aşırı düşük teklif açıklamaları kapsamında bir bileşen için üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için düzenlenen maliyet tespit tutanağı Ek-O5 veya satış tutarı tespit tutanağının Ek-O6 fiyat teklifinin ekinde açıklamalar kapsamında sunulması gerektiği hk

İdareye yapılan şikayet başvurusu üzerine idarenin cevap yazısında idareye yapılan şikayet başvurusunun incelendiği ve kesinleşen ihale kararının kamu ihale mevzuatı çerçevesinde kamu yararı ilkesine uygun olduğu ifade edilerek başvuru reddedilmiştir.

 

25.10.2017 tarihli ve 30221 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Okul Servis Araçları Yönetmeliği’nin “Taşıtlarda aranacak şartlar” başlıklı 4’üncü maddesinde “Taşımacılar tarafından okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlarda aşağıdaki şartlar aranır:

f) Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtların yaşları oniki yaşından büyük olmayacaktır. Taşıtların yaşı fabrikasınca imal edildiği tarihten sonra gelen ilk takvim yılı esas alınarak hesaplanacaktır.” hükümleri yer almaktadır.  

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “…

79.2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.  

79.2.1. Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.

79.2.2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak açıklayabilirler.

79.2.2.1. Üçüncü Kişilerden Alınan Fiyat Teklifleri: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı (Ek-O.5) veya satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) düzenlenecektir. Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulacaktır.

Maliyet tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için, fiyat teklifinin mamul/mala ilişkin olması halinde mamul/malın birim fiyatının, tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması; fiyat teklifinin hizmete ilişkin olması halinde ise bu hizmetin birim fiyatının, tutanakta tespit edilen toplam birim maliyetin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.5) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı maliyet tespit tutanağındaki ortalama/toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Satış tutarı tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.6) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin teklife konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup, bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

Kaşeleme işlemi 8.4’üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.2.3.  Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından İlan Edilen Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilan edilmiş fiyat tarifeleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu usulle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için ilan edilen fiyatların ihalenin ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.3. Meslek mensubu; üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifi üzerindeki beyanın ve emsal bedel beyanı ile Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaralı tutanaklardaki bilgilerin doğruluğundan sorumludur. Meslek mensubu ibaresinden Yeminli Mali Müşavirler veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler anlaşılır”

79.2.4. Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaralı tutanakların son veya bir önceki geçici vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlenmesi zorunludur. Son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminin tespitinde; 4734 sayılı Kanun’un 21’inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (d) ve (e) bentlerine göre pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde ilk yazılı fiyat tekliflerinin alındığı tarih, diğer ihale usulleri ile yapılan ihalelerde ise ihale tarihi esas alınır.

Örneğin; 11.1.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Ekim-Kasım-Aralık 2013”, 15.7.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Nisan-Mayıs-Haziran 2014” tür.

79.2.7. İstekliler tarafından akaryakıt girdisine ilişkin olarak, EPDK tarafından yayımlanan, İstanbul İli, Avrupa Yakasında bulunan bayiler adına beyan edilmiş fiyatların ortalamasını yansıtan En Yüksek İşlem Hacimli 8 Firmanın Akaryakıt Fiyatlarına İlişkin Raporda yer alan fiyatların % 90’ının altında sunulan açıklamalar geçerli kabul edilmez. Motorin veya benzine yönelik olarak öngörülen tutarın TL/lt cinsinden hesaplanmasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun ilgili düzenlemeleri dikkate alınacaktır.

79.3. İdarelerin aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirilmesine ilişkin aşağıdaki düzenlemeleri de dikkate almaları gerekmektedir.

79.3.1. Teklifi aşırı düşük olarak tespit edildikten sonra yukarıdaki yöntemlere göre usulüne uygun açıklama yapan isteklilerin teklifleri geçerli kabul edilir. Hayatın olağan akışına veya ticari gereklere aykırılık gibi nedenlerle teklifler reddedilemez.

