Aşırı düşük savunmasında Araç takip sistemi giderine ilişkin *firmasının internet satış sayfasından alınan bir fiyatın beyan edildiği, bu hususta başkaca bir tevsik edici belgeye (fatura, fiyat teklifi vb.) yer verilmediği söz konusu tutarın ve belgenin fatura olarak kabulünden hareketle satış tutarı tespit tutanağında da belirtildiği, açıklamanın bu haliyle mevzuatın öngördüğü koşulları taşımadığı hk

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

  1. a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,      
  2. b)  Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
  3. c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,         

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde 79.1. Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer aşağıdaki kurallara göre tespit edilir.

79.1.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde kar hariç yaklaşık maliyet tutarı sınır değer olarak kabul edilir.

79.1.2. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde sınır değer;

SD: Sınır değeri,

YM: Yaklaşık maliyeti,

n: İhalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif sayısını,

T1, T2, T3….Tn: İhalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif bedellerini,

R: Sınır Değer Tespit Katsayısını

 

79.1.3. 79.1.3. 79.1.2 nci maddede yer alan R değeri her yıl 1 Şubat tarihinden geçerli olmak üzere Kurum tarafından belirlenir ve ilan edilir. İhalenin konusu veya işin niteliğine göre Kurum tarafından farklı R değerleri belirlenebilir.

79.2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.

 

79.2.1. Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.

79.2.2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak açıklayabilirler.

79.2.2.1. Üçüncü Kişilerden Alınan Fiyat Teklifleri: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı (Ek-O.5) veya satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) düzenlenecektir. Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulacaktır.

Maliyet tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için, fiyat teklifinin mamul/mala ilişkin olması halinde mamul/malın birim fiyatının, tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması; fiyat teklifinin hizmete ilişkin olması halinde ise bu hizmetin birim fiyatının, tutanakta tespit edilen toplam birim maliyetin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.5) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı maliyet tespit tutanağındaki ortalama/toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Satış tutarı tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.6) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin teklife konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup, bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.2.3.  Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından İlan Edilen Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilan edilmiş fiyat tarifeleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu usulle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için ilan edilen fiyatların ihalenin ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

..

79.2.2.7.  İsteklinin Kendi Ürettiği, Aldığı veya Sattığı Mallara İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ait fiyatların kullanılması durumunda, istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre aşırı düşük teklif açıklamasına konu mal için düzenlenen maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) ile açıklama yapılabilir.

Maliyetler dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması ve isteklinin son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde ihale konusu işte kullanılmasını öngördüğü mal miktarının en az yarısı kadar alım yapmış olması gerekir.

Satışlar dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması ve malın ticaretinin isteklinin faaliyet alanında olması gerekir.  

İsteklinin son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde 4734 sayılı Kanun kapsamındaki idarelere açıklama konusu mala ilişkin satış yapmış ve satılan malın idarece kabul edilmiş olması durumunda, maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) sunulmasına gerek bulunmayıp sadece söz konusu satışa ilişkin fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, YMM, SMMM ya da vergi dairesince onaylı suretleri ile de belgelendirme yapılabilir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.3. Meslek mensubu; üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifi üzerindeki beyanın ve emsal bedel beyanı ile Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaralı tutanaklardaki bilgilerin doğruluğundan sorumludur. Meslek mensubu ibaresinden Yeminli Mali Müşavirler veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler anlaşılır”

79.2.4. Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaralı tutanakların son veya bir önceki geçici vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlenmesi zorunludur. Son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminin tespitinde; 4734 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (d) ve (e) bentlerine göre pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde ilk yazılı fiyat tekliflerinin alındığı tarih, diğer ihale usulleri ile yapılan ihalelerde ise ihale tarihi esas alınır.

Örneğin; 11.1.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Ekim-Kasım-Aralık 2013”, 15.7.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Nisan-Mayıs-Haziran 2014” tür.

79.2.5. İşletme hesabına göre defter tutuluyor olması durumunda; yukarıda belirtilen tutanaklar, işletme hesabı defteri ve işletme hesap özeti kayıtlarına göre düzenlenir.

79.2.7. İstekliler tarafından akaryakıt girdisine ilişkin olarak, EPDK tarafından yayımlanan, İstanbul İli, Avrupa Yakasında bulunan bayiler adına beyan edilmiş fiyatların ortalamasını yansıtan En Yüksek İşlem Hacimli 8 Firmanın Akaryakıt Fiyatlarına İlişkin Raporda yer alan fiyatların % 90’ının altında sunulan açıklamalar geçerli kabul edilmez. Motorin veya benzine yönelik olarak öngörülen tutarın TL/lt cinsinden hesaplanmasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun ilgili düzenlemeleri dikkate alınacaktır.

