Aşırı düşük savunmada fiyat teklifine dayanak Ek.O-6 satış tutarı tespit tutanaklarının sunulduğu (meslek mensubunun faaliyet belgesinin de bu tutanağın eki olduğu), ancak anılan istekli tarafından sunulan fiyat tekliflerine dayanak teşkil eden (Ek-O.6) tutanaklarında, ağırlıklı ortalama birim satış tutarının tespitinde esas alınan faturaların fiyat teklifinde yer alan birim fiyatlar ile (Ek-O.6) birbirine uygun olmadığı, dolayısıyla anılan istekli tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamasının Genel Tebliğe uygun olmadığı hk

Aşırı düşük savunmada fiyat teklifine dayanak Ek.O-6 satış tutarı tespit tutanaklarının sunulduğu (meslek mensubunun faaliyet belgesinin de bu tutanağın eki olduğu), ancak anılan istekli tarafından sunulan fiyat tekliflerine dayanak teşkil eden (Ek-O.6) tutanaklarında, ağırlıklı ortalama birim satış tutarının tespitinde esas alınan faturaların fiyat teklifinde yer alan birim fiyatlar ile (Ek-O.6) birbirine uygun olmadığı, dolayısıyla anılan istekli tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamasının Genel Tebliğe uygun olmadığı hk

Toplantı No 2021/003
Gündem No 75
Karar Tarihi 20.01.2021
Karar No 2021/UH.I-188

BAŞVURU SAHİBİ:

Önar Araştırma Yönetim Danışmanlık İnsan Kaynakları Temizlik Gıda İnşaat Turizm Taşımacılık San. ve Tic. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2020/531892 İhale Kayıt Numaralı “Genel Temizlik Hizmetleri” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından 30.11.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Genel Temizlik Hizmetleri” ihalesine ilişkin olarak Önar Araştırma Yönetim Danışmanlık İnsan Kaynakları Temizlik Gıda İnşaat Turizm Taşımacılık San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 15.12.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 17.12.2020 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 25.12.2020 tarih ve 58717 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 24.12.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2020/2122 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale üzerinde bırakılan istekliye ait birim fiyat teklif mektubunda, 2’nci ara toplam fiyatını oluşturan 12 aylık miktarı 25536 olan 34 kalem temizlik malzemesi için toplam 0,01 TL ve 12 aylık miktarı 1644 olan 36 kalem temizlik malzemesi için toplam 0,01 TL, ayrıca 27180 miktar olan toplamda 70 kalem temizlik malzemesine 0,02 TL teklif ettiği, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi isteklinin ise, 27180 miktar olan toplamda 70 kalem temizlik malzemesine 84.000,00 TL fiyat teklif ettiği, anılan isteklilerin teklilerinin dayanağını oluşturan 2020 yılı 2. ve 3. geçici vergi beyanname döneminde düzenlenen faturaların gerçeği yansıtmadığı, fiyat teklifi alınan firmaların teklife konu alanda faaliyet gösteren firmalar olmadığı, gerçekte teklife konu alanda faaliyet gösteren firmaların 2. ve 3. geçici vergi beyanname dönemine ait alış/satış ağırlıklı birim ortalama fiyatlarının bu kadar düşük olamayacağı, bu nedenlerle anılan isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği, ayrıca 3 farklı tedarikçiden fiyat araştırması yaparak kendi tekliflerini oluşturdukları, Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.2.2.1 maddesine uygun olarak düzenledikleri satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) ve tutanaklara dayanak oluşturan faturaların, ilgili meslek mensubunca gerçeği yansıtarak düzenlendiği iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri (Değişik: 6/2/2014-6518/47 md.) değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b)  Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

(Değişik: 6/2/2014-6518/47 md.) gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

(Ek fıkra: 20/11/2008-5812/12 md.; Değişik fıkra: 6/2/2014-6518/47 md.) Kurum, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca yaklaşık maliyeti 8 inci maddede öngörülen eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkilidir. İhale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır.” hükmü,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Sınır değer ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 59’uncu maddesinde “(1) İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar.

(2) (Değişik: 12/06/2015-29384 R.G./4. md.) Aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemlerine ilişkin olarak, ihale ilanı ve dokümanında belirtilmek kaydıyla, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralardaki koşullar çerçevesinde aşağıdaki seçeneklerden bir tanesi kullanılır.

a) Sınır değerin altında olan teklifler ihale komisyonunca aşırı düşük teklif olarak tespit edilir ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili ayrıntılar yazılı olarak istenir. İhale komisyonu;

1) Verilen hizmetin ekonomik olması,

2) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

3) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

 gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

b) İhale, aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemleri yapılmaksızın sonuçlandırır.

c) Aşırı düşük teklif sınır değerinin altında teklif sunan isteklilerin teklifi açıklama istenmeksizin reddedilir.

