İhalede isteklinin  bilanço ve eşdeğer belgeler ile toplam ciroyu gösteren belgelere ilişkin iddiaların yerinde olmadığı, “banka referans mektuplarının ilk ilan tarihinden önce düzenlendiği, kullanılmamış nakdi/gayrinakdi kredileri toplamının teklif tutarının %10’unu karşılamadığı” yönündeki iddiaya ilişkin olarak ilgili istekliye ait banka referans mektubunun ihale işlem dosyasında bulunmaması ve idare ile yapılan yazışma kapsamında da gönderilmemesi nedeniyle sunulmadığının kabul edilmesi

İhalede isteklinin  bilanço ve eşdeğer belgeler ile toplam ciroyu gösteren belgelere ilişkin iddiaların yerinde olmadığı, “banka referans mektuplarının ilk ilan tarihinden önce düzenlendiği, kullanılmamış nakdi/gayrinakdi kredileri toplamının teklif tutarının %10’unu karşılamadığı” yönündeki iddiaya ilişkin olarak ilgili istekliye ait banka referans mektubunun ihale işlem dosyasında bulunmaması ve idare ile yapılan yazışma kapsamında da gönderilmemesi nedeniyle sunulmadığının kabul edilmesi

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Bankalardan temin edilecek belgeler” başlıklı 34’üncü maddesinde “(1) Mali durumu göstermek üzere bankalardan temin edilecek yeterlik belgesi, banka referans mektubudur. Banka referans mektubu, Türkiye’de veya yurt dışında faaliyet gösteren bankalardan temin edilebilir. Banka referans mektubunun ilk ilan veya davet tarihinden sonra düzenlenmiş olması zorunludur.

(2) Banka referans mektubuna ilişkin yeterlik kriterleri aşağıdaki esaslara göre belirlenir:

a) Açık ihale usulüyle yapılan ihaleler ile Kanunun 21 inci maddesinin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde; isteklinin bankalar nezdindeki kullanılmamış nakdi veya gayrinakdi kredisi ya da üzerinde kısıtlama bulunmayan mevduatı, teklif edilen bedelin % 10’undan az olamaz.

b) Belli istekliler arasında ihale usulüyle yapılan ihaleler ile Kanunun 21 inci maddesinin (a), (d) ve (e) bentlerine göre yapılan ihalelerde; aday veya isteklinin bankalar nezdindeki kullanılmamış nakdi veya gayrinakdi kredisi ya da üzerinde kısıtlama bulunmayan mevduatı, yaklaşık maliyetin % 5’i ile % 15’i aralığında idare tarafından belirlenecek parasal tutardan az olamaz.

c) Yukarıdaki bentlerde belirtilen kriterler, mevduat ve kredi tutarları toplanmak ya da birden fazla banka referans mektubu sunulmak suretiyle de sağlanabilir.

(3) İş ortaklığında, ortaklardan biri, birkaçı veya tamamı tarafından ortaklık oranına bakılmaksızın bu yeterlik kriteri sağlanabilir. Konsorsiyumda ise bu belgelerin her bir ortak tarafından, kendi kısmı için belirlenen yeterlik kriterini sağlayacak şekilde sunulması gerekir.

(4) Gerek görüldüğünde, banka referans mektubunun teyidi ilgili bankanın genel müdürlüğünden veya şubesinden idarelerce yapılır. Yapılan teyitlerin bankanın en az iki yetkilisinin imzasını taşıması zorunludur.” hükmü,

Aynı Yönetmelik’in “Bilanço veya eşdeğer belgeler” başlıklı 35’inci maddesinde “(1) Bilançonun veya eşdeğer belgelerin istenildiği ihalelerde ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait;

a) Yayınlanması zorunlu olan yıl sonu bilançosunun veya gerekli bölümlerinin,

b) (a) bendinde belirtilen belgelere eşdeğer belgelerin,

her ikisinin de idarece istenilmesi zorunludur.

(2) Bilanço veya eşdeğer belgeler kapsamında;

a) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olan aday ve istekliler yıl sonu bilançosunu veya bilançonun üçüncü fıkradaki kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerini,

b) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olmayan aday ve istekliler yıl sonu bilançosunu veya bilançonun üçüncü fıkradaki kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerini ya da bu kriterlerin sağlandığını göstermek üzere yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavirce standart forma uygun olarak düzenlenen belgeyi sunar.