79.3. İdarelerin aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirilmesine ilişkin aşağıdaki düzenlemeleri de dikkate almaları gerekmektedir.

79.3.1. Teklifi aşırı düşük olarak tespit edildikten sonra yukarıdaki yöntemlere göre usulüne uygun açıklama yapan isteklilerin teklifleri geçerli kabul edilir. Hayatın olağan akışına veya ticari gereklere aykırılık gibi nedenlerle teklifler reddedilemez.

79.3.2. 79.2.2 nci maddede yer alan yöntemlerden herhangi biri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda, istekli tarafından gerekçesi belirtilmek suretiyle, ilgili mevzuatına göre ihale tarihinden önceki son 12 ay içinde düzenlenen açıklamaya elverişli diğer bilgi ve belgeler kullanılarak da açıklama yapılabilir.

79.3.3. Kurumca hazırlanan “İşçilik Hesaplama Modülü” ne (www.ihale.gov.tr) adresinden ulaşılabilecek olup, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde tekliflerin değerlendirilmesi bağlamında sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti hesabında işçilik hesaplama modülünün kullanılması zorunludur.

 

79.3.4. Hizmet alım ihalelerinde herhangi bir sigorta giderinin aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak kabul edilmesi durumunda, isteklilerce sigorta acentelerinden alınan poliçe, fiyat teklifi veya sözleşmelerin ekine ihale dokümanında yer alan teminat tutarları üzerinden teklif ettikleri sigorta prim tutarlarıyla sigorta hizmetini gerçekleştirebileceklerine ilişkin, ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veya bölge müdürlüğünden alınan teyit yazısının eklenmesi ve bu yazının yetkili kişilerin imzasını taşıması gereklidir. Ancak sigorta şirketlerinin genel müdürlük veya bölge müdürlükleri tarafından imzalanmış poliçe veya fiyat teklifleri için teyit alınması zorunlu değildir. Sigorta giderinin tevsiki için sunulan belgenin işin süresinin tamamını kapsaması gerekmektedir. Ancak birden fazla yılı kapsayan ya da ihale tarihi ile işin başlangıç tarihinin farklı yıllara ait olduğu işlerde ilk yıl için alınan sigorta teklifinin ihale tarihi itibarıyla en son açıklanmış olan Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi “On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı (%)” tablosundaki oran esas alınmak suretiyle güncellenerek diğer yıllar için kullanılması mümkündür. Örneğin; sözleşme süresi 3 yıl, ihale tarihi 1/11/2019, işe başlama tarihi 1/1/2020 olan bir ihalede, ihale tarihi itibarıyla yıllık 100 TL olan sigorta prim tutarı maliyet kalemi,  Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı tablosunda en son açıklanmış olan 2019 yılı Eylül ayı değişim oranı (%26,44) üzerinden; 2020 yılı için (100 TL*1,2644) 126,44 TL; 2021 yılı için (126,44 TL*1,2644) 159,87 TL; 2022 yılı için (159,87 TL*1,2644) 202,14 TL olarak hesaplanacaktır.

 

79.3.5. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarına ilişkin yapılan aşırı düşük teklif açıklamasında, sözleşme giderleri ve genel giderlerin % 4 oranında hesaplanması söz konusu olmayacak, sözleşme giderleri ilgili mevzuatına göre hesaplanmak suretiyle açıklama yapılacaktır.

 

79.3.6. İhale dokümanında fiyat farkı verileceğine ilişkin düzenleme bulunmayan ve birden fazla yılı kapsayan ya da ihale tarihi ile işin başlangıç tarihinin farklı yıllara ait olduğu işlere ilişkin aşırı düşük teklif sorgulaması yazısında idarece önemli bir bileşen olarak belirtilen ve istekliler tarafından ihale tarihi itibarıyla artış oranı ve/veya tutarı tespit edilemeyen motorlu taşıtlar vergisi, araç muayene işlemleri gibi giderler ile mali yükümlülükler ve/veya tarife bedellerinin, sonraki yıllara ilişkin bedelleri, ilk yıl için öngörülen bedelin, ihale tarihi itibarıyla en son açıklanmış olan Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi “On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı (%)” tablosundaki oran üzerinden güncellenerek hesaplanır. Örneğin; sözleşme süresi 3 yıl, ihale tarihi 15/11/2019, işe başlama tarihi 1/1/2020 olan bir ihalede, motorlu taşıtlar vergisi tutarı ihale tarihi itibarıyla yıllık 100 TL olan maliyet kalemiz Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı tablosunda en son açıklanmış olan 2019 yılı Ekim ayı değişim oranı (%22,58) üzerinden; 2020 yılı için (100 TL*1,2258) 122,58 TL; 2021 yılı için (122,58 TL*1,2258) 150,26 TL; 2022 yılı için (150,26 TL*1,2258) 184,19 TL olarak hesaplanacaktır.” açıklamaları,

