aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında firmadan fiyat teklifi alındığı ihale dokümanında ve mevzuatta fiyat teklifi alınacak kişiler hakkında herhangi bir sınırlama bulunmadığı firmanın ihale üzerinde bırakılan isteklinin yetkili satıcısı olmasında mevzuat anlamında bir engel bulunmadığı hk 2

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b)  Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

           gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

Kurum, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca yaklaşık maliyeti 8 inci maddede öngörülen eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkilidir. İhale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır.” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78’inci maddesinde “…78.1.2. Danışmanlık hizmetleri, hastane bilgi yönetim sistemi hizmetleri ve çağrı merkezi hizmetleri, 78.1.1 inci maddede yer alan koşullara bakılmaksızın personel çalıştırılmasına dayalı hizmet olarak kabul edilmez.

78.1.4. Niteliği gereği süreklilik arz etme koşulu dışında diğer koşulları taşıyan ve ihale edilmesi mümkün olan hizmet alımları ile 78.1.1 maddede belirtilen koşulları taşıyan hastane bilgi yönetim sistemi hizmetleri ve çağrı merkezi hizmetlerinde, teklifler ile aşırı düşük tekliflerin hazırlanması ve değerlendirilmesinde bu Tebliğin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri için öngördüğü düzenlemeler (asgari işçilik maliyeti ile sözleşme giderleri ve genel giderlerin hesabı, sınır değer tespiti, işçilik hesaplama modülünün kullanım zorunluluğu vb.) aynen uygulanır.

78.3. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan bir hizmet alımına ilişkin ihale dokümanında haftalık çalışma saatlerinin tamamını idarede geçirecek personel sayısının belirtilmesi halinde teklif fiyata dahil giderler arasında işçilik giderine yer verilmesi gerekmektedir.

78.21. Yukarıda sayılan hususlardan teklif fiyatına dahil olacaklar idari şartnamede düzenlenecek, teknik şartnamede ise bunların uygulanması ilgili hükümlere yer verilecektir. Teknik şartnamede, teklife dahil olacak masraflara yer verilmeyecek, idari şartnamede yer alan hükümlerle çelişecek bir düzenleme yapılmayacaktır.

78.30. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde isteklilerin teklif bedelleri varsa yüklenici karı ile aşağıdaki bileşenlerden oluşur:

a) Asgari İşçilik Maliyeti: İhale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret (ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma saatlerine ilişkin ücretler dahil), nakdi yemek ve yol bedeli gibi prime esas kazancın hesabında esas alınan işçiliğe bağlı diğer ödemeler ve işveren sigorta primlerinin toplam tutarı asgari işçilik maliyetini oluşturur.

b) İşçilikle Bağlantılı Ayni Giderler: İdari şartnamede işçi sayısıyla bağlantı olarak teklife dahil edilmesi öngörülen ayni giderler teklif bileşeni kabul edilir.

c) Hizmetin Yürütülmesine Yardımcı Unsurlar: İhale konusu hizmet işinin yürütülmesinde yardımcı nitelikte olan ve idari şartnamede belirtilen unsurlar teklif bileşeni kabul edilir.

ç) Sözleşme Giderleri ve Genel Giderler: İhale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, ihale konusu işte kullanılacak giyim gideri, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanı ücreti ile çalışanlara verilecek eğitim gideri, silahlı atış eğitim gideri, özel güvenlik mali sorumluluk sigortası gideri, yaka kartı, önemli bir bileşen olarak değerlendirilmeyen ilaçlama gideri, toplu ulaşım kartı bedeli ve bu nitelikteki genel giderleri karşılamak üzere, birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik birim fiyatı üzerinden; işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri için ise çalıştırılacak her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden, % 4 oranında hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler teklif bileşeni olarak kabul edilir.” açıklaması,

 

“Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “…79.2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.  

79.2.1. Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.

79.2.2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak açıklayabilirler.

79.2.2.1. Üçüncü Kişilerden Alınan Fiyat Teklifleri: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı (Ek-O.5) veya satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) düzenlenecektir. Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulacaktır.

Maliyet tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için, fiyat teklifinin mamul/mala ilişkin olması halinde mamul/malın birim fiyatının, tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması; fiyat teklifinin hizmete ilişkin olması halinde ise bu hizmetin birim fiyatının, tutanakta tespit edilen toplam birim maliyetin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.5) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı maliyet tespit tutanağındaki ortalama/toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Satış tutarı tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.6) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin teklife konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup, bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.2.7.  İsteklinin Kendi Ürettiği, Aldığı veya Sattığı Mallara İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ait fiyatların kullanılması durumunda, istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre aşırı düşük teklif açıklamasına konu mal için düzenlenen maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) ile açıklama yapılabilir.

Maliyetler dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması ve isteklinin son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde ihale konusu işte kullanılmasını öngördüğü mal miktarının en az yarısı kadar alım yapmış olması gerekir.

Satışlar dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması ve malın ticaretinin isteklinin faaliyet alanında olması gerekir.  

İsteklinin son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde 4734 sayılı Kanun kapsamındaki idarelere açıklama konusu mala ilişkin satış yapmış ve satılan malın idarece kabul edilmiş olması durumunda, maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) sunulmasına gerek bulunmayıp sadece söz konusu satışa ilişkin fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, YMM, SMMM ya da vergi dairesince onaylı suretleri ile de belgelendirme yapılabilir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.3. Meslek mensubu; üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifi üzerindeki beyanın ve emsal bedel beyanı ile Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaralı tutanaklardaki bilgilerin doğruluğundan sorumludur. Meslek mensubu ibaresinden Yeminli Mali Müşavirler veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler anlaşılır”

79.2.4. Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaralı tutanakların son veya bir önceki geçici vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlenmesi zorunludur. Son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminin tespitinde; 4734 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (d) ve (e) bentlerine göre pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde ilk yazılı fiyat tekliflerinin alındığı tarih, diğer ihale usulleri ile yapılan ihalelerde ise ihale tarihi esas alınır.