(3) Adayın veya isteklinin ikinci fıkra uyarınca sunduğu belgelerde;

a) Belli sürelerde nakit akışını sağlayabilmesi için gerekli likiditeye ve kısa dönem (bir yıl) içinde borç ödeme gücüne sahip olup olmadığını gösteren cari oranın (dönen varlıklar/kısa vadeli borçlar) en az 0,75 olması, (hesaplama yapılırken; yıllara yaygın inşaat maliyetleri dönen varlıklardan, yıllara yaygın inşaat hakediş gelirleri ise kısa vadeli borçlardan düşülecektir),

b) Aktif varlıkların ne kadarının öz kaynaklardan oluştuğunu gösteren öz kaynak oranının (öz kaynaklar/toplam aktif) en az 0,15 olması, (hesaplama yapılırken, yıllara yaygın inşaat maliyetleri toplam aktiflerden düşülecektir),

c) Kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,50’den küçük olması,

ve belirtilen üç kriterin birlikte sağlanması zorunludur. Sunulan bilançolarda varsa yıllara yaygın inşaat maliyetleri ile yıllara yaygın inşaat hakediş gelirlerinin gösterilmesi gerekir.

(4) Yukarıda belirtilen kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanlar, son iki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu takdirde, son iki yılın parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.

(7) Bilanço veya bilançonun üçüncü fıkradaki kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ilgili mevzuatına göre düzenlenmiş ve yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylanmış olması zorunludur. Yabancı ülkede düzenlenen bilanço veya bilançonun üçüncü fıkradaki kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ise o ülke mevzuatına göre düzenlenmesi ve bu belgeleri düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış olması gereklidir.

(10) Aday veya isteklinin ortak girişim olması halinde, ortakların her birinin istenen belgeleri ayrı ayrı sunması ve üçüncü fıkranın (a), (b) ve (c) bentlerinde veya serbest meslek kazanç defteri özetine ilişkin dokuzuncu fıkrada belirtilen kriterleri sağlaması zorunludur.” hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “İş hacmini gösteren belgeler” başlıklı 36’ncı maddesinde “(1) İş hacmini gösteren belgelerin istenildiği ihalelerde;

a) İhalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait toplam ciroyu gösteren gelir tablosunun,

b) Hizmet işleri ile ilgili ciro tutarını gösteren belgenin, her ikisinin de idarelerce istenilmesi zorunludur.

(2) Aday veya isteklinin birinci fıkrada belirtilen belgelerden birini sunması yeterlidir. Serbest meslek erbabının iş hacmi serbest meslek kazanç defteri özeti ile belgelendirilir.

(3) Hizmet işleri ile ilgili ciro tutarını tevsik etmek üzere; yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavirce standart forma uygun olarak düzenlenen belge sunulur.

(4) Toplam ciro; gelir tablosundaki brüt satışlar tutarından, satıştan iadeler, satış iskontoları ve diğer indirimlerin tutarları düşülmek suretiyle ulaşılan net satışlar tutarıdır.

(5) Hizmet işleri ile ilgili ciro tutarının hesabında, yurt içinde ve yurt dışında, taahhüt altında devam eden hizmet işlerinin gerçekleştirilen kısmından veya bitirilen hizmet işlerinden elde edilen gelirlerin toplamı dikkate alınır.  

(6) İş hacmini gösteren belgelere ilişkin kriterler aşağıdaki esaslara göre belirlenir:

a) Açık ihale usulüyle yapılan ihaleler ile Kanunun 21 inci maddesinin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde, toplam cironun teklif edilen bedelin % 25’inden, hizmet işleri ile ilgili cironun ise teklif edilen bedelin % 15’inden az olmaması gerekir. Bu kriterlerden herhangi birini sağlayan ve sağladığı kritere ilişkin belgeyi sunan istekli yeterli kabul edilir.

b) Belli istekliler arasında ihale usulüyle yapılan ihalelerin ön yeterlik aşaması ile Kanunun 21 inci maddesinin (a), (d) ve (e) bentlerine göre yapılan ihalelerin yeterlik aşamasında, toplam ciro için yaklaşık maliyetin % 25’i ile % 35’i aralığında, hizmet işleri ile ilgili ciro  için ise yaklaşık maliyetin % 15’i  ile % 25’i aralığında idarece belirlenecek parasal tutar asgari yeterlik kriteri olarak öngörülür. Bu kriterlerden herhangi birini sağlayan ve sağladığı kritere ilişkin belgeyi sunan aday veya istekli yeterli kabul edilir.

