Aşırı düşükte Bakım ve onarım giderini tevsik etmek üzere düzenlenen 2 ayrı fiyat teklifi ile *marka araçlar için  2 ayrı fiyat teklifin sunulduğu, fiyat tekliflerinde her bir gider kaleminin ayrı ayrı birim fiyatları yazılarak gösterildiği, sunulan 4 fiyat teklifinin üzerinde de yazılması zorunlu ibareye yer verilerek ilgili SMMM tarafından imzalanarak kaşe ve mühür basıldığı, eklerinde SMMM tarafından usulüne uygun olarak düzenlenen Satış Tutarı Tespit Tutanaklarına (Ek-O.6), fiyat teklifini düzenleyen firmanın imza sirkülerine ait Gazete ve belgeyi onaylayan SMMM’lerin faaliyet belgelerine yer verildiği tespit edilmiş olup anılan isteklinin bakım ve onarım giderine ilişkin açıklamasının uygun olduğu hk

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 37’nci maddesinde “İhale komisyonunun talebi üzerine idare tekliflerin incelenmesi, karşılaştırılması ve değerlendirilmesinde yararlanmak üzere net olmayan hususlarla ilgili isteklilerden yazılı olarak tekliflerini açıklamalarını isteyebilir. Ancak bu açıklama, hiçbir şekilde teklif fiyatında değişiklik yapılması veya ihale dokümanında yer alan şartlara uygun olmayan tekliflerin uygun hale getirilmesi amacıyla istenilmez ve yapılmaz.

Tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı 36 ncı maddeye göre ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilir. Ancak, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede isteklilerden bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Belirlenen sürede bilgileri tamamlamayan istekliler değerlendirme dışı bırakılır ve geçici teminatları gelir kaydedilir. Bu ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçilir. Bu aşamada, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığı incelenir. Uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü,

 

Anılan Kanun’un “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b)  Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü, gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir…” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi

79.1. Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer aşağıdaki kurallara göre tespit edilir.

79.1.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde kar hariç yaklaşık maliyet tutarı sınır değer olarak kabul edilir.

79.1.2. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde sınır değer;

SD: Sınır değeri,

YM: Yaklaşık maliyeti,

n: İhalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif sayısını,

T1, T2, T3….Tn: İhalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif bedellerini,

R: Sınır Değer Tespit Katsayısını

 79.1.3. 79.1.2 nci maddede yer alan R değeri her yıl 1 Şubat tarihinden geçerli olmak üzere Kurum tarafından belirlenir ve ilan edilir. İhalenin konusu veya işin niteliğine göre Kurum tarafından farklı R değerleri belirlenebilir.

79.2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.  

79.2.1. Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.

79.2.2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak açıklayabilirler.

79.2.2.1. Üçüncü Kişilerden Alınan Fiyat Teklifleri: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı (Ek-O.5) veya satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) düzenlenecektir. Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulacaktır.

Maliyet tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için, fiyat teklifinin mamul/mala ilişkin olması halinde mamul/malın birim fiyatının, tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması; fiyat teklifinin hizmete ilişkin olması halinde ise bu hizmetin birim fiyatının, tutanakta tespit edilen toplam birim maliyetin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.5) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı maliyet tespit tutanağındaki ortalama/toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Satış tutarı tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.6) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin teklife konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup, bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.2.2. Merkezi Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından Ülke Çapında Sunulan Mal ve Hizmetlere İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin merkezi kamu kurum ve kuruluşları tarafından ülke çapında sunulan mal ve hizmetlere ilişkin fiyat tarifeleri veya istekliye verilmiş fiyat teklifleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu yöntemle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için kullanılan fiyatların ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.3. Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından İlan Edilen Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilan edilmiş fiyat tarifeleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu usulle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için ilan edilen fiyatların ihalenin ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.7. İsteklinin Kendi Ürettiği, Aldığı veya Sattığı Mallara İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ait fiyatların kullanılması durumunda, istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre aşırı düşük teklif açıklamasına konu mal için düzenlenen maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) ile açıklama yapılabilir.

Maliyetler dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması ve isteklinin son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde ihale konusu işte kullanılmasını öngördüğü mal miktarının en az yarısı kadar alım yapmış olması gerekir.

Satışlar dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması ve malın ticaretinin isteklinin faaliyet alanında olması gerekir.  