79.3.2. 79.2.2’nci maddede yer alan yöntemlerden herhangi biri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda, istekli tarafından gerekçesi belirtilmek suretiyle, ilgili mevzuatına göre ihale tarihinden önceki son 12 ay içinde düzenlenen açıklamaya elverişli diğer bilgi ve belgeler kullanılarak da açıklama yapılabilir.

79.3.3. Kurumca hazırlanan “İşçilik Hesaplama Modülü”ne (www.ihale.gov.tr) adresinden ulaşılabilecek olup, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde tekliflerin değerlendirilmesi bağlamında sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti hesabında işçilik hesaplama modülünün kullanılması zorunludur.

79.3.4. Hizmet alım ihalelerinde herhangi bir sigorta giderinin aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak kabul edilmesi durumunda, isteklilerce sigorta acentelerinden alınan poliçe, fiyat teklifi veya sözleşmelerin ekine ihale dokümanında yer alan teminat tutarları üzerinden teklif ettikleri sigorta prim tutarlarıyla sigorta hizmetini gerçekleştirebileceklerine ilişkin, ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veya bölge müdürlüğünden alınan teyit yazısının eklenmesi ve bu yazının yetkili kişilerin imzasını taşıması gereklidir. Ancak sigorta şirketlerinin genel müdürlük veya bölge müdürlükleri tarafından imzalanmış poliçe veya fiyat teklifleri için teyit alınması zorunlu değildir. Sigorta giderinin tevsiki için sunulan belgenin işin süresinin tamamını kapsaması gerekmektedir. Ancak birden fazla yılı kapsayan ya da ihale tarihi ile işin başlangıç tarihinin farklı yıllara ait olduğu işlerde ilk yıl için alınan sigorta teklifinin ihale tarihi itibarıyla en son açıklanmış olan Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi “On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı (%)” tablosundaki oran esas alınmak suretiyle güncellenerek diğer yıllar için kullanılması mümkündür. Örneğin; sözleşme süresi 3 yıl, ihale tarihi 1/11/2019, işe başlama tarihi 1/1/2020 olan bir ihalede, ihale tarihi itibarıyla yıllık 100 TL olan sigorta prim tutarı maliyet kalemi,  Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı tablosunda en son açıklanmış olan 2019 yılı Eylül ayı değişim oranı (%26,44) üzerinden; 2020 yılı için (100 TL*1,2644) 126,44 TL; 2021 yılı için (126,44 TL*1,2644) 159,87 TL; 2022 yılı için (159,87 TL*1,2644) 202,14 TL olarak hesaplanacaktır.

79.3.5. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarına ilişkin yapılan aşırı düşük teklif açıklamasında, sözleşme giderleri ve genel giderlerin % 4 oranında hesaplanması söz konusu olmayacak, sözleşme giderleri ilgili mevzuatına göre hesaplanmak suretiyle açıklama yapılacaktır.

79.3.6. İhale dokümanında fiyat farkı verileceğine ilişkin düzenleme bulunmayan ve birden fazla yılı kapsayan ya da ihale tarihi ile işin başlangıç tarihinin farklı yıllara ait olduğu işlere ilişkin aşırı düşük teklif sorgulaması yazısında idarece önemli bir bileşen olarak belirtilen ve istekliler tarafından ihale tarihi itibarıyla artış oranı ve/veya tutarı tespit edilemeyen motorlu taşıtlar vergisi, araç muayene işlemleri gibi giderler ile mali yükümlülükler ve/veya tarife bedellerinin, sonraki yıllara ilişkin bedelleri, ilk yıl için öngörülen bedelin, ihale tarihi itibarıyla en son açıklanmış olan Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi “On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı (%)” tablosundaki oran üzerinden güncellenerek hesaplanır. Örneğin; sözleşme süresi 3 yıl, ihale tarihi 15/11/2019, işe başlama tarihi 1/1/2020 olan bir ihalede, motorlu taşıtlar vergisi tutarı ihale tarihi itibarıyla yıllık 100 TL olan maliyet kalemiz Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı tablosunda en son açıklanmış olan 2019 yılı Ekim ayı değişim oranı (%22,58) üzerinden; 2020 yılı için (100 TL*1,2258) 122,58 TL; 2021 yılı için (122,58 TL*1,2258) 150,26 TL; 2022 yılı için (150,26 TL*1,2258) 184,19 TL olarak hesaplanacaktır.” açıklamaları,

