Aşırı düşük savunma için istekli tarafından teklif edilen aylık araç birim fiyatının, söz konusu araçların kasko değerlerinin %2’sini aşmadığı için teklifi geçerli olmalıdır

Toplantı No : 2019/044
Gündem No : 49
Karar Tarihi : 26.09.2019
Karar No : 2019/UH.I-1221
BAŞVURU SAHİBİ:

Âdemoğulları Seyahat Acenteliği Taşımacılık Turizm Temizlik İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti.,

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Kahramankazan Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü,

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/331971 İhale Kayıt Numaralı “Kahramankazan, Sincan, Etimesgut, Keçiören, Mamak, Gölbaşı, Çubuk ve Altındağ Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerinin 2019 Yılı 4 Aylık Sürücülü Araç Kiralama Hizmet Alımı (Akaryakıt Hariç)” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Kahramankazan Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü tarafından 08.08.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Kahramankazan, Sincan, Etimesgut, Keçiören, Mamak, Gölbaşı, Çubuk ve Altındağ Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerinin 2019 Yılı 4 Aylık Sürücülü Araç Kiralama Hizmet Alımı (Akaryakıt Hariç)” ihalesine ilişkin olarak Âdemoğulları Seyahat Acenteliği Taşımacılık Turizm Temizlik İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 19.08.2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 22.08.2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 02.09.2019 tarih ve 36332 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 02.09.2019 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2019/1003 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

1) İhalenin 4, 5, 6 ve 8’inci kısımları üzerinde bırakılan Doğan Yıldız tarafından bilanço ve eşdeğer belgeler kapsamında sunulması gereken bilanço bilgileri tablosunun sunulmadığı, bilançosunun veya serbest meslek kazanç defterinin yeterlik kriterindeki oranları sağlamadığı,

2) İhalenin 4, 5, 6 ve 8’inci kısımlarında hesaplanan sınır değerin diğer kısımların sınır değerlerine kıyasla düşük olduğu, anılan kısımların sınır değerinin mevzuatın öngördüğü yönteme göre hesaplanarak altında teklif sunan isteklilerden aşırı düşük teklif açıklaması istenilmesi gerektiği,

3) İdari Şartname’nin 47.8’inci maddesi gereği hazırlanması gereken kasko değer listesinin anılan istekli tarafından sunulmadığı gerekçeleriyle teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde, ihaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve mali yeterliğin belirlenmesi için isteklinin mevzuatı uyarınca yayınlanması zorunlu olan bilançosu veya bilançosunun gerekli bölümleri, yoksa bunlara eşdeğer belgelerin istenebileceği hükme bağlanmıştır.

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Bilanço veya eşdeğer belgeler” başlıklı 35’inci maddesinde “(1) Bilançonun veya eşdeğer belgelerin istenildiği ihalelerde ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait;

a) Yayınlanması zorunlu olan yıl sonu bilançosunun veya gerekli bölümlerinin,

b) (a) bendinde belirtilen belgelere eşdeğer belgelerin,

her ikisinin de idarece istenilmesi zorunludur.

(2) Bilanço veya eşdeğer belgeler kapsamında;

a) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olan aday ve istekliler yıl sonu bilançosunu veya bilançonun üçüncü fıkradaki kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerini,

b) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olmayan aday ve istekliler yıl sonu bilançosunu veya bilançonun üçüncü fıkradaki kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerini ya da bu kriterlerin sağlandığını göstermek üzere yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavirce standart forma uygun olarak düzenlenen belgeyi sunar.

(3) Adayın veya isteklinin ikinci fıkra uyarınca sunduğu belgelerde;

a) Belli sürelerde nakit akışını sağlayabilmesi için gerekli likiditeye ve kısa dönem (bir yıl) içinde borç ödeme gücüne sahip olup olmadığını gösteren cari oranın (dönen varlıklar/kısa vadeli borçlar) en az 0,75 olması, (hesaplama yapılırken; yıllara yaygın inşaat maliyetleri dönen varlıklardan, yıllara yaygın inşaat hakediş gelirleri ise kısa vadeli borçlardan düşülecektir),

b) Aktif varlıkların ne kadarının öz kaynaklardan oluştuğunu gösteren öz kaynak oranının (öz kaynaklar/toplam aktif) en az 0,15 olması, (hesaplama yapılırken, yıllara yaygın inşaat maliyetleri toplam aktiflerden düşülecektir),

c) Kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,50’den küçük olması,

ve belirtilen üç kriterin birlikte sağlanması zorunludur. Sunulan bilançolarda varsa yıllara yaygın inşaat maliyetleri ile yıllara yaygın inşaat hakediş gelirlerinin gösterilmesi gerekir.

