aşırı düşükte ürün maliyetinin tevsiki için yine demirbaş listesinin kullanıldığı, yaklaşık maliyet içerisinde söz konusu girdinin rayicinin *olarak belirtildiği, anılan girdinin güncel rayicinin* TL olduğu, isteklinin ise demirbaş listesinde yer alan gps setinin KDV hariç alış tutarı üzerinde kalan * TL bedeli analizlerinde kullandığı, rayicin güncel bedeli ile arasındaki bedel farkının yüksek olduğu hususu göz önüne alındığında Tebliğ maddesinde belirtilen hesaplamaların yapılmadan doğrudan *TL kullanılması durumu mevzuata uygun bulunmamıştır

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri (Değişik: 6/2/2014-6518/47 md.) değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b)  Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

Kurum, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca yaklaşık maliyeti 8 inci maddede öngörülen eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkilidir. İhale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır.” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin 45’inci maddesinde “…45.1.2. Sınır değerin altındaki teklif sahiplerinden yaklaşık maliyetin % 80’lik bölümünü oluşturan iş kalemleri/gruplarına ilişkin ayrıntılar yazılı olarak istenir. Bu çerçevede; istenen açıklamanın niteliği dikkate alınarak, isteklilere beş (5) iş gününden az olmamak üzere makul bir süre verilir. Yazıda ayrıca, ihale konusu işe özgü alanlara (malzeme ocağı vb.) ilişkin olan ve açıklama istenecek girdi niteliğinde bulunan nakliyelere dair yaklaşık maliyet hesabında esas alınan mesafeler belirtilir.

45.1.2.1. İhale komisyonunca, (38.1) maddesi kapsamında idarece hazırlanan “sıralı iş kalemleri/grupları listesi” kullanılarak yaklaşık maliyetin % 80’lik kısmına giren iş kalemleri/grupları belirlenir.

Sıralı listeye göre, tutarlarının yaklaşık maliyete oranlarının kümülatif toplamı % 80 oranına kadar olan iş kalemleri/grupları ile kümülatif toplama eklendiğinde % 80 oranının aşılmasına neden olan iş kalemi/grubu, sorgulamaya tabi tutulacak olan iş kalemleri/grupları olarak belirlenecektir. Bunların dışında kalan iş kalemleri/grupları için sorgulama yapılmayacaktır.

45.1.2.2. İhale komisyonu tarafından, açıklama istenilmesi gereken iş kalemleri/gruplarına ait idarece (38.1) maddesine göre oluşturulan “sıralı analiz girdileri listesi” kullanılarak tutarı kar ve genel gider hariç analiz toplamının % 3’üne eşit ve bu tutarın altında olan analiz girdileri tespit edilecektir.

Yaklaşık maliyeti oluşturan iş kalemi/grubu analizlerindeki analiz girdilerinden, tutarı kar ve genel gider hariç analiz toplamının %3’üneeşit ve altında olanlar için isteklilerden açıklama yapılması istenilmeyecektir.

Tutarı, kar ve genel gider hariç analiz toplamının % 3’üne eşit veya altında olması nedeniyle sorgulamaya tabi tutulmayacak analiz girdilerinin tutarlarının kümülatif toplamının kar ve genel gider hariç analiz toplamının %15’ini aşması durumunda; en küçük tutardan itibaren kümülatif toplamda % 15’lik tutarın aşılmasına neden olan analiz girdisi belirlenecek, tutarı bu girdinin tutarından daha az olan girdiler için açıklama istenilmeyecektir.

Aynı girdinin yaklaşık maliyeti oluşturan birden fazla iş kalemi/grubunun analizinde yer alması halinde bu girdinin oranı her analiz için ayrı ayrı değerlendirilerek analiz toplamının % 3’ünün altında kalıp kalmadığına göre işlem yapılır. Herhangi bir analizdeki oranı %3’ün üstünde olan analiz girdisi için açıklama istenilecektir.

Analizlerdeki işçilik girdisi, tutarları analiz toplamının % 3’üne eşit veya altında olsa dahi, açıklama istenilmeyecek girdiler arasında yer alamaz.  

45.1.2.3. İhale komisyonu teklifleri aşırı düşük olarak tespit edilen isteklilerden (45.1.2.1) maddesinde belirlediği iş kalemleri/grupları için isteyeceği açıklama ile ilgili yazıda, (45.1.2.2) maddesine göre açıklama istenilmeyecek olan analiz girdilerini de belirtecektir.

