Aşırı düşük kapsamında personel malzeme giderleri maliyetine ilişkin hesaplamalar içeren tablolar sunulduğu ve bu tablolarda yer alan maliyetlerin ayrı bir maliyet icmali tablosunda toplandığı personel maliyetinin KİK işçilik hesaplama modülü ile hesaplandığı, diğer giderlere ilişkin ise herhangi bir tevsik edici belge sunulmadığı iddası

Aşırı düşük kapsamında personel malzeme giderleri maliyetine ilişkin hesaplamalar içeren tablolar

Toplantı No 2023/037
Gündem No 24
Karar Tarihi 19.07.2023
Karar No 2023/UH.I-1003

BAŞVURU SAHİBİ:

Kaizen Asa. Tek. İnş. San. ve Tic. Ltd.Şti,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

İstanbul Gaz ve Doğalgaz Dağıtım A.Ş.,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2023/406736 İhale Kayıt Numaralı “Asansör Sistemleri Bakım Onarım Hizmeti” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

İstanbul Gaz ve Doğalgaz Dağıtım A.Ş. tarafından 23.05.2023 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Asansör Sistemleri Bakım Onarım Hizmeti” ihalesine ilişkin olarak Kaizen Asa. Tek. İnş. San. ve Tic. Ltd.Şti.nin 12.06.2023 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 16.06.2023 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 26.06.2023 tarih ve 98088 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 26.06.2023 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2023/813 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, taraflarınca sunulan aşırı düşük teklif açıklamasının idarece “üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınmadığı ve Ek-O.5 ve Ek-O.6 tutanaklarına yer verilmediği” gerekçesiyle reddedildiği, söz konusu hususun mevzuata aykırı olduğu, şöyle ki; her ne kadar idarece detay verilmese de idarece kastedilenin direkt malzemeler olduğunun tahmin edildiği, bununla birlikte idarece gönderilen aşırı düşük teklif sorgulama yazısında önemli teklif bileşenlerinin belirlenmediği, idareden şifahen telefon ile söz konusu malzemelerin önemli teklif bileşeni olarak belirlenmediği bilgisinin alındığı, söz konusu malzemelerin önemli teklif bileşeni olarak belirlenmesinin mevzuata aykırı olacağı, ürünlerin maliyetinin açıklanmasının istenmesinin aşırı düşük sorgulama mantığına aykırı olduğu, idarece detaylı cevap verilmeyip sadece tutanakların istenmesinin mevzuata aykırı olduğu iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,           

b)  Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,          

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,        

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

Kurum, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca yaklaşık maliyeti 8 inci maddede öngörülen eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkilidir. İhale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır.” hükmü,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Sınır değer ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 59’uncu maddesinde “(1) İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar.

(2) Aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemlerine ilişkin olarak, ihale ilanı ve dokümanında belirtilmek kaydıyla üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralardaki koşullar çerçevesinde aşağıdaki seçeneklerden bir tanesi kullanılır.

a) Sınır değerin altında olan teklifler ihale komisyonunca aşırı düşük teklif olarak tespit edilir ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili ayrıntılar yazılı olarak istenir. İhale komisyonu;

1) Verilen hizmetin ekonomik olması,

2) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

3) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

b) Aşırı düşük teklif sınır değerinin altında teklif sunan isteklilerin teklifi açıklama istenmeksizin reddedilir. …” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “…

79.1. (Değişik madde: 25/01/2017-29959 R.G./10. md.; yürürlük:1/2/2017) Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer aşağıdaki kurallara göre tespit edilir.

79.1.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde kar hariç yaklaşık maliyet tutarı sınır değer olarak kabul edilir.

