Aşırı düşük savunmada  lastik giderine ilişkin olarak sunulan satış tutarı tespit tutanağında yasal defter tasdik bilgilerine ilişkin ilk tabloda envanter defterinin tasdik tarihinin “*” olarak belirtildiği anılan maddede yer alan 2. tabloda envanter defterinin onay tarihinin günümüzden daha sonraki bir tarih olan * olarak belirtildiği söz konusu tablolarda ilgili geçici vergi beyanname dönemlerinin 202*/4 olarak belirtilmesine rağmen, fatura bilgileri tablosunda yer verilen ikinci faturanın tarihinin * olduğu ve söz konusu dönem bilgisi ile uyumsuzluk olması

Aşırı düşük savunmada  lastik giderine ait satış tutarı tespit tutanağı

 

Toplantı No 2023/047
Gündem No 3
Karar Tarihi 20.09.2023
Karar No 2023/UH.II-1226

BAŞVURU SAHİBİ:

Güldenler Turizm Taşımacılık Nak. Dağ. İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü (TCDD),

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2023/470594 İhale Kayıt Numaralı “TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü 53 Adet Araç ile 250 Sefer Personel Servisi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü (TCDD) tarafından 13.06.2023 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü 53 Adet Araç ile 250 Sefer Personel Servisi” ihalesine ilişkin olarak Güldenler Turizm Taşımacılık Nak. Dağ. İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 07.08.2023 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 10.08.2023 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 21.08.2023 tarih ve 105178 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 21.08.2023 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2023/962 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihalede sunmuş oldukları aşırı düşük teklif açıklamasının idare tarafından uygun bulunmayarak tekliflerinin reddedildiği ancak idare tarafından gönderilen aşırı düşük teklif sorgulama yazısında, önemli teklif bileşenlerinin belirlenmemiş olduğu, sorgulama yazısında ihale konusu işi oluşturan tüm iş kalemlerine yer verildiği, bu hususun ilgili mevzuat hükümlerine uygun olmadığı öte yandan aşırı düşük teklif açıklamasının idare tarafından uygun bulunmamasına ilişkin kararın aşağıdaki gerekçelerle yerinde olmadığı;

  • Teklif açıklamasının uygun bulunmamasına ilişkin gerekçelerin esasa ve sonuca etkili hususlar olmadığı,
  • Teklif açıklamasında yer alan maliyet tespit tutanaklarının ihale ilan tarihinde yürürlükte bulunan tutanak formatının uygun olmadığının belirtildiği ancak sunulan tutanakların teklif açıklamasının amacına uygun olduğu ve söz konusu tutanakların üzerinde ilgili tüm bilgi ve açıklamalara yer verildiği,  
  • Teklif açıklamasına konu lastik giderine ilişkin olarak sunulan maliyet tespit tutanağında bilgi eksiklikleri olduğu ve ilgili fiyat teklifleri ile uyumsuzluklar olduğunun belirtildiği ancak söz konusu bilgilerin, eksik bilgi ve belgelerin tamamlatılması kapsamında tamamlatılabileceği, ilgili fiyat tekliflerindeki bilgiler esas alınarak uyumsuzlukların giderilebileceği,

MTV ve araç muayene ve egzoz emisyon ölçüm giderlerine ilişkin olarak yapılan kıst dönem hesaplamasının Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.3.6’ncı maddesi doğrultusunda uygun bulunmadığının belirtildiği ancak ihalede fiyat farkı verileceği ve ihale tarihi ile işin başlangıç tarihinin aynı yıl içerisinde kaldığı, bu sebeplerle anılan Tebliğ maddesine dayanılarak işlem tesis edilemeyeceği, işin süresinin bir yıl olduğu, anılan giderlere ilişkin olarak iki yıl üzerinden hesaplama yapılamayacağı, ek olarak kendileri tarafından öngörülen kar tutarının belirtilen giderleri kapsayacak büyüklükte olduğu, idarenin işleminin kamu zararına neden olduğu, anılan gerekçelerle idarenin işleminin yerinde olmadığı iddiasına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddiasının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde … 79.2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.  

79.2.1. Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.

79.2.2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak açıklayabilirler.

79.2.2.1. Üçüncü Kişilerden Alınan Fiyat Teklifleri: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı (Ek-O.5) veya satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) düzenlenecektir. Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulacaktır.

