isteklinin ihale aşırı düşük savunmasında Amortismana Tabi İktisadi Kıymetler Tablosu uyarınca 6 tondan daha az olan hafif kamyonlar ve kamyonetlerin faydalı ömrünün 4 yıl olması gerekirken istekli tarafından 6 tondan daha az olan damperli kamyon (küçük) araçlarının faydalı ömürlerinin hatalı belirlendiği ve bu şekilde hesaplama sonucunda isteklinin kendisine avantaj sağlaması

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,          

b)  Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,           

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

Kurum, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca yaklaşık maliyeti 8 inci maddede öngörülen eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkilidir. İhale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır. hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “Makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler ve kapasite raporu” başlıklı 41’inci maddesinde “(1) İşin yapılabilmesi için gerekli görülen makine, teçhizat ve diğer ekipmanın sayısına ve niteliğine dokümanda yer verilir. Makine, teçhizat ve ekipman için kendi malı olma şartının aranmaması esastır. Ancak idare, işin niteliğinin gerektirdiği hallerde, ihale konusu işin yapılabilmesi için adaya veya istekliye ait olmasını gerekli gördüğü makine, teçhizat ve diğer ekipmanı yeterlik kriteri olarak belirleyebilir. Bu durumda, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın, teknik kriterlerine yönelik olarak dokümanda düzenleme yapılmış ise, bu niteliğe yönelik belgelerin de başvuru veya teklif kapsamında sunulması zorunludur.

(2) Adayın veya isteklinin kendi malı olan makine, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile tevsik edilir. Tevsik işleminin aslına uygunluğunun noter tarafından onaylanmış ruhsat örneklerinin sunularak yapılması halinde, örnek çıkarma işleminin ilan veya davet tarihinden sonra yapılmış olması zorunludur.” hükmü yer almaktadır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “79.2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.  

79.2.1. Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.

79.2.2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak açıklayabilirler.

79.2.2.1. Üçüncü Kişilerden Alınan Fiyat Teklifleri: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı (Ek-O.5) veya satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) düzenlenecektir. Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, meslek mensubu tarafından muhafaza edilecek ve fiyat teklifinin ekinde idareye verilmeyecektir. Ancak idare veya Kurum tarafından gerekli görülmesi halinde bu tutanaklar meslek mensubundan istenebilecektir.

Maliyet tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için, fiyat teklifinin mamul/mala ilişkin olması halinde mamul/malın birim fiyatının, tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması; fiyat teklifinin hizmete ilişkin olması halinde ise bu hizmetin birim fiyatının, tutanakta tespit edilen toplam birim maliyetin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.5) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı maliyet tespit tutanağındaki ortalama/toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Satış tutarı tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.6) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin teklife konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup, bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.2.2. Merkezi Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından Ülke Çapında Sunulan Mal ve Hizmetlere İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin merkezi kamu kurum ve kuruluşları tarafından ülke çapında sunulan mal ve hizmetlere ilişkin fiyat tarifeleri veya istekliye verilmiş fiyat teklifleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu yöntemle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için kullanılan fiyatların ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.3.  Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından İlan Edilen Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilan edilmiş fiyat tarifeleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu usulle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için ilan edilen fiyatların ihalenin ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.7.  İsteklinin Kendi Ürettiği, Aldığı veya Sattığı Mallara İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ait fiyatların kullanılması durumunda, istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre aşırı düşük teklif açıklamasına konu mal için düzenlenen maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) ile açıklama yapılabilir.

Maliyetler dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması ve isteklinin son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde ihale konusu işte kullanılmasını öngördüğü mal miktarının en az yarısı kadar alım yapmış olması gerekir.

Satışlar dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması ve malın ticaretinin isteklinin faaliyet alanında olması gerekir.  

İsteklinin son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde 4734 sayılı Kanun kapsamındaki idarelere açıklama konusu mala ilişkin satış yapmış ve satılan malın idarece kabul edilmiş olması durumunda, maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) sunulmasına gerek bulunmayıp sadece söz konusu satışa ilişkin fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, YMM, SMMM ya da vergi dairesince onaylı suretleri ile de belgelendirme yapılabilir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.3. Meslek mensubu; üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifi üzerindeki beyanın ve emsal bedel beyanı ile Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaralı tutanaklardaki bilgilerin doğruluğundan sorumludur. Meslek mensubu ibaresinden Yeminli Mali Müşavirler veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler anlaşılır”

79.2.7. İstekliler tarafından akaryakıt girdisine ilişkin olarak EPDK tarafından il bazında günlük yayımlanan akaryakıt fiyatlarının % 90’ının altında sunulan açıklamalar geçerli kabul edilmeyecektir. Motorin veya benzine yönelik olarak öngörülen tutarın TL/lt cinsinden hesaplanmasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun ilgili düzenlemeleri dikkate alınacaktır.