79.1.2. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde sınır değer;

SD: Sınır değeri,

YM: Yaklaşık maliyeti,

n: İhalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan (Ek ibare: 29.06.2017-30109 R.G./2. md.) ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif sayısını,

T1, T2, T3….Tn: İhalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan (Ek ibare: 29.06.2017-30109 R.G./2. md.) ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif bedellerini,

R: Sınır Değer Tespit Katsayısını

79.1.3. 79.1.2 nci maddede yer alan R değeri her yıl 1 Şubat tarihinden geçerli olmak üzere Kurum tarafından belirlenir ve ilan edilir. İhalenin konusu veya işin niteliğine göre Kurum tarafından farklı R değerleri belirlenebilir.

79.2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.  

79.2.1. Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.

79.2.2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak açıklayabilirler.

79.2.2.1. Üçüncü Kişilerden Alınan Fiyat Teklifleri: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı (Ek-O.5) veya satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) düzenlenecektir. (Değişik ibare: 30/09/2020-31260 R.G./21. md.) Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulacaktır.

Maliyet tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için, fiyat teklifinin mamul/mala ilişkin olması halinde mamul/malın birim fiyatının, tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması; fiyat teklifinin hizmete ilişkin olması halinde ise bu hizmetin birim fiyatının, tutanakta tespit edilen toplam birim maliyetin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.5) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı maliyet tespit tutanağındaki ortalama/toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Satış tutarı tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.6) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin teklife konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup, bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.2.2. (Değişik madde: 25/01/2017-29959 R.G./11. md.) Merkezi Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından Ülke Çapında Sunulan Mal ve Hizmetlere İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin merkezi kamu kurum ve kuruluşları tarafından ülke çapında sunulan mal ve hizmetlere ilişkin fiyat tarifeleri veya istekliye verilmiş fiyat teklifleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu yöntemle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için kullanılan fiyatların ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.3.  Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından İlan Edilen Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilan edilmiş fiyat tarifeleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu usulle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için ilan edilen fiyatların ihalenin ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.4.  Ticaret Borsası Fiyatları: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 51 inci maddesinin (c) bendi uyarınca borsa idaresi tarafından düzenlenen ve ilgili malın ihale tarihinden önceki son 12 ayın herhangi bir işlem gününde gerçekleşen ortalama fiyatını gösteren belge ile açıklama yapılabilir.

79.2.2.5.  Toptancı Hal Fiyatları: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin 11/3/2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun uyarınca faaliyet gösteren toptancı hali idaresi tarafından düzenlenen ve ilgili malın ihale tarihinden önceki son 12 ayın herhangi bir işlem gününe ait ortalama fiyatını gösteren belge ile açıklama yapılabilir.

79.2.2.6.  Özel veya Münhasır Hak Sahibi Kuruluşların Uyguladığı Fiyatlar: İlgili mevzuatı uyarınca, belirli mal veya hizmetlerin kamuya sunulması konusunda lehine sınırlama bulunan kuruluşların tedarikçisi oldukları mallar veya sunucusu oldukları hizmetler için uyguladıkları fiyatlar ile açıklama yapılabilir. (Ek cümle: 25/01/2017-29959 R.G./12. md.) Bu usulle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için kullanılan fiyatların ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.7.  İsteklinin Kendi Ürettiği, Aldığı veya Sattığı Mallara İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ait fiyatların kullanılması durumunda, istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre aşırı düşük teklif açıklamasına konu mal için düzenlenen maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) ile açıklama yapılabilir.

Maliyetler dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması ve isteklinin son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde ihale konusu işte kullanılmasını öngördüğü mal miktarının en az yarısı kadar alım yapmış olması gerekir.

Satışlar dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması ve malın ticaretinin isteklinin faaliyet alanında olması gerekir.  