Örneğin; 11.1.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Ekim-Kasım-Aralık 2013”, 15.7.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Nisan-Mayıs-Haziran 2014” tür.

79.2.5. İşletme hesabına göre defter tutuluyor olması durumunda; yukarıda belirtilen tutanaklar, işletme hesabı defteri ve işletme hesap özeti kayıtlarına göre düzenlenir.

79.2.7. İstekliler tarafından akaryakıt girdisine ilişkin olarak, EPDK tarafından yayımlanan, İstanbul İli, Avrupa Yakasında bulunan bayiler adına beyan edilmiş fiyatların ortalamasını yansıtan En Yüksek İşlem Hacimli 8 Firmanın Akaryakıt Fiyatlarına İlişkin Raporda yer alan fiyatların % 90’ının altında sunulan açıklamalar geçerli kabul edilmez. Motorin veya benzine yönelik olarak öngörülen tutarın TL/lt cinsinden hesaplanmasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun ilgili düzenlemeleri dikkate alınacaktır.

79.3. İdarelerin aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirilmesine ilişkin aşağıdaki düzenlemeleri de dikkate almaları gerekmektedir.

79.3.1. Teklifi aşırı düşük olarak tespit edildikten sonra yukarıdaki yöntemlere göre usulüne uygun açıklama yapan isteklilerin teklifleri geçerli kabul edilir. Hayatın olağan akışına veya ticari gereklere aykırılık gibi nedenlerle teklifler reddedilemez.

79.3.2. 79.2.2 nci maddede yer alan yöntemlerden herhangi biri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda, istekli tarafından gerekçesi belirtilmek suretiyle, ilgili mevzuatına göre ihale tarihinden önceki son 12 ay içinde düzenlenen açıklamaya elverişli diğer bilgi ve belgeler kullanılarak da açıklama yapılabilir.

79.3.3. Kurumca hazırlanan “İşçilik Hesaplama Modülü” ne (www.ihale.gov.tr) adresinden ulaşılabilecek olup, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde tekliflerin değerlendirilmesi bağlamında sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti hesabında işçilik hesaplama modülünün kullanılması zorunludur.

79.3.4. Hizmet alım ihalelerinde herhangi bir sigorta giderinin aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak kabul edilmesi durumunda, isteklilerce sigorta acentelerinden alınan poliçe, fiyat teklifi veya sözleşmelerin ekine ihale dokümanında yer alan teminat tutarları üzerinden teklif ettikleri sigorta prim tutarlarıyla sigorta hizmetini gerçekleştirebileceklerine ilişkin, ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veya bölge müdürlüğünden alınan teyit yazısının eklenmesi ve bu yazının yetkili kişilerin imzasını taşıması gereklidir. Ancak sigorta şirketlerinin genel müdürlük veya bölge müdürlükleri tarafından imzalanmış poliçe veya fiyat teklifleri için teyit alınması zorunlu değildir. Sigorta giderinin tevsiki için sunulan belgenin işin süresinin tamamını kapsaması gerekmektedir. Ancak birden fazla yılı kapsayan ya da ihale tarihi ile işin başlangıç tarihinin farklı yıllara ait olduğu işlerde ilk yıl için alınan sigorta teklifinin ihale tarihi itibarıyla en son açıklanmış olan Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi “On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı (%)” tablosundaki oran esas alınmak suretiyle güncellenerek diğer yıllar için kullanılması mümkündür. Örneğin; sözleşme süresi 3 yıl, ihale tarihi 1/11/2019, işe başlama tarihi 1/1/2020 olan bir ihalede, ihale tarihi itibarıyla yıllık 100 TL olan sigorta prim tutarı maliyet kalemi,  Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı tablosunda en son açıklanmış olan 2019 yılı Eylül ayı değişim oranı (%26,44) üzerinden; 2020 yılı için (100 TL*1,2644) 126,44 TL; 2021 yılı için (126,44 TL*1,2644) 159,87 TL; 2022 yılı için (159,87 TL*1,2644) 202,14 TL olarak hesaplanacaktır.

79.3.5. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarına ilişkin yapılan aşırı düşük teklif açıklamasında, sözleşme giderleri ve genel giderlerin % 4 oranında hesaplanması söz konusu olmayacak, sözleşme giderleri ilgili mevzuatına göre hesaplanmak suretiyle açıklama yapılacaktır.

