hususlarını açıklayarak, ihale dokumanı kapsamında verilen pozların analiz formatına uygun analizleri ve analizlerinize dayanak teşkil eden bilgi ve belgeler ile proforma faturalar, teklif alma yazıları ve yardımcı analizlerin verilmesi gerekmektedir.

Söz konusu aşırı düşük sorgusuna vereceğiniz cevabın, bu mektubun EKAP üzerinden bildirilmesi halinde bildirim tarihi tarafınıza tebliğ tarihinden sonraki 5 (beş) iş günü içinde ihale komisyonuna bildirilmesi gerekmektedir.

4734 sayılı Kanunun 38 inci maddesi hükmüne göre bilgi edinilmesi hususunu rica ederim.” ifadesine yer verildiği, yazı ekinde açıklama istenilen iş kalemleri listesine, sorgulamaya konu iş kalemlerinin analiz girdileri ve miktarlarının gösterildiği sıralı analiz girdi tablolarına, açıklama istenilmeyen analiz girdileri listesine ve 1 adet örnek analiz formatına yer verildiği,

İdarece “1-TMA poz numaralı 4 cm Sıkışmış Kalınlıkta 1 m2 Taş Mastik Asfalt Aşınma Tabakası Yapılması (Tip
1 )((Performans Artırıcı Katkı Maddeleri ve Elyaf Kullanarak, Kırılmış ve Elenmiş Sert Taşı ve Modifiye Bitüm ile)

2-B-O-7/BMİ poz numaralı 7 cm Sıkışmış Kalınlıkta 1 m2 Asfalt Betonu Binder Tabakası Yapılması (Kırılmış ve Elenmiş Ocak Taşı ile)

3-ÜSTYKAZI poz numaralı Asfalt Kazıma (Freze) Makinesi ile Her Cins Üstyapı Kaplamalarının Kazılması (Taşınması ve depoya nakli dahil)

4-BT-O-10-A/BMİ poz numaralı 10 cm Sıkışmış Kalınlıkta 1 m2 Asfalt Betonu Bitümlü Sıcak Temel Tabakası Yapılması (Tip-A) (Kırılmış ve Elenmiş Ocak Taşı ile) (Bitüm İdareden)

5-PMTAT-O poz numaralı Ocak Taşından Konkasörle Kırılmış ve Elenmiş Malzeme ile Plent-Miks Temel veya Plent-Miks Alttemel Yapılması” olmak üzere 5 adet iş kaleminin açıklama istenen iş kalemi olarak belirlendiği,

 

09.10.2020 tarihli ihale komisyonu kararı ile;

 

10 isteklinin teklifinin çeşitli gerekçeler ile uygun olmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı,

 

Başvuru sahibi istekli dışındaki 4 isteklinin teklifinin aşırı düşük teklif açıklaması sunmadığı gerekçesiyle reddedildiği, başvuru sahibi isteklinin teklifinin sunulan aşırı düşük teklif açıklamasının uygun olmadığı gerekçesiyle reddedildiği,

 

İrem İnş. Yap. San. ve Tic. A.Ş.- Makimsan Asf. Taah. İnş. San. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığının teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak, Tarmac Agr. Mad. ve Yap. San. Tic. A.Ş.-Erk İnş. Taah. Haz. Bet. Tur. San. ve Tic. A.Ş.-Evrensel Yol İnş. A.Ş. İş Ortaklığının teklifinin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği anlaşılmıştır.

 

Başvuru sahibi isteklinin teklifine yönelik olarak 09.10.2020 tarihli ihale komisyonu kararında “… Aşırı düşük savunmaların değerlendirmesi neticesinde, DOĞAN İNŞAAT ASFALT VE TİC. LTD. ŞTİ.’nin aşırı düşük savunmasında “Bitümü modifiye edici hammadde (SBS)” ve “Elyaf katkı maddesi” iş kalemleri için fiyat teklifi aldığı ve bunu destekleyici 29.09.2020 tarihli STT-2020-064 sayılı Ek.O-6 formunu verdiği görülmüştür. Ancak savunma dosyasında her iki iş kalemi için tek bir ek form tutanağı oluşturduğu tespit edilmiş olup teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilmiştir. Ayrıca 03.070/2 (Asfalt Kazıma Makinası) ve KGM/A-2 (Asfalt Plenti) poz nolu makinaları edinim bedeli üzerinden açıklama yapıldığı tespit edilmiştir. Fakat bu hususları tevsik eden belgelerin açıklama kapsamında sunmadığı, Amortisman maliyeti katsayısı dışında kalan maliyet katsayılarının (yedek parça, tamir, bakım, sermaye faizi, sigorta, nakil, montaj ve demontaj) resmi rayiç veya fiyat teklifi üzerinden yapmadığı dolayısıyla miktarını kendisine avantaj sağlayacak şekilde azalttığı tespit edilmiş olup teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilmiştir.” şeklinde ifadelere yer verildiği görülmüştür.