İsteklinin son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde 4734 sayılı Kanun kapsamındaki idarelere açıklama konusu mala ilişkin satış yapmış ve satılan malın idarece kabul edilmiş olması durumunda, maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) sunulmasına gerek bulunmayıp sadece söz konusu satışa ilişkin fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, (Ek ibare: 12/06/2015-29384 R.G./3. md.; Mülga ibare: 13.06.2019-30800 R.G/14. md., yürürlük: 23.06.2019) YMM, SMMM ya da vergi dairesince onaylı suretleri ile de belgelendirme yapılabilir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.2.8. İsteklinin Ortağı Olduğu Tüzel Kişiye Ait İşletmeden Mal Çekmesiyle Oluşan Emsal Bedel: Teklifi oluşturan maliyt bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin ortağı olduğu tüzel kişiye ait işletmeden mal çekmesi veya satın alması durumunda söz konusu malın emsal bedeli ile değerlenmesi gereklidir. Emsal bedelinin tespitinde 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri esas alınır. Bu durumda, Vergi Usul Kanununa göre hesaplanan emsal bedeli gösteren ve istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından hazırlanarak imzalanan ve kaşelenen beyanın verilmesi yeterlidir. Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.3. Meslek mensubu; üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifi üzerindeki beyanın ve emsal bedel beyanı ile Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaralı tutanaklardaki bilgilerin doğruluğundan sorumludur. Meslek mensubu ibaresinden Yeminli Mali Müşavirler veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler anlaşılır” açıklaması,

 

İdari Şartname’nin “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Verilen hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir.” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin “İşin Servis ve Bakım Onarım Kapsamı” başlıklı 6’ncı maddesinde “ 6.1.PERİYODİK BAKIM ONARIM

    Sözleşme kapsamındaki asansör sistemlerinin periyodik bakımları aşağıdaki esaslar çerçevesinde Yüklenici tarafından yapılır.
YAPILACAK OLAN PERİYODİK BAKIMDA ASANSÖR SİSTEMİNİN

6.1.1. İş güvenliği ekipmanlarının kontrolleri yapılarak periyodik bakımlara ve arıza onarım işlemine başlanır.

6.1.2. Aylık bakım hizmeti, Yüklenicinin yetkili personeli tarafından yapılır.

6.1.3. Periyodik bakım hizmeti ayda en az bir defa yapılır.

6.1.4. Yapılması planlanan periyodik bakım için bina sorumlusuna veya onun yetkin kıldığı kişiye bildirilir.

6.1.5. Asansörün mevcut durumu hakkında bina sorumlusundan bilgi alınır.

6.1.6. Asansör kapılarına ‘asansörde bakım yapılıyor’ levhaları asılır.

6.1.7. Çalışmaya başlamadan önce asansördeki tüm emniyet devreleri kontrol edilir.

6.1.8. Makine dairesinde aydınlatma, yabancı cisim kontrolü ve makine dairesi temizliği yapılır.

6.1.9. Asansörün motor yataklarının ve makine yağ durumu kontrol edilir.

6.1.10. Asansörün kasnak ve hız regülatörünün gresörlüklerine gres basılır.

6.1.11. Asansör revizyon sistemi kontrol edilir.

6.1.12. Asansörün halatları kontrol edilir.

6.1.13. Asansörün frenleri kontrol edilir.

6.1.14. Asansörün ana taşıyıcı kasnakları kontrol edilir.

6.1.15. Asansörün ana taşıyıcı rayların ve ağırlık raylarının yağ durumu kontrol edilir.

6.1.16. Asansörün patenleri kontrol edilir.

6.1.17. Asansörün kapı kilitlerinin çalışma durumu kontrol edilir.

6.1.18. Asansörün kapısını açan pompanın kontrolü yapılır.

6.1.19. Asansörün kapı yayları kontrol edilir.

6.1.20. Asansörün kapı amortisörü kontrolleri yapılır.

6.1.21. Asansörün aşırı yük sensörü ve diğer tüm emniyet swichleri kontrol edilir.

6.1.22. Asansörün topraklama bağlantıları kontrol edilir.

6.1.23. Asansörün kapılarının düzgün bir şekilde açılması ve kapanması ayarlanır.

6.1.24. Asansörün varsa yanmayan sinyal veya aydınlatma ledleri değiştirilir.

6.1.25. Hidrolik sistem asansörler için? hidrolik yağ seviye kontrolü, tankın temizliği, hidrolik hortum kontrolü, valf bloğu kontrolü ve piston kontrolü yapılır.