79.3.6. İhale dokümanında fiyat farkı verileceğine ilişkin düzenleme bulunmayan ve birden fazla yılı kapsayan ya da ihale tarihi ile işin başlangıç tarihinin farklı yıllara ait olduğu işlere ilişkin aşırı düşük teklif sorgulaması yazısında idarece önemli bir bileşen olarak belirtilen ve istekliler tarafından ihale tarihi itibarıyla artış oranı ve/veya tutarı tespit edilemeyen motorlu taşıtlar vergisi, araç muayene işlemleri gibi giderler ile mali yükümlülükler ve/veya tarife bedellerinin, sonraki yıllara ilişkin bedelleri, ilk yıl için öngörülen bedelin, ihale tarihi itibarıyla en son açıklanmış olan Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi “On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı (%)” tablosundaki oran üzerinden güncellenerek hesaplanır. Örneğin; sözleşme süresi 3 yıl, ihale tarihi 15/11/2019, işe başlama tarihi 1/1/2020 olan bir ihalede, motorlu taşıtlar vergisi tutarı ihale tarihi itibarıyla yıllık 100 TL olan maliyet kalemiz Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı tablosunda en son açıklanmış olan 2019 yılı Ekim ayı değişim oranı (%22,58) üzerinden; 2020 yılı için (100 TL*1,2258) 122,58 TL; 2021 yılı için (122,58 TL*1,2258) 150,26 TL; 2022 yılı için (150,26 TL*1,2258) 184,19 TL olarak hesaplanacaktır.” açıklaması,

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: (HBYS) HASTANE BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ HİZMET ALIMI

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu:

e) Miktarı:

01/01/2022 – 31/12/2024 tarihleri arası (36 ay süreli), (HBYS) Hastane Bilgi Yönetim Sistemi Hizmet Alımı

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer:

1-Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü (Yayla Mahallesi Ömer Karahasan Sok. No:6 Merkez / ZONGULDAK)

2- Alaplı Devlet Hastanesi (Yeni Siteler Mah. Hastane Sok No:11 Alaplı / ZONGULDAK)

3-Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi (Meşrutiyet Mah. Huzur Sok. No:35 Merkez/ZONGULDAK),

4-Zonguldak Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi (Tepebaşı Mahallesi Değirmenbaşı Sokak No:145 Merkez /ZONGULDAK)

5-Zonguldak Uzunmehmet Gögüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi ( Mithatpaşa Mah. Sağlık Sok: No:35 Merkez/ZONGULDAK)

6- Çaycuma Devlet Hastanesi (Yeşiltepe Mahallesi, Topbaşı Mevki Çaycuma / ZONGULDAK)

7-Devrek Devlet Hastanesi (Zonguldak Asfaltı Üzeri İsmetpaşa Mah. No:84 Devrek/ZONGULDAK)

8- Gökçebey İlçe Devlet Hastanesi (İstasyon Mahallesi Kılıçarslanlar No: 31 Gökçebey / ZONGULDAK)

9- Kdz. Ereğli Devlet Hastanesi (Ömerli Mah. Kaynarca Cad. No:309 Kdz. Ereğli/ZONGULDAK)

10- Zonguldak Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi (Mithatpaşa Mah. Bülent Ecevit Cad. No:64 Merkez / ZONGULDAK)

11- Kdz. Ereğli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi (Kavaklık Mah. Prof. Muammer Aksoy Cad. 72/201 Kdz. Ereğli / ZONGULDAK)” düzenlemesi,

 

“İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilginlerin e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.:

ı) İstekliler, Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü’nün Kayıt Tescil Sistemine kaydını yaptırmış, gizlilik sözleşmesi imzalamış olan firmaların yer aldığı Sağlık Bakanlığı internet sitesinde ilan edilen (https://kayittescil.saglik.gov.tr/TR,54929/aktif-hbys-listesi.html) HBYS aktif liste içerisinde bulunduklarına dair belgeyi yeterlilik bilgileri tablosunda beyan edilecektir.

7.7.2. Teknik Şartnamede belirtilen hükümler doğrultusunda demonstrasyon yapılacaktır.” düzenlemesi,

 

“Teklif ve sözleşme türü” başlıklı 19’uncu maddesinde “19.1. İstekliler tekliflerini, her bir iş kalemi için teklif edilen birim fiyatlarının miktarlarla çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden birim fiyat şeklinde vereceklerdir. İhale sonucu, ihale üzerinde bırakılan istekliyle her bir iş kalemi için teklif edilen birim fiyatların miktarlarla çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden birim fiyat sözleşme imzalanacaktır.” düzenlemesi,

 

“Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince ödenecek ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri teklif fiyatına dahildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1. PACS, VTYS lisansı, İşçi ücretleri, vergi (KDV Hariç), resim, harç , nakliye ve her türlü sigorta, kurulum, onarım, teknik şartnamede belirtilen her türlü araç, lisans ve malzemeler teklif fiyata dahil edilecektir. ihale konusu işte kullanılacak giyim gideri, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, demonstrasyon işlemleri ile ilgili giderler, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanı ücreti ile çalışanlara verilecek eğitim gideri, yaka kartı ve bu nitelikteki genel giderler teklif fiyata dahildir. İhale dokümanında belirtilen iş ve işlemlere ait tüm giderleri ile 4857 sayılı İş Kanunu ve Sosyal Güvenlik mevzuatı çerçevesinde çalıştırılacak olan personele ait her türlü mali ve sosyal ödemeler ile primlere ait giderler teklif fiyata dahildir.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

Kısa vadeli sigorta prim oranı %2′ dir.” düzenlemesi,

 

“Geçici teminat” başlıklı 26’ncı maddesinde “26.1. İstekliler teklif ettikleri bedelin % 3’ünden az olmamak üzere kendi belirleyecekleri tutarda geçici teminat vereceklerdir. Teklif edilen bedelin % 3’ünden az oranda geçici teminat veren isteklinin teklifi değerlendirme dışı bırakılır.