İsteklinin son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde 4734 sayılı Kanun kapsamındaki idarelere açıklama konusu mala ilişkin satış yapmış ve satılan malın idarece kabul edilmiş olması durumunda, maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) sunulmasına gerek bulunmayıp sadece söz konusu satışa ilişkin fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, YMM, SMMM ya da vergi dairesince onaylı suretleri ile de belgelendirme yapılabilir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.2.8. İsteklinin Ortağı Olduğu Tüzel Kişiye Ait İşletmeden Mal Çekmesiyle Oluşan Emsal Bedel: Teklifi oluşturan maliyt bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin ortağı olduğu tüzel kişiye ait işletmeden mal çekmesi veya satın alması durumunda söz konusu malın emsal bedeli ile değerlenmesi gereklidir. Emsal bedelinin tespitinde 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri esas alınır. Bu durumda, Vergi Usul Kanununa göre hesaplanan emsal bedeli gösteren ve istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından hazırlanarak imzalanan ve kaşelenen beyanın verilmesi yeterlidir. Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.3. Meslek mensubu; üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifi üzerindeki beyanın ve emsal bedel beyanı ile Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaralı tutanaklardaki bilgilerin doğruluğundan sorumludur. Meslek mensubu ibaresinden Yeminli Mali Müşavirler veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler anlaşılır.

79.2.4. Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaralı tutanakların son veya bir önceki geçici vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlenmesi zorunludur. Son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminin tespitinde; 4734 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (d) ve (e) bentlerine göre pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde ilk yazılı fiyat tekliflerinin alındığı tarih, diğer ihale usulleri ile yapılan ihalelerde ise ihale tarihi esas alınır.

Örneğin; 11.1.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Ekim-Kasım-Aralık 2013”, 15.7.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Nisan-Mayıs-Haziran 2014” tür.

79.2.5. İşletme hesabına göre defter tutuluyor olması durumunda; yukarıda belirtilen tutanaklar, işletme hesabı defteri ve işletme hesap özeti kayıtlarına göre düzenlenir.

79.2.7. İstekliler tarafından akaryakıt girdisine ilişkin olarak, EPDK tarafından yayımlanan, İstanbul İli, Avrupa Yakasında bulunan bayiler adına beyan edilmiş fiyatların ortalamasını yansıtan En Yüksek İşlem Hacimli 8 Firmanın Akaryakıt Fiyatlarına İlişkin Raporda yer alan fiyatların %90’ının altında sunulan açıklamalar geçerli kabul edilmez. Motorin veya benzine yönelik olarak öngörülen tutarın TL/lt cinsinden hesaplanmasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun ilgili düzenlemeleri dikkate alınacaktır.

79.3. İdarelerin aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirilmesine ilişkin aşağıdaki düzenlemeleri de dikkate almaları gerekmektedir.

79.3.1. Teklifi aşırı düşük olarak tespit edildikten sonra yukarıdaki yöntemlere göre usulüne uygun açıklama yapan isteklilerin teklifleri geçerli kabul edilir. Hayatın olağan akışına veya ticari gereklere aykırılık gibi nedenlerle teklifler reddedilemez.

79.3.2. 79.2.2 nci maddede yer alan yöntemlerden herhangi biri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda, istekli tarafından gerekçesi belirtilmek suretiyle, ilgili mevzuatına göre ihale tarihinden önceki son 12 ay içinde düzenlenen açıklamaya elverişli diğer bilgi ve belgeler kullanılarak da açıklama yapılabilir.

79.3.3. Kurumca hazırlanan “İşçilik Hesaplama Modülü” ne (www.ihale.gov.tr) adresinden ulaşılabilecek olup, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde tekliflerin değerlendirilmesi bağlamında sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti hesabında işçilik hesaplama modülünün kullanılması zorunludur.

79.3.4. Hizmet alım ihalelerinde herhangi bir sigorta giderinin aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak kabul edilmesi durumunda, isteklilerce sigorta acentelerinden alınan poliçe, fiyat teklifi veya sözleşmelerin ekine ihale dokümanında yer alan teminat tutarları üzerinden teklif ettikleri sigorta prim tutarlarıyla sigorta hizmetini gerçekleştirebileceklerine ilişkin, ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veya bölge müdürlüğünden alınan teyit yazısının eklenmesi ve bu yazının yetkili kişilerin imzasını taşıması gereklidir. Ancak sigorta şirketlerinin genel müdürlük veya bölge müdürlükleri tarafından imzalanmış poliçe veya fiyat teklifleri için teyit alınması zorunlu değildir. Sigorta giderinin tevsiki için sunulan belgenin işin süresinin tamamını kapsaması gerekmektedir. Ancak birden fazla yılı kapsayan ya da ihale tarihi ile işin başlangıç tarihinin farklı yıllara ait olduğu işlerde ilk yıl için alınan sigorta teklifinin ihale tarihi itibarıyla en son açıklanmış olan Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi “On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı (%)” tablosundaki oran esas alınmak suretiyle güncellenerek diğer yıllar için kullanılması mümkündür. Örneğin; sözleşme süresi 3 yıl, ihale tarihi 1/11/2019, işe başlama tarihi 1/1/2020 olan bir ihalede, ihale tarihi itibarıyla yıllık 100 TL olan sigorta prim tutarı maliyet kalemi,  Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı tablosunda en son açıklanmış olan 2019 yılı Eylül ayı değişim oranı (%26,44) üzerinden; 2020 yılı için (100 TL*1,2644) 126,44 TL; 2021 yılı için (126,44 TL*1,2644) 159,87 TL; 2022 yılı için (159,87 TL*1,2644) 202,14 TL olarak hesaplanacaktır.