Maliyet tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için, fiyat teklifinin mamul/mala ilişkin olması halinde mamul/malın birim fiyatının, tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması; fiyat teklifinin hizmete ilişkin olması halinde ise bu hizmetin birim fiyatının, tutanakta tespit edilen toplam birim maliyetin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.5) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı maliyet tespit tutanağındaki ortalama/toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Satış tutarı tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.6) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin teklife konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup, bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.2.2. Merkezi Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından Ülke Çapında Sunulan Mal ve Hizmetlere İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin merkezi kamu kurum ve kuruluşları tarafından ülke çapında sunulan mal ve hizmetlere ilişkin fiyat tarifeleri veya istekliye verilmiş fiyat teklifleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu yöntemle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için kullanılan fiyatların ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.3.  Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından İlan Edilen Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilan edilmiş fiyat tarifeleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu usulle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için ilan edilen fiyatların ihalenin ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.3. Meslek mensubu; üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifi üzerindeki beyanın ve emsal bedel beyanı ile Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaralı tutanaklardaki bilgilerin doğruluğundan sorumludur. Meslek mensubu ibaresinden Yeminli Mali Müşavirler veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler anlaşılır”

79.2.4. Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaralı tutanakların son veya bir önceki geçici vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlenmesi zorunludur. Son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminin tespitinde; 4734 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (d) ve (e) bentlerine göre pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde ilk yazılı fiyat tekliflerinin alındığı tarih, diğer ihale usulleri ile yapılan ihalelerde ise ihale tarihi esas alınır.

Örneğin; 11.1.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Ekim-Kasım-Aralık 2013”, 15.7.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Nisan-Mayıs-Haziran 2014” tür.

79.2.7. İstekliler tarafından akaryakıt girdisine ilişkin olarak, EPDK tarafından yayımlanan, İstanbul İli, Avrupa Yakasında bulunan bayiler adına beyan edilmiş fiyatların ortalamasını yansıtan En Yüksek İşlem Hacimli 8 Firmanın Akaryakıt Fiyatlarına İlişkin Raporda yer alan fiyatların % 90’ının altında sunulan açıklamalar geçerli kabul edilmez. Motorin veya benzine yönelik olarak öngörülen tutarın TL/lt cinsinden hesaplanmasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun ilgili düzenlemeleri dikkate alınacaktır.

79.3.3. Kurumca hazırlanan “İşçilik Hesaplama Modülü” ne (www.ihale.gov.tr) adresinden ulaşılabilecek olup, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde tekliflerin değerlendirilmesi bağlamında sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti hesabında işçilik hesaplama modülünün kullanılması zorunludur.

79.3.4. Hizmet alım ihalelerinde herhangi bir sigorta giderinin aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak kabul edilmesi durumunda, isteklilerce sigorta acentelerinden alınan poliçe, fiyat teklifi veya sözleşmelerin ekine ihale dokümanında yer alan teminat tutarları üzerinden teklif ettikleri sigorta prim tutarlarıyla sigorta hizmetini gerçekleştirebileceklerine ilişkin, ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veya bölge müdürlüğünden alınan teyit yazısının eklenmesi ve bu yazının yetkili kişilerin imzasını taşıması gereklidir. Ancak sigorta şirketlerinin genel müdürlük veya bölge müdürlükleri tarafından imzalanmış poliçe veya fiyat teklifleri için teyit alınması zorunlu değildir. Sigorta giderinin tevsiki için sunulan belgenin işin süresinin tamamını kapsaması gerekmektedir. Ancak birden fazla yılı kapsayan ya da ihale tarihi ile işin başlangıç tarihinin farklı yıllara ait olduğu işlerde ilk yıl için alınan sigorta teklifinin ihale tarihi itibarıyla en son açıklanmış olan Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi “On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı (%)” tablosundaki oran esas alınmak suretiyle güncellenerek diğer yıllar için kullanılması mümkündür. Örneğin; sözleşme süresi 3 yıl, ihale tarihi 1/11/2019, işe başlama tarihi 1/1/2020 olan bir ihalede, ihale tarihi itibarıyla yıllık 100 TL olan sigorta prim tutarı maliyet kalemi,  Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı tablosunda en son açıklanmış olan 2019 yılı Eylül ayı değişim oranı (%26,44) üzerinden; 2020 yılı için (100 TL*1,2644) 126,44 TL; 2021 yılı için (126,44 TL*1,2644) 159,87 TL; 2022 yılı için (159,87 TL*1,2644) 202,14 TL olarak hesaplanacaktır.

79.3.5. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarına ilişkin yapılan aşırı düşük teklif açıklamasında, sözleşme giderleri ve genel giderlerin % 4 oranında hesaplanması söz konusu olmayacak, sözleşme giderleri ilgili mevzuatına göre hesaplanmak suretiyle açıklama yapılacaktır.