26.2. İsteklinin ortak girişim olması halinde toplam geçici teminat miktarı, ortaklık oranına veya işin uzmanlık gerektiren kısımlarına verilen teklif tutarlarına bakılmaksızın ortaklardan biri veya birkaçı tarafından karşılanabilir. Ancak ortaklardan herhangi biri tarafından Kanun kapsamındaki idarelere taahhüt edilenler dışında yurt dışında gerçekleştirilen işlerden elde edilen iş deneyiminin kullanılması durumunda, belgeyi kullanan ortak tarafından ilgisine göre iş ortaklıklarındaki hissesi oranında veya konsorsiyumlarda işin uzmanlık gerektiren kısımlarına verilen teklif tutarının toplam teklif tutarına karşılık gelen oranda geçici teminat verilmesi zorunludur.

26.3. Geçici teminat olarak kullanılan teminat mektuplarında geçerlilik tarihi belirtilmelidir. Bu tarih, 13.01.2022 tarihinden önce olmamak üzere istekli tarafından belirlenir.

26.4. Geçici teminatı ihalede istenilen katılma şartlarını sağlamayan teklifler değerlendirme dışı bırakılacaktır.” düzenlemesi,

 

“Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Verilen hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir.” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin “Genel koşullar” başlıklı 3’üncü maddesinde “…3.3 İş ve işlemlerin yürütülmesi sürecinde Yüklenici’nin kendisine ait her türlü ulaşım ve iletişim giderleri Yüklenici’ye aittir.

3.4 haleye sadece asıl üreticiler teklif verecektir. Bayilik alan firmalar kesinlikle ihaleye giremez. Yüklenici bir sözleşme çerçevesinde başka bir gerçek ya da tüzel kişiden aldığı ve başka bir gerçek ya da tüzel Kişinin ürettiği yazılım ile ihaleye katılamaz. Teklif edilen yazılım teklif verenin kendi ürünü olmak zorundadır.

3.5 İsteklinin Önereceği yazılım en az HIMSS 6 STAGE standartlarını desteklemelidir. Müdürlüğümüzce HIMSS 6 STAGE çalışmaları başlanmış olup, donanımlar idaremizce karşılanmak üzere yüklenici firma HIMSS seviye 6 altyapısını sağlayarak SBYS yazılımını kurmak zorunda olup sözleşme süresi içerisinde HIMSS 7 STAGE çalışması yapılması halinde yüklenici sistem güncellemelerine ilişkin herhangi bir bedel talep etmeyecektir.

3.6 SBYS lisansları sözleşme süresince Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet üreten sağlık tesislerinde sınırsız olarak kullanılacaktır. Yani yeni kullanıcı veya ek hizmet binası gibi yeni lokasyonlar için sözleşme süresi boyunca ayrıca bir lisans ücreti talep edilmeyecektir. Uzak lokasyondaki (Semt Polikliniği) terminalin kurulması ve işletilmesi durumunda işletim sistemleri ve uzak bağlantı lisansları (örneğin VPN) hariç olmak üzere uzak bağlantı ile ilgili her türlü lisans Yüklenici tarafından ücretsiz sağlanacaktır…” düzenlemesi,

 

“Demonstrasyon ve içeriği” başlıklı 4’üncü maddesinde “4.1 Demonstrasyon işlemleri (demo) İdare tarafından belirlenecek işin idari ve teknik boyutta değerlendirilmesini sağlayacak personel tarafından yapılacaktır.

4.2 Demo, İdarenin sağlayacağı bir mekânda yapılmalıdır.

4.3 Tüm değerlendirmelerin İhale Komisyonu Üyeleri tarafından yapılması kaydıyla Demo’ya İdareden gerek görülen kadar personel katılabilir ancak karara katılamaz.

4.4 Demo’ya, İstekli adına aynı anda 5 kişiyi geçmeyecek sayıda üyeler katılabilir.

4.5 Yapılacak olan demo sonucunda ihale komisyonu üyeleri ve firma yetkilisi/yetkilileri tarafından imzalanmış demo raporunun tutulması ve ihale dosyasında saklanması gerekmektedir. Firma yetkililerince herhangi bir sebepten dolayı tutanak imzadan imtina edilirse, bu durum tutanakta açıkça belirtilmelidir.

4.6 İsteklinin yapacağı yeterlilik demo’su sonunda ihale komisyonundan yeterlilik alması zorunludur. Demo, ihale komisyonunca yapılan belge değerlendirmesi sonucu teklifi geçerli sayılan en düşük/avantajlı teklifi veren firmadan başlanacak şekilde yapılacaktır. Demo sonucuna göre yeterli görülen 1. ve 2. en avantajlı olarak belirlenen istekliler tespit edildiğinde diğer isteklilerden demo yapmaları istenmeyebilecektir.

4.7 Teknik şartname maddelerinde bulunan özelliklerin demoda gösterilmesi için gerekli olan tüm donanım ve sarf malzemeler İsteklilerce karşılanacaktır.

4.8 MKYS, MEDULA, TİG, Sağlık.Net Online, Kızılay entegrasyonu gibi entegrasyonlar için demonstrasyon işlemlerinde kullanılacak ekranlar İstekli tarafından önceden hazırlanacaktır.

4.9 Demonstrasyonu boş veri tabanı üzerinden yapmak isteyen İsteklilerin demonstrasyonları geçersiz sayılacaktır.

4.10 İstekli, ihaleden önce demonstrasyon için sağlık kuruluşunda kurum işleyişini izlemek amacıyla İdarenin izniyle fizibilite çalışması yapabilir. Fizibilite esnasında mevcut program üzerinde herhangi bir görüntüye bakılmayacak olup işleyiş hakkında sadece sözel bilgi alınabilecektir….” düzenlemesi,

 

“Kurulum ve proje planı” başlıklı 5’inci maddesinde “5.1 Kurulum ve proje planının işletmeye alınacağı tarihe İdare tarafından karar verilecektir. Sözleşme 01.01.2022-31.12.2024 tarihleri arasında 36 aylık olarak planlandığından 01.01.2022 tarihinden önce gerekli eğitim ve kurulumların tamamlanmış olması gerekmektedir. Eğitim veya kurulumların  idareden kaynaklı sorunlar nedeniyle yapılamaması halinde durum tutanakla kayıt altına alınarak sebepleri belirtilmelidir. Bu durumda yükleniciye cezai işlem yapılmaz.