79.3.5. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarına ilişkin yapılan aşırı düşük teklif açıklamasında, sözleşme giderleri ve genel giderlerin % 4 oranında hesaplanması söz konusu olmayacak, sözleşme giderleri ilgili mevzuatına göre hesaplanmak suretiyle açıklama yapılacaktır.

79.3.6. İhale dokümanında fiyat farkı verileceğine ilişkin düzenleme bulunmayan ve birden fazla yılı kapsayan ya da ihale tarihi ile işin başlangıç tarihinin farklı yıllara ait olduğu işlere ilişkin aşırı düşük teklif sorgulaması yazısında idarece önemli bir bileşen olarak belirtilen ve istekliler tarafından ihale tarihi itibarıyla artış oranı ve/veya tutarı tespit edilemeyen motorlu taşıtlar vergisi, araç muayene işlemleri gibi giderler ile mali yükümlülükler ve/veya tarife bedellerinin, sonraki yıllara ilişkin bedelleri, ilk yıl için öngörülen bedelin, ihale tarihi itibarıyla en son açıklanmış olan Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi “On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı (%)” tablosundaki oran üzerinden güncellenerek hesaplanır. Örneğin; sözleşme süresi 3 yıl, ihale tarihi 15/11/2019, işe başlama tarihi 1/1/2020 olan bir ihalede, motorlu taşıtlar vergisi tutarı ihale tarihi itibarıyla yıllık 100 TL olan maliyet kalemiz Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı tablosunda en son açıklanmış olan 2019 yılı Ekim ayı değişim oranı (%22,58) üzerinden; 2020 yılı için (100 TL*1,2258) 122,58 TL; 2021 yılı için (122,58 TL*1,2258) 150,26 TL; 2022 yılı için (150,26 TL*1,2258) 184,19 TL olarak hesaplanacaktır.” açıklamaları yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değer hesaplar.

33.2. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Verilen hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen teklifler, geçerli teklif olarak belirlenir. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 40.1 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır.” düzenlemesine,

 

Teknik Şartname’nin “İşin Niteliği” başlıklı 1’inci maddesinde “Bakanlık personelinin, ekteki güzergâh listesinde belirtilen; Ankara’nın muhtelif semtlerinden sabah alınarak, Hakkı Turayliç Caddesi No:5 Emek/Çankaya adresindeki Bakanlık Sitesi ile Macunköy Macun Mahallesi 177 Cadde No:24 Yenimahalle adresindeki Ek Hizmet binasına (mesai başlama saatinde) getirilmesi ve (akşam mesai bitiminde) adı geçen hizmet binalarından alınarak, alındıkları semtlere götürülmesi;

      Ayrıca, Bakanlık sitesine servis yapan araçlardan, (sabah personeli Bakanlık sitesine getirdikten sonra), 27 kapasiteli 5 araçla, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı No:128/A Maltepe, 27 kapasiteli 3 araçla Macunköy Macun Mahallesi 177 Cadde No:24 Yenimahalle adresindeki Ek hizmet binalarında çalışan personelin Bakanlık sitesine, sabah ve akşam (mesai saatleri başlama ve bitiminde) getirilip götürülmesi işidir.” düzenlemesine,

 

Anılan Şartname’nin “Fiziki Miktarı ve Türü” başlıklı 2’nci maddesinde “01.01.2022 – 31.12.2022 tarihleri arasında toplam 252 iş günü, ekli güzergah listesinde belirtilen semtlerden;

 – 4 adet 50 yolcu kapasiteli otobüs,

 – 9 adet 27 yolcu kapasiteli midibüs,

 – 30 adet 21 yolcu kapasiteli minibüs,

 – 19 adet 18 yolcu kapasiteli minibüs,

olmak üzere toplam 62 adet (C) plakalı araçla personel taşıma hizmetidir.

Bu işte 62 C plakalı araç çalıştırılacak olup bu araçlardan 2 otobüs, 5 midibüs, 6 minibüs olmak üzere toplam 13 aracın teklif sahibi yüklenicinin özmalı olması şartı aranacaktır. Bu araçların yüklenicinin envanterinde kayıtlı olması ve ihale konusu işte fiilen çalıştırılması gerekmektedir. Yüklenici araç ruhsatlarını sözleşme aşamasında sunmak zorundadır.” düzenlemesine,

 

Aynı Şartname’nin “Servis Araçlarına İlişkin Hususlar” başlıklı 3’üncü maddesinde “…3.1. Personel taşımacılığında kullandırılacak araçlar en az 2014 model ve üzeri, olup; Trafik Kanunu ile Karayolları Trafik Tüzüğü Hükümleri ve Standardizasyon kriterlerine uygun olacaktır…