79.3.6. İhale dokümanında fiyat farkı verileceğine ilişkin düzenleme bulunmayan ve birden fazla yılı kapsayan ya da ihale tarihi ile işin başlangıç tarihinin farklı yıllara ait olduğu işlere ilişkin aşırı düşük teklif sorgulaması yazısında idarece önemli bir bileşen olarak belirtilen ve istekliler tarafından ihale tarihi itibarıyla artış oranı ve/veya tutarı tespit edilemeyen motorlu taşıtlar vergisi, araç muayene işlemleri gibi giderler ile mali yükümlülükler ve/veya tarife bedellerinin, sonraki yıllara ilişkin bedelleri, ilk yıl için öngörülen bedelin, ihale tarihi itibarıyla en son açıklanmış olan Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi “On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı (%)” tablosundaki oran üzerinden güncellenerek hesaplanır. Örneğin; sözleşme süresi 3 yıl, ihale tarihi 15/11/2019, işe başlama tarihi 1/1/2020 olan bir ihalede, motorlu taşıtlar vergisi tutarı ihale tarihi itibarıyla yıllık 100 TL olan maliyet kalemiz Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı tablosunda en son açıklanmış olan 2019 yılı Ekim ayı değişim oranı (%22,58) üzerinden; 2020 yılı için (100 TL*1,2258) 122,58 TL; 2021 yılı için (122,58 TL*1,2258) 150,26 TL; 2022 yılı için (150,26 TL*1,2258) 184,19 TL olarak hesaplanacaktır.” açıklaması,

 

18.05.2022 tarihli ve 31839 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu İhale Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’de “…  Madde 4- Aynı Tebliğin eki Ek-O.5 Maliyet Tespit Tutanağının … 6 ncı maddesinde yer alan “Faturayı Düzenleyenin veya Alıcının* Adı ve Soyadı / Ticaret Unvanı ve T.C. / Vergi Kimlik No.su” ibaresi “Mükellefe Fatura Düzenleyenin Adı ve Soyadı / Ticaret Unvanı ve T.C. / Vergi Kimlik No.su” olarak ve “yeteri” ibaresi “beyan edilmesi gereken fatura sayısı” olarak değiştirilmiş, aynı maddede yer alan “*Bu sütunda, faturanın mükellef tarafından düzenlendiği durumlarda “alıcı” bilgilerine; mükellef tarafından düzenlenmediği durumlarda ise “faturayı düzenleyen” bilgilerine yer verilecektir.” ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve tutanağın “Ek:” başlıklı bölümünde yer alan maddeler aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“1) Mükellef Adına Tutanağı İmzalayanın İmza Beyannamesi ile Mükellefe Ait Temsile Yetkili Olunduğunu Gösterir Ticaret Sicil Tasdiknamesi veya Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinin Aslı ya da Sureti

2) Meslek Mensubuna Ait Faaliyet Belgesinin Aslı ya da Sureti”

Madde 5- Aynı Tebliğin eki Ek-O.6 Satış Tutarı Tespit Tutanağının … 5 inci maddesinde yer alan “Faturayı Düzenleyenin veya Alıcının* Adı ve Soyadı / Ticaret Unvanı ve T.C. / Vergi Kimlik No.su” ibaresi “Mükellef Tarafından Düzenlenen Faturadaki Alıcının Adı ve Soyadı / Ticaret Unvanı ve T.C. / Vergi Kimlik No.su” olarak ve “yeteri” ibaresi “beyan edilmesi gereken fatura sayısı” olarak değiştirilmiş, aynı maddede yer alan “*Bu sütunda, faturanın mükellef tarafından düzenlendiği durumlarda “alıcı” bilgilerine; mükellef tarafından düzenlenmediği durumlarda ise “faturayı düzenleyen” bilgilerine yer verilecektir.” ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve tutanağın “Ek:” başlıklı bölümünde yer alan maddeler aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“1) Mükellef Adına Tutanağı İmzalayanın İmza Beyannamesi ile Mükellefe Ait Temsile Yetkili Olunduğunu Gösterir Ticaret Sicil Tasdiknamesi veya Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinin Aslı ya da Sureti

2) Meslek Mensubuna Ait Faaliyet Belgesinin Aslı ya da Sureti” açıklaması,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Maliyet Tespit Tutanağı” başlıklı Ek-O.5 numaralı ekinde “…

6- Ağırlıklı Ortalama/Toplam Birim Maliyetin tespitinde esas alınan faturalara ilişkin bilgiler aşağıdaki gibidir;

FATURA BİLGİLERİ TABLOSU

Mükellefe Fatura Düzenleyenin Adı ve Soyadı / Ticaret Unvanı ve T.C. / Vergi Kimlik No.su***

 

**

 

 

 

 

 

 

 

* (Mülga ibare:18.05.2022-31839 R.G./4. md.; yürürlük:28.05.2022)

** Tabloya (Değişik ibare:18.05.2022-31839 R.G./4. md.; yürürlük:28.05.2022)beyan edilmesi gereken fatura sayısı kadar satır eklenecektir.

