Belediye Başkanın tutuklu olması sebebiyle belediye meclis üyeleri arasından yerine atanan Daimi Başkan Vekilinin şehir dışına çıktığı günlerde vekalet eden meclis üyeleriyle birlikte kendisine de vekalet ücretinin ödenmesinin yasal düzenlemelere uygun olduğu anlaşıldığından …… TL ödeme ile ilgili

Kamu İdaresi Türü Belediyeler ve Bağlı İdareler
Yılı 2014
Dairesi 5
Karar No 306
İlam No 336
Tutanak Tarihi 24.4.2018
Kararın Konusu Personel Mevzuatı ile İlgili Kararlar

 

 

Daimi Başkan Vekiline vekalet eden meclis üyesine vekalet ücreti ödenmesi

Belediye Başkanın tutuklu olması sebebiyle belediye meclis üyeleri arasından yerine atanan Daimi Başkan Vekilinin şehir dışına çıktığı günlerde vekalet eden meclis üyeleriyle birlikte kendisine de vekalet ücretinin ödenmesi sonucu oluşan ……kamu zararının; Gerçekleştirme Görevlisi ……ve Harcama Yetkilisi ……’dan tazminen tahsiline karar verilmişti.

Bu defa, Gerçekleştirme Görevlisi …… ve Harcama Yetkilisi …… tarafından konunun temyiz edilmesi sonucu Sayıştay Temyiz Kurulunun …… tarih ve …… ve …… tutanak sayılı aynı mahiyetteki bozma kararında özetle;

“Belediye başkanının tutuklanması halinde yerine başkan vekili seçilmesi zorunlu olup, 5393 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinde vekalet verme, 45 inci maddesinde ise vekaleten atama söz konusudur. Her iki vekalet durumunda da anılan Kanunun 40 ıncı maddesi ile genel bir kural getirilerek başkan vekilinin idare hukukundaki genel kurala uygun olarak belediye başkanın tüm yetkilerine sahip olduğu ifade edilmiş, diğer bir deyişle vekalet edilecek kamu görevinin sınırları ile çevrili tam bir yetki devri sağlanmıştır. Yine anılan maddenin üçüncü fıkrasında başkan vekiline söz konusu yetki devri doğrultusunda görevi süresince başkana ödenen aylık brüt ödeneğin gün hesabı üzerinden ödenek verileceği ifade edilmiştir. Anılan hükmün lafzından görüleceği üzere aylık brüt ödeneğin sınırı yeni başkan seçilinceye veya tutuklanmış olan başkan göreve dönünceye kadar geçecek olan görev süresi şeklinde belirlenmiş, bunun dışında aylık brüt ödeneğin kesileceği haller şeklinde bir düzenlemeye gidilmemiş, başkan vekilinin söz konusu özlük hakkı asıl başkanın özlük hakkı şeklinde ele alınmıştır. Bu doğrultuda göreve dönüş zamanı belirsiz belediye başkanına vekalet eden başkan vekilinin 5393 sayılı Kanunun verdiği görev ve yetkiler doğrultusunda farklı illerde resmi ziyaretlerde bulunduğu sürece anılan aylık brüt ödeneğin ödenmemesi hususunda meri mevzuatta bir hüküm bulunmadığı gibi, yerine vekalet eden meclis üyelerine de vekalet ücreti ödenmesi hususunda da hukuka aykırılık bulunmamaktadır.

Bu itibarla, …… no.lu ilamın……ncı maddesiyle verilen tazmin hükmünün bozularak dairesine tevdiine,” denilmekte olduğundan, 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 55 incı maddesi yedinci fıkrası hükmü gereğince konunun yeniden görüşülmesine karar verildi.

5393 sayılı Belediye Kanununun;

“Başkan vekili” başlıklı 40 ıncı maddesinde;

“Belediye başkanı izin, hastalık veya başka bir sebeple görev başında bulunmadığı hâllerde, bu süre içinde kendisine vekâlet etmek üzere, belediye meclisi üyeleri arasından birini başkan vekili olarak görevlendirir.

Başkan vekili, başkanın yetkilerine sahiptir.