79.3. İdarelerin aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirilmesine ilişkin aşağıdaki düzenlemeleri de dikkate almaları gerekmektedir.

79.3.1. Teklifi aşırı düşük olarak tespit edildikten sonra yukarıdaki yöntemlere göre usulüne uygun açıklama yapan isteklilerin teklifleri geçerli kabul edilir. Hayatın olağan akışına veya ticari gereklere aykırılık gibi nedenlerle teklifler reddedilemez.

79.3.4. Hizmet alım ihalelerinde herhangi bir sigorta giderinin aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak kabul edilmesi durumunda, isteklilerce sigorta acentelerinden alınan poliçe, fiyat teklifi veya sözleşmelerin ekine ihale dokümanında yer alan teminat tutarları üzerinden teklif ettikleri sigorta prim tutarlarıyla sigorta hizmetini gerçekleştirebileceklerine ilişkin, ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veya bölge müdürlüğünden alınan teyit yazısının eklenmesi ve bu yazının yetkili kişilerin imzasını taşıması gereklidir. Ancak sigorta şirketlerinin genel müdürlük veya bölge müdürlükleri tarafından imzalanmış poliçe veya fiyat teklifleri için teyit alınması zorunlu değildir. Sigorta giderinin tevsiki için sunulan belgenin işin süresinin tamamını kapsaması gerekmektedir. Ancak birden fazla yılı kapsayan işlerde ilk yıl için alınan sigorta teklifinin ihale tarihinin bulunduğu yıldan önceki yılın Aralık ayına ait Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksinin yıllık değişim oranı esas alınmak suretiyle güncellenerek diğer yıllar için kullanılması mümkündür.

79.3.5. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarına ilişkin yapılan aşırı düşük teklif açıklamasında, sözleşme giderleri ve genel giderlerin % 4 oranında hesaplanması söz konusu olmayacak, sözleşme giderleri ilgili mevzuatına göre hesaplanmak suretiyle açıklama yapılacaktır.” açıklaması yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:

7.5.2.

İdari Şartname Eki İhtiyaç Listesinde yer alan ;

1. Kalem  – En Az C Segment Sedan Binek Araç

8. Kalem – Panelvan Kamyonet (KOMBİ)

İstekliler 1.Kalem ve 8.Kalem araçlarla ilgili teklif ettikleri her araç için, Türkiye Sigortalar Birliği kasko değerini gösterir belge, teklif ile birlikte verilecektir.

(Taşıtlar için;  Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği tarafından yayımlanan ve harcama talimatının verildiği yılın ocak ayı itibarıyla uygulanacak Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesinde yer alan kasko sigortası değerinin %2’sini aşmayacaktır.)” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Söz konusu iş ile ilgili sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince vergi, resim, harç, ulaşım ile her türlü sigorta giderleri teklif fiyatına dahildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1.

Araçlar ve iş makineleri şöför hariç,

1. Kalem  EN AZ C SEGMENT BİNEK ARAÇ,

8. Kalem  PANELVAN KAMYONET (KOMBİ) ve

9. Kalem MİNİBÜS 13+1, 10. Kalem MİNİBÜS 16+1 araçların yakıt masrafları İdare tarafından, diğer cins araç ve iş makinelerinin yakıt masrafları yüklenici tarafından karşılanacaktır.

Tüm Araç ve İş Makinelerinin Zorunlu sigorta giderleri, muayene giderleri, hgs giderleri, bakım-onarım (periyodik bakım ve lastik giderleri vs.) giderleri, motorlu taşıtlar vergisi giderleri, araç takip cihazı giderleri teklif fiyata dahildir.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 34’üncü maddesinde “34.1. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değer hesaplar.

34.2. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Verilen hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen teklifler, geçerli teklif olarak belirlenir. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 41.1 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır.” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin “Araçlarda Aranan Diğer Özellikler” başlıklı 2.3’üncü maddesinde “2.3.1. Araçlarda HGS takılı olacaktır. HGS bakiye yüklemeleri, takibi ve cezasından Yüklenici sorumludur.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Araçlar ve İş Makineleri Teknik Özellikleri” başlıklı 3’üncü maddesinde yer alan tablo aşağıdaki gibidir.

No

Araç – İş Makinesi Cinsi

ADET

AÇIKLAMA

MODEL

YHJ

1. Grup

En Az C Segment Sedan Binek Araç

15

Yakıt Hariç (İdare tarafından karşılanacaktır.)

2017

2. Grup

Çekici Tır

1

Yakıt Dahil (Yüklenici tarafından karşılanacaktır.)