  (3) (Değişik: 12/06/2015-29384 R.G./4. md.) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin yarısına eşit veya bu değerin üzerinde olan ihalelerde, ikinci fıkranın (a) bendinin kullanılması zorunludur.

(4) (Değişik: 12/06/2015-29384 R.G./ 4. md.) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin yarısına kadar olan, açık ihale, belli istekliler arasında ihale veya Kanunun 21 nci maddesinin (b), (c) ve (f) bentleri gereğince pazarlık usulü ile yapılan personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde, ikinci fıkranın (a), (b) veya (c) bendindeki seçeneklerden birinin kullanılması zorunludur.

(5) (Ek: 12/06/2015-29384 R.G./ 4. md.) Aşağıdaki işlerin ihalelerinde ikinci fıkranın (b) bendinin kullanılması zorunludur.

a) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin yarısına kadar olan ve Kanunun 21 nci maddesinin (a), (d) ve (e) bentleri gereğince pazarlık usulü ile yapılan personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihaleleri.

b) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin yarısına kadar olan personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri.

c) Kurum tarafından yayımlanan aşırı düşük teklif sorgulaması yapılamayacak alımlar listesinde yer alan işlerin ihaleleri.” hükmü yer almaktadır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “79.1. (Değişik madde: 25/01/2017-29959 R.G./10. md.; yürürlük:1/2/2017) Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer aşağıdaki kurallara göre tespit edilir.

79.1.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde kar hariç yaklaşık maliyet tutarı sınır değer olarak kabul edilir.

79.1.2. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde sınır değer;

SD: Sınır değeri,

YM: Yaklaşık maliyeti,

n: İhalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan (Ek ibare: 29.06.2017-30109 R.G./2. md.) ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif sayısını,

T1, T2, T3….Tn: İhalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan (Ek ibare: 29.06.2017-30109 R.G./2. md.) ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif bedellerini,

R: Sınır Değer Tespit Katsayısını

79.1.3. 79.1.2 nci maddede yer alan R değeri her yıl 1 Şubat tarihinden geçerli olmak üzere Kurum tarafından belirlenir ve ilan edilir. İhalenin konusu veya işin niteliğine göre Kurum tarafından farklı R değerleri belirlenebilir.

79.2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.  

79.2.1. Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.

79.2.2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak açıklayabilirler.

79.2.2.1. Üçüncü Kişilerden Alınan Fiyat Teklifleri: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı (Ek-O.5) veya satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) düzenlenecektir. (Değişik ibare: 30/09/2020-31260 R.G./21. md.) Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulacaktır.

Maliyet tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için, fiyat teklifinin mamul/mala ilişkin olması halinde mamul/malın birim fiyatının, tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması; fiyat teklifinin hizmete ilişkin olması halinde ise bu hizmetin birim fiyatının, tutanakta tespit edilen toplam birim maliyetin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.5) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı maliyet tespit tutanağındaki ortalama/toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Satış tutarı tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.6) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin teklife konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup, bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.2.7.  İsteklinin Kendi Ürettiği, Aldığı veya Sattığı Mallara İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ait fiyatların kullanılması durumunda, istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre aşırı düşük teklif açıklamasına konu mal için düzenlenen maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) ile açıklama yapılabilir.

Maliyetler dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması ve isteklinin son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde ihale konusu işte kullanılmasını öngördüğü mal miktarının en az yarısı kadar alım yapmış olması gerekir.

Satışlar dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması ve malın ticaretinin isteklinin faaliyet alanında olması gerekir.  

İsteklinin son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde 4734 sayılı Kanun kapsamındaki idarelere açıklama konusu mala ilişkin satış yapmış ve satılan malın idarece kabul edilmiş olması durumunda, maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) sunulmasına gerek bulunmayıp sadece söz konusu satışa ilişkin fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, (Ek ibare: 12/06/2015-29384 R.G./3. md.; Mülga ibare: 13.06.2019-30800 R.G/14. md., yürürlük: 23.06.2019) YMM, SMMM ya da vergi dairesince onaylı suretleri ile de belgelendirme yapılabilir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.2.8.İsteklinin Ortağı Olduğu Tüzel Kişiye Ait İşletmeden Mal Çekmesiyle Oluşan Emsal Bedel: Teklifi oluşturan maliyt bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin ortağı olduğu tüzel kişiye ait işletmeden mal çekmesi veya satın alması durumunda söz konusu malın emsal bedeli ile değerlenmesi gereklidir. Emsal bedelinin tespitinde 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri esas alınır. Bu durumda, Vergi Usul Kanununa göre hesaplanan emsal bedeli gösteren ve istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından hazırlanarak imzalanan ve kaşelenen beyanın verilmesi yeterlidir. Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.3. Meslek mensubu; üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifi üzerindeki beyanın ve emsal bedel beyanı ile Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaralı tutanaklardaki bilgilerin doğruluğundan sorumludur. Meslek mensubu ibaresinden Yeminli Mali Müşavirler veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler anlaşılır”

79.2.4. Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaralı tutanakların son veya bir önceki geçici vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlenmesi zorunludur. Son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminin tespitinde; 4734 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (d) ve (e) bentlerine göre pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde ilk yazılı fiyat tekliflerinin alındığı tarih, diğer ihale usulleri ile yapılan ihalelerde ise ihale tarihi esas alınır.