 

Başvuru sahibinin 1’nci iddiasının (a) bendindeki iddiasına ilişkin olarak;

 

Başvuru sahibi isteklinin aşırı düşük teklif açıklaması incelendiğinde;

 

ELYAF poz numaralı “Elyaf Katkı Malzemesi Bedeli” ile SBS poz numaralı “Bitümü Modifiye Edici Elastomerik Özellikli Katkı Malzemesi” analiz girdilerini açıklamak için İstanbul Teknik Asf. Tekno. Tic. Ltd. Şti.den fiyat teklifi alındığı fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın/fiyatların mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca incelenerek ve düzenlenerek onayladığımız 21.09.2020 tarih ve STT/2020-064 sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının %80’inin altında olmadığını beyan ederiz.” ibaresinin yazılarak imzalandığı ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelendiği/mühürlendiği, fiyat teklifinde her iki analiz girdisi için teklif edilen birim fiyatın ayrı ayrı gösterildiği,

 

Başvuru sahibi isteklinin itirâzen şikâyet dilekçesinde özetle yer alan “aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında EK-O.6 Satış Tutarı Tespit Tutanağı’nın sunulması gerekmediğinden söz konusu tutanağın aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulmadığı, idare tarafından da meslek mensubundan talep edilmediği” ifadesinin aksine, anılan istekli tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında ELYAF poz numaralı “Elyaf Katkı Malzemesi Bedeli” ile SBS poz numaralı “Bitümü Modifiye Edici Elastomerik Özellikli Katkı Malzemesi” analiz girdilerini açıklamak için alınan fiyat teklifi ile birlikte, söz konusu fiyat teklifinin dayanağı olarak meslek mensubu tarafından düzenlenen 29.09.2020 tarihli ve STT/2020-064 sayılı satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) ile söz konusu tutanağın eki; fiyat teklifini veren firmaya ait Bakırköy 45. Noterliği tarafından düzenlenen imza sirküleri ile fiyat teklifini düzenleyen meslek mensubuna ait İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından düzenlenen faaliyet belgesinin sunulduğu tespit edilmiştir.

 

Bu itibarla, teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması ve tek bir fiyat teklifinin birden fazla girdiye yönelik olması durumunda, fiyat teklifine konu her girdi için ayrı ayrı maliyet tespit tutanağı (Ek-O.5) veya satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) düzenlenmesi gerekmediği gibi ayrı ayrı tutanak düzenlenmesini gerekli kılan bir Tebliğ açıklamasının da bulunmadığı anlaşılmaktadır.

 

Başvuru sahibi istekli tarafından aynı firmadan iki farklı analiz girdisi için tek bir fiyat teklifi alındığı, fiyat teklifinde her iki analiz girdisi birim fiyatının ayrı ayrı gösterildiği ve fiyat teklifi ile fiyat teklifinin dayanağı olan satış tutarı tespit tutanağını (Ek-O.6) düzenleyen meslek mensubunun aynı olduğu ve satış tutarı tespit tutanağında fiyat teklifine iki analiz girdisi için gerekli bilgilere ayrı ayrı yer verildiği hususları göz önünde bulundurulduğunda söz konusu tutanağın fiyat teklifine dayanak olarak dikkate alınması gerektiği dolayısıyla başvuru sahibi isteklinin aşırı düşük teklif açıklamalarının idare tarafından “DOĞAN İNŞAAT ASFALT VE TİC. LTD. ŞTİ.’nin aşırı düşük savunmasında “Bitümü modifiye edici hammadde (SBS)” ve “Elyaf katkı maddesi” iş kalemleri için fiyat teklifi aldığı ve bunu destekleyici 29.09.2020 tarihli STT-2020-064 sayılı Ek.O-6 formunu verdiği görülmüştür. Ancak savunma dosyasında her iki iş kalemi için tek bir ek form tutanağı oluşturduğu tespit edilmiş olup teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilmiştir.” gerekçesiyle uygun bulunmamasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Başvuru sahibinin 1’nci iddiasının (b) bendindeki iddiasına ilişkin olarak;