(7) İlgili mevzuat uyarınca gelecek yıllara yaygın olarak gerçekleştirilecek işlerin, açık ihale usulüyle ve Kanunun 21 inci maddesinin (b) ve (c) bentlerine göre ihale edilmesi halinde, iş hacmine ilişkin oranların, bir yıldan fazla süreli işlerde 4/5’i, iki yıldan fazla süreli işlerde 3/5’i, üç yıldan fazla süreli işlerde  ise 2/5’i alınarak hesaplanan oranlar yeterlik kriteri olarak belirlenir. Belli istekliler arasında ihale usulüyle yapılan ihalenin ön yeterlik aşaması ile Kanunun 21 inci maddesinin (a), (d) ve (e) bentlerine göre yapılan ihalelerin yeterlik aşamasında ise bu oranlara göre belirlenen parasal tutarlar asgari yeterlik kriteri olarak öngörülür.

(8) Altıncı ve yedinci fıkralardaki kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanlar, son iki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu takdirde, son iki yılın parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.

(11) Gelir tablosunun veya serbest meslek kazanç defteri özetinin yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylı olması zorunludur. Yabancı ülkede düzenlenen gelir tablosunun o ülke mevzuatına göre düzenlenmesi ve bu belgeyi düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış olması gereklidir.

(12) İş ortaklığı olarak ihaleye katılan aday ve isteklilerde; iş hacmine ilişkin kriterlerin, her bir ortak tarafından iş ortaklığındaki hissesi oranında sağlanması zorunludur.

(14) Aday veya isteklinin, ortak girişimin ortağı olarak gerçekleştirdiği hizmet işleri ile ilgili ciro tutarı; iş ortaklığındaki hissesi oranında, konsorsiyumda ise taahhüt ettikleri iş kısımları üzerinden hesaplanır.

(15) Aday veya isteklinin iş hacmi tutarının değerlendirilmesinde, kendi iş hacmi tutarı ile birlikte ortak olduğu ortak girişime/girişimlere ait iş hacmi tutarı da hissesi oranında dikkate alınarak toplanmak suretiyle toplam iş hacmi tutarı belirlenir. Bu durumda aday veya isteklinin iş hacmi tutarı kullanılan ortak girişimdeki/girişimlerdeki hisse oranını gösteren belgelerin de teklif kapsamında sunulması gerekmektedir.” hükmü,

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “… 7.4. Ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.4.1. İsteklinin teklif ettiği bedelin % 10’undan az olmamak üzere bankalar nezdindeki kullanılmamış nakdi veya gayrinakdi kredisi ya da üzerinde kısıtlama bulunmayan mevduatını gösteren banka referans mektubu sunması zorunludur. Banka referans mektubunun ilk ilan tarihinden sonra düzenlenmiş olması zorunludur.

Yukarıdaki kriter, mevduat ve kredi tutarları toplanmak ya da birden fazla banka referans mektubu sunulmak suretiyle de sağlanabilir.

İş ortaklığında, ortaklardan biri, birkaçı veya tamamı tarafından ortaklık oranına bakılmaksızın bu yeterlik kriteri sağlanabilir.

7.4.2. İsteklinin ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait yıl sonu bilançosu veya eşdeğer belgeleri.

a) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olan istekliler, yıl sonu bilançosunu veya bilançonun gerekli kriterleri sağlandığını gösteren bölümlerini,

b) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olmayan istekliler, yıl sonu bilançosunu veya bilançonun gerekli kriterleri sağladığını gösteren bölümlerini ya da bu kriterlerin sağlandığını göstermek üzere yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir tarafından standart forma uygun olarak düzenlenen belgeyi (Standart Form: KİK025.1/H) sunmaları gerekmektedir.