Örneğin; 11.1.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Ekim-Kasım-Aralık 2013”, 15.7.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Nisan-Mayıs-Haziran 2014” tür.

79.2.5. İşletme hesabına göre defter tutuluyor olması durumunda; yukarıda belirtilen tutanaklar, işletme hesabı defteri ve işletme hesap özeti kayıtlarına göre düzenlenir.

79.3. İdarelerin aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirilmesine ilişkin aşağıdaki düzenlemeleri de dikkate almaları gerekmektedir.

79.3.1. Teklifi aşırı düşük olarak tespit edildikten sonra yukarıdaki yöntemlere göre usulüne uygun açıklama yapan isteklilerin teklifleri geçerli kabul edilir. Hayatın olağan akışına veya ticari gereklere aykırılık gibi nedenlerle teklifler reddedilemez.

79.3.2. 79.2.2 nci maddede yer alan yöntemlerden herhangi biri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda, istekli tarafından gerekçesi belirtilmek suretiyle, ilgili mevzuatına göre ihale tarihinden önceki son 12 ay içinde düzenlenen açıklamaya elverişli diğer bilgi ve belgeler kullanılarak da açıklama yapılabilir.

79.3.3. Kurumca hazırlanan “İşçilik Hesaplama Modülü” ne (www.ihale.gov.tr) adresinden ulaşılabilecek olup, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde tekliflerin değerlendirilmesi bağlamında sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti hesabında işçilik hesaplama modülünün kullanılması zorunludur.

79.3.4. Hizmet alım ihalelerinde herhangi bir sigorta giderinin aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak kabul edilmesi durumunda, isteklilerce sigorta acentelerinden alınan poliçe, fiyat teklifi veya sözleşmelerin ekine ihale dokümanında yer alan teminat tutarları üzerinden teklif ettikleri sigorta prim tutarlarıyla sigorta hizmetini gerçekleştirebileceklerine ilişkin, ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veya bölge müdürlüğünden alınan teyit yazısının eklenmesi ve bu yazının yetkili kişilerin imzasını taşıması gereklidir. Ancak sigorta şirketlerinin genel müdürlük veya bölge müdürlükleri tarafından imzalanmış poliçe veya fiyat teklifleri için teyit alınması zorunlu değildir. Sigorta giderinin tevsiki için sunulan belgenin işin süresinin tamamını kapsaması gerekmektedir. (Ek cümle: 25/01/2017-29959 R.G./15. md.) Ancak birden fazla yılı kapsayan işlerde ilk yıl için alınan sigorta teklifinin (Değişik ibare: 30/09/2020-31260 R.G./22. md.) ihale tarihi itibarıyla en son açıklanmış olan Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi “On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı (%)” tablosundaki oran esas alınmak suretiyle güncellenerek diğer yıllar için kullanılması mümkündür. (Ek cümle: 30/09/2020-31260 R.G./22. md.) Örneğin; sözleşme süresi 3 yıl, ihale tarihi 1/11/2019, işe başlama tarihi 1/1/2020 olan bir ihalede, ihale tarihi itibarıyla yıllık 100 TL olan sigorta prim tutarı maliyet kalemi,  Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı tablosunda en son açıklanmış olan 2019 yılı Eylül ayı değişim oranı (%26,44) üzerinden; 2020 yılı için (100 TL*1,2644) 126,44 TL; 2021 yılı için (126,44 TL*1,2644) 159,87 TL; 2022 yılı için (159,87 TL*1,2644) 202,14 TL olarak hesaplanacaktır.

