ihale dokümanı kapsamında verilen birim fiyat teklif cetveli standart formunda 21’inci kalemde yer alan miktarın virgülden sonra üç haneli olmasına rağmen (1.957,461), ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan birim fiyat teklif mektubu eki birim fiyat teklif cetvelinde söz konusu kalemin miktarının virgülden sonraki kısmının yuvarlanarak iki haneli olarak yazıldığı (1.957,46) dolayısıyla idarenin hazırladığı standart forma uygun olmayan teklif verildiği bu durumun da mevzuata aykırı olduğu hk

Toplantı No 2020/020
Gündem No 7
Karar Tarihi 13.05.2020
Karar No 2020/UY.I-865

BAŞVURU SAHİBİ:

Yelalan Yapı Malzemeleri İnşaat Taahhüt Emlak Hayvancılık Madencilik Turizm San. ve Tic. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Antalya İl Sağlık Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2020/126412 İhale Kayıt Numaralı “Antalya İlinde Bulunan Sağlık Hizmetlerinde Kullanılmakta Olan 3 Adet Binanın Onarımı Yapım İşi (3’üncü Kısım)” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Antalya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 19.03.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Antalya İlinde Bulunan Sağlık Hizmetlerinde Kullanılmakta Olan 3 Adet Binanın Onarımı Yapım İşi (3’üncü Kısım)” ihalesine ilişkin olarak Yelalan Yapı Malzemeleri İnşaat Taahhüt Emlak Hayvancılık Madencilik Turizm San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 06.04.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 13.04.2020 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 22.04.2020 tarih ve 18722 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2020/729 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale üzerinde bırakılan isteklinin sunmuş olduğu birim fiyat teklif cetvelindeki 8, 9 ve 21’inci iş kalemlerinde aritmetik hata bulunduğu, birim fiyat ile miktarın çarpımının sonucunun yanlış yazıldığı, ancak idarece birim fiyat teklif cetvelinin elektronik araçlar yardımıyla oluşturduğundan bahisle Kamu İhale Genel Tebliği’nin 16.5.3’üncü maddesinde yer alan açıklama çerçevesinde şikâyet başvurularının reddedildiği, ancak ihale üzerinde bırakılan isteklinin sunduğu birim fiyat teklif cetvelinin miktar, teklif edilen birim fiyat ve tutar kısmının yanlış yazıldığı iddiasına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 37’nci maddesinde “…İhale komisyonunun talebi üzerine idare tekliflerin incelenmesi, karşılaştırılması ve  değerlendirilmesinde yararlanmak üzere net olmayan hususlarla ilgili isteklilerden yazılı olarak tekliflerini açıklamalarını isteyebilir. Ancak bu açıklama, hiçbir şekilde teklif fiyatında değişiklik yapılması veya ihale dokümanında yer alan şartlara uygun olmayan tekliflerin uygun hale getirilmesi amacıyla istenilmez ve yapılmaz.

Tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı 36 ncı maddeye göre ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilir. Ancak, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede isteklilerden bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Belirlenen sürede bilgileri tamamlamayan istekliler değerlendirme dışı bırakılır ve geçici teminatları gelir kaydedilir. Bu ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçilir. Bu aşamada, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı ile birim fiyat teklif  cetvellerinde  aritmetik  hata  bulunup  bulunmadığı incelenir. Uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü,

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Başvuru ve teklif mektuplarının şekli” başlıklı 54’üncü maddesinde “1) Başvuru ve teklif mektupları bu Yönetmeliğin ekinde yer alan standart formlar esas alınarak hazırlanır.

(2) Teklif mektubunun aşağıdaki şartları taşıması zorunludur:

a) Yazılı olması.

b) İhale dokümanının tamamen okunup kabul edildiğinin belirtilmesi.

c) Teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile birbirine uygun olarak açıkça yazılması.

ç) Üzerinde kazıntı, silinti, düzeltme bulunmaması.

d) Türk vatandaşı gerçek kişilerin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, Türkiye’de faaliyet gösteren tüzel kişilerin vergi kimlik numarasının belirtilmesi.

e) Ad ve soyadı veya ticaret unvanı yazılmak suretiyle yetkili kişilerce imzalanmış olması.

(3) Ortak girişim olarak teklif veren isteklilerin teklif mektuplarının, ortakların tamamı tarafından veya yetki verdikleri kişilerce imzalanması gerekir.