2016

3. Grup

Çiftkabin Kamyonet

41

Yakıt Dahil (Yüklenici tarafından karşılanacaktır.)

2014

4. Grup

Damperli Kamyon (Büyük)

12

Yakıt Dahil (Yüklenici tarafından karşılanacaktır.)

2011

5. Grup

Damperli Kamyon (Küçük)

25

Yakıt Dahil (Yüklenici tarafından karşılanacaktır.)

2014

6. Grup

Kamyon Lovvbet

1

Yakıt Dahil (Yüklenici tarafından karşılanacaktır.)

2011

7. Grup

Kazıcı-Yükleyici

45

Yakıt Dahil (Yüklenici tarafından karşılanacaktır.)

2013

8. Grup

Panelvan Kamyonet (Kombi)

79

Yakıt Hariç (İdare tarafından karşılanacaktır.)

2015

9. Grup

Minibüs 13+1

2

Yakıt Hariç (İdare tarafından karşılanacaktır.)

2015

10. Grup

Minibüs 16+1

8

Yakıt Hariç (İdare tarafından karşılanacaktır.)

2015

11. Grup

En Az 14 Tonluk Paletli Ekskavatör

2

Yakıt Dahil (Yüklenici tarafından karşılanacaktır.)

2012

12. Grup

En Az 21 Tonluk Paletli Ekskavatör

2

Yakıt Dahil (Yüklenici tarafından karşılanacaktır.)

2012

13. Grup

Uzun Bomlu Paletli Ekskavatör

1

Yakıt Dahil (Yüklenici tarafından karşılanacaktır.)

2013

14. Grup

Pıck-Up 4×2

28

Yakıt Dahil (Yüklenici tarafından karşılanacaktır.)

2016

15. Grup

Pıck-Up 4×4

35

Yakıt Dahil (Yüklenici tarafından karşılanacaktır.)

2015

16. Grup

En Az 90 Bg Traktör (Römorklu)

4

Yakıt Dahil (Yüklenici tarafından karşılanacaktır.)

2013

17. Grup

Vidanjör (Tank Hacmi En Az 14.000 İt)

2

Yakıt Dahil (Yüklenici tarafından karşılanacaktır.)

2011

18. Grup

Vidanjör (Tank Hacmi En Az 8.000 İt)

12

Yakıt Dahil (Yüklenici tarafından karşılanacaktır.)

2014

TOPLAM

315

 

 

 

Sözleşme Tasarısı’nın “İşin süresi” başlıklı 3’üncü maddesinde “9.1. İşin süresi, işe başlama tarihinden itibaren 3 (üç) aydır

9.2. Bu sözleşmenin uygulanmasında sürelerin hesabı takvim günü esasına göre yapılmıştır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İdare tarafından teklifi sınır değerin altında kalan istekliye 24.01.2020 tarihinde EKAP üzerinden gönderilen yazıda “Genel Müdürlüğümüzce, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunun 19. Maddesi “Açık İhale Usulü” gereğince 23/01/2020 tarihinde yapılan, 2020/30891 İhale Kayıt Numaralı  “Araç ve İş Makinesi Kiralama Hizmet Alımı” ihalesi için vermiş olduğunuz teklifiniz, hesaplanan sınır değerin altında olduğu tespit edilmiştir.

 

S.No    İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması

1          En Az C Segment Sedan Binek Araç (Üst Seg.) (Yakıt Hariç)

2          Çekici Tır

3          Çift Kabin Kamyonet

4          Damperli Kamyon (Büyük)

5          Damperli Kamyon (Küçük)

6          Kamyon Lowbed

7          Kazıcı Yükleyici

8          Panelvan Kamyonet (Kombi) (Yakıt Hariç)

9          Minibüs (13+1) (Yakıt Hariç)

10        Minibüs (16+1) (Yakıt Hariç)

11        En Az 14 Tonluk Paletli Ekskavatör

12        En Az 21 Tonluk Paletli Ekskavatör

13        Uzun Bomlu Paletli Ekskavatör (Bom uzunluğu en az 15 m)

14        Pıck Up (4X2) (Arazide Kullanılacaktır.)

15        Pıck Up (4X4) (Arazide Kullanılacaktır.)

16        En Az 90 Bg Traktör (Römorklu)

17        Vidanjör (Tank Hacmi En az 14.000 lt)

18        Vidanjör (Tank Hacmi En az 8.000 lt)

 

Bu nedenle, yukarıda belirtilen iş kalemlerindeki araçlar için; bakım-onarım (periyodik bakım ve lastik giderleri vs.), muayene giderleri, hgs giderleri, araç takip cihazı giderleri, sigorta, Motorlu Taşıtlar Vergisi, araçların yakıt tüketim bedeli, çalıştırılacak araçlar firmanıza ait ise amortisman kaydı veya araçlar kiralık ise bedel içeren kira sözleşmesi olmak üzere, her bir iş kalemi için ayrıntılı olarak bildirilmesi gerekmektedir.” ifadelerine yer verilerek önemli teklif bileşenlerinin belirlendiği görülmüştür.

