ihalede sınır değerin altında teklif sunan isteklilerin sağlıklı bir aşırı düşük teklif açıklaması yapmalarının ve aşırı düşük teklif açıklamalarının sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesinin mümkün olmadığı anlaşılmış olup idare tarafından sınır değerin altında teklif sunan isteklilere gönderilen aşırı düşük teklif açıklama talep yazısı, ihale dokümanındaki açıklama istenilen teklif bileşenleri ile ilgili düzenlemeler göz önünde bulundurulduğunda idare tarafından mevzuata uygun bir sorgulama gerçekleştirilmesi hk

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir…” hükmü,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Sınır değer ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 59’uncu maddesinde “(1) İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar.

(2) Aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemlerine ilişkin olarak, ihale ilanı ve dokümanında belirtilmek kaydıyla, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralardaki koşullar çerçevesinde aşağıdaki seçeneklerden bir tanesi kullanılır.

a) Sınır değerin altında olan teklifler ihale komisyonunca aşırı düşük teklif olarak tespit edilir ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili ayrıntılar yazılı olarak istenir. İhale komisyonu;

1) Verilen hizmetin ekonomik olması,

2) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

3) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

 gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir…” hükmü,

 

 

 

 

 

Şikayete konu ihaleye ait İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: İçmesuyu Depolarının Temizliği

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu:

e) Miktarı:

Toplam 63 Kalem; Depo,Terfi Merkezi, Tarihi Çark, Havuz ve Çevre Temizliği Hizmeti Alımı

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: SAKARYA” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin imzalanması ve uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince yapılacak sigorta, vergi, resim ve harç giderleri ile KİK payı, damga vergisi, sözleşme giderleri, ulaşım, nakliye ve Hizmet İşleri Genel Şartnamesinde belirtilen hususlara ilişkin giderler teklif fiyata dahildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1.

İşin ifası sırasında Teknik Şartnamede belirtilen ekipman ve teçhizat teklif fiyata dahildir.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Bu madde boş bırakılmıştır. düzenlemesi,  

 

Aynı Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Verilen hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir.”düzenlemesi,

 

İçmesuyu Depolarının Temizlikleri ve Tesislerin Çevre Temizliklerinin Yapılması İşi Teknik Şartnemesi’nin 1’inci maddesinde “…1.3.6. Kullanılacak cihazlar için aşağıda belirtilen özelliklere sahip jeneratör temin edilecektir.

1.4. Benzinli veya Dizel Jeneratör Teknik Özellikleri

 

 

 

 

  * Jeneratör trifaze , en az 7,5 kVA (7,5) gücünde olacaktır.

 * Jeneratör, kompakt dizaynda olacaktır.

  * Jeneratör motoru çelik borulardan oluşmuş bir çerçevenin içine şok emicilerle birbirine

doğrudan bağlı olarak yerleştirilmiş olacaktır.

*İçmesuyu depolarının temizlik işlerinde kullanılacak olan 160 bar  basınçlı yıkama makinası, ,dalgıç pompalar ve projektörleri sorunsuz şekilde çalıştırabilecek kapasitede olacaktır.

1.5. Depo temizliklerinde su tasfiyesi işlemlerinde kullanılacak olan dalgıç pompa aşağıdaki özellliklere sahip olacaktır.Ayrıca yüklenici bünyesinde bu dalgıç pompalardan en az 8  tane bulunduracaktır.

Dalgıç Pompa Teknik özellikleri:

* Pompanın ağız açıklığı 50 mm olacak ve süzgecinden geçen 12 mm ye kadar olan katı cisimleri pompalayabilecektir.

* Motor gücü en az 1,4 kW olacaktır. 220 V, 50 Hz e bağlanacaktır.

* Pompa dar dizayn, yandan çıkışlı,  2” (50 mm) kurtağzı tipi çabuk tak-çıkar tipi kaplini üzerinde olacaktır.