 

Teknik Şartname’nin “Taşımalı Eğitim Araçlarında Aranacak Şartlar” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1) Taşımalı eğitim araçlarının arkasında “OKUL TAŞITI” yazısı numunesine uygun renk, ebat ve şekilde yansıtıcı bir kuşak bulunacaktır. (EK-1/1, EK-1/2)    

         2.2) Taşımalı eğitim araçlarının arkasında, iniş ve binişleri sırasında yakılmak üzere en az 30 cm çapında kırmızı ışık veren bir lamba bulunacak ve bu lambanın yakılması halinde üzerinde siyah renkte büyük harflerle “DUR” yazısı okunacak, lambanın yakılıp söndürülmesi tertibatı fren lambalarından ayrı olacaktır. (EK-2)

           2.3) Taşımalı eğitim araçlarının arkasındaki “OKUL TAŞITI” tabelasının üst kısmına, okunabilecek şekilde “Sürücü hatalarını BİNGÖL İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün 04262191258 telefon numarasına bildiriniz.” ibaresi yazılacaktır.

          2.4) Taşımalı eğitim araçları olarak kullanılacak taşıtlarda, öğrencilerin kolayca yetişebileceği camlar ve pencereler sabit olacak, iç düzenlemesinde demir aksam açıkta olmayacak, varsa yaralanmaya sebebiyet vermeyecek yumuşak bir madde ile kaplanacaktır. Engelli öğrencileri taşıyacak olan taşımalı eğitim araçları ayrıca 01/07/2005 tarihli ve 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun ve bu Kanun’a dayalı olarak çıkarılan ikincil mevzuata uygun olacaktır.

Ortopedik engelli öğrencilerin taşınmasında, öğrencilerin fiziksel engelleri göz önünde bulundurularak rahat bir şekilde inip binmelerini sağlayacak uygun projeli katlanabilir liftli ve asansör monteli donanımlı araçlar kullanılacak olup, söz konusu donanımların araç ruhsatlarına işlenmiş olması gerekmektedir. (Taşıma hizmetinde kullanılması öngörülen özel donanımlı araç sayısına İdari ve Teknik Şartname’nin ilgili maddelerinde yer verilecektir.)

       2.5) Taşımalı eğitim araçları 26/10/2016 tarihli ve 29869 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik ile Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde belirtilen standart, nitelik ve sayıda araç, gereç ve malzemeler her an kullanılabilir durumda bulundurulacaktır.

          2.6) Taşımalı eğitim araçların kapıları sürücü tarafından açılıp kapatılabilecek şekilde otomatik (havalı, hidrolikli vb.) olabileceği gibi, araç sürücüsü tarafından elle kumanda edilebilecek şekilde (mekanik) de olabilecektir. Otomatik olduğu takdirde, kapıların açık veya kapalı olduğu şoföre optik ve/veya akustik sinyallerle intikal edecek şekilde olacaktır.

         2.7) Taşımalı eğitim araçları olarak kullanılacak taşıtlar temiz, bakımlı ve güvenli durumda bulundurulacak ve altı ayda bir bakım ve onarımları yaptırılmakla birlikte, taşıtların cinsine göre 6/1/2021 tarihli ve 31356 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmeliğin öngördüğü periyodik muayeneleri de yaptırılmış olacaktır (EK-3).

   2.8) Taşımalı eğitim aracı olarak kullanılacak taşıtlar 27/10/2017 tarihli ve 30221 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Okul Servis Araçları Yönetmeliğinde yer alan yaş şartına uygun olacaklardır. Taşıtların yaşı fabrikasınca imal edildiği tarihten sonra gelen ilk takvim yılı esas alınarak hesaplanacaktır.