6.1.26. Asansör hizmete sunulmadan önce kabin üstü ve kabin boşluğunun temizlenmesi yapılarak emniyet devreleri kontrol edilir.

6.1.27. Asansörün mevcut yıla ait TSE Periyodik Kontrol listesine uygunluğu kontrol edilir ve bulunan eksiklikler servis formunda belirtilerek İGDAŞ yetkililerine de ayrıca bilgilendirme yapılır.

6.1.28. Aylık bakımda yapılan işler, kullanılan malzeme veya bir sonraki bakım hizmetinde ihtiyaç duyulacak malzemeler aylık bakım formuna işlenir.

6.1.29. Aylık bakım formu, bakım yapan personel tarafından ve bina sorumlusu veya onun yetkili kıldığı kişi tarafından imzalanır. Bir nüshası bina sorumlusuna verilir.

6.1.30. Asansör kapılarındaki ‘asansörde bakım yapılıyor’ levhaları toplanır ve asansör hizmete sunulur.vb. diğer gerekli konuları kapsar.

6.2. SERVİS

    Sözleşme kapsamındaki asansör sistemlerine  servis ve arızalara müdahale şekli aşağıdaki esaslar çerçevesinde Yüklenici tarafından yapılır.

  6.2.1. Yüklenici, asansör sistemlerinin sözleşme süresi içinde sürekli olarak çalışır durumda olmasını sağlar, meydana gelen arızalara 7 gün/24 saat esası üzerinden müdahale eder, arıza-onarımını yapar, yedek parçaların temini ve montajı ile ilgili işleri yürütür ve yapılan işlemlerin kayıtlarını tutar.

  6.2.2. Yüklenici asansör sistemlerine hazırlayacağı formlara göre, sözleşme süresince her arıza ve ilave işler oluşması durumunda kontrol teşkilatı tarafından çağrı veya yönlendirme yapılarak ilgili mahalde arızalara müdahale, arıza giderme, montaj, demontaj, yedek parça temini ve montajı, nakliye vb. işlerini belirlenen süreler dahilinde yapar.

    6.2.3. Servis ve müdahaleler hafta içi günlerde mesai saati dahilinde yapılır. Ancak gerek görülürse kontrol teşkilatının izni ile mesai saatleri dışında ve tatil günlerinde de bakım yapabilir.

  6.2.4. Yüklenici, servislerde asansör sistemleri ile ilgili üç nüsha olarak hazırlanır, Yüklenici ve İGDAŞ elemanları tarafından imzalanır. Birinci nüsha fatura ile birlikte asansör sistemleri kontrol ve denetim yetkilisi birime, ikinci nüsha asansör kabini içerisinde görülecek ve muhafaza edilecek şekilde yerleştirilir. Üçüncü nüsha da Yüklenicide kalır. Bu formda cihazın durumu, çalışma bilgileri, değişen parçalar ve yapılan işlemler hakkında detaylı bilgi bulunacak, Yüklenici ve İGDAŞ personellerine ait imza yerleri bulunacaktır.

  6.2.5. Servis ve arızalara müdahaleler sırasında kullanılacak alet, edevat, ölçü aletleri ile kullanılacak her türlü araç ve gereç Yüklenici tarafından sağlanacaktır. İGDAŞ’ tan alet, edevat, araç ve iş gücü yardımı talep edilemez.

 6.2.6. Müdahalenin formlarda belirtildiği şekilde veya işin tekniğine uygun şekliyle yapılmadığı İGDAŞ

kontrol teşkilatı tarafından tespit edilirse, servis yapılmamış kabul edilerek yeniden servis verilmesi talep edilir.

Bu müdahale Yükleniciye bildirildikten sonra 5 takvim günü içinde yeniden yapılır. Bu şekilde yeniden gidilecek servis dolayısıyla Yükleniciye ayrıca bir ücret ödenmez ve süre uzatımı verilmez.