5.2 İdare sözleşmenin imzalanmasından sonra kurulum sırasında Yüklenici firma ile İdare arasında iletişim kuracak birim bazında sorumlu personelin iletişim bilgisini Yüklenici firmaya yazılı olarak iletecektir.

5.3 İlk kurulum esnasında uzaktan destek ile kurulum talepleri kabul edilmeyecektir.

5.4 Yüklenici kurulum ve proje planını ayrıntılı olarak hazırlayarak İdareye sunacaktır. Karşılıklı mutabakat sonucunda onaylanan proje planına hem İdare hem de Yüklenici uyacaktır. İdarenin proje planında yerine getiremediği sorumluluklardan dolayı oluşabilecek olumsuzluklardan Yüklenici sorumlu tutulamaz. Yüklenicinin proje planına uymaması durumunda gecikilen her gün için bu kılavuzun “Hizmet Seviyesi Cezai Şartlar” başlığında belirtilen cezai şartlar uygulanacaktır.

5.5 Yüklenici, SBYS ilk kurulum esnasında bulunduracağı personel planlamasını kurulum ve proje planında detaylı olarak açıklayacaktır. Proje süreci boyunca bir proje yöneticisi belirlenerek iletişim bilgileri İdare ile paylaşılacaktır. Proje yöneticisi SBYS konusunda yeterli bilgi birikimine sahip olmalıdır. Proje yöneticisinin yeterlilik düzeyi proje başlamadan önce İdare tarafından değerlendirilecek ve yeterli görülmemesi durumunda Yüklenici tarafından yeni bir proje yöneticisi atanacaktır.

5.6 Kurulum süreci ve destek planlaması ayrıntılı şekilde projelendirilerek kurulum öncesinde İdare’nin onayına sunulacaktır.

5.7 SBYS yazılım firması sağlık kuruluşuna kurulum yaparken aşağıdaki maddelerde belirtilen koşullar doğrultusunda kurulum personel planlaması yaparak kurumda yer alacak personelin TC. Kimlik Numarası, adı soyadı ve iletişim bilgilerini kuruluma başlamadan en geç 1 (bir) gün öncesinde yazılı olarak İdareye sunacaktır.

 

Hizmet Kurulum Kapsamında İstihdam Edilecek Personel Dağılımı

Kurum Aylık Gelir Toplamı (TL)

Kurulum Yöneticisi

Kurulum Personeli

İlave Personel

0-500.000

1

2

500.001-1.000.000

1

5

1.000.001-2.000.000

1

9

2.000.001 +

1

9

Her 1 milyonda +2

 

5.7.1 Aylık geliri 2+ Milyon TL olan kurumlarda; her milyon TL başına ilave 2 (iki) kurulum personeli Yüklenici tarafından sağlanacaktır.

5.7.2 Ana bina harici ana binaya bağlantısı olmayan her bina veya semt polikliniği için ilave en az 1 (bir) kurulum personeli Yüklenici tarafından sağlanacaktır.

5.7.3 Birden fazla sağlık kuruluşunun birlikte ihale edildiği durumlarda kurulum personeli planlaması her bir sağlık kuruluşu için ayrı ayrı hesaplanacaktır. İdare’nin sağlık tesisleri için farklı tarihlerdeki kurulum planlamalarında aynı kurulum personeli kullanılabilecektir. Ancak bir kurulum personeli eşzamanlı olarak iki ayrı sağlık kuruluşu kurulumunda görevlendirilemez.

5.7.4 Kurumun aylık gelir toplamı hesaplanırken ihale onay tarihinden önceki son 3 (üç) ayın ortalama geliri baz alınacaktır.

5.7.5 Şartnamede kurulum yapılacak terminal sayısı belirtilecektir. Sözleşme süresince şartnamede belirtilen terminal sayısına en fazla 20 terminal eklenebilecek olup bu ekleme için iş artışına gidilmeyecektir. Şartnamede belirtilen terminal sayısının 20’den fazla olması durumunda ise Birim Fiyat Teklif Cetveline göre iş artışı yapılabilecektir.

5.7.6 Terminal sayısı, sözleşme süresince şartnamede belirtilen terminal sayısından az olması durumunda İdare iş eksiltme yapabilecektir.” düzenlemesi,

 

“Personel Planlama” başlıklı 7’nci maddesinde “…7.1 Yüklenici, yazılımsal herhangi bir problemin çözümlenmesi adına arızalara 7/24 müdahale edecektir. Yüklenici yazılımsal problemlere müdahale edecek personellerinin iletişim bilgilerini hizmetin yürütüldüğü idarelere işe başlamadan teslim edecektir.

7.2 Hizmette çalıştırılacak işe alınan personelin eğitim durumunu gösteren belgelerin aslı veya noter onaylı sureti, nüfus cüzdanı fotokopisi, sabıka kaydı,  son 6 ay içerisinde çekilmiş 4 adet vesikalık fotoğrafı çalışmaya başlamadan idareye teslim edecektir. Bu belgeler yüklenici tarafından, hizmette çalışan personellerin hizmet verdiği hastanelere/birimlere teslim edilerek özlük dosyası oluşturulmalı ve bu dosyadan iki suret hazırlanarak biri idarede diğeri ise yüklenici tarafından muhafaza edilmelidir.