(4) Yukarıda belirtilen kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanlar, son iki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu takdirde, son iki yılın parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.

(5) İhale veya son başvuru tarihi yılın ilk dört ayında olan ihalelerde, bir önceki yıla ait belgelerini sunmayanlar, iki önceki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu belgelerde yeterlik kriterini sağlayamayanlar ise iki önceki yılın belgeleri ile üç önceki yılın belgelerini sunabilirler. Bu durumda, belgeleri sunulan yılların parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.

(6) 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 174 üncü maddesine göre takvim yılından farklı hesap dönemi belirlenen aday ve isteklinin bilançoları için bu hesap dönemi esas alınır.

(7) Bilanço veya bilançonun üçüncü fıkradaki kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ilgili mevzuatına göre düzenlenmiş ve yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylanmış olması zorunludur. Yabancı ülkede düzenlenen bilanço veya bilançonun üçüncü fıkradaki kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ise o ülke mevzuatına göre düzenlenmesi ve bu belgeleri düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış olması gereklidir.

(8) Yabancı ülkede düzenlenen yayımlanması zorunlu olmayan bilançoların veya bunların bölümlerinin ibraz edilmemesi durumunda, yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığı o ülke mevzuatına göre bu belgeleri düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış belge ile tevsik edilebilir.

(9) Serbest meslek erbabı tarafından sunulan, ilgili mevzuatına göre düzenlenmiş ve onaylanmış serbest meslek kazanç defteri özetinde gösterilen değerlere göre, son yıla ait toplam gelirin toplam gidere oranının veya son iki yıla ait gelir ve giderlerin parasal tutarlarının ortalaması üzerinden bulunacak oranın en az (1,25) olması şartı aranır. Serbest meslek kazanç defteri özetinin yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylı olması gerekir. İkinci, üçüncü, dördüncü, yedinci ve sekizinci fıkralar hariç diğer fıkralarda yer alan hükümler serbest meslek kazanç defteri özeti için de uygulanır.

(10) Aday veya isteklinin ortak girişim olması halinde, ortakların her birinin istenen belgeleri ayrı ayrı sunması ve üçüncü fıkranın (a), (b) ve (c) bentlerinde veya serbest meslek kazanç defteri özetine ilişkin dokuzuncu fıkrada belirtilen kriterleri sağlaması zorunludur.” hükmü,

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Bilanço ve eşdeğer belgeler ile iş hacmini gösteren belgeler” başlıklı 10’uncu maddesinde “10.1. Bilanço ve eşdeğer belgelerin istenildiği ihalelerde, ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait yayımlanması zorunlu yıl sonu bilançosunun veya bilançonun gerekli görülen bölümlerinin yoksa bunlara eşdeğer belgelerin sunulması gereklidir.

10.1.1. Aday veya isteklilerin ilgili mevzuatı gereğince bilançolarını yayımlatmaları zorunlu ise başvuru veya tekliflerinde bilançolarını veya bilançonun ilgili uygulama yönetmeliğinin “Bilanço veya eşdeğer belgeler” başlıklı maddesinde düzenlenen yeterlik kriterlerinin sağlandığını gösteren bölümlerini sunmaları zorunludur.

10.1.2. İlgili mevzuatı gereğince bilançolarını yayımlatma zorunluluğu bulunmayan aday ve istekliler, eşdeğer belge kapsamında; bilançolarını veya bilançonun yukarıda belirtilen bölümlerini sunabilecekleri gibi, bunların yerine bilançoda aranan kriterlerin sağlandığını göstermek üzere yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavirce standart forma uygun olarak düzenlenen belgeyi de sunabileceklerdir. Bu belgeler dışında, bilançoda aranan kriterlerin sağlandığını göstermek üzere sunulan hiçbir belge, eşdeğer belge olarak kabul edilmeyecektir.” açıklaması yer almaktadır.

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinden, ihale konusu hizmetin; Kahramankazan, Sincan, Etimesgut, Keçiören, Mamak, Gölbaşı, Çubuk ve Altındağ Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerinin 2019 yılı 4 aylık akaryakıt hariç 38 adet sürücülü araç kiralama hizmet alımı olduğu anlaşılmıştır.