Sunulan bilanço veya eşdeğer belgelerde;

a) Belli sürelerde nakit akışını sağlayabilmesi için gerekli likiditeye ve kısa dönem (bir yıl) içinde borç ödeme gücüne sahip olup olmadığını gösteren cari oranın (dönen varlıklar/kısa vadeli borçlar) en az 0,75 olması, (hesaplama yapılırken; yıllara yaygın inşaat maliyetleri dönen varlıklardan, yıllara yaygın inşaat hakediş gelirleri ise kısa vadeli borçlardan düşülecektir),

b) Aktif varlıkların ne kadarının öz kaynaklardan oluştuğunu gösteren öz kaynak oranının (öz kaynaklar/toplam aktif) en az 0,15 olması, (hesaplama yapılırken, yıllara yaygın inşaat maliyetleri toplam aktiflerden düşülecektir),

c) Kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,50’den küçük olması,

ve belirtilen üç kriterin birlikte sağlanması zorunludur. Sunulan bilançolarda varsa yıllara yaygın inşaat maliyetleri ile yıllara yaygın inşaat hakediş gelirlerinin gösterilmesi gerekir.

Yukarıda belirtilen kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanlar, son iki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu takdirde, son iki yılın parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.

Bilanço veya bilançonun yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ilgili mevzuatına göre düzenlenmiş ve yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylanmış olması zorunludur. Yabancı ülkede düzenlenen bilanço veya bilançonun yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ise o ülke mevzuatına göre düzenlenmesi ve bu belgeleri düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış olması gereklidir.

Yabancı ülkede düzenlenen yayımlanması zorunlu olmayan bilançoların veya bunların bölümlerinin ibraz edilmemesi durumunda, yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığı o ülke mevzuatına göre bu belgeleri düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış belge ile tevsik edilebilir.

Serbest meslek erbabı tarafından sunulan, ilgili mevzuatına göre düzenlenmiş ve onaylanmış serbest meslek kazanç defteri özetinde gösterilen değerlere göre, son yıla ait toplam gelirin toplam gidere oranının veya son iki yıla ait gelir ve giderlerin parasal tutarlarının ortalaması üzerinden bulunacak oranın en az (1,25) olması şartı aranır. Serbest meslek kazanç defteri özetinin yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylı olması gerekir.

İsteklinin ortak girişim olması halinde, ortakların her birinin istenen belgeleri ayrı ayrı sunması ve yukarıda belirtilen kriterleri sağlaması zorunludur.

7.4.3. İstekli tarafından;

a) İhalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait toplam ciroyu gösteren gelir tablosunun,

b) Hizmet işleri ile ilgili ciro tutarını gösteren belgeler,

birinin sunulması yeterlidir.

Hizmet işleri ile ilgili ciro tutarını tevsik etmek üzere; yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavirce standart forma uygun olarak düzenlenen belge sunulur.

Hizmet işleri ile ilgili ciro tutarının hesabında, yurt içinde ve yurt dışında, taahhüt altında devam eden hizmet işlerinin gerçekleştirilen kısmından veya bitirilen hizmet işlerinden elde edilen gelirlerin toplamı dikkate alınır.

Toplam cironun teklif edilen bedelin % 25’inden, hizmet işleri ile ilgili cironun ise teklif edilen bedelin % 15’inden az olmaması gerekir. Bu kriterlerden herhangi birini sağlayan ve sağladığı kritere ilişkin belgeyi sunan istekli yeterli kabul edilir.

Bu kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanlar, son iki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu takdirde, son iki yılın parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.

Gelir tablosunun veya serbest meslek kazanç defteri özetinin, yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylı olması zorunludur. Yabancı ülkede düzenlenen gelir tablosunun o ülke mevzuatına göre düzenlenmesi ve bu belgeyi düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış olması gereklidir.

İş ortaklığı olarak ihaleye katılan isteklilerde; iş hacmine ilişkin kriterlerin, her bir ortak tarafından iş ortaklığındaki hissesi oranında sağlanması zorunludur.