     6.2.7. Yüklenici, yedek parça değişimleri hariç servis ve arıza müdahaleler sonucunda herhangi bir ücret talep etmeyecektir.

6.3. ARIZA GİDERME

    Sözleşme kapsamındaki asansör sistemleri arıza gidermeleri aşağıdaki esaslar çerçevesinde Yüklenici tarafından yapılır.

    6.3.1. Yüklenici, asansör sistemleri ile ilgili her türlü arızaya, arıza bildiriminden itibaren maksimum 24 saat içerisinde müdahale edecek ve yine arıza bildiriminden itibaren maksimum 48 saat içerisinde arızayı giderecektir. Bu arızalara müdahale sonunda İGDAŞ, sözleşme gereği kullanılan yedek parça bedeli haricinde herhangi bir ücret ödemez.

  6.3.2. Arıza giderildikten sonra Yüklenici tarafından düzenlenecek olan SBF üç nüsha olarak hazırlanır.

Yüklenici ve İGDAŞ kontrol teşkilatı tarafından imzalanır. Birinci nüsha fatura ile birlikte İGDAŞ kontrol teşkilatına, ikinci nüsha asansör sistemlerinin bulunduğu binadaki İGDAŞ İdari İşler Şefliğine/Birim Şefliğine teslim edilir. Üçüncü nüsha da Yüklenicide kalır. Bu formda cihazın durumu, çalışma bilgileri, değişen parçalar ve yapılan işlemler hakkında detaylı bilgi bulunacak, Yüklenici ve İGDAŞ personellerine ait imza yerleri bulunacaktır.

    6.3.3. Yüklenici personeli kendisi arıza tespit ettiğinde, arızayı giderirken mutlaka İGDAŞ kontrol teşkilatı ile koordineli olarak çalışacaktır.” düzenlemesi bulunmaktadır.

 

Yapılan incelemede, idare tarafından sınır değerin altında teklif sunan istekliye 24.05.2023 tarihinde EKAP üzerinden gönderilen yazıyla başvuru sahibi istekliden aşırı düşük teklif açıklaması sunulmasının talep edildiği anlaşılmıştır.

 

Başvuru sahibi istekli tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamasının idarece “İsteklinin maliyet bileşenleri için üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınmadığı, istekliye ait hesaplamalara yer verildiği, maliyet bileşenlerine ilişkin Ek 0-5 ve EkO-6 tutanaklarının doldurulmadığı ve meslek mensubunca onaylanmadığı ve kaşelenmediği belirlenmiştir. Bu düzenlemenin Kamu İhale Tebliğinin 79.2.2 maddesine aykırı olduğu tespit edilmiş bu nedenlerle isteklinin aşırı düşük açıklamasının Kamu İhale Tebliğine uygun olmadığı tespit edilerek değerlendirme dışı bırakılmıştır.” gerekçesiyle reddedildiği anlaşılmıştır.

 

Yapılan değerlendirmede, idarece aşırı düşük teklif sorgulaması kapsamında açıklanması istenilen önemli teklif bileşenlerinin periyodik bakım onarım, asansör sistemleri servisi, asansör sistemleri arıza giderme maliyetleri olarak belirlendiği anlaşılmıştır.

 

Başvuru sahibi istekli tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklaması incelendiğinde, söz konusu açıklama kapsamında “Hesap cetveline ait açıklamalarımızda Kamu İhale Genel tebliğ’ inde, ve Kamu İhale Kurumu istikrarlı karar kapsamında(2012/UY.1-1377 -2012/UY.1-1661- 2013/UY.III-3570- 2021/UY.II- 885-2021/UY.1-917), ihale masrafları ve genel giderler, ihale yaklaşık maliyetinin kar hariç kısmının içerisinde dahil olduğundan, ve Kamu İhale Genel Tebliğ 79.2.1. maddesine istinaden 2019/UH.I-1342 nolu karar gereği idarece gönderilen yazıda mevzuat gereği açıklama yapılması istenmeyecek (önemli bileşen belirlenmeyen) kısımda olduğundan, maliyetler gösterilmiş olup, herhangi bir belge sunulmamıştır. (Tablo-B)