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler” başlıklı 41’inci maddesinde “… (3) Adayın veya isteklinin kendi malı olan tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile tevsik edilir. …” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1. … aday veya istekliler de kendi malı olan tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanı; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir (YMM) raporu veya serbest muhasebeci mali müşavir (SMMM) raporu ile tevsik edeceklerdir. …” açıklaması,

 

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilginlerin e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.:

ç) Bu Şartnamenin 7.4. ve 7.5. maddelerinde belirtilen, şekli ve içeriği ilgili uygulama yönetmeliklerinde düzenlenen yeterlik belgeleri,

7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.5.5. KENDİ MALI MAKİNE PARKI ŞARTI ARANACAKTIR.

1 Adet Beton Santrali (En az 100 m³/Saat Kapasiteli / Kapasite Raporlu)

1 Adet Konkasör Kırma Eleme Tesisi (En az 240 ton/saat Kapasiteli / Kapasite Raporlu)

2 Ader Beton Mikseri 

1 Adet Asfalt Plenti (En az 240 ton/saat Kapasiteli / Kapasite Raporlu)

1 Adet Mekanik Plent (En az 400 ton/saat Kapasiteli / Kapasite Raporlu)

1 Adet Trimer Asfalt Kazıyıcı (En az 500 hp gücünde, en az 2 metre freze (kazıma) genişliğinde)

1 Adet Asfalt Distribütörü

2 Adet Asfalt Finişeri ( En az 200 ton/saat Kapasiteli Elektronik Duyargalı, 12 metre serme genişliğine sahip)

2 Adet Demir Bandajlı Asfalt Silindiri ( En az 9 ton Statik Ağırlık)

2 Adet Lastik Tekerli Silindir(Vabil) ( En az 24 ton Statik Ağırlık)

2 Adet Ekskavatör ( En az 270 HP)

15 Adet Damperli Kamyon 

İsteklinin kendi malı olması istenen ve teknik kriterlerine yönelik düzenleme yapılan, tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ait belgelerin teklif kapsamında sunulması zorunludur.

1-İsteklinin kendi malı olan tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir raporu veya serbest muhasebeci mali müşavir ve mali müşavir raporu ile tevsik edilir. Bu belgelerin ihale ilan tarihinden sonra düzenlenmiş olması şartı aranacaktır.

2-Tevsik işleminin aslına uygunluğu noter tarafından onaylanmış ruhsat örneklerinin sunularak yapılması halinde, örnek çıkarma işleminin ilan veya davet tarihinden sonra yapılmış olması zorunludur.

3-Geçici ithalle getirilmiş veya finansal kiralama yoluyla edinilmiş tesis, makine, teçhizat ve ekipmanın, kira sözleşmesinin sunulması ve ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar olan kiralarının ödendiğinin belgelenmesi şartı ile adayın veya isteklinin kendi malı sayılır. …” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İdarece hesaplanan sınır değerin altında teklif sunan 5 istekliye EKAP üzerinden gönderilen 28.09.2020 tarihli ve “Aşırı Düşük Teklif Açıklama Talebi” konulu yazının ekinde yer alan bilgi/belgeler incelendiğinde;

 

TMA poz numaralı “4 cm Sıkışmış Kalınlıkta 1 m² Taş Mastik Asfalt Aşınma Tabakası Yapılması (Tip
1 ) ((Performans Artırıcı Katkı Maddeleri ve Elyaf Kullanarak, Kırılmış ve Elenmiş Sert Taşı  ve Modifiye Bitüm İle) (Bitüm İdareden)” iş kaleminin içerisinde yer alan KGM/A-2 poz numaralı “Plentin bedeli” analiz girdisinin miktarının “2,365688E-7 (adet)” şeklinde,

 

ÜSTYKAZI poz numaralı “Asfalt Kazıma (Freze) Makinesi ile Her Cins Üstyapı Kaplamalarının Kazılması (Taşıması ve depoya nakli dahil)” iş kaleminin içerisinde yer alan 03.070/2 poz numaralı “Asfalt kazıma makinası (400 HP gücünde max. 2.05 m genişliğinde, 0,15 m freze derinliğinde konveyörlü)” analiz girdisinin miktarının “3E-5” şeklinde belirlendiği tespit edilmiştir.