İsteklinin iş hacmi tutarının değerlendirilmesinde, kendi iş hacmi tutarı ile birlikte ortak olduğu ortak girişime/girişimlere ait iş hacmi tutarı da hissesi oranında dikkate alınarak toplanmak suretiyle toplam iş hacmi tutarı belirlenir. Bu durumda isteklinin iş hacmi tutarı kullanılan ortak girişimdeki/girişimlerdeki hisse oranını gösteren belgelerin de teklif kapsamında sunulması gerekmektedir. … ” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İhale üzerinde bırakılan iş ortaklığının pilot ortağı Soran Sosyal Hizmetler A.Ş. tarafından sunulan bilanço bilgileri tablosunda yeterlilik değerlendirmesinde esas alınmak üzere 2019 ve 2018 yılına ait mali verilere yer verildiği, söz konusu tabloda 2019 yılı için cari oranın 1,60, öz kaynak oranının 0,61, kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,07 olduğu, iş hacmi bilgilerine ilişkin olarak ise 2019 ve 2018 yıllarına ait gelir tablosunun sunulduğu, söz konusu gelir tablosunda 2019 yılı için net satışlar tutarının 2******,** TL, 2018 yılı için net satışlar tutarının 4******,** TL olduğu, söz konusu belgelerin meslek mensubunca kaşelenerek imzalandığı,

 

Özel ortak Dunaysır Yemek Temizlik Turizm İnşaat Nakliyat Sağlık Hizmetleri Tekstil Özel Eğitim Taahhüt Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından sunulan bilanço bilgileri tablosunda yeterlilik değerlendirmesinde esas alınmak üzere 2019 ve 2018 yılına ait mali verilere yer verildiği, söz konusu tabloda 2019 yılı için cari oranın 1,44, öz kaynak oranının 0,31, kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0 olduğu, iş hacmi bilgilerine ilişkin olarak ise 2019 ve 2018 yıllarına ait gelir tablosunun sunulduğu, söz konusu gelir tablosunda 2019 yılı için net satışlar tutarının 1*******,** TL, 2018 yılı için net satışlar tutarının 1*******,** TL olduğu, söz konusu belgelerin meslek mensubunca kaşelenerek imzalandığı,

 

Ayrıca ihale üzerinde bırakılan iş ortaklığı tarafından özel ortak Dunaysır Yemek Temizlik Turizm İnşaat Nakliyat Sağlık Hizmetleri Tekstil Özel Eğitim Taahhüt Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. adına düzenlenmiş banka referans mektubu sunduğu, sunulan banka referans mektubuna ilişkin olarak kullanılmamış nakdi kredi tutarının 9.850.000,00 TL, kullanılmamış gayrinakdi kredi tutarının 8.611.350,00 TL olduğu, isteklinin ihalenin 1’inci kısmına ilişkin teklif tutarının 3.388.301,00 TL olduğu dikkate alındığında banka referans mektubunun sağlaması gereken asgari tutarın (0.10 x 3.388.301,00) 338.830,10 TL olduğu, söz konusu belgenin 28.10.2020 tarihli olduğu, bu tarihin ihalenin ilan tarihi olan 29.09.2020 tarihinden sonra olduğu görülmüştür.

 

Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi Hakan Gün tarafından sunulan bilanço bilgileri tablosunda yeterlilik değerlendirmesinde esas alınmak üzere 2019 ve 2018 yılına ait mali verilere yer verildiği, söz konusu tabloda cari oranın 2,01, öz kaynak oranının 0,50, kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,004 olduğu, iş hacmi bilgilerine ilişkin olarak ise 2019 ve 2018 yıllarına ait gelir tablosunun sunulduğu, söz konusu gelir tablosunda 2019 yılı için net satışlar tutarının 6*****,** TL, 2018 yılı için net satışlar tutarının 3******,** TL olduğu, 2019 ve 2018 yıllarına ait net satışlar tutarlarının ortalamasının 1******,** TL olduğu, söz konusu belgelerin meslek mensubunca kaşelenerek imzalandığı,

 

Ayrıca ihale işlem dosyası üzerinde yapılan incelemede teklif zarfı açma ve belge kontrol tutanağında “var-uygun” olarak belirtilen ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi Hakan Gün’e ait banka referans mektubunun bulunmadığı tespit edilmiş olup 18.12.2020 tarihli ve 18972 sayılı Kurum yazısı ile idareden ilgili istekliye ait banka referans mektubunun gönderilmesi istenilmiştir.

 

İdare tarafından 23.12.2020 tarihli ve 2904195 sayılı cevabi yazıda ilgili isteklinin banka referans mektubunun asıl dosyada var iken ihale işlem dosyasının Kuruma gönderilmesi için fotokopi çekimi aşamasında kaybolmuş olabileceği kanısına varıldığı, istenilen belgenin gönderilemediği belirtilmiştir.

