ihale üzerinde bırakılan isteklinin, idarece teklif kapsamında sunulması istenmeyen bir belgeyi sunmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılması veya istenmeyen bir belgenin, idarece esasa etkili olamayan bir bilgi eksikliği olarak mütalaa edilerek tamamlatma yoluna gidilemez

Toplantı No 2020/022
Gündem No 45
Karar Tarihi 22.05.2020
Karar No 2020/UY.I-920

BAŞVURU SAHİBİ:

Serkan KOÇ,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Giresun Belediye Başkanlığı Fen İşleri Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/602140 İhale Kayıt Numaralı “Giresun Belediyesi Merkez Sahil Karayolu Tretuvar ve Atatürk Meydanı Aydınlatma Projesi Yapım İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Giresun Belediye Başkanlığı Fen İşleri Müdürlüğü tarafından 19.12.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Giresun Belediyesi Merkez Sahil Karayolu Tretuvar ve Atatürk Meydanı Aydınlatma Projesi Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak Serkan Koç’un 10.01.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 17.01.2020 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 27.01.2020 tarih ve 4577 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 27.01.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur. 13.05.2020 tarihli ve 2020/M.K-102 sayılı Kurul kararı gereğince yapılan incelemeye aşağıda yer verilmiştir.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2020/191-01 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, idareye yapmış oldukları şikayet başvurusunun herhangi bir gerekçe ortaya konulmadan ve şikayet konuları irdelenmeden reddedildiği, ihale üzerinde bırakılan Deniz Mahir Eyüboğlu adlı istekli tarafından tip onay belgesinin ekinde yetkili satıcılık belgesinin veya tip onay belgesi sahibi firmanın muvafakat belgesinin sunulmadığı, sunulmayan bu belgelerin sonradan tamamlatılamayacağı ve bu belgelerin hem ihale hem de sözleşme aşamasında gözetilmesi gereken bir belge olduğu iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:

a) Mülga : RG: 25/1/2017-29959

b) Teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren imza beyannamesi veya imza sirküleri;

1) Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesi,

2) Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirküleri.

c) Bu Şartname ekinde yer alan standart forma uygun teklif mektubu.

ç) Bu Şartnamede belirlenen geçici teminata ilişkin geçici teminat mektubu veya geçici teminat mektupları dışındaki teminatların Saymanlık ya da Muhasebe Müdürlüklerine yatırıldığını gösteren makbuzlar.

d) Bu şartnamenin 7.4. ve 7.5. maddelerinde belirtilen, şekli ve içeriği Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde düzenlenen yeterlik belgeleri.

e) Vekaleten ihaleye katılma halinde, vekil adına düzenlenmiş, ihaleye katılmaya ilişkin noter onaylı vekaletname ile vekilin noter tasdikli imza beyannamesi

f) İsteklinin ortak girişim olması halinde, bu Şartname ekinde yer alan standart forma uygun iş ortaklığı beyannamesi,

g) Bu bent boş bırakılmıştır,

ğ) (Mülga:26/06/2010-27623 R.G./4 md.)

h) Tüzel kişi tarafından iş deneyimi göstermek üzere sunulan belgenin, tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip ortağına ait olması halinde, ticaret ve sanayi odası/ticaret odası bünyesinde bulunan ticaret sicil memurlukları veya yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci mali müşavir tarafından ilk ilan tarihinden sonra düzenlenen ve düzenlendiği tarihten geriye doğru son bir yıldır kesintisiz olarak bu şartın korunduğunu gösteren belge.

ı) Tüzel kişi tarafından iş deneyimini göstermek üzere, en az beş yıldır % 51 veya daha fazla hissesine sahip mimar veya mühendis ortağının mezuniyet belgesinin sunulması durumunda; ticaret ve sanayi odası/ticaret odası bünyesinde bulunan ticaret sicil memurlukları veya yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci mali müşavir tarafından, ilk ilan tarihinden sonra düzenlenen ve düzenlendiği tarihten geriye doğru son beş yıldır kesintisiz olarak bu şartın korunduğunu gösteren belge

i) İhale konusu işe teklif verecek olan istekliler, ihtiyaç kalemlerindeki aydınlatma direkleri için, TEDAŞ Genel Müdürlüğünden onaylı Tip Proje Onayı belgesinin aslını veya aslına uygunluğu noterce onaylanmış veya İdarece aslı onaylanmış belgeyi teklif zarfında sunmaları gerekir.