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

  1. a) Adı: Türkiye İstatistik Kurumu Siirt Bölge Müdürlüğü hizmet ve alan çalışmalarında kullanılmak üzere 03/01/2022?29/12/2023 tarihleri arasında yakıt hariç sürücü ile birlikte 1 adet binek taşıt, 3 adet minibüs kiralanması hizmeti işi.
  2. b) Türü: Hizmet alımı
  3. c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

  1. d) Kodu:
  2. e) Miktarı: Yakıt hariç 03/01/2022?29/12/2023 tarihleri arasında sürücülü 1 adet binek taşıt, 3 adet minibüs kiralanması hizmeti işi.

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

  1. f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Türkiye İstatistik Kurumu Siirt Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanına giren Siirt, Mardin, Batman ve Şırnak illeri ile bu illere bağlı tüm yerleşim yerleri ve idare tarafından gerek duyulması halinde diğer illere bağlı yerleşim yerlerinde” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “…25.3.1. İhale konusu işte çalışacak  şoförlere yürürlükteki brüt asgari ücretin  %28 fazlası üzerinden ödeme yapılacaktır.

Yıllık ücretli iznini kullanan/raporlu olan şoför veya şoförlerin yerine yüklenici ek şoför çalıştıracaktır. Bu ek şoförlerin ücret ödemesi çalıştığı gün/ay üzerinden hak edişlerde ödenecektir. Raporlu ve izinli olan şoför yerine çalışacak ek şoföre çalıştığı süre kadar ödeme yapılacak olup, tahmini belirtilen süreden fiilen daha kısa süre çalıştırıldığı takdirde yüklenici idareden herhangi bir hak ve tazminat talebinde bulunamaz.

Yüklenicinin çalıştıracağı taşıtların yakıt hariç; araç takip sistemi (GPS), lastik, tamir, bakım, onarım, yedek parça, yağlama, muayene vb. diğer her türlü giderleri teklif fiyata dâhildir.

Köprü, tünel, otoyol, feribot vb. geçiş ücretleri teklif fiyata dâhildir.” düzenlemesi yer almıştır.

Teknik Şartname’nin İşin Konusu” başlıklı 1’inci maddesinde “Türkiye İstatistik Kurumu Siirt Bölge Müdürlüğüne bağlı olan Siirt, Batman, Mardin ve Şırnak illeri ile ilçe, belde ve köylerinde ayrıca idare tarafından gerek duyulması halinde diğer il, ilçe, belde ve köylerde hizmet ve alan çalışmalarında kullanılmak üzere 03/01/2022-29/12/2023 tarihleri arasında yakıt hariç sürücü ile birlikte 1 adet binek taşıt, 3 adet minibüs kiralanması hizmet işi” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “ Hizmete İlişkin Teknik Hususlar” başlıklı 2’nci maddesinde;

 

2.1. Binek Taşıtlar ile İlgili Hususlar

2.1.1. Binek taşıt en az 2018 model, sedan tipi, orijinal 75.000 km’yi geçmemiş (Orijinal kilometrede değişiklik yapıldığı tespit edildiği takdirde sözleşme feshedilecektir), siyah, gri, füme veya beyaz renkli tonlarında, arka kol dayamalı, kendiliğinden kararan iç dikiz aynası, klimalı, Anti Blokaj Fren Sistemi, Elektronik Hız Kontrolü, Çekiş Kontrol Sistemi ve Acil Fren Destek Sistemi, sürücü-yolcu, yan ve perde hava yastıklı, hız ayar ve sınırlayıcı sistemi, yokuşta kalkış desteği, LED gündüz farları özelliklerine sahip olmalıdır. Motor silindir hacmi 1460 cc ile 1600 cc arasında, motor gücü en az 80 kw (beygir gücü) olacaktır. (ruhsatta belirtilen silindir hacmi ve motor gücü esas alınacaktır) Taşıt dizel yakıtlı, manuel şanzımanlı olacaktır. Taşıtın yakıt giderleri kurum tarafından karşılanacaktır.

 

2.1.2. Binek Taşıt 237 Sayılı Taşıt Kanunu ve bununla ilgili 17.03.2006 tarih ve 2006/10193 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre üretim şekli en az % 50’i yerli üretim olacaktır.

2.2. Minibüsler ile İlgili Hususlar

2.2.1. Minibüsler dizel yakıtlı, en az 2018 model, klimalı, orijinal 100.000 km.’yi geçmemiş (Orijinal kilometrede değişiklik yapıldığı tespit edildiği takdirde sözleşme feshedilecektir), tablet ve diz üstü bilgisayar şarjına uygun iç donanıma sahip, motor silindir hacmi en az 1900 cc olacaktır (ruhsatta belirtilen silindir hacmi esas alınacaktır) Taşıtlar (ek araç dâhil), dizel yakıtlı, manuel şanzımanlı olacaktır. Taşıtların yakıt giderleri kurum tarafından karşılanacaktır.