***(Değişik ibare:18.05.2022-31839 R.G./4. md.; yürürlük:28.05.2022)

Ek: (Değişik madde:18.05.2022-31839 R.G./4. md.; yürürlük:28.05.2022)

       1) Mükellef Adına Tutanağı İmzalayanın İmza Beyannamesi ile Mükellefe Ait Temsile Yetkili Olunduğunu Gösterir Ticaret Sicil Tasdiknamesi veya Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinin Aslı ya da Sureti

       2) Meslek Mensubuna Ait Faaliyet Belgesinin Aslı ya da Sureti” açıklaması,

 

“Satış Tutarı Tespit Tutanağı” başlıklı Ek-O.6 numaralı ekinde “…

5- Ağırlıklı Ortalama Birim Satış tutarının tespitinde esas alınan faturalara ilişkin bilgiler aşağıdaki gibidir;

 

 

FATURA BİLGİLERİ TABLOSU

Mükellef Tarafından Düzenlenen Faturadaki Alıcının Adı ve Soyadı / Ticaret Unvanı ve T.C. / Vergi Kimlik No.su***

 

**

 

 

 

 

 

 

 

* (Mülga ibare:18.05.2022-31839 R.G./5. md.; yürürlük:28.05.2022)

** Tabloya (Değişik ibare:18.05.2022-31839 R.G./5. md.; yürürlük:28.05.2022) beyan edilmesi gereken fatura sayısı kadar satır eklenecektir.

***(Değişik ibare:18.05.2022-31839 R.G./5. md.; yürürlük:28.05.2022)

 …

Ek: (Değişik madde:18.05.2022-31839 R.G./5. md.; yürürlük:28.05.2022)

       1) Mükellef Adına Tutanağı İmzalayanın İmza Beyannamesi ile Mükellefe Ait Temsile Yetkili Olunduğunu Gösterir Ticaret Sicil Tasdiknamesi veya Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinin Aslı ya da Sureti

        2) Meslek Mensubuna Ait Faaliyet Belgesinin Aslı ya da Sureti” açıklaması,

 

20.06.2021 tarihli ve 31517 sayılı Resmi Gazete’de ilan edilen değişiklikler öncesinde yürürlükte bulunan Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Maliyet Tespit Tutanağı” başlıklı Ek-O.5 numaralı ekinde “…

6- Ağırlıklı Ortalama/Toplam Birim Maliyetin tespitinde esas alınan faturalara ilişkin bilgiler aşağıdaki gibidir;

FATURA BİLGİLERİ TABLOSU

Faturayı Düzenleyenin veya Alıcının* Adı ve Soyadı / Ticaret Unvanı ve T.C. / Vergi Kimlik No.su

 

**

 

 

 

 

 

 

 

* Bu sütunda, faturanın mükellef tarafından düzenlendiği durumlarda “alıcı” bilgilerine; mükellef tarafından düzenlenmediği durumlarda ise “faturayı düzenleyen” bilgilerine yer verilecektir.

** Tabloya yeteri kadar satır eklenecektir.

Ek:
1 ) Mükellefe Ait İmza Sirküleri

       2) Meslek Mensubuna Ait Faaliyet Belgesi (Meslek Mensubunca “Aslı Gibidir” Onaylı Sureti)” açıklaması,

 

“Satış Tutarı Tespit Tutanağı” başlıklı Ek-O.6 numaralı ekinde “…

5- Ağırlıklı Ortalama Birim Satış tutarının tespitinde esas alınan faturalara ilişkin bilgiler aşağıdaki gibidir;

FATURA BİLGİLERİ TABLOSU

Faturayı Düzenleyenin veya Alıcının*  Adı ve Soyadı / Ticaret Unvanı ve T.C. / Vergi Kimlik No.su

 

**

 

 

 

 

 

 

 

* Bu sütunda, faturanın mükellef tarafından düzenlendiği durumlarda “alıcı” bilgilerine; mükellef tarafından düzenlenmediği durumlarda ise “faturayı düzenleyen” bilgilerine yer verilecektir.

** Tabloya yeteri kadar satır eklenecektir.

Ek:
1 ) Mükellefe Ait İmza Sirküleri

       2) Meslek Mensubuna Ait Faaliyet Belgesi (Meslek Mensubunca “Aslı Gibidir” Onaylı Sureti)” açıklaması,

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü 53 adet araç ile 250 sefer personel servisi hizmet alımı

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu: –

e) Miktarı: TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü 53 adet araçla, 250 sefer ile personel servisi hizmet alımı

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü” düzenlemesi,

 

“Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince ödenecek ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri teklif fiyatına dahildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1.