7.3 Yüklenici tarafından sağlanan tüm personel ile yüklenici arasında bir gizlilik sözleşmesi imzalanmalı ve bu sözleşme ilgili personelin özlük dosyasında yer almalıdır. Çalışan personel, işinin gereği olarak edindiği, hastalara, kurum personeline ve kuruma ait veri ve bilgileri yasal gereklilikler haricinde hiçbir surette (yazılı, sözlü, elektronik ortam dâhil) hiç kimseyle paylaşamaz. Aksi davrandığının tespit edilmesi halinde iş akdi fesih edilerek hakkında yasal işlem başlatılır.

7.4 Hiçbir koşulda sigortasız personel çalıştırılmayacaktır.

7.5 Yüklenici tarafından sağlanan personelin iş programı, İş Kanunu Hükümlerinde belirtilen çalışma süreleri dikkate alınarak görevlendirilecekleri birimler ve vardiyaları hizmetin yürütüldüğü idarece düzenlenecek ve yüklenici bu programa mutlaka uyacaktır.

7.6 Sözleşme süresince yüklenici tarafından sağlanan personel hastane / birim kurallarına, disipline, gizlilik ilkelerine eksiksiz uymalıdır. Yüklenici tarafından sağlanan personel Devlet Memurları Kıyafet Yönetmeliği’ne uygun davranmalıdır. Yüklenici, personeline yaka kimlik kartı sağlamalı ve yaka kimlik kartının takılmasını sağlanmalıdır.

7.7 Yüklenici hizmette çalıştırılacak personeline ve idare personellerine vereceği eğitimi mesai saatleri içerisinde yüklenici ve idarelerce planlayarak yerine getirecektir. Eğitimle ilgili yükleniciye hiçbir ücret ödenmeyecektir.

7.8 Hizmette çalıştırılacak personelin her türlü mali ve sosyal haklar (kıdem, ihbar tazminatı, iş sağlığı ve güvenliği kanunu uyarınca iş yeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanı ücreti vb) yüklenici tarafından karşılanacaktır. İdareler hiçbir şekilde hizmette çalışan personelin mali ve sosyal haklarından sorumlu olmayacaktır.

7.9 Yüklenici HBYS Firması en az 5 (beş) Yıllık İş deneyime sahip tüm HBYS modüllerine hakim ve teknik destek verebilen en az 1 (bir) firma temsilcisini sözleşme süresi boyunca proje lideri olarak görevlendirilecek, ayrıca en az bir adet destek personelini sözleşme süresi boyunca ilimizdeki sağlık tesislerinde gerektiğinde görevlendirmek üzere İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde görevlendirmelidir. Proje lideri ve görevlendireceği diğer personellere ait bilgilerin idareye sunulması gerekmektedir.

7.10 Bunun dışında destek hizmetlerinin nasıl verileceği ayrıca yazılı olarak bildirilmeli, hizmetin 7/24 esasına göre kesintisiz olarak sürdürülmesi gerekmektedir.” düzenlemesi,

 

“Eğitim hizmetleri” başlıklı 11’inci maddesinde 11.1 Kurulan tüm yazılım birimleri için Yüklenici,  İdare’nin belirleyeceği teknik ve uç kullanıcılarına tüm sistemi verimli olarak işletebilmek için eğitim vermelidir. Eğitimler teklif fiyatlara dâhil edilir, ayrıca ücret ödenmez.

11.2 Eğitimler, İdare ile Yüklenicinin birlikte belirleyeceği ve İdare tarafından onaylanan eğitim planı çerçevesinde verilecektir.

11.3 Eğitim Türkçe verilmelidir.

11.4 Eğitim tipine göre düzenlenmesi gereken eğitim ortamını İdare sağlayacaktır.

11.5 Eğitim programları için gerekli elektronik ortamda hazırlanmış dokümanların erişim bilgileri Yüklenici tarafından İdareye teslim edilecektir.

11.6 Eğitim tipine göre düzenlenmesi gereken eğitim programları için gerekli materyalleri(bilgisayar, projeksiyon, kırtasiye vb)  Yüklenici temin etmelidir.

11.7 Kurum personeline verilecek eğitim programları (Yazılım Kullanıcı Eğitimi) İdare’nin belirlediği mekân ya da mekânlarda, teknik şartlarda belirlenen esaslar göz önüne alınarak yapılmalıdır.

11.8 HBYS’yi kullanacak tüm personel, eğitimlere bizzat katılacaktır. İdare, personelin eğitimlere katılmasını sağlamakla sorumludur.

11.9 Yüklenici, eğitimin sağlanmasında yetecek eğitmen/saati temin etmelidir.

11.10 Her eğitim sonunda Yüklenici tarafından hazırlanan bir eğitim tutanağı, eğitimi veren ve alan kişiler tarafından imzalanacaktır.

