aşırı düşük teklif açıklamaları kapsamında gerçekleştirilen şikâyete konu Özel-Sondaj iş kaleminin analizinde yer alan mükerrer kar uygulamasının fiyat artırıcı unsur olduğu, isteklinin lehine bir avantaj sağlamadığı aksine istekli aleyhine bir durum olduğu, bahse konu durumun aşırı düşük teklif açıklamasının uygun bulunmama gerekçesi olamayacağı göz önünde bulundurulduğunda anılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamalarının değerlendirme dışı bırakılma gerekçelerinin mevzuata uygun olmadığı hk

Toplantı No 2020/035
Gündem No 58
Karar Tarihi 12.08.2020
Karar No 2020/UY.II-1373

BAŞVURU SAHİBİ:

Stm Grup Yapı İnşaat Ticaret A.Ş.-Aziz DAYAN İş Ortaklığı,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Siirt Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/686750 İhale Kayıt Numaralı “Siirt Üniversitesi (Aktaş Köyü) Sperma-Payetleme Tesisi ve Çevre Düzenleme Yapım İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Siirt Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından 14.01.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Siirt Üniversitesi (Aktaş Köyü) Sperma-Payetleme Tesisi ve Çevre Düzenleme Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak Stm Grup Yapı İnşaat Ticaret A.Ş.-Aziz Dayan İş Ortaklığının 29.06.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 07.07.2020 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 17.07.2020 tarih ve 31875 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 13.07.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2020/1134 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

 

1) 07.05.2020 tarihli ve 2020/UY.II-821 sayılı Kurul kararı ile şikayete konu ihalenin aşırı düşük teklif sorgulamasının yenilendiği, idare tarafından ilk açıklamalarında yer alan bazı hususların yenilenen açıklamada tadil edilmiş olması tutarsızlık olarak değerlendirilerek tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasının mevzuata aykırı olduğu,

 

2) Açıklama istenilen “Özel Sondaj” iş kalemine ait “25.300.1517/A”, “30.10.8801/1”, “30.10.8802/1” alt analiz girdileri için % 25 dâhil karlı fiyat üzerinden oluşan değere ayrıca %3 oranında bir daha kar ve genel gider eklemiş olmaları nedeniyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasının mevzuata aykırı olduğu,

 

3) Aynı iş kalemine ait “Özel 1: Su Deneme İşi 72 saat” ve “Özel 7: Güneş Enerji Paneli ve Klorlama Cihazı” pozları için de yine mükerrer karlı açıklama yapılması nedeniyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasının mevzuata aykırı olduğu, idare tarafından gönderilen aşırı düşük teklif açıklama yazısı incelendiğinde bahse konu iki özel pozun analizinde kar ve genel gidere yer verildiği dolayısıyla idarenin gönderdiği analizi yok farz ettiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

 

Anahtar teslim götürü bedel teklif alınmak suretiyle gerçekleştirilen başvuruya konu ihalede, 30 adet ihale dokümanı temin edildiği, ihaleye 17 isteklinin teklif verdiği, 28.02.2020 tarihli komisyon kararından, teklifi sınır değerin altında kalan 6 istekliden aşırı düşük teklif açıklaması istenildiği, Rapa İnş. Ltd. Şti., Güntoğar Kardeşler İnş. Taah. Nak. Tic. Ltd. Şti.-Cumali Arpas İş Ortaklığı ve Şaban Peker – Beta Yol Yapı İnş. Mad. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin tekliflerinin süresi içerisinde aşırı düşük teklif açıklaması sunmadıkları gerekçesiyle reddedildiği, Mehmet Nasih Ertek – İbrahim Halil Besen İş Ortaklığı ile Stm Grup Yapı İnş. Tic. A.Ş. – Aziz Dayan İş Ortaklığının tekliflerinin ise aşırı düşük teklif açıklamalarının uygun bulunmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, aşırı düşük teklif açıklaması uygun görülen Me-Fe İnş. Nak. Pet. Ürün. Teks. Zirai Ür. Taah. San. Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı birinci teklif, Emsaka İnşaat Turiz. Tar. Tem. Gıd. Nak. San. Tic. Ltd. Şti. nin teklifinin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği görülmüştür. 