2.20)  Taşımalı eğitim araçlarında minibüslerde 1 adet 2 kg, yolcu kapasitesi 26 kişiye kadar olan otobüslerde 2 adet 2 kg, yolcu kapasitesi 26 kişinin üstünde olan otobüslerde 2 adet 6 kg.’lık yangın söndürme cihazı bulundurulacaktır. Yangın söndürme cihazlarının muayene/ bakım ve yeniden dolum işlemleri, 19/04/2011 tarihli ve 27910 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan ÖSG-2011/09 numaralı Mecburi Standart Tebliği’nin 3. maddesinin 1. fıkrasında belirtildiği şekilde “TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi” almış iş yerlerinde ve TS 11827 zorunlu standardında yer alan gereklilikler kapsamında gerçekleştirilecek ve belgelendirilecektir. Son periyodik muayene formu sözleşme imzalandıktan sonra 10 gün içeresinde verilecek olup ayrıca her altı ayda bir yenilenen periyodik muayene formu okul/kurum müdürlüklerine verilecektir.

2.21) Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolları Düzenleme Genel Müdürlüğünün (2013/KDGM-03/Denetim) Kış Lastikleri Genelgesi’nin “Denetimlerde Uygulanacak Usul ve Esaslar” başlıklı 2’nci bölümünün (a) bendi gereğince, minibüs türü araçlarda  (M+S) veya (M+S) işareti ile birlikte snowflake  (*) işareti bulunan kış lastikleri (4 lastik) 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında kullanılmak zorundadır. (Bölgelere göre değişiklik gösterebilir.)” düzenlemeleri,

 

Aynı Şartname’nin Sigorta Zorunluluğu ve Sigortasız Taşıma Yapılamayacağı” başlığı altında “5.1) Yüklenici taşımalı eğitim araçlarına, 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun öngördüğü karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırmak zorundadırlar.

5.2) Karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmayan taşımalı eğitim araçları ile öğrenci taşınamaz. Bu madde hükmüne aykırı olarak faaliyet gösteren araçlar hakkında Karayolları Trafik Kanunu’nun 91’inci maddesi hükmü uygulanır.

5.3) Taşımalı eğitim araçlarına hizmetin başlangıcından bitimine kadarki süreyi kapsayacak şekilde “Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası” yaptırılacaktır.” düzenlemesi,

 

İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince ödenecek ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri teklif fiyata dahildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1.

Taşıma işinde çalıştırılacak araçlara ilişkin şoför, bakım/onarım, ilgili kurumlardan alınacak uygunluk, güzergâh, ruhsat, karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesi, karayolu yolcu taşımacılığı zorunlu koltuk ferdi kaza sigortası poliçesi vb. ilgili giderler teklif fiyatına dâhildir.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Bu madde boş bırakılmıştır.” düzenlemesi bulunmaktadır.

 

Anılan Şartname’nin “Sınır Değer” başlıklı 33’üncü maddesinde“33.1. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değer hesaplar.

33.2. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanun’un 38’inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Verilen hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen teklifler, geçerli teklif olarak belirlenir. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 40.1 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İhalenin 10’uncu kısmına ilişkin birim fiyat teklif cetveli aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.

 

10. KISIM (10.KISIM (EMTAĞ-YEŞİLYURT)

Sıra No

Açıklama

Birimi

Miktarı

1

AFTOR KÖME EVLER yerleşim yerinden 13 km mesafedeki YEŞİLYURT İ.O ve ortaokulu 8 adet 13 kişi kapasiteli minibüs ile 182 gün öğrenci taşıma işi

gün

182

2

EMTAĞ İ.O VE ORTAOKUL yerleşim yerinden 2 km mesafedeki EMTAĞ BANİ MEZRASI 3 adet 13 kişi kapasiteli minibüs ile 182 gün öğrenci taşıma işi

gün

182

 