11.11” Her eğitim programının bitiminden sonra katılımcılar tarafından değerlendirme formları doldurulmalı ve bu formlar baz alınarak İdare tarafından eğitim onaylanmalıdır. Katılımcılar tarafından yeterli ve uygun bir şekilde verilmediği İdarece belirlenen eğitimler tekrarlanmalıdır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Hastane Bilgi Yönetim Sistemi” hizmet alımı ihalesine 3 isteklinin katıldığı, ihalede sunulan tüm tekliflerin geçerli teklif olarak belirlendiği, idarece gerçekleştirilen demonstrasyon uygulamaları neticesinde, ihale üzerinde bırakılan istekli ve ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekli tarafından teklif edilen yazılımların uygun olduğunun tespit edildiği, idarece sınır değerin 2.705.679,85 TL olarak hesaplandığı, sınır değerin altında teklif sunan ihale üzerinde bırakılan istekliden 19.08.2021 tarihli yazı ile aşırı düşük teklif açıklaması talep edildiği, söz konusu yazıda “…ihale komisyonunca yapılan sınır değer hesabı sonucu bahsi geçen kısım için tespit edilen sınır değerin (2.705.679,85-TL) altında kaldığı tespit edilmiştir.

Bu doğrultuda, teklifte önemli olan bileşenler;

  1. Personel Giderleri (Teknik Şartname 7. Madde),
  2. 2- HBYS ve VTYS Yazılım Lisans Gideri,

3- Kurulum Giderleri (İşçilik, konaklama ve ulaşım),

4- Eğitim Giderleri (İşçilik, konaklama ve ulaşım)  ,

5- Demontasyon Giderleri (İşçilik, konaklama ve ulaşım),

6- Kamu İhale Kurumu payı ve sözleşme giderleri,

ile ilgili açıklamanın Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79 uncu maddesi hükümlerine uygun olarak yapılarak, 26.08.2021 tarihine kadar Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü (Yayla Mahallesi Ömer Karahasan Sokak No:6 Merkez / ZONGULDAK) adresine teslim edilmesi hususunda…” ifadelerine yer verildiği, söz konusu yazının ekinde ise herhangi bir bilgi ve/veya belgeye yer verilmediği görülmüştür.

 

Bu talep üzerine, Akgün Bilgisayar Program ve Hizmetleri Sanayi Ticaret A.Ş. tarafından aşırı düşük teklif açıklaması sunulduğu, sunulan aşırı düşük teklif açıklamasının idarece uygun bulunması üzerine 05.10.2021 onay tarihli ihale komisyonu kararı ile Akgün Bilgisayar Program ve Hizmetleri Sanayi Ticaret A.Ş.nin teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak, başvuru sahibi Kardelen Bilgisayar İnşaat Reklam Orman Ürünleri Tekstil İthalat ve İhracat San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği görülmüştür.

 

Başvuruya konu hususlara ilişkin olarak İdari Şartname’nin 25’inci maddesinde PACS, VTYS lisansı, işçi ücretleri, vergi (KDV Hariç), resim, harç , nakliye ve her türlü sigorta, kurulum, onarım, teknik şartnamede belirtilen her türlü araç, lisans ve malzemeler teklif fiyata dahil edilecektir. ihale konusu işte kullanılacak giyim gideri, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, demonstrasyon işlemleri ile ilgili giderler, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanı ücreti ile çalışanlara verilecek eğitim gideri, yaka kartı ve bu nitelikteki genel giderler teklif fiyata dahil olduğu, ihale dokümanında belirtilen iş ve işlemlerine ait tüm giderlerin ve 4857 sayılı İş Kanunu ve Sosyal Güvenlik mevzuatı çerçevesinde çalıştırılacak olan personele ait her türlü mali ve sosyal ödemeler ile primlere ait giderlerin teklif fiyata dahil olduğunun düzenlendiği görülmüştür.

 

İdare tarafından ihale üzerinde bırakılan istekliye ilişkin olarak 01.10.2021 tarihinde yapılan demonstrasyon uygulaması sonucunda, veri aktarımının Teknik Şartname’ye uygun şekilde gerçekleştirildiği sonucuna ulaşılmıştır.

İhale sürecinde, ihale üzerinde bırakılan istekliden 19.08.2021 tarihinde EKAP üzerinden gönderilen yazı ile aşırı düşük teklif açıklamasının sunulmasının  istendiği, belirtilen yazı ekinde hizmet alımına ilişkin açıklanması istenilen maliyet bileşenlerinin “1-Personel Giderleri (Teknik Şartname 7. Madde), 2- HBYS ve VTYS Yazılım Lisans Gideri, 3- Kurulum Giderleri (İşçilik, konaklama ve ulaşım), 4- Eğitim Giderleri (İşçilik, konaklama ve ulaşım) , 5- Demontasyon Giderleri (İşçilik, konaklama ve ulaşım), 6- Kamu İhale Kurumu payı ve sözleşme giderleri,” şeklinde belirtildiği görülmüştür.

 

İhale üzerinde bırakılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasında, isteklinin üreticisi olduğunu belirttiği HBYS yazılım maliyeti için yalnızca firma karı olarak 1.511.052,10 TL bedel öngörüldüğü, belirtilen bedelin tevsiki amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü’nden 05.03.2010 tarih ve 618 Kayıt Tescil Numaralı Bilgisayar Programları ve Veritabanlarına İlişkin Kayıt-Tescil Belgesi ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nden alınan 07.08.2020 tarihli ve E.570273 sayılı “Bil-Kod” (Bilişim ve Yazılım Eserleri) konulu yazının sunulduğu, söz konusu yazıda anılan istekliye ait bilgisayar programlarının 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 2’nci maddesi kapsamında ilim ve edebiyat eseri olarak korunduğu bilgisinin yer aldığı tespit edilmiştir.