* Pompanın basma yüksekliği en az 12 metre olacaktır.

* Pompanın basma kapasitesi en az 250 litre / dakika olacaktır.

* Tam otomatik boşaltma seviye şamandırası ve aşırı akım korumalı motor koruma şalteri olacaktır.

* Pompa ağırlığı azami 20 kg olacaktır.

* 10 m uzunluğunda ağır hizmet tipi, gerilme takviyeli özel kablosu ve yine 10 m uzunluğunda boşaltma seviye şamandıra kablosu olacaktır.

* Aparat bağlanarak pompa zeminden emişli hale dönüşebilecek, bu haliyle zeminden 6mm’ye kadar su çekebilme özelliğine haiz olacaktır.

*Pompa ucuna bağlanacak hortum itfaiye tipi bez, 20m. uzunluğunda olacaktır.

1.6. İçmesuyu deposu içinde kullanılacak olan basınçlı su yıkama makinesi aşağıdaki özellikler sahip olacaktır. Ayrıca yüklenici bünyesinde bu basınçlı yıkama makinelerinden en az 4 adet bulunduracaktır.

*Kullanılacak makinenin püskürtme basıncı min. 160 bar olacaktır.

*12 m entegreli hortum tamburu bulunmalıdır.

*Basınç kaybı yaşanmaması için uzun ömürlü, güçlendirilmiş lastik hortum olacaktır.

* Büyük, çıkarılabilir temizlik maddesi deposu bulunacaktır. Bu sayede su ile birlikte aynı anda püskürtme özelliğine sahip olunacaktır.

* 200 bar’lık makineye ait basınçlı su hortumu asgari 50m. olacaktır.

1.7. Aydınlatma amaçlı olarak çalışma esnasında her ekip için en az 100 W led ışık kapasitedeki metal armatürlü en az 16 adet projektör bulunduracaktır.

1.8. Temizlik işlerinin ardından depodan kaynaklanabilecek insan sağlığına zararlı bir durum ortaya çıkması halinde tüm sorumluluk yükleniciye aittir.”

 

1.9. Çalışma Yapacak Ekip, Çalışan Sayısı ve Kullanılacak Motorlu Taşıtlar”

1.9.1. İçmesuyu depoları, çevre temizlikleri, çark deresinin çevre temizliği, SASKİ teknik birimlerinin çevre temizliği ve Genel müdürlük binasının önündeki havuzun temizlikleri işi için en az 2 ekip kurulacaktır.

1.9.2. İçmesuyu deposu içi ve manevra odaları temizliklerini yapan tek ekipte en az 3 kişi çalışacaktır.

 

 

1.9.4. Çevre temizlikleri yapan tek ekipte de en az 3 kişi çalışacaktır.

1.9.5. İçmesuyu depoları, çevre temizlikleri, çark deresinin çevre temizliği, SASKİ teknik birimlerinin çevre temizliği ve genel müdürlük binasının önündeki havuzun temizliklerini yapan ekiplerden sorumlu olacak, araziye ve işleyişe hakim, en az B sınıfı sürücü ehliyeti olan, yüklenici ile idare arasındaki koordinasyonu sağlayıp, ekiplerin çalışma programlarını yönetebilecek, minimum 2 yıl deneyimli İnşaat mühendisliği, İnşaat teknikerliği veya çevre teknikerliği mezunu  bir personel çalıştırılacaktır.

1.9.6. İçmesuyu depoları temizlikleri (iç temizliği, manevra odası temizliği, çevre temizliği) olmak üzere yüklenici en az 2 (iki) ekip (bir ekip 4 kişiden diğer ekip  3 kişiden oluşacak) ile periyodik çalışma yapılacaktır. Periyodik ve planlı çalışmaların haricinde, su bulanıklığı vb. durumlarda akşamları veya tatil günlerinde işin aciliyet durumuna göre depo temizliği yaptırılabilir. Bu yapılacak çalışmalar için yükleniciye mesai, prim vb. ilave ücret ödenmeyecektir. Yapılacak işlerin yetişmemesi durumunda yükleniciden ilave ekip kurması talep edilebilir. Bu durumda yüklenici 5 (beş) iş günü içerisinde yeni ekip kurmak zorundadır. İlave personel ve araçlar için yükleniciye herhangi bir ödeme yapılmayacaktır.”