 

Başvuru sahibi isteklinin aşırı düşük teklif açıklaması incelendiğinde;

 

KGM/A-2 poz numaralı “Plentin bedeli” ile 03.070/2 poz numaralı “Asfalt kazıma makinası (400 HP gücünde max. 2.05 m genişliğinde, 0,15 m freze derinliğinde konveyörlü)” analiz girdilerinin, idarece aşırı düşük teklif sorgulaması kapsamında verilen miktarlar dikkate alınarak kendi malı olan makinelerin edinim bedeli üzerinden açıklandığı, bahse konu analiz girdilerinde yer alan plent ile asfalt kazıma makinesinin kendi malı olduğunu tevsik etmek için “Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Özel Amaçlı İnceleme ve Tespit Raporu”nun sunulduğu, bahse konu raporda 2012 model “[240-260 Hp Gücünde] Polimer Modifiye Asfalt Plenti” ile 2010 model “400 HP-(2.05m 0.15m) Konveyörlü Asfalt Kazıma Makinası”nın, edinimine ilişkin fatura tarih ve numarası ile fiyatına yer verilerek, başvuru sahibi isteklinin mevcut demirbaş defterinde kayıtlı olduğunun belirtildiği, anılan raporun meslek mensubu tarafından imzalandığı ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelendiği/mühürlendiği tespit edilmiştir.

 

Öncelikle, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 41’inci maddesinin üçüncü fıkrasının ilk cümlesinde yer alan “Adayın veya isteklinin kendi malı olan tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile tevsik edilir.” hükmü gereğince, isteklinin kendi malı olan tesis, makine ve ekipmanı serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile tevsik edilebileceği anlaşılmıştır.

 

Diğer taraftan, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan “Yol, Köprü, Tünel, Bitümlü Kaplamalar, Bakım ve Trafik işlerine Ait Fiyat Analizleri” kitabında belirli bir süre için (1 saatlik ücret vb.) çalıştırılacak tesis, makine ve ekipmana ilişkin birim fiyat analizleri incelendiğinde, tesis, makine ve ekipmana toplam maliyet katsayısının; amortisman, yedek parça, tamir-bakım, sermaye faizi-sigorta, nakil-montaj-demontaj giderlerine tekabül eden katsayıların toplamından oluştuğu anlaşılmıştır.

 

Örneğin; 03.501 poz numaralı “Ekskavatörün 1 Saatlik Ücreti (1 yd3 lük ve takriben 100 HP gücünde)” birim fiyat analizinde, ekskavatöre isabet eden maliyet katsayısının (0,000137)amortisman (0,000063); yedek parça (0,000033); tamir, bakım (0,000008); sermaye faizi, sigorta (0,000023); nakil, montaj, demontaj (0,000010) giderlerine tekabül eden katsayıların toplamından meydana geldiği görülmüştür. Örneğe konu olan birim fiyat analizine aşağıda yer verilmiştir.

 

03.501

Ekskavatörün 1 Saatlik Ücreti (1 yd3 lük ve takriben 100 HP gücünde)

 

Amortisman

0,000063 A

 

 

 

 

 

 

Yedek Parça

0,000033 A

 

 

 

 

 

 

Tamir, Bakım

0,000008 A

 

 

 

 

 

 

Sermaye Faizi, Sigorta

0,000023 A

 

 

 

 

 

 

Nakil, Montaj, Demontaj  

0,000010 A

 

 

 

 

 

 

 

 

(03.001 den)

0,000137

x

=

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Malzeme:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mazot

8,550 kg

(04.109 dan)

8,550

x

=

 

 

Mazot (Makine yağı, benzin üstüpü vs. karşılığı)

1,710 kg

(04.109 dan)

1,710

x

=

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İşletme

 

 

 

 

 

 

 

Formen

0,002 ay

(01.409 dan)

0,002

x

=

 

 

Operatör Makinist

0,006 ay

(01.404 den)

0,006

x

=

 

 

Yağcı

1,00 sa

(01.408 den)

1,00

x

=

 

 

 

 

 

 

 