İstekliler, teklifi kapsamında yer alan iş kalemleri/grupları için hazırlayacakları analizlerde (45.1.2.2) maddesine göre açıklama istenilmeyecek olan analiz girdileri de dahil analizlerini oluşturan tüm girdileri göstereceklerdir.

45.1.13 Teklifi aşırı düşük bulunan isteklilerin, tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili olarak 4734 sayılı Kanunun 38 inci maddesi uyarınca yapacakları açıklamada, sorgulamaya konu iş kalemlerine/gruplarına ilişkin analizler ile bu analizlere dayanak teşkil eden bilgi ve belgeleri sunmaları gerekmektedir.

İsteklilerin analizlerine dayanak teşkil eden bilgi ve belgeler;

a. Üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifleri,

b. Çimento ve demir ürünleri için ilan edilmiş üretici fiyat tarifeleri,

c. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından sunulan mal ve hizmetlere ilişkin ilan edilmiş fiyat tarifeleri veya bunlardan alınmış fiyat teklifleri,

ç. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilgili mal veya hizmetlere ilişkin ilan edilen asgari fiyatlar,

d. Ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanakları,

e. Stoğunda bulunan mallara ilişkin stok tespit tutanakları,

f. İdarece istenmesi durumunda yardımcı analizler v.b. dir.

İstekliler tekliflerine ilişkin olarak yukarıda sayılan belgelerden kendileri için uygun olanları açıklamaları kapsamında sunacaklardır.

Yukarıda sayılan bilgi ve belgelerden herhangi biri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda, istekliler tarafından gerekçesi belirtilmek suretiyle ilgili mevzuatına göre son 12 ay içinde düzenlenen açıklamaya elverişli diğer bilgi ve belgeler kullanılarak da açıklama yapılabilir (Örnek: Yurt dışından ithal edilen mallara ilişkin olarak gümrük giriş beyannamesi kullanılarak açıklama yapılabilir). Yüklenicinin dışında üçüncü kişilerce inşaat mahalli dışında imal edilen ve esaslı başka bir işçilik veya malzeme katkısı yapılmaksızın yapıya monte edilen iş kalemlerinin üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifleri ile açıklanması durumunda, bu iş kalemlerine ilişkin analiz sunulması zorunlu değildir. Ayrıca, istekliler tarafından teklif kapsamındaki harita, kadastro ve proje işlerine ilişkin yapılacak açıklamalarda üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin sunulması yeterlidir.

45.1.13.1. Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı (Ek-O.5) veya satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) düzenlenecektir. Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulacaktır.

Maliyet tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için, fiyat teklifinin mamul/mala ilişkin olması halinde mamul/malın birim fiyatının, tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması; fiyat teklifinin hizmete ilişkin olması halinde ise bu hizmetin birim fiyatının, tutanakta tespit edilen toplam birim maliyetin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.5) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı maliyet tespit tutanağındaki ortalama/toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir. Mala ilişkin fiyat teklifi verilebilmesi için ayrıca fiyat teklifini veren kişi tarafından son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde  45.1.2.1 inci maddeye göre ihale komisyonunca belirlenen sorgulamaya tabi tutulacak iş kalemleri/gruplarında kullanılması öngörülen fiyat teklifi konusu mal miktarının en az 1/20’si kadar alım yapılmış olması gerekir.

Satış tutarı tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için  öncelikle fiyat teklifini veren kişi tarafından son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde 45.1.2.1 inci maddeye göre ihale komisyonunca belirlenen sorgulamaya tabi tutulacak iş kalemleri/gruplarında kullanılması öngörülen fiyat teklifi konusu mamul/mal/hizmet miktarının en az 1/20’si kadar satış yapılmış olması, teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.6) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin teklife konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup, bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

45.1.13.15. Sözleşme veya eklerinde, taş, kum, çakıl, gravye, balast, stabilize vb. yapı malzemelerinin idarenin belirlediği ocaklardan temininin öngörüldüğü haller dışında, bu Tebliğin 45.1.2 maddesi gereğince nakliye girdilerine ilişkin idarece belirtilen mesafelerden daha düşük mesafe kullanarak açıklama yapan isteklilerin, ihale konusu işe özgü alanlara ilişkin açıklamalarını kamu kurum ve kuruluşları tarafından düzenlenen veya onaylanan belgeler ile tevsik etmeleri gerekmektedir.