1-Teknik Şartnamenin 4.14 Maddesinde “ihale konusu iş ile ilgili, Sigorta, Kasko, Belediye, İl Trafik ve Ulaştırma Bakanlığı Komisyonu’nda yapılması gerekli tüm teşebbüs, müsaade, her türlü işlemi takip ve sonuçlandırma Yükleniciye aittir. Bu işlemden doğacak her türlü masraf, vergi, resim ve harçlar Yüklenici tarafından karşılanacaktır”

2-Teknik Şartnamenin 4.23 Maddesinde “Araçların akaryakıt dahil tüm giderleri yükleniciye aittir.”

3-Teknik Şartnamenin 4.28 Maddesinde “Yüklenici ihale konusu işi yerine getirmek için, her türlü koordinasyonu sağlamak ve sorunları değerlendirmek üzere sabah ilk aracın idare hizmet binasına ulaşmasından 15 dakika öncesinden başlayarak son servis aracının ulaşmasına kadar ve akşamları ilk aracın kalkışından 15 dakika öncesinden başlayarak son araç idare hizmet binasından ayrılana kadarki zaman zarfında görev yapmak üzere bir personel görevlendirecektir. Bu personel, servis araçlarının idare hizmet binasına geliş ve gidişlerinde araçların hareket noktasından kalkışı ve bu noktaya ulaşması sırasında araçlara personelin biniş ve inişlerinde düzeni ve personele gerekli kolaylığı sağlamakla, çıkacak herhangi bir sorunda idare yetkilisi ile koordinasyon içerisinde gerekli iş ve işlemleri yapmakla görevli olacaktır. Yüklenici tarafından görevlendirilen personel yüklenicinin personeli olup bu personele ait tüm sorumluluk yükleniciye ait olacaktır.”

4-Teknik Şartnamenin 5.12 Maddesinde “Sözleşmenin uygulanması sırasında ilgili mevzuatı gereğince yapılacak; ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri ile kik payı, araçlara ve sürücülere ait her türlü (yakıt, bakım, maaş, sigorta ödemeleri vb.) giderler, işin yürütülmesi nedeniyle oluşacak üçüncü kişiler (Gerçek veya tüzel) ve özel veya kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilgili iş ve işlemlere ait her türlü giderler, sözleşmede, İdari Şartnamede ve Genel Şartnamede belirtilen diğer giderler teklif fiyata dahildir.”

5-Teknik Şartnamenin 8. Maddesinde belirtilen hususlar teklif fiyata dahildir.

6-Burada belirtilmeyen ancak Teknik Şartnamede yüklenici firmaya ait olacağı belirtilen tüm masraflar teklif fiyatına dahil edileceklerdir.

7-Sözleşmenin uygulanması sırasında ilgili mevzuat gereğince (KDV hariç) ödenecek vergi, teminat mektupları ile ilgili banka komisyonu ve masrafları, resim, harç, pul bedeli (Yürürlükteki mevzuata göre ihale kararına ait damga vergisi için %05,69, sözleşme damga vergisi için %09,48 oranı uygulanmakta olup, ihale üzerinde kalan istekli tarafından bu bedellerin sözleşme imzalanmadan önce Teşekkülümüzün ilgili hesaplarına yatırılması zorunludur.) teklif fiyatına dahil edilecektir.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Bu madde boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,

 

“Fiyat farkı” başlıklı 46’ncı maddesinde “46.1. İhale konusu iş için sözleşmenin uygulanması sırasında aşağıdaki esaslara göre fiyat farkı hesaplanacaktır. …” düzenlemesi,

 

 “Diğer hususlar” başlıklı 48’inci maddesinde “48.1. İhalede uygulanacak sınır değer katsayısı (R): Diğer Hizmetler/0,71” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin “Yüklenicinin Sorumlulukları ve Uyacağı Esaslar” başlıklı 4’üncü maddesinde “4.14 Servis araçlarından idare personeli yararlanacak olup, bu personel, idarece verilmiş personel kimlik kartlarını yanlarında bulundurmak ve istenildiğinde ilgililere göstermek zorundadır. Araç sürücüleri, idare personeli olduğu anlaşılan kişiyi taşımaktan imtina edemez.

    1.  Servis şoförleri akaryakıtlarını servis öncesi temin edecekler, yolcularla birlikte petrol istasyonlarına girmeyeceklerdir.