2.2.2. Sürücü hariç 09-11 arası yolcu taşıma kapasiteli olacaktır.

2.2.3. Minibüslerin sürgülü yan kapıları ikaz sinyali ile sürücülerini uyaracak nitelikte otomatik olacaktır.

2.2.4. Minibüsler öğrenci koltuklu olmayacaktır.

2.2.5. Minibüsler Siyah, gri, lacivert, füme veya beyaz veya bu renklerin tonlarından biri olacaktır.

2.3 Taşıtlar ile ilgili Genel Hususlar

2.3.1. Taşıtlar ağır kaza sonucu işlem görerek, tekrar trafiğe girmiş taşıtlardan olmayacaktır.

2.3.2. Karayolları Trafik Nizamname ve Mevzuatın öngördüğü tüm malzemeler (takoz, zincir, çekme halatı, sağlık seti, yangın söndürme cihazı vb.) ile mevzuatın bulundurulmasını öngördüğü tüm bilgi ve belgeler (trafik sigorta poliçesi, kasko sigorta poliçesi, tescil belgeleri, şoföre ait belgeler vs.) bulundurulacaktır.

2.3.3. Taşıtlarda yedek lastik bulundurulacaktır. Lastikler kullanıma uygun vaziyette olacak ve miadını doldurmuş lastikler, yüklenici tarafından derhal değiştirilecektir. Ayrıca; mevzuata göre yazlık-kışlık uygun lastikler kullanılacaktır.

2.3.4. Yol ve güzergâhların, aracın sevk edileceği ve bulundurulacağı yerlerin tayini İdareye ait olacaktır. Taşıtlar idarenin belirlediği saatte belirlediği yere gelecektir.

2.3.5. Taşıt kaportasında kaplama, çarpık, ezik, çürük macun olmayacaktır.

2.3.6.Taşıtlarda resim, slogan veya reklam içerikli sticker yapıştırma, poster vb. şeyler bulunmayacak, gereksiz nitelikte ve aksesuar amaçlı renkli ışık veya lambalar olmayacaktır. İdarenin izin vermediği ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazları kullanılmayacaktır.

2.3.7. İdarenin hizmetinde olduğu sürece taşıtların ön camına 35 puntodan az olmamak kaydıyla “Resmi Hizmete Mahsustur/Türkiye İstatistik Kurumu Siirt Bölge Müdürlüğü” ibaresi yazılı bir levha görünür bir şekilde konulacaktır. Taşıtlar hizmet dışında iken bu levha mutlaka kaldırılacaktır.

2.3.8. Taşıtların periyodik bakım-onarımları ile her türlü bakım, onarım, lastik, yedek parça, yağlama, cam silecekleri, cam suyu antifrizi, vb. giderleri yükleniciye ait olacaktır. Bu tür iş ve işlemler çalışmaları aksatmadan gerçekleştirilecektir.

2.3.9. Taşıtlarda temizlik ekipmanları bulundurulacak ve tüm eksiklikleri (temizlik, yakıt, yağ vs.) giderilmiş şekilde göreve başlayacaktır.

2.3.10. Araç km bilgileri orijinal olmalıdır. Kilometreleri sıfırlanmış ya da düşürülmüş araçların tespit edilmesi halinde sözleşme feshedilir ve yüklenici hakkında yasal işlem yapılır.

2.3.11. Taşıtlardaki tüm teknik göstergeler (km sayacı, motor devir göstergesi, akaryakıt göstergesi, motor sıcaklık ve hız göstergesi vb.) çalışır vaziyette olacaktır.

2.3.12. Taşıtların iş başlangıcında ve değişimlerinde Yüklenici tarafından taşıtların akaryakıt depoları tam dolu olacak şekilde İdare personeli eşliğinde doldurularak İdare’ye teslim edilecek, araç iadelerinde de depolar İdare tarafından tam dolu olarak Yükleniciye teslim edilecektir.

2.3.13. Tüm araçlarda Araç Takip Sistemi (GPS ) olacaktır. İlgili sistemden araçların rotaları takip edilecek olup; yapılan km, tüketilen yakıt, bakıma kalan km vb. bilgilerinin otomatik alınabilmesi için Kurum taşıt sistemiyle ilgili araç takip sisteminin web servisler üzerinden entegrasyonu sağlanacaktır.