 

Bunun üzerine, Emsaka İnşaat Turiz. Tar. Tem. Gıd. Nak. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından 16.03.2020 tarihinde idareye şikâyet başvurusunda bulunulduğu, idare tarafından 23.03.2020 tarihli yazı ile şikâyet başvurusunun reddedildiği, anılan istekli tarafından teklifinin reddedilmesinin 01.04.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusuna konu edildiği ve Kurum tarafından 07.05.2020 tarihli ve 2020/UY.II-821 sayılı Kurul kararı alındığı görülmüştür.

 

Anılan Kurul kararında “İ.ÖZEL-01 Cephe Seramiği Yapılması”, “İ.ÖZEL-05 Kompakt Laminat Kaplama Yapılması”, “İ.ÖZEL-12 Alüminyum Söve Yapılması”, “İ.ÖZEL-35 Epoksi Boya Yapılması”, “İ.ÖZEL-40 Polyuera Su Yalıtımı Yapılması” vb. özel iş kalemlerinin temel girdilerine kadar ayrıştırılmadığı, bu haliyle aşırı düşük teklif sorgulama işleminin usulüne uygun olarak gerçekleştirilmediği, açıklama istenilecek özel iş kalemlerine ait analiz girdileri ve miktarlarının gösterildiği analiz formatlarının mevzuata uygun olarak hazırlanarak, aşırı düşük teklif açıklama yazısı ekinde isteklilere gönderilmek suretiyle teklif fiyatı sınır değerin altında olan isteklilerden yeniden aşırı düşük teklif açıklaması istenilmesi ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerektiğine yönelik ifadelere yer verilerek düzeltici işlem belirlenmesi kararı verilmiştir.

İdare tarafından anılan Kurul kararı üzerine 05.06.2020 tarihli ve 19 sayılı yazının EKAP üzerinden sınır değerin altında teklif veren isteklilere gönderildiği, anılan isteklilere gönderilen aşırı düşük teklif sorgulama yazılarının ekinde açıklama istenilen iş kalemleri ve analiz girdileri listesi başlıklı belge, açıklama istenmeyen analiz girdileri listesi ile 16 adet özel iş kalemine ilişkin analiz formatlarına yer verildiği anlaşılmıştır. Sınır değerin altında teklif veren ve idarece geçerli teklif sahibi olarak belirlenen 6 istekliden ise sadece Stm Grup Yapı İnş. Tic. A.Ş. – Aziz Dayan İş Ortaklığı ile Me-Fe İnş. Nak. Pet. Ürün. Teks. Zirai Ür. Taah. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından aşırı düşük teklif açıklamasının sunulduğu görülmüştür.

26.06.2020 tarihli ihale komisyonu kararı incelendiğinde, başvuru sahibi Stm Grup Yapı İnş. Tic. A.Ş. – Aziz Dayan İş Ortaklığının teklifinin aşırı düşük teklif açıklamaları uygun bulunmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, Me-Fe İnş. Nak. Pet. Ürün. Teks. Zirai Ür. Taah. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamasının idarece uygun görüldüğü, ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi istekli olarak belirlendiği, sınır değerin üzerindeki ilk geçerli teklif sahibi olan Emsaka İnşaat Turiz. Tar. Tem. Gıd. Nak. san. Tic. Ltd. Şti.nin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekli olarak belirlendiği görülmüştür.

 

Yapılan incelemede, 07.05.2020 tarihli ve 2020/UY.II-821 sayılı Kurul kararı ile “aşırı teklif sorgulamasının yenilenmesi ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi” hususunda düzeltici işlem belirlenmesine karar verildiği, bu durumun daha önce yapılan aşırı düşük teklif sorgulamasının iptal edilerek  sorgulamanın yeniden yapılması anlamına geldiği, buna göre iptal edilerek yok sayılan aşırı düşük teklif sorgulamasına binaen idarece, ilk savunma dosyasına göre ikinci savunma dosyasındaki bazı imalat metrajlarında ve/veya birim fiyatlarında değişiklik olduğu gerekçesiyle açıklamaların uygun bulunmaması ve  bu gerekçe ile başvuru sahibinin  teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasının uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