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “…7.4. Ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler: …

7.4.2. İsteklinin ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait yıl sonu bilançosu veya eşdeğer belgeleri.

a) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olan istekliler, yıl sonu bilançosunu veya bilançonun gerekli kriterleri sağlandığını gösteren bölümlerini,

b) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olmayan istekliler, yıl sonu bilançosunu veya bilançonun gerekli kriterleri sağladığını gösteren bölümlerini ya da bu kriterlerin sağlandığını göstermek üzere yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir tarafından standart forma uygun olarak düzenlenen belgeyi (Standart Form: KİK025.1/H)

sunmaları gerekmektedir.

Sunulan bilanço veya eşdeğer belgelerde;

a) Belli sürelerde nakit akışını sağlayabilmesi için gerekli likiditeye ve kısa dönem (bir yıl) içinde borç ödeme gücüne sahip olup olmadığını gösteren cari oranın (dönen varlıklar/kısa vadeli borçlar) en az 0,75 olması, (hesaplama yapılırken; yıllara yaygın inşaat maliyetleri dönen varlıklardan, yıllara yaygın inşaat hakediş gelirleri ise kısa vadeli borçlardan düşülecektir),

b) Aktif varlıkların ne kadarının öz kaynaklardan oluştuğunu gösteren öz kaynak oranının (öz kaynaklar/toplam aktif) en az 0,15 olması, (hesaplama yapılırken, yıllara yaygın inşaat maliyetleri toplam aktiflerden düşülecektir),

c) Kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,50’den küçük olması,

ve belirtilen üç kriterin birlikte sağlanması zorunludur. Sunulan bilançolarda varsa yıllara yaygın inşaat maliyetleri ile yıllara yaygın inşaat hakediş gelirlerinin gösterilmesi

gerekir.

Yukarıda belirtilen kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanlar, son iki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu takdirde, son iki yılın parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.

Bilanço veya bilançonun yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ilgili mevzuatına göre düzenlenmiş ve yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylanmış olması zorunludur. Yabancı ülkede düzenlenen bilanço veya bilançonun yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ise o ülke mevzuatına göre düzenlenmesi ve bu belgeleri düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış olması gereklidir.

Yabancı ülkede düzenlenen yayımlanması zorunlu olmayan bilançoların veya bunların bölümlerinin ibraz edilmemesi durumunda, yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığı o ülke mevzuatına göre bu belgeleri düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış belge ile tevsik edilebilir.

Serbest meslek erbabı tarafından sunulan, ilgili mevzuatına göre düzenlenmiş ve onaylanmış serbest meslek kazanç defteri özetinde gösterilen değerlere göre, son yıla ait toplam gelirin toplam gidere oranının veya son iki yıla ait gelir ve giderlerin parasal tutarlarının ortalaması üzerinden bulunacak oranın en az (1,25) olması şartı aranır. Serbest meslek kazanç defteri özetinin yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylı olması gerekir.

İsteklinin ortak girişim olması halinde, ortakların her birinin istenen belgeleri ayrı ayrı sunması ve yukarıda belirtilen kriterleri sağlaması zorunludur.” düzenlemesine yer verilmiştir.

Aynı Şartname’nin “Kısmi teklif verilmesi” başlıklı 20’inci maddesinden, kısmi teklif verilebilecek ihalenin 8 kısımdan oluştuğu, başvuruya konu; 4’üncü kısmının Etimesgut ilçesi için 3 adet sürücülü, 5’inci kısmının Sincan ilçesi için 6 adet sürücülü, 6’ncı kısmının Mamak ilçesi için 6 adet sürücülü, 8’inci kısmının Altındağ ilçesi için 10 adet sürücülü araç kiralama hizmeti olduğu anlaşılmıştır.

08.08.2019 tarihli ihale komisyonu kararından; ihalenin 1, 2 ve 7’nci kısımlarının başvuru sahibi üzerinde bırakıldığı, başvuruya konu 4, 5, 6 ve 8’inci kısımlarının ise Doğan Yıldız üzerinde bırakıldığı, başvuru sahibinin ihalenin 4, 6 ve 8’inci kısımlarında ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak, 5’inci kısmında ise geçerli teklif sahibi olarak belirlendiği anlaşılmıştır.