 

2.5.12. Minibüsler yaklaşık olarak ayda 5000 Km. yapacak olup toplamda 24*3*5000=360.000 km, binek taşıt aylık yaklaşık olarak 4.500 km yapacak olup toplamda 24*4.500=108.000 km yapacaktır. Burada yazılı tahmini km’lerin aşılması veya altında kalması durumunda yüklenici idareden herhangi bir talepte bulunmayacaktır.

 

2.6. Genel Hususlar

2.6.1. İdare hizmet taşıtının ışık, ısıtma (kalorifer) ve soğutma (klima) tertibatının gerektiği gibi çalışıp çalışmadığını; aracın koltuklarının ve yer döşemelerinin, tavan vb. tüm yüzeylerle dış kısmının yeterince temiz tutulup tutulmadığını denetleyecek olup, bu hususta alınması gerekli tedbirleri Yükleniciden talep edecektir.

2.6.2. Şoförlerin personel ile yatılı olarak göreve gönderilmesi halinde yüklenici tarafından şoförlere ödenecek konaklama bedeli için; 115,88 (yüzonbeştürklirasıseksensekizkuruş) TL’den az teklif edilmeyecektir. ” düzenlemesi,

 

Sözleşme Tasarısı’nın “İşin süresi” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1. İşe başlama tarihi 03.01.2022; işi bitirme tarihi 29.12.2023” düzenlemesi yer almıştır.

 

Başvuruya konu ihaleye 6 isteklinin teklif verdiği, idarece yapılan yeterlik değerlendirmesi sonucunda 3 isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı, sınır değerin 1.132.377,76 TL olarak belirlendiği, sınır değerin altında teklif veren İmre İnşaat Gıda Ltd.Şti. ve Gıyaseddin Börü’den 23.11.2021 ve 30.11.2021 tarihli yazılar ile “1.İşçilik giderleri

  1. Araç şoförleri iş sağlığı ve güvenliği yasası eğitim ve sertifika maliyeti
  2. Amortisman giderleri
  3. Tamir, bakım ve onarım giderleri
  4. Zorunlu Trafik Sigortası giderleri
  5. Ferdi kaza koltuk sigortası giderleri
  6. Mali mesuliyet sigortası giderleri
  7. Motorlu Taşıtlar Vergisi(MTV) giderleri
  8. Kışlık lastik giderleri
  9. Yazlık lastik giderleri
  10. Kışlık ve yazlık lastik değişim giderleri
  11. Zincir giderleri
  12. Egsoz pulu giderleri
  13. Araç takip sistemi (GPS) giderleri
  14. Fenni muayene giderleri
  15. Konaklama giderleri
  16. Sözleşme ve genel giderler”hususlarına ilişkin aşırı düşük teklif açıklamalarının yazının tebliğ tarihiniizleyen 5(beş) iş günü içinde sunulmasının istendiği, her iki isteklinin de aşırı düşük teklif açıklaması sunduğu,

 

22.11.2021 tarihli ihale komisyonu kararı ile ihalenin İmre İnşaat Gıda Ltd. Şti üzerinde bırakıldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak Gıyaseddin Börü’nün belirlendiği görülmüştür.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerinden, ihale komisyonunun verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, idarenin tespit ettiği sınır değere göre  teklif  fiyatı  aşırı  düşük olanları tespit edeceği, bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde  teklif  sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak isteyeceği, ihale komisyonunun ilgili mevzuat hükümlerine göre  aşırı düşük teklifleri değerlendireceği, bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin tekliflerinin reddedileceği anlaşılmaktadır.

          Bu çerçevede yapılan incelemede ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından idarece belirlenen önemli teklif bileşenleri doğrultusunda giderlere dair hesaplamalara, yine söz konusu giderleri gösteren teklif mektubu-proforma faturalara, ayrıca bu faturalarda yer alan bilgileri içeren EK.O6 Satış Tutarı Tespit Tutanağına, egsoz gazı emisyon ölçümü, MTV ve araç takip sistemi maliyetlerine ilişkin internet çıktılarına yer verildiği görülmüş olup, bu kapsamda yapılan değerlendirme sonuçlarına aşağıda yer verilmiştir.

 

  1. a) Başvuru konusu ihalenin süresinin 22 ay 58 gün olduğu, araçlara ilişkin motorlu taşıtlar vergisi giderlerinin, ihale konusu işte çalıştırılacak araç tipleri ve toplam araç sayısına göre işin süresi boyunca iki yılın ilk ve ikinci yarısını kapsar biçimde hesaplandığı, MTV giderinin tevsiki için Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi çıktılarının sunulduğu, ancak ihalenin süresi göz önünde bulundurulduğunda yukarıda belirtilen tebliğ açıklaması uyarınca ücretlerde bir artışın öngörüldüğüne (güncelleme yapıldığına) dair herhangi bir bilgiye yer verilmediği görüldüğünden başvuru sahibinin bu yöndeki iddiasının yerinde olduğu,

 