Personel Maliyeti açıklamalarımız Tablo-C’ de sunulmuştur. Kamu İhale Genel Tebliği “79.3.3. Kurumca hazırlanan “İşçilik Hesaplama Modülü” ne (www.ihale.gov.tr) adresinden ulaşılabilecek olup, hizmet alımı ihalelerinde tekliflerin değerlendirilmesi bağlamında sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti hesabında işçilik hesaplama modülünün kullanılması zorunludur.” maddesine istinaden Kamu İhale Kurumu, işçilik hesaplama modülü kullanılarak açıklama yapılmıştır. Modül çıktısı ek’ te bilginize sunulmuştur.

Malzeme giderlerine ilişkin açıklamamız tablo halinde sunulmuştur. Kamu İhale Genel Tebliğ 79.2.1. maddesine istinaden idarece gönderilen yazıda mevzuat gereği açıklama yapılması istenmeyecek (Önemli bileşen belirlenmeyen) kısımda olduğundan, maliyetler gösterilmiş olup, herhangi bir belge sunulmamıştır. Birim fiyat teklif cetveli olarak genel giderler vb. eklenmiş olarak Tablo-A’ da detaylı gösterilmiştir. (Tablo-D)

> Sarf malzeme giderlerine ilişkin açıklamamız tablo halinde sunulmuştur. Kamu İhale Genel Tebliğ 79.2.1. maddesine istinaden idarece gönderilen yazıda mevzuat gereği açıklama yapılması istenmeyecek (Önemli bileşen belirlenmeyen) kısımda olduğundan, maliyetler gösterilmiş olup, herhangi bir belge sunulmamıştır. (Tablo-E)” ifadelerinin yer aldığı görülmüştür.

 

Söz konusu açıklama kapsamında personel, malzeme ve sarf malzeme giderleri maliyetine ilişkin hesaplamalar içeren tablolar sunulduğu ve bu tablolarda yer alan maliyetlerin ayrı bir maliyet icmali tablosunda toplandığı, personel maliyetinin KİK işçilik hesaplama modülü ile hesaplandığı, diğer giderlere ilişkin ise herhangi bir tevsik edici belge sunulmadığı görülmüştür.

 

Bu bağlamda yapılan değerlendirmede, Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79’uncu maddesi gereğince aşırı düşük teklif açıklaması sunan isteklilerin maliyetlerini ilgili maddede sayılan yöntemlerden biriyle tevsik etmesinin gerektiği, bununla birlikte başvuru sahibi istekli sunulan aşırı düşük teklif açıklamasında personel maliyeti hariç diğer maliyetlere ilişkin herhangi bir tevsik edici belge sunulmadığı, nitekim istekli tarafından da bunun kabul edildiği anlaşıldığından idarece tesis edilen işlemin mevzuata uygun olduğu sonucuna varılmıştır.

 

Diğer yandan, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendinde “Başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ile itirazen şikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafından itirazen şikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez.

Bu fıkranın (1) numaralı bendi uyarınca tahsil edilen bedel hiçbir durumda iade edilmez.” hükmü yer almaktadır.

 

Aktarılan Kanun hükmüne göre, başvuru sahibinin itirazen şikâyete konu iddialarının tamamında haklı bulunması halinde başvuru bedeli iadesinin söz konusu olabileceği dikkate alındığında, yukarıda yer verilen tespit ve değerlendirmeler neticesinde, başvuru sahibinin, iddialarında haklı bulunmadığı anlaşıldığından başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesi için Kanun’un öngördüğü şekilde “başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması” koşulunun gerçekleşmediği, dolayısıyla 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendi hükmü gereğince başvuru bedelinin iadesinin mümkün bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 


Oybirliği ile karar verildi.