(4) Konsorsiyumlarda, konsorsiyum ortakları teklif mektubunu işin uzmanlık gerektiren kısımları için teklif ettikleri bedeli ayrı ayrı yazmak suretiyle imzalarlar. Konsorsiyum ortaklarının işin uzmanlık gerektiren kısımları için teklif ettikleri bedellerin toplamı, konsorsiyumun toplam teklif bedelini oluşturur.

(5) Teklif mektuplarının şekil ve içerik bakımından yukarıda belirtilen niteliklere ve teklif mektubu standart formuna uygun olmaması teklifin esasını değiştirecek nitelikte bir eksiklik olarak kabul edilir. Taşıması zorunlu hususlardan herhangi birini taşımayan teklif mektuplarının değiştirilmesi, düzeltilmesi veya eksikliklerinin giderilmesi gibi yollara başvurulamaz. Teklif mektubu usulüne uygun olmayan isteklinin teklifi değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “Başvuruların ve tekliflerin alınması, açılması ve belgelerdeki bilgi eksikliklerinin tamamlatılması” başlıklı 57’nci maddesinde “…(7) Birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığı incelenir. Birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunduğu tespit edilen isteklilere ait teklifler değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü yer almaktadır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Aritmetik hata ve yuvarlama” başlıklı 16’ncı maddesinde “16.5.1. Birim fiyat teklif cetvelindeki çarpım ve toplamlarda hata olması durumunda aritmetik hata olduğu kabul edilecek ve teklif doğrudan değerlendirme dışı bırakılacaktır. Kısmi teklif verilmesine imkan tanınan ihalelerde, isteklinin aritmetik hata yapılan kısma ilişkin teklifi değerlendirme dışı bırakılarak, teklif verdiği diğer kısımlar üzerinden ihale sonuçlandırılacaktır.

16.5.2.(Değişik:RG-20/4/2011-27911)(Değişik: 20/8/2011-28031 R.G./ 8 md.)  Kısmi teklife izin verilip verilmediğine bakılmaksızın, birim fiyat üzerinden teklif alınan tüm ihalelerde istekliler, hizmet alımı ihalelerinde işçi sayısı üzerinden teklif alınan işçilik kalemleri hariç, birim fiyatları ve birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarları, virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayıdan fazla olacak şekilde verebileceklerdir. Ancak, toplam teklif tutarı virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılacaktır. Yuvarlama işleminde yarım kuruş ve üzerindeki değerler bir kuruşa tamamlanacak; yarım kuruşun altındaki değerler ise dikkate alınmayacaktır.

Kısmi teklifin tek kalemden oluşması durumunda birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutar, en fazla virgülden sonra iki ondalık basamaklı olacak şekilde verilebilecektir. Kısmi teklifin birden çok kalemden oluşması halinde ise bu kalem tutarlarının toplanması sonucu bulunan kısım toplam tutarı en fazla virgülden sonra iki ondalık basamaklı olacak şekilde verilebilecektir.  Bir başka ifadeyle kısmi teklifin birden çok kalemden oluşması halinde her bir kalemin birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarı, virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayıdan fazla olacak şekilde verilebilecek, ancak kısım toplam tutarı en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılacaktır. Yuvarlama işleminde yarım kuruş ve üzerindeki değerler bir kuruşa tamamlanacak; yarım kuruşun altındaki değerler ise dikkate alınmayacaktır.

Yuvarlama işlemine ilişkin örnek:

Hesaplanan toplam/kısım toplamı teklif tutarı

Yuvarlama sonucu

500.815,414

500.815,41

500.815,4149

500.815,41

500.815,41582

500.815,42

500.815,4169

500.815,42

16.5.2.1. (Ek: 20/8/2011-28031 R.G./ 8 md.)  İşçilik ücreti, yol ve yemek bedeli ile bunlar üzerinden alınan prim tutarları gibi işçilik kalemlerini oluşturan maliyet unsurlarına ilişkin hesaplama yöntemi, sosyal güvenlik mevzuatı kapsamında kanunla ve idari düzenlemelerle belirlenmiş olup, bu çerçevede 1 TL (Bir Türk Lirası)’nin altındaki tutarlar iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılmaktadır. Sosyal güvenlik mevzuatındaki düzenlemelerin emredici nitelikte olması nedeniyle isteklilerin ilgili mevzuatı gereğince yapacakları işçilik hesaplamalarında da anılan yöntemin uygulanması zorunluluğu bulunmaktadır. Bu sebeple, hizmet alımı ihalelerinde birim fiyat teklif cetvelinde yer alan ve işçi sayısı üzerinden teklif alınan işçilik kalemlerinin birim fiyatları ile birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarları, virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılacaktır. Yuvarlama işleminde yarım kuruş ve üzerindeki değerler bir kuruşa tamamlanacak; yarım kuruşun altındaki değerler ise dikkate alınmayacaktır.

16.5.3.(Ek madde: 25/01/2017-29959 R.G./3. md.) (Mülga: 31/03/2018-30377-R.G./1. md.)(Ek madde: 20/11/2018-30601 R.G./1. md.) Elektronik araçlar yardımıyla tablolama programları (MS Excel, Numbers, Libre Office Calc ve benzerleri) kullanılarak oluşturulan teklif mektubu eki cetvelin çarpım ve toplamlarında yazılımdan kaynaklanan yuvarlamalar nedeniyle oluşan hesaplama farklılıkları, toplam teklif fiyatının binde birine eşit veya daha az olması ve ihalenin sonuçlandırılmasına esas teklif sıralamasının değişmemesi kaydıyla aritmetik hata olarak kabul edilmeyecek ve bu farklılıklar isteklinin teklif cetvelinde yazılı birim fiyatlar esas alınarak ihale komisyonu tarafından re’sen düzeltilecektir. Yapılan bu düzeltme sonucu bulunan tutar, sınır değer hesabı hariç, isteklinin teklif ve yeterlik değerlendirmesine esas nihai teklif fiyatı olarak kabul edilecektir.” açıklaması,

Aynı Tebliğ’in “Yuvarlama ve aritmetik hata” başlıklı 39’uncu maddesinde “39.1. (Değişik: 20/4/2011-27911 R.G./15. md.)Birim fiyat teklif cetvelinde iş kalemleri için teklif edilen birim fiyatlar ve analizlerdeki rayiç fiyatlar, virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayıdan fazla olacak şekilde yazılabilecektir.

39.2. (Değişik: 20/4/2011-27911 R.G./15. md.)Birim fiyat teklif cetvelinde, her bir iş kaleminin miktarı ile bu iş kalemi için teklif edilen birim fiyatın çarpımı sonucu bulunan tutar, analizlerde de her bir girdi miktarı ile rayicinin çarpımı sonucu bulunan tutar, virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayıdan fazla olacak şekilde yazılabilecektir. Ancak toplam teklif tutarı, virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılacaktır. Yuvarlama işleminde yarım kuruş ve üzerindeki değerler bir kuruşa tamamlanacak; yarım kuruşun altındaki değerler ise dikkate alınmayacaktır.

39.3. Birim fiyat teklif cetvellerinde çarpım ve toplamlarda aritmetik hata yapan istekliler değerlendirme dışı bırakılacaktır. Kısmi teklife açık ihalelerde ise isteklinin aritmetik hata yapılan kısma ilişkin teklifi değerlendirme dışı bırakılacaktır.” açıklaması yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin

a) Adı:Antalya İlinde Bulunan Sağlık Hizmetlerinde Kullanılmakta Olan 3 Adet Binanın Onarımı Yapım İşi

B) Yatırım Proje No’su/Kodu:-

C) Miktarı (Fiziki) Ve Türü:

Antalya İlinde Bulunan Sağlık Hizmetlerinde Kullanılmakta Olan 3 Adet Binanın Onarımı Yapım İşi

Antalya İlinde Bulunan Sağlık Hizmetlerinde Kullanılmakta Olan 3 Adet Binanın Onarımı Yapım İşi 

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

ç) Yapılacağı yer: Antalya İl Sağlık Müdürlüğü ve bağlı birimleri

d) Bu bent boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Teklif ve sözleşme türü” başlıklı 19’uncu maddesinde “19.1. İstekliler tekliflerini, her bir iş kaleminin miktarı ile bu iş kalemleri için teklif edilen birim fiyatlarının çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden vereceklerdir; ihale sonucu, ihale üzerine bırakılan istekliyle her bir iş kaleminin miktarı ile iş kalemleri için teklif edilen birim fiyatların çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden teklif birim fiyat sözleşme imzalanacaktır” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Kısmi teklif verilmesi” başlıklı 20’nci maddesinde “20.1. Bu ihalede kısmi teklif verilebilir.