  1. b) Araçlara ilişkin fenni muayene giderlerinin, ihale konusu işte çalıştırılacak araç tipleri ve toplam araç sayısına göre işin süresi boyunca minibüsler için 6, otomobil içinse 1 defaya mahsus olacak biçimde hesaplandığı, fenni muayene giderinin tevsiki için TÜVTÜRK araç muayene listesi çıktılarının sunulduğu, ancak ihalenin süresi göz önünde bulundurulduğunda yukarıda belirtilen tebliğ açıklaması uyarınca ücretlerde bir artışın öngörüldüğüne (güncelleme yapıldığına) dair herhangi bir bilgiye yer verilmediği görüldüğünden başvuru sahibinin bu yöndeki iddiasının yerinde olduğu,

 

  1. c) Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.3.4’üncü maddesinde“Hizmet alım ihalelerinde herhangi bir sigorta giderinin aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak kabul edilmesi durumunda, isteklilerce sigorta acentelerinden alınan poliçe, fiyat teklifi veya sözleşmelerin ekine ihale dokümanında yer alan teminat tutarları üzerinden teklif ettikleri sigorta prim tutarlarıyla sigorta hizmetini gerçekleştirebileceklerine ilişkin, ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veya bölge müdürlüğünden alınan teyit yazısının eklenmesi ve bu yazının yetkili kişilerin imzasını taşıması gereklidir. Ancak sigorta şirketlerinin genel müdürlük veya bölge müdürlükleri tarafından imzalanmış poliçe veya fiyat teklifleri için teyit alınması zorunlu değildir. Sigorta giderinin tevsiki için sunulan belgenin işin süresinin tamamını kapsaması gerekmektedir. Ancak birden fazla yılı kapsayan ya da ihale tarihi ile işin başlangıç tarihinin farklı yıllara ait olduğu işlerde ilk yıl için alınan sigorta teklifinin ihale tarihi itibarıyla en son açıklanmış olan Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi “On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı (%)” tablosundaki oran esas alınmak suretiyle güncellenerek diğer yıllar için kullanılması mümkündür” açıklaması doğrultusunda zorunlu trafik sigortası, ferdi kaza koltuk sigortası ve mali mesuliyet sigortası giderlerinin tevsikine yönelik sunulan “Teklif mektubu-Proforma fatura” da 2 türdeki aracın adından başka araçlara ilişkin hiçbir özellik belirtilmeksizin Memira Sigorta tarafından imzalanan bir belgenin sunulduğu, sunulan bu sigorta belgesi içeriğinde söz konusu fiyatların hangi tarihe kadar geçerli olduğunun belirlenmemiş olduğu, anılan sigorta teklifinde ihale konusu işte kullanılması öngörülen 3 adet minibüs ve 1 adet otomobilin adı, araçların modeli, yılı vb. araçlara ilişkin başkaca hiçbir bilgiye yer verilmeksizin sadece sigorta bedeline yer verildiği ve yine sigorta şirketinden alınan teklif ekinde bölge müdürlüğü veya genel müdürlük teyidinin bulunmadığı ve belgenin bu haliyle mevzuatın öngördüğü koşulları taşımadığı, dolayısıyla başvuru sahibinin bu yöndeki iddialarının yerinde olduğu,

 

  1. d) Araç takip sistemi giderine ilişkin Arvento Mobile Sistem firmasının internet satış sayfasından alınan bir fiyatın beyan edildiği, bu hususta başkaca bir tevsik edici belgeye (fatura, fiyat teklifi vb.) yer verilmediği, söz konusu tutarın ve belgenin fatura olarak kabulünden hareketle satış tutarı tespit tutanağında da belirtildiği, açıklamanın bu haliyle mevzuatın öngördüğü koşulları taşımadığı ve başvuru sahibinin bu yöndeki iddialarının yerinde olduğu,

 

  1. e) İhalede istenilen 3 minibüs ve 1 binek araç maliyetine ilişkin kendi malı araçların teklif edilmesinden dolayı 2022 ila 2023 arası özmal araçlar olarak amortisman giderinin hesaplandığı, hesaplamanın yıllık bazda %10 oranında kayba uğrayacağından hareketle yapıldığı, dolayısıyla 3 adet minibüs için 750.000,00TL, 1 adet otomobil için 250.000,00 TL olmak üzere 1.000.000,00 TL araç edinim değeri üzerinden %10 kayıp miktarı hesaplanarak 100.000,00 TL’lik amortisman maliyetine ulaşıldığı, ancak teklif edilen araçların marka, model veya herhangi bir özelliğinin belirtilmediği, Serbest Muhasebeci tarafından imzalanan “Teklif mektubu-Proforma fatura” başlıklı belgede amortisman giderinin 100.000,00 TL olarak ifade edildiği ve düzenlenen Ek-O.6 Satış Tutarı Tespit Tutanağının fatura bilgileri tablosunda hesaplanan tutara yer verildiği, öte yandan söz konusu araçların kendi malı olduğuna dair ruhsat, demirbaş defteri vb. belgelere yer verilmediği, görülmüş olup, açıklamanın bu haliyle mevzuata uygun olmadığı ve başvuru sahibinin bu yöndeki iddiasının yerinde olduğu,