    1.  TCDD MEVZUATINA UYMA ZORUNLULUĞU; Bu sözleşmenin imzalanması ile beraber YÜKLENİCİ TCDD İşletmesine ait hizmetlere ilişkin sözleşme, teknik şartname ve verilecek uygulama uymayı kabul ve taahhüt etmiştir. Sözleşme ve teknik şartnamede bulunmayan hususlarda TCDD mevzuatı geçerlidir.” düzenlemesi,

 

“Diğer Hususlar” başlıklı 5’inci maddesinde “5.12 İdare gerekli görmesi durumunda veya kurum hizmet binasının başka bir yere taşınması halinde güzergâhlarda değişiklik yapmaya ve mevzuat çerçevesinde iş artışı ve iş eksiltmesi yapmaya yetkilidir.” düzenlemesi,

 

 

 

“Sigortalar” başlıklı 8’inci maddesinde “8.1 Yüklenici personel servis hizmetinde kullanacakları taşıtlara, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunuyla getirilen Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasını yaptırmak zorundadırlar. Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası bulunmayan servis araçları ile personel taşımacılığı yapılamaz. Bu madde hükmüne aykırı olarak faaliyet gösteren araçlar hakkında 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun ilgili hükümleri uygulanacak olup yürürlükteki kanunlardan doğan tüm yükümlülükler yükleniciye ait olacaktır.

    1.  Araçların motorlu taşıtlar vergisi yükleniciye ait olup, ayrıca her aracın zorunlu trafik sigortası ile zorunlu koltuk ferdi kaza sigortası mevzuata uygun şekilde yüklenici tarafından yaptırılacaktır. Ayrıca sürücülerin ücretleri, SGK primleri, vergi, işsizlik sigorta primleri vb. ödemeler Yükleniciye ait olacaktır. İdare işçilik hakları açısından herhangi bir şekilde sorumlu bulunmayacaktır. Bu konularla ilgili olarak idare herhangi bir zorunlu ödeme yapma durumunda kalırsa yapılan bu zorunlu ödeme Yükleniciye rücu edilecektir.
    2. Servis araçlarının mevzuat gereklerine göre trafiğe elverişliliği yönünden daima istenen evsafta (Trafik Sigortası, Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası, Uygunluk Belgesi, vb.) bulundurulmaları zorunludur.
    3. Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası limiti, Trafik (Zorunlu Karayolları Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası) Sigortası güncel asgari teminat limitinden az olmamak üzere yapılacaktır. Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası aracın koltuk sayısına göre, sözleşme dönemi boyunca yapılacaktır. Ayrıca olası bir süre uzatımı durumunda da uzatılan süre zarfında her araç için koltuk sayısına göre Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası yapılacaktır. Koltukların sigorta ettirildiklerine dair poliçeler Yüklenici tarafından işe başlamadan önce İdare’ye teslim edilecektir.
    4. Seferlerin yapılması esnasında trafik yetkilileri ile doğabilecek sorunlarda, güzergâh belgelerinin alınmasında YÜKLENİCİ muhatap ve sorumlu olacaktır. Böyle hallerde meydana gelebilecek aksamalar hizmeti geciktirmeyecek ve durdurmayacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

 İtirazen şikayete konu ihalenin TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen “TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü 53 adet araç ile 250 sefer personel servisi hizmet alımı” olduğu, ihale konusu iş kapsamında, aracın yakıtı ve sürücüsü yükleniciye ait olmak üzere, teklif değerlendirme sürecinde, üç isteklinin teklif bedelinin idare tarafından sınır değerin altında olduğunun tespit edildiği, anılan isteklilerin aşırı düşük teklif sorgulamasına tutulduğu, sadece başvuru sahibi isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasını idareye sunduğu, sunulan teklif açıklamasının idare tarafından uygun bulunmadığı ve anılan isteklinin teklifinin reddedilerek ihalenin neticelendirildiği görülmüştür.   

 

İhalede, aşırı düşük teklif sorgulamasına tabi tutulan isteklilere gönderilen yazılarda, teklif bedelini oluşturan akaryakıt, kasko, amortisman, MTV, araç bakım onarım, personel, araç muayene, lastik, koltuk sigortası, zorunlu trafik sigortası ve sözleşme giderlerinin açıklanmasının istendiği tespit edilmiştir.

 

 

Başvuru sahibi istekli tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamasında, şoför maliyeti için 2.942.460,00 TL, araç kiralama maliyeti için 9.540.000,00 TL, sigorta maliyetleri için 2.600.000,00 TL, 132.716,24 TL, MTV gideri için 606.280,24 TL, egzoz gazı emisyon ölçüm maliyeti için 15.632,88 TL, araç bakım onarım maliyeti için 321.920,00 TL, lastik maliyeti için 1.212.800,00 TL, akaryakıt maliyeti için 1.219.781,60 TL, sözleşme ve genel giderler maliyeti için 360.233,72 TL olmak üzere toplam maliyet tutarının 18.951.824,68 TL, yüklenici karı ve muhtelif giderler için 4.036.925,32 TL bedel öngörüldüğü, isteklinin toplam teklif tutarının 22.988.750,00 TL olduğu görülmüştür.