Başkan vekiline, görev süresince başkana ödenen aylık brüt ödeneğin gün hesabı üzerinden ödenek verilir.”,

“Belediye başkanlığının boşalması hâlinde yapılacak işlemler” başlıklı 45 inci maddesinde;

“Belediye başkanlığının herhangi bir nedenle boşalması durumunda, vali tarafından belediye meclisinin on gün içinde toplanması sağlanır. Meclis, birinci başkan vekilinin, onun bulunmaması durumunda ikinci başkan vekilinin, onun da bulunmaması durumunda en yaşlı üyenin başkanlığında toplanarak;

a) Belediye başkanlığının boşalması veya seçim dönemini aşacak biçimde kamu hizmetinden yasaklanma cezasının verilmiş olması durumunda bir başkan,

b) Başkanın görevden uzaklaştırılması, tutuklanması veya seçim dönemini aşmayacak biçimde kamu hizmetinden yasaklama cezası alması durumunda bir başkan vekili,

Seçer.

Belediye başkanı veya başkan vekili belediye meclis üyeleri arasından ve gizli oyla seçilir. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranır. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılır. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, belediye başkanı veya başkan vekili seçilmiş olur. Oyların eşitliği durumunda kur’a çekilir.

Birinci fıkranın (b) bendi uyarınca başkan vekili seçildikten sonra belediye başkanlığının (a) bendinde belirtilen nedenlerle boşalması durumunda bu maddeye göre belediye başkanı seçilir.

Yeni seçilen belediye başkanının görev süresi, yerine seçildiği başkanın görev süresi ile sınırlıdır. Başkan vekili, yeni başkan seçilinceye veya görevden uzaklaştırılmış ya da tutuklanmış olan başkan göreve dönünceye kadar görev yapar.

Belediye başkanı veya başkan vekili seçilinceye kadar belediye başkanlığı görevi, meclis birinci başkan vekili, bulunmaması durumunda ikinci başkan vekili, onun da bulunmaması durumunda vali tarafından görevlendirilecek bir kamu görevlisi tarafından yürütülür.

Belediye başkanı veya başkan vekili seçimi en geç onbeş gün içinde tamamlanmadığı takdirde belediye meclisinin feshine ilişkin hükümler uygulanır.”

Hükümlerine yer verilmiştir.

Söz konusu hükümlerden anlaşılacağı üzere, belediye başkanının tutuklanması halinde yerine başkan vekili seçilmesi zorunlu olup, 5393 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinde vekalet verme, 45 inci maddesinde ise vekaleten atama söz konusudur. Her iki vekalet durumunda da anılan Kanunun 40 ıncı maddesi ile genel bir kural getirilerek başkan vekilinin idare hukukundaki genel kurala uygun olarak belediye başkanın tüm yetkilerine sahip olduğu ifade edilmiş, diğer bir deyişle vekalet edilecek kamu görevinin sınırları ile çevrili tam bir yetki devri sağlanmıştır. Yine anılan maddenin üçüncü fıkrasında başkan vekiline söz konusu yetki devri doğrultusunda görevi süresince başkana ödenen aylık brüt ödeneğin gün hesabı üzerinden verileceği ifade edilmiştir. Anılan hükmün lafzından görüleceği üzere aylık brüt ödeneğin sınırı yeni başkan seçilinceye veya tutuklanmış olan başkan göreve dönünceye kadar geçecek olan görev süresi şeklinde belirlenmiş, bunun dışında aylık brüt ödeneğin kesileceği haller şeklinde bir düzenlemeye gidilmemiş, başkan vekilinin söz konusu özlük hakkı asıl başkanın özlük hakkı şeklinde ele alınmıştır. Bu doğrultuda göreve dönüş zamanı belirsiz belediye başkanına vekalet eden başkan vekilinin 5393 sayılı Kanunun verdiği görev ve yetkiler doğrultusunda farklı illerde resmi ziyaretlerde bulunduğu sürece anılan aylık brüt ödeneğin ödenmemesi hususunda meri mevzuatta bir hüküm bulunmadığı gibi, yerine vekalet eden meclis üyelerine de vekalet ücreti ödenmesi hususunda da hukuka aykırılık bulunmamaktadır.

Bu itibarla, Belediye Başkanın tutuklu olması sebebiyle belediye meclis üyeleri arasından yerine atanan Daimi Başkan Vekilinin şehir dışına çıktığı günlerde vekalet eden meclis üyeleriyle birlikte kendisine de vekalet ücretinin ödenmesinin yasal düzenlemelere uygun olduğu anlaşıldığından …… TL ödeme ile ilgili olarak ilişilecek husus bulunmadığına,

İş bu ilamın tebliğ tarihinden itibaren 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 55 inci maddesi gereğince altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.