 

  1. f) Başvuru konusu ihalenin personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı niteliğinde olduğu, istekli tarafından işçilik maliyeti hesaplamalarında KİK işçilik modülü kullanıldığı, söz konusu modül üzerinde yapılan hesaplamalarda işçi başına aylık asgari ücretin yüzde yirmisekiz (%28) fazlası oranında aylık ve günlük olmak üzere ayrı ayrı işçilik gideri öngörüldüğü, öngörülen aylık ve günlük giderin ihale konusu işte çalıştırılacağı düzenlenen 1 adet otomobil ve 3 adet minibüs araç için araç başına bir işçi olacak şekilde 4 işçi ve işin süresi olan 58 gün ve 22 ay ile çarpılmak suretiyle toplam işçilik maliyeti hesaplandığı ayrıca şoförlere ödenecek günlük 115,88 TL konaklama bedelinin (isteklice bu tutar hesaplamalarda 116 TL olarak dikkate alınmıştır.) 675 gün olarak belirlenmiş olan konaklama gün sayısı ile çarpımından oluşan 78.300,00 TL’ye açıklamada yer verildiği görülmekte olup,

 

İdari Şartname düzenlemelerinde, ihale konusu işte çalışacak personelin sayısı, süresi, işçilik maliyetine dahil edilecek giderler v.s. hususlara yönelik bir düzenlemeye yer verilmediği, bu çerçevede yapılan açıklamanın yeterli olduğu,

 

  1. h) İş sağlığı giderleri, minibüs ve otomobil ebatında lastik, zincir, lastik değişimi, bakım giderlerine yönelik olarak firmalardan “Teklif mektubu-Proforma fatura” başlıklı bir belgenin sunulduğu, belgelerde süre, sayı, şekil ve araç tiplerine göre lastik ve bakım onarım ayrımına yer verilmediği, söz konusu belgelerin fiyat teklifi olarak kabul edilmesi halinde belge üzerinde yukarıda belirtilen Tebliğin 79.2.2.1’inci maddesindeki “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” şeklindeki ibarenin yer almadığı, ayrıca yine Tebliğin 79.2.3’üncü maddesindeki “Meslek mensubu; üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifi üzerindeki beyanın ve emsal bedel beyanı ile Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaralı tutanaklardaki bilgilerin doğruluğundan sorumludur. Meslek mensubu ibaresinden Yeminli Mali Müşavirler veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler anlaşılır” açıklamasına göre YMM veya SMMM tarafından imzalanıp iletişim bilgileri de yazılmak suretiyle kaşelenmesi gerekmesine karşın Serbest Muhasebeci” tarafından iletişim bilgileri de belirtilerek imzalanıp kaşelendiği ve bu haliyle söz konusu belgelerin mevzuatın öngördüğü koşulları taşımadığı,

 

ı) Öte yandan yine ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan Ek-O6 satış tutarı tespit tutanağında ağırlıklı ortalama birim satış tutarının tespitinde esas alınan fatura bilgileri tablosundaki faturaların incelenmesinde de yukarıda belirtilen “Teklif mektubu-Proforma fatura” başlıklı belgelerde yer alan bilgilerin yer aldığı, araç muayene ve egzoz emisyon giderlerine yönelik TÜVTÜRK, MTV giderlerine yönelik maliye internet çıktılarındaki bilgilere ve serbest muhasebeci tarafından imzalanan amortisman tutarını içeren “Teklif mektubu-proforma fatura” başlıklı belgeye de fatura olarak tabloda yer verildiği, tutanağın tarih ve sayısının bulunmadığı, düzenleyen meslek mensubunun serbest muhasebeci olduğu, bu şartlarda belgenin bu haliyle mevzuata aykırılık taşıdığı ve başvuru sahibinin bu yöndeki iddialarının yerinde olduğu,

 

  1. i) İdarece düzenlenen 23.11.2021 tarihli aşırı düşük teklif açıklama yazısından sözleşme ve genel giderlerin belirlendiği söz konusu gider kalemi için ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından karar pulu ve damga vergisi bedelinin hesaplandığı, ayrıca 190.283,97 TL kar ve öngörülemeyen gider tutarının belirlendiği görülmüş olup, yapılan açıklamada bir aykırılık bulunmadığı,

 

anlaşılmış olup, bu itibarla ihale üzerinde bırakılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamalarının yukarıda belirtilen sebeplerle uygun olmadığı ve teklifinin idarece yeterli görülmesinin mevzuata aykırılık taşıdığı sonucuna ulaşılmıştır.