2) Başvuru sahibinin 2’nci ve 3’üncü iddialarına ilişkin olarak:

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b)  Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

Kurum, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca yaklaşık maliyeti 8 inci maddede öngörülen eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkilidir. İhale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır.” hükmü yer almaktadır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Sınır değer tespiti ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 45’inci maddesinde “…45.1.1. Yapım işleri ihalelerinde,  4734 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi uyarınca ilk oturumda teklif mektubu ve geçici teminatını usulüne uygun sunan geçerli teklifler tespit edildikten sonra; Yaklaşık maliyetin % 120’sinin üzerindeki ve % 40’ının altındaki teklifler dikkate alınmaksızın, geçerli tekliflerin aritmetik ortalaması ve standart sapması hesaplanır…

45.1.2. Sınır değerin altındaki teklif sahiplerinden yaklaşık maliyetin % 80’lik bölümünü oluşturan iş kalemleri/gruplarına ilişkin ayrıntılar yazılı olarak istenir. Bu çerçevede; istenen açıklamanın niteliği dikkate alınarak, isteklilere beş (5) iş gününden az olmamak üzere makul bir süre verilir. Yazıda ayrıca, ihale konusu işe özgü alanlara (malzeme ocağı vb.) ilişkin olan ve açıklama istenecek girdi niteliğinde bulunan nakliyelere dair yaklaşık maliyet hesabında esas alınan mesafeler belirtilir…

45.1.3. İsteklilerden teklifleri kapsamında analiz ve hesap cetveli sunmaları istenmeyecektir. Analizler ve hesap cetveli, Kanunun 38 inci maddesi uyarınca teklif fiyatı aşırı düşük olarak tespit edilen isteklilerin tekliflerinin önemli bileşenleri ile ilgili ayrıntıların belirlenmesi amacıyla, sadece aşırı düşük teklif sahibi isteklilerden istenecektir. Bu çerçevede; teklif fiyatının aşırı düşük olduğu tespit edilen istekliler tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenlerine ilişkin olarak yapacakları açıklama kapsamında;

a) Anahtar teslimi götürü bedel işlerde, toplam teklif bedelini oluşturan iş kalemleri ve/veya iş gruplarına ait miktarlar ve bunlara ait birim fiyatların gösterildiği hesap cetveli ile açıklama istenen iş kalemleri ve/veya iş gruplarının birim fiyatlarına ilişkin ihale dokümanında verilen analiz formatına uygun analizleri,… sunacaklardır. Sorgulamaya konu edilmeyen iş kalemleri/grupları için analiz sunulması istenmeyecektir.

Anahtar teslimi götürü bedel teklif alınan ihalelerde istekli tarafından sunulacak hesap cetvelinde, sorgulamaya tabi tutulmayan iş kalemlerinin ve/veya iş gruplarının her biri için miktar ve birim fiyatların ayrı ayrı gösterilmesi zorunlu olmayıp, sorgulanmayan iş kalemlerinin tamamı için teklif edilen toplam bedelin gösterilmesi yeterlidir.

45.1.4. İdare tarafından ihale dokümanı kapsamında;…

b) Anahtar teslimi götürü bedel işlerde; iş kalemleri ve/veya iş gruplarının yapım şartlarına bağlı kalınarak, her iş kalemi/iş grubunun içeriğine göre analizde yer almasını istediği “malzeme, işçilik, makine ve diğerleri (varsa; nakliyeler, inşaat yerindeki yükleme, boşaltma, yatay ve düşey taşımalar, zamlar vb.)” sadece girdi cinslerinin belirlendiği, analiz girdileri ile miktarlarının ve tutarlarının belirtilmediği,

(Ek-Y.2)’de yer alan örneğe uygun analiz formatının isteklilere verilmesi, isteklilerin de tekliflerinin aşırı düşük olarak tespit edilerek kendilerinden açıklama istenmesi durumunda, yapacakları açıklamada sunacakları analizlerin verilen bu formata uygun olması gerekmektedir.