3.9. Personel taşımasında kullanılacak servis araçları ve araçların vergi, resim, harç, ulaşım ve her türlü giderleri (Bakım, onarım, akaryakıt gideri, yedek parça, lastik, sürücü, sigorta) yükleniciye ait olacaktır.” düzenlemesine,

 

Anılan Şartname’nin “Sigorta, Tazminat ve Zorunlu Belgeler” başlıklı 5’inci maddesinde “…5.2. Yüklenici servis hizmetinde kullanılacak araçlar için, ilgili yasa ve yönetmelik hükümleri uyarınca Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası, Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası ve Karayolu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortasını yaptırmak zorundadır. Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası bulunmayan servis araçları ile personel taşımacılığı yapamaz. Yükleniciler araçların ruhsatlarının, zorunlu trafik sigorta poliçelerinin, zorunlu personel ferdi kaza koltuk sigortası poliçelerinin, vergi dairesine yatırılan makbuzların, egzoz pullarına ait belgelerin, çalıştırılacak servis araçlarına ait Özel Servis Aracı Uygunluk Belgelerinin, çalıştırılacak servis araçlarına ait Özel Servis Aracı Çalışma Ruhsatlarının birer suretlerini yüklenici idareye verecektir. Verilen bu belgelerin yanında asılları da getirilecek, idarenin kontrolünden sonra asılları yükleniciye geri verilecektir.” düzenlemesine yer verildiği ve Teknik Şartname ekinde güzergâh listesinin aşağıdaki şekilde oluşturulduğu görülmüştür.

 

Hat
No

Hattın Adı

Gidiş-Dönüş Km.

Aracın Türü

Aracın
Kapasitesi

1

Çayyolu-Yaşamkent-Konutkent

55

Minibüs

18

2

Çayyolu-Ümitköy

40

Minibüs

21

3

Çayyolu-Türkkonut

50

Minibüs

18

4

Çayyolu-Koru

45

Minibüs

18

5

Tukuvaz Evleri

50

Midibüs

27

6

Gölbaşı- Toki

50

Minibüs

21

7

Dikmen-İlker

25

Minibüs

21

8

Dikmen Sinan

18

Minibüs

18

9

Dikmen-Öveçler

 

20

Minibüs

21

10

Dikmen-Sokullu

18

Minibüs

18

11

Dikmen-Keklikpınarı

30

Minibüs

18

12

Çiğdem -Yüzüncü Yıl

20

Minibüs

21

13

Balgat- Cevizlidere

15

Minibüs

21

14

Çankaya-Oran Sitesi-Yıldız

28

Minibüs

21

15

Çankaya-Birlik Mahallesi

30

Minibüs

21

16

Çankaya-Aşağı- Ayrancı

15

Minibüs

18

17

Çankaya-Küçükesat

15

Minibüs

18

18

Çankaya-Seyranbağları

 

18

Minibüs

18

19

Çankaya-Sıhhıye-Topraklık

 

15

Minibüs

18

20

Akdere-İncesu

 

26

Minibüs

18

21

Abidinpaşa-Cebeci

 

22

Minibüs

21

22

Abidinpaşa-Natoyolu

 

30

Midibüs

27

23

Mamak-Kayaş Yeniyol

 

40

Minibüs

21

24

Mamak-Kayaş Eskiyol

 

30

Minibüs

21

25

Altındağ-Örnek-Telsizler

 

25

Minibüs

18

26

Altındağ-Telsizler-H.Gazi-Karapürçek

 

46

Minibüs

21

27

Aydınlıkevler-Türkiş

 

30

Minibüs

21

28

Hasköy-Pursaklar

 

70

Minibüs

21

29

İncirli-Basınevleri

 

30

Minibüs

21

30

Keçiören-Çaldıran

 

30

Minibüs

21

31

Keçiören-Şose

 

33

Midibüs

27

32

Keçiören-Tepebaşı

 

30

Minibüs

21

33

Keçiören-Bağlum

 

45

Midibüs

27

34

Keçiören-Sanatoryum-Atapark

 

30

Minibüs

21

35

Etlik-Esertepe

 

35

Minibüs

21

36

Etlik-Aşağı Eğlence

 

30

Minibüs

21

37

Etlik-Ayvalı

 

28

Minibüs

21

38

Yenimahalle-Kardeşler

 

25

Minibüs

21

39

Demetevler – Serhat

 

35

Minibüs

21

40

Karşıyaka-Şentepe-Kuzey Yıldız

 

50

Minibüs

18

41

Karşıyaka-Şentepe-Suadiye

 

40

Minibüs

18

42

Karşıyaka-Şentepe-Çamlıca

 

35

Minibüs

21

43

Batıkent-Ostim-İlkyerleşim-Kardelen

 

40

Minibüs

21

44

Batıkent-Jandarma-Uğurmumcu-Kent Koop

 

35

Minibüs

21

45

Batıkent-Yeni Batı Mah.-Mesa

 