 

1.9.7. İçmesuyu depolarının temizliği, çevre temizlikleri, çark deresinin çevre temizliği, SASKİ teknik birimlerinin çevre temizliği ve Genel müdürlük binasının önündeki havuzun temizliği işleri için idarenin, işlerin önceliklerine göre belirlenecek iş programı çerçevesinde hareket edilecektir. Gerek görüldüğünde idare iş programında değişiklik yapabilir.

1.9.8. Yüklenici çalışan tüm personele, yazlık ve kışlık olarak, SASKİ tarafından kullanılan özelliklerde iş elbiselerini temin etmek zorundadır. İş elbisesinin üzerinde yüklenici firmanın adı ve unvanı yazılacaktır. İş elbisesi olarak Gabardin Pantolon (2 adet Yazlık – 2 adet kışlık), Gabardin Mont, Gabardin Yelek, Polo Yaka T-shirt (2 adet), Kışlık Sweat-shirt(2 adet), su geçirmez yağmurluk (alt-üst 1 takım),  Kep (2 Adet), Kışlık bere (2 adet) atık sular için su geçirmez tulum (2 adet),  kasık çizmesi (2 adet), tüm eldivenler (İş Eldiveni (Nitril Köpük – Tam Kaplı), İş Eldiveni (Nitril Köpük – Yarım Kaplı),  Nitril Muayene Eldiveni (100’lük Kutu) Uzun Konçlu Nitril Eldiven (PVC Kaplı), Koruyucu ekipman olarak; Kompozit başlık(baret 1 adet), fosforlu yelek (1 adet), çelik burunlu iş ayakkabısı (1 adet), çelik burunlu elektrikçi çizmesi (1 adet), Kışlık çelik burunlu iş botu (1 adet), paraşüt tipi kemer (1 adet), koruyucu şeffaf gözlük (1 adet), çim ve ot biçme işi için özel tulum ve başlık (6 adet)verilecektir. İdare özel durumlarda kılık kıyafet ve iş güvenliği yönetmeliğinde düzenleme yapabilecek, ek ya da değişken ihtiyaçları belirtebilecektir. Yüklenici idarenin talebinden sonra 10(on) iş günü içerisinde talepleri karşılamakla yükümlüdür. Ayrıca yüklenici, iş sağlığı ve güvenliği için gerekli tüm alet, makine ve ekipmanları bulundurmak ve kullanmakla yükümlüdür.

1.9.9.Yapılacak işler çerçevesinde ekiplerin ulaşımı malzemelerin nakliyesi ve temizlik esnasında çıkabilecek atık malzemelerin nakliyesinde kullanılmak üzere işe uygun ekip bazında araç yüklenici tarafından temin edilecektir. Bu araç ve ekipmanlar için yükleniciye herhangi bir ödeme yapılmayacaktır. Araçlar asgari 2018 model olacaktır. Araçlarda SASKİ sistemine uyumlu araç takip sistemi olmak zorundadır.

1.9.10. İş kapsamında ihtiyaç duyulabilecek kamyon, vidanjör ve su tankeri gibi motorlu taşıtlar yüklenici tarafından karşılanacaktır. İhtiyaç duyulması durumunda kurum bu taşıtları vermekle yükümlü değildir.