79.3.5. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarına ilişkin yapılan aşırı düşük teklif açıklamasında, sözleşme giderleri ve genel giderlerin % 4 oranında hesaplanması söz konusu olmayacak, sözleşme giderleri ilgili mevzuatına göre hesaplanmak suretiyle açıklama yapılacaktır…” açıklaması yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: GENEL TEMİZLİK HİZMETLERİ

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu:

e) Miktarı:

70 işçi (asgari ücretli) ile teknik şartnamede belirtilen temizlik hizmetlerinin 1 yıl müddetle yaptırılması

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü ile Konya/Karapınar’da bulunan MSB Atış ve Test Değerlendirme Grup Komutanlığı MKEK Yardımcı Tesisleri” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Teklif fiyata dahil giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince sözleşme tutarının %09,48 (bindedokuzvirgülkırksekiz) oranındaki akit damga vergisi isteklilerce teklif edilecek fiyata dahil olacaktır.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:

Asgari ücretli toplam 70 personel çalıştırılacak olup, 4857 sayılı İş Kanunu gereği çalıştırılacak personelin 3’ü engelli  olacaktır.

25.3.2. Yemek ve yol giderleri:

Hizmetin yerine getirilmesi için Ankara’da çalıştırılacak personelin yemek ve yol ihtiyaçları yüklenici tarafından ayni olarak karşılanacak olup, teklif fiyata dahildir. Bu ihtiyaçların karşılanmasına ilişkin kriterler ile asgari standartlar aşağıda belirtilmiştir.

25.3.2.1. Yol:Aylık azami 22 gün üzerinden Ankara’da görev alacak 69 personelin sabah işe geliş ve akşam gidişlerinin günlük bazda, tarifeli vasıtalarla sağlanması esas olup, aylık 2×22 gün =44 binişlik mutat taşıt bileti değerlendirmede ölçü olarak alınacaktır.
Birim fiyat teklif mektubu eki birim fiyat teklif cetvelinde; yol bedeline ait ”teklif edilen birim fiyat” hanesine 1 personel için 1 aylık yol bedeli yazılacak, ”tutarı” hanesine ise bu aylık bedelin miktar hanesindeki rakam (personel sayısı) ve işin süresi olan 12 ay ile çarpılması sonucu bulunan tutar yazılacaktır. (KİK kararları doğrultusunda mutat taşıt bileti hesaplamasında yuvarlama işlemi 1 günlük yol bedeli üzerinden değil, 1 aylık yol bedeli üzerinden yapılacaktır.)

25.3.2.2. Yemek: Yüklenici tarafından çalıştırılacak Ankara’da görev alacak 69 personelin aylık azami 22 gün üzerinden ayni olarak karşılanacak öğle yemeği; 3 kap yemek,salata bar, ekmek ve içme suyunu kapsayacak şekilde olacaktır. (1. kap çorba, 2.kap et yemeği veya etli yemek, 3. kap pilav, makarna, salata vb.) Kurumumuz personeli için yukarıda belirtilen standartlarda Kurum yemekhanesinde tabldot yemeği bedeli mukabili verilmekte olup, verilen bu yemek hizmetinin aksamaması, düzenin bozulmaması, yeknesaklığın sağlanması ve Kurumun güvenliği açısından, ayrıca Genel Müdürlüğümüzde başka bir yemekhane olmadığından yüklenici firma personeline de Genel Müdürlüğümüz yemekhanesinde verilmekte olan tabldottan yemek yedirilmesi esastır. Yüklenici firma işçileri için yemek bedeli aylık azami 22 gün üzerinden hesap edilecek olup, her bir personel için 2021 yılında yemek bedeli olarak günlük KDV hariç 17,00.-TL.(onyediTL) üzerinden aylık yemek tutarı olarak KDV hariç 374,00.-TL.(üçyüzyetmişdörtTL) bedel yüklenicinin hak edişinden kesilecektir.
Birim fiyat teklif mektubu eki birim fiyat teklif cetvelinde; yemek bedeline ait ”teklif edilen birim fiyat” hanesine 1 personel için 1 aylık yemek bedeli yazılacak, ”tutarı” hanesine ise bu aylık bedelin miktar hanesindeki rakam (personel sayısı) ve işin süresi olan 12 ay ile çarpılması sonucu bulunan tutar yazılacaktır.
Konya/Karapınar’da bulunan MSB Atış ve Test Değerlendirme Grup Komutanlığı MKEK Yardımcı Tesislerinde çalıştırılacak 1 personelin aylık azami 22 gün üzerinden öğle yemeği bedeli günlük brüt nakdi 20.-TL. aylık brüt nakdi 440.-TL. olarak karşılanacak ve ücret bordrosunda gösterilecek olup, teklif fiyata dahildir.

25.3.3. Malzeme giderleri:

Temizlik için kullanılacak, ihale dokümanı ekinde belirtilen temizlik malzemelerinin giderleri teklif fiyata dahildir.

