Bir ihale işinin Gelir Vergisi Kanunun kapsamına girmesi için faaliyet konusu işin inşaat ve onarma işi olması işin taahhüde bağlı olarak başkaları hesabına yapılması ve birden fazla takvim yılına sirayet etmesi gerekmektedir

Tarih 06/04/2010
Sayı B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-GVK-42-6-257
Kapsam
T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

 
Sayı : B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-GVK-42-6-257 06/04/2010
Konu : Yıllara sari inşaat işinin bitim tarihinin tespiti  

İlgi dilekçeniz ile … tarafından ihale edilen ve şirketiniz tarafından  üstlenilen … işine 1995 yılında başlanıldığı, ancak … Valiliğinin 12.09.2007 tarih ve … sayılı oluru ile söz konusu işe ilişkin sözleşmenin feshedildiği, ayrıca şirketinizin … Müdürlüğüne karşı yapımını taahhüt ettiği … İnşaatı işine 1994 yılında başlanıldığı, söz konusu işe ilişkin geçici kabul tutanağının geçici kabul heyeti tarafından 20.05.2005 tarihinde düzenlenerek onaya sunulduğu, ancak yapılan işlerde eksiklikler olması nedeniyle geçici kabul tutanağının onaylanmadığı, öte yandan … Müdürlüğünce … nolu dosya ile fazla ödeme olduğundan … Mahkemesinde dava açıldığı belirtilerek, anılan işlerin bitim tarihlerinin belirlenmesi hususunda Başkanlığımızdan bilgi istenilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 42′nci maddesinde, birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarma işlerinde kar veya zararın işin bittiği yıl kati olarak tespit edileceği ve tamamının o yılın geliri sayılacağı hükme bağlanmıştır.

Bir işin Gelir Vergisi Kanununun 42′nci maddesi kapsamına girmesi için, faaliyet konusu işin, inşaat ve onarma işi olması, işin taahhüde bağlı olarak başkaları hesabına yapılması ve birden fazla takvim yılına sirayet etmesi gerekmektedir.

Aynı Kanunun 44′üncü maddesinde, inşaat ve onarma işlerinde geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan hallerde geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarihin, diğer hallerde işin fiilen tamamlandığı veya fiilen bırakıldığı tarihin, bitim tarihi olarak kabul edileceği belirtilmiştir.

Öte yandan, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 15′inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde Gelir Vergisi Kanununda belirtilen esaslara göre birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işleri ile uğraşan kurumlara bu işleri ile ilgili olarak yapılan hakediş ödemeleri üzerinden istihkak sahiplerinin kurumlar vergisine mahsuben vergi kesintisi yapmak zorunda oldukları hükme bağlanmıştır.

Buna göre, … inşaatı işinizin Valilik onayı ile feshedildiği 12.09.2007 tarihinin işin bitim tarihi olarak kabul edilmesi ve bu işe ilişkin kar veya zararın tespit edilerek, işin bittiği dönemin kurumlar vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, şirketiniz tarafından taahhüt edilen … inşaatı işi ile ilgili olarak ise … Müdürlüğünün geçici ve kesin kabul usulüne tabi olması nedeniyle, söz konusu işe ilişkin geçici kabul tutanağı onaylanmadığı sürece işin devam ettiğinin kabulü gerekecektir. Ancak Mahkemelerce işin bitim tarihine ilişkin olarak bir karar verilmesi halinde ise söz konusu tarihin işin bitim tarihi olarak kabul edileceği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

  Vergi Dairesi Başkanı a.

Gelir İdaresi Grup Müdürü V.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.