 

 

 

 

 

 

1.9.11. Yer Tesliminde Bulundurulması Gereken Araç, Alet- Edevat ve Ekipman

Sıra No

EKİPMAN

     Miktarı

1

4*4 en az 2500cc motor hacmine sahip Pick Up (En az 2018 model tenteli)

2 ADET

2

4*4 en az 1400cc motor hacmine sahip binek araç ( En az 2018 model kontrol aracı)

1 ADET

3

İLAÇLAMA POMPASI PULVERİZATÖR SIRT POMPASI 20 LT

4 ADET

4

SIRT TIRPAN MOTORLU OT/ÇİM BİÇME MAKİNASI

5 ADET

5

BENZINLI /DIZEL JENERATÖR (7,5 KVA trifaze)

     4 ADET

6

DALGIÇ POMPA

8 ADET

7

DALGIÇ POMPA İÇİN İTFAİYE TİPİ BEZ HORTUM(Asgari 50m.)

6 ADET

8

BASINÇLI YIKAMA MAKİNASI ( min.200 bar, min. 50m.basınçlı

 yıkama su hortumu)

1 ADET

9

BASINÇLI YIKAMA MAKİNASI ( min.160 bar)

4 ADET

10

DARBELİ KIRICI MATKAP (40mm)

2 ADET

11

PROJEKTÖR (100W, led ışıklı)

20 ADET

12

SAPAN (5 metre)

5 ADET

13

AKILLI TELEFON (Kaliteli Gece Modu Çekimi yapabilen, 2019 model)

3 ADET

14

TAKIM ÇANTASI SETİ ( En Az 91 Parça)

2 ADET

15

MOTORLU TESTERE

2 ADET

16

İSKELE(Tam güvenlikli iş iskelesi/8m.)

1 ADET

17

SANAYİ TİPİ ELEKTRİK KABLOSU (50m. trifaze)

1 ADET

18

ELEKTRİK KABLOSU ( Monofaze , makaralı 30m. ve 20m.)

6 ADET

            düzenlemesi,

 

Kontrollük Araçları Teknik Şartnamesi’nde Yüklenici, SASKİ yapı denetim teşkilatını, büro ve şantiye çalışma saatleri içindeki kontrollük hizmetlerinde iş süresince kullanılmak ve her türlü masrafları yükleniciye ait olmak üzere araç (4*4 arazi aracı) tahsis etmek zorundadır. Araç geçici kabul çalışmalarının tamamlanmasına müteakip iade edilecektir.  Araç aylık ortalama 3.000 km mesafe yapacaktır. Asgari 1400cc 0-3 yaş diesel yakıtlı olacaktır. Araçlarda 0-3 yaş şartı her yıl için geçerlidir. Yüklenici bu şartı sağlamayan aracı değiştirmek zorundadır. Araçlarda ayrıca merkezi kilit, HGS, GPS sistemi, ABS, sürücü – yolcu hava yastığı ve klima bulunacaktır. Araç İdarenin uygun gördüğü araç takip sistemine üye olarak İdarenin aracı takip etmesini sağlayacaktır. Geçici kabulün onaylanmasına kadar aracın bütün giderleri yükleniciye aittir.

        NOT:

       a- Çalışma yeri SAKARYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ sınırları olmakla birlikte, idarenin onayı ile görev sınırları dışında da çalışma ve görevlendirme yapılabilir.

       b- Şoförsüz araçlar, yer tesliminden itibaren en geç 3 takvim günü içerisinde idareye teslim edilmek zorundadır.

     c- Araçların akaryakıt dâhil her türlü masrafları yükleniciye aittir.

      d- Araçların arızalanması halinde 24 saat içinde teknik şartnameye uygun olarak aynı tip ve nitelikte başka bir 4*4 arazi aracı getirilmelidir. Ancak normal arıza ve lastik tamirinde en fazla bir saat çalışma süresi dışı kalma hakkı vardır.

       e- Araçların zorunlu ve ihtiyari trafik sigortaları ile kasko sigortaları, yüklenici tarafından yaptırılacaktır. Kasko sigortası her türlü zarar ve ziyanı kapsayacak şekilde yapılacaktır. Araçların bu eksikliklerinden dolayı trafik, maliye vb. kurumların uygulayacağı cezalardan yüklenici sorumlu olacaktır.