40

Minibüs

21

46

Batıkent-Çakırlar

 

52

Minibüs

21

47

Eryaman-1.-2.  Etap

 

45

Otobüs

50

48

Eryaman-3. Etap Güzelkent

 

44

Otobüs

50

49

Eryaman-5.6 Etap

 

55

Midibüs

27

50

Eryaman-Devlet Mahallesi

 

50

Midibüs

27

51

Fatih Mahallesi-Törekent

 

70

Midibüs

27

52

Sincan-Dlh Lojmanları

 

58

Otobüs

50

53

Sincan – Merkez

 

55

Midibüs

27

54

Elvankent-Etimesgut

 

60

Otobüs

50

55

Bağlıca

 

45

Midibüs

27

56

Sincan-11,12 Cadde-Osmanlı Mah.

60

Minibüs

21

57

(Araştırma) Esat-Ayrancı – 100.Yıl-Balgat

 

42

Minibüs

18

58

(Araştırma) Etlik-Yenimahalle

 

50

Minibüs

18

59

(Araştırma) Keçiören

 

66

Minibüs

21

60

(Araştırma) Batıkent

 

30

Minibüs

18

61

(Araştırma) Fatih – Eryaman

 

44

Minibüs

18

62

(Araştırma) Sincan – Etimesgut

42

Minibüs

18

 

 

2335

 

1415

 

İdare tarafından sınır değerin altında teklif sunan Özgün-Tur Sey. ve Tic. Ltd. Şti. – AC Turz. Taş. İnş. ve San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı ile Kaya Sey. Turz. San. ve Dış. Tic. Ltd. Şti.ne gönderilen aşırı düşük teklif açıklama talebi yazısında “İdaremizce 07.12.2021 tarihinde yapılan “Personel Taşıma (Servis) Hizmet Alımı” (İKN: 2021/677790) ihalesine, sunmuş olduğunuz teklif fiyatı, İhale Komisyonunca, Kamu İhale Kurumunun “sınır değer hesaplama modülüne” göre yaptığı hesaplama sonucunda, sınır değerin altında olduğu tespit edilmiştir.

Bu nedenle, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 38. maddesi uyarınca, şirketinizin söz konusu ihaleye sunduğu teklif fiyatındaki teklif bileşenlerinin (1-Akaryakıt Maliyeti 2-Amortisman gideri (EK5-EK6) 3-Araç periyodik bakım ve onarım gideri (EK5-EK6) 4-Motorlu taşıtlar vergisi 5-Zorunlu mali sorumluluk sigortası 6-Araçların muayene bedelleri 7-Zorunlu koltuk sigortası 8-Kiralık araç maliyeti (EK5-EK6) 9-Personel(sürücü) maliyeti 10-Lastik giderleri (EK5-EK6) 11-Sözleşme giderleri 12-Özel servis aracı izin belge bedelleri) kanıtlayıcı belgeler ile birlikte ayrıntılı yazılı açıklama yapılması gerekmektedir.

Tebliğ tarihinden itibaren üç (3) iş günü içinde istenilen tüm bilgi ve belgelerle birlikte yazılı açıklamayı Başkanlığımıza göndermeniz hususunda gereğini rica ederim.” ifadelerine yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddiaları çerçevesinde ihale üzerinde bırakılan Özgün-Tur Sey. ve Tic. Ltd. Şti. – AC Turz. Taş. İnş. ve San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığının aşırı düşük teklif açıklaması incelendiğinde;

 

a) Kiralık araçların tevsiki için 49 adet 2017 model 22+1 Volkswagen Crafter, 9 adet 2017 model Otokar Sultan ve 4 adet 2017 model 50+1 Temsa Maraton olmak üzere toplam 62 araç için fiyat teklifi alındığı, ancak fiyat teklifinin pilot ortak Özgün-Tur Sey. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından düzenlendiği, ilgili mevzuat düzenlemeleri çerçevesinde isteklilerin kendi malı olan makine, teçhizat ve diğer ekipmanın ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile tevsik edileceği, ihale üzerinde bırakılan isteklinin pilot ortağına ait araçlar için düzenlenen fiyat teklifinin mevzuata uygun olmadığı anlaşıldığından anılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasının bu yönüyle reddedilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

b) Anılan istekli tarafından, işin yapımı esnasında öz mal araç kullanmayı planlamadıklarından amortisman maliyeti hesaplaması yapmadıkları ifade edilmiş olmakla birlikte Teknik Şartname’nin 2’nci maddesi çerçevesinde 2 otobüs, 5 midibüs ve 6 minibüs olmak üzere toplam 13 aracın isteklinin kendi malı olması şartı getirildiği ve aşırı düşük teklif açıklama talebi yazısında da amortisman giderine ilişkin açıklama talep edildiği, söz konusu yazıya süresi içerisinde itiraz edilmediği ve bu haliyle kesinleştiği anlaşıldığından amortisman giderine yönelik açıklama yapılması gerektiği halde bu hususta açıklamada bulunmayan ihale üzerinde bırakılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasının bu yönüyle mevzuata uygun olmadığı tespit edilmiştir.