 

İhale üzerinde bırakılan istekli Dimaks Turizm İnş. Ener. Akar. Nak. ve Taş. Gıda Tem. Oto. Oto Kir İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamaları incelendiğinde;

 

– İstekli tarafından araçların kira, amortisman, periyodik bakım onarım, lastik, muayene, HGS, araç takip cihazı, sigorta, MTV, akaryakıt ve sözleşme giderlerinin ayrı ayrı açıklandığı, araçların kira, periyodik bakım onarım, lastik, araç takip cihazı, sigorta ve akaryakıt giderlerini tevsik etmek için fiyat teklifleri alındığı, fiyat tekliflerinin altında Kamu İhale Genel Tebliği uyarınca bulunması gereken ibarelerin yer aldığı ve meslek mensubu tarafından onaylandığı, fiyat tekliflerinin teklife konu alanlarda faaliyet gösteren firmalardan alındığı, kiralanacak araçlara ilişkin alınan fiyat tekliflerinin ekinde yer alan sözleşmelerden araçların 3 aylık süreyle kiralandığının anlaşıldığı ve işin süresinin 3 ay olduğu, isteklinin kendi malı olan araçlarına ilişkin trafik sigortası için alınan fiyat tekliflerinin ekinde ilgili sigorta şirketlerinin genel müdürlüklerinden veya bölge müdürlüklerinden alınan teyit yazılarının eklendiği, kiralanacak olan araçların sigorta giderine ilişkin alınan fiyat teklifinin de sigorta şirketinin genel müdürlüğü tarafından imzalandığı görülmüştür.

 

Ancak araçlara ilişkin muayene, sigorta, MTV giderlerinin hesaplamalarında oran orantı yapılmak suretiyle kıst hesaplama yapılarak 3 ay üzerinden giderlerin belirlendiği tespit edilmiştir. Muayene, sigorta ve MTV giderlerinin belli periyodlarda yapılması zorunlu olan maliyet kalemleri olduğu ve ödeme periyodlarından daha kısa süreli yaptırılamayacağı, dolayısıyla muayene, sigorta, MTV giderlerinin kıst hesaplama yapılarak 3 ay üzerinden belirlenmesinin uygun olmadığı görüldüğünden isteklinin aşırı düşük açıklamasının reddedilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

– 1 adet çekici, 12 adet damperli kamyon(büyük), 25 adet damperli kamyon (küçük), 1 adet kamyon lovvbed, 20 adet kazıcı yükleyici, 2 adet en az 14 tonluk paletli ekskavatör, 1 adet en az 21 tonluk paletli ekskavatör, 1 adet uzun bomlu paletli ekskavatör, 2 adet vidanjör(tank hacmi en az 14.000 lt), 12 adet vidanjör (tank hacmi en az 8.000 lt) araçlarının isteklinin kendi malı olduğunu gösterir meslek mensubu onaylı envanter defterinin sunulduğu, bahse konu araçlar için ayrı ayrı 2020 yılı amortisman maliyetlerinin belirtilerek maliyet hesaplamasının yapıldığı “Amortisman Maliyet Hesabı” başlıklı tablonun sunulduğu, ayrıca tablonun ekinde de kendi malı araçlara ilişkin amortisman maliyetlerini ve oranlarını tevsik eden meslek mensubu onaylı belgelerin sunulduğu, isteklinin kendi malı olarak tevsik ettiği 25 adet damperli kamyon (küçük) araçlarından sadece 6 tanesinin net ağırlığının 6 tondan daha fazla olduğu diğer 19 aracın net ağırlığının 6 tondan daha az olduğu, ancak istekli tarafından 25 adet damperli kamyon (küçük) araçlarının hepsi için amortisman faydalı ömrünün 5 yıl olarak alındığı, halbuki 333 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği eki Amortismana Tabi İktisadi Kıymetler Tablosu uyarınca 6 tondan daha az olan hafif kamyonlar ve kamyonetlerin faydalı ömrünün 4 yıl olması gerektiği, dolayısıyla istekli tarafından 6 tondan daha az olan damperli kamyon (küçük) araçlarının faydalı ömürlerinin hatalı belirlendiği ve bu şekilde hesaplama sonucunda isteklinin kendisine avantaj sağladığı görüldüğünden başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

Toplantı No : 2020/009
Gündem No : 30
Karar Tarihi : 04.03.2020
Karar No : 2020/UH.I-478