25.3.4. Bu madde boş bırakılmıştır.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

5510 sayılı Kanunun 81. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine göre kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, sigortalının prime esas kazancının %2’sidir.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Verilen hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir.” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin “Temizlik malzemeleri” başlıklı bölümünün 1 ve 2’inci maddesinde “1) Büro eşyalarına ve her türlü cihazlara, madeni aksama ve beton zemine, mozaikli yerlere, halı ve mefruşata zarar verecek, bozacak temizlik malzemesi kesinlikle kullanılmayacak, doğacak zarardan yüklenici firma sorumlu tutulacak, zarar görecek eşyanın en kısa sürede onarımı veya yeniden aldırılması yoluna gidilecektir. Ayrıca sağlığa ve çevreye zarar vermeyen malzeme veya temizlik malzemelerinin kullanımı sağlanacaktır. Temizlik malzemelerinin kaliteli ve hoş koku veren maddeler içermesine itina edilecektir.

Yukarıda belirtilen temizlik hizmetlerinin yapılması için gerekli bütün temizlik makine ekipmanı, araç ve gereçleri ve deterjan evsafındaki diğer malzemeler Firmaca temin edilecektir. Ekte yer alan MKE Kurumu Genel Müdürlüğü ve Konya Karapınar Atış Test ve Değerlendirme Merkezi MKEK Yardımcı Tesislerine ait temizlik malzemeleri her ay düzenli bir şekilde ait olduğu ayın ilk haftası içerisinde MKE Kurumu Genel Müdürlüğüne ve Konya Karapınar Atış Test ve Değerlendirme Merkezi MKEK Yardımcı Tesislerine teslim edilecektir. Kurumun onay vermediği temizlik malzemeleri aynı gün içerisinde değiştirilecektir.

2) Lavabolara konulan sıvı el sabunu, havlu kağıt, tuvalet kağıdı ve serviste kullanılan peçete Kuramca temin edilecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından 30.11.2020 tarihinde e-ihale olarak gerçekleştirilen “Genel Temizlik Hizmetleri” alımı ihalesinde, 20 istekli olabilecek tarafından ihale dokümanı indirildiği, ihaleye 10 isteklinin e-teklif vererek katıldığı, idare tarafından yaklaşık maliyetin 3.931.123,71 TL, sınır değerin 3.780.486,12 TL olarak belirlendiği, 9 isteklinin teklifinin idarece belirlenen sınır değerin altında kaldığı gerekçesiyle idarece 07.12.2020 tarihine kadar söz konusu isteklilerden aşırı düşük teklif açıklaması istenildiği, aşırı düşük teklif açıklaması istenilen 2 istekli tarafından aşırı düşük teklif açıklaması sunulmadığı gerekçesiyle tekliflerinin reddedildiği, 7 istekli tarafından ise aşırı düşük teklif açıklaması sunulduğu,  söz konusu 3 istekli tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamalarının mevzuata uygun olmadığı gerekçesiyle tekliflerinin reddedildiği, ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak Akın Grup Enerji Kurumsal Hizmetler İş Sağlığı ve Güvenliği İnşaat Taahhüt San. ve Tic. Ltd. Şti., ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak Eihale Danışmanlık Bilişim Gıda Temizlik Sağlık İnşaat Otomotiv Tic. Ltd. Şti.nin belirlendiği görülmüştür.

 

İhaleye katılan 10 isteklinin teklifinin idarece belirlenen sınır değerin altında kaldığı gerekçesiyle, söz konusu isteklilerden öncelikle 03.12.2020 tarihine kadar aşırı düşük teklif açıklaması sunulması istenilmiştir. Ancak başvuru sahibi Önar Araştırma Yönetim Danışmanlık İnsan Kaynakları Temizlik Gıda İnşaat Turizm Taşımacılık San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından, söz konusu şirketin İzmir merkezli olması sebebiyle, 30.10.2020 tarihinde İzmir’de gerçekleşen deprem nedeniyle aşırı düşük teklif açıklamasında istenilen evrakları süresi içinde hazırlayamayacakları belirtilerek 03.12.2020 tarihli dilekçe ile aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için idareden süre uzatımı talep edilmiştir. İdare tarafından anılan isteklinin aşırı düşük telif açıklaması için süre uzatımı talebinin kabul edildiği, söz konusu sürenin 07.12.2020 tarihine kadar uzatıldığı görülmüştür. İdare tarafından 30.12.2020 tarihinde isteklilere EKAP üzerinden tebliğ edilen aşırı düşük teklif açıklama talebi yazısında “30/11/2020 tarihinde saat 10:00’da yapılan Genel Temizlik Hizmetleri Alımı ihalemiz için vermiş olduğunuz teklifinizle ilgili olarak, 4734 sayılı kanunun 38. maddesi uyarınca idari şartnamemizin 33. maddesi doğrultusunda teklif mektubu eki birim fiyat teklif cetvelinde yer alan teklif fiyatınızı oluşturan bileşenlerden Genel Müdürlük temizlik malzemeleri ile Konya Karapınar Atış Test ve Değerlendirme Merkezi Yardımcı Tesisleri temizlik malzemeleri hakkında açıklayıcı bilgi ve belgelerin en geç 03/12/2020 günü mesai bitimine kadar Genel Müdürlüğümüz İkmal Dairesi Başkanlığı (4.kat/412 nolu oda- haberleşme bürosu) Anadolu Meydanı(Tandoğan)/ANKARA adresinde olacak şekilde gönderilmesini rica ederiz” ifadelerine yer verildiği görülmüştür. Söz konusu yazı gereğince, idare tarafından yalnızca ihale dokümanında yer alan birim fiyat teklif cetvelindeki “Genel Müdürlük temizlik malzemeleri” ile “Konya Karapınar Atış Test ve Değerlendirme Merkezi Yardımcı Tesisleri temizlik malzemeleri” hakkında açıklama istenildiği anlaşılmıştır.