İdare tarafından bütün iş kalemleri/iş grupları için tek bir analiz formatı düzenlenebileceği gibi, iş kalemleri/iş gruplarının yapım şartlarına göre birden fazla analiz formatı da düzenlenebilir. Ancak bu durumda, idare ihale dokümanında hangi analiz formatının hangi iş kalemleri/iş grupları için kullanılacağını belirtmek zorundadır.

Kamu kurum ve kuruluşlarınca yayımlanmış birim fiyatlar ile uyumlu olmayan iş kalemleri (özel iş kalemleri) ile idarelerce tasarlanan ve birden fazla iş kalemini ihtiva eden iş kalemleri (paçal iş kalemi) için bu iş kalemlerinde bulunan analiz girdileri ve miktarlarının gösterildiği analiz formatlarının, ihale dokümanı kapsamında (Değişik ibare: 16/03/2019-30716 R.G./14.md.)veya aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazı ekinde verilmesi gerekmektedir. Ancak idarece niteliği gereği analiz formatı hazırlanamayan iş kalemlerine ilişkin isteklilerin açıklamaları kapsamında analiz sunmalarına gerek olmayıp, anılan iş kalemlerine ilişkin açıklamalar 45.1.13 maddesi uyarınca yapılabilir.

45.1.5. İsteklilerin iş kalemleri/iş grupları için kamu kurum ve kuruluşlarınca yayımlanmış cari yıl birim fiyatları veya bu fiyatlardan daha yüksek fiyatları teklif etmeleri ve söz konusu iş kalemleri/grupları için; hangi kamu kurum ve kuruluşunun birim fiyatını kullandıklarını, birim fiyat poz numarasını da yazmak suretiyle liste halinde belirterek açıklamaları kapsamında sunmaları durumunda analiz düzenlemeleri zorunlu değildir. Bu kapsamda; isteklilerin, kamu kurum ve kuruluşlarınca yayımlanmış “kar ve genel gider içermeyen birim fiyatların” üzerine, kendi belirledikleri “kar ve genel gideri” ilave ederek birim fiyatlarını oluşturmaları durumunda da; hangi kamu kurum ve kuruluşunun “kar ve genel gider hariç birim fiyatını” kullandıklarını ve kendi belirledikleri “kar ve genel gider” tutarını yazmak suretiyle liste halinde belirterek açıklamaları kapsamında sunmaları halinde de, söz konusu iş kalemleri/iş grupları için analiz düzenlemeleri zorunlu değildir. Bu kapsamda isteklilerin analiz düzenlemeleri zorunlu olmayan söz konusu iş kalemleri/grupları için 45.1.13 maddesinde belirtilen belgeleri sunmalarına da gerek bulunmamaktadır…

45.1.6. Analizler ile yardımcı ve/veya alt analizlerde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenerek yayımlanmış rayiçleri kullanan ve söz konusu rayiçleri poz numaralarını da belirtmek suretiyle liste halinde sunan isteklilerin, söz konusu rayiçlere ilişkin olarak 45.1.13 maddesinde belirtilen belgeleri sunmalarına gerek bulunmamaktadır…

45.1.8. Aşırı düşük teklifine ilişkin olarak yaptığı açıklamada sunduğu analizler, ihale dokümanı kapsamındaki analiz formatına, birim fiyat tariflerine, idarece tanımlanan yapım şartlarına veya teknik şartnameye uygun olmayan, analiz fiyat tutarları teklif fiyatların üzerinde olan isteklilere ait teklifler reddedilecektir. Analizler üzerinde yapılan incelemede; çarpım ve toplamlarda hesaplama hatası bulunması durumunda, analiz girdilerine ait fiyatlar esas alınarak, hesaplama hatası ihale komisyonu tarafından re’sen düzeltilir. Bu şekilde düzeltilmiş analiz fiyatı, teklif fiyatın üzerinde olan isteklilerin teklifleri reddedilir…

45.1.10. İhale komisyonu, sınır değerin altındaki tekliflerin önemli bileşenlerini;

a) Yapım yönteminin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve yapım işinin yerine getirilmesinde kullanılacak avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen yapım işinin özgünlüğü,

gibi hususlarda istekliler tarafından yapılan yazılı açıklamaları da dikkate almak suretiyle değerlendirir ve ihaleyi sonuçlandırır…

45.1.13. Teklifi aşırı düşük bulunan isteklilerin, tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili olarak 4734 sayılı Kanunun 38 inci maddesi uyarınca yapacakları açıklamada, sorgulamaya konu iş kalemlerine/gruplarına ilişkin analizler ile bu analizlere dayanak teşkil eden bilgi ve belgeleri sunmaları gerekmektedir.

