Belediye Sınırlarında 6306 Sayılı Kanun Kapsamında Rezerv Alan İlan Edilen Alan İçerisinde Yapım İşine Ait Projelerin ve İhale Dokümanlarının Hazırlanması Hizmet Alımı” işine ait 3 no.lu hak edişte Damga Vergisi kesintisi yapılmaması neticesinde ……. TL kamu zararına sebebiyet verildiği hususu ile ilgili olarak,

Kamu İdaresi Türü Belediyeler ve Bağlı İdareler
Yılı 2016
Dairesi 5
Karar No 271
İlam No 19
Tutanak Tarihi 12.10.2017
Kararın Konusu Vergi Resmi Harç ve Diğer Gelirlerle İlgili Kararlar

 


 

Damga Vergisi

……. yüklenimindeki “……. Belediye Sınırlarında 6306 Sayılı Kanun Kapsamında Rezerv Alan İlan Edilen Alan İçerisinde Yapım İşine Ait Projelerin ve İhale Dokümanlarının Hazırlanması Hizmet Alımı” işine ait 3 no.lu hak edişte Damga Vergisi kesintisi yapılmaması neticesinde ……. TL kamu zararına sebebiyet verildiği hususu ile ilgili olarak,

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun “Dönüşüm Gelirleri” başlıklı 7 nci maddesinin (9) uncu fıkrasında; “Bu Kanun uyarınca yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar, noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden; kullandırılan krediler sebebiyle lehe alınacak paralar ise banka ve sigorta muameleleri vergisinden müstesnadır” hükmüne yer verilmiştir.

Yapılan incelemede, söz konusu iş için idarece önceki hak edişlerden damga vergisi kesildiği, rapora konu edilen hakedişten bir kesinti yapılmadığı, firmanın önceki hak edişlerden yapılan damga vergisi kesintilerinin de iade edilmesini talep ettikleri, Vergi Dairesi Başkanlığına soru sorulduğu, ……. Vergi Dairesi Başkanlığının …..2017 tarih ve ….. sayılı yazı ile vermiş olduğu cevabın sonuç kısmında; “… Söz konusu işin, 6306 sayılı Kanun kapsamında yapıldığının Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan bir yazı ile tevsik edilmesi ve adı geçen Bakanlık tarafından Belediyenize verilen yetki kapsamında bulunması durumunda, Belediyeniz tarafından ihale edilen işlerle ilgili olarak alınan, ihale kararı ve düzenlenen sözleşmelerin damga vergisinden istisna tutulması gerekmektedir.

Diğer taraftan, söz konusu işe ilişkin olarak idare tarafından yükleniciye yapılacak hak ediş ödemeleri nedeniyle düzenlenen kağıtlara, 6306 sayılı Kanun kapsamında istisna uygulaması mümkün değildir.” denilmiş olduğu anlaşılmıştır.

6306 sayılı Kanunun yukarıda belirtilen hükmünde, “Kanun uyarınca yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar” denilmek suretiyle, yalnızca ihale kararları ve düzenlenen sözleşmeler değil, gerçekleştirilecek uygulamaların da Damga Vergisinden istisna tutulduğu belirtilmiştir. Diğer bir ifadeyle, 6306 sayılı Kanun uyarınca gerçekleştirilecek ihalelerde, ihale kararının, imzalanan sözleşmelerin ve bu sözleşmelerin uygulanması süresince yüklenici firmalara yapılan hakediş ödemelerinin Damga Vergisinden istisna tutulması gerekmektedir.

Bu itibarla, “……. Belediye Sınırlarında 6306 Sayılı Kanun Kapsamında Rezerv Alan İlan Edilen Alan İçerisinde Yapım İşine Ait Projelerin ve İhale Dokümanlarının Hazırlanması Hizmet Alımı” işine ait 3 no.lu hak edişte Damga Vergisi uygulamasına ilişkin, mevzuatına uygun olduğu anlaşılan ……. TL ile ilgili olarak ilişilecek husus bulunmadığına,

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 55 inci maddesi uyarınca işbu İlamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oyçokluğuyla karar verildi.

Azınlık Görüşü:

Üye …….’in karşı oy gerekçesi:

“……. Belediye Sınırlarında 6306 Sayılı Kanun Kapsamında Rezerv Alan İlan Edilen Alan İçerisinde Yapım İşine Ait Projelerin ve İhale Dokümanlarının Hazırlanması Hizmet Alımı İşi, niteliği itibariyle 6306 sayılı Kanun kapsamına girmeyen bir iştir. Bahse konu iş, afet riski altındaki bir alanda gerçekleştirilen, yıkım, hafriyat, inşaat vb. bir iş değil, ihale dokümanı hazırlanmasına ilişkin hizmet alımı, diğer bir ifadeyle danışmanlık hizmet alımıdır. Söz konusu hizmet alımı Kanunda belirtilen işlem ve uygulamalar arasında yer almamaktadır. Dolayısıyla bu işe ilişkin hakediş ödemelerinden damga vergisi kesintisi yapılması gerekir. Bu itibarla, rapora konu edilen kamu zararının sorumlulara ödettirilmesine karar verilmesi gerekir”