Başvuru konusu ihaleye ait İdari Şartname’nin 2’nci maddesinde ihale konusu işin Bingöl ili MEMMEB Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yön Taşıma Kapsamına Alınan Bingöl Merkeze Bağlı Köy ve Köy Altı Yerleşim Birimlerindeki 2179 Öğrencinin 11 Taşıma Merkezi Okula 178 Hat (Araç) İle 182 İş Günü Taşımalı Eğitim İşi olduğu, işe başlama tarihinin 06.09.2021, işi bitirme tarihinin 17.06.2022 olduğu, ihalenin kısmi teklife açık olduğu ve 10 kısımdan oluştuğu, başvuru sahibinin iddiasının ihalenin 10. kısmına ilişkin olduğu,

 

İhalenin 10. kısmına 6 isteklinin teklif verdiği, ihale komisyonunca yapılan değerlendirme neticesinde 6 isteklinin geçerli teklif olarak belirlendiği, ihale komisyonunca ilk oturumda geçici teminatı ve teklif mektubu uygun olduğu belirlenen isteklilerin tekliflerinin esas alınarak aşırı düşük teklif sınır değerinin belirlendiği, hesaplanan sınır değerin altında teklif verdiği anlaşılan 2 isteklinin aşırı düşük teklif açıklamalarının sunulmasının istenildiği, Gıyabettin Börü Ltd. Şti.nin süresi içerisinde açıklamalarını sunmadığı ve teklifinin reddedildiği, Belit Sosyal Hizmetler Madencilik İnş. Bilişim San. Ltd. Şti.nin sunduğu aşırı düşük teklif açıklamalarının incelendiği ve kabul edildiği, 26.08.2021 tarihli kesinleşen ihale kararı ile ihalenin 10. kısmında Belit Sosyal Hizmetler Madencilik İnş. Bilişim San. Ltd. Şti.nin ekonomik açıdan en avantajlı teklif, Emir Tur Taşımacılık Hayvancılık Gıda İnşaat Yakıt Medikal Temizlik Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi’nin de ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği tespit edilmiştir.

 

İdarece belirlenen aşırı düşük teklifi sınır değerin altında teklif sunan isteklilerden 25.08.2021 tarihli yazı ile aşırı düşük teklif açıklamalarının sunulmasının istenildiği, söz konusu yazıda açıklık getirilmesi gereken önemli bileşenler olarak zorunlu trafik sigortası ve koltuk sigortası, yakıt gideri, araç amortisman gideri, sürücü giderleri, araç periyodik bakım gideri, araç lastik gideri, araç egzoz muayene gideri, vergi ve SGK giderlerinin açıklanmasının istenildiği görülmüştür.   

 

Belit Sosyal Hizmetler Madencilik İnş. Bilişim San. Ltd. Şti.nin sunduğu aşırı düşük teklif açıklamaları incelendiğinde, ihalenin 10. kısmı için istenilen 11 adet 13 kişi taşıma kapasiteli minibüs için Özkentur Taşımacılık Sos. Hiz. İnş. Elekt. San. ve Tic. Ltd. Şti.nden 11 adet 2019 Model Ford Transit marka 10-17 kişi kapasiteli minibüslere ilişkin fiyat teklifinin sunulduğu, fiyat teklifinin üzerinde Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.2.2.1’inci maddesinde belirtilen satış tutarı tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulması durumunda bulunması gereken “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (26.08.2021) tarih ve (03) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak ilgili SMMM tarafından imzalandığı ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelendiği belirlenmiştir. Bu nedenle bu konudaki iddia yerinde görülmemiştir.

 

Teknik Şartname’nin “Taşımalı Eğitim Araçlarında Aranacak Şartlar” başlığı altında araçların model yılı ve motor güçlerine ilişkin bir düzenlemeye yer verilmediği, söz konusu hususlarla ilgili 25.10.2017 tarihli ve 30221 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Okul Servisleri Araçları Yönetmeliği ve 26.10.2016 tarihli ve 29869 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik’e atıflar yapıldığı görülmüştür.

 

25.10.2017 tarihli ve 30221 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Okul Servisleri Araçları Yönetmeliği’nin yukarıda aktarılan “Taşıtlarda aranacak şartlar” başlıklı 4’üncü maddesinde okul servis araçlarının oniki yaşın altında olması gerektiği belirtilmiştir. Belit Sosyal Hizmetler Madencilik İnş. Bilişim San. Ltd. Şti.nin fiyat teklifinde belirtilen araçlar 2019 model olduğundan bu yöndeki iddia uygun bulunmamıştır.