 

Kurum tarafından itirazen şikayet başvuruları idare tarafından gönderilen ihale işlem dosyası üzerinden incelenmektedir. Dolayısıyla dosya üzerinde yapılan incelemede dosya kapsamında yer almayan belgelerin kural olarak sunulmadığı ve/veya olmadığının kabulü zorunluluk arz etmektedir. Nitekim Kurum tarafından idareden ihale işlem dosyasının istenildiği 10.12.2020 tarihli ve 18466 sayılı yazıda “… Kurumumuzca yürütülmekte olan incelemeye esas olmak üzere yukarıda belirtilen ihaleye ilişkin olarak, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 7’nci maddesi ile ilgili Uygulama Yönetmeliklerinde (Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 20’nci maddesi) tarifi yapılan ihale işlem dosyasındaki bütün bilgi ve belgelere ihtiyaç duyulmaktadır. … Başvuruya ilişkin inceleme ve karar alma aşamalarında, tarafınızca gönderilecek olan bilgi ve belgeler esas alınacağından, Kurumumuza gönderilmesi gereken ancak herhangi bir gerekçe ile gönderilmeyen belgelerin yok kabul edileceği, …” ifadelerine yer verilmiş olup Hakan Gün’e ait banka referans mektubunun ihale işlem dosyasında bulunmadığı, idareyle yapılan yazışma sonucunda da söz konusu belgeye ulaşılamadığı ve sunulmadığının kabul edilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.

 

Arslanlar Teknik Isıtma Soğutma İnşaat Taahhüt İhtiyaç Maddeleri Pazarlama Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından sunulan bilanço bilgileri tablosunda yeterlilik değerlendirmesinde esas alınmak üzere 2019 yılına ait mali verilere yer verildiği, söz konusu tabloda cari oranın 2,41, öz kaynak oranının 0,46, kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,19 olduğu, iş hacmi bilgilerine ilişkin olarak ise 2019 ve 2018 yıllarına ait gelir tablosunun sunulduğu, söz konusu gelir tablosunda 2019 yılı için net satışlar tutarının 5*******,** TL, 2018 yılı için net satışlar tutarının 4*******,** TL olduğu, söz konusu belgelerin meslek mensubunca kaşelenerek imzalandığı,

 

Ayrıca Arslanlar Teknik Isıtma Soğutma İnşaat Taahhüt İhtiyaç Maddeleri Pazarlama Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından sunulan banka referans mektubuna ilişkin olarak kullanılmamış gayrinakdi kredi tutarının 19.750.000,00 TL olduğu, isteklinin ihalenin 1’inci kısmına ilişkin teklif tutarının 5.144.790,00 TL olduğu dikkate alındığında banka referans mektubunun sağlaması gereken asgari tutarın (0.10 x 5.144.790,00) 514.479,00 TL olduğu, söz konusu belgenin 02.11.2020 tarihli olduğu, bu tarihin ihalenin ilan tarihi olan 29.09.2020 tarihinden sonra olduğu görülmüştür.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümleri ve incelemeler bir arada değerlendirildiğinde başvuru sahibinin iddialarının ihale üzerinde bırakılan Soran Sosyal Hizmetler A.Ş.-Dunaysır Yemek Temizlik Turizm İnşaat Nakliyat Sağlık Hizmetleri Tekstil Özel Eğitim Taahhüt Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. İş Ortaklığı ve Arslanlar Teknik Isıtma Soğutma İnşaat Taahhüt İhtiyaç Maddeleri Pazarlama Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi isteklileri için yerinde olmadığı,

 

Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi Hakan Gün açısından ise bilanço ve eşdeğer belgeler ile toplam ciroyu gösteren belgelere ilişkin iddiaların yerinde olmadığı, “banka referans mektuplarının ilk ilan tarihinden önce düzenlendiği, kullanılmamış nakdi/gayrinakdi kredileri toplamının teklif tutarının %10’unu karşılamadığı” yönündeki iddiaya ilişkin olarak ilgili istekliye ait banka referans mektubunun ihale işlem dosyasında bulunmaması ve idare ile yapılan yazışma kapsamında da gönderilmemesi nedeniyle sunulmadığının kabul edilmesi ve teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği sonucuna varılmıştır.  

Toplantı No 2021/002
Gündem No 76
Karar Tarihi 13.01.2021
Karar No 2021/UH.II-121