 

İhale komisyon kararına göre, sunulan aşırı düşük teklif açıklamasının, açıklama içeriğindeki maliyet tutarı tespit tutanakları ve satış tutarı tespit tutanaklarının ihale tarihinde yürürlükte bulunan formatlara uygun olmadığı, araç bakım ve onarımına ilişkin fiyat tekliflerinin ekinde, sunulması gereken Mükellefe Ait Temsile Yetkili Olunduğunu Gösterir Ticaret Sicil Tasdiknamesi veya Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinin Aslı ya da Suretinin sunulmamış olduğu, 235/65 R16 ebatlarındaki lastik giderine ilişkin olarak sunulan satış tutarı tespit tutanağında, yasal defter tasdik bilgilerinin eksik olduğu ve envanter defterinin onay tarihinin günümüzden daha sonraki bir tarih olan 23.12.2023 olarak belirtildiği, yine aynı maliyet kalemi için sunulan fiyat tekliflerinin tarihleri ile yasal defterlerinin tasdik tarihlerinin uyumsuz olduğu, 225/75 R17.5 ebatlarındaki lastik giderine ilişkin olarak sunulan satış tutarı tespit tutanağında, yasal defter tasdik tarihi ile envanter defterinin onay tarihinin uyumsuz olduğu, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), muayene ve emisyon ölçümü maliyetleri için ilgili mevzuat hükümlerine aykırı şekilde kıst dönem hesaplaması yapıldığı gerekçeleriyle teklif açıklamasının uygun bulunmadığı anlaşılmıştır.

 

İstekliler tarafından aşırı düşük teklif açıklamalarında kullanılan maliyet tutarı tespit tutanakları ve satış tutarı tespit tutanakları ile ilgili olarak, 20.06.2021 tarihli ve 31517 sayılı Resmi Gazete’de ilan edilen değişiklikler ile maliyet ve satış tutarı tespit tutanaklarında yer alan fatura bilgileri tablolarındaki “Faturayı Düzenleyenin veya Alıcının” ibaresinin sırasıyla, “Mükellefe Fatura Düzenleyenin” ve “Mükellef Tarafından Düzenlenen Faturadaki Alıcının” şeklinde değiştirildiği, yine tabloların dipnot kısmındaki “yeteri” ibaresinin “beyan edilmesi gereken fatura sayısı” olarak değiştirildiği, yine yapılan değişiklik ile daha önceden tutanağa ek olarak, Mükellefe Ait İmza Sirküleri ve Meslek Mensubuna Ait Faaliyet Belgesi (Meslek Mensubunca “Aslı Gibidir” Onaylı Sureti) istenirken, tutanak ile birlikte Mükellef Adına Tutanağı İmzalayanın İmza Beyannamesi ile Mükellefe Ait Temsile Yetkili Olunduğunu Gösterir Ticaret Sicil Tasdiknamesi veya Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinin Aslı ya da Sureti ve Meslek Mensubuna Ait Faaliyet Belgesinin Aslı ya da Sureti” istenilmeye başlandığı tespit edilmiştir.

 

İdare tarafından isteklilere gönderilen aşırı düşük teklif sorgulama yazılarında, açıklanması istenilen teklif bileşenlerinin açık bir şekilde belirtildiği görülmüştür.

 

Başvuru sahibi istekli tarafından sunulan teklif açıklaması, ihale komisyonu kararında yer verilen hususlar yönünden incelendiğinde, açıklama kapsamında sunulan maliyet tutarı tespit tutanakları ve satış tutarı tespit tutanaklarının 20.06.2021 tarihli ve 31517 sayılı Resmi Gazete’de ilan edilen değişiklikler öncesinde yürürlükte bulunan tutanak formatları esas alınarak hazırlandığı bununla birlikte sunulan tutanaklarda, yürürlükte bulunan standart formlarda istenilen bilgilere yer verildiği, yine anılan teklif açıklamasında araç bakım ve onarım maliyetinin tevsiki amacıyla sunulan fiyat tekliflerine ilişkin maliyet tespit tutanaklarının ekinde Mükellefe Ait Temsile Yetkili Olunduğunu Gösterir Ticaret Sicil Tasdiknamesi veya Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinin Aslı ya da Sureti’nin sunulmamış olduğu ancak mükellefe ait imza sirkülerinin sunulduğu, 235/65 R16 ebatlarındaki lastik giderine ilişkin olarak sunulan satış tutarı tespit tutanağında, yasal defter tasdik bilgilerine ilişkin 3’üncü maddedeki ilk tabloda envanter defterinin tasdik tarihinin “22.12.201” olarak belirtildiği, anılan maddede yer alan ikinci tabloda envanter defterinin onay tarihinin günümüzden daha sonraki bir tarih olan 23.12.2023 olarak belirtildiği, söz konusu tablolarda ilgili geçici vergi beyanname dönemlerinin 2022/4 olarak belirtilmesine rağmen, fatura bilgileri tablosunda yer verilen ikinci faturanın tarihinin 31.03.2023 olduğu ve söz konusu dönem bilgisi ile uyumsuz olduğu, yine teklif açıklamasındaki 225/75 R17.5 ebatlarındaki lastik giderine ilişkin olarak sunulan satış tutarı tespit tutanağında, envanter defterinin tasdik tarihinin “17.12.2001” olarak belirtildiği ancak ilgili geçici vergi beyanname döneminin 2022/4 olarak belirtildiği, dolayısıyla anılan bilgilerin uyumsuz olduğu tespit edilmiştir.