Başvuru sahibince ihalenin 4, 5, 6 ve 8’inci kısmı üzerinde bırakılan istekli Doğan Yıldız tarafından teklifi kapsamında bilanço ve eşdeğer belgelerinin sunulmadığı ve yeterlik kriteri olarak istenilen bilanço oranlarını sağlamadığı iddiasında bulunulmuştur.

Doğan Yıldız tarafından ekonomik ve mali yeterliğini gösteren bilanço ve eşdeğer belgeler için serbest muhasebeci mali müşavir onaylı 2018 yılı işletme hesap özeti ile 2018 dönemine ait yıllık gelir vergisi beyannamesinin sunulduğu görülmüştür.

Anılan istekli tarafından sunulan işletme hesap özetinde; 2018 yılı için 19.896,25 TL zarar bilgisine yer verildiği gibi 2018 yılı gelir beyannamesinde de ticari kazançlar hesabında 19.896,25 TL zarar, serbest meslek kazancının da bulunmadığı beyanın yer aldığı görülmüştür.

Yukarıda aktarılan mevzuat alıntılarından; ekonomik ve mali yeterlik için isteklilerin ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait yılsonu bilançosu veya gerekli bölümlerini ya da bu belgelere eşdeğer belgeleri sunmaları gerektiği, bilanço veya eşdeğer belgeler bakımından mevzuatta öngörülen standart forma uygun düzenlenen ve istenen kriterleri sağladığını gösteren bilanço bilgileri tablosu dışındaki belgelerin eşdeğer belge olarak kabul edilemeyeceği anlaşılmaktadır.

Diğer taraftan hizmet alımı ihalelerinde serbest meslek erbabı tarafından, ilgili mevzuatına göre düzenlenip onaylanmış, son yıla ait toplam gelirin toplam gidere oranının en az (1,25) şartını sağlayan serbest meslek kazanç defteri özetinin sunulabileceği anlaşılmıştır.

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nda birinci sınıf tacirlerin bilanço esasına, ikinci sınıf tacirlerin ise işletme hesabı esasına göre defter tutacağı, serbest meslek erbabının da kazanç defteri tutacağı belirtilmiştir. Bu itibarla, bilanço ve eşdeğer belgelerin sunulmasının istenildiği hizmet alımı ihalelerine bilanço esasına göre defter tutan birinci sınıf tacirler ile kazanç defteri tutan serbest meslek erbabının katılımı mümkün olup, işletme hesabına göre defter tutan ikinci sınıf tacirlerin katılımının mümkün olmadığı anlaşılmıştır.

Keza, ihale dokümanında, ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin isteklilerin ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait yılsonu bilançosu veya standart forma uygun düzenlenen ve istenen kriterleri sağladığını gösteren eşdeğer belgeyi sunmaları istenildiği, serbest meslek erbabı tarafından ise ilgili mevzuatına göre düzenlenip onaylanmış, son yıla ait toplam gelirin toplam gidere oranının en az (1,25) şartını sağlayan serbest meslek kazanç defteri özetinin sunulabileceği düzenlemesine yer verilmiştir.

Yapılan incelemede, bilanço ve eşdeğer belgeler kapsamında sunulabilecek belgelerin mevzuatta tahdidi olarak belirlendiği, nitekim başvuruya konu araç kiralama hizmet alımı ihalesinde ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin istekliler tarafından ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait yılsonu bilançosunun veya standart forma uygun düzenlenen ve istenen oranları sağladığını gösteren bilanço bilgileri tablosunun sunulmasının istenildiği, ancak işletme hesabına göre defter tutan ikinci sınıf tacir olduğu anlaşılan Doğan Yıldız tarafından ekonomik ve mali yeterliğine ilişkin 2018 yılı işletme hesap özetinin sunulduğu, söz konusu belgenin bilanço ve eşdeğer belgeler kapsamında değerlendirilemeyeceği, diğer taraftan sunulan beyannamede serbest meslek kazancı bulunmadığı beyanından anlaşılacağı üzere isteklinin serbest meslek erbabı da olmadığı, teklifi kapsamında başkaca belge de sunulmadığı hususları bir arada değerlendirildiğinde anılan isteklinin ekonomik ve mali yeterliğine ilişkin bilanço ve eşdeğer belge yeterlik kriterini sağlamadığından ihalenin başvuruya konu kısımlarında teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği anlaşılmış olup, başvuru sahibinin birinci iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinin üçüncü fıkrasında, Kurumun, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye yetkili olduğu, ihale komisyonunun da bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alacağı hükme bağlanmıştır.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78’inci maddesinde “78.1.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı; ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlendiği, bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı, yaklaşık maliyetinin en az %70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dahil işçilik giderinden oluştuğu ve niteliği gereği süreklilik arz eden hizmet alımlarını ifade eder. …