 

c) Personel giderine ilişkin olarak 62 şoför ve 1 ulaşım müdürü için günlük 3 saatlik çalışma üzerinden işçilik hesaplaması yapıldığı, ihale kapsamında 62 aracın günlük toplam 2335 km yol kat edeceği ve ihale dokümanında şoförlerin çalışma süresine yönelik açık bir belirleme yapılmadığı göz önünde bulundurulduğunda araç başı ortalama 37,62 km yol kat edileceği, bu çerçevede araç başı 3 saatlik bir çalışma öngörülmesinde mevzuata aykırılık bulunmadığı anlaşılmış olup başvuru sahibinin bazı güzergâhlarda 5 saatlik çalışma gerçekleştirilmesi gerektiği yönündeki iddiası yerinde bulunmamıştır.

 

Öte yandan ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından ihalenin ve açıklamanın yapıldığı 2021 yılında geçerli saatlik asgari ücret üzerine %19,44 olarak belirtilen yeniden değerleme oranı üzerinden hesaplanan tutarın eklenmesi suretiyle birim maliyetin tespit edildiği görülmekle birlikte Türkiye İstatistik Kurumunun resmi internet sitesinde ilan edilen ihale tarihinde geçerli olan yurtiçi üretici fiyatları endeksi “on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı (%)” incelendiğinde Kasım 2021 yılına ait on iki aylık ortalamalara göre değişim oranının %38,94 olduğu anlaşıldığından ihale üzerinde bırakılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasının bu yönüyle mevzuata uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

d) Sigorta giderine ilişkin olarak Türk Nippon Sigorta A.Ş. İç Anadolu Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen fiyat teklifinin sunulduğu, fiyat tekliflerinin üzerinde “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yer almadığı görülmekle birlikte sunulan fiyat teklifinin Kamu İhale Genel Tebliği’nin sigorta giderlerine özel olarak düzenlenen 79.3.4’üncü maddesine uygun olduğu anlaşıldığından söz konusu açıklamanın mevcut haliyle geçerli olduğu sonucuna varılmıştır.

 

e) Araç muayene ve motorlu taşıtlar vergisi giderlerinin hesabında yurtiçi üretici fiyatları endeksi “on iki aylık ortalamalara göre değişim oranının Kasım 2021 yılına ait %38,94 üzerinden hesaplanmadığı daha düşük şekilde %19,44 oranı üzerinden hesaplandığı tespit edilmiş olup anılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasının bu yönüyle mevzuata uygun olmadığı anlaşılmıştır.

 

f, g, h, ı) Yakıt gideri, sözleşme giderleri, lastik gideri ve bakım onarım giderlerinin mevzuata uygun olarak açıklandığı, başvuru sahibi tarafından belirtilen sökme, takma ve zincir giderinin idarece önemli teklif bileşeni olarak belirlenmediğinden sökme, takma ve zincir giderine ilişkin açıklama sunulmasına gerek olmadığı tespit edilmiştir.

 

Yapılan tespitler çerçevesinde ihale üzerinde bırakılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasının mevzuata uygun olmadığı anlaşıldığından anılan isteklinin açıklamasının reddedilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

 

Başvuru sahibinin iddiaları çerçevesinde ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi Kaya Sey. Turz. San. ve Dış. Tic. Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif açıklaması incelendiğinde;

 

a) Kiralık araçları tevsik etmek üzere 13 adet 20 koltuk kapasiteli 2021 model Mercedes Sprinter, 42 adet 30 koltuk kapasiteli Temsa Prestij ve 2 adet 52 koltuk kapasiteli Temsa Safir marka ve model araçlar için Elanur Seyh. Turz. Nak. İnş. Teks. Gıda San. Tic. Ltd. Şti. tarafından 14.12.2021 tarihinde düzenlenen fiyat teklifinin sunulduğu, fiyat teklifi üzerinde yazılması zorunlu ibareye yer verilerek ilgili SMMM tarafından imzalanarak kaşe ve mühür basıldığı, fiyat teklifinin ekinde SMMM tarafından usulüne uygun olarak düzenlenen satış tutarı tespit tutanağına (Ek-O.6), fiyat teklifini düzenleyen Elanur Seyh. Turz. Nak. İnş. Teks. Gıda San. Tic. Ltd. Şti.nin imza sirkülerine, Ticaret Sicil Gazetesine ve belgeyi onaylayan SMMM’nin faaliyet belgesine yer verildiği görülmüş olup sunulan fiyat teklifinin mevzuata uygun olduğu, satış tutarı tespit tutanağının (Ek-O.6) fiyat teklifi ile uyumlu olduğu ve teklif edilen araçların Teknik Şartname düzenlemelerini karşıladığı tespit edildiğinden başvuru sahibinin ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi Kaya Sey. Turz. San. ve Dış. Tic. Ltd. Şti.nin kiralık araçlara yönelik iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