        f- Araçların kabul kontrollerinin yapılması esnasında görülebilecek eksiklikler, Sakarya araç muayene istasyonunda yaptırılacaktır. Araçların muayene ücretleri yüklenici tarafından karşılanacaktır.

      g- Araçların yıpranmasından dolayı yüklenici, kurumdan hiçbir hak talep etmeyecektir.

       h- Şoförsüz araçlarda yaz mevsiminde yazlık tip lastikler, sıcaklık 7º’nin altına düştüğünde kış tipi lastikler Yüklenici tarafından temin edilecektir.

     ı- Kontrollük aracı 4*4 arazi aracı olacaktır.

      i- Araç bakımlarının 3 takvim gününden fazla sürmesi halinde ceza uygulanacaktır.

       j-Araçlar geçici kabul tutanağının İdarece onaylanıp yükleniciye iletilmesinden sonra iade edilecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.

Sözleşme Tasarısı’nın “İşin süresi” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1. İşin süresi, işe başlama tarihinden itibaren 730 (YediYüzOtuz) gündür.”…” düzenlemesi yer almaktadır.

 

04.01.2021 tarihli kesinleşen ihale komisyonu kararına göre, açık ihale usulüyle yapılan şikâyete konu ihalede 9 doküman satın alındığı/indirildiği, ihaleye 6 isteklinin teklif verdiği, Amonos Klor Arıtma Sistemleri Danışmanlık Pazarlama Taahhüt San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin Yeterlik Bilgileri Tablosunun ihalede katılım ve yeterlik kriteri olarak belirlenen İş Hacmine ilişkin satırında, kritere ilişkin bilgi girişinde bulunulmadığından değerlendirme dışı bırakıldığı, bu isteklilerden teklif tutarı sınır değer tutarının altında kalan Öztur Otomotiv Tem. Gıda Tur.İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti., Yılbar İnşaat Müh. San. ve Tic. Ltd. Şti. ile Tusa Elektrik Elektronik Müh. İnş. Tem. Doğalgaz Taah. Tic. San. ve Tic. Ltd. Şti.’den aşırı düşük teklif açıklaması istenildiği, Öztur Otomotiv Tem. Gıda Tur.İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin idarece belirlenen süre içerisinde aşırı düşük teklif açıklamasında bulunmadığından teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı, Yılbar İnşaat Müh. San. ve Tic. Ltd. Şti. ile Tusa Elektrik Elektronik Müh. İnş. Tem. Doğalgaz Taah. Tic. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif açıklamalarının idarece yeterli görüldüğü ve ihalenin Yılbar İnşaat Müh. San. ve Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi isteklinin ise Tusa Elektrik Elektronik Müh. İnş. Tem. Doğalgaz Taah. Tic. San. ve Tic. Ltd. Şti. olarak belirlendiği, görülmüştür.

 

İdare tarafından teklif tutarı sınır değerin altında kalan isteklilere 05.01.2021 EKAP üzerinden gönderilen aşırı düşük teklif sorgulama yazısında “İhaleye ilişkin İdari Şartnamenin Aşırı düşük teklifler başlıklı 33. Maddesi

 “33.1. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı

düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere

göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale

komisyonu;

a) Verilen hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir. ” hükmündedir.

Yukarıda izah edilen hususlar çerçevesinde, aşırı düşük statüsünde olduğu tespit edilen toplam teklif fiyatınıza binaen ihale konusu iş için;

Bu iş çerçevesinde kullanılacak olan akaryakıt maliyeti

Bu iş çerçevesinde çalıştırılacak olan personel maliyeti

Bu iş çerçevesinde kullanılacak olan araçların amortisman/kiralama maliyeti

Ayrıntılı olarak ortaya koyan tevsik edici belgelerin istenmesine karar verilmiştir.