 

Anılan yazıya binaen aşırı düşük teklif açıklamasına ilişkin açıklayıcı yazıda “Amortismana Tabi İktisadi Kıymetler ve Oranlar Başlıklı Tebliğ’in 57’nci maddesi kapsamına giren ve Firmamıza ait olan yazılımlar, yazımız ekinde sunduğumuz 618 Kayıt Tescil Numaralı Bilgisayar Programları ve Veritabanlarına İlişkin Kayıt Tescil Belgesi ile kayıt altına alınmıştır ve yine Bil-Kod numaramız da 368 olarak kayıt altına alınmıştır. Bu bağlamda da ihale konusu işin başlayacağı tarihte tescil tarihinin üzerinden 5 yılı geçiş olacaktır. İlgili Tebliğ’in 57. Satırında düzenlenen amortisman oranları gereği, bu sürede anılan yazılımın amortisman değerinin sıfırlandığı, böylelikle tamamının amorti edildiği ortada olduğundan, dolayısıyla kullanılmakta olan yazılımlar için herhangi bir maliyet söz konusu olmayacağından” ifadelerine yer verilerek yazılım lisans giderlerine ilişkin kar olarak belirttiği bir maliyet haricinde lisans maliyetinin belirtilmediği,

 

İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamasında öngörülen personel girdilerinin işçilik hesaplama modülü kullanılarak belirlendiği, yapılan hesaplamaya %4 oranında sözleşme giderleri ve genel giderler tutarının dahil edildiği, yine istekli tarafından toplam teklif tutarı üzerinden ayrıca sözleşme gideri hesaplandığı tesit edilmiştir.

 

İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından aşırı düşük teklif açılaması kapsamında demonstrasyon, eğitim ve kurulum giderlerine ilişkin olarak 3 Artı Bilgi Teknolojileri Müh. Yön. Eğt. Dan. San. ve Tic. Ltd. Şti.den fiyat teklifi alındığı, söz konusu fiyat tekliflerine ek olarak EK.O-5 belgesinin ve fiyat teklifi alınan firmaya ait imza sirküleri ile Ticaret Sicil Gazetesi’nin sunulduğu görülmüştür.

 

İdare tarafından ihale üzerinde bırakılan istekliye gönderilen aşırı düşük teklif sorguluma yazısında lisans maliyeti olarak belirtilen HBYS ve VTYS yazılım lisans maliyeti için açıklama istenilmiş olduğu, istekli tarafından HBYS ve VTYS yazılım lisans maliyeti için açıklama yapıldığı, teklif açıklamasında sunulan belgelere göre isteklinin kendisine ait olduğunun kayıt tescil belgesi ve ilgili resmi yazı ile tevsik edildiği, söz konusu yazılımın tescil edildiği ve amortisman ömrünü tamamladığı bu sebeple yazılıma ilişkin olarak yapılan aşırı düşük teklif açıklamasının ilgili mevzuat hükümlerine uygun olduğu anlaşıldığından başvuru sahibinin ilgili iddiasının yerinde olmadığı,

 

Sorgulama yazısında yer alan personel maliyetine ilişkin ihale dokümanında başvuru sahibinin iddiası kapsamında ihale konusu işte 93 personel çalıştırılması  gerektiğine ilişkin düzenleme bulunmadığı, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından Teknik Şartneme’nin 5.7 ve 7’nci maddeleri dikkate alınarak, ihale dokümanı düzenlemelerine ve mevzuata uygun olarak personel maliyetlerinin açıklandığı görüldüğünden başvuru sahibinin ilgili iddiasının yerinde olmadığı,

 

İdare tarafından sınır değerin altında teklif sunan tek istekliden 19.08.2021 tarihli yazı ile aşırı düşük teklif açıklaması talep edildiği, söz konusu yazıda başvuru sahibi isteklinin iddiaya konu ettiği ulaşım ve iletişim giderlerinin, kıdem, ihbar tazminatı, iş sağlığı ve güvenliği kanunu uyarınca iş yeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanı ücreti maliyetlerine, demoda kullanılan donanım ve sarf malzeme giderlerinin, fizibilite maliyetinin, kurulum ve proje planı maliyetlerinin, güvenliği kanunu uyarınca iş yeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanı ücreti maliyetlerinin, PACS sisteminin maliyetinin, barkod yazıcı maliyetlerinin, teknik destek maliyeti, karakod okuyucu ve akıllı kimlik kartı okuyucularının maliyetlerinin, Teknik Şartname’deki “Bakım Onarım Teknik Destek Hizmetleri” kapsamında verilecek bakım, onarım ve teknik destek hizmetlerinin maliyetlere ilişkin giderlerin önemli teklif bileşeni olarak belirlenmediği, dolayısıyla aşırı düşük teklif açıklamasında bulunacak istekli tarafından söz konusu giderlerin açıklanmasına gerek olmadığı, diğer bir ifadeyle, aşırı düşük teklif açıklamasında önemli teklif bileşeni olarak belirlenmeyen giderler için açıklama yapılmasına ve bu giderler için bedel öngörülmesine gerek olmadığı anlaşıldığından başvuru sahibi isteklinin anılan iddialarının yerinde olmadığı,

 

İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında 3 Artı Bilgi Teknolojileri Müh. Yön. Eğt. Dan. San. ve Tic. Ltd. Şti.den fiyat teklifi alındığı, ihale dokümanında ve mevzuatta fiyat teklifi alınacak kişiler hakkında herhangi bir sınırlama bulunmadığı, dolayısıyla anılan firmanın ihale üzerinde bırakılan isteklinin yetkili satıcısı olmasında mevzuat anlamında bir engel bulunmadığı anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Toplantı No 2021/047
Gündem No 88
Karar Tarihi 24.11.2021
Karar No 2021/UH.I-2138