 

Yine başvuru sahibinin itirazen şikayet başvurusunda yer verdiği en avantajlı ikinci teklif sahibi olan Gıyaseddin Börü tarafından idarece belirlenen önemli teklif bileşenleri doğrultusunda giderlere dair hesaplamalara, yine söz konusu giderleri gösteren fiyat teklifine, TÜVTÜRK’den alınan egsoz gazı emisyon ölçümü, araç muayene fiyat listesi ile MTV için alınan Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi çıktılarına yer verildiği, ayrıca araç takip sistemi işle yazlık kışlık lastikler için DMO’nun satışa sunmuş olduğu çıktıların ve sigorta şirketlerinden alınmış olan poliçelerin sunulduğu görülmüş olup, bu kapsamda yapılan değerlendirme sonuçlarına aşağıda yer verilmiştir.

 

  1. a) İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası eğitim ve sertifika maliyeti, otomobil ve minibüsler için bakım onarım, kiralama  ve zincir bedeline ilişkin Diarkent Turz. Nak. İnş. Tic. Ltd.Şti.’den alınan fiyat teklifinin sunulduğu, belgenin üzerinde Tebliğin 79.2.2.1’inci maddesindeki ibareye yer verildiği, SMMM tarafından iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle imzalanıp kaşelendiği, TÜRMOB kaşesinin de var olduğu ve fiyat teklifinin bu haliyle mevzuata bir aykırılık taşımadığı görülmüş olmakla birlikte anılan Tebliğin 79.2.2.1’inci maddesindeki “Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı (Ek-O.5) veya satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) düzenlenecektir. Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulacaktır.” açıklaması uyarınca “Satış Tutarı Tespit Tutanağı” na açıklama belgeleri arasında yer verilmediği,

 

  1. b) Söz konusu istekli tarafından maliyet giderlerinin ihale süresi göz önünde bulundurularak güncellenmek suretiyle kullanıldığı, yazlık kışlık lastik ve araç takip sistemi için Devlet malzeme Ofisi fiyatlarının kullanıldığı ve söz konusu fiyatların Tebliğin 79.2.2.3’üncü maddesi uyarınca ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olduğu,

 

  1. c) Başvuru konusu ihalenin süresinin 22 ay 58 gün olduğu, araçlara ilişkin motorlu taşıtlar vergisi giderlerinin, ihale konusu işte çalıştırılacak araç tipleri ve toplam araç sayısına göre işin süresi boyunca iki yılın ilk ve ikinci yarısını kapsar biçimde hesaplandığı, MTV giderinin tevsiki için Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi çıktılarının sunulduğu, ihalenin süresi göz önünde bulundurulduğunda yukarıda belirtilen tebliğ açıklaması uyarınca ücretlerde güncelleme yapılarak maliyet belirlendiği,

 

ç) Araçlara ilişkin fenni muayene giderlerinin ve egsoz gazı emisyon ölçüm fiyatının tevsiki için TÜVTÜRK araç muayene listesi çıktılarının sunulduğu, (güncelleme yapılmak sureyle)

 

  1. d) Sözleşme ve genel giderlere yönelik karar pulu, damga vergisi ve KİK payı bedelinin hesaplandığı,

 

  1. e) Konaklama giderlerine ilişkin olarak da günlük 86,33 TL üzerinden maliyetin belirlendiği görülmüş olmakla birlikte, Teknik Şartname’nin “Genel Hususlar” başlıklı 2.6.2.’nci maddesindeki “Şoförlerin personel ile yatılı olarak göreve gönderilmesi halinde yüklenici tarafından şoförlere ödenecek konaklama bedeli için; 115,88 (yüzonbeştürklirasıseksensekizkuruş) TL’den az teklif edilmeyecektir.” düzenlemesi uyarınca konaklama bedeli için en az 115,86 TL olması gereken tutarın anılan istekli tarafından 86,33 TL olarak belirlendiği, görülmüş olup, bu itibarla ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olan Gıyaseddin Börü’nün aşırı düşük teklif açıklamalarının da yukarıda belirtilen nedenlerle uygun olmadığı ve idarece söz konusu isteklinin açıklamalarının yerinde kabul edilmesinin mevzuata aykırılık taşıdığı sonucuna ulaşılmıştır.

 

  1. B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

 

Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, İmre İnşaat Gıda Ltd. Şti.nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması, Gıyaseddin Börü’nün teklifinin reddedilmesi ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

Toplantı No 2022/003
Gündem No 13
Karar Tarihi 12.01.2022
Karar No 2022/UH.I-60