 

Özkentur Taşımacılık Sos. Hiz. İnş. Elekt. San. ve Tic. Ltd. Şti.nden alınan aynı fiyat teklifinde 2019 model Ford Transit araç için 10 aylık işin süresi içerisinde Teknik Şartname’nin “Taşımalı Eğitim Araçlarında Aranacak Şartlar” başlıklı 2’nci maddesinde belirtildiği şekilde 6 ayda 1 kere yapılacak bakım onarım için fiyatlandırmanın yapıldığı, fiyat teklifinde araçların model yılı bilgisine yer verildiği görüldüğünden bu konudaki iddia da uygun bulunmamıştır.

 

Araçlara ilişkin alınan fiyat teklifinde saat bazında değil, ay üzerinden işin süresinin tamamını kapsayacak şekilde teklif alındığı belirlendiğinden, Belit Sosyal Hizmetler Madencilik İnş. Bilişim San. Ltd. Şti.nin işin süresi boyunca 4004 saatten aşağı aldığı kiralamaya ilişkin açıklamanın kabul edilmemesi gerektiğine ilişkin iddia da uygun bulunmamıştır.

 

Belit Sosyal Hizmetler Madencilik İnş. Bilişim San. Ltd. Şti.nin kiralamaya ilişkin aldığı fiyat teklifinin ekinde satış tutarı tespit tutanağının (Ek-O.6) sunulmadığı belirlenmiştir. Mevzuat uyarınca satış tutarı tespit tutanağı esas alınarak fiyat teklifi ile açıklama yapılması durumunda tutanakların fiyat teklifinin dayanağı olarak aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulması gerekmektedir. Bu durumda fiyat teklifinin ekinde dayanak oluşturan satış tutarı tespit tutanağının sunulmamış olmasının mevzuata aykırılık oluşturduğu belirlenmiştir.

 

Kiralama fiyat teklifinde bakım onarım ve yazlık-kışlık lastik giderlerinin ayrı ayrı fiyatlandırıldığı görülmüştür. Akaryakıt maliyetlerine ilişkin ayrıca açıklama yapıldığı, akaryakıta ilişkin maliyetin teklif fiyatına yansıtıldığı,  kiralamaya ilişkin fiyat teklifinde akaryakıt maliyetinin dahil olmadığı belirlendiğinden bu konudaki iddia da uygun bulunmamıştır.

 

Belit Sosyal Hizmetler Madencilik İnş. Bilişim San. Ltd. Şti.nin ihalenin 10’uncu kısmında istenilen 11 minibüs için kendi malı üzerinden amortisman hesabı ile açıklama yapmadığı, araçlara ilişkin kiralama fiyat teklifi alınarak açıklama yaptığı tespit edildiğinden, Belit Sosyal Hizmetler Madencilik İnş. Bilişim San. Ltd. Şti.nin amortismana ilişkin açıklamalarının ve amortisman sürelerine ilişkin belirlemelerinin yanlış yapıldığı iddialarının uygun olmadığı belirlenmiştir.  

 

Yukarıda yapılan tespitler neticesinde, 30.09.2020 tarihli ve 31260 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.2.2.1’inci maddesi uyarınca aşırı düşük teklif açıklamaları kapsamında bir bileşen için üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için düzenlenen maliyet tespit tutanağı (Ek-O.5) veya satış tutarı tespit tutanağının (Ek-O.6) fiyat teklifinin ekinde açıklamalar kapsamında sunulması gerekmektedir.  Ancak Belit Sosyal Hizmetler Madencilik İnş. Bilişim San. Ltd. Şti.nin fiyat teklifinin ekinde söz konusu tutanağı sunmadığı belirlendiğinden, açıklamalarının kabul edilmeyerek anılan isteklinin teklifinin reddedilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

Toplantı No 2021/042
Gündem No 26
Karar Tarihi 13.10.2021
Karar No 2021/UH.II-1879