b) Kendi malı araçların tevsiki için ilgili SMMM tarafından 14.12.2021 tarihinde düzenlenen demirbaş listesinin sunulduğu, anılan listede 3 adet 2021 model 20 koltuk kapasiteli Mercedes Sprinter, 3 adet 2021 model 19 koltuk kapasiteli Mercedes Sprinter, 4 adet 2021 model 30 koltuk kapasiteli Temsa Prestij, 1 adet 2019 model 30 koltuk kapasiteli Temsa Prestij ve 2 adet 2016 model 52 koltuk kapasiteli Temsa Safir marka ve model aracın plaka, motor ve şasi numaralarına ve edinim bedellerine ayrı ayrı yer verildiği görülmüş olup kendi malı araçların tevsiki için sunulan belgenin mevzuata uygun olduğu tespit edilmiştir.

 

Öte yandan amortisman giderinin hesaplamasında demirbaş listesinde yer verilen edinim bedelleri üzerinden %20 oranında normal amortisman ayrılarak hesaplama yapıldığı tespit edilmiş olup yapılan tespitler çerçevesinde anılan isteklinin amortisman gideri hesaplamasının mevzuata uygun olduğu anlaşıldığından başvuru sahibinin konuya ilişkin iddiası yerinde bulunmamıştır.

 

c) Personel giderine ilişkin olarak 70 şoför için günlük 3 saatlik çalışma üzerinden, koordinasyonu sağlayacak 1 personel için asgari ücret üzerinden işçilik hesaplaması yapıldığı, ihale kapsamında 62 aracın günlük toplam 2335 km yol kat edeceği ve ihale dokümanında şoförlerin çalışma süresine yönelik açık bir belirleme yapılmadığı göz önünde bulundurulduğunda araç başı ortalama 37,62 km yol kat edileceği, bu çerçevede araç başı 3 saatlik bir çalışma öngörülmesinde mevzuata aykırılık bulunmadığı, kaldı ki anılan istekli tarafından 62 şoför üzerinden değil 70 şoför üzerinden açıklama yapıldığı anlaşılmış olup başvuru sahibinin bazı güzergâhlarda 5 saatlik çalışma gerçekleştirilmesi gerektiği yönündeki iddiası yerinde bulunmamıştır.

 

Personel giderine ilişkin maliyet hesaplamasına bakıldığında 2021 yılında geçerli saatlik asgari ücret üzerine personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım ihalelerinde hesaplanan sözleşme ve genel giderler dahil edilmek suretiyle tespit edilen saatlik 20,26 TL asgari ücretin %38,94 oranında (Türkiye İstatistik Kurumunun resmi internet sitesinde ilan edilen ve ihale tarihinde geçerli olan Kasım 2021 yılına ait yurtiçi üretici fiyatları endeksi on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı) güncellemesi yapılarak saatlik 28,14 TL üzerinden maliyet hesabı yapıldığı görülmüş olup yapılan açıklamanın mevzuata uygun olduğu anlaşıldığından başvuru sahibinin konuya ilişkin iddiası yerinde bulunmamıştır.

 

d) Sigorta giderine ilişkin olarak Zurich Sigorta A.Ş. Orta Anadolu Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen fiyat teklifi ile Zurich Sigorta A.Ş.ye ait imza sirküleri ile Ticaret Sicil Gazetesinin sunulduğu, zorunlu mali sorumluluk sigortasına ilişkin 70 adet araç için 380.000,00 TL, zorunlu koltuk sigortasına ilişkin 70 adet araç için 119.700,00 TL fiyat teklif edildiği, fiyat teklilerinin üzerinde “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yer almadığı görülmekle birlikte sunulan fiyat teklifinin Kamu İhale Genel Tebliği’nin sigorta giderlerine özel olarak düzenlenen 79.3.4’üncü maddesine uygun olduğu anlaşıldığından söz konusu açıklamanın mevcut haliyle geçerli olduğu sonucuna varılmıştır.

 

e) Araç muayene giderini tevsik etmek üzere Tüvtürk internet sitesinden 13.12.2021 tarihli araç muayene fiyat listesi ile egzoz gazı emisyon ölçüm fiyatı listesinin sunulduğu, maliyet hesaplamasının ise her bir araç için belirtilen listede yer alan fiyatlar Kasım 2021 yılına ait yeniden değerleme oranı (%38,94) üzerinden güncellenerek yapıldığı tespit edilmiş olup bu çerçevede anılan isteklinin araç muayene giderine ilişkin açıklamasının mevzuata uygun olduğu sonucuna varılmıştır.