 

Yine başvuru sahibi istekli tarafından sunulan teklif açıklamasının uygun görülmemesine ilişkin olarak, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), muayene ve emisyon ölçümü maliyetleri için ilgili mevzuat hükümlerine aykırı şekilde kıst dönem hesaplaması yapıldığının belirtildiği ancak egzoz emisyon maliyetinin önemli bir teklif bileşeni olarak görülmediği ve sorgulamaya konu iş kalemleri arasında belirtilmemiş olduğu, ihale dokümanında işe başlama tarihinin 01.09.2023 ve işin bitirme tarihinin 31.08.2024 olarak ifade edildiği, Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin her yılın Ocak ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödeneceği, ihale konusu işte kullanılacak araçlar için Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne ilişkin olarak 2024/Ocak ve 2024/Temmuz ödemelerinin yapılacağı, bu sebeple de anılan araçlar için bir yılı kapsayacak şekilde bedel öngörülmesinin yeterli olduğu, araç muayene giderlerinin ise her bir araç için yılda bir defa gerçekleştirileceği, ihale konusu işte kullanılacak araçların tescil tarihine bağlı olarak, 2023 veya 2024 yılı içerisinde sadece bir kez araç muayene giderinin oluşacağı, ek olarak ihale konusu işte fiyat farkı verileceği anlaşılmıştır.

 

Yapılan tespit ve değerlendirmeler neticesinde; İdare tarafından isteklilere gönderilen aşırı düşük teklif sorgulama yazılarında, önemli teklif bileşenlerinin açık şekilde belirtildiği, başvuru sahibi isteklinin teklif açıklamasında 235/65 R16 ebatlarındaki lastik giderine ilişkin olarak sunulan satış tutarı tespit tutanağında, yasal defter tasdik bilgilerine ilişkin 3’üncü maddedeki ilk tabloda envanter defterinin tasdik tarihinin “22.12.201” olarak belirtildiği, anılan maddede yer alan ikinci tabloda envanter defterinin onay tarihinin günümüzden daha sonraki bir tarih olan 23.12.2023 olarak belirtildiği, söz konusu tablolarda ilgili geçici vergi beyanname dönemlerinin 2022/4 olarak belirtilmesine rağmen, fatura bilgileri tablosunda yer verilen ikinci faturanın tarihinin 31.03.2023 olduğu ve söz konusu dönem bilgisi ile uyumsuz olduğu, yine teklif açıklamasındaki 225/75 R17.5 ebatlarındaki lastik giderine ilişkin olarak sunulan satış tutarı tespit tutanağında, envanter defterinin tasdik tarihinin “17.12.2001” olarak belirtildiği ancak ilgili geçici vergi beyanname döneminin 2022/4 olarak belirtildiği, dolayısıyla anılan bilgilerin uyumsuz olduğu, söz konusu bilgi ve belge eksikliklerinin doğrudan belgelerin geçerliliğine ilişkin olduğu bu sebeple sonradan tamamlatılabilir nitelikte olmadığı anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendinde “Başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ile itirazen şikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafından itirazen şikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez.

Bu fıkranın (1) numaralı bendi uyarınca tahsil edilen bedel hiçbir durumda iade edilmez.” hükmü yer almaktadır.

 

Aktarılan Kanun hükmüne göre, başvuru sahibinin itirazen şikâyete konu iddialarının tamamında haklı bulunması halinde başvuru bedeli iadesinin söz konusu olabileceği dikkate alındığında, yukarıda yer verilen tespit ve değerlendirmeler neticesinde, başvuru sahibinin, iddialarında haklı bulunmadığı anlaşıldığından başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesi için Kanunun öngördüğü şekilde “başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması” koşulunun gerçekleşmediği, dolayısıyla 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendi hükmü gereğince başvuru bedelinin iadesinin mümkün bulunmadığı anlaşılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 


Oybirliği ile karar verildi.