 

____

 

 

 

1 Saatlik Ücreti:

 

Yapım işlerinde kullanılan tesis, makine veya ekipmanın açıklama istenilen analiz girdisi olarak belirlenmesi durumunda, ilgili makine katsayısının; amortisman, yedek parça, tamir-bakım, sermaye faizi-sigorta, nakil-montaj-demontaj giderlerinden oluştuğu, bu katsayı ile çarpılacak birim fiyat olarak makine rayicinin kullanılabileceği, makine katsayısı içerisinde amortisman giderinin de bulunması nedeniyle birim fiyatın tevsikinde fiyat teklifinin kullanılamayacağı, isteklilerin kendi malı olan makineler için birim fiyat olarak satın alma bedelinin kullanılabileceği, ancak söz konusu bedelin amortisman maliyeti katsayısı dışında kalan maliyet katsayılarının (yedek parça, tamir-bakım, sermaye faizi-sigorta, nakil-montaj-demontaj)  toplam makine katsayısı içerisindeki ağırlık oranı ile makine rayicinin çarpılması suretiyle bulunan tutarın altında olamayacağı anlaşılmaktadır.

 

Kamu kurum ve kuruluşlarınca yayımlanan birim fiyatlarda farklı iş makineleri için kullanılan katsayıların amortismana ilişkin kısmı ile yedek parça, tamir-bakım, sermaye faizi-sigorta, nakil-montaj-demontaj vb.ye karşılık gelen kısımları açıkça anlaşılmakta, ancak KGM/A-2 (Karayolları Genel Müdürlüğü birim fiyat kitabında KGM/1943 olarak geçmektedir.) poz numaralı “Plentin bedeli” analiz girdisi ile 03.070/2 (Karayolları Genel Müdürlüğü birim fiyat kitabında KGM/03.570/2 olarak geçmektedir.) poz numaralı “Asfalt kazıma makinası (400 HP gücünde max. 2.05 m genişliğinde, 0,15 m freze derinliğinde konveyörlü)” analiz girdisinin makine katsayılarının ne kadarlık kısmının amortismana, ne kadarlık kısmının ise yedek parça, tamir-bakım, sermaye faizi-sigorta, nakil-montaj-demontaj vb.ye karşılık geldiğine ilişkin herhangi bir bilgi bulunmamaktadır 

Yukarıda yapılan açıklamalar kapsamında isteklilerin kendi malı olan makineler için yapılacak açıklamalarda makine katsayısını oluşturan amortisman, yedek parça, tamir-bakım, sermaye faizi-sigorta, nakil-montaj-demontaj giderlerinin ağırlık oranları belirgin olmayan makineler bakımından amortisman dışında kalan diğer giderlerin toplam katsayı içerisindeki ağırlık oranının tespiti de mümkün bulunmamaktadır.

Bu itibarla, başvuru sahibi istekli tarafından KGM/A-2 poz numaralı “Plentin bedeli” ile 03.070/2 poz numaralı “Asfalt kazıma makinası (400 HP gücünde max. 2.05 m genişliğinde, 0,15 m freze derinliğinde konveyörlü)” analiz girdilerinin kendi malı olan plent ve asfalt kazıma makinesinin edinim bedeli üzerinden açıklama yapıldığı, söz konusu makinenin amortisman maliyeti katsayısı dışında kalan maliyet katsayılarının (yedek parça, tamir-bakım, sermaye faizi-sigorta, nakil-montaj-demontaj) toplam makine katsayısı içerisindeki ağırlık oranı bulunmadığından ve bahse konu makinelerin kendi malı olduğu hususu ile edinme bedelinin tevsiki için meslek mensubu onaylı raporun sunulduğu dikkate alındığında başvuru sahibi istekli tarafından yapılan açıklamanın mevzuata aykırı olarak değerlendirilemeyeceği sonucuna varılmıştır.

Netice itibariyle, başvuru sahibi isteklinin sunduğu aşırı düşük teklif açıklamasının 09.10.2020 tarihli ihale komisyonu kararında belirtilen ve başvuru sahibi istekli tarafından itirazen şikayete konu edilen yukarıdaki gerekçelerle reddedilmesinin yerinde olmadığı  sonucuna varılmıştır.

Toplantı No 2020/053
Gündem No 72
Karar Tarihi 25.11.2020
Karar No 2020/UY.I-1949