 

Motorlu taşıtlar vergisi giderlerini tevsik etmek üzere “gib.gov.tr” internet çıktılarının sunulduğu ve maliyet hesaplamasının belirtilen sitede yer alan fiyatların Kasım 2021 yılına ait yeniden değerleme oranı (%38,94) üzerinden güncellenerek yapıldığı tespit edilmiş olup bu çerçevede anılan isteklinin motorlu taşıtlar vergisi giderine ilişkin açıklamasının mevzuata uygun olduğu sonucuna varılmıştır.

 

f) Akaryakıt giderinin toplam 70 araç için güzergâh listesinde yer alan mesafeler ve ilave olabilecek 10 kilometre mesafede hesaba katılarak her bir araç için ayrı ayrı hesaplandığı, akaryakıt fiyatının tevsiki için EPDK tarafından yayımlanan ihale ilan tarihi ile ihale tarihi arasında geçerli olan 06.12.2021 tarihli petrol piyasası bayi satış fiyatı bülteninin sunulduğu, araçların yakıt sarfiyatını tevsik etmek üzere Mercedes marka araçlar için markanın resmi internet sitesinde yer alan kataloğun, Temsa marka araçlar için ise markanın Ankara’daki iki yetkili servisinden biri olan Üçkardeşler Serv. Hiz. Oto. Eml. İnş. Gıda Tic. Ltd. Şti. tarafından düzenlenen araçların marka ve modellerine göre yakıt sarfiyatını gösteren belgenin sunulduğu tespit edilmiş olup yakıt giderine ilişkin açıklamanın mevzuata uygun olduğu anlaşıldığından başvuru sahibinin konuya ilişkin iddiası yerinde bulunmamıştır.

 

g) Sözleşme damga vergisinin binde 9,48, ihale karar pulu giderinin binde 5,69 ve KİK payının onbinde 5 üzerinden mevzuata uygun olarak hesaplandığı görülmüş olup başvuru sahibinin konuya ilişkin iddiası yerinde bulunmamıştır.

 

h) Lastik giderini tevsik etmek üzere her bir marka model aracın lastik ebatlarını gösteren katalogların ve Yaşar Oto. Lastik San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından 14.12.2021 tarihinde düzenlenen fiyat teklifinin sunulduğu, fiyatların her bir model için yazlık ve kışlık olmak üzere ayrı ayrı belirtildiği, fiyat teklifi üzerinde yazılması zorunlu ibareye yer verilerek ilgili SMMM tarafından imzalanarak kaşe ve mühür basıldığı, fiyat teklifinin ekinde SMMM tarafından usulüne uygun olarak düzenlenen Satış Tutarı Tespit Tutanağı’na (Ek-O.6), fiyat teklifini düzenleyen Yaşar Oto. Lastik San. ve Tic. Ltd. Şti.nin imza sirkülerine, Ticaret Sicil Gazetesine ve belgeyi onaylayan SMMM’nin faaliyet belgesine yer verildiği görülmüş olup sunulan fiyat teklifinin mevzuata uygun olduğu, Satış Tutarı Tespit Tutanağı’nın (Ek-O.6) fiyat teklifi ile uyumlu olduğu, öte yandan başvuru sahibi tarafından belirtilen sökme, takma ve zincir giderinin idarece önemli teklif bileşeni olarak belirlenmediğinden sökme, takma ve zincir giderine ilişkin açıklama sunulmasına gerek olmadığı tespit edilmiş olup yapılan tespitler çerçevesinde başvuru sahibinin konuya ilişkin iddiası yerinde bulunmamıştır.

 

ı) Bakım ve onarım giderini tevsik etmek üzere Mercedes Sprinter 516 CDI 19+1 ve Mercedes Sprinter 516 CDI 18+1 marka araçlar için Carpartner Yrd. Des. Hiz. Oto. Nak. Taah. Tic Ltd. Şti. tarafından 14.12.2021 tarihinde düzenlenen 2 ayrı fiyat teklifi ile Temsa Prestij ve Temsa Safir marka araçlar için Üçkardeşler Serv. Hiz. Oto. Eml. İnş. Gıda Tic. Ltd. Şti. tarafından 14.12.2021 tarihinde düzenlenen 2 ayrı fiyat teklifinin sunulduğu, fiyat tekliflerinde her bir gider kaleminin ayrı ayrı birim fiyatları yazılarak gösterildiği, sunulan 4 fiyat teklifinin üzerinde de yazılması zorunlu ibareye yer verilerek ilgili SMMM tarafından imzalanarak kaşe ve mühür basıldığı, eklerinde SMMM tarafından usulüne uygun olarak düzenlenen Satış Tutarı Tespit Tutanaklarına (Ek-O.6), fiyat teklifini düzenleyen firmanın imza sirkülerine, Ticaret Sicil Gazetesine ve belgeyi onaylayan SMMM’lerin faaliyet belgelerine yer verildiği tespit edilmiş olup anılan isteklinin bakım ve onarım giderine ilişkin açıklamasının uygun olduğu anlaşılmıştır.

Toplantı No 2022/009
Gündem No 26
Karar Tarihi 16.02.2022
Karar No 2022/UH.I-257