Bu nedenle, ihale konusu iş kapsamında yer alan işlerin teklif ettiğiniz bedelle nasıl yapılacağının analizi yapılarak, bunlara ilişkin tevsik edici belgelerin, Kamu İhale Genel Tebliğinin hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi ile ilgili hususları

düzenleyen 79. Maddesinin dikkate alınması suretiyle ayrıntılı bir şekilde ilgili tutanaklar da düzenlenerek 12.01.2021 tarihi mesai bitimine kadar idaremize yazı ile ulaştırılması gerekmektedir.” ifadelerine yer verilmiştir.

 

Yukarıda aktarılan mevzuata göre, idarelerce teklifte önemli görülen bileşenler tespit edilerek, teklif bedeli sınır değerin altında kalan isteklilerden bu bileşenlere ilişkin olarak açıklama istenilmesi gerekmektedir. Ancak idare tarafından teklif tutarı sınır değer tutarının altında kalan başvuru sahibi isteklilere gönderilen aşırı düşük teklif sorgulama yazısında, açıklama istenilen iş kalemleri kapsamında “Bu iş çerçevesinde kullanılacak olan akaryakıt maliyeti” ifadesine yer verildiği, ihale konusu işe ilişkin Teknik Şartname incelendiğinde 4*4 en az 2500cc motor hacmine sahip Pick Up (En az 2018 model tenteli), 4*4 en az 1400cc motor hacmine sahip binek araç ( En az 2018 model kontrol aracı) ve benzinli /dizel jeneratör (7,5 kva trifaze), sırt tırpan motorlu ot biçme makinası, motorlu testerenin ihale konusu iş çerçevesinde kullanılacak araçlar olduğu ve akaryakıt maliyeti içinde yer aldığı, akaryakıt maliyetinin hangi araçlara ait olduğuna dair belirleme yapılmadığı, aşırı düşük teklif açıklaması sunan istekilerin açıklamaları incelendiğinde, ihale üzerinde bırakılan isteklinin pick-up ve binek araca ilişkin akaryakıt maliyetini açıklarken, ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi isteklinin ise söz konusu araçlar dışında jeneratör, sırt tırpan motor ve motorlu testere için akaryakıt maliyeti öngördüğü, dolayısla aşırı düşük teklif açıklama talep yazısının bütün istekliler için aynı unsurlara yönelik açıklama yapılmasını sağlar şekilde açık ve anlaşılır belirlenmediği değerlendirilmiştir. Öte yandan başvuru sahibinin, idarenin sorgulama yazısında belirtilen akaryakıt, personel ve araçların amortisman/kiralama maliyeti dışındaki giderlere yönelik iddialarının ise idarece önemli teklif bileşeni olarak belirlenmediğinden yerinde olmadığı anlaşılmıştır.

 

Bu çerçevede,  başvuruya konu ihalede sınır değerin altında teklif sunan isteklilerin sağlıklı bir aşırı düşük teklif açıklaması yapmalarının ve aşırı düşük teklif açıklamalarının sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesinin mümkün olmadığı anlaşılmış olup, idare tarafından sınır değerin altında teklif sunan isteklilere gönderilen aşırı düşük teklif açıklama talep yazısı, ihale dokümanındaki açıklama istenilen teklif bileşenleri ile ilgili düzenlemeler göz önünde bulundurulduğunda idare tarafından mevzuata uygun bir sorgulama gerçekleştirilmediği sonucuna varılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, aşırı düşük teklif açıklama talep yazısında aşırı düşük teklif sorgulamasına konu edilen gider kalemlerinin hangi maliyet bileşenlerine ilişkin açıklama istenildiğinin net bir şekilde ifade edilerek yeniden aşırı düşük teklif sorgulaması yapılması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Toplantı No 2021/016
Gündem No 36
Karar Tarihi 21.04.2021
Karar No 2021/UH.II-853