45.1.13.17.  Tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman (İş makinesi) analiz girdilerine ilişkin açıklamalar; resmi rayiçler veya isteklinin kendi malı olan iş makineleri için satın alma bedeli üzerinden yapılabilir. Üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifi ancak resmi rayici bulunmayan iş makineleri için kullanılabilir.

İsteklilerin kendi malı olan iş makinesinin satın alma bedeli üzerinden yapacağı açıklamalarda, bu hususları tevsik eden belgelerin açıklama kapsamında sunulması zorunludur. Ayrıca, bu açıklamada iş makinesine ilişkin tutar olarak;

a)   İş makinesinin satın alma tarihinden sonra amortisman süresinin dolmuş olması halinde, amortisman maliyeti katsayısı dışında kalan maliyet katsayıları (yedek parça, tamir-bakım, sermaye faizi-sigorta, nakil-montaj-demontaj)  toplamı (ilgili analizde miktar kısmına yazılarak) ile  resmi rayicin çarpılması sonucu bulunacak tutar,

b)   İş makinesinin satın alma tarihinden sonra amortisman süresinin dolmamış olması halinde ise, (a) bendinde hesaplanan tutarın altında olmamak koşuluyla, iş makinesinin satın alma bedeli ile analiz girdi miktarının çarpılması sonucu bulunacak tutar,

kullanılabilecektir.” açıklaması,

 

İdari Şartname’nin 2.1’inci maddesinde “İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: Aydın Nazilli-Yenipazar Tarla İçi Kapalı (Borulu) Drenaj ve Tigh Projesi

b) Türü: Yapım işleri

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): 2016A02-2535 (2016A020060 – Tarla İçi Drenaj ve Arazi Islahı)

d) Kodu:

e) Miktarı: Brüt 21466 ha alanda; Aydın İli Merkez, Nazilli, Yenipazar, Kuyucak, Sultanhisar, Denizli İli Çameli İlçelerine bağlı 40 yerleşim biriminde tarla içi kapalı (borulu) drenaj ve tarla içi geliştirme hizmetleri işlerini yapmak.

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Aydın İli Merkez, Nazilli, Yenipazar, Kuyucak, Sultanhisar, Denizli İli Çameli İlçelerine bağlı Alanlı, Dallıca, Alhan, Atça, Başaran, Salavatlı, Bereketli, Nazilli, Çamdibi, Kuyucak, Çulhan, Kabaca, Dalama , İsabeyli, Darıtepesi, Yeni, Dereköy, Yumrutaş, Dereköy, Yunuspınarı, Direcik , Bıçakçı, Dualar, Kızılyaka, Gödrenli, Belevi, Hamidiye, İmamlar, Hamzabalı, Hamzalı, Karapınar , Kırçaklı, Kırıklar, Mesetli, Pirlibey, Sevindik, Toygar, Yazırlı, Yeniköy , Yenipazar mahallesi olmak üzere toplam 40 yerleşim birimi arazilerinin tamamını veya bir kısmını kapsamaktadır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

18.09.2023 tarihli ihale komisyonu kararının incelenmesi neticesinde, şikayete konu ihaleye 41 isteklinin katıldığı, idare tarafından yapılan yeterlik değerlendirilmesi sonucunda isteklilerden Bormeg Boru İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi – Megtar Tarım İnşaat Taahhüt Otomotiv Nakliye Gıda İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi İş Ortaklığı, Fema İnşaat Ticaret Anonim Şirketi ve İn-San Mühendislik İnşaat Ticaret Anonim Şirketinin tekliflerinin iş deneyimine ilişkin asgari kriterlerin sağlanamadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, hesaplanan sınır değerin altında teklif sunan 12 istekliden aşırı düşük teklif açıklamasının talep edildiği, süresi içerisinde yalnızca Derinsu Proje İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından açıklamanın sunulduğu, açıklama sunmayan 11 isteklinin teklilerinin reddedildiği, sunulan tek açıklamanın idare tarafından uygun bulunduğu anlaşılmış olup Derinsu Proje İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin üzerinde ihalenin bırakıldığı tespit edilmiştir.

