ayıpların eserin tesliminde muayene kabul komisyonunun sorumlulukları

Karar Veren Mahkeme: Yargıtay 15. Hukuk Dairesi

Karar Tarihi: 14.12.2009

Karar Sayısı: E: 2008/7842, K: 2009/6797

Olay Özeti Karar ve Sonuç :

Yanlar arasında imzalanan ve tarafları bağlayıcı olduğu kabul edilen 22.07.2005 tarihli sözleşme ile davacı yüklenici, davalı iş sahibine ait 6 adet villanın kaba sıvasının yapılması ile çatı katı balkon kısmına ince sıva yapılması işini üstlenmiş, sözleşmede tarafların yükümlülükleri belirlenmiş, iş bedeli olarak da her bir villa için 1.400,00 TL götürü bedel kararlaştırılmıştır.

İş bedelinin götürü olarak kararlaştırıldığı işlerde Dairemizin yerleşik uygulamalarına göre, yüklenicinin hakettiği iş bedelinin gerçekleştirilen imalatın tüm işe göre oranının saptanması ve bulunacak oranın götürü bedele uygulanması suretiyle belirlenmesi gerekir. Bilirkişi raporuna göre, davacı tarafından üstlenilen işler yapılmış olmakla birlikte bir kısım eksik işler bulunduğu ve bir kısım işlerin de ayıplı yapıldığı anlaşılmaktadır.

Açık ayıpların BK’nın 359. maddesi hükmünde, eserin teslimden sonra işlerin mutad cereyanına göre derhal yükleniciye ihbarı zorunlu olup, davalı iş sahibince eser teslim alınmış olmasına rağmen makul sürede ayıp ihbarında bulunulmadığından bu işlerin BK’nın 362/11. maddesi uyarınca zımnen kabul edilmiş sayılması gerekir.

Bu durumda mahkemece hükme esas raporu veren bilirkişiden alınacak ek raporla iş sahibince açık ayıplı imalatlar süresinde ihbarda bulunmamak suretiyle kabul edilmiş sayıldığından, eksik işler ve gizli ayıplar dikkate alınarak gerçekleştirilen imalatın tüm işe göre oranı tespit ettirilmek ve bu oranın götürü bedele uygulanmak suretiyle hak edilen iş bedeli hesaplattırılıp bu miktar üzerinden itirazın iptaline karar verilmesi gerekirken, dava tarihi 30.01.2006 olduğu halde 2007 yılı piyasa rayiçlerine göre gizli ve açık ayıp ayrımı yapmaksızın hesaplama yapan bilirkişi raporuna itibarla yazılı şekilde hüküm tesisi doğru olmamıştır.