20.2. Kısmi teklife ilişkin açıklamalar.

20.2.1. Kısmi teklif verilebilecek kısımların listesi ekte belirtilmiştir.

1. Kısım Alanya Şehit Ebe Zeynep Eser Asm+Shm+7 Nolu Ashi Onarım İşi
2. Kısım Elmalı Kübra Yılmaztürk Balcı 1 Nolu Asm Hizmet Binası Bakım Onarım
3. Kısım Eski Kepez İlçe Sağlık Müdürlüğü (34 Nolu Asm) Bakım Onarım”
 düzenlemesi,

 

Bahse konu Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar.

33.2. Teklifi sınır değerin altında olduğu tespit edilen isteklilerin teklifleri, Kanunun 38 inci maddesinde öngörülen açıklama istenmeksizin reddedilecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Kısmi teklife açık başvuruya konu ihale 3 kısımdan oluşmakta olup, başvuru sahibi tarafından ihalenin sadece 3’üncü kısmına teklif verildiği, itirazen şikâyet başvurusunun da ihalenin üçüncü kısmında ihale üzerinde bırakılan istekliye yönelik olduğu anlaşılmıştır.  

 

Yukarıda yer alan mevzuat hükümlerinden, birim fiyat teklif cetvellerindeki çarpım ve toplamlarda yapılacak olan hataların aritmetik hata olarak kabul edileceği ve teklifin değerlendirme dışı bırakılacağı, kısmi teklife açık ihalelerde ise aritmetik hata yapılan kısma ilişkin teklifin değerlendirme dışı bırakılacağı, kısmi teklife izin verilip verilmediğine bakılmaksızın, birim fiyat üzerinden teklif alınan tüm ihalelerde isteklilerin, birim fiyatları ve birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarların, virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayıdan fazla olacak şekilde verebileceği, ancak işçilik ücreti, yol ve yemek bedeli ile bunlar üzerinden alınan prim tutarları gibi işçilik kalemlerini oluşturan maliyet unsurlarına ilişkin hesaplama yönteminin sosyal güvenlik mevzuatı kapsamında kanunla ve idari düzenlemelerle belirlendiğinden bu kalemlere ilişkin birim fiyat teklif tutarlarının 1 TL (Bir Türk Lirası)’nin altındaki tutarların iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılması gerektiği; toplam teklif tutarının ise virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılacağı, kısmi teklifin birden çok kalemden oluşması halinde her bir kalemin birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarı, virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayıdan fazla olacak şekilde verilebileceği, ancak kısım toplam tutarının en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılacağı, elektronik araçlar yardımıyla tablolama programları kullanılarak oluşturulan teklif mektubu eki cetvelin çarpım ve toplamlarında yapılan yuvarlamalar nedeniyle oluşan hesaplama farklılıklarının, toplam teklif fiyatının binde birine eşit veya daha az olması ve ihalenin sonuçlandırılmasına esas teklif sıralamasının değişmemesi kaydıyla aritmetik hata olarak kabul edilmeyeceği ve bu farklılıklar isteklinin teklif cetvelinde yazılı birim fiyatlar esas alınarak ihale komisyonu tarafından re’sen düzeltileceği anlaşılmaktadır.

 

İdari Şartname’nin ekinde yer alan birim fiyat teklif cetvelinin ilgili kısımları “

 

 

 

 

8

8

250/350 kg kireç/çimento karışımı kaba ve ince harçla sıva yapılması (tavan sıvası)

metrekare

54,793

9

9

Beton, tuğla duvar vb. yüzeylere perlitli sıva ve saten alçı kaplama yapılması

metrekare

65,725

 

 

….

 

 

21

21

Eski boyalı yüzeylere astar uygulanarak iki kat su bazlı mat boya yapılması (iç cephe)

metrekare

1.957,461

 

 

 

 

 

” şeklindedir.