j) Kanun kapsamındaki idarelere taahhüt edilenler dışında yurt dışında gerçekleştirilen işler için düzenlenen iş bitirme belgesinin 13/1/2011 tarih ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 195 inci maddesinin ikinci fıkrası gereğince pay çoğunluğuna dayanarak kurulan şirketler topluluğu ilişkisi içinde kullanılması halinde bu hukuki ilişkiyi ve bu ilişkinin süresini tevsik eden belge.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Öte yandan Elektrik Teknik Şartnamesi’nin 6’ncı maddesinde “Yüklenici dosyasından verilen çizimler temsili olup, şartnamesinde verilen standartlarda yapılan muadil aydınlatma direkleri ve armatürleri idarece kabul edilecektir.” düzenlemesine yer verilmiştir.

 

Başvuru konusu aydınlatma direklerine ilişkin düzenlemelerden, isteklilerce TEDAŞ Genel Müdürlüğünden onaylı Tip Proje Onayı belgesinin aslını veya aslına uygunluğu noterce onaylanmış veya idarece aslı onaylanmış belgeyi teklif zarfında sunulması gerektiği ancak yüklenici dosyasında verilen çizimlerin temsili olduğu, şartnamesinde verilen standartlarda yapılan muadil aydınlatma direklerinin de kabul edileceği anlaşılmaktadır. Bununla birlikte, teklif edilen aydınlatma direklerinin yetkili satıcısı olunduğuna veya teklifi kapsamında yer verilmesine muvafakat edildiğine yönelik belgelerin teklifle birlikte idareye sunulması gerektiğini içeren herhangi bir düzenlemeye ihale dokümanında yer verilmemiştir.

 

İdarece gönderilen ihale işlem dosyası çerçevesinde, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından teklifi kapsamında, üzerinde  “aslı görülmüştür” şerhinin ve altında şef unvanlı Fırat Yağız İnanç adlı yetkilinin imzasının/parafının bulunduğu Haköz Mühendisliğe ait “ANT-SWAN 02” marka/model 8+6.5 metre dekoratif aydınlatma direğine yönelik düzenlenmiş TEDAŞ Genel Müdürlüğü Yatırımlar İzleme Daire Başkanlığı Tip Proje Onayı belgesinin sunulduğu görülmüştür. Dolayısıyla, ihale üzerinde bırakılan isteklinin İdari Şartname’nin 7.1’inci maddesinde yeterlik kriteri olarak teklif kapsamında sunulması istenen belgeyi idareye sunduğu anlaşılmıştır.

 

Ancak başvuru sahibi tip proje onayı belgesini değil, proje onayı verilen aydınlatma direklerinin yetkili satıcısı olunduğu veya bu belgenin kullanılmasına muvafakat edildiğini gösteren belgenin teklif kapsamında idareye sunulması gerektiğini, böyle bir yetki veya muvafakatin olmadığını iddia etmektedir. İsteklilerin yeterlik değerlendirmeleri, ihale dokümanında tereddütten uzak bir şekilde yeterlik kriteri olarak öngörülen hususlara dayalı olarak yapılmaktadır. Başka bir anlatımla, ihale dokümanında açıkça yeterlik kriteri olarak öngörülmeyen bir husus esas alınarak isteklilerin yeterlik değerlendirmesi yapılamayacağından ihale sürecinde istekliler hakkında bu hususa dayanılarak işlem tesisine imkân bulunmamaktadır. İhale dokümanı incelendiğinde, başvuru sahibinin itirazen şikayet dilekçesinde belirtilen yetkili satıcılık veya muvafakatname şeklindeki bir belgenin teklif kapsamında sunulması gerekliliğine yönelik herhangi bir düzenlemeye rastlanmamıştır. Dolayısıyla, ihale üzerinde bırakılan isteklinin, idarece teklif kapsamında sunulması istenmeyen bir belgeyi sunmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılması veya istenmeyen bir belgenin, idarece esasa etkili olamayan bir bilgi eksikliği olarak mütalaa edilerek tamamlatma yoluna gidilmesi düşünülemez.

 

Öte yandan, idarece şikayet başvurusunun, istenen belgelerin sunulduğu gerekçesi ile reddedildiği, dolayısıyla başvuru sahibince iddia edildiğinin aksine gerekçesiz olarak şikayet başvurusunun reddedilmediği görülmüştür.

 

Belirtilen hususlar çerçevesinde, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 


Oybirliği ile karar verildi.