İsteklilerin analizlerine dayanak teşkil eden bilgi ve belgeler;

a. Üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifleri,…

c. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından sunulan mal ve hizmetlere ilişkin ilan edilmiş fiyat tarifeleri veya bunlardan alınmış fiyat teklifleri,

ç. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilgili mal veya hizmetlere ilişkin ilan edilen asgari fiyatlar,

d. Ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanakları,…

İstekliler tekliflerine ilişkin olarak yukarıda sayılan belgelerden kendileri için uygun olanları açıklamaları kapsamında sunacaklardır…” açıklamaları yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin,

a) Adı:Siirt Üniversitesi (Aktaş Köyü) Sperma-Payetleme Tesisi ve Çevre Düzenleme Yapım İşi

b) Yatırım proje no’su/kodu:2017H03-19283

c) Miktarı ve türü: Siirt Üniversitesi (Aktaş Köyü) Sperma-Payetleme Tesisi ve Çevre Düzenleme Yapım İşi, Yaklaşık 3800 m2 kapalı alana sahip Sperma-Payetleme Tesisi

ç) Yapılacağı yer:Siirt Merkez Aktaş Köyü (604 no’lu parsel)

d) Bu bent boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,

  

Aynı Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde, “33.1. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar.

33.2. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Yapım yönteminin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen işin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen teklifler, geçerli teklif olarak belirlenir. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 40.2 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır.” düzenlemesi bulunmaktadır.

 

Başvuru sahibinin aşırı düşük teklif açıklaması incelendiğinde; “Özel-Sondaj: İçme ve Kullanma Suyu İçin Gerekli Sondajın Yapılması” adlı iş kaleminin içerisinde şikâyete konu 30.10.8801/1, 30.10.8802/1, 25.300.15.17/A, Özel 1: “Su Deneme İşi 72 saat” ile Özel 7: “Güneş Enerji Paneli ve Klorlama Cihazı” analiz girdilerinin yer aldığı,  

 

Anılan istekli tarafından 30.10.8801/1, 30.10.8802/1, 25.300.15.17/A analiz girdileri için kamu kurumlarına ait birim fiyatlar (ÇSB) ile açıklama yapıldığı, bahse konu analiz girdilerindeki birim fiyatın ise % 25 dâhil karlı fiyat üzerinden hesaplandığı,

 

Özel 1: “Su Deneme İşi 72 saat” ile Özel 7: “Güneş Enerji Paneli ve Klorlama Cihazı” analiz girdilerinin tevsiki için ise fiyat teklifi sunulduğu, bahse konu analiz girdilerindeki birim fiyatın ise % 3 dâhil karlı fiyat üzerinden hesaplandığı,

 

Diğer taraftan, analizin içerisinde yer alan tüm kalemler için hesaplanan fiyat üzerinden yaklaşık % 3 kar daha eklenerek Özel-Sondaj iş kaleminin fiyatının bulunduğu tespit edilmiştir.

 

Başvuru sahibi tarafından aşırı düşük teklif açıklamaları kapsamında gerçekleştirilen şikâyete konu Özel-Sondaj iş kaleminin analizinde yer alan mükerrer kar uygulamasının fiyat artırıcı unsur olduğu, isteklinin lehine bir avantaj sağlamadığı aksine istekli aleyhine bir durum olduğu, bahse konu durumun aşırı düşük teklif açıklamasının uygun bulunmama gerekçesi olamayacağı göz önünde bulundurulduğunda anılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamalarının değerlendirme dışı bırakılma gerekçelerinin mevzuata uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, Stm Grup Yapı İnşaat Ticaret A.Ş.-Aziz Dayan İş Ortaklığının teklifinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.