 

İhalenin 3’üncü kısmında ihale üzerinde bırakılan Sar Yapı İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifi kapsamında sunduğu birin fiyat teklif cetvelinin ilgili kısmının “

 

Sıra no

İş kalemi no

İş kaleminin adı ve kısa açıklaması

Ölçü birimi

Miktarı

Teklif edilen birim fiyat

Tutarı

 

 

 

 

 

 

 

8

8

250/350 kg kireç/çimento karışımı kaba ve ince harçla sıva yapılması (tavan sıvası)

metrekare

54,793

 

35,00 TL

 

1,917,76 TL

9

9

Beton, tuğla duvar vb. yüzeylere perlitli sıva ve saten alçı kaplama yapılması

metrekare

65,725

 

35,00 TL

 

2.300,38 TL

 

 

….

 

 

 

 

21

21

Eski boyalı yüzeylere astar uygulanarak iki kat su bazlı mat boya yapılması (iç cephe)

metrekare

1.957,46

 

18,50 TL

 

36.213,03 TL

 

 

 

 

 

 

 

” şeklinde olduğu görülmüştür.

 

İhale üzerinde bırakılan istekliye ait birim fiyat teklif cetveli incelendiğinde, 8 ve 9’uncu numaralı iş kalemlerinin miktarının, ihale dokümanı kapsamında verilen birim fiyat teklif cetveline uygun olarak yazıldığı ve bu kalemler için öngörülen birim fiyatlar ile miktarların çarpımının sonucunun da mevzuata uygun biçimde virgülden sonra iki haneye yuvarlandığı, ancak birim fiyat teklif cetvelinde 21 numaralı iş kaleminin miktarının virgülden sonra üç hane olarak “1.957,461” şeklinde verilmesine karşın isteklinin birim fiyat teklif cetvelinde aynı iş kalemine ilişkin miktarın virgülden sonra iki haneye yuvarlanarak  “1.957,46” şeklinde yazıldığı tespit edilmiştir.

 

Ancak, 21 numaralı iş kalemi için isteklinin birim fiyat teklif cetvelinde öngördüğü birim fiyat (18,50 TL) ile söz konusu iş kaleminin virgülden sonra iki haneye yuvarlanmamış gerçek miktarı olan 1.957,461 çarpıldığında (1.957,461*18,50) isteklinin bu iş kalemi için teklif  ettiği 36.213,03 TL’lik tutara ulaşılmaktadır. İsteklinin birim fiyat teklif cetvelinde virgülden sonra iki haneye yuvarlayarak yazdığı miktar (1.957,46) ile isteklinin birim fiyatı olan 18,50 TL çarpıldığında ise 36.213,01 TL’ye ulaşılmaktadır. Diğer bir ifadeyle,  isteklinin birim fiyat teklif cetvelinde öngördüğü miktar ile birim fiyatı çarpıldığında isteklinin bu iş kalemi için vermesi gereken teklif tutarının 36.213,01 olduğu, ancak isteklinin bunun yerine 36.213,03 TL teklif verdiği anlaşılmıştır.

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 54’üncü maddesinde teklif mektuplarının teklif mektubu standart formuna uygun olmamasının teklif esasını değiştirecek nitelikte bir eksiklik olarak kabul edileceği hüküm altına alınmıştır. Bunun sonucunda birim fiyat teklif cetvelinin birim fiyat teklif mektubunun ayrılmaz bir parçası olduğu, birim fiyat teklif cetvelinde yapılacak miktar değişikliklerinin de standart forma aykırılık olarak kabul edileceği sonucuna varılmıştır.

 

Yukarıda yer verilen tespit ve değerlendirmeler çerçevesinde, idarece hazırlanan ve ihale dokümanı kapsamında verilen birim fiyat teklif cetveli standart formunda 21’inci kalemde yer alan miktarın virgülden sonra üç haneli olmasına rağmen (1.957,461), ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan birim fiyat teklif mektubu eki birim fiyat teklif cetvelinde söz konusu kalemin miktarının virgülden sonraki kısmının yuvarlanarak iki haneli olarak yazıldığı (1.957,46),  dolayısıyla idarenin hazırladığı standart forma uygun olmayan teklif verildiği, bu durumun da mevzuata aykırı olduğu anlaşıldığından, söz konusu isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihalenin üçüncü kısmında ihale üzerinde bırakılan Sar-Yapı İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılarak bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.