78.1.4. Niteliği gereği süreklilik arz etme koşulu dışında diğer koşulları taşıyan ve ihale edilmesi mümkün olan hizmet alımlarında, teklifler ile aşırı düşük tekliflerin hazırlanması ve değerlendirilmesinde bu Tebliğin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri için öngördüğü düzenlemeler (asgari işçilik maliyeti ile sözleşme giderleri ve genel giderlerin hesabı, sınır değer tespiti, işçilik hesaplama modülünün kullanım zorunluluğu vb.) aynen uygulanır.” açıklaması,

Aynı Tebliğ’in “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “79.1. Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer aşağıdaki kurallara göre tespit edilir.

79.1.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde kar hariç yaklaşık maliyet tutarı sınır değer olarak kabul edilir.

79.1.2. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde sınır değer;

SD: Sınır değeri,

YM: Yaklaşık maliyeti,

n: İhalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif sayısını,

T1, T2, T3….Tn: İhalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif bedellerini,

R: Sınır Değer Tespit Katsayısını

79.1.3. 79.1.2 nci maddede yer alan R değeri her yıl 1 Şubat tarihinden geçerli olmak üzere Kurum tarafından belirlenir ve ilan edilir. İhalenin konusu veya işin niteliğine göre Kurum tarafından farklı R değerleri belirlenebilir. …

79.3. İdarelerin aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirilmesine ilişkin aşağıdaki düzenlemeleri de dikkate almaları gerekmektedir. …

79.3.3. Kurumca hazırlanan “İşçilik Hesaplama Modülü” ne (www.ihale.gov.tr) adresinden ulaşılabilecek olup, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde tekliflerin değerlendirilmesi bağlamında sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti hesabında işçilik hesaplama modülünün kullanılması zorunludur.” açıklaması,

İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “… Etimesgut Sosyal Hizmet Merkezi için Hizmetin sunulması işiyle ilgili olarak aylık (22) gün üzerinden fiilen çalışan ve mesainin tamamını kuruluşta geçiren Üç (3) sürücü için öngörülen işçilik giderleri (ihale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret, sigorta prim giderleri) teklif fiyata dâhildir.

Sincan Sosyal Hizmet Merkezi için Hizmetin sunulması işiyle ilgili olarak aylık (22) gün üzerinden fiilen çalışan ve mesainin tamamını kuruluşta geçiren Altı (6) sürücü için öngörülen işçilik giderleri (ihale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret, sigorta prim giderleri) teklif fiyata dâhildir.

Mamak Sosyal Hizmet Merkezi için Hizmetin sunulması işiyle ilgili olarak aylık (22) gün üzerinden fiilen çalışan ve mesainin tamamını kuruluşta geçiren Altı (6) sürücü için öngörülen işçilik giderleri (ihale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret, sigorta prim giderleri) teklif fiyata dâhildir. …

Altındağ Sosyal Hizmet Merkezi için Hizmetin sunulması işiyle ilgili olarak aylık (22) gün üzerinden fiilen çalışan ve mesainin tamamını kuruluşta geçiren On (10) sürücü için öngörülen işçilik giderleri (ihale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret, sigorta prim giderleri) teklif fiyata dâhildir.

Her bir kısım için hizmet alımı personellere aylık (22 gün) üzerinden ödenecek yemek ücreti teklif fiyata dâhildir, günlük 9,00.-TL (Dokuz Türk Lirası) olacak şekilde bordroda brüt olarak gösterilecektir.

Her bir kısım için hizmet alımı personellere aylık (22 gün) üzerinden bir gün için brüt 10,00-TL (On Türk Lirası) nakdi yol ücreti ödenecek olup, ücret bordrosunda gösterilecektir.

Her bir kısım için Hizmet alımı yoluyla kiralanan aracının bakım, onarım, lastik, yağ, yedek parça navigasyon, araç takip-izleme cihazı, çekici hizmeti giderleri ve kaza halinde ikame araç temini ve diğer masrafları ile tüm vergi, sigorta, kasko vb. teklif fiyata dahildir. …” düzenlemesine yer verilmiştir.