 

Teknik Şartname’nin ekinde yer alan temizlik malzemeleri listelerinde, MKE Kurumu Genel Müdürlüğü Temizlik Malzemesi Listesi’nde 34 kalem, Konya Karapınar Atış Test ve Değerlendirme Merkezi MKEK Yardımcı Tesisleri Temizlik Malzemesi Listesi’nde 36 kalem olmak üzere toplam 70 kalem temizlik malzemesi bulunduğu görülmüştür. İhale dokümanında yer alan birim fiyat teklif cetvelinde, istekliler tarafından teklif edilecek bedelin iki ara toplam tutardan oluştuğu, birinci ara toplam tutarının genel temizlik personeli, engelli genel temizlik personeli, Konya/Karapınar MSB Atış ve Test Değerlendirme Grup Komutanlığı MKEK Yardımcı Tesisleri için genel temizlik personeli, yemek bedeli, yol bedeli olarak 4 kalemden oluştuğu, ikinci ara toplam tutarının MKE Genel Müdürlük için malzeme listesi ve Konya/Karapınar MSB Atış ve Test Değerlendirme Grup Komutanlığı MKEK Yardımcı Tesisleri için malzeme listesi olarak oluşturulduğu görülmüştür.

 

İdare tarafından gönderilen ihale işlem dosyası incelendiğinde, ihale üzerinde bırakılan istekli Akın Grup Enerji Kurumsal Hizmetler İş Sağlığı ve Güvenliği İnşaat Taahhüt San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan teklif dosyası incelendiğinde, birim fiyat teklif mektubunda teklif tutarının 3.543.279,26 TL olduğu, teklif tutarını oluşturan ikinci ara toplam tutarının birinci kalem 0,00996 TL ve ikinci kalem 0,00996 TL olmak üzere toplam 0,02 TL olduğu görülmüştür.

 

Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi Eihale Danışmanlık Bilişim Gıda Temizlik Sağlık İnşaat Otomotiv Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan teklif dosyası incelendiğinde, birim fiyat teklif mektubunda teklif tutarının 3.627.279,24 TL olduğu, teklif tutarını oluşturan ikinci ara toplam tutarının birinci kalem 42.000,00 TL ve ikinci kalem 42.000,00 TL olmak üzere toplam 84.000,00 TL olduğu görülmüştür.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.2.2.1’inci maddesine göre aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulan fiyat tekliflerinin, fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı (Ek-O.5) veya satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) düzenlenmesi gerektiği, tutanakların fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenleneceği ve aşırı düşük teklif kapsamında sunulacağı diğer taraftan fiyat teklifinde Tebliğ’e göre meslek mensubunca yer verilmesi gereken ibareye yer verilerek imzalanıp iletişim bilgilerinin de belirtilerek kaşelenmesi ya da mühürlenmesi gerektiği anlaşılmaktadır.

 

İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından 07.12.2020 tarihinde idareye aşırı düşük teklif açıklaması sunulduğu görülmüştür. İlgili aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında 2 adet fiyat teklifi sunulduğu, “Anadolu Turistik Tesisleri-Emrah Aslan”dan alınmış olan fiyat tekliflerinin dayanağı olarak 34 ve 36 kalemden oluşan malzeme listeleri için satış tutarı tespit tutanakları (Ek-O.6) sunulduğu, söz konusu fiyat tekliflerinde, mevzuat gereğince bulunması gereken meslek mensubu beyanlarının ve SMMM’ye ait kaşe ve imzanın bulunduğu görülmüştür. Ayrıca Ek-O.6 belgelerini kaşeleyip imzalayan SMMM’ye ait faaliyet belgesinin, aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulduğu görülmüştür.