 

İhale işlem dosyasının incelenmesi neticesinde, aşırı düşük teklif açıklamasına konu edilecek iş kalemleri ile analiz girdilerinin Kamu İhale Genel Tebliği’nin 45’inci maddesine uygun olarak belirlendiği, teklifi aşırı düşük bulunan isteklilerin birim fiyat teklif cetvelinde bulunan 6 iş kalemine ilişkin açıklama sunmaları gerektiği, söz konusu 6 iş kalemi içerisinde yer alan analiz girdilerinin 18 tanesinin fiyatının anılan Tebliğ’in 45’inci maddesine uygun olarak açıklanması gerektiği, idarenin 14.08.2023 tarihli sorgu yazısı ve ekinde yer alan belgeler ile ilgili isteklilere gönderildiği anlaşılmıştır. Söz konusu yazı içerisinde bazı iş kalemlerine ilişkin analiz tabloları içerisinde girdi miktarlarına sehven yer verilmediği belirtilerek 15.08.2023 tarihinde miktarların yer aldığı yeni bir sorgu yazısı düzenlenerek teklifi aşırı düşük bulunan isteklilere yeniden iletildiği, yazı içerisinde isteklilerin açıklamasını 22.08.2023 tarihine kadar idareye ulaştırmaları gerektiğinin belirtildiği anlaşılmıştır.

 

İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan ve idarenin kayıtlarına 22.08.2023 tarihinde alınan aşırı düşük teklif açıklamasının başvuru sahibinin iddiaları kapsamında incelenmesi neticesinde, aşırı düşük teklif açıklamasına konu edilen 45 sıra numaralı DRNJ-45 poz nolu “stabilize nakli (10 km den fazla)”  iş kaleminin açıklanmasına yönelik olarak ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından ton başına 23,50 TL birim fiyat öngörüldüğü, idarenin hazırlamış olduğu ihale dokümanında ve aşırı düşük teklif sorgu yazısı ekinde yer alan analizlerde nakliye mesafesinin 23 km olarak belirtildiği, ihale üzerinde bırakılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasında söz konusu mesafeyi 15 km olarak hesaplamalarına yansıttığı, açıklama içerisinde kullanmayı öngördüğü ocağın uydu görüntü çıktılarına, mesafe hesaplamalarına yer verildiği ve ayrıca söz konusu ocağın ruhsat bilgilerinin yer aldığı bir belgenin de sunulduğu anlaşılmıştır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin 45.1.13.15’inci maddesinde yer alan Sözleşme veya eklerinde, taş, kum, çakıl, gravye, balast, stabilize vb. yapı malzemelerinin idarenin belirlediği ocaklardan temininin öngörüldüğü haller dışında, bu Tebliğin 45.1.2 maddesi gereğince nakliye girdilerine ilişkin idarece belirtilen mesafelerden daha düşük mesafe kullanarak açıklama yapan isteklilerin, ihale konusu işe özgü alanlara ilişkin açıklamalarını kamu kurum ve kuruluşları tarafından düzenlenen veya onaylanan belgeler ile tevsik etmeleri gerekmektedir.” açıklaması gereğince idarece taş, kum, çakıl, gravye, balast, stabilize vb. yapı malzemelerinin idarenin belirlediği ocaklardan teminin öngörüldüğü haller dışında, isteklilerce kullanılacak olan ocağın aşırı düşük açıklamasına esas tutulabilmesi için kamu kurum ve kuruluşları tarafından düzenlenen veya onaylanan belgeler ile mesafelerin tevsik edilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.

 

Mevcut durumda idare tarafından gerek ihale dokümanında gerekse teklifi aşırı düşük bulunan isteklilere gönderilen sorgu yazısı ekinde stabilize nakli için öngörülen mesafenin 23 km olarak belirtildiği, isteklilerin söz konusu mesafeden daha az mesafeli bir ocaktan malzemeyi temin edebilmesi için kamu kurum ve kuruluşlarından onaylı belgelerin sunulması zorunlu olup istekli tarafından sunulan üzerinde maden ocağının bilgilerinin yer aldığı belge içerisinde yer alan bilgilerle ile ihale üzerinde bırakılan istekli arasında bir ilişkinin kurulamadığı, belge sahibinin ocağın istekli tarafından kullanılmasına izin verildiğine ilişkin bir belge olarak ele alınamayacağı sonucuna ulaşıldığından söz konusu belgenin nakliye mesafesinin kısaltılmasına gerekçe gösterilemeyeceği anlaşılmıştır.