İdari Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde ihale komisyonunun verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değer tutarını hesaplayacağı ve teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanun’un 38’inci maddesine göre aşırı düşük teklif açıklaması isteyeceğine ilişkin düzenleme yer almaktadır.

Yukarıda aktarılan mevzuat alıntılarından; personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde sınır değerin, ihalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif bedelleri kullanılarak Kurum tarafından belirlenen formüle göre tespit edileceği anlaşılmıştır.

İhale dokümanı ve idare hazırlanan yaklaşık maliyet bilgileri dikkate alındığında, ihalenin başvuruya konu 4, 5, 6 ve 8’inci kısımlarının personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı olduğu anlaşılmaktadır.

İhale komisyonu tarafından www.ihale.gov.tr internet adresinden ulaşılan sınır değer hesaplama modülü kullanılarak, başvuruya konu ihalede sınır değerin; 4’üncü kısmı için 49.850,77 TL, 5’inci kısmı için 102.200,13 TL, 6’ncı kısmı için 101.761,16 TL ve 8’inci kısmı için 167.351,56 TL olarak belirlendiği görülmüştür.

Yapılan incelemede, ihale komisyonu tarafından sınır değer tutarlarının doğru tespit edildiği anlaşılmış olup, başvuru sahibinin ikinci iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

3) Başvuru sahibinin 3’üncü iddiasına ilişkin olarak:

İdari Şartname’nin “Diğer Hususlar” başlıklı 47’nci maddesinde “İstekliler tekliflerini; 02.10.2014 tarihli ve 29137 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usullerde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı ile Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usullerin 6.maddesine eklenen 2. Fıkranın;

(a) bendi taşıt kiralamalarında aylık kiralama bedeli (katma değer vergisi hariç, her türlü bakım-onarım, sigorta ve benzeri giderler dahil) taşıtın Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği tarafından yayımlanan ve harcama talimatının verildiği yılın ocak ayı itibariyle uygulanacak Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesinde yer alan kasko sigortası değerinin %2’sini aşmayacaktır.

(b) bendi Şoför giderleri dahil yapılan taşıt kiralamalarında aylık kiralama bedeli, (a) bendine göre tespit edilerek tutara yürürlükteki brüt asgari ücretin yüzde elli artırımlı tutarının ilave edilmesi suretiyle hesaplanacak tutarı aşmayacaktır. hükümlerine uygun olarak hazırlamak zorundadırlar.” düzenlemesine,

Teknik Şartname’nin “Diğer Hususlar” başlıklı 10’uncu maddesinde “…7.Bakanlar Kurulu’nun 02.10.2014 tarih ve 2014/8184 sayılı kararı gereğince teklif kapsamında sunulan listede belirtilen her bir aracın aylık kiralama bedeli (KDV Hariç, her türlü bakım-onarım, sigorta ve benzeri giderler dahil) aracın Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği tarafından yayımlanan ve 2019 Ocak ayı itibariyle belirlenmiş olan Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesinde yer alan Kasko Sigorta Değerinin %2 (yüzde iki) sini aşmayacaktır. Birim fiyat teklif cetvelindeki Birim fiyatın, Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği tarafından yayımlanan ve 2019 Ocak ayı itibariyle belirlenmiş olan Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesinde yer alan Kasko Sigorta Değerinin %2 (yüzde iki) sini aştığı tespit edilen teklifler değerlendirmeye alınmayacaktır. …” düzenlemesine yer verilmiştir.

Doğan Yıldız tarafından ihalenin başvuruya konu 4, 5, 6 ve 8’inci kısımlarında, 4 aylık araç bedeli olarak 2.340,00 TL birim fiyat teklif edildiği, diğer bir ifade ile aylık 585 TL araç bedeli öngörüldüğü, ayrıca teklifi kapsamında 2016 model; DACIA, TOFAS-FIAT, PEUGEOT, RENAULT, CITROEN marka araçların Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği internet sitesinden ulaşılan kasko değerlerini gösterir sayfa çıktılarının sunulduğu görülmüştür.

Anılan istekli tarafından teklif edilen aylık araç birim fiyatının, söz konusu araçların kasko değerlerinin %2’sini aşmadığı anlaşılmış olup, başvuru sahibinin üçüncü iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, ihalenin başvuruya konu 4, 5, 6 ve 8’inci kısımlarında Doğan Yıldız’ın teklifinin değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

Oybirliği ile karar verildi.