 

Bahse konu fiyat tekliflerine dayanak olan satış tutarı tespit tutanaklarında (Ek-O.6), iki malzeme listesinde yer alan her bir malzeme kalemi için ayrı ayrı tablo düzenlendiği, fiyat tekliflerinde yer alan malzemelere ait birim fiyatların satış tutarı tespit tutanaklarındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarlarının %80’inin altında olmadığı tespit edilmiştir.

 

Bahse konu fiyat tekliflerine dayanak olan satış tutarı tespit tutanaklarında (Ek-O.6) ağırlıklı ortalama birim satış tutarının tespitinde esas alınan faturalara ilişkin bilgilerin yer aldığı, söz konusu faturalara ilişkin konuların “Temizlik Malzemeleri” olduğu, fiyat tekliflerinde 34 ve 36 kalem malzeme bulunduğu ve bu malzemelerin çeşitlilik arz ettiği, ancak anılan (Ek-O.6) tutanaklarında hangi malzeme çeşidi için hangi faturanın düzenlendiğinin belirtilmediği ve bu durumun belirsizliğe yol açtığı, dolayısıyla fiyat teklifinde yer alan birim fiyatlar ile (Ek-O.6) tutanaklarında beyan edilen faturaların birbirine uygun olmadığı tespit edilmiştir.

 

Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekli Eihale Danışmanlık Bilişim Gıda Temizlik Sağlık İnşaat Otomotiv Tic. Ltd. Şti. tarafından 03.12.2020 tarihinde aşırı düşük teklif açıklaması sunulduğu görülmüştür. İlgili aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında 2 adet fiyat teklifi sunulduğu, “Kalecik Uyanıklar Ticaret İnşaat Temizlik Otomotiv-Dursun Uyanık”tan alınmış olan fiyat tekliflerinin dayanağı olarak 34 ve 36 kalemden oluşan malzeme listeleri için satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) sunulduğu, söz konusu fiyat tekliflerinde mevzuat gereğince bulunması gereken meslek mensubu beyanlarının ve SMMM’ye ait kaşe ve imzanın bulunduğu görülmüştür. Ayrıca Ek-O.6 belgesini kaşeleyip imzalayan SMMM’ye ait faaliyet belgesinin, aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulduğu görülmüştür.

 

Bahse konu fiyat tekliflerine dayanak olan satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O.6), iki malzeme listesinde yer alan her bir malzeme kalemi için ayrı satır açıldığı, söz konusu malzemelere ilişkin fiyat teklifindeki toplam fiyatın 44.862,00 TL olduğu görülmüştür. Ancak 34 kalemden oluşan fiyat teklifinde yer alan “kalem pil” için, söz konusu satış tutarı tespit tutanağında ayrı satır açılmadığı, dolayısıyla fiyat teklifiyle fiyat teklifine dayanak olan satış tutarı tespit tutanağının (Ek-O.6) birbirine uygun olmadığı, fiyat tekliflerinde yer alan diğer malzemelere ait birim fiyatların satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarlarının %80’inin altında olmadığı tespit edilmiştir.

 

Buna karşın anılan istekli tarafından sunulan fiyat teklifinde, “Kalecik Uyanıklar Ticaret İnşaat Temizlik Otomotiv-Dursun Uyanık”a ait kaşenin bulunduğu, söz konusu kaşede fiyat teklifi veren kişinin fiyat teklifi verdiği alana ilişkin olarak “Temizlik” ifadesinin yer aldığı, dolayısıyla teklif veren kişinin teklif verdiği faaliyet alanı içerisinde olduğu anlaşılmıştır.

 

 Yukarıda yapılan tespitler sonucunda, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekli tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamasının Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.2.2.1 maddesine uygun olmadığı tespit edilmiştir.

 

Yukarıda yapılan tespitler sonucunda, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulan fiyat teklifinin mevzuat gereğince bulunması gerekli meslek mensubu ibaresini ve beyanını taşıdığı, meslek mensubunun iletişim bilgilerini de içerecek şekilde kaşelenip imzalandığı, fiyat tekliflerinin Tebliğ’e uygun olarak sunulduğu, ayrıca söz konusu fiyat teklifine dayanak Ek.O-6 satış tutarı tespit tutanaklarının sunulduğu (meslek mensubunun faaliyet belgesinin de bu tutanağın eki olduğu), ancak anılan istekli tarafından sunulan fiyat tekliflerine dayanak teşkil eden (Ek-O.6) tutanaklarında, ağırlıklı ortalama birim satış tutarının tespitinde esas alınan faturaların fiyat teklifinde yer alan birim fiyatlar ile (Ek-O.6) birbirine uygun olmadığı, dolayısıyla anılan istekli tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamasının Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.2.2.1 maddesine uygun olmadığı anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