 

Başvuru sahibi iddiasında ayrıca açıklama içerisinde ekskavatör (paletli(210-259 hp) (max 2,3 m3), traktör skreyper (TD 20 veya emsali 111 HP + Vagon kova 8yd3), GPS seti gibi iş makineleri girdileri için rayiç bedellerinin kullanılmadığı, kendi malı olarak sunulmasına rağmen mevzuata uygun hesaplamaların yapılmadığı, trencher girdisine ilişkin sunulan belgelerin de Tebliğe uygun olmadığı belirtilmiştir.

 

İhale üzerinde bırakılan isteklinin yukarıda anılan iş makineleri ve araçlar için sunmuş olduğu belgeler incelendiğinde, ekskavatör, traktör skreyper, gps seti ve trencher girdilerini demirbaşında kayıtlı olan makine ve ekipmanlar doğrultusunda belgelendirdiği, YMM onaylı demirbaş listesinin sunulduğu, ekskavatör ve traktör skreyper maliyetinin ne şekilde bulunduğuna ilişkin olarak bir hesaplama yapılmış olsa da, demirbaş listesinde yer alan ekskavatör ve traktör skreyperin analizlerde talep edilen özelliklerde olduğuna ilişkin bir bilginin demirbaş listesinde yer almadığı, ayrıca araçların motor gücüne ve kapasitelerine ilişkin başkaca bir belgenin de sunulmadığı anlaşıldığından anılan iş makineleri girdilerine ilişkin olarak yapılan belgelendirmenin de mevzuata uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

 

İdare tarafından hazırlanan aşırı düşük teklif sorgu yazısında, istenilen “Makine (trencher)” girdisine ilişkin olarak ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından demirbaş listesinin sunulduğu,  demirbaş listesinde yer alan trencher iş makinasının idare tarafından istekliye gönderilen sorgu yazısında yer alan analiz girdisi ile uyumlu olduğu anlaşılmış olup  demirbaş listesinde yer alan trencher satın alma bedelinin açıklamalarda kullanılmasının mevzuata uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

 

Gps seti maliyetinin tevsiki için yine demirbaş listesinin kullanıldığı, yaklaşık maliyet içerisinde söz konusu girdinin rayicinin 40.110.2004-1 olarak belirtildiği, anılan girdinin güncel rayicinin 796.901,49 TL olduğu, isteklinin ise demirbaş listesinde yer alan gps setinin KDV hariç alış tutarı üzerinde kalan 80.000,00 TL bedeli analizlerinde kullandığı, rayicin güncel bedeli ile arasındaki bedel farkının yüksek olduğu hususu göz önüne alındığında Tebliğ’in 45.1.13.17’nci maddesinde belirtilen hesaplamaların yapılmadan doğrudan 80.000,00 TL kullanılması durumu mevzuata uygun bulunmamıştır.

 

 

Bununla birlikte, başvuru sahibi tarafından aşırı düşük teklif açıklaması içerisinde yer alan belgelerin, belgelerin sunuluş şekline uygun olarak sunulmadığı belirtilmiş olsa da, belge adı verilmeden tüm belgeler iddiaya konu edilerek iddia detaylandırılmadığı hususu ile idare tarafından istekliye gönderilen yazı içerisinde yalnızca yeterlik belgelerinin belgelerin sunuluş şekline uygun olarak sunulmasının talep edildiği, aşırı düşük teklif açıklamasını oluşturan belgelerin, belgelerin sunuluş şekline uygun olarak sunulması zorunlu tutulmadığı durumları birlikte değerlendirildiğinde başvuru sahibinin bu iddiası da uygun bulunmamıştır.

Özetle, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklaması içerisinde, stabilize nakliye kaleminde idarenin belirlemiş olduğu mesafenin istekli tarafından mevzuata aykırı şekilde kısaltılarak hesaplamalarda kullanılması, iş makinelerinin analizlerde belirtilmiş olan motor gücü ve kapasite değerlerini sağladığına ilişkin bir belgeye açıklamalarda yer verilmemesi ve GPS Setine ilişkin kullanılan bedele ne şekilde ulaşıldığına ilişkin bir hesaplamanın açıklama içerisinde yer almaması durumlarından dolayı aşırı düşük teklif açıklamasının uygun görülmeyerek teklifin reddedilmesi gerekirken açıklamanın idarece uygun görülmesi işlemi mevzuata uygun bulunmamıştır.