Ayrıca fiyat teklifi veren “Anadolu Turistik Tesisleri-Emrah Aslan”a ait ticaret unvanından fiyat teklifi verdiği alanda faaliyette bulunup bulunmadığının anlaşılamadığı, söz konusu hususun ayrıca araştırılması gerekmekle birlikte, anılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunmuş olduğu (Ek-O.6) tutanaklarında hangi malzeme çeşidi için hangi faturanın düzenlendiğinin belirtilmediği ve bu durumun belirsizliğe yol açtığı, dolayısıyla fiyat teklifinde yer alan birim fiyatlar ile (Ek-O.6) tutanaklarında beyan edilen faturaların birbirine uygun olmadığı gerekçesiyle aşırı düşük teklif açıklamasının mevzuata uygun olmadığı görüldüğünden konunun araştırılmasına gerek olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekli tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamasında sunulan fiyat tekliflerinden 34 kalemden oluşan fiyat teklifindeki “kalem pil” için, fiyat teklifine dayanak teşkil eden satış tutarı tespit tutanağında ayrı satır açılmadığı, dolayısıyla verilen fiyat teklifiyle fiyat teklifine dayanak olan satış tutarı tespit tutanağının (Ek-O.6) birbirine uygun olmadığı görüldüğünden, anılan istekli tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamasının Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.2.2.1 maddesine uygun olmadığı ve başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

Öte yandan kamu ihale mevzuatı kapsamında gerçekleştirilen hizmet alımı ihalelerinde idarelerin, aşırı düşük teklif açıklamalarının idarelerce ne şekilde değerlendirileceğinin belirtildiği, ihaleye katılan isteklilere ait tekliflerin aşırı düşük olarak tespit edildikten sonra mevzuata uygun açıklama yapan isteklilerin tekliflerinin geçerli kabul edileceği, fiyat teklifindeki tutarın çok düşük olması ve fiyat teklifindeki fiyat ile işin gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığı hayatın olağan akışına veya ticari gereklere aykırılık gibi nedenlerle değerlendirme yapılarak aşırı düşük tekliflerin reddedilmeyeceği anlaşılmış olup, bu itibarla başvuru sahibinin iddialarının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır:

 

Başvuru sahibi Önar Araştırma Yönetim Danışmanlık İnsan Kaynakları Temizlik Gıda İnşaat Turizm Taşımacılık San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında 3 adet fiyat teklifi ve bu fiyat tekliflerine dayanak olarak satış tutarı tespit tutanaklarının (Ek-O.6) sunulduğu görülmüştür.

 

İhale dokümanında yer alan malzeme listesinde fırça ve çekçek sapının da yer aldığı, ancak başvuru sahibi tarafından sunulan Kayasel Kimya Temiz. Ürün. ve Hizm. Turz. San. Tic. Ltd. Şti.den alınan fiyat teklifinde anılan malzemelerin yer almadığı, söz konusu fiyat teklifine dayanak teşkil eden satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O.6) ise “fırça ve çekçek sapı” fiyatlarının tek satırda açıklandığı ve ayrı ayrı fiyatlandırılmadığı tespit edilmiştir.

 

Yukarıda yapılan incelemeler ve tespitler sonucunda başvuru sahibi Önar Araştırma Yönetim Danışmanlık İnsan Kaynakları Temizlik Gıda İnşaat Turizm Taşımacılık San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan fiyat teklifleriyle, fiyat tekliflerine dayanak olan satış tutarı tespit tutanaklarının (Ek-O.6) birbirine uygun olmadığı tespit edilmiştir.

 

Rüya Temizlik Lojistik Tekstil Gıda İnşaat San. ve Dış Tic. Ltd. Şti. tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında 2 adet fiyat teklifi ve fiyat tekliflerinin dayanağı olarak 34 ve 36 kalemden oluşan fiyat teklifleri için satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) sunulduğu, ancak 34 kalemden oluşan fiyat tekliflerinde yer alan “kalem pil” için söz konusu satış tutarı tespit tutanağında satır açılmadığı, dolayısıyla fiyat teklifiyle fiyat teklifine dayanak olan satış tutarı tespit tutanağının (Ek-O.6) birbirine uygun olmadığı tespit edilmiştir.

 

Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, ihale üzerinde bırakılan istekli Akın Grup Enerji Kurumsal Hizmetler İş Sağlığı ve Güvenliği İnşaat Taahhüt San. ve Tic. Ltd. Şti., ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekli Eihale Danışmanlık Bilişim Gıda Temizlik Sağlık İnşaat Otomotiv Tic. Ltd. Şti., başvuru sahibi Önar Araştırma Yönetim Danışmanlık İnsan Kaynakları Temizlik Gıda İnşaat Turizm Taşımacılık San. ve Tic. Ltd. Şti. ve Rüya Temizlik Lojistik Tekstil Gıda İnşaat San. ve Dış